Автор Тема: Билките  (Прочетена 68766 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Androctonus

 • Гост
Относно: Билките
« Отговор #30 -: Февруари 10, 2009, 14:46:00 pm »
Пич, навремето учените са твърдели, че земята е плоска, ама...
Това с ушната кал направо изби рибата, честно!
Особено това, как се формира... Просто чудно.

Неактивен Здравец

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 156
Относно: Билките
« Отговор #31 -: Февруари 10, 2009, 15:00:56 pm »
Нищо чудно да е вярно това с ушната кал...
Аз например четох в една книга, че австралийските аборигени лекуват жестоки рани с кървавите съсиреци, които изхвърля жената всеки месец. Лечителката събира от всички жени, които са в такова състояние продукта... и го слага в една дървена тръбичка, която е запушена в двата края. Пресния продукт го слага отгоре, а като се наложи да лекува рани, взема от долния край. След дългия престой в тази тръбичка, полученото мазило е станало гъсто и черно на цвят.
Благодарение на евреите Българското царство се разпада на части, благодарение на тях и турците из

Неактивен merulious

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 548
Относно: Билките
« Отговор #32 -: Февруари 10, 2009, 15:13:22 pm »
 :o Направо не знам кое от двете е по- гнусно... ::) Но може би ако се преодолее ефекта на отвращението... Това за Нефертити (Нефертари?) беше ново за мен, къде го пише? Знаех за магарешкото мляко на Клеопатра и бирената мая на София Лорен и т.н., ама това за пръв път го чувам.
Да вземете да отворите една такава тема за народната медицина по света и у нас... има какви интересни методики да се научат...поне за обща култура :)
А доколко обаче са ефикасни тез неща, си е друг въпрос. :-\
...water can flow, and water can crash...

Androctonus

 • Гост
Относно: Билките
« Отговор #33 -: Февруари 11, 2009, 03:26:45 am »
Няма никаква логика ушната кал или веществата, които се съдържат в нея по отделно или бактериите, които се развиват в нея, да лекува болести на мозъка или да стимулира... изграждане на АК, wtf?!

Причини за ушната кал - собственото съзнание, подсъзнанието и свръхсъзнанието.  Просто не са можели да го измислят по увлекателно :)

Неактивен Sana

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 33
Относно: Билките
« Отговор #34 -: Февруари 26, 2009, 22:28:10 pm »
Позната ли ви е билката "сребърен петолистник"?Отдавна търся информация за нея.Пишете ако някой знае нещо!

Неактивен WhiteKnight

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 222
Re:Билките
« Отговор #35 -: Март 17, 2009, 09:37:18 am »
Хвощ (Equisetum arvense)

          Наричан е от народа още прешлица, чистеща билка, лисича опашка, котешка опашка, кравешка смърт. В ранна пролет от растящия на широко и дълбоко основен корен покарват първо плодоносните, носещи спорите, оцветените кафеникаво, плодни стъбла. Едва по-късно се появяват зелените, до 40 см високи, летни перести листа, които наподобяват малки, разпределени равномерно, елхички. Прешлицата се среща по ниви, железопътни насипи и откоси. Най-лековита е растящата по чисто глинести почви прешлица. Тя съдържа, в зависимост от местонахождението си, от 3 до 16 % силициева киселина, която предизвиква особено добро лековито действие. Естествено трябва да се избягва прешлицата от химически наторявани полета.
          Хвощът с много фините клончета, наричан от някои фин хвощ, се среща предимно в гората и по горските окрайнини. Той също е лековит.
          В народната медицина пастор Кнайп възвръща на хвоща предишната му значимост. Той го нарича "единствен незаменим и неоценим" при кървения, повръщане на кръв, оплаквания в мехура и бъбреците, камъни и пясък. "При стари увреждания," - казва той, "при рани, причиняващи гангрена, дори при ракоподобни язви, та даже и при гниене на костта, хвощът върши страшно добра работа: той промива, разтваря и същевременно изгаря увреденото. Често пъти влажната, топла билка се увива в мокри кърпи и се налага върху болното място."
          Швейцарският пастор Кюнцле казва, че всички хора от определена възраст нататък би трябвало да имат чаша чай от хвощ за постоянна ежедневна напитка: всички ревматични, подагрични и нервни болки щели да изчезнат и човек щял да има здрав заник на живота. Той разказва, че един 86-годишен мъж се избавил с помощта на парни бани от ужасно страдание, причинено от образуването на камъни и живял още дълги години. Той казва и следното: "Когато се поема вътрешно като чай, хвощът лекува за кратко време, даже почти мигновено, и най-силните кръвотечения и повръщане на кръв."
          При болезнени заболявания на мехура и спазматични болки няма по-добро средство от запарка на отвара от хвощ, чиито пари човек трябва, загърнат в хавлия, да остави да действуват 10 минути върху мехура му. Повторена няколко пъти, тази процедура довежда бързо до отзвучаване на страданието. Стари хора, които изведнъж не могат да уринират и се гърчат от ужасни болки, тъй като урината не се отделя въобще или само няколко капки изтичат, се избавят от болките си с помощта на тези горещи пари, без да е необходимо лекар да изтегля урината с маркуч.
          При пясък в бъбреците и камъни в бъбреците и мехура се правят горещи бани на половината тяло с хвощ, при това се пие на глътки топъл чай от него, като урината се задържа, за да излезе накрая под налягане. Най-вече по този начин се отделят камъни. По повод тези указания съм получавала писма, които само потвърждават горното: Това приложение довежда до отделяне на камъни в бъбреците, съответните хора се чувствуват добре и нямат никакви оплаквания.
          Хвощът е помогнал в редица случаи, в които други водоотделящи средства често пъти нямат успех, като например при водонатрупвания в перикардия, в плеврата или при бъбречни смущения след скарлатина и други тежки инфекциозни болести с нарушено водоотделяне. Следователно той е чудесно средство както за вътрешна, така и за външна употреба за цялостната бъбречна и мехурна система.
          При възпаления и загноявания на бъбречните легенчета една-единствена баня на половината тяло с хвощ върши чудеса. Взима се, т.е. само за външна употреба, високия с дебели колкото пръст дръжки хвощ от блатисти ливади и планински пасища, който при тези случаи моментално помага. Той може да се употребява само за бани на половината тяло. За чай за вътрешна употреба се взима само набраната от ниви, полски пътища и горски окрайнини билка.
          След тежко раждане у младите майки се появяват понякога смущения в зрението, което сигурно се дължи на това, че от раждането на детето пострадват бъбреците на майката. Бани на половината тяло с хвощ допринасят отвън за оросяване на бъбреците, което изтегля от очите натиска им, така че смущенията в зрението постепенно изчезват.
          Големият немски хидролечител доктор Боон въздава на растението най-висока похвала: "От една страна хвощът е средство против кръвотечения, а от друга - и то в още по-голяма степен - бъбречно средство. След употребата на запарен чай от хвощ се отделя леко тъмна, обилна урина. При водянка той е бързодействащо средство." Ако няма друго по-добро отводняващо средство, тогава всички останали билкови чайове се спират и в продължение на четири-пет (при много упорити случаи до шест) дни се пият от пет до шест чаши чай от хвощ, но само на глътки, разпределени през целия ден. Опитът сочи, че в повечето случаи водата изтича.
          При сърбящи кожни обриви, даже и да са с корички, гнойни или със струпеи, помагат промивки и компреси с отвара от хвощ. Промивките и баните с хвощ помагат и при гнойни възпаления на ноктите, отворени ходила, наяждане на костта, стари дълбаещи рани, ракоподобни язви, циреи на петата, фистули, лишеи по брадата и други лишеи, и при кожна туберкулоза. Попарената билка, загъната топла в кърпи, може и да се налага. При болезнени хемороиди и хемороидни буци се налага каша от прясна билка, приготвена по следния начин: Пресен хвощ се измива и върху дървена дъска се стрива хубаво, докато се получи каша. При продължителни кръвотечения от носа се слага компрес от изстинала отвара от хвощ. Като кръвоспиращо средство той помага при кървения от белите дробове, матката, хемороиди и стомаха. Тук естествено са необходими по-силни отвари. На чаша (1/4 литър) се взима обикновено една  препълнена чаена лъжичка билки, при случаи на кръвотечение - две до три препълнени лъжички. В комбинация с великденче хвощът е добро средство за предпазване от артериосклероза и отслабване на паметта, поради кръвопречистващата му сила. Той може да се нарече "най-добро профилактично средство против рак".
          Като много ефикасно средство против изпотяване на краката искам да ви препоръчам тинктура от хвощ (виж "видове приложения и рецепти"). Добре измитите и подсушени крака се разтриват с тази тинктура. Освен това обаче трябва сутрин на гладно, половин час преди закуска, да се изпива чаша чай от хвощ. Добре помагат също така и бани на краката с хвощ (виж "видове приложения и рецепти "). При пърхот косата се мие ежедневно с отвара от хвощ и след това се масажира с дървено масло. Така пърхотът изчезва много бързо.
          При напикаване помага смес от хвощ и жълт кантарион. Те се попарват и през деня се изпиват една-две чаши чай от тях. а вечер се яде сухо ядене. Хвощът се препоръчва и за гаргари при възпаление на сливиците, възпаления на лигавицата на устата, гниене на зъбите, кървене или възпаление на венците, фистули и полипи по небцето и гърлото. При бяло течение у жените трябва да се правят бани на половината тяло с хвощ.
          Не бива да се забравя, че хвощът е едно от най-добрите средства за лечение на белите дробове както при хроничен бронхит, така също и при белодробна туберкулоза. При редовна употреба на чай се постига, благодарение снабдяването със силициева киселина, излекуване на туберкулозен бял дроб, а също и отстраняване на общата отпадналост при съществуващо белодробно заболяване.Според австрийския ботаник Рихард Вилфорт нови резултати от изследвания дават основание да се предполага, че при по-продължителна употреба на чай от хвощ злокачествени язви (тумори) биват възпрепятствувани в растежа им и накрая разграждани. Дори полипи в корема или ануса, а и възпаления на слузестата торбичка, биват преборвани по този начин. За подпомагане се прилагат и в двата случая запарващи компреси и бани на половината тяло с хвощ. Запарващите компреси помагат и при спазматични стомашни оплаквания, чернодробни и жлъчни кризи и при болезнени затлачвания, които с натиска си нагоре влошават сърдечната дейност.
          От собствен опит зная, че дори и най-тежките увреждания на интервертебралния хрущял често пъти изчезват много бързо с помощта на бани на половината тяло с хвощ в случай, че не са възникнали от притискане на нерв. Рентгеновите снимки показват изхабен от възрастта прешлен, което обаче не е основание за примиряване с болките. Натискът от нарушени бъбреци, който както сочи опитът, отива нагоре, се установява в повърхностно минаващите по дължината на гръбначния стълб нерви и предизвиква тези болки. Следователно причината не е в интервертебралните хрущяли, а в натиска от бъбрека върху открити нерви. Баня на половината тяло с хвощ премахва веднага, благодарение на дълбокото си действие върху бъбреците, натиска им нагоре.
          Големият невролог доктор Вагнер-Яурег казва в статиите си: "Две трети от нервноболните не биха стигали до лудниците, ако бъбреците им бяха здрави." Оттогава насам съм посъветвала много нещастници, които поради смущения в бъбреците страдаха от депресии, халюцинации и пристъпи на лудост, да взимат бани на половината тяло с хвощ и по този начин ги предпазих от психиатрията. Тук, наред с копривата и белия равнец трябва вътрешно да се пие и чай от хвощ - по една чаша сутрин и вечер.
          При тежки бъбречни смущения с всичките съпътствуващи ги явления за баните на половината тяло трябва да се използува пресен хвощ. Най-добре е, както вече бе споменато, да се взима високият хвощ от блатистите ливади. За една баня е нужна 5-литрова кофа, пълна с билки (виж "видове приложения и рецепти" и "Бани на половината тяло" в "Обща част"). При банята на половината тяло бъбреците трябва са под водата. Продължителност на банята - 20 минути! След това човек не се подсушава, а както е мокър, се загъва в хавлия и ляга един час в леглото, за да се задуши тялото допълнително, и след това си облича суха пижама. Банята може да се притопли и използува още два пъти.

ВИДОВЕ ПРИЛОЖЕНИЯ И РЕЦЕПТИ

Запарка на чай: Една препълнена чаена лъжичка хвощ се попарва с 1/4 литър вода.

Запарващ компрес: Две препълнени шепи хвощ се сипват в цедка и тя се държи над вряща вода. Когато билката стане гореща и омекне, тя се завива в ленена кърпа и се поставя върху болното място. Отгоре трябва непременно да се завие, за да не излиза топлината. Оставя се да действува няколко часа или цяла нощ.

Бани на половината тяло: 100 г хвощ се накисват в студена вода и се оставят да пренощуват. Не следващия ден се слагат да заврат и се прибавят към водата за банята. Продължителност на банята - 20 минути. Без да се подсушава, човек се загъва в хавлия и ляга един час в леглото. Водата във ваната трябва да е над бъбреците.

Тинктура: 10 г пресен хвощ се слага в 50 г чиста житна ракия. Държи са 14 дни на слънце или топло място. Всеки ден шишето се разклаща!

Компрес с каша: Пресен хвощ се измива добре и върху дървена дъска се стрива до каша.
 
« Последна редакция: Март 17, 2009, 12:18:56 pm от WhiteKnight »

Неактивен WhiteKnight

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 222
Re:Билките
« Отговор #36 -: Март 17, 2009, 09:38:08 am »
Всичко за билките: http://atanas-ko.hit.bg/nely/herbs.html

Неактивен WhiteKnight

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 222
Re:Билките
« Отговор #37 -: Март 17, 2009, 12:17:15 pm »
Бял Равнец - Achillea Millefolium L.- Хилядолистен равнец
---------------------------------------------------------------

Характерна за Европа и Западна Азия, тази билка расте по тревисти и каменисти поля, край пътищата и из диви места в планините.
Нейните тънки тъмнозелени листа са многоделни, което е повлияло и върху името на вида – millefolium, което означава „хиляди листа”.Многобройните кошнички от дребни бели или розови цветове формират едри щитовидни съцветия.
Билката се събира след приключването на цъфтежа през лятото и есента.
Белият равнец обикновено се изсушава за приготвяне на запарка, но може да се използва и пресен. Понякога се прилага и под формата на течен екстракт.

Състав:  цветовете съдържат около 0,2-0,5% етерично масло, докато листата – 0,02-0,07%. В състава на растението влизат още противовъзпалителни флавоноиди, както и танини, алкалоиди и горчиви вещества.
Употреба:  заради многобройните си активни съставки белият равнец е широко употребяван в медицината. Той действа спазмолитично, газогонно, противовъзпалително и антипаразитно (в състояние е да се справи с чревните глисти). Тези качества се дължат главно на етеричното масло в билката.
В народната медицина тя е използвана за понижаване на високата температура и често се взема в началото на инфекции като настинка и грип, като се комбинира с бъз или мента. Може да подпомогне отделянето на секрета от дихателните пътища.
Белият равнец е диуретик, понижава кръвното налягане и повлиява сърцебиенето. Регулира и кръвообращението, като разширява стеснените кръвоносни съдове и свива твърде разширените. По тази причина е предписван при разширени вени и язви, венозен застой, флебити и хемороиди. Използва се също за облекчаване на храносмилателни проблеми, включително стомашни болки, чревни възпаления, запек и метеоризъм.
Растението се употребява традиционно за успокояване на болката при маточни контракции по време на менструация и раждане. Вземано редовно в малки дози, може да регулира месечния цикъл, особено в случаите на оскъдна или нередовна менструация.
Прилагано външно, неговото противовъзпалително действие облекчава ревматични болки.
 Отглеждане:   белият равнец се размножава чрез семена или чрез разделяне на туфата. Отглежда се на добре дренирана почва, на слънчево място. Растението често избуява и като плевел.
 Растениeто помага при:   понижаване на кръвното налягане, чревни глисти, стомашни болки, чревни възпаления, запек, метеоризъм, регулиране на месечния цикъл.

Предпазни мерки:
 -  Възможно е белият равнец да причини контактна алергия, особено при хора, свръхчувствителни към други представители на семейство Сложноцветни като ехинацеята и лайката.
-   Билката не се препоръчва за бременни жени или кърмачки.
-   Прекаленото излагане на слънце не е желателно, защото растението може да провокира свръхчувствителност към светлината.
-   Високите дози са в състояние да предизвикат световъртеж и главоболие.

Като продукт: Бял равнец - суха билка, може да се използва като:  кръвоспиращо, противовъзпалително, отхрачващо, противоспазматично, апетитовъзбуждащо, болкоуспокояващо и ободряващо средство.

Помощно средство при: ускоряване на кръвосъсирването при кръвотечения от матката, венците, носа, хемороиди, язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, сърцебиене, главоболие, колит, газове.

Начин на приготвяне: 15 грама от билката се залива с 200 грама вряла вода. След като изстине, се пие по 1 супена лъжица преди ядене 3 пъти дневно.

Необходимо е да се прилага 1-2 седмици, за да има добър ефект!Неактивен Magnolia

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 258
Re:Относно: Билките
« Отговор #38 -: Март 28, 2009, 03:21:43 am »
В момента има сериозни планове как билките да бъдат забранени за продажба отвъд аптеки като придобият статут на лекарства а също така ще бъде забранено и отглеждането им и в домашни условия!  За сега само в северна америка скоро и в други "градове"  ;) Защото може да бъде много "опасно" без правителствения контрол който да ви "пази".

Я гледайте, какво става:

Жълт кантарион вече само с рецепта в Германия

Популярното антивъзпалително и антимикробно лекарствено растение жълт кантарион (лат. Hypericum) ще се отпуска в германските аптеки само по рецепта от 1 април, съобщиха местни медии, позовавайки се на съвместно официално изявление на лекарските и аптекарски организации.Забраната за свободна продажба без рецепта се разпространява и върху всички лекарства, които съдържат жълт кантарион, пише dariknews.bg. Според последните медицински изследвания безконтролното самолечение с тази билка, преди всичко на депресии, може да предизвика при болните повишена светочувствителност.
Оказва се, че жълтият кантарион съдържа вещества (хиперицин), които повишават чувствителността на кожата към ултравиолетовите лъчи. Лекарите са установили също така, че жените, които приемат отвари с жълт кантарион, намаляват действието на противозачатъчните таблетки.

Съвременната фитотерапия широко използва жълтия кантарион като дезинфекциращо и противовъзпалително средство. Той се използва широко за лечението на камъни в жлъчката, заболявания на стомаха и дебелото черво, ревматизъм, възпаления на язви и др.

http://zdrave.log.bg/article.php?article_id=22998

Бъди промяната, която искаш да видиш в света!

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 667
 • In Lies We Trust...
Re:Билките
« Отговор #39 -: Март 28, 2009, 17:30:18 pm »
Картинката почва да се влошава доста бързо...

Неактивен A познай кой

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 385
Re:Относно: Билките
« Отговор #40 -: Март 28, 2009, 18:24:39 pm »
В момента има сериозни планове как билките да бъдат забранени за продажба отвъд аптеки като придобият статут на лекарства а също така ще бъде забранено и отглеждането им и в домашни условия!  За сега само в северна америка скоро и в други "градове"  ;) Защото може да бъде много "опасно" без правителствения контрол който да ви "пази".

Я гледайте, какво става:

Жълт кантарион вече само с рецепта в Германия

Популярното антивъзпалително и антимикробно лекарствено растение жълт кантарион (лат. Hypericum) ще се отпуска в германските аптеки само по рецепта от 1 април, съобщиха местни медии, позовавайки се на съвместно официално изявление на лекарските и аптекарски организации.Забраната за свободна продажба без рецепта се разпространява и върху всички лекарства, които съдържат жълт кантарион, пише dariknews.bg. Според последните медицински изследвания безконтролното самолечение с тази билка, преди всичко на депресии, може да предизвика при болните повишена светочувствителност.
Оказва се, че жълтият кантарион съдържа вещества (хиперицин), които повишават чувствителността на кожата към ултравиолетовите лъчи. Лекарите са установили също така, че жените, които приемат отвари с жълт кантарион, намаляват действието на противозачатъчните таблетки.

Съвременната фитотерапия широко използва жълтия кантарион като дезинфекциращо и противовъзпалително средство. Той се използва широко за лечението на камъни в жлъчката, заболявания на стомаха и дебелото черво, ревматизъм, възпаления на язви и др.

http://zdrave.log.bg/article.php?article_id=22998


Да се смея ли ,да плача ли вече не знам!
Хмм.Какъв е проблемът да отидеш в съседният парк и да набереш?
...и нека Силата бъде с теб. Аз ще се завърна ;) Дано през 2012 всички умрем.

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 798
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Re:Билките
« Отговор #41 -: Март 28, 2009, 18:31:38 pm »
Лятно време докато си почивате на палатка нейде из Родопите, набирате си едно прилично количество билки и след това цяла година ще си имате за чай, а така също и за приготвяне на разни мазила против рани например. Жълтият кантарион е основна съставка в тях, а по горите и полянките го има в изобилие. На медицинската мафия - много поздрави!
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен Magnolia

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 258
Re:Относно: Билките
« Отговор #42 -: Март 28, 2009, 21:59:59 pm »
Да се смея ли ,да плача ли вече не знам!
Хмм.Какъв е проблемът да отидеш в съседният парк и да набереш?

Проблемът ..Хм, няма проблем. В статията става дума за Германия,а не знам дали знаеш, какъв им е манталитетът. И колко са зомбирани. Закони братче..Могат да те глобят за един камък. ;D

Цитат
Забраната за свободна продажба без рецепта се разпространява и върху всички лекарства, които съдържат жълт кантарион, пише dariknews.bg. Според последните медицински изследвания безконтролното самолечение с тази билка, преди всичко на депресии, може да предизвика при болните повишена светочувствителност.
Оказва се, че жълтият кантарион съдържа вещества (хиперицин), които повишават чувствителността на кожата към ултравиолетовите лъчи. Лекарите са установили също така, че жените, които приемат отвари с жълт кантарион, намаляват действието на противозачатъчните таблетки.

Брей, страшни проблеми, тц, тц..
Въобще, доста тенденциозно.
« Последна редакция: Март 28, 2009, 22:04:55 pm от Magnolia »
Бъди промяната, която искаш да видиш в света!

Неактивен Спорт-Здраве4

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 244
Re:Билките
« Отговор #43 -: Април 01, 2009, 16:09:42 pm »
Мухъл*

Купувате бял хляб в пликче от фантастико.Мокрите си дланта и с пръсти пръскате капчици вътре.После режете края на хляба, за да се отвори пространство без кора.Връзвате пликчето с ластиче или му застъпвате края и оставяте за неопределено време.

-убива вътрешни паразити
-премахва повръщане
-премахва хреми и настинки**
-лекува язва

Тествано е върху куче от личен опит.


*странични свойства: възможно подрискване за период от 12 часа.Отпадналост и сънливост за период от 12 часа.
** възможно е кихането да родължи заради вдишани спори.


П.П.
Вдишването на спорите има почти същия ефект, както и поглъщането.При дишането ефектът на отпадналост е бърз и следва продължително кихане.Но е по-слаб.

Внимание при взимането на мупъла от повърхността - спорите хвърчат като ракети и не знаете дали след два дена няма да има мухъл навсякъде из кухнята.
« Последна редакция: Април 01, 2009, 16:11:44 pm от Спорт-Здраве4 »

Неактивен Tuki

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 134
Re:Билките
« Отговор #44 -: Април 14, 2009, 23:40:03 pm »
Кой от вас пие или е пил редовно чай от листа на коприва? Аз преди пиех, но после спрях.

Получили ли сте някакви положителни ефекти от този чай? В него се съдържа много желязо.  ;)

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27