Автор Тема: Ароматерапия  (Прочетена 6819 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Magnolia

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 236
Ароматерапия
« -: Май 26, 2008, 13:06:12 pm »
                       АРОМАТЕРАПИЯ

                  КРАТКА ИСТОРИЯ НА АРОМАТОТЕРАПИЯТА  
Влиянието на ароматите върху психическото и физическото състояние на човека е известно от древни времена. Първите достоверни сведения за извличането на етерични масла от растения са открити в шумерска клинописна глинена плочка датирана към 5000-на година преди новата ера. Но за истински първооткриватели, широко ползващи ароматните екстракти от растения за въздействие върху тялото и душата се считат египтяните. Има многобройни документи, които свидетелстват за използването на етерични масла в Египет. Като се почне от прилагането им за лечение и за омилостивяване на боговете и се свърши с мумифицирането, в което основна роля има маслото от кедър.
Широко разпространено е използването на аромати в Гърция, Рим, Китай и много други древни народи. Без аромати са били немислими нито сватбите нито погребенията. Всички религиозни служби се извършвали на фона на различни благоухания. Повечето лекарствени субстанции ползвани от древните лечители са съдържали етерични масла. За облекчаване на раждането са влагали карамфилово масло, за здраво тяло – лимон, сандал, хвойна, за здрав дух – тамян, мира и т.н. В древен Вавилон ароматни масла са добавяли дори в строителните материали, от които са строили храмове. Ползвали са лимоново, кедрово и масло от мира, като така са обезпечавали дезинфекцията на вътрешността на храма.
Благовонията били символ на богатство и скъп подарък. Например тамянът се ценял колкото златото. Той се ползвал широко в религиозните служби. Тамянът е растителна смола. Извличането на аромат от него ставало чрез изгаряне върху жар. От тая процедура се е родило името на парфюмерията “per fumum” – от латински “чрез дим”.
Ценни сведения за лечебните свойства на етеричните масла са достигнали до нас от знаменити учени от древността като Гален, Плутарх, Анакреон, Диоскорид. Трудовете им станали основа на европейската медицина и фармакология и съдържат множество описания на етерични масла с техните лечебни свойства. Например Диоскорид написва през първи век книгата “Същност на медицината” в пет тома и не случайно първият том се нарича “Благовония, растителни масла, мазила, растения”.
С падането на Римската империя използването на етерични масла в Европа се прекратило за столетия.
В Индия, Китай, Япония и арабските държави ползването на ароматните масла се развивало по собствен път. Именно арабите научили отново европейците на изкуството на екстракция на етерични масла. По време на кръстоносните походи това изкуство, заедно със знанията за етеричните масла отново проникнали в Европа.
В ХVІ век в Германия физиологът от Страсбург – Браунцвайг публикува “Книга за истинското изкуство на дестилацията”, в която описва 25 различни етерични масла. От ХV до началото на XVІІІ век са получени около 120 вида етерични масла, които намират приложение в медицинската практика и козметиката.  
Благодарение на надеждното антимикробно действие етеричните масла се прилагали от векове за борба с инфекциите и епидемиите. Пример за това е английското градче Буклесбери. През ХVІІІ век жителите му се спасили от чумната епидемия защото градът бил център за производство на лавандула и въздухът бил наситен с неговия аромат. Известно е също, че средновековните френски парфюмери от центъра за производство на етерични масла в Грас боледували много рядко от чума, холера или туберкулоза.  
През ХІХ век натуропатията, както в производството, така и в медицината е изместена от химическите производства. Появяват се синтетични двойници на различни природни материали, включително и на етеричните масла. Но техният състав е толкова сложен, че химическото възпроизвеждане на всичките им компоненти ( над 500 ) практически е невъзможно. Произведените синтетични двойници само наподобяват истинските етерични масла.
Терминът “ароматотерапия” (дословно - лечение с аромати) е въведен за първи път от френският химик – доктор Рене Гатефос през 1928 година. Гатефос се е занимавал с изследвания на етерични масла за козметични продукти. Но наблюденията му доказали впечатляващите антисептични и лечебни свойства на маслата. През първата световна война той лекувал пациенти във военните болници и получил поразителни резултати при лечение на рани използвайки масло от лайка, тамян и лимон.
През 30-те години на нашето столетие всички прогресивни клиники в Европа започват да прилагат етерични масла при възстановяване на болни след травми, операции или остри патологични процеси. Появяват се многобройни публикации, книги и изследвания свързани с използването на етеричните масла за десетки, болести, между които такива сериозни заболявания като туберкулоза, диабет, рак и др.  
В края на 60-те години научните обосновки за лечебния ефект на етеричните масла придобиват по точен релеф тъй като към базовите теории на Хипократ, Гален, Авицена, Хофман, Гатефос, Валне се добавят нови. Например теорията на Букбаер за механизма на белтъчния пренос на ароматите и идеите на руския академик В. Николаевски за приложението на етеричните масла в пулмологията и вредните производства.  
В днешно време ароматотерапията преживява истински бум в Европа и Америка. Съвременните учени доказаха, че етеричните масла се отнасят към категорията на ниско токсичните и безопасни вещества с изразен лечебен ефект. Днес дори застрахователните медицински компании започнаха да включват ароматотерапията в списъка на предоставяните услуги. Това е свързано с желанието на хората да избягат от използването на многочислените химически препарати с безброй вредни странични ефекти, които заливат пазара.
 
КАК ДА ПОЛЗВАМЕ ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА

Всяко етерично масло има уникален ароматичен букет и притежава определени лечебни свойства. За да се проявят тия лечебни свойства маслото трябва да попадне по някакъв начин в организма. Съществуват различни способи за това. Тук представяме част от тях:
  
- Инхалации
- Масаж и разтриване
- Компреси
- Превръзки
- Жабурене, капки
- Клизма
- Дамски душ
- Вана
- Обтриване
- Измиване
- Сресване
- Обогатяване на козметика
- Ароматизиране на пране
  
ИНХАЛАЦИИ
  
Инхалационните процедури с етерични масла са най-популярния начин на ползването им. Всъщност повечето хора отъждествяват ароматотерапията с инхалационните процедури (вдишването на аромати по един или друг начин).
  
При вдишване етеричните масла проявяват антибактериално, противовъзпалително, регенериращо, отхрачващо, бронхолитично, седативно и антиалергично действие, стимулира местния и общ имунитет въздействайки не само на органите на дишането, но и на целия организъм.  
  
Съществуват различни начини за инхалация с етерични масла – с аромалампи, на пара, с аромамедальони и различни изпарители.
  
Аромалампа
  
Най разпространения начин за инхалация, дошъл до нас от древността , е ползването на аромалампа. Аромалампата е керамичен или метален съд състоящ се от две части. Горната е във вид на чаша, а долната е във вид на арка - носеща чашата, в която се поставя малка свещ. В чашата се налива вода и се капват 10-15 капки етерично масло. Горящата свещ нагрява леко водата с маслото и въздухът се насища с ароматни изпарения. Процедурата се прави в затворено помещение от 20 минути до 3 часа.  
  
Инхалацията с аромалампа се прави при остри и хронични болести на горните дихателни пътища, бронхите и белите дробове, остри и хронични болести на средното ухо и синусите, респираторни и вирусни инфекции в остър и подостър период, ларингоспазми, бронхиална астма, профилактика на усложненията след в следоперационен период, подобряване на настроението и най различни болести на вътрешните органи в зависимост от показанията на маслата. Много популярно е ползването и за ароматизиране и дизенфекция на въздуха в помещенията.
  
Инхалация на пара
 
  
В съд с гореща вода се капват 3-5 капки масло (не повече). Главата се завива с кърпа над съда. Вдишва се дълбоко едновременно през устата и носа. ОЧИТЕ СА ЗАТВОРЕНИ. Процедурата е 3-10 минути. Прави се при остри болести на горните дихателни пътища.
  
Същата процедура може да се направи без завиване на главата, като горещата вода се постави в термос и парите се вдишват над гърлото му. Към водата се добавя и лъжичка сода бикарбонат.  
  
Препоръчва се след инхалацията да се направи масаж на гръдния кош или да се постави компрес в проекцията на трахеята или сливиците със същото масло, след това да се разтрият и стъпалата, да се обуят топли чорапи и да не се излиза на улицата 2 часа.
  
Аромамедальон
  
Чудесна методика позволяваща етеричните масла да се ползват във всяка обстановка. Медальонът се носи на врата и позволява продължителна инхалация. Съществуват разни модели медальони, които съхраняват маслото от няколко часа – до няколко месеца. Медальоните с краткотрайно съхранение обикновено са керамични и маслото се накапва върху тях. Медальоните с дълготрайно съхранение събират няколко милилитра етерично масло и силата на изпарение на маслото може да се регулира. Те са изключително удобни.  
  
Мека инхалацията с медальон се извършва при самото носене на медальона. За по интензивно въздействие медальонът се поднася към носа и се вдишва бавно и дълбоко 15-20 пъти. Почива се една-две минути и процедурата отново се повтаря. Общо около 5-10 минути 2-3 пъти дневно.
  
Аромамедальон може да се ползва за целия комплекс от болести повлиявани от ароматотерапията, като се ползват масла съобразно показанията им.
  
Настойчиво препоръчваме ползването на аромамедальон като предпазно средство по време на грипни епидемии и през есенно-зимния период за предпазване от простудни болести. Аромамедальонът се зарежда с някое от следните масла с изразено антивирусно и дезинфекционно действие – чаено дърво, бергамот, лавандула, мащерка, или евкалипт
  
МАСАЖ И РАЗТРИВАНЕ  
  
Масажът или разтриването се извършват с ароматично масажно масло. Маслото се приготвя като към тлъсто растително масло – например бадемово, зехтин, сусамово и др. се добавят няколко капки етерично масло.  
  
Смеси от етерични масла за масаж и разтриване:
  
За ревматични болки
  
Тамян – 5 капки
Евкалипт – 5 капки
Розмарин – 15 капки
Бадемово масло – 50 мл

За тонизиране на мускулите и облекчаване на леки болки
  
Тамян – 5 капки
Евкалипт – 5 капки
Розмарин – 15 капки
Бадемово масло – 50 мл
  
Общо отпускащо масло  
  
Индрише – 10 капки
Лавандула – 10 капки
Риган – 5 капки
Бадемово масло – 50 мл
  
Масло афрозидиак
  
Розово масло – 13 капки
Жасмин – 4 капки
Иланг –иланг – 8 капки
Бадемово масло – 50 мл
  
Бъди промяната, която искаш да видиш в света!

Неактивен Magnolia

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 236
Относно: Ароматерапия
« Отговор #1 -: Май 26, 2008, 13:09:10 pm »
КОМПРЕСИ 
 
За компреси най-често се ползват следните етерични масла: мента, лавандула, розмарин, евкалипт и др.
 
Студени компреси  
 
Ползват се при главоболие, остри травми, повредени сухожилия или стави, натъртвания, навяхвания, оттоци
 
Приготвят се като в 200 мл студена вода се добави 200 гр лед. Към тях се прибавят 25 капки етерично масло разтворено в 10-15 грама пчелен мед. В тая смес се потапя дебела многослойна марля и след леко изстискване се поставя върху поразения участък. В марлята може да се поставят парченца лед. Отгоре се изолира с парче дебела вълнена тъкан и се закрепя с бинт или лейкопласт. Студения компрес се държи докато се сгрее до температурата на тялото.
 
Горещи компреси
 
Прилагат се при хронични възпалителни, склеротични, деструктивни процеси и обменни нарушения. Болки в мускулите е ставите.
 
Смес от мед и етерично масло в пропорция 1:1 се нанася върху проблемната област. Отгоре се поставя пергамент или целофан, а най отгоре дебел вълнен плат. Закрепва се с бинт или лейкопласт. Престоява от 20 до 80 минути. След свалянето на компреса остатъците от сместа трябва да се втрият с 2 до 4 минути масаж.
 
ПРЕВРЪЗКИ   
 
Превръзката с етерични масла е великолепно средство позволяващо да се получи изразен ефект при различни повреди на кожната повърхност. Ползват се при рани, след операционни шевове, изгаряния, измръзвалия, циреи, пъпки, тромбофлебит с трофични нарушения, екземи, гъбични поражения на кожата и др.
 
Етеричното масло се нанася върху марлен тампон и се закрепва с бинт. След 2-4 часа превръзката се сменя. 
 
Най-често ползваните за превръзки масла са : чаено дърво, евкалипт, лавандула, розмарин, лимон, карамфил, сандалово масло.
 
ЖАБУРЕНЕ, КАПКИ 
 
Жабуренето и накапването позволяват да се отстранят възпалителни, застойни, склеротични и травматични процеси в носоглътката, органите на слуха и устната кухина. Способстват за регенерацията на тъканите и потискат развитието на инфекции и възпалителни процеси. Ползват се при остри възпаления на горните дихателни пътища, болести на носа и гърлото, остри хронични отити, тонзилити, стоматити, гингивити, парадонтоза и др.
 
Жабурене: В 100 мл топла вода се добавят 10-15 капки етерично масло смесено с половин лъжичка сода бикарбонат. Времетраенето на жабуренето се увеличава постепенно до 7-8 минути.
 
Жабуренето е по-ефективно ако се направи с маслена смес на тлъсто масло (зехтин) с етерично масло в съотношение 2:1 или 1:1. Разтворът трябва да предизвиква леко щипане. Ако усещането е изгарящо се разрежда За жабурене се взима една чаена лъжичка и се жабури около пет минути, след което се изплюва. 
 
Най-подходящи за жабурене на гърлото са следните масла: карамфил, лимон, евкалипт, лавандула, чаено дърво.
 
Най-подходящи за жабурене на устната кухина: карамфил, мента, портокал, лавандула, роза.
 
Със същите разтвори може да се прави апликация на венците при парадонтоза, стоматити, гингивити и др. За целта в разтвора се натопява марля и се поставя върху венците за 30-90 минути.
 
Капки за нос: в една чаена лъжичка тлъсто масло (например пшеничен зародиш) се добавят 2-5 капки от някое от следните масла : чаено дърво, евкалипт, лавандула, кипарис или роза. Във всяка ноздра се капват по 20 до 80 капки от тая смес, след което е необходимо да се полежи с отметната назад глава, докато разтворът се разнесе в носоглътката. През първия ден с хрема е нужно да се капят капки на всеки 1-2 часа. През следващите дни 2-3 пъти дневно. За профилактика – 1 път дневно. Много важно е разтворът да не предизвиква парене е леко пощипване. Ако е силен се разрежда. При остри и хронични синузити след накапване на капките, в ноздрите трябва да се поставят тампони напоени със същата смес за 0,5-1,5 часа.
 
Капки за ухо: ползват се при остри и хронични болести на ухото. Капват се 2-4 капки смес от тлъсто масло (зехтин) с етерично масло в пропорция 1:1, след което ухото се запушва с памук. Ако процесът е остър е много ефективно след накапването в ухото да се постави тампон напоен със същата смес. Ползва се някое от следните масла: герания, чаено дърво, лавандула, евкалипт или кипарис. 
 
КЛИЗМА   
 
Клизмата е промиване на задния проход с ароматична вода. Прилага се при проктит, хемороиди, запек, хроничен колит, язвен колит, аденома на простата, простатит, болести на бъбреците и пикочните пътища и други болести на органите в малкия таз.
 
На половин чаена лъжичка сода бикарбонат – 5-7 капки етерично масло. Получената смес се разтваря в 200 мл вода. Отначало се въвеждат тия 200 мл ароматна вода, а след това останалата – до 1 литър. Водата се задържа вътре 5-10 минути. Най-подходящите масла за клизма са: чаено дърво, хвойна, лимон, евкалипт, роза. С ароматната смес може да се направи и микроклизма.
 
Температуропотискаща микроклизма: евкалипт, чаено дърво или лавандула.
Микроклизма при хемороиди: роза, герания, лавандула, лимон.
 
ДАМСКИ ДУШ    
 
Дамският душ промива стените на влагалището със струя вода съдържаща етерично масло. Има противовъзпалителен, антибактериален, противовирусен, противогъбичен и противозачатъчен ефект. Нормализира секреторните функции на влагалището. Има изразен дезодориращ ефект. Прилага се при болести на репродуктивните органи и малкия таз.
 
В 200-300 мл преварена топла вода (37-40 градуса по Целзий) се добавя смес от половин чаена лъжичка сода бикарбонат и 3-7 капки етерично масло. С тая смес се прави промивката.
 
Ползва се някое от следните масла:
 
При възпаление – чаено дърво, евкалипт, герания, хвойна, роза.
За хигиена – лавандула, лимон, роза
Еротично – роза, иланг-иланг, сандал
Ароматизиращо – роза, лимон 
 
ВАНА    
 
Ваните те са едни от на ефективните начини за въвеждане на етеричните масла в тялото. Маслата контактуват с цялата повърхност на тялото, бързо проникват в кожата, попадат в лимфната система и кръвния поток оказвайки мощно въздействие върху целия организъм. Ваните могат да бъдат общи – за цялото тяло или частични – за краката, ръцете или седалището. Ползват се при хипертонична болест І – ІІ степен, неврози, дерматози, хронични женски полови болести, болести и последствия от травми на опорно-двигателния апарат.
 
Ваните могат да се подготвят по два начина. При първия 5-20 капки масло се разтварят в 50 грама мляко и се добавят във водата на ваната. Така маслото се дисперсира добре във водата и се поема от кожата на цялото тяло. Вторият начин е по лесен – етеричното масло се капва директно във водата. Но тогава то изплува над нея и не попива така добре. В тоя случай след излизане от ваната тялото не бива да се подсушава веднага, за да може маслото да се поеме от кожата. 
 
За профилактика се взима една вана седмично. С лечебна цел 2-3 вани седмично. Продължителност на процедурата от 5 минути при първата вана като, постепенно се увеличава до 20 минути. Температурата на водата – около 37 градуса по Целзий.
 
Ползват се следните масла:
 
За тонизиране: хвойна, розмарин
Успокояваща: портокал, маточина, босилек
Уравновесяваща: иланг-иланг, роза, сандал
Простуда: лимон, евкалипт, чаено дърво, хвойна
Умора: мента, лимон, сандал
Еротична: иланг-иланг, роза, герания, сандал
 
ОБТРИВАНЕ   
 
Обтриването има меко действие върху целия организъм. Прилага се при неврози, високо кръвно налягане, затлъстяване, травми на опорно-двигателния апарат.
 
Прилага се като в 2-3 литра топла вода се добавите 10-25 капки масло, което харесвате като аромат. Тялото се обтрива с хавлиена кърпа натопена в тая вода . Обтриването се прави около 5 минути.
 
ИЗМИВАНЕ    
 
Простичка, но изключително приятна процедура. Обезпечава прекрасен цвят и свежест на кожата на лицето. Изглажда бръчките и предпазва от главоболие.
 
В чаша вода се добавят 1-2 капки масло от лавандула, мента или роза. Лицето се наплисква със затворени очи и се изтрива със салфетка , след което очите могат да се отворят.
 
СРЕСВАНЕ   
 
Върху зъбите четката за коса се нанася малко масло с аромат – на вкус. Косата се разчесва по тоя начин 2-3 пъти дневно. Това осигурява блясък и здрава коса. (Внимание – възможно е четката или гребенът да са от материал, който се разтваря от етеричното масло).
 
ОБОГАТЯВАНЕ НА КОЗМЕТИКА   
 
Можете да подобрите качеството на ползваните от вас козметични продукти – кремове, шампоани и др. като добавите 1 до 5 капки масло на 30 мл продукт.
 
АРОМАТИЗИРАНЕ НА ПРАНЕ 
 
Добавете 1.до 5 капки масло във водата за плакнене на прането. 
 
Информацията изложена тук има познавателен характер. Ако ползвате ароматотерапия с лечебни цели трябва да се запознаете по-подробно от специализираната литература или да се консултирате с ароматерапевт.
 

 
Ароматотерапия с етерични масла се ползва от хиляди години за лечение. За лечение се ползват само качествени етерични масла. Само тогава прилаганата ароматотерапия е ефективна. Качествени етерични масла за лечение с ароматотерапия могат да се закупят от фирми доказали се във времето. Ако за лечение се ползват етерични масла с неясен проезход има риск прилаганата ароматотерапия да е неефективна. Ароматотерапия с етерични масла може да се приложи за лечение съчетано със су-джок. Ароматотерапия с етерични масла се може да се приложи за лечение съчетано с хомеопатия. Ароматотерапия с етерични масла се може да се приложи за лечение съчетано с акупунктура. Ароматотерапия с етерични масла се може да се приложи за лечение съчетано с правилна диета. Ароматотерапия с етерични масла се може да се приложи за лечение съчетано с лечението предписано от лекуващия лекар. 
 

       ИЗБОР НА ЕТЕРИЧНО МАСЛО, ТЕСТ ЗА ПОНОСИМОСТ И ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ


Избор на етерично масло
Ароматотерапията е индивидуална терапия. Едно и също масло може да окаже твърде различно действие върху различните хора. Затова е необходимо от няколко масла, които имат сродни показания да се подберете онова, което усещате като най-приятно. В никакъв случай, ако не понасяте миризмата на маслото не го ползвайте.
Тест за поносимост 
Избраното масло трябва да се тества за поносимост. Това се прави в следния порядък:
За кожата: върху вътрешната страна на китката се нанася малко от тестваното масло. Ако в рамките на 4-5 часа кожата не се зачерви, не изпитате сърбеж или някакво друго неприятно усещане тестът е успешен.
За дихателната система и вътрешните органи: една капка масло се нанася на носна кърпичка и 4-5 пъти през деня се вдишва дълбоко по 7-10 пъти. Ако при вдишването не се изпитва дискомфорт - кашлица, задух, изпотяване, сърцебиене и т.н. тестът е успешен.
Макар и много рядко някои хора проявяват алергична непоносимост към определени етерични масла. Затова е добре всяко масло да се тества преди да се ползва.
Предпазни мерки
- Съхранявайте маслата добре затворени на тъмно и недостъпно за деца място
 
- Никога не превишавайте посочените дозировки
- Не допускайте попадане на етерично масло в очите
- Не съхранявайте масла близо до източник на открит огън
- Не ги приемайте вътрешно без предписание от специалист
- Обърнете внимание на противопоказанията за ползване на маслото
 
Информацията изложена тук има познавателен характер. Ако ползвате ароматотерапия с лечебни цели трябва да се запознаете по-подробно от специализираната литература или да се консултирате с ароматерапевт.
 
« Последна редакция: Май 26, 2008, 13:17:20 pm от Magnolia »
Бъди промяната, която искаш да видиш в света!

Неактивен Magnolia

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 236
Относно: Ароматерапия
« Отговор #2 -: Май 26, 2008, 13:19:18 pm »
                   ТЕРАПЕВТИЧЕН СПРАВОЧНИК 

Ароматотерапията е индивидуална терапия. Едно и също масло може да окаже твърде различно действие върху различните хора. Затова е необходимо от няколко масла, които имат сродни показания да подберете онова, което усещате като най-приятно. В никакъв случай, ако не понасяте миризмата на маслото не го ползвайте.
Абсцес - бергамот, евкалипт
Абсцес - белодробен - мащерка, евкалипт
Алергии - хвойна, герания, роза
Амфодонтоза - роза
Ангина - мащерка, салвия, копър, босилек, лимон, роза
Апетит - подобряване на апетита - розмарин
Апетит - потискане на апетита - пачули, лимонова трева
Артрит - бял бор, хвойна, мащерка, евкалипт
Афти - бял равнец, хвойна, мащерка, роза
Безапетитие - бял равнец, салвия, кориандър, резене, мандарина, лимон
Безсъние - лавандула, хвойна, герания, иланг-иланг, мащерка, портокал, копър, босилек
Болки в гърдите - исоп
Болки в кръста - герания
Болки в ушите - исоп, роза
Бронхиална астма - розмарин, бял бор, хвойна, мащерка, исоп, копър, босилек, евкалипт, роза, мента
Бронхиектазии - бял бор, хвойна, мащерка, евкалипт, роза
Бронхит - розмарин, бял бор, бергамот, мащерка, салвия, исоп, мандарина, копър, босилек, лимонова трева, евкалипт, роза
Бронхит - спастичен - мащерка
Бронхит - хроничен - бял бор
Бронхопневмония - мащерка
Бронхотрахеит - мента
Бъбреци - възпаление - босилек, хвойна, бял равнец
Бял дроб - болести на дробовете - мента
Бял дроб - гангрена - евкалипт
Бял дроб - гъсти бронхиални секреции - мащерка
Бял дроб - кашлица - розмарин, бял бор, салвия, исоп, резене, мандарина, босилек, лимонова трева, евкалипт
Бял дроб - коклюш - бял бор, босилек
Бял дроб - плеврит - евкалипт
Бял дроб - пневмония - хвойна
Бял дроб - силна кашлица - копър
Бял дроб - спастична кашлица - хвойна, мащерка
Бял дроб - суха кашлица - мащерка
Бяло течение - бял равнец, бял бор, салвия, чаено дърво
Вагинален пруритус - бергамот
Варикозни язви - бергамот
Венци - възпаление - бял равнец, бял бор, мащерка, салвия, босилек, роза
Висока температура - лимонова трева
Влагалище - възпаление - бял равнец, чаено дърво
Гадене - мента, лимонова трева
Газове - резене
Гастрит - бял равнец, хвойна, салвия
Главоболие - бял равнец, розмарин, лавандула, мащерка, портокал, кориандър, босилек, мента, лимонова трева, роза
Глисти - бергамот
Глосит - бергамот
Горни дихателни пътища - катар - бял равнец, салвия
Грип - мащерка, лимонова трева, цитронела, роза, чаено дърво, бергамот
Гърло - възпаление - салвия, бергамот, чаено дърво
Дезодориране - пачули
Депресии -бял бор, бергамот, герания, иланг-иланг, салвия, пачули, босилек
Дезинфекция на въздуха, предпазване от грип - бергамот, чаено дърво, мащерка
Диспепсия - бергамот
Дифтерит - бергамот
Дихателни пътища - възпаление - бял равнец, лавандула, бергамот, салвия, исоп, резене, мандарина, копър, евкалипт, роза, чаено дърво
Жлъчка - засилване на жлъчната секреция - розмарин
Жлъчка - камъни - бергамот
Жлъчни болести - салвия, кориандър
Запек - резене
Заразни болести - предпазване - бергамот, мащерка, чаено дърво, евкалипт
Заушка - евкалипт
Зъбобол - бял бор, мащерка, босилек, мента, роза
Избелване на лунички, черни точки - лимон
Изкълчване - розмарин
Импотентност - иланг-иланг, роза, пачули
Ишиас - бял бор, хвойна, евкалипт
Климактериум - нерви - розмарин
Климактерични оплаквания - лавандула, салвия
Кожа - проблеми - иланг-иланг, пачули
Кожа - обрив - бял равнец, розмарин, бял бор, хвойна, салвия, босилек, роза
Кожа - сърбеж - мента, хвойна, герания, мащерка
Кожа - акне - бергамот
Кожа - алергични обриви - розмарин
Кожа - бръчки - мащерка
Кожа - възпалена - лавандула, герания
Кожа - гъбични болести - мащерка, салвия, лимон, лимонова трева
Кожа - дерматит - хвойна
Кожа - екземи - бергамот, мащерка, бял бор, салвия, исоп, босилек, лимон
Кожа - краста - хвойна, мента
Кожа - лишеи - бял бор
Кожа - отпусната и повехнала - лимон
Кожа - почистване - бял равнец
Кожа - суха - лавандула
Кожа - язви по кожата - бял бор
Колики - бергамот, резене, босилек
Колит - бял равнец, хвойна, салвия
Копривна треска - мента
Коремни болки - салвия
Косопад - розмарин, лавандула
Крака - подути - мента
Крака - потене - цитронела
Кръвно налягане - високо - хвойна, герания, иланг-иланг, копър
Кръвооросяване - лошо - бял равнец
Ларингит - бял бор, хвойна, мащерка, копър, босилек, мента, евкалипт
Ларинготрахеобронхит - салвия
Лимфни възли - подуване - евкалипт
Лош мирис на тялото - мащерка
Лумбаго - бял бор, хвойна, евкалипт
Мазоли - салвия
Маточни кръвотечения - бял равнец
Меланхолия - мента
Менструални болки - лавандула
Менструални смущения - хвойна
Менструация - болезнена - бял равнец, босилек
Менструация - нередовна - бял равнец, босилек
Менструация - обилна - салвия, босилек
Метеоризъм - бял равнец, бергамот
Мигрена - бял равнец, розмарин, лавандула, герания, мащерка, копър, босилек, мента, роза
Миозит - мащерка
Мускулна треска - босилек
Мускулни болки - розмарин, бял бор, мента, лимон
Натъртване - розмарин, лавандула
Невралгии - бял бор, хвойна, мащерка, мента, евкалипт
Неврастения - мащерка
Невроза - бял равнец, розмарин, бял бор, хвойна, мащерка, босилек
Нерви - за успокояване - хвойна, бял бор
Нервна възбуда - лавандула, бергамот, иланг-иланг, мента
Нервна преумора - лавандула, босилек
Нормализиране на сърдечния ритъм - портокал
Нощно напикаване - бял равнец
Обмяна на веществата - нарушена - бял равнец, мащерка
Обща слабост - бял равнец
Общо укрепване - розмарин, лавандула, хвойна, мащерка, салвия, резене
Оригване - хвойна
Освежаващо - портокал, мандарина, лимонова трева
Остеомиелит - евкалипт
Открити фактури - евкалипт
Отоци - хвойна, роза
Отоци - възпалителни - роза
Отхрачващо - кориандър, резене, мандарина
Очен сърбеж - копър
Очи - конюнктивит - исоп, копър, мащерка, роза
Очи (клепачи) - възпаление - мащерка, роза
Парези - розмарин
Пикочен мехур - възпаление - евкалипт
Пикочни пътища - възпаление - босилек
Пикочния мехур - болести - бял равнец
Повишаване на половото желание - пачули, иланг-иланг, роза
Подагра - розмарин, бял бор, лавандула, хвойна, евкалипт
Потене - обилно - мащерка
Пресипналост - исоп, лимон
Преумора - роза
Пролетна умора - босилек
Простудни болести - бял бор, лавандула, мащерка, мента, лимон, лимонова трева, цитронела, евкалипт, роза
Против насекоми - лавандула
Псориазис - бергамот
Пърхот - розмарин
Радикулит - бял бор, мащерка, евкалипт
Рак на матката - бергамот
Рани - за бързо зарастване - бял равнец, розмарин, бял бор, бергамот, мащерка, исоп
Рани - инфектирани - евкалипт
Рани - трудно зарастващи - герания, кориандър, роза
Ревматизъм - бял равнец, розмарин, бял бор, лавандула, хвойна, мащерка, салвия, евкалипт
Ревматизъм - ставен - евкалипт
Ревматични болки - кориандър, мента, лимон
Ревматични отоци - мента
Регулиране на потната секреция - салвия
Репилент за отпъждане на насекоми - цитронела, лимонова трева
Ринофарингит - роза
Световъртеж - бял равнец, салвия, мента, розмарин, лавандула
Сенна хрема - мащерка
Синузит - лимон, босилек
Скрофулоза - бял равнец, исоп
Сливици - възпаление - евкалипт
Слънчеви изгаряния - герания
Сляп цирей - бергамот
Ставни болки - лимон
Стимулиране на мозъчната дейност - лавандула
Стоматит - бял равнец, хвойна
Стомах - болки - бял равнец, мента
Стомах - киселини - бял равнец
Стомах - стимулиране на стомашна секреция - исоп, розмарин
Стомах - стимулиране на храносмилането - салвия, копър
Стомашно - чревни болки - кориандър
Сърдечна невроза - розмарин, лавандула, хвойна
Сърдечни смущения - герания
Тендовагинит - хвойна
Термични изгаряния - герания
Тонизиращо - герания, роза
Трахеит - бял бор, хвойна, евкалипт
Треперене на крайниците - салвия
Треска - бергамот
Трихомонаден колпит - хвойна
Трудно уриниране - хвойна
Туберкулоза - белодробна - евкалипт
Ужилване - мащерка, евкалипт, лавандула, лимон
Уртикария - мащерка
Уста - дезинфекция - розмарин
Уста - кървене на венците - бял равнец
Уста - лош дъх - хвойна, исоп, кориандър, резене, копър, мента
Уста - напукани устни - бял бор
Уста - парадонтоза - салвия, роза
Уста (лигавици) - възпаление - резене, лимон, бял равнец, розмарин, салвия, исоп, роза
Учестено дишане - иланг-иланг
Уши - възпаление - хвойна, роза
Фарингит - бял бор, мащерка, салвия, босилек, мента
Фригидност - иланг-иланг, роза
Фурункули - розмарин, кориандър
Хеморея - бял равнец
Хемороиди - бял равнец, хвойна, кориандър
Херпес - розмарин
Храносмилане - подобряване - мандарина
Храносмилане - смущения - резене
Хрема - босилек, мента, евкалипт, роза, чаено дърво
Хронична сърдечно-съдова недостатъчност - копър
Циреи - мащерка, евкалипт, бергамот
Цистит - бял бор, бергамот, бял равнец, чаено дърво
Чернодробни болести - бял равнец, салвия
Яйчници - болести на яйчниците - бял равнец 
 
Информацията изложена тук има познавателен характер. Ако ползвате ароматотерапия с лечебни цели трябва да се запознаете по-подробно от специализираната литература или да се консултирате с ароматерапевт.
 
http://www.mediks-bg.com/su_jok/aromatherapy/Aroma_spravocnik.php
 
 
 
Бъди промяната, която искаш да видиш в света!

Неактивен mariqhristova

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 1
Re: Ароматерапия
« Отговор #3 -: Юни 06, 2016, 12:39:53 pm »
Здравейте, принцесии  :blum1: такааа... слушайте какво аз прочетох  https://bomb.bg/eterichni-masla Пише, че етеричните масла биха могли да се добавят във всяка една козметика и автоматично засилват нейното действие. Освен това, ако някой от нас страда от безсъние, то с тяхна помощ бихме могли да регулираме нервната си система... Мисля да ги пробвам, обаче се чудя в крема си за лице кое от всичките да добавя. Вие как мислите?

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27