Автор Тема: Траките - теории и факти  (Прочетена 76654 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен xnet_user

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 315
Относно: Траките - теории и факти
« Отговор #30 -: Септември 28, 2007, 16:26:30 pm »
Страхотно mестенце е. Като се качиш таm горе и не ти се тръгва.
Дано го направят пътя че е голяmа mъка по онези каmънаци. 

Лифт не искаш ли? Защо всички красиви места искаме да ги бетонираме и асфалтираме? Как ще почувстваме силата на местността ако не походиш по нея, ако не се ужулиш малко, ако не огледаш формите и красотите по пътя?
Говориш на изуст mай, ти  въобще ходила ли си таm  ???
Ако не искаш асфалтиран път, пробвай пеша от с. Орешец (норmалният път свършва таm), mини "на бързо" покрай с. Врата и ей го на къде е Белинташ laugh

Таm си иmа каруцарски път от вреmе оно, от преди повече от 15 години пътя е проектиран и трасиран, но едва сега са започнали да го правят.

Неактивен neven

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 699
Относно: Траките - теории и факти
« Отговор #31 -: Октомври 19, 2007, 16:13:14 pm »
Говориш на изуст mай, ти  въобще ходила ли си таm  ???
Не, не говоря наизуст. Ходила съм там. И отсреща -на Кръстова гора съм била. И от другата страна - на Караджов камък също. И то не веднъж. Който е бил наскоро на Кръстова гора, знае, че това свято място е в лапите на комерсиални типове. Едни се молят, други трупат пари от тях. Същото ще стане и с Беленташ.Апетитите са голями и както вървят нещата не само асфалтиран път ще направят, но и храм с хотелски комплекс.Планът е в действие. И защо трябва да се радвам на удобния път, който ще доведе хора, които не ги интерисува красотата на природата, а в главите им са само пари и далавери? Не им стигна Рила, Пирин, а сега и Родопите ли...?
"Предметите на Тльон се удвояват; те са склонни обаче и да изчезват или да губят известни черти, ког

Неактивен =======

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 377
Относно: Траките - теории и факти
« Отговор #32 -: Май 24, 2008, 08:12:59 am »
        Пиктограма на 6000 г. открита в Южна България
Траките владеели най-старата писменост
Триъгълник с точка означава жена, ромбът е символ на благоденствие

Днес честваме Деня на старобългарската писменост и книжовност. Нашата страна е дала на славяните кирилската азбука и възможността да пишат книги на своя език. От българските земи обаче произхождат и други древни писмености. Ще разкажа за няколко мои открития, хвърлили светлина върху тези древни мистерии.


През 2006 г. копаехме за пореден сезон на Перперикон, когато ми се обади един познат бизнесмен от Хасково. Помоли ме да прескоча дотам, защото иска да ми покаже нещо интересно. Знаех, че е известен нумизмат и има доста голяма колекция от монети. Затова веднага се качих на колата.
Но находката, която трябваше да видя, не бе монета. Ставаше дума за правоъгълна глинена плочка с приблизителни размери 7/8 см. Дебелината й беше около сантиметър и половина. От едната страна цялата повърхност бе изписана със странни, врязани с остър предмет символи, докато от обратната страна бе започнато само в ъгъла. Повечето от знаците бяха триъгълници и ромбове с точка в средата. Разполагаха се в разделени с вдлъбнати черти полета, които ги групираха по няколко. На едно от полетата имаше изображение, наподобяващо на схематична човешка фигура с протегнати напред ръце.
Аз веднага разбрах ценността на предмета. Бизнесменът го бе откупил преди 15 години с единственото сведение, че е намерен в праисторическа могила от Южна България. Оказа се, че глинената плочка се датира в каменно-медната епоха, или първата половина на V хил. пр. Хр. Тя е третата намерена досега по българските земи след откритите в праисторическите могили при с. Караново, Новозагорско, и с. Градешница, Монтанско. През 1969 г. тези две находки предизвикаха ожесточен спор в археологическата наука. Някои учени се изкушиха да нарекат тайнствените знаци по тях най-ранната човешка писменост. По-късно техните разсъждения легнаха в основата на недобросъвестни спекулации, каквато е излязлата наскоро книга на американеца от български произход Стефан Гайд.
В науката е прието подобни паметници да се наричат пиктограми. Както личи от името, при тях става дума за рисунки, в които се съдържа кодирана информация. Значението на тази информация е било познато единствено на посветените жреци, защото тя без съмнение е свързана с култови действия. Ние едва ли ще можем да разберем някога точното съдържание на тези знаци. В случая с новооткритата плочка човешката фигура може да бъде тълкувана по различни начини съобразно позицията на наблюдение. Ако се приеме, че е легнала, тогава би могло да е изобразен момент на човешко жертвоприношение. Но ако е права, това може да е самият жрец. Триъгълниците с точка са сигурен символ на женското начало и съответно на плодородието, а ромбовете - на благоденствието.
Праисторикът доц. Красимир Лещаков смята, че е най-правилно да се говори за далечни прототипи на сричковото писмо, което се налага в минойската култура от III-II хил. пр. Хр. То все още носи следите от пиктограмите, но вече е една завършена писменост. А моята практика на археолог ме сблъска и с подобна находка.
Преди няколко години моята сътрудничка от Историческия музей в Кърджали Даниела Коджаманова преглежда археологическия фонд. Неочаквано тя попада на каменен къс с врязани от едната страна знаци. Находката е открита при първите разкопки на Перперикон от 1979-1982 г. В инвентарната книга е отбелязано лаконично, че това е брус с тайнствени знаци. А няма и кого да попитаме, защото двамата първи изследователи на свещения град отдавна са покойници.
Веднага взех находката и я отнесох в Катедрата по класическа филология на Софийския университет. Започнахме незабавна работа по нея заедно с д-р Атанас Шаранков, специалист по древни езици и писмености. Веднага стана ясно, че това е ъгълът на масивна каменна стела, който е бил отчупен и превърнат в брус за точене на ножове. Въпреки изтриването страничното осветление открои два реда запазени знаци. Помежду им се вижда вдлъбната линия, показваща, че цялото поле е било разграфено. През няколко знака се забелязват точки, обозначаващи отделните думи. В някои от тях се долавя далечният отглас на животински фигури, но несъмнено те вече представляват буквени обозначения.
Още първата експертиза ни насочи към критското линеарно писмо А. По-късно тя бе потвърдена от проф. Маран, един от най-големите капацитети по древни култури от Университета в Хайделберг. Писмеността на великата минойска цивилизация се заражда още в III хил. пр. Хр. и се развива до нейния злополучен край в ХV-ХIV в. пр. Хр. Преди да се оформи линеар А, критяните са си служили с пиктографски изображения, от които в него се запазват доста следи. Линеарното писмо е сричково, т.е. отделните думи се изписват чрез знаци, означаващи цели срички. Съвременните учени още не са го разчели и то е разбираемо само фонетично. През микенския период в последните векове на II хил. пр. Хр. то е заменено с друга писменост - линеар Б, който лингвистите са разгадали и познават добре от многобройните паметници.
Доскоро се смяташе, че линеар А има разпространение само на Крит. През последните петнадесет години бяха открити доста примери по Егейските острови, в Мала Азия и континентална Гърция. Най-близо да нашите земи са находките от намиращия се на няколко десетки километра от Перперикон остров Самотраки. Той вероятно е представлявал база за културната и търговска експанзия на критяните към Балканския полуостров. Напоследък бяха регистрирани няколко знаци и един отделен текст и от обекти от самите български земи.
Находката от Перперикон е изключително важна и с факта, че писмото е изпълнено върху каменна стела, представлявала официален паметник. Такива плочи са много редки и на Крит, като винаги се свързват с култовата дейност на жреците. Едва ли е случайно, че я намираме именно на Перперикон, който в древността представлява религиозен център, известен в цялото Средиземноморие. А буквално няколко месеца по-късно попаднахме на друга находка с линеарно писмо, този път върху керамичен предмет. Той произхождаше от друго голямо култово средище в Източните Родопи - храма на Великата богиня майка, известен като Пещерата утроба. Явно траките от планинските области са поддържали връзки с идващите от юг критяни и са възприели редица черти от тяхната религия.
         от в-к "Стандарт"

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 798
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Относно: Траките - теории и факти
« Отговор #33 -: Май 24, 2008, 17:53:46 pm »
Цитат
Явно траките от планинските области са поддържали връзки с идващите от юг критяни и са възприели редица черти от тяхната религия.
Интересно, а защо да не е обратното-критяните да са възприели от траките?
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 667
 • In Lies We Trust...
Относно: Траките - теории и факти
« Отговор #34 -: Май 25, 2008, 00:59:13 am »
Цитат
Явно траките от планинските области са поддържали връзки с идващите от юг критяни и са възприели редица черти от тяхната религия.
Интересно, а защо да не е обратното-критяните да са възприели от траките?

Защото не е удобно :) Трябва да се промени цялата история :)

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 798
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Относно: Траките - теории и факти
« Отговор #35 -: Май 25, 2008, 20:00:34 pm »
Както казваш-бая работа ще им се отвори   ;D
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 667
 • In Lies We Trust...
Относно: Траките - теории и факти
« Отговор #36 -: Май 25, 2008, 20:32:47 pm »
Да :P Знаеш за огромния процес по омаловажаване на тракийския народ, неговите корени и наследници. Както и срещу българите изобщо. Векове фалшификации, не се зачеркват така с лека ръка за един ден :P

Така или иначе Истината ще излезе някога :)

Неактивен Тук и сега

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 257
Относно: Траките - теории и факти
« Отговор #37 -: Май 30, 2008, 14:57:08 pm »
БЕЛИНТАШ – СВЕТИЛИЩЕТО НА БЕСИТЕ

Из книгата на Н. Боев, изд. 2000 г.

Феноменалният скален масив Белинташ ревниво е пазел своите тайни. Макар че е много забележителен, той е откъснат от пътищата, туристическите маршрути го заобикалят и рядко се посещава. Намира се на около 30 км. югоизточно от Асеновград и на 50 км. от Пловдив. По шосето за Кърджали, след село Червен се отклонява път за село Три могили, а след махала Врата – за махала Сини връх, откъдето за половин час се стига до скалата. Белинташ се намира в център, ограден от планински била и характерни върхове, които служат като естестевни репери на една грандиозна астрономическа обсерватория. Тук, на платото, съществуват незаличени следи от древно тракийско светилище. Откритата сребърна оброчна плочка с изображение на Сабазий дава основание да се свърже този мегалитен паметник с това божество. Природните дадености отговарят на изискванията за едно величествено древно светилище.

То пази много уникални “удостоверения”. Още в началото, на отделна скала вляво от пътеката, са издълбани неразчетени знаци. На скалния масив се извисява , вперил поглед в безкрая, фантастичен “сфинкс”. Траките са го почитали, изобразен е върху голям брой фиали от Рогозенското съкровище, заедно с волски глави и грифони. Платото е труднодостъпно, изкачването сега е възможно само от северната страна, но в древността входът за светилището е бил от изток. В тази част на скалата могат да се видят несрещани другаде разнообразни ниши, етажни и стъпаловидни; не са стълби, защото не извеждат на билото; могат да служат за поставяне на свещени дарове и предмети.Те потвърждават тезата, че това е светилище от голяма величина.

Олтарната част на светилището се намира в средната, естествено очертаваща се част на скалното плато. Култовите елементи започват още в началото. Изсечени са няколко правоъгълни и квадратни очертания, улеи, кладенци и др. Първостепенно значение има ритуалната площадка. Тя е уникално съоръжение върху изкуствено подравнена скална повърхност. Два успоредни улея с дължина около 8 м. пресичат площадката от североизток към югозапад. Успоредно на тях в редица са издълбани дупки с различна дълбочина.

Много характерен елемент на култовия комплекс са стотиците ямки (жертвени басейнчета). В книгата си “Тракийският орфизъм” Ал. Фол описва тези съоръжения като типични за тракийската мегалитна култура. Пак там авторът обяснява, че съгласно т.нар. индо-иранска традиция, царят периодически се възражда на връх, където сам изпълнява слънчевия култ. Тракийските скални светилища, особено онези с издълбани стълби в скалата и с жертвени ямки, са тъкмо такива места.

Заключенията на изследователите дават основание да се предполага, че тук е бил съсредоточен елитът на прототраките – бесите. Този елит е пренасял знания и опит, изпълнявал е жречески и царствени функции, държал е в ръцете си отбранителната организация и религиозната власт.

Това древно светилище на бесите се свързва и с исторически факти и събития. То е било посетено от Александър Македонски и Октавиан Август. Бесите са водили многогодишна война, за да си върнат светилището, подарено на одрисите от римляните.

Според легендата до Белинташ са стигали водите на Потопа и на неговите “халки” е бил привързан Ноевият ковчег. Макар и в алегоричен смисъл, районът на Мостова сушица и Белинташ е бил “Ноев ковчег” за хората в миналото; тази част от Родопа е съхранявала живота при катаклизми и опустошителни чужди нашествия.

В култовия център на бесите са били съсредоточени както мистичните религиозни ритуали, така също и свързаните с практиката познания. Оттук е проблясвал през хилядолетията неугасващият огън на знанието и мъдростта, помагал за оцеляването на хората, за тяхното възраждане и прогрес. Това е и заветната цел на човечеството, изразена в легендата за Ноевия ковчег.

С библейската легенда е свързано и името на Сабазий – фригийско-трактийско божество на растителността, земеделието и лечението – което според Г. Батаклиев означава спасител. Ноевият ковчег, привързан за халките на Белинташ, също символизира спасение и оцеляване.

http://www.bialobratstvo.info/index.php?option=com_content&task=view&id=191&Itemid=74

Неактивен Доктора

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 241
Относно: Траките - теории и факти
« Отговор #38 -: Ноември 02, 2008, 12:25:15 pm »
ТРАКИЙСКИТЕ МОГИЛИ, СВЕТИЛИЩА И ХРАМОВЕ
               Религия, митове и култове при траките

                         
 д-р Дориян Александров
историческо дружество „Българска Орда - 1938”


Тракийските гробници и храмове са единствените почти изцяло запазени представители на монументалната култова архитектура в Тракия от Античността. Почти всички те се намират засипани в надгробни могили и по този начин са били съхранени до днес (10). На територията на България има над 60 хиляди такива тракийски могили, от които са проучени едва около 1000. Аналогични на тракийските могили и гробници се откриват също в Северното Причерноморие, край Кавказ, в Мала Азия и Средна Азия. Най-голямо струпване обаче имаме в България, което показва къде е центъра на тази култура.
Независимо, че една част от тези гробници са ограбени (както в миналото, така и днес) от иманяри и мародери, все още в тракийските могили се крият много тайни и в тях се съдържат несметни съкровища, които чакат своя час и звездни мигове за откривателите и науката.
Доказват го такива открития като Казанлъшката гробница, гробницата в Мезек (могилата “Мал-тепе”), гробницата при Свещари, гробницата в “Долината на царете” (Казанлък), гробниците в Старосел, Александрово и десетки още други уникални обекти.
Наред с археологическите разкопки и писмените източници и предания, тракийските култови обекти (могили, гробници, храмове, светилища) ни дават ценна информация не само за материалната, но и за духовната култура на траките, която е била на много високо ниво в древния свят.
Тракийската и Гръцката култура се развиват под влияние на Месопотамия, Персия, Египет и Микена. Паралелно с това обаче наблюдаваме и една неподражаема оригиналност в Древна Тракия, която е характерна единствено за нашите предци – траките. Във връзка с това трябва да отчитаме3 също и обратното влияние от Тракия към околните народи, още повече, че предпотопната култура и цивилизация в Причерноморието е била тракийска. Тази цивилизация е предхождала по време с няколко хилядолетия зараждащите се по-късно култури в Месопотамия, Египет и Гърция. В това отношение ни очакват големи изненади и открития в шелфа на Черно море и старите брегови линии от преди Потопа, където е имало множество селища от тази култура.

Тракийските култове, религия и светилища

Траките имали множество богове, чиито култове са обединени в тракийския орфизъм и Дионисиевите мистерии. Много по-късно тези божества са възприети от елините и неправилно днес се смятат за божества от Древна Гърция. Още Херодот обаче изтъква, че имената на божествата са възприети от елините чрез трако-пеласгите и че тези божества идват основно от Египет. Тук е мястото да отбележим, че според някои нови данни преддинастичните египтяни са от бялата раса (както и първите династии на фараоните) и че те идват в Египет от Тракия и Мала Азия 3300 години пр. Хр., а може би и много по-рано.
От траките идват оргиите на Кабирите и култа към Хермес (Тот-Хермес или Хермес Трисмегистос [“Трижди Могъщ”]), Дионис, Арес, Зевс и другите богове. Херодот, описвайки обичаите на траките изтъква, че те почитат най-много боговете Арес, Дионис и Артемида. Царете на траките обаче, отделно от останалите граждани, почитали най-вече Хермес; единствено в него се кълнели и твърдели, че са негови потомци (15). С името на Хермес се свързва и едно тайно учение, наречено по-късно “херметизъм”, което традиционно се приема, че идва от Египет и е събрано в 42 книги. Част от тези херметични текстове са обобщени през Античността в сборник наречен “Corpus Hermeticum”, който обхваща 16 трактата под формата на диалози (12, 14).
Херметизмът стои в основата на орфическите мистерии, езотеричните учения и древната теология и теософия на антична Европа. От него черпят знания и вдъхновение питагорейците, неоплатониците, гностиците и алхимиците. Според Едуар Шуре учението на Хермес инициира и “дава първите лъчи” на доктрините на Орфей и Мойсей. За отбелязване е, че херметизмът в своята оригинална форма е монотеистично учение и това се подчертава от по-късните християнски коментатори. В “Божи наставления” (“Divinae institutiones”) на Лактанций се набляга върху изказванията на Хермес за монотеизма, за неизразимостта на божественото и за Божието слово: “…Той (Хермес) е написал книги, много книги за познаването на божествените неща. В тях провъзгласява величието на върховния и единствен Бог и го назовава със същите имена като нас – Господ и Отец” (13).
От данните, с които разполагаме става ясно, че по всяка вероятност Тот-Хермес, както Орфей, Дионис, Залмоксис, Херакъл и други са били реално съществували личности от дълбока древност, които след смъртта им са били обожествявани от траките. В следствие на това са се появили и различни култове, които били възприети от околните народи и най-вече от южните варвари – ахейци и дорийци. В следствие на редица по-късни исторически фалшификации тези божества са обявени за “собственост” на древните елини, и като такива битуват в повечето книги и учебници.
Херметизмът е религия само за посветени. Подобно на орфизма, в това учение били допускани само избрани хора, притежаващи определени морални и физически качества, които преминавали ред изпитания преди да бъдат посветени от жреците. Съгласно тази доктрина: “…Истината се измерва с интелигентността, тя трябва да се прикрива пред слабите, които тя би накарала да полудеят; да се крие от злите, които само откъслеци могат да схванат от нея – откъслеци, които биха могли да им послужат като разрушителни оръжия. Затвори истината в сърцето си и нека тя говори чрез делата ти, науката да бъде твоя сила, вярата – твой меч и мълчанието – твоя несломима броня…” Такива са наставленията на йерофанта (първосвещеника) към новопосветените. И още: “… Душата е забулена светлина. Когато човек се не грижи за нея, тя започва да тъмнее и угасва, но когато в нея се налее свещеното масло на любовта, тя се запалва и гори като безсмъртна лампа” (12).
Херметичната доктрина намира най-силна проекция в тракийския орфизъм. Съгласно древните текстове и предания Орфей бил роден и живял в Родопите. Според легендата той е син на една от жриците на Аполон. Друга версия го представя като син на тракийския речен бог Еагър и музата Калиопа (вариант – син на Слънцето и великата богиня-майка). Орфей е от царско потекло, той е геният на духовна Тракия и Елада и будителят на божествената душа. Едуар Шуре твърди, че още като младеж Орфей пътува до Самотраки, а после отива и в Египет, където бива посветен от жреците в Мемфис и се обучава повече от 20 години в египетските мистерии и тайната херметична наука. Това става 1300 години пр. Хр. (12). Част от пътешествията на Орфей на изток са описани в “Аргонавтика”, където той се явява един от героите в похода на аргонавтите извършен преди Троянската война.
Орфей не отива в Египет неподготвен. Имайки предвид произхода му, той от рано е бил закърмен с езотеричните учения и духовните практики на траките. Това проличава и в диалозите му със Сфинкса, когато той отива да учи в храма на Карнак. Тогава, за да го изпита, Сфинкса му задава 13 ключови въпроса, с които Орфей се справя блестящо (16).
По него време в Тракия слънчевите и лунните религии си оспорват първенството. Тези две вери представляват противоположни теологии, светогледи, религии и социални организации. Небесните и слънчеви вярвания имат своите храмове в планините, своите жреци и строгите си закони. Лунните вярвания господстват в горите и долините; те имат жреците си, сладострастните си обреди, неправилно практикуват изкуството на тайните (различни магии) и всеки обред завършва с оргия (12). Противоборството на слънчевите и лунните култове е и борба между половете, борба между мъжкия и женския принцип (светлината и мрака).
Завръщайки се от Египет, Орфей дава нова сила на Слънчевото Слово на Аполон, като го оживотворява с тайните на Дионис. Той свещенодейства в най-древното светилище на траките, което се намира в планината Каукайон (Родопа). Предполага се, че това е свещения храм на Дионис в Перперикон, където по-късно римския военачалник Флавий направил жертвоприношение по тракийски обичай след вестта, че му се е родил син – Октавиан Август. В същото светилище е пребивавал, за да му бъде извършено предсказание и владетелят на света Александър Македонски. Подобно тракийско светилище е имало и в Делфи, където според Фабър д’Оливие жреците са се наричали “тракиди” и са били пазители на висшето знание. Амфиктионията (Институт на храмовите общности) в Елада през древността се пазела от тракийската гвардия, т.е. от воини посветени в тайните. Тиранията на Спарта премахва тази неподкупна гвардия и я замества с бруталната сила. По-късно глаголът “тракизирам” се е употребявал иронично за последователите на древните учения (12). Все пак за гърците в древността, Тракия се е смятала за свято място, страна на светлината и истинската родина на музите, защото тукашните високи планини криели на-старите светилища на Хронос, Зевс и Уран (12). В древността истинската планина Олимп се е наричала Рила (“Свещена планина”), където според Петър Дънов се намира най-старата духовна школа, още от времето преди Потопа. Тя действа и сега!..
Фабър д’Оливие изтъква, че името Тракия произлиза от финикийското “Ракхива” – етерното пространство, или небесната твърд и в символичен смисъл означава “страната на чистата наука” и на произлизащата от нея свещена поезия. От философска гледна точка тя означава “страна на духа, място на ученията и традициите”, които доказват появата на божествения разум”. В този смисъл са я възприемали посветените в тайните орфически учения ката Пиндар, Есхил, Емпедокъл, Платон, Питагор и др. (12).
Изворовия материал за орфизма е доста оскъден и се смята, че много от книгите на Орфей са загубени през вековете. Сред тях са: “Аргонавтики” – описание на великото дело на Хермес; “Деметриада” – космогонична поема за майката на боговете; “Свещени песни на Бакх (Дионис)” – теогонични химни; “Булото или мрежата на душите”; “Изкуството на тайните и обредите”; “Книга за мутациите, химията и алхимията”; “Коридантите” – книга за земните тайни и земетресенията; “Анемоскопия” – книга за атмосферата, една естествена и магическа ботаника и др. (12).
На гръцки език са запазени някои преписи от орфическите химни – т.нар. “орфически таблички” даващи наставления на слизащата в царството на сенките душа; златните плочки от гробницата в Пелина (Тетрапорос), Тесалия (IV в. пр. Хр.) и златните орфически плочки от Крит и Южна Италия (17).
Според проучванията на Томов; “Орфизмът е цялостна система, съдържаща космогония, есхатология и етика, чиито положения са: душата е безсмъртна и с божествен произход, но е белязана с вина, привнесена в произхода на човека от разкъсалите Дионис титани, и за наказание е затворена в човешко или животинско тяло, от което не може да се освободи доброволно; отива след смъртта на тялото в Хадес и се изправя пред съд, а от там се преражда в ново тяло до пълно изкупление и завръщане сред боговете – цел до която води само чист орфически живот на земята (17). Основни изводи за тази орфическа доктрина са Пиндар, Емпедокъл и преди всичко Платон, който според собствените си думи е учил от пътуващи тракийски жреци наричани орфици. От това следва, че цялата Платонова философия е сянка на орфическите мистерии (17). Безспорно е влиянието на орфизма също върху питагорейството, неоплатонизма и ранното християнство.
Тракийският орфизъм съчетава както култа към слънцето, така и култ към земята. Във връзка с това, не случайно, е представена идеята, че Орфей е син на Слънцето и Великата богиня-майка (8). Акцентът в орфизма, обаче, попада върху слънчевите култове и затова повечето от тракийските светилища се намират високо в планините. По някои от тях се откриват съоръжения явно служещи за отчитане на календарни цикли и за астрономически наблюдения. Такова светилище има на връх Тумба в местността “Орфенското” при  Доспат. Там има кръгъл камък с изсечени знаци, отбелязващи различни положения на слънцето и звездите. Отделно от това има прокопан тунел в скалите, служещ вероятно като обсерватория за астрономически и математически изчисления. Наскоро изследователи откриха в Родопите светилище изсечено в скалите, като пещера, с формата на вулва (женски полов орган). Установи се, че при определено положение на слънцето слънчевите лъчи проникват през отвора на светилището и се проектират във вътрешността му, където се намира нещо като олтар. По този начин древните траки са подчертавали символично оплождането на земята от мъжкото начало – Слънцето…
Такива тракийски светилища има край Асеновград – “Белинташ”, в Рила над седемте рилски езера – “Салоните”; култовия кладенец в с. Гърло, който прилича на обсерватория; “светилището на нимфите” на Мадара, светилището при тракийската крепост край Тополовград; светилището при с. Татул (Момчилградско); долмените край с. Хлябово (Ямболско) и много други.
Във връзка със слънчевите култове е интересна интерпретацията на името Орфей. Според Едуард Шуре, Орфей (или Арфа) получава това име след завръщането си от Египет. Преди това той е бил наричан “син на Аполон”. Орфей означава “онзи, който лекува със светлина” (от финикийски: аур – светлина, рофае – лечение) (12).
Според попов, тракийският орфизъм предполага уреждането на света на степени. Отначало Великата богиня-майка (земята) само възпроизвежда природата чрез самозараждане (самооплождане). Втората степен на космогонията е появата е появата на божествения син – Слънцето, като мъжко начало, нужно за баланса на природата и нейната цикличност. Третата фаза е свързана с възмъжаването на сина и достигане смисловото равнище на бога и четвъртата степен е свещения брак на мъжкото и женското начало затварящо цикъла с потомство (8).
« Последна редакция: Ноември 02, 2008, 12:32:44 pm от Доктора »
"Като не щеш мира - на ти секира"! кан Крум

Неактивен Доктора

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 241
Относно: Траките - теории и факти
« Отговор #39 -: Ноември 02, 2008, 12:27:50 pm »

В тракийската религия с особена сила изпъква култа към Великата богиня-майка, свързана с плодородност и многообразието на света. По принцип Великата богиня е анонимна, но има много лица и локални тракийски имена – прозвища като Бендида, Котито, Брауро, Зеринтия, Хеката, Рея, Изида, Кибела, Мая, Артемида Браурония (Брауро) и др.! Най-популярни от тези имена са Бендида и Кибела. Ликът на Великата богиня-майка е често срещан по различни предмети на лукса и разкоша, присъства в украшения, ритони, фиали, сервизи, вази, апликации и др. Тя се явява покровителка на растенията, животните, природата, също на хората и човешкия род. Бди над плодородието, пазителка е на домашното огнище, закриля жените-майки и неомъжените девици. Великата богиня е хранителка на обредите, с които избраниците се посвещават във вярата към нея, създателка е на онези, с които се извършва посвещението и свещеното предаване на властта и въвеждането в божествен владетелски сан (8).
Култът към Великата богиня-майка е един от най-древните при траките. Освен в Тракия, Мизия и Македония, той се изповядвал и от траките преселили се много векове пр. Хр. в Мала Азия. Траките, които през средата на V в. пр. Хр. се настанили в Пирея и Атина, без съмнение като колонисти занаятчии и търговци, успели да наложат нейния култ и на атиняните. За това споменава и философът Платон в “Държавата”. Той изтъква, че религиозната служба, ритуалите и празничната процесия в Атина се извършва от траки (1).
Светилища на Бендида имало също в Пирея, Лаврион, Саламин, гр. Филипи Македония и голямо множество в Тракия. Според римският историк Тит Ливий, храм в нейна чест се намирал на западния бряг по долното течение на р. Марица. Лукиян също споменава за храм на Бендида в Тракия (1).
Артемида – Бендида се появява и в много тракийски оброчни плочки, както и по монети.
Археологическите проучвания показват наличие на множество тракийски светилища, където са се изповядвали различни култове като: “Петров кръст” над Драгоманския връх; на връх Стол (с. Загъжене); връх Баба (до с. Сегърлиево); между връх Руссарето и Голяма Шипковица; връх Теке до с. Чомлекьой (Ямболско); връх Могила до с. Мухла (Новопазарско); до с. Чеканчево (Софийско); (1); акропола на КАбиле (Ямболско) и много други.
Тракийски светилища се намирали и покрай пещерите до сладки, студени и топли минерални лековити извори. Там били почитани главно божества като Асклепий, Хигей и Телесфор. Такова е светилището “Синилото” на “Глава Златна Панега’ (Луковитско); Змейови дупки (до Сливен); голямата пещера до с. Балдъркьой (Провадийско); голямата пещера – “светилището на нимфите” на Мадара (Шуменско).
За последното светилище Баласчев, цитирайки Страбон, твърди че в пещерните жилища около Мадара живеел гетския бог-демон Залмоксис (Гебелейзис). Този бог - пророк на гетите според старо тракийско предание е живял по времето на Питагор (към втората половина на VI в. пр. Хр.) и двамата мъдреци беседвали по важни философско-религиозни въпроси (1). Гръцката версия представя обаче Залмоксис като роб на Питагор. Това разбира се е доста съмнително, тъй като събитията се разиграват в Тракия, а не в Гърция и освен това Залмоксис е бил цар, а не роб!…
Според Херодот, Залмоксис е живял много години преди Питагор и това опровергава твърдението, че двамата са се срещали (15). Маразов изтъква, че Залмоксис е пътешествал из целия древен свят и бил дори и в Египет, където натрупал духовни знания (3).
Сред гетите Залмоксис проповядвал херметическото и орфическо учение за безсмъртието на душата и по-късно траките го обожествили и издигнали негов култ.
На неколкостотин метра от Мадарския конник до с. Мадара е открито и трако-римско светилище, издигнато в чест на богинята Бендида – Артемида. Там са открити и басейни-бани за ритуално къпане, както и множество оброчни плочки с тракийския херос, плоча с изображението на Дионис и други интересни находки.
Друго средище с тракийско светилище е имало по долината на р. Разметаница с център “Царичина” (Дупнишко). Наскоро откритата храм-гробница край с. Старосел (Хисарско) също е свързана със светилище на траките, което се намира в близост. До самата гробница има и изсечени в скалите и култови ями, в които вероятно са се извършвали жертвоприношения (1). Едно от най-прочутите и известни светилища е това в Бурдапа (с. Саладиново, Пазарджишко), където са намерени 95оброчни плочки и се смята, че е посветено на Либетрийските нимфи (първоначалните музи).
Освен споменатите по-горе божества, траките почитали Сабазий (аналог на Дионис); Ямбадула (Хестия – женската дублетна форма на Залмоксис); Тракийския конник (Херос); Арес (Кандаон); Кабирите; Аполон Дерайнос; Херакъл (3), както и някои по-малко известни домашни божества като: Ас-дула, Дава-топа, Дар(а)-зала (Дер(е)-зала), Дело-п(а)та Евантита, Мед(а)в(а)за, Суре-гета, Тил(а)-теза, то-той и др. (1).
Характерен култ при траките било обожествяването на техните царе и вярата в безсмъртието на душата. Според Попов, в системата на тракийския орфизъм, обожествяването на тракийските владетелите е свързващо звено и нужно стъпало, като е необходимо да се преодолее стремежа към извисяването до бога и превръщането на владетеля в бог (8). Обожествяването на починалите владетели се отразило и върху погребалните обичаи на траките.
Завършвайки тази част ще споменем, че около тракийските светилища и култове има много неизяснени моменти. Това дава основание на някои изследователи да спекулират с темата, давайки съвършено грешни трактовки. Наскоро в пресата се появи съобщение, че “нашенският Индиана Джоунс” – проф. Рангел Гюров бил разкрил тайната на тракийските светилища и култови обекти (“Родопите – древния Клондайк” интервю на Николай Москов, в. “24 часа”, 7.09.2002 г.). В своето интервю професорът твърди, че: “светилищата на траките не са никакви култови места, а флотационни хидросъоръжения за добиване на злато”! Такива били обектите : “Татул”, “Перперикон”, “Дъждовник”, “Харман кая”, “Белинташ” и десетки други. Знаците по скалите пък били “нишани и знакова система, която сочи златните находища”. От това странно на пръв поглед твърдение, би следвало да се направи заключение, че траките не са имали духовна култура, а са били някакви сребролюбци и са се интересували само от златото и материалните придобивки. Фактите обаче говорят друго, а пред фактите и сребролюбците от съвремието трябва да мълчат!…
Проф. Рангел Гюров е ръководител на департамент “Науки за Земята и околната среда” в Нов Български Университет. В този съмнителен “български” университет се е събрала доста странна компания от преподаватели, които промиват мозъците на българските студенти с глобалистки психотронни методи и вредни теории. Все още не сме чули за някакви приносни археологически или исторически открития на проф. Гюров. Явно е, че тук отново се сблъскваме с поредния опит за подмолно и добре платено фалшифициране на българската древна история!…

Тракийските могили и гробници

Както вече изяснихме, тракийските могили и гробници са най-запазените култови обекти на траките. По същество погребалната могила представлява мемориален паметник на погребания в нея. Според археолога Георги Китов тази традиция идва от дълбока древност, когато воините или починалите са били погребвани в обикновени гробове и пръстта от изкопания гроб се е натрупвала като малка могила отгоре. Постепенно, за да се отличат гробовете на героите и царете, започвали да насипват по-големи могили, а след това да се изграждат и гробници на по-знатните починали благородници. Понякога царските погребения се извършвали и в действащи храмове, които след погребението били засипвани с пръст. Този начин на погребване е свързано с култа за обожествяване на владетеля и затова той бил погребван в храма, където преди това се извършвало поклонение и религиозни ритуали за почитане на съответното божество.
Типичен пример за това е царското погребение на цар Ситалк (V в. пр. Хр.) в храма-гробница при Старосел (Хисарско). Там има и култов комплекс с още 8 гробници. Изследванията показват, че преди да стане гробница, обектът в Старосел е бил действащ храм. За това свидетелстват изтритите от богомолци стъпала на централното стълбище, наличието на подвижни каменни врати на предверието, различни архитектурни особености на строежа и наличието на странични площадки предназначени за религиозни ритуали. Размерите и внушителността на това съоръжение са забележителни. Могилата е висока 21 метра, а обиколката на каменната стена – крепида е 241 м. с височина 3 метра. Всичко е строено с големи дялани каменни блокове, които на места са свързани със железни скоби и залети с олово. Със своята импозантност и тип на строеж, този храм-гробница е съизмерим с подобни антични съоръжения от Микена и Мала Азия.
Тракийските могили са със различна големина, като някои наистина имат грамадни размери, което понякога обърква археолозите, считайки ги за естествени хълмове.
Изследвайки погребалния инвентар и други находки, археолозите до голяма степен успяват да установят погребалните обичаи на древните траки. Сведения за това дават и редица антични автори. Херодот например описва погребалния ритуал на траките: “…Заможните граждани биват погребвани по следния начин. Мъртвия излагат в продължение на три дни и след, като предварително са го оплакали и са принесли в жертва всякакви животни, започват да пируват; след това го погребват, като го изгарят или без изгаряне го заравят в земята; насипват могила и уреждат състезания от всякакъв вид, в които най-големите награди се присъждат съответно за единоборство. Така се извършват погребенията у траките…” (15).
Според Фол, Херодот описва орфически обред на аристократическо погребение, което е по-рядко срещано и поради тази причина е от особена важност (6). При подобни погребения, често за жертвоприношението са използвали коне, а също в по-старо време са правени и човешки жертвоприношения. Често в грунда под могилния насип се срещат обредно-жертвени ями, където се е стичала кръвта на жертвата. При Старосел такива ями са открити в страни от крепидната стена на могилата. Тук трябва да обърнем внимание върху идентичността в погребалните обичаи на траки, скити и древни българи, което е от особена важност!
На върха на погребалната могила понякога се открива надгробие – олтар или зооморфен/антропоморфен знак, които според Фол обозначават сина на Сина на Великата богиня-майка (6). Такива са открити на върха на гробницата при с. Мезек (Хасковско); могилата при с. Чеканчево (Софийско); Могилата “Топрак Хисар” (до с. Кадрашик); голямата могила до с. Емен (Търновско); голямата могила при с. Дуванлии (Овчехълмско) и др.  На върха на последната могила при Дуванлии са открити каменни балвани (каменни баби или девташлари). Подобни са откривани и на върха на скитските могили в Причерноморието и Средна Азия.
Автори като Баласчев и Фол считат, че някои могили не са погребани, а са нарочно насипани за светилища. Доказателство за това е, че в такива могили не са откривани погребения. В други пък са откривани останки от сгради или храмове. Особено внушителна е сградата, открита в “Дедекьойската могила” (до с. Дедекьой, Новозагорско). Сградата, която е открита (основи от нея) е четвъртита с хоросанови зидове и е дълга 95 крачки и широка 60 крачки. В горния ъгъл на сградата се намира кръгла кула с диаметър 10 метра и в югоизточнатата стена има порта, от която започва път, постлан с камъни. По средата на сградата има култова яма дълбока три метра и в нея е намерена оброчна плоча с тракийския конник. В близост са намерени още три такива плочи (1). В други могили са намирани закопани части от сгради, но не става ясно дали са гробници или храмове.
Според Фол и други изследователи, строежите под насипите надхвърлят общата си характеристика на надгробия. Освен за домове на покойника те могат да бъдат и места за почит към антроподемони (т.е. хероони), които могат естествено да бъдат съчетани с поклонение и жертвопринасяне, както е прието в открит мавзолей (6). След време тези обекти изчерпвали функциите си и били затваряни за посетители, след което били засипвани в могила. Твърде вероятно е също затварянето на храма да е било предизвикано и от други причини, като например погребване на владетел в него или оскверняване.
В някои от гробниците-храмове на траките се откриват великолепни стенописи, които ни дават изключително ценна информация за духовната и материалната култура на нашите предци. Примери в това отношение са Казанлъшката гробница, в която е погребан одриския зар Севт III (IV в. пр. Хр.); прочутата гробница край Свещари, където има и скулптурна група и новооткритата от д-р Георги Китов гробница край Александрово – могилата “Рошавата чука” (IV в. пр. Хр.), за която писахме в кн. 17 на сп. “Авитохол” (2002 г.).
По отношение архитектурата на тракийските гробници и храмове много добра е разработката и изследването на Малвина Русева (10), която представя великолепно тракийски и скитски образци с подробни архитектурни планове и описания на култовите обекти.
В заключение, както казахме и в началото на статията, тракийските могили крият все още множество тайни и представляват безспорно не само национално съкровище, но са и богатство с европейско и световно значение. Изхождайки от това, крайно време е българските власти да полагат повече грижи за тези безценни археологически паметници и да имаме национална политика и стратегия по отношение на тяхното разработване, запазване, съхранение и представяне на широката публика. Необходимо е също и законите да се прилагат по-строго и безкомпромисно, тъй като иманярите, мародерите и грабителите не спят!…

БИБЛИОГРАФИЯ
1.   Г. Д. Баласчев. Старо-тракийски светилища и божества в Мезек, Глава Панега, Мадара, Царичина и други градове и тяхното значение, печ. П. Глушков, София, 1933 г.
2.   проф. Д. Дечев. Очерк на религията на древните траки, Българска историческа библиотека, т. III, редактори – проф. д-р В. Н. Златарски и проф. д-р П. Ников, уредник – стопанин Страшимир Славчев, София, 1928 г.
3.   Иван Маразов. Митология на траките, ИК “Секор”, София, 1994 г.
4.   проф.  Христо Данов. Траки, изд. “Народна просвета”, София, 1982 г.
5.   проф. Христо Данов. Тракийско изворознание, изд. “Витал”, В. Търново, 1998 г.
6.   Александър Фол. Тракийската култура. Казано и премълчано, изд. “Рива”, София, 1998 г.
7.   Гергана Цанова; Людмил Гетов, Тракийската гробница при Казанлък, изд. “Български художник”, София, 1983 г.
8.   проф. Димитър Попов. Тракология, изд. “Лик”, София, 1999 г.
9.   Иван Венедиков. Митове на българската земя. Раждането на боговете, изд. “Идея”, гр. Стара Загора, 1997 г.
10.    Малвина Русева. Тракийска гробнична архитектура в българските земи през V-III в. пр. н.е., изд. “Я”, Ямбол, 2002 г.
11.    д.и.н. Георги Китов. Траколожка експедиция за могилни проучвания “Темп” (календар), София, 2002 г.
12.    Едуар Шуре. Велики посветени, книга I и II. Орфей, Питагор, Рама, Кришна, Хермес, Мойсей. Изд. “Евразия-Абагар”, София/Плевен, 1991 г.
13.    Франсоаз Бонардел. Херметизмът, изд. “Панорама”, София, 1997 г.
14.    Николай Гочев. Античния херметизъм, изд. “Сонм” и Университетско издателство “Св. Климент Охридски”, София, 1999 г.
15.    Херодот. История, част I и II, ДИ “Наука и изкуство”, София, 1986-90 г.
16.    сп. “Орфей”, бр. 1, ИК “Егрегор”, София, 1951 г.
17.    Роман Томов. Императорите орфици, Орфизъм и ранно християнство, IV-VI век, ИК “Прозорец” и Акад. Издателство “Проф. Марин Дринов”, София, 1998 г.
18.    Георги Китов, Даниела Агре. Въведение в тракийската археология, ИК “Авалон”, София, 2002 г.

"Като не щеш мира - на ти секира"! кан Крум

Неактивен Тук и сега

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 257
Относно: Траките - теории и факти
« Отговор #40 -: Ноември 18, 2008, 10:58:09 am »
Бендида – Артемида или Бастет?Според някои източници са едно и също.

Неактивен asdfghjkl

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 794
 • Невъзможно е нищо
Re:Траките - теории и факти
« Отговор #41 -: Май 01, 2009, 05:43:23 am »
 
Една пета от мъжете ни са траки


Проф. Кременски и неговата лаборатория са извършили мащабно проучване на Y хромозомата на стотици български мъже. Целта на изследването не е да търсим произхода си, а да подобрим възможно стите на дородовата диагностика, уточнява професорът. В процеса на обобщаване на данните обаче се установило, че много висок процент от мъжете -21%, са живели по нашите земи още преди 7800 години. Подобно е положението и с румънците, с които се оказваме много близки. С една пета местно мъжко население плюс голяма група българи, дошли от степите на Азия, ние сме доста отдалечени генетично от славяните.

Учените решили да разширят изследването, като включили и жените. Обработката на данните е много тежка, признава проф. Кременски, но скоро ще знаем дали и те са тукашни, дали са живели по нашите земи отпреди мъжете или са дошли отнякъде. В лабораторията вече са издали първия сертификат на нашенец, който искал да проследи гените си и по бащина, и по майчина линия. Оказало се, че е дошъл от Шотландия и това е станало преди 30 000 години.


Източник: http://www.chudesa.net/?p=statia&statiaid=6934Кога ще си направим изследвания?  :o
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

Неактивен Спорт-Здраве4

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 244
Re:Траките - теории и факти
« Отговор #42 -: Май 02, 2009, 17:50:12 pm »
Амиии....
-когато преценим че искаме да знаем откъде сме дошли толкова силно, че да преглътнем факта, че си даваме ДНКто на фармацевтите, за да ни водят геномна картина(трябва за чипа);
-и когато имаме пари за изследването(чипа)...

 :-\

И когато това от къде сме дошли започне да ни говори нещо, ще започнем да имаме и реална полза от това инфо  :-\ Например след неопределен борй години  :-\

Неактивен asdfghjkl

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 794
 • Невъзможно е нищо
Re:Траките - теории и факти
« Отговор #43 -: Май 02, 2009, 17:56:31 pm »
Ако никога не ти е била взимана кръв сигурно имаш право. А другото е просто от любопитство.
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

Неактивен хадзапи

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 808
Re:Траките - теории и факти
« Отговор #44 -: Юни 30, 2009, 21:22:58 pm »
ГРОБНИЦИ И 4-МЕТРОВИ ИСПОЛИНИ В ПЕЩЕРА КРАЙ ДУНАВА

Пещерняци откриха уникално тракийско светилище, което може да засенчи дори Перперикон. Сензационната новина съобщи шефът на спелеоклуб "Дервент" Евгени Коев.

Намерихме пещера с 4-метрови човешки фигури, наоколо има и гробници, обясни той. Целият комплекс е много добре запазен и е с диаметър от няколко километра. Мястото е близо до Дунав, но засега се пази в тайна, за да се избегнат иманярски набези.

"Готов съм веднага да видя находката, макар да стана модерно сравнението с древното светилище край Кърджали", коментира пред "Стандарт" професор Николай Овчаров. Според него, ако разказът на пещерняците е достоверен, България може да се е сдобила с нова световна забележителност.

Новото светилище се състои от уникална пещера с 4-метрови човешки фигури. То е поне отпреди 20 века. Целият комплекс е много добре запазен и е с диаметър от няколко километра. В тях има и гробници. Предполагаме, че те са на богати владетели или жреци, каза Коев.

Това не е първото откритие на клуб "Дервент". Сред най-големите постижения на Евгени Коев е една от арбанашките пещери, известна като Малката. В нея експедицията открива уникално изображение на Богородица от Средновековието. То е изрисувано върху загладени пукнатини и цепнатини на една от стените. Образът е разположен така, че между 3 и 4,30 часа следобед слънчев лъч прониква от миниатюрен отвор и го осветява.

http://www.standartnews.com/news/details/id/36580/Откриха-втори-Перперикон

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27