Според мен Еленко не трябва да се обяснява от екрана със закони за фалити, лихви, изчисления, погасителни планове и т.н. Трябва постоянно като засегне темата за банките и техните хартийки без покритие или други кредитопредоставящи паразитни дружества, многократно да повтаря:"Хора, пазете се от тези кръвопийци. Стойте далече от тях. Не се потдавайте на техните манипулативни реклами на "лесни пари"-кредити. Достатъчно е да сте роби в тази проклета Система-Матрица, че допълнително да се самозавързвате със синджира-кредит, ако ще и за жилище да е. Тези Мошеници се хранят от вашата пот и кръв. Те са като кърлежите-цокат ви кръвчицата и след като ви напуснат ви "подаряват" болест, която може да ви убие или трайно увреди."
Друго, което може Еленко да спомене, е че както може да се "анулира" дълг и "законните лихви" м/у държави, що да не може такъв да се анулира между банка и обикновен човек или по-точно неговите наследници. Доколкото съм чувал, ако аз изтегля кредит и не дай си Боже се спомина, моите наследници са на куката... Във филма "Дългокрация" се споменава термина "омразен дълг". След нападението на САЩ над Ирак, американските империалисти казаха, че дълговете, които е натрупал Ирак са "омразни" и не следва да бъдат търсени повече от държавите, които са ги дали. Един вид "новото управление" не е виновно за грешките на "диктаторския режим" и може да се възползва от опцията-"омразен дълг".
Е питам аз, защо син или дъщеря да плаща за взет кредит от родители или обратно? Наскоро видях такъв случай. Дъщеря тегли кредит, но умира в катастрофа и банката погва яко родителите й. На междудържавно ниво може, а на по-ниско такова що да не може?!?