ето и втората част на превода с някои други детайли.
компилирал съм мненията на същите двама събеседници. Аз самият съм неутрален към информацията. Не съм навътре в тематиката и случайно попаднах на този форум от друг неконспиративен такъв.
Ти със силата Своя раздели морето, Ти главите на крокодилите[13] съкруши във водата. (14) Ти отдели главата на левиатана, отдавайки я за храна на народа на пустинята[14].
Коментари:
[13] Крокодили – египтяните: „ Фараонът, цар на Египет, голям крокодил, излежаващ се в своята река... „(Йехезкел, 29:3) (Мецудат Цийон).
[14] Левиатан – морско чудовище – фараон. Неговите „глави” – това са неговите военачалници.
„Отдавайки я за храна на народа на пустинята” – Ти отдаде тяхното богатство на народа на Израил, ходещ по пустинята. (Мецудат Давид).
„Тегилим” в превода на Б. Хаскелевич.
А ето какво пише в своята книга „ Енциклопедия на еврейската демонология Александър Рибалка:
АНТИСФИРОТ. В Кабалата е известно, че Всевишният управлява света с помощта на десет канала – „сфирот”, по които преминава енергията от него към този свят. Но поради това светът да не се върне в изходното си състояние – към Всевишния(това е подобно на изплуването на мехурчета газ във водата, или на пламък стремящ се да се отдели от свещ), са необходими обвивки, окръжаващи и затъмняващи Б-жествената светлина. Тези обвивки се наричат „ антисфирот”, защото те „отделят” светлината от самите „сфирот”.
Съществуват единадесет „Антисфирот” :
ТЕУМИЕЛ
ТОРНИЕЛ
КЕНИ
ХАСЕР
РИК
ТАЛЕ
СМОЛ
ТОРИК
ЕРЕВ ВЕ-РИК
ТАНИН
ЛИЛИТ
"Танин", както вече писах е същият този крокодил на иврит. Изхождайки от тази схема на Рибалка, антисфирата "Крокодил" стои в опозиция към Йесод.

сфирот Йесод
Земното въплъщение на Йесод е праведникът Йосиф, съединил в себе си красотата Тиферет и земната мъдрост Нецах и Год.
Колкото до самия познавач на еврейската демонология А. Рибалка
Александър Владимирович Рибалка(род. на 11 септември 1966, Ленинград) – израелски политик(заема поста секретар на Международното хиперсионистко движение «Беад Арцейну» («За Родината!»), писател-фантаст и автор на детективски произведения, занимава се с историята на тайните общества и еврейско мистическо богословие(той е автор на книгата по кабала „ Пътеводител в света на Кабала”. издателство: Мостове на културата/Хешарим, 2006 г.)
Заедно с Аркадий Рибак(сега главен редактор) основал одеският вестник „Порто-франко”. В Израел работи в рускоезичната преса, превежда от иврит на руски в това число и книги по Кабала.
Относно големият любител на крокодилската тема „Корней Чуковски(Николай Емануилович Левенсон). Откъс от статия за сиониста Зеев Жаботински.
Владимир Евгениевич Жаботински(Зеев Жаботински; 1880, Одеса — 1940, Ню-Йорк) – лидер на десният сионизъм
...
Приятел от детството и младостта на Корней Чуковски, който активно му съдействал в публикацията на първата му статия(«Той ме въведе в литературата» — казвал за Жаботински Чуковски).
От 1901 година Чуковски започва да пише статии в „ Одески новости”. В литературата Чуковски бил въведен от журналиста Владимир(Зеев) Жаботински, по-късно станал водещ политически сионистки деятел. Жаботински също така бил поръчител на жениха на сватбата на Чуковски и Мария Борисовна Голдфелд.
откъс от Чуковски - не съм го превеждал
„Жил да был
Крокодил.
Он по улицам ходил,
Папиросы курил.
По-турецки говорил,-
Крокодил, Крокодил Крокодилович!”
вторият събеседник:
Благодаря ви за новите прекрасни изследвания. Притежавам книжката „Чиж”, и я прочетох едно време, - от нея , може да се каже и води началото си моя повишен интерес към Жаботински и Чуковски.

обложка на книгата "Чиж"