Форум за конспирации, уфология и мистика.

Конспирации => Здравни конспирации => Алтернативно лечение => Темата е започната от: Martin в Май 26, 2008, 08:30:03 am

Титла: Билките
Публикувано от: Martin в Май 26, 2008, 08:30:03 am
Предлагам в тази тема да се пуска информация за билките - какво лекуват, как се използват и т.н.
Ще започна аз с 1-2, като ще очаквам в темата да се включат и хора с практически опит в областта. ;)
Титла: Жълт кантарион
Публикувано от: Martin в Май 26, 2008, 08:32:18 am
Жълтият кантарион е научно познат под наименованието "ХИПЕРИКУМ ПЕРФОРАТУМ" като лекарство, тонизиращо нервната система и използвано най-често при депресия.
Жълтия кантарион е многогодишно растение, което образува многобройни жълти цветове и може да се намери в голяма част от света. Обикновено се  появява на слънчеви хълмове и в края на горите, през лятото между месеците юни и август.
Съществуват различни предписания за приготвяне на запарки и отвари от билката. Вътрешно тя се приема най-често като запарка, приготвена от една супена лъжица ситно счукана билка на 250 г вода. След като ври 10—15 минути, запарката се прецежда и след изстиване се изпива за 1 денонощие.


(http://arom.instituto-generalife.com/arregladas/hiperico.jpg)
Титла: Брей
Публикувано от: Martin в Май 26, 2008, 08:33:37 am
Използва се при ревматизъм и други възпалителни процеси.
Брей (Tamus communis) е тревисто многогодишно растение с месесто грудесто коренище дълго 20-30 см, широко 5-10 см, с външен кафяв корков пласт и белезникаво слузеста сърцевина. Стъблото е тревисто, увивно, дълго 1-3 м. Листата са последователни, едри, дълги 8-14 см, широки 4-11 см,обратно яйцевидни до бъбрековидни. Цветовете са с дълга дръжка, бледозеленикави, събрани в гроздовидни съцветия, разположени в пазвите на по-горните стъблени листа. Плодът прилича на червена ягода и е силно отровен.Както коренът така и стеблото съдържат лютиво вещество, което дразни кожата.
Прилага се само външно. 100 грама настъргани корени от брей се накисват в 300 милилитра слънчогледово масло в продължение на 20 дни. С получения извлек се болното място в продължение на 3 седмици.
(http://www.legambientearcipelagotoscano.it/biodiversita/flora/habitat/bosco/tamus%20communis%20tamaro%20bacche.jpg.jpg)
Титла: Относно: Билки
Публикувано от: WhiteKnight в Май 26, 2008, 10:22:47 am
Златовръх
Rhodiola rosea L. (Sedum roseum (L.) Scop.)
 
Многогодишно тревисто растение с дебело, месесто коренище с аромат на роза, покрито с триъгълни ципести люспи и преминаващо в дебел прав корен. Цветоносните стъбла високи 10-35 см, голи, неразклонени. Листата последователни, плоски, месести, приседнали, от елиптични до ланцетни, заострени, дълги 0,7-3,5 см, широки 0,5-1,5 см, към горния си край ясно назъбени. Съцветието гъсто, щитовидно, многоцветно, широко 3-9 см, с тънки разклонени клонки. Цветовете двудомни, 4-, рядко 3- или 5-делни. Чашелистчетата линейно-ланцетни, дълги около 1 мм, тъпи, жълти или зеленикави. Венчелистчетата линейни или продълговати, тъпи, жълти или жълтеникави, дълги 2-4 мм. Тичинките 8, по-дълги от Венчелистчетата. Яйчникът горен. Плодовете мехунки, дълги 6-12 мм, с много семена.
 
Изсушените корени и коренище са дрогата Radix et Rhizoma  Rhodiolae. Вадят се късно през есента и се сушат на сянка. Имат горчив вкус и миризма на роза.
 
Съставки: Етерично масло, гликозиди, флавоноиди, органични киселини, захари, танини и др.
 
По каменливи и скални терени във високопланинския пояс на Средна Стара планина, Рила, Пирин и Западни Родопи. Цъфти през юли и август.
 
Стимулира централната нервна система,  прилага се при  възстановяване след тежко физическо обременяване,  подобрява апетита, съня, сърдечната дейност, подобрява възприятията, усилва паметта, изостря вниманието, подобрява съпротивляемостта на организма спрямо различни неблагоприятни влияния и стресови фактори. Прилага се най -вече при умствена и физическа преумора, безсъние, сърдечна невроза, обща потиснатост, депресивни състояния и др.                   Начин на употреба  - Около 10 г ситно нарязани корени се заливат със 100 мл спирт и престояват 20 дни. Спиртният извлек се прецежда и се пие по 10—-20 капки във вода преди ядене 3 пъти на .ден.

Противопоказания: при употреба на някои лекарства. Да не се взима от бременни и лактиращи жени.
Титла: Относно: Билки
Публикувано от: H. в Май 26, 2008, 16:34:33 pm
Предлагам да се слагат и картинки. Така ще правим асоциация и със самата билка, защото само "златовръх" не говори на никого нищо. Аз от малък съм билкар и мога да ги разпознавам повечето билки, но пък не знам какво лекуват.
Титла: Относно: Билките
Публикувано от: dlakon в Май 27, 2008, 01:22:31 am
И едно предложение от мен - да се споменава коя част от растението как се приготвя, точно както е за "Брей (Tamus communis)"-а.
Също и за какво се използва.

Титла: Стевия
Публикувано от: WhiteKnight в Май 27, 2008, 15:16:55 pm
Притежава антимикорбно и противогъбично действие, способства за изваждане на продуктите на обмяната, шлаките, солите на тежките метали от оргазнима, способства за нормализиране на обмяната на веществата, оказва общо тонизиращо действие, възтановява силите на човек след нервно или физическо изтощение, обезпечава организма с жизнена сила и енергия, намалява процесите на стареене. Стевия се явява незаменимо средство за болните от захарен диабет стевиозида стимулира секрецията на инсулина и за хора страдащи от сърдечно-съдови заболявания. Стевиозидът не предизвиква понижаване на захарта при здрави хора, нормализира артериалното налягане; при регулирана употреба на Стевия се понижава съдържанието на захар, радиунуклеиди и холестерина в организма, подобрява се възтановяването на клетките и коагулацията на кръвта, прекъсва се нарастването на новообразуванията, укрепват кръвоносните съдове, отбелязано е жлъчогенно, противовъзпалително и диуретично действие. Стевиозидът възпрепядства образуването на язви в стомашно-чревния тракт. Ацетилсалициновата киселина, бутадиентът и други противовъзпалителни лекарства, приемани съвместно със Стевия, не оказват повреждащо действие на стените на стомаха.

Концентрираната настойка от Стевия е изключително полезна за регулярно изчистване на кожата от различен тип. Регулярното приемане на вид на маска прави кожата мека и еластична, изглажда бръчките. Препаратите, създадени на основата на това растение, са ефективни за изчистване на кожата около очите. Стевия помага при борбата с различни кожни заболявания, в това число дерматити и екземи. Листата от Стевия съдържат силициева киселина, която подобрява състоянието на съединителната тъкан, кожата, косата и ноктите. Отварата от Стевия успешно се прилага при лечение на себероя.

    Веществата, които се съдържат в това растние възпрепятстват размножаването на редица бакерии и други организми, причиняващи инфекции, включително бактерии предизвикващи болести на зъбите и венците. Стевия предпазва от разрушение емайла на зъбите, използват я в зъбни пасти, при кариеси и парадонтоза.

Начин на приемане: 1 чаена лъжичка Стевия се залива с 1 чаша вряла вода, престоява 15 мин. и се прецежда. За консервиране: 5 чаени лъжички Стевия на 3 литра вода, врят 10-15 мин.Противопоказания: Няма

Тази сладка или медена билка е известна на човечеството преди повече от 1,5 хиляди години, но съвременното човечество я открива съвсем скоро. Stevia Rebaudiana е „открита” за съвременния свят от американския изследовател Антонио Бертони през 1905 година, но после отново е “забравена”
На езика на маите нейното име звучи „каа-ехе”. На руски език се използва нейното латинско понятие стевия. Индийците наричат тази трева „ка-хе-хе”, което значи сладка трева.

Това е многогодишно растение с височина от 50 до 70 см с опушени малки дребни листенца, с много малки бели цветчета. Обича топъл и влажен климат, добре обогатена почва. От един квадратен метър се събира и се изсушава трева, която може да замести 7 кг захар. Достатъчно е да се сложат в чашка чай две-три малки листенца от тази трева и чаят става толкова сладък, колкото, ако сложите две-три бучки захар.

За какво е нужна на сегашното човечество тази билка?

За нейните качества в момента най-много знаят японците, които са започнали да я използват от 1954 година като част от програма за спасяване на нацията след ядрената катастрофа през 1945 година. От 1960 година в Япония тя става основен подсладител във всички произвеждани продукти и оттогава е забранен износа на тази билка от Япония. Тази билка има мощно профилактично значение за лекуване на повече от болестите на нашето време с ярко изразен хомеопатичен начин на действие. В САЩ вносителите в началото на стевия в началото са посрещнати “на нож”, (всъщност става въпрос за конкуренция с  производителите на захар и изкуствени подсладители), но след дълги научни спорове и изследвания, стевията е одобрена като хранителна добавка, а от 1997 година е определена за единствен подсладител в менюто на армията на Пентагона. От 1951 година тази билка масово се отглежда в южните части на Русия, Молдавия, Грузия и най-много в бившите азитски републики. Тази сладка трева съдържа преди всичко гликозиди, които участват в обменния процес на човешкия организъм без инсулин, като нормализират нивото на глюкозата в кръвта. Сладката трева съдържа широк спектър необходими и полезни вещества за човешкия организъм: целулоза, пектинови вещества, растилени липиди, полизахариди, витамини – А, С, В1, В2, микролементи - калий, магнезий, цинк, селен, желязо, калций, натрий, антиоксиданти, аминокиселини, мениарлин съединения и др. Тя създава комфортното усещане за сладост, което е необходимо за всички обменни процеси в нашия организъм.
Какви са лечебните свойства на тази сладка трева?

На първо място се използва за лечение на диабета. Също така и в онкологията, при срив на имуннната система, при стрес, нарушения в кръвоносната система, хипертония, стомашно-чревни заболявания, като тонизиращо средство, стимулиращо умствената и физическа активност, като анитсептик и противовъзпалително средство и естествено – при излишно тегло. Сладката трева може да се използва като изсушена билка (при това изсушаването става много бързо),  като воден, спиртен и маслен извлек. Използва се като подсладител при производство на всички видове продукти, които се нуждаят от сладка съставка. Доказано е, че тази билка е абсолютно безвредна за разлика от предлаганите в момента други подсладители. В момента сладката трева в целия свят се смята за една от най-важните билки, която стои в списъка на полезните билки на едно от първите места редом с такива реликтови растения като жен-шена, елеутерокока, розовата радиола, аралията. Всички тези растения са адаптогени, чиято ценност се заключава в това, че с тяхна помощ се подобравят обменните процеси на клетъчно ниво.
Във фармацевтичната промишленост стевията се използва за приготвянето на препарати, които помагат при токсикомания (алкохолизъм и наркомания). Особено полезна е тази билка при възстановяване на хора, пострадали в резултат на извънредни ситуации – аварии и катастрофи, за повишаване на имунитета.
Титла: Относно: Билките
Публикувано от: WhiteKnight в Юни 11, 2008, 16:54:22 pm
Правила за готвене. Въздействие на някои продукти.1
Петър Дънов
Подбрала Цанка Екимова
Троскотът лекува всичко.
Хрянът дава нещо, което от никъде другаде не може да се получи.
Хлябът съдържа всичко.
Лещата засилва очите.
Бобът помага на бъбреците.
Хубаво е да се яде зелен фасул.
Грахът дава хубав тен на кожата.
Крушите дават мозъчна енергия.
Ябълките успокояват нервите.
Празът дава хубава обхода.
Лукът е полезен - суров, печен или варен.
Да се употребява чесън.
Крушата е символ на мъдростта.
Ябълката - на любовта.
Сливата - на истината.
Яденето на сливи помага за духовното издигане на човека.
За болни - картофена супа с моркови и гулия. Болният да пие житена вода.
Жито - една чаша, четири чаши вода, варене един час. Захлупва се с хартия, отгоре с кърпа. Консумиране след 4 часа.
Винаги слагай продуктите в кипяща вода. Всички ястия да се варят на умерен огън, никога да не стоят на огъня след като се сварят. Морковът е най-труден за варене (около 1/2 час). Изобщо, едно вегетарианско ядене, освен сухия боб, не трябва да ври повече от 20-30 минути. Продуктите се приготвят, когато водата започва да ври. Нито зеленчуците, нито другите продукти трябва да се държат във вода. Избели лука, изплакни го и веднага го нарежи, след това морковите и другите. Не дръж никога обелени и нарязани продукти. Повечето витамини не издържат на светлина, други на топлина и т. н. Спанакът не трябва да се държи нито минута във вода. Измий го в топла вода, в две три води и го постави да ври. Ако прибавиш нещо друго към спанака, сложи го 5-6 минути преди сваляне от огъня. Никога не слагай сода в боба или в кое и да е друго ядене или сладкиши. Много от витамините се разлагат и унищожават.
Доматеното пюре или доматите са предпазно средство против унищожаване на всякакви витамини. Обикновено 30 на сто се губят при готвенето.
Не трябва да се отваря капакът, докато яденето ври. Сложи и последния продукт, виж часовника и отдръпни яденето на определеното време. Ако е на котлон, сметни, че ще се свари 10 минути след изключването на котлона, но не го оставяй да изстине на котлона. Приготви яденето така, че да е готово в момента, когато седнеш да ядеш. Яденето не бива да се затопля втори път, защото се губят витамините. Добре е да се готви само за обед или само за вечеря. Добре е при всяко ядене да има нещо сурово за салата, защото там витамините се запазват.
Половин час след като е снето от огъня, млякото започва да се разлага. Стърганите моркови след 7 минути на светлина се разлагат. Свареният морков най-добре запазва хранителността си, но за лечебни цели сокът от моркови, приготвен набързо, е отличен. Всички подправки, като магданоз, джоджен, копър, да се слагат накрая, преди снемането от огъня. Доматите да се варят от 3 до 5 минути.
Готвиш ли, пей! Бъди радостен, за да се радват и тези, които ще го ядат.
Не дръж продуктите на светло и влажно. Копривата се запазва в затворена тенджера, също и спанакът, лукът, джодженът, магданозът и пр. Предпочитай пресните продукти. Когато се яде топло ядене, химическите процеси в стомаха се улесняват. Не се препоръчват изстинали храни. Не се позволява да се ядат и горещи храни - развалят се зъбите и стомаха. Силно калорични храни са всички видове ядки. Нямаш ли време да се нахраниш, нахрани се с 10 ореха и хляб, бадеми, фъстъци.
Основната храна у нас е хлябът. Най-калоричен и витаминозен е пшеничният хляб (500 грама съдържа 1220 калории.)
Мазнините се употребяват при всяко ядене. За възрастни от 40 до 60 грама растително масло. Вегетарианецът не трябва да се лишава и от прясно краве масло. Витамин А се намира в маслото и яйцата, но да не се злоупотребява - да се употребяват умерено. Маслото да е прясно, да се държи на сухо (не във вода) и на тъмно. Възрастните да вземат 400-500 грама месечно масло. За деца и юноши в повече. Липсата на масло се отразява зле на зрението.
Лукът се употребява при готвене на всякакви храни. Да не се пържи, а да се пуска на едри парчета или на цели глави във вряща вода. Ножът по-малко да влиза в продуктите. Лукът да се обели с ръка и да се чука с дървено чукче. Същото и с чесъна. При граха също да се избягва ножа. Много вкусни стават всички храни с малко вода, като кипне да се сложат продуктите и да не се отваря много. Суровият лук е полезен и против ракови заболявания. Картофите си запазват хранителността най-добре варени, като се ядат още топли. Да не се държат във вода. Картофената яхния да не ври повече от 15-20 минути. Добре е възрастните да ядат един ден само картофи, без белтъчини и сол, а децата - с белтъчини - сирене, кашкавал, масло, мляко и пр.
Чесънът е необходим за здравето на организма. Той дезинфекцира, действа срещу склерозата и високото кръвно налягане. Той е магическо средство и служи като предпазител от болести и зарази.
Бобът е също много употребявана храна. Бобът и яйцата заместват при вегетарианеца онези белтъчини, които другите приемат чрез месото. Поне веднъж в седмицата да се яде боб - в събота. Бобът е храна на Шестата раса. Днешният човек не може да се ползва от всичките елементи, които той съдържа. От него става отлично пюре или супа като се слагат малки, препържени залъчета хляб. Да се вари с коренчета - моркови, пащърнак, целина, магданоз, лук, а някои слагат и спанак, но в никакъв случай да не се слага сода. Първата вода, която подлежи на изхвърляне, може де се употребява от болни с бъбречни смущения. За тях тя е лечебна. Бобът да се употребява най-много два пъти седмично. Добре е да му се поставят сушени червени чушки, които са богати на витамини. За предпочитане е на боба да не се слага мазнина, той съдържа в себе си такава. Най-добре се вари боб в гърне на слаб огън, като се задушава - капакът се облепя в краищата с тесто и не се отваря докато се свари.
Жълтъкът на яйцата е необходим. В него има витамин В1. Най-малко три сварени яйца са необходими за един възрастен човек през седмицата. Младежите и изтощените организми трябва да употребяват повече. Ако бъбреците не са в ред, не се лишавай поне от жълтъка. Ако яйцата се поставят във вряща вода, да се варят две минути.
Лещата е също много калорична - равнява се на един килограм месо. Един път през седмицата да се вари леща и тя да се готви без мазнина, с всички видове коренчета, а на края да се прибави чесън и чубрица. Лещата усилва зрението.
Грахът се вари също като боба. Може и да се пасира и да се залее с масло. Не търпи други подправки освен черен пипер.
Прясното зеле - добре да се сварява. Слага се 1-2 лъжици вода и като се задуши 15-20 минути, е готово. Подкиселява се с доматено пюре. Освен черен пипер, слагат се няколко скилидки чесън при снемане от огъня. Сокът от прясно зеле е много полезен при гастрит, колит, язва и изобщо стомашно-чревни смущения. Зелето се настъргва с пластмасово ренде и се прецежда през двойна марля в съд с топла вода, която след прецеждане се изпива. Зелевият сок е много полезен и за здрави хора.
Празът е зимна храна. Най-витаминозни са зелените му външни листа. Суров се препоръчва против хрема. Да се прави салата от праз, настъргана ряпа и моркови.
Чушките и доматите са полезни, приготвени по разни начини. Те са много богати на витамини. През целия сезон не сядай да ядеш без салата от домати, печени чушки, лук, магданоз и зехтин. Но с доматите не трябва да се прекалява, защото съдържат оксалати.
Ряпа - за зимна салата, заедно с моркови, целина и други добавки. Сок от ряпа е полезен за жлъчката. Пие се половин час преди ядене. Не е приятен, затова може да се добави захар. Ряпата е богата на калций.
Спанак, лобода, киселец - на пюрета или да се задушават в по-сгъстен вид. Магданозът, освен за салата, за подправка, служи и като лекарство. Джодженът е много витаминозен. Китка магданоз, китка джоджен, лук, чесън - стават отлични кюфтета. Нарязват се на ситно, измачкват се със сол, като омекне, смесва се с едно яйце, черен пипер и се бърка с дървена лъжица. Пускат се във вряща мазнина, без да се зачервяват. Само се задушават в мазнина и така запазват витамините си. Поднасят се съвсем топли. За зимата - корени от пащърнак - много са витаминозни и полезни.
Мазнините - за възрастните по 40 - 50 грама на ден, а за младите по 60 - 80 грама на ден. Най-лесно се възприемат мазнините от орехите. Зехтинът от слънчоглед и маслини е също много полезен. Най-богато е фъстъченото масло. Предпочитай растителните мазнини, но не се лишавай и от кравето масло. 300-400 гр. краве масло на месец е крайно необходимо за добавяне на важния витамин А, който се набавя освен от маслото, още от яйцата и млякото.
Орехът е много необходима храна. Пресните орехи са богати на витамини. Те укрепват нервната система. Десет ореха се равняват на една бромова инжекция. Употребяват се десет дни и десет дни се почива. За година човек трябва да изяжда по сто ореха. Може също да се слагат в ядене от коприва. Но да не се прекалява с тях.
Бадемите са полезни за сърцето. Лешниците са много калорични. Те правят човека много магнетичен. Семки от тиква са добри и варени, и печени. Като зародишни продукти, те съдържат всички елементи, нужни за израстването на новия организъм.
Щом зеленчуците могат да се ядат сурови, предпочитай ги в този им вид. От много плодове и зеленчуци могат да се приготвят сокове. Суровоядството има привърженици. Но да не се прибягва до такива крайности. Суровоядството огрубява човека. По хранителност морковът, целината и други са по-хранителни сварени. Ако е въпрос за режим, лечебен или обновителен, от същите корени по-добре е да се пият соковете им.
Добре е за една седмица или десет дни да се подложим на плодов или зеленчуков режим. Може и цял месец да употребяваш сокове, но само сутрин, а след това да се храниш с обикновената си храна. Не пропускай никога режим от сокове през пролетта и есента. През пролетта, за да обновиш изтощения си организъм, а през есента, за да се запасиш с повече жизненост.
Сокът от моркови не бива да бъде повече от две чаши дневно, сок от червено зеле също. Изобщо, соковете да не надминават 600 грама. От зелето само една чаша, но може и повече, в зависимост от състоянието на стомаха, и то да се приема на интервали от 40 минути. Това важи и за другите сокове. Сокът от целина не бива да надминава една винена чаша.
Титла: Относно: Билките
Публикувано от: WhiteKnight в Юни 11, 2008, 16:55:45 pm
Правила за готвене. Въздействие на някои продукти.2

Сок от лук - една кафяна чаша, но да се подслади, защото иначе е неприятен. Полезен е при болки от язва в стомаха и в червата. Лукът тонира цялата нервна система. Режимът със сок от лук може да продължи 40 сутрини - половин час преди закуска. Независимо от това дали си болен или здрав, провеждай си тези режими, защото те обновяват и лекуват. Сок може да се приготви и от ябълки до 600 грама, на два пъти сутрин.
Гроздов сок - Получава се, като се смачква гроздето с ръка или с дървено чукало и се прецежда през гевгир. Може да се взема всеки преди обед на два пъти сока, изстискан от 1 кг. грозде. Това е един от най-богатите сокове. Някой ще възрази, че гроздето може да се яде и така, но трябва да се има предвид, че соковете закрепват червата. А при възпаление на червата, при колит или гастрит, не бива да се яде грозде с люспите, а сокът действа прекрасно.
Всички продукти, изцедени заради соковете, да се приготвят много бързо, за да се запазят витамините. Правете сокове и ги пийте веднага.
За лекуване на склероза - Употребяват се глави целина, настъргана, така че сокът да остане една винена чаша. Добавя се половин лимон и една лъжица захар или мед. Може да се прави 40 до 60 дни само сутрин. Може да се направи 20 дни през пролетта и 20 дни през есента. И да си здрав, прави този режим по 10 дни.
Всеки плод или зеленчук внася свой, съответен елемент за култивиране на определени качества в човека.
Ябълките създават добрата обхода в човека. Те внасят мекота, възпитават чувствата. Крушите са за ума. Черешите - внасят жизнерадост, повишават чувството на надежда, внасят веселие, действат на сърцето и кръвта. Ягодите и малините - пречистват кръвта и укрепват нервната система. Препоръчват се при неврастения и ревматични смущения. Докато трае сезона, можеш да си направиш режим - до обед на три пъти да изяждаш един килограм - значи на три пъти по 300 грама, като спазваш интервал от един час между всяко ядене. С пречистването на кръвта се повишава и самочувствието на човека. Дините - внасят бодрост и добро разположение на духа. Сутрин да се изяжда по един килограм диня. Те пречистват бъбреците и жлъчката и са великолепни бани за всеки организъм. През целия сезон приемай диня преди закуска - половин или един час, в зависимост от стомаха. Най-добре е да се изчака един час, за да могат да преминат през червата. Не е добре да се ядат непосредствено преди ядене.
Лимоните са богати на витамин С, а в кората им има рутин и употребата на кората заедно със сока е равностойно на употребата на други лекарства, които се препоръчват при склерозата. Лимонът се измива добре и се изяжда половината от него. Понеже витамин С не издържа на светлината, останалата половина се захлупва с чинийка, за да се запази за следващия ден. Сутрин една чаша вряла вода с изстискан половин лимон и лъжица мед ободряват човека, а понякога действат очистително, ако е с повече мед. Взема се един час преди закуска. За 10 дни човек може да изяжда по половин лимон на ден, а като си почине (няколко дни) отново може да си направи режима от десет дни. Може също така десет дни да се употребява по един лимон, а следващите десет дни (след почивката) да се употребява по половин лимон. А като лечебно средство за сърцето, човек може да употребява десет дни по два лимона на ден и по 150 - 200 гр. мед, като ги изяжда на обед и вечер един час след ядене, а може и само вечер, в зависимост от състоянието на стомаха. Изобщо, лимонът трябва да замести употребата на оцет и лимонтузу в салатите, защото те се отразяват зле върху витамините. Щом излязат пресните домати, те отчасти заместват лимоните. Лимоните са чиста храна и не оставят утайки в организма.
Медът е богата на витамини храна. Той също не дава никакви утайки в организма. Съвременните хора упорито държат на употребата на захарта, но има вероятност медът и някои други подсладители да я заместят. За предпочитане е човек да изяжда по една лъжица мед, вместо захар. За успокояване на нервите добре е вечер преди лягане да се изяжда по една лъжичка мед. Най-много медът е необходим през пролетта и през зимата, когато липсват плодове. За укрепване на организма през пролетта човек може да изкара режим от 10 дни, като приема по два лимона и 150-200 гр. мед.
Портокалите - освен витамините, имат и органично злато, те превъзхождат лимоните. Също и мандарините, чиято кора е много полезна. Добре е да се нареже на ситно, да се постави в мед и да се взема по една лъжичка след ядене. Може за вкус да се постави и малко лимонов сок. Те са богати плодове и не трябва да се скъпим за тях. Ще дойде време, когато хората ща избягват храна, в която не могат да се запазват витамините и жизнените сокове.
Далеч е от нас мисълта да посочваме един напълно точен режим на храните, чрез които човек да поддържа живота си. Това са само известни насоки за по-природосъобразен начин на хранене, при който човек може да избегне много нарушения на здравето и живота си. Прекрасно е човек да може да се храни само с плодове и хляб, но организмът на човека не е пригоден за такъв начин на хранене. Затова е нужен и по-друг начин на живот, т.е. условията на живота трябва да се променят. Проблемът за храненето, за начина на приготвяне на храната, за това какви материали трябва да се употребяват за направата на съдовете, занимават науката. За изменяне на състоянията си, човек може да прави известни опити, когато има плодове и да поддържа режим с даден плод само за една седмица, но с хляб. Изобщо, добре е човек да яде плодове с хляб, не само плодове. За вегетарианството назряват ред възможности и условия: много болести медицината вече лекува чрез вегетарианския режим.
Много са правилата, които човек трябва да спазва при храненето, ако иска да хармонизира силите на живота в организма си. Много правила има да учи човек, за да може начинът на храненето да върви в унисон с неговото духовно развитие. Храненето не е процес, изолиран от духовния живот на човека. Ако човек води егоистичен живот и е приел вегетарианството само по хигиенични съображения, какво ще го ползва това? Ако човек за своите интереси е готов да унищожи брата си, какъв вегетарианец е той? Следователно, човек не трябва механично да прилага определен режим в храненето си, а трябва да застъпи и съответните психологически промени в него. Той трябва да сложи за основа на живота си доброто и любовта. Трябва да култивира онези качества в себе си, които да го направят проводник на Любовта. Човек, посредством съзнателното хранене, може да култивира в себе си редица качества, т.е. той трябва да води съзнателен живот, за което са нужни знания и воля за приложение на това знание. Поколения наред човек трябва да вегетарианства, за да се превъзпитат всички клетки в организма му, за да престане да убива. Например, кажеш ли за някого, че от него човек няма да стане, все едно че в друг свят си извършил убийство и за това ще те държат отговорен. Какъв вегетарианец е човек, ако постоянно извършва убийства от този род, постоянно одумва и критикува хората, постоянно ги съди? Вегетарианците трябва наред с храненето да култивират в себе си възвишени чувства и мисли. Храненето е процес, свързан с изявяването на Любовта на физическия свят. Каквато е храната на човека, такава ще бъде и кръвта му - такива ще бъдат и мислите му. Каквито са мислите му, такива ще бъдат и чувствата му. Каквито са чувствата му, такива ще бъдат и делата му. Казано е: "По делата им ще ги познаете". Както неправилното хранене, така и неправилното мислене и чувстване еднакво довеждат човека до смъртта.
Има хранителни режими, които действат не само лечебно на човека, чрез тях той може да възпитава и известни качества в себе си.
Житото възпитава чувство на жертвеност, но човек все още не знае как да извлича всички хранителни елементи от него. Може в продължение на месеци човек да се храни всяка вечер с варено жито. Може да се подслади с мед и счукани орехи, но най-добре е само жито, по 120 грама на вечер.
През месец февруари, когато почне разсипа на луната, може да се изкара за 10 дни житен режим с по 200 грама жито на ден, с малко мед, лимон, орехи и гореща вода. Това е прекрасен режим за пречистване от зимните утайки. Добре е врялата вода да се употребява 15-20 минути преди ядене на житото и най-много до един литър.
Сто грама покълнало жито е отлично за обновяване на сърцето. Зародишите са извънредно богати на витамини. Добре е да се употребява 20 минути преди ядене. Покълването на житото става така: сто грама жито се изчиства и измива, поставя се в чаена чаша с вода, като житото се изплаква още веднъж. Водата да е един пръст над житото. Така стои 24 часа. След това водата се изцежда, като се оставя само една супена лъжица вода, но нова, като житото отново се изплаква. В това положение то трябва да се завие добре с вълнено парче, защото е нужна известна температура. Ако си спазил това, след 24 часа житото ще покълне. Опитът ще научи човека как да се добере до тази температура. Изчаква се докато се появи покълването: появяват се бели стръкчета. Тези 100 грама жито се изяждат на три пъти. За вегетарианците е особено важно и необходимо да спазват този режим. Добре е да се поддържа 10 дни, да се почива 10 дни и пак да се продължи. Ако сърцето е болно, добре е да се поддържа цял месец. Може да се прибегне и до съвета на лекар.
Ръжта - Зародишът на ръжта е също източник на витамини. Ръжта прави човека устойчив и събужда в него висок идеал. Може леко да се препече до зачервяване и да се употребява смляна вместо кафе. Ръженият хляб регулира червата и се употребява против запек.
Просото - прави човека смирен. В някои държави го лющят и го употребяват вместо ориз. Просото е полезно за лечебни цели. Боза, направена от просено зърно или брашно, е отлична храна за майки-кърмачки (за повече мляко).
Ечемикът - От ечемика се пълнее. За силно изтощени организми след продължително боледуване: взема се по една шепичка от ечемика, просото, ръжта, овеса, житото и се поставя в два литра вода да ври, докато остане един литър. Пие се след ядене. Същата смес може да се свари още два пъти. Обновява и най-слабия организъм.
Дюлятa - Полезна е за компот. Печена на фурна, семената спират кашлицата и премахват раздразнението на трахеята. Те се сваряват добре и водата се пие топла.
Магданозът - за болно сърце. 40 грама магданозови листа се счукват в дървена гаванка и се вземат заедно с другите продукти в приготвената за салата смес. Който има здрави зъби, да си нарязва магданоза направо в салатата и да дъвче добре. Отглеждането на магданоза в градината е здравословно, прави човека здрав.
Сините сливи разхубавяват човека. Ако стомахът е нередовен, накисват се 30 сушени сливи и се изяждат сутрин половин час преди закуска. Добри са и сурови, и на компот.
Прасковите правят човека разположен, подобряват и намаляват кръвното налягане.
Кайсиите са полезни за сърцето. Обновяват и целия организъм. Яжте повече и през целия сезон.
Всеки плод, всеки зеленчук, заедно с хранителността, носи известни сили, които определят дадени качества. Употребявай ги съзнателно и в необходимото количество. Давай на организма си от всички плодове и зеленчуци. Във всеки плод природата е вложила сили, които поддържат живота.
Добре е човек да се храни в определени часове, за да приучи стомаха си да изпраща необходимия сок в определено време. Не е ли възможно, яж когато си гладен и благодари на Бога за приетата храна. Ако си неразположен, не яж, докато не си изпил 2-3 чаши вряла вода. Нямаш ли разположение към храната, не яж. Разположението към дадена храна е от голямо значение за пълното и правилно усвояване от организма.
Лакомията е в това, да си сипеш повече ядене и да режеш дебели парчета хляб. Ще си сипеш по-малко ядене и ще режеш тънки, малки филийки хляб, разрязани на две. Безразборното хранене показва, че съзнанието не е извисено - кръвта е постоянно в стомаха и мозъка се лишава от необходимата му храна. Грешниците и скърбящите ядат много. Понякога човек храни и други същества в себе си. Многото и безразборно хранене прави човека ленив. Който веднъж преяде, се изключва от Школата.
Добре приготвената храна и наредената трапеза събуждат апетита и създават настроение в човека и звучат като музика. Затова не оставяй леността да определя менюто ти за деня. Това правят тези, които са сами - нямат настроение да си приготвят храната. Колективният живот стимулира човека. Нужно е храната да бъде разнообразна. Еднообразието убива апетита. Не ти ли се яде, наложи си половин ден пост, като изпиеш няколко чаши вряла вода. Добре е един ден през седмицата да се пости. Много пъти учениците на Окултната Школа се връщат на земята за неспазване на това правило. Но както и да се храни човек, не положи ли доброто за основа на живота си, не е ли изпълнен с добро разположение към всичко живо, няма ли светла и възвишена мисъл, няма ли висок идеал, той не ще разбере този велик процес на храненето и не ще може да се възползва от скритите сили на природата, вложени във всички хранителни продукти.
С всяко отрицателно чувство и мисъл човек внася отрова в организма си. Злото е материя, която предизвиква процес на разлагане, на гниене в организма на човека. С всяка отрицателна мисъл, чувство и проява човек внася отрова в организма си, която съкращава живота и понижава цялото му съществуване. Натрупват се разни утайки в човека и животът му започва да изтича. От натрупване на утайки в кръвта, в кръвоносните съдове се появява атеросклероза. Затова човек трябва да се пази от отрицателни изживявания, да не проявява злото и да не се занимава с него, като с най-опасен враг на живота. Човек за една отрицателна проява е готов да унищожи другия. Затова се препоръчва прошката, като велик процес на пречистване, на изхвърляне отровите от съзнанието, за да не тровят кръвта ни.
Когато жизнения сок престане да действа в ставите, явява се ставния ревматизъм. Човек обаче разполага с възможности да се справи с всички болести, ако знае как да се свърже с живите сили на природата. Ако не разбира законите на природата и не знае как да ги ползва, той никога не ще стигне до извора на живота.
И така, науката за храненето е необятна област, която трябва усилено да се изучава. Храни ли се човек механично и безразборно, целият му живот протича така. Затова седнеш ли да се храниш, отправи своята благодарност към Този, който ти е дал всички блага, чрез които поддържаш живота си. Помисли колко Същества и сили са взели участие в създаването на всички блага и отправи благодарност към Тях.
Взел си плод в ръка, не бързай да го изядеш! Погледни го и благодари на дървото, и на слънцето, и на земята, и на всичко, което е съдействало за създаването му и тогава пристъпи към изяждането му. Приемай храната си с благодарност, и ще видиш как неусетно доволството и радостта ще станат спътници в живота ти. Положи доброто за основа на живота си, насочи мисълта и чувствата си към доброто, за да останеш вегетарианец и в другите светове. Човек не трябва да раздвоява съзнанието си, за да не служи и на едните, и на другите сили. Тогава той не може да се храни правилно. Храненето е наука на бъдещето. Много процеси все още не са проучени от човека. Човек не се е научил на най-важното изкуство - изкуството да живее.
И така, изпълни сърцето си с благодарност към Източника на живота и неусетно ще се доближиш да неговите живителни струи.
Любовта е най-съвършената хигиена! Вложи Любовта като основа на живота си и тя ще те научи как правилно да се храниш, как правилно да живееш.
Източник:
Из записките на Цанка Екимова (Дойнова) - из беседите и лекциите, като евентуално е ползвала и други източници.
____________
1 оригиналния материал е печатан на машина и е част от ръкопис “С любов и благодарност. (Учителят за храненето)”. Настоящият откъс е част от статия със заглавие: “Правила за готвене”. Частта (в началото на статията) от “троскотът лекува” до “след 4 часа” в оригиналния текст бе поместена точно над заглавието, като най-вероятно е цитат от Учителя. Възможно е да има и други цитати в текста (особено в последната част), но те не са означени като такива в ръкописа. Направена бе малка редакция с цел отстраняване на основните пунктуационни и правописни грешки, както и на някои стари изрази и думи.
Източник: http://www.beinsadouno.com/articles.php?id=43

Титла: Относно: Билките
Публикувано от: vesela в Юни 11, 2008, 18:35:59 pm
Моля ви пишете и колко време трае приема, както и ограниченията на приложение на билките. Също и дали са неподходящи за деца.
Не бива да се пие жълт кантарион продължително време например /не помня точно, но мисля, че не повече от 10 дни се пие/.
Титла: Относно: Билките
Публикувано от: Breath в Юни 11, 2008, 18:53:01 pm
Защо не може жълтия кантарион да се приема по-дълго време? За първи път чувам. Знам, че е една от билките, които се пият без някакво ограничение. И в комбинация с други също не е проблем, защото има някои билки, които май не могат да се комбинират с всичко.
Титла: Относно: Билките
Публикувано от: Magnolia в Юни 13, 2008, 22:46:21 pm
Защо не може жълтия кантарион да се приема по-дълго време? За първи път чувам. Знам, че е една от билките, които се пият без някакво ограничение. И в комбинация с други също не е проблем, защото има някои билки, които май не могат да се комбинират с всичко.

Трябва да има мярка във всичко.
Стана ми интересно и отворих няколко сайта. Информацията е противоречива. Трябва дълбоко да се рови винаги. И да не се забравя, че някой нещо цели с тези противоречия. ;)
Ето тук пише за странични действия

http://old.zachatie.org/modules.php?name=News&file=print&sid=76
Ако отвориш Уики- то, и там можеш да прочетеш...

Обаче пък гледай какво става тук:
http://www.tomilherb.com/products/product.php?jaltkantarion

И нищо чудно. Продава си човекът вълшебните хапове. Те са безвредни.
Но ако си набереш кантарион от гората или от градинката си, тогава можеш да предозираш.. ;D Затова най- добре, купуваш. ;)
Такива ми ти работи...

Титла: Относно: Билките
Публикувано от: vesela в Август 10, 2008, 09:59:46 am
И с чай от лайка не бива да се прекалява :)
Намерих книгата, където са описани ограниченията за прилагане на някои билки. По-късно ще ги напиша...
Титла: Относно: Билките
Публикувано от: Alien в Август 21, 2008, 22:54:21 pm
В момента има сериозни планове как билките да бъдат забранени за продажба отвъд аптеки като придобият статут на лекарства а също така ще бъде забранено и отглеждането им и в домашни условия!  За сега само в северна америка скоро и в други "градове"  ;) Защото може да бъде много "опасно" без правителствения контрол който да ви "пази".
Титла: Относно: Билките
Публикувано от: AU в Август 24, 2008, 11:59:17 am
В момента има сериозни планове как билките да бъдат забранени за продажба отвъд аптеки като придобият статут на лекарства а също така ще бъде забранено и отглеждането им и в домашни условия!  За сега само в северна америка скоро и в други "градове"  ;) Защото може да бъде много "опасно" без правителствения контрол който да ви "пази".
  :o това звучи доста неприятно, сто процента и цените им ще скочат неимоверно. За сега все още във БГ продуктите са на приемливи цени, но на запад не е така, направо са си скъпи. Със сигурност ще станат по - скъпи от химическите лекарства и тогава ще си се тровим на воля, понеже няма да имаме финансова възможност да си позволим природните дарове!
Титла: Относно: Билките
Публикувано от: neven в Август 25, 2008, 13:31:42 pm
   За сега все още във БГ продуктите са на приемливи цени, но на запад не е така, направо са си скъпи. Със сигурност ще станат по - скъпи от химическите лекарства и тогава ще си се тровим на воля, понеже няма да имаме финансова възможност да си позволим природните дарове!

Не мога да разбера защо трябва да се дават пари за билки. България е една билкова плантация, а хората са забравили как да ги използват. Билкарството е изкуство, знание и всеки може да си набави необходимите билки. Трябва само да си припомним кои са, как и кога се берат и за какво се употребяват. Защото духа на билката помага само на тези, които знаят как да го слеят със своя.Толкова ли е трудно човек сам да си набере, изсуши  необходимите билки- лайка, липа мащерка, кантарион, маточина, риган? И  така набрани може ли са ги сравняваме с разните билкови хапове,  филтърни пакетчета със съмнително съдържание? Не хвърляйте парите си на вятъра, а се разходете из природата. Истината и знанието са там.
Титла: Относно: Билките
Публикувано от: AU в Август 25, 2008, 15:13:46 pm
   За сега все още във БГ продуктите са на приемливи цени, но на запад не е така, направо са си скъпи. Със сигурност ще станат по - скъпи от химическите лекарства и тогава ще си се тровим на воля, понеже няма да имаме финансова възможност да си позволим природните дарове!

Не мога да разбера защо трябва да се дават пари за билки. България е една билкова плантация, а хората са забравили как да ги използват. Билкарството е изкуство, знание и всеки може да си набави необходимите билки. Трябва само да си припомним кои са, как и кога се берат и за какво се употребяват. Защото духа на билката помага само на тези, които знаят как да го слеят със своя.Толкова ли е трудно човек сам да си набере, изсуши  необходимите билки- лайка, липа мащерка, кантарион, маточина, риган? И  така набрани може ли са ги сравняваме с разните билкови хапове,  филтърни пакетчета със съмнително съдържание? Не хвърляйте парите си на вятъра, а се разходете из природата. Истината и знанието са там.
   Въздържам се от коментар, за да избегна един безпредметен спор!  :-X
Титла: Относно: Билките
Публикувано от: Breath в Август 25, 2008, 19:29:23 pm
   За сега все още във БГ продуктите са на приемливи цени, но на запад не е така, направо са си скъпи. Със сигурност ще станат по - скъпи от химическите лекарства и тогава ще си се тровим на воля, понеже няма да имаме финансова възможност да си позволим природните дарове!

Не мога да разбера защо трябва да се дават пари за билки. България е една билкова плантация, а хората са забравили как да ги използват. Билкарството е изкуство, знание и всеки може да си набави необходимите билки. Трябва само да си припомним кои са, как и кога се берат и за какво се употребяват. Защото духа на билката помага само на тези, които знаят как да го слеят със своя.Толкова ли е трудно човек сам да си набере, изсуши  необходимите билки- лайка, липа мащерка, кантарион, маточина, риган? И  така набрани може ли са ги сравняваме с разните билкови хапове,  филтърни пакетчета със съмнително съдържание? Не хвърляйте парите си на вятъра, а се разходете из природата. Истината и знанието са там.
   Въздържам се от коментар, за да избегна един безпредметен спор!  :-X

Ами добре де, защо го казваш тогава? Аз пък съм абсолютно съгласна с това, което пише neven и си мисля, че едно, че е излишно да се дават пари за билки, а и после когато тези билки се продават на много пъти по-скъпи цени, те просто няма да имат същото въздействие, изобщо като си ги купуваме те нямат същото въздействие. Едно е сам да я откъснеш с мисълта, че тя е за теб и ще ти помогне да се чувстваш добре, друго е да си я купиш от магазин, с пари.
Титла: Относно: Билките
Публикувано от: Alien в Август 25, 2008, 20:26:31 pm
Ама вие май не разбрахте че проблема не е че ще ви забранят да отглеждате билки вкъщи а също така и да ги берете в диво състояние без да имате "лиценз".
Титла: Относно: Билките
Публикувано от: neven в Август 26, 2008, 16:56:40 pm
Ама вие май не разбрахте че проблема не е че ще ви забранят да отглеждате билки вкъщи а също така и да ги берете в диво състояние без да имате "лиценз".
Първо на първо нямат толкова пъдари!Второ-всички по рождение имаме този лиценз. Трето -ако мислят, че го нямам да ме фанат ;D
Титла: Относно: Билките
Публикувано от: AU в Август 26, 2008, 18:50:32 pm
Отглеждането на билки в зависимост какво се разбира под това понятие вече е забранено от закона. Това, че ако си го произведеш или набереш е по - добре, но не винаги е най - лесно изпълним вариант. А и не виждам какво лошо да си "купуваш" от магазина  :)
Титла: Противопоказания за жълтия кантарион
Публикувано от: vesela в Септември 12, 2008, 16:49:16 pm
ЖЪЛТ КАНТАРИОН /Hyperici perforatum L./
Странични ефекти:
- алергични реакции,
- фотосенсибилизация
- констипация
- трудно заспиване.
Важно! Да не се употребява от бременни и кърмачки, да се избягва от свръхчувствителни към слънчева светлина, да се внимава при назначаването на деца, да се избягва при висока температура и хипертония, да се избягва употребата едновременно с храни, съдържащи тирамин, бира, стар кашкавал, пилешки дробчета, шоколад, банани.
БИЛКАТА Е НЕСЪВМЕСТИМА С АНТИДЕПРЕСАНТИ /ТРИЦИКЛИЧНИ И ИМАО/!

Източник: НАРЪЧНИК ПО БИЛКОЛЕЧЕНИЕ, П. МАНОЛОВ, Б. МАНОЛОВА
Титла: ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ ЗА БИЛКАТА БРЕЙ
Публикувано от: vesela в Септември 12, 2008, 17:13:58 pm
БРЕЙ /Tamus communis L./
Билката е токсична и се предписва само от лекар!
Странични ефекти:
- гадене,
- повръщане,
- диария,
- обриви,
- изгаряния.
Важно! Да не се употребява от бременни и кърмачки, да се избягва назначаването на деца, да се избягва оралното приложение поради опасност от изгаряния на лигавицата..
ДРОГАТА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ СЪЧЕТАВА СЪС САЛИЦИЛАТИ И КОРТИКОСТЕРОИДИ.!

Източник: НАРЪЧНИК ПО БИЛКОЛЕЧЕНИЕ, П. МАНОЛОВ, Б. МАНОЛОВА
Титла: Относно: Билките
Публикувано от: shaangreal в Октомври 03, 2008, 22:05:50 pm
Здравейте!
Аз знам за маточината, че сваля кръвното налягане, а също успокоява преди сън, а такива като мен, с ниско кръвно, трябва много да внимават с нея - аз веднъж  половин чаша чай изпих, уж да се успокоя и като ми се зави свят...

Живи и здрави!
Титла: Относно: Билките
Публикувано от: cdms в Октомври 03, 2008, 22:59:20 pm
В Канада глухарчетата например се смятат за бурен и се косът, има дори глоби, ако не си окосиш моравата пред вкъщи.
Титла: Относно: Билките
Публикувано от: xthing в Ноември 13, 2008, 10:22:47 am
Глухарчетата като билка ли се смятат . Какво въздействие имат ?
Титла: Относно: Билките
Публикувано от: Martin в Ноември 13, 2008, 14:23:07 pm
Глухарчетата като билка ли се смятат . Какво въздействие имат ?
Ами и да не е билка, пак се използва за същото, така че хубаво е да се спомене ;) Ще постна в следващия пост каквото намерих като инфо за него.
Титла: Глухарче
Публикувано от: Martin в Ноември 13, 2008, 14:24:38 pm
При слабо храносмилане или жлъчна секреция
2 ч. л. ситно нарязани корени се заливат с 250 мл студена вода и се оставят да престоят 8 часа. Прецежда се и се изпива по малко на глътки за един ден.

При чернодробни заболявания
2 с. л. листа се варят 5 мин в 500 г вода. След прецеждане се пие по 100 г от течността преди хранене.

При диабет
Взимат се по 50 г корени от глухарчета и листа от мента и по 150 г стръкове жаблек, бобчета от зелен фасул и листа от черна боровинка. 2 с. л. от сместа се заливат с 600 мл кипяща вода, ври 3 мин и се оставя да престои 20 мин. Извлекът се пие 6 пъти дневно – по 80 мл 15 мин преди хранене и 30 мин след хранене.

При бъбречни възпаления и задържане на течности
1 с. л. сушени листа от глухарчета се запарва с 1 чаена чаша вряла вода и се оставя за 10 минути. Пие се по една чаша сутрин и вечер.

При понижен тонус
Печени корени от глухарчета се смилат и смесват с конфитюр. Взима се 10 дена по една супена лъжица преди ядене.

При проблеми с бъбреците и за пречистване на кръвта
8 шепи цвят от глухарчета се поставят в тенджера с вода и се загряват бавно до кипване. Врят половин час и се оставят за една нощ. Прецежда се и извлекът се поставя на котлона с 2 кг нерафинирана захар. Бърка се с дървена лопатка на слаб огън (около 70 градуса °С), без да завира. Добавя се един нарязан на резени лимон, който след няколко часа се изважда. Тенджерата се оставя на котлона на слаб огън отворена и водата се изпарява бавно, докато се постигне гъстотата на пресен пчелен мед. След това се ядат по 3-4 с. л. на ден.

(http://bellquel.bo.cnr.it/scuole/serpieri/erbario/immagini%20erbacee%20spontanee/Composite/Taraxacum%20officinalis2.jpg)
Титла: Относно: Билките
Публикувано от: Peacekeeper в Януари 10, 2009, 15:03:28 pm
В момента има сериозни планове как билките да бъдат забранени за продажба отвъд аптеки като придобият статут на лекарства а също така ще бъде забранено и отглеждането им и в домашни условия!  За сега само в северна америка скоро и в други "градове"  ;) Защото може да бъде много "опасно" без правителствения контрол който да ви "пази".
Това НЕ трябва да се допуска в НИКАКЪВ случай в България! ама в НИКАКЪВ случай!!! >:(
Титла: Относно: Билките
Публикувано от: WhiteKnight в Февруари 10, 2009, 14:14:05 pm
Лек от ухото
Най-ранните сведения за приложенията на отделянията от ушите /ушната кал/ намираме в древноегипетския папирус “Бара” и тибетския манускрипт “Пътят на перлата”. Там са описани правилата и начина на въздействие. Според древните източници причините за образуването на ушната кал са три: собственото съзнание, подсъзнанието и свръхсъзнанието. Главната роля за създаването на ушната сяра или на човешкото мумиьо, както още я наричат, има, разбира се, свръхсъзнанието. Отделянията от ушите лекуват преди всичко болестите на мозъка, очите, носа, белия дроб. Тези отделяния са своебразна матрица, в която е закодирано цялостното състояние на организма през последния месец – неговите емоции, преживявания, стресове, отклонения и работата на кръвта, стомаха, жлезите, разсъдъка.
Свръхсъзнанието се стреми да ги изведе от организма зад пределите на трите невидими тела. Върху матрицата на ушната сяра на квантово, полево равнище са описани всички заболявания или неразположения на организма и, въведена в определено състояние / хомеопатично/ отново в организма, се среща с вълните на същинските заболявания. По този начин подобното се лекува с подобно или “клин клин избива”.
По същия начин проявява своите лечебни свойства и урината. Не случайно разумът на всеки човек отделя толкова ушна сяра, колкото е необходима за лечението на организма през дадения етап.
Попадайки в стомаха веднага след хранене, тя стимулира образуването на аминокиселини, които на свой ред стимулират образуването на антитела, многократно стимулират имунните защитни сили и по своето въздействие далеч превъзхожда гамоглобулина, имунноглобулина и интерферона, взети заедно.
Ушната сяра увеличава потенцията, лекува панкреаса, болестите на стомаха, слезката, пикочния мехур, заболяванията на половите органи при мъжете, много кожни заболявания, различни язви, гъбички.
НАЧИН НА УПОТРЕБА. Взимат се 2 чаши преварена вода по 200 мл с температура от 42 до 49 градуса – не повече! От ушната кал на лявото ухо се взима с пръст на лявата ръка ушна сяра /колкото има/ и се размесва с дървена пръчица в едната чаша с преварена вода. След това с пръст на лявата ръка се взима ушна сяра от дясното ухо и се размесва с дървена пръчица с водата от втората чаша /следете за температурата на водата/. Приготвената по този начин смес от двете чаши се разделят на 4 части и се приема 4 пъти през деня след ядене. Въздействието на лекарството се усилва, ако в него се добавят от 8 до 12 капки ракия или пшенична водка.
Основното ПРАВИЛО за употреба е: да се използва докато ушната сяра се отделя от ушите. Ако е в недостатъчно количество, лечението да се удължи до 5 дни, след което се прави почивка от 10 дни. Отначало се употребява разтвора от лявото ухо, а след това – от дясното. Желателно е ушната сяра да се взима с кутрето на лявата ръка.
За жените тази смес е отличен елексир.Кожата на лицето става бархетна и румена. Знаменитата Нефертити, известна със своята неземна красота, е употребявала точно такова средство. То подобрява работата на задстомашната жлеза и я излекува. Колкото по-добре функционира тази жлеза, толкова повече фигурата става по-стройна.
За лечение на гъбични заболявания и въобще дълбочинни болести на кожата се взима чаша гореща вода и в нея се разбърква ушната сяра /оптималната концентрация е 4 г на 1 л вода/. След това в топлата сярна вода се поставят да киснат краката, ръцете или други болни места. После болните места се изсушават самостоятелно, а не се избърсват с кърпа. Когато изсъхнат, поразените места се смазват с остатъците от ушната сяра.
Пъпките се обработват със сяра, но ако крайчеца им не е изстискан. Въобще да не се слага върху открита рана. Втриванията в тези случаи траят 14 дни поред, след което се прави 5 дни почивка и тъй нататък до пълно оздравяване.
Титла: Относно: Билките
Публикувано от: Androctonus в Февруари 10, 2009, 14:46:00 pm
Пич, навремето учените са твърдели, че земята е плоска, ама...
Това с ушната кал направо изби рибата, честно!
Особено това, как се формира... Просто чудно.
Титла: Относно: Билките
Публикувано от: Здравец в Февруари 10, 2009, 15:00:56 pm
Нищо чудно да е вярно това с ушната кал...
Аз например четох в една книга, че австралийските аборигени лекуват жестоки рани с кървавите съсиреци, които изхвърля жената всеки месец. Лечителката събира от всички жени, които са в такова състояние продукта... и го слага в една дървена тръбичка, която е запушена в двата края. Пресния продукт го слага отгоре, а като се наложи да лекува рани, взема от долния край. След дългия престой в тази тръбичка, полученото мазило е станало гъсто и черно на цвят.
Титла: Относно: Билките
Публикувано от: merulious в Февруари 10, 2009, 15:13:22 pm
 :o Направо не знам кое от двете е по- гнусно... ::) Но може би ако се преодолее ефекта на отвращението... Това за Нефертити (Нефертари?) беше ново за мен, къде го пише? Знаех за магарешкото мляко на Клеопатра и бирената мая на София Лорен и т.н., ама това за пръв път го чувам.
Да вземете да отворите една такава тема за народната медицина по света и у нас... има какви интересни методики да се научат...поне за обща култура :)
А доколко обаче са ефикасни тез неща, си е друг въпрос. :-\
Титла: Относно: Билките
Публикувано от: Androctonus в Февруари 11, 2009, 03:26:45 am
Няма никаква логика ушната кал или веществата, които се съдържат в нея по отделно или бактериите, които се развиват в нея, да лекува болести на мозъка или да стимулира... изграждане на АК, wtf?!

Причини за ушната кал - собственото съзнание, подсъзнанието и свръхсъзнанието.  Просто не са можели да го измислят по увлекателно :)
Титла: Относно: Билките
Публикувано от: Sana в Февруари 26, 2009, 22:28:10 pm
Позната ли ви е билката "сребърен петолистник"?Отдавна търся информация за нея.Пишете ако някой знае нещо!
Титла: Re:Билките
Публикувано от: WhiteKnight в Март 17, 2009, 09:37:18 am
Хвощ (Equisetum arvense)

          Наричан е от народа още прешлица, чистеща билка, лисича опашка, котешка опашка, кравешка смърт. В ранна пролет от растящия на широко и дълбоко основен корен покарват първо плодоносните, носещи спорите, оцветените кафеникаво, плодни стъбла. Едва по-късно се появяват зелените, до 40 см високи, летни перести листа, които наподобяват малки, разпределени равномерно, елхички. Прешлицата се среща по ниви, железопътни насипи и откоси. Най-лековита е растящата по чисто глинести почви прешлица. Тя съдържа, в зависимост от местонахождението си, от 3 до 16 % силициева киселина, която предизвиква особено добро лековито действие. Естествено трябва да се избягва прешлицата от химически наторявани полета.
          Хвощът с много фините клончета, наричан от някои фин хвощ, се среща предимно в гората и по горските окрайнини. Той също е лековит.
          В народната медицина пастор Кнайп възвръща на хвоща предишната му значимост. Той го нарича "единствен незаменим и неоценим" при кървения, повръщане на кръв, оплаквания в мехура и бъбреците, камъни и пясък. "При стари увреждания," - казва той, "при рани, причиняващи гангрена, дори при ракоподобни язви, та даже и при гниене на костта, хвощът върши страшно добра работа: той промива, разтваря и същевременно изгаря увреденото. Често пъти влажната, топла билка се увива в мокри кърпи и се налага върху болното място."
          Швейцарският пастор Кюнцле казва, че всички хора от определена възраст нататък би трябвало да имат чаша чай от хвощ за постоянна ежедневна напитка: всички ревматични, подагрични и нервни болки щели да изчезнат и човек щял да има здрав заник на живота. Той разказва, че един 86-годишен мъж се избавил с помощта на парни бани от ужасно страдание, причинено от образуването на камъни и живял още дълги години. Той казва и следното: "Когато се поема вътрешно като чай, хвощът лекува за кратко време, даже почти мигновено, и най-силните кръвотечения и повръщане на кръв."
          При болезнени заболявания на мехура и спазматични болки няма по-добро средство от запарка на отвара от хвощ, чиито пари човек трябва, загърнат в хавлия, да остави да действуват 10 минути върху мехура му. Повторена няколко пъти, тази процедура довежда бързо до отзвучаване на страданието. Стари хора, които изведнъж не могат да уринират и се гърчат от ужасни болки, тъй като урината не се отделя въобще или само няколко капки изтичат, се избавят от болките си с помощта на тези горещи пари, без да е необходимо лекар да изтегля урината с маркуч.
          При пясък в бъбреците и камъни в бъбреците и мехура се правят горещи бани на половината тяло с хвощ, при това се пие на глътки топъл чай от него, като урината се задържа, за да излезе накрая под налягане. Най-вече по този начин се отделят камъни. По повод тези указания съм получавала писма, които само потвърждават горното: Това приложение довежда до отделяне на камъни в бъбреците, съответните хора се чувствуват добре и нямат никакви оплаквания.
          Хвощът е помогнал в редица случаи, в които други водоотделящи средства често пъти нямат успех, като например при водонатрупвания в перикардия, в плеврата или при бъбречни смущения след скарлатина и други тежки инфекциозни болести с нарушено водоотделяне. Следователно той е чудесно средство както за вътрешна, така и за външна употреба за цялостната бъбречна и мехурна система.
          При възпаления и загноявания на бъбречните легенчета една-единствена баня на половината тяло с хвощ върши чудеса. Взима се, т.е. само за външна употреба, високия с дебели колкото пръст дръжки хвощ от блатисти ливади и планински пасища, който при тези случаи моментално помага. Той може да се употребява само за бани на половината тяло. За чай за вътрешна употреба се взима само набраната от ниви, полски пътища и горски окрайнини билка.
          След тежко раждане у младите майки се появяват понякога смущения в зрението, което сигурно се дължи на това, че от раждането на детето пострадват бъбреците на майката. Бани на половината тяло с хвощ допринасят отвън за оросяване на бъбреците, което изтегля от очите натиска им, така че смущенията в зрението постепенно изчезват.
          Големият немски хидролечител доктор Боон въздава на растението най-висока похвала: "От една страна хвощът е средство против кръвотечения, а от друга - и то в още по-голяма степен - бъбречно средство. След употребата на запарен чай от хвощ се отделя леко тъмна, обилна урина. При водянка той е бързодействащо средство." Ако няма друго по-добро отводняващо средство, тогава всички останали билкови чайове се спират и в продължение на четири-пет (при много упорити случаи до шест) дни се пият от пет до шест чаши чай от хвощ, но само на глътки, разпределени през целия ден. Опитът сочи, че в повечето случаи водата изтича.
          При сърбящи кожни обриви, даже и да са с корички, гнойни или със струпеи, помагат промивки и компреси с отвара от хвощ. Промивките и баните с хвощ помагат и при гнойни възпаления на ноктите, отворени ходила, наяждане на костта, стари дълбаещи рани, ракоподобни язви, циреи на петата, фистули, лишеи по брадата и други лишеи, и при кожна туберкулоза. Попарената билка, загъната топла в кърпи, може и да се налага. При болезнени хемороиди и хемороидни буци се налага каша от прясна билка, приготвена по следния начин: Пресен хвощ се измива и върху дървена дъска се стрива хубаво, докато се получи каша. При продължителни кръвотечения от носа се слага компрес от изстинала отвара от хвощ. Като кръвоспиращо средство той помага при кървения от белите дробове, матката, хемороиди и стомаха. Тук естествено са необходими по-силни отвари. На чаша (1/4 литър) се взима обикновено една  препълнена чаена лъжичка билки, при случаи на кръвотечение - две до три препълнени лъжички. В комбинация с великденче хвощът е добро средство за предпазване от артериосклероза и отслабване на паметта, поради кръвопречистващата му сила. Той може да се нарече "най-добро профилактично средство против рак".
          Като много ефикасно средство против изпотяване на краката искам да ви препоръчам тинктура от хвощ (виж "видове приложения и рецепти"). Добре измитите и подсушени крака се разтриват с тази тинктура. Освен това обаче трябва сутрин на гладно, половин час преди закуска, да се изпива чаша чай от хвощ. Добре помагат също така и бани на краката с хвощ (виж "видове приложения и рецепти "). При пърхот косата се мие ежедневно с отвара от хвощ и след това се масажира с дървено масло. Така пърхотът изчезва много бързо.
          При напикаване помага смес от хвощ и жълт кантарион. Те се попарват и през деня се изпиват една-две чаши чай от тях. а вечер се яде сухо ядене. Хвощът се препоръчва и за гаргари при възпаление на сливиците, възпаления на лигавицата на устата, гниене на зъбите, кървене или възпаление на венците, фистули и полипи по небцето и гърлото. При бяло течение у жените трябва да се правят бани на половината тяло с хвощ.
          Не бива да се забравя, че хвощът е едно от най-добрите средства за лечение на белите дробове както при хроничен бронхит, така също и при белодробна туберкулоза. При редовна употреба на чай се постига, благодарение снабдяването със силициева киселина, излекуване на туберкулозен бял дроб, а също и отстраняване на общата отпадналост при съществуващо белодробно заболяване.Според австрийския ботаник Рихард Вилфорт нови резултати от изследвания дават основание да се предполага, че при по-продължителна употреба на чай от хвощ злокачествени язви (тумори) биват възпрепятствувани в растежа им и накрая разграждани. Дори полипи в корема или ануса, а и възпаления на слузестата торбичка, биват преборвани по този начин. За подпомагане се прилагат и в двата случая запарващи компреси и бани на половината тяло с хвощ. Запарващите компреси помагат и при спазматични стомашни оплаквания, чернодробни и жлъчни кризи и при болезнени затлачвания, които с натиска си нагоре влошават сърдечната дейност.
          От собствен опит зная, че дори и най-тежките увреждания на интервертебралния хрущял често пъти изчезват много бързо с помощта на бани на половината тяло с хвощ в случай, че не са възникнали от притискане на нерв. Рентгеновите снимки показват изхабен от възрастта прешлен, което обаче не е основание за примиряване с болките. Натискът от нарушени бъбреци, който както сочи опитът, отива нагоре, се установява в повърхностно минаващите по дължината на гръбначния стълб нерви и предизвиква тези болки. Следователно причината не е в интервертебралните хрущяли, а в натиска от бъбрека върху открити нерви. Баня на половината тяло с хвощ премахва веднага, благодарение на дълбокото си действие върху бъбреците, натиска им нагоре.
          Големият невролог доктор Вагнер-Яурег казва в статиите си: "Две трети от нервноболните не биха стигали до лудниците, ако бъбреците им бяха здрави." Оттогава насам съм посъветвала много нещастници, които поради смущения в бъбреците страдаха от депресии, халюцинации и пристъпи на лудост, да взимат бани на половината тяло с хвощ и по този начин ги предпазих от психиатрията. Тук, наред с копривата и белия равнец трябва вътрешно да се пие и чай от хвощ - по една чаша сутрин и вечер.
          При тежки бъбречни смущения с всичките съпътствуващи ги явления за баните на половината тяло трябва да се използува пресен хвощ. Най-добре е, както вече бе споменато, да се взима високият хвощ от блатистите ливади. За една баня е нужна 5-литрова кофа, пълна с билки (виж "видове приложения и рецепти" и "Бани на половината тяло" в "Обща част"). При банята на половината тяло бъбреците трябва са под водата. Продължителност на банята - 20 минути! След това човек не се подсушава, а както е мокър, се загъва в хавлия и ляга един час в леглото, за да се задуши тялото допълнително, и след това си облича суха пижама. Банята може да се притопли и използува още два пъти.

ВИДОВЕ ПРИЛОЖЕНИЯ И РЕЦЕПТИ

Запарка на чай: Една препълнена чаена лъжичка хвощ се попарва с 1/4 литър вода.

Запарващ компрес: Две препълнени шепи хвощ се сипват в цедка и тя се държи над вряща вода. Когато билката стане гореща и омекне, тя се завива в ленена кърпа и се поставя върху болното място. Отгоре трябва непременно да се завие, за да не излиза топлината. Оставя се да действува няколко часа или цяла нощ.

Бани на половината тяло: 100 г хвощ се накисват в студена вода и се оставят да пренощуват. Не следващия ден се слагат да заврат и се прибавят към водата за банята. Продължителност на банята - 20 минути. Без да се подсушава, човек се загъва в хавлия и ляга един час в леглото. Водата във ваната трябва да е над бъбреците.

Тинктура: 10 г пресен хвощ се слага в 50 г чиста житна ракия. Държи са 14 дни на слънце или топло място. Всеки ден шишето се разклаща!

Компрес с каша: Пресен хвощ се измива добре и върху дървена дъска се стрива до каша.
 
Титла: Re:Билките
Публикувано от: WhiteKnight в Март 17, 2009, 09:38:08 am
Всичко за билките: http://atanas-ko.hit.bg/nely/herbs.html
Титла: Re:Билките
Публикувано от: WhiteKnight в Март 17, 2009, 12:17:15 pm
Бял Равнец - Achillea Millefolium L.- Хилядолистен равнец
---------------------------------------------------------------

Характерна за Европа и Западна Азия, тази билка расте по тревисти и каменисти поля, край пътищата и из диви места в планините.
Нейните тънки тъмнозелени листа са многоделни, което е повлияло и върху името на вида – millefolium, което означава „хиляди листа”.Многобройните кошнички от дребни бели или розови цветове формират едри щитовидни съцветия.
Билката се събира след приключването на цъфтежа през лятото и есента.
Белият равнец обикновено се изсушава за приготвяне на запарка, но може да се използва и пресен. Понякога се прилага и под формата на течен екстракт.

Състав:  цветовете съдържат около 0,2-0,5% етерично масло, докато листата – 0,02-0,07%. В състава на растението влизат още противовъзпалителни флавоноиди, както и танини, алкалоиди и горчиви вещества.
Употреба:  заради многобройните си активни съставки белият равнец е широко употребяван в медицината. Той действа спазмолитично, газогонно, противовъзпалително и антипаразитно (в състояние е да се справи с чревните глисти). Тези качества се дължат главно на етеричното масло в билката.
В народната медицина тя е използвана за понижаване на високата температура и често се взема в началото на инфекции като настинка и грип, като се комбинира с бъз или мента. Може да подпомогне отделянето на секрета от дихателните пътища.
Белият равнец е диуретик, понижава кръвното налягане и повлиява сърцебиенето. Регулира и кръвообращението, като разширява стеснените кръвоносни съдове и свива твърде разширените. По тази причина е предписван при разширени вени и язви, венозен застой, флебити и хемороиди. Използва се също за облекчаване на храносмилателни проблеми, включително стомашни болки, чревни възпаления, запек и метеоризъм.
Растението се употребява традиционно за успокояване на болката при маточни контракции по време на менструация и раждане. Вземано редовно в малки дози, може да регулира месечния цикъл, особено в случаите на оскъдна или нередовна менструация.
Прилагано външно, неговото противовъзпалително действие облекчава ревматични болки.
 Отглеждане:   белият равнец се размножава чрез семена или чрез разделяне на туфата. Отглежда се на добре дренирана почва, на слънчево място. Растението често избуява и като плевел.
 Растениeто помага при:   понижаване на кръвното налягане, чревни глисти, стомашни болки, чревни възпаления, запек, метеоризъм, регулиране на месечния цикъл.

Предпазни мерки:
 -  Възможно е белият равнец да причини контактна алергия, особено при хора, свръхчувствителни към други представители на семейство Сложноцветни като ехинацеята и лайката.
-   Билката не се препоръчва за бременни жени или кърмачки.
-   Прекаленото излагане на слънце не е желателно, защото растението може да провокира свръхчувствителност към светлината.
-   Високите дози са в състояние да предизвикат световъртеж и главоболие.

Като продукт: Бял равнец - суха билка, може да се използва като:  кръвоспиращо, противовъзпалително, отхрачващо, противоспазматично, апетитовъзбуждащо, болкоуспокояващо и ободряващо средство.

Помощно средство при: ускоряване на кръвосъсирването при кръвотечения от матката, венците, носа, хемороиди, язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, сърцебиене, главоболие, колит, газове.

Начин на приготвяне: 15 грама от билката се залива с 200 грама вряла вода. След като изстине, се пие по 1 супена лъжица преди ядене 3 пъти дневно.

Необходимо е да се прилага 1-2 седмици, за да има добър ефект!


Титла: Re:Относно: Билките
Публикувано от: Magnolia в Март 28, 2009, 03:21:43 am
В момента има сериозни планове как билките да бъдат забранени за продажба отвъд аптеки като придобият статут на лекарства а също така ще бъде забранено и отглеждането им и в домашни условия!  За сега само в северна америка скоро и в други "градове"  ;) Защото може да бъде много "опасно" без правителствения контрол който да ви "пази".

Я гледайте, какво става:

Жълт кантарион вече само с рецепта в Германия

Популярното антивъзпалително и антимикробно лекарствено растение жълт кантарион (лат. Hypericum) ще се отпуска в германските аптеки само по рецепта от 1 април, съобщиха местни медии, позовавайки се на съвместно официално изявление на лекарските и аптекарски организации.Забраната за свободна продажба без рецепта се разпространява и върху всички лекарства, които съдържат жълт кантарион, пише dariknews.bg. Според последните медицински изследвания безконтролното самолечение с тази билка, преди всичко на депресии, може да предизвика при болните повишена светочувствителност.
Оказва се, че жълтият кантарион съдържа вещества (хиперицин), които повишават чувствителността на кожата към ултравиолетовите лъчи. Лекарите са установили също така, че жените, които приемат отвари с жълт кантарион, намаляват действието на противозачатъчните таблетки.

Съвременната фитотерапия широко използва жълтия кантарион като дезинфекциращо и противовъзпалително средство. Той се използва широко за лечението на камъни в жлъчката, заболявания на стомаха и дебелото черво, ревматизъм, възпаления на язви и др.

http://zdrave.log.bg/article.php?article_id=22998

Титла: Re:Билките
Публикувано от: H. в Март 28, 2009, 17:30:18 pm
Картинката почва да се влошава доста бързо...
Титла: Re:Относно: Билките
Публикувано от: A познай кой в Март 28, 2009, 18:24:39 pm
В момента има сериозни планове как билките да бъдат забранени за продажба отвъд аптеки като придобият статут на лекарства а също така ще бъде забранено и отглеждането им и в домашни условия!  За сега само в северна америка скоро и в други "градове"  ;) Защото може да бъде много "опасно" без правителствения контрол който да ви "пази".

Я гледайте, какво става:

Жълт кантарион вече само с рецепта в Германия

Популярното антивъзпалително и антимикробно лекарствено растение жълт кантарион (лат. Hypericum) ще се отпуска в германските аптеки само по рецепта от 1 април, съобщиха местни медии, позовавайки се на съвместно официално изявление на лекарските и аптекарски организации.Забраната за свободна продажба без рецепта се разпространява и върху всички лекарства, които съдържат жълт кантарион, пише dariknews.bg. Според последните медицински изследвания безконтролното самолечение с тази билка, преди всичко на депресии, може да предизвика при болните повишена светочувствителност.
Оказва се, че жълтият кантарион съдържа вещества (хиперицин), които повишават чувствителността на кожата към ултравиолетовите лъчи. Лекарите са установили също така, че жените, които приемат отвари с жълт кантарион, намаляват действието на противозачатъчните таблетки.

Съвременната фитотерапия широко използва жълтия кантарион като дезинфекциращо и противовъзпалително средство. Той се използва широко за лечението на камъни в жлъчката, заболявания на стомаха и дебелото черво, ревматизъм, възпаления на язви и др.

http://zdrave.log.bg/article.php?article_id=22998


Да се смея ли ,да плача ли вече не знам!
Хмм.Какъв е проблемът да отидеш в съседният парк и да набереш?
Титла: Re:Билките
Публикувано от: Mirotvorec в Март 28, 2009, 18:31:38 pm
Лятно време докато си почивате на палатка нейде из Родопите, набирате си едно прилично количество билки и след това цяла година ще си имате за чай, а така също и за приготвяне на разни мазила против рани например. Жълтият кантарион е основна съставка в тях, а по горите и полянките го има в изобилие. На медицинската мафия - много поздрави!
Титла: Re:Относно: Билките
Публикувано от: Magnolia в Март 28, 2009, 21:59:59 pm
Да се смея ли ,да плача ли вече не знам!
Хмм.Какъв е проблемът да отидеш в съседният парк и да набереш?

Проблемът ..Хм, няма проблем. В статията става дума за Германия,а не знам дали знаеш, какъв им е манталитетът. И колко са зомбирани. Закони братче..Могат да те глобят за един камък. ;D

Цитат
Забраната за свободна продажба без рецепта се разпространява и върху всички лекарства, които съдържат жълт кантарион, пише dariknews.bg. Според последните медицински изследвания безконтролното самолечение с тази билка, преди всичко на депресии, може да предизвика при болните повишена светочувствителност.
Оказва се, че жълтият кантарион съдържа вещества (хиперицин), които повишават чувствителността на кожата към ултравиолетовите лъчи. Лекарите са установили също така, че жените, които приемат отвари с жълт кантарион, намаляват действието на противозачатъчните таблетки.

Брей, страшни проблеми, тц, тц..
Въобще, доста тенденциозно.
Титла: Re:Билките
Публикувано от: Спорт-Здраве4 в Април 01, 2009, 16:09:42 pm
Мухъл*

Купувате бял хляб в пликче от фантастико.Мокрите си дланта и с пръсти пръскате капчици вътре.После режете края на хляба, за да се отвори пространство без кора.Връзвате пликчето с ластиче или му застъпвате края и оставяте за неопределено време.

-убива вътрешни паразити
-премахва повръщане
-премахва хреми и настинки**
-лекува язва

Тествано е върху куче от личен опит.


*странични свойства: възможно подрискване за период от 12 часа.Отпадналост и сънливост за период от 12 часа.
** възможно е кихането да родължи заради вдишани спори.


П.П.
Вдишването на спорите има почти същия ефект, както и поглъщането.При дишането ефектът на отпадналост е бърз и следва продължително кихане.Но е по-слаб.

Внимание при взимането на мупъла от повърхността - спорите хвърчат като ракети и не знаете дали след два дена няма да има мухъл навсякъде из кухнята.
Титла: Re:Билките
Публикувано от: Tuki в Април 14, 2009, 23:40:03 pm
Кой от вас пие или е пил редовно чай от листа на коприва? Аз преди пиех, но после спрях.

Получили ли сте някакви положителни ефекти от този чай? В него се съдържа много желязо.  ;)
Титла: Re:Билките
Публикувано от: Magnolia в Април 15, 2009, 00:28:41 am
Кой от вас пие или е пил редовно чай от листа на коприва? Аз преди пиех, но после спрях.

Получили ли сте някакви положителни ефекти от този чай? В него се съдържа много желязо.  ;)
Копривата може и сурова да се яде. Защо ти е да я вариш? Аз започнах да я ям още когато излезе тази година, но ми секнаха доставките и спрях. Не почувствах никаква пролетна умора. Ядях я на салата, сурова, по два пъти на ден.
Чела съм, че премахва белите коси, но колко е вярно, не знам.

Титла: Re:Билките
Публикувано от: Tuki в Април 15, 2009, 01:02:28 am
Сурова?   :-\ В какъв смисъл сурова?
Аз пия чай от нея, защото иначе трябва всеки ден да я готвя, а с чай е по-лесно. А ти готвиш ли я и как?

И аз така чух, че предотвратява ранното побеляване на косите и въобще, че помага за заздравяване на косата, ако се яде, не само при външно прилагане.

А ти забелязала ли си някакъв конкретен положителен ефект при теб? Аз не мога да кажа, защото само през пролетта пия чай. ;)
Титла: Re:Билките
Публикувано от: Magnolia в Април 15, 2009, 02:04:24 am
За кратко я ядох, нали това писах. Просто нямам възможност да се снабдявам. Но за краткото време не съм изпитвала типичните за пролетната умора симптоми и освен това салатата от коприва ми е страшно засищаща, така че се енергитизирах с малко храна.Това са положителните ефекти, които лично аз съм забелязвала.

Аз я правя така: Вземам само връхчетата на копривата, измити, да кажем 2 пълни шепи и ги мачкам хубаво/ с гумени ръкавици, да не си мислиш с голи ръце  ;)/ , после я режа на ситно и смесвам със зелена салата./ може да се добавят и други зеленчуци по избор- аз слагам настъргани моркови, червено цвекло, целина, евентуално нарязани на шайби репички/ Много важно: добавям нарязани орехи. :-*  и 1-2 с. л. пшеничен зародиш/ продава се в диетичните магазини/ + пресни кълнове каквито имам/обикновено люцерна и житни/ и овкусявам със сока от четвърт лимон и зехтин.
Е, това е най- върховната салата, която съм изобретявала някога! :)
Абсолютно можеш да се нахраниш с това.

Според моите кулинарни експерименти другото с което прясната коприва ми е невероятно вкусна е: ориз 'Басмати"+ смлян джинджифил+ зехтин. Много пристрастяващо!


Да кажа все пак: след като се смачка хубаво, копривата не пари вече. Все пак понякога се случва да те жарне по гърлото, но това си е тръпка. :)

Опс, извинете за дългите рецептоизлияния :D

Ако имаш "находища" с коприва, като си обереш сега младите връхчета си я окоси и гледай какво става. До средата на лятото можеш да береш така, даже и по-късно.
Титла: Re:Билките
Публикувано от: Tuki в Април 15, 2009, 10:46:40 am
Да кажа все пак: след като се смачка хубаво, копривата не пари вече. Все пак понякога се случва да те жарне по гърлото, но това си е тръпка. :)

 :-X

А като се сготви дали ще и намалеят хранителните вещества. Придпочитам да не си опарвам гърлото.   :)
Титла: Re:Билките
Публикувано от: Eon в Април 15, 2009, 13:03:18 pm
Да кажа все пак: след като се смачка хубаво, копривата не пари вече. Все пак понякога се случва да те жарне по гърлото, но това си е тръпка. :)

 :-X

А като се сготви дали ще и намалеят хранителните вещества. Придпочитам да не си опарвам гърлото.   :)

Не, защо да намяляват. А и аз не съм забелязъл някой да хрупа коприва на воля от храста, вместо да я сготви. Сигурно има някаква причина за това.  :P
Титла: Re:Билките
Публикувано от: Тук и сега в Април 15, 2009, 13:56:50 pm
А и аз не съм забелязъл някой да хрупа коприва на воля от храста, вместо да я сготви. Сигурно има някаква причина за това.  :P

Животните я ядат сурова,щото няма кой да им я сготви ;D
Аз я ям съ6то сурова.И само коприва.Бера си само връхчетата,мачкам,после добавям сол(нерафиниранa),зехтин и лимон и орехи.Засища много добре.

Харесвам я и на супа със зелен лук,ориз,зехтин и накрая орехи.


Титла: Re:Билките
Публикувано от: Eon в Април 15, 2009, 14:20:47 pm
А и аз не съм забелязъл някой да хрупа коприва на воля от храста, вместо да я сготви. Сигурно има някаква причина за това.  :P

Животните я ядат сурова,щото няма кой да им я сготви ;D
Аз я ям съ6то сурова.И само коприва.Бера си само връхчетата,мачкам,после добавям сол(нерафиниранa),зехтин и лимон и орехи.Засища много добре.

Харесвам я и на супа със зелен лук,ориз,зехтин и накрая орехи.
Ами супер.
Титла: Re:Билките
Публикувано от: neven в Април 15, 2009, 17:34:21 pm
Пролет е. Сега е момента да си изсушите коприва за цялата година. Така винаги ще имате за чай и супичка.
Не забравяйте да си направите и мед от глухарчета!
Титла: Re:Билките
Публикувано от: Tuki в Април 15, 2009, 19:28:46 pm
Той как се прави? Глухарчетата се заливат с мед и престояват, така ли? А колко време трябва да стоят и кои части на растението се използват - само цветовете ли? И какъв точно става вкуса на този мед?  :-\  ;)
Титла: Re:Билките
Публикувано от: Magnolia в Април 17, 2009, 02:41:39 am

Животните я ядат сурова,щото няма кой да им я сготви ;D
Да бе, вярно, че не съм виждала коза да вари супа.
Изпревари ме. :-*

Tuki , няма начин. Полезните вещества почти винаги намаляват при топлинна обработка/ само морковите май правят мини- изключение/, но все остава нещо.
Титла: Re:Билките
Публикувано от: хадзапи в Април 17, 2009, 11:20:54 am
Кромида, мисля, че важи и за праза, също не се променя при топлинната обработка. За морковите не го знаех.
Титла: Re:Билките
Публикувано от: Magnolia в Април 17, 2009, 14:13:33 pm
Кромида, мисля, че важи и за праза, също не се променя при топлинната обработка. За морковите не го знаех.
За морковите не го твърдя със сигурност, но съм го срещала. При тях е важно да се ядат с мазнина. Иначе не може да се усвои вит. А/ каротинът/, ако не се лъжа. Тоест каротинът е  мастноразтворим.
Според друг източник, за да се усвоят добре, морковите трябва да са леко задушени с мазнина. Така че това за мазнината е вярно.Дали трябва да са сурови или топлинно обработени, не съм сигурна.
Във ведическата кухня май пак се набляга на леко задушените храни, не на суровоядството.

При всички случаи всеки трябва да си търси това което е най- добре за него, не да се води по общия акъл.
Титла: Re:Билките
Публикувано от: Tuki в Април 17, 2009, 14:36:56 pm
Кромида, мисля, че важи и за праза, също не се променя при топлинната обработка. За морковите не го знаех.
За морковите не го твърдя със сигурност, но съм го срещала. При тях е важно да се ядат с мазнина. Иначе не може да се усвои вит. А/ каротинът/, ако не се лъжа. Тоест каротинът е  мастноразтворим.
Според друг източник, за да се усвоят добре, морковите трябва да са леко задушени с мазнина. Така че това за мазнината е вярно.Дали трябва да са сурови или топлинно обработени, не съм сигурна.
Във ведическата кухня май пак се набляга на леко задушените храни, не на суровоядството.

При всички случаи всеки трябва да си търси това което е най- добре за него, не да се води по общия акъл.

Всъщност, всички зеленчуци трябва да се ядат с мазнина, защото така се усвояват по-добре. Поне така четох на няколко места.  ;)
Титла: Re:Билките
Публикувано от: %00 в Май 14, 2009, 15:36:25 pm
Ей! Сега разбрах защо толкова много обичам да усвоявам пържени картофки!
Заради витамините, и бира за преглъщане, че е сухо инак  :D

Иначе по темата с билките - най-добрия опит е съприкосновението, контакта и експериментирането. Не експериментиране от типа какво ще стане ако изям няколко отровни корена, а експериментиране от вида "виждане на енергията".

А билките говорят своя чуден език...
Титла: Re:Билките
Публикувано от: Hari в Май 15, 2009, 12:13:28 pm

Аз я правя така: Вземам само връхчетата на копривата, измити, да кажем 2 пълни шепи и ги мачкам хубаво...............


Магнолия, незнам дали може да се има доверие на информацията, която ми попадна днес за копривата, но все пак нека да се има в предвид!

Цитат:
Коприва
Притежава кръвоспиращо действие, помага при проблеми с жлъчката и хроничен бронхит, повишава съкратителната способност на матката. Знахарките още в древността са я използвали като средство, предизвикващо аборт.
Бременните жени трябва да се въздържат от употребата на коприва. Тя и противопоказна и при атеросклероза на съдовете, хипертония, ракови заболявания на матката и простатата.

В статията има и за вредата на други билки.
"Също както при лекарствата, и при билките най-важно е правилното приложение и дозировката."
http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2156071

Титла: Re:Билките
Публикувано от: Brainbug в Май 15, 2009, 14:51:21 pm
Аз най-често се лекувам с psilocybe cubensis и salvia divinorum  laugh
Титла: Re:Билките
Публикувано от: Alien в Май 15, 2009, 19:09:08 pm


"Също както при лекарствата, и при билките най-важно е правилното приложение и дозировката."
http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2156071Абсолютно вярно е това с дозировката. Обаче някои може да почнат да се правят на много "загрижени" за нашето здраве и след време да задължат хората да си взимат и билките с рецепти по подобие на химиите в аптеките.
Титла: Re:Билките
Публикувано от: Magnolia в Май 15, 2009, 22:13:17 pm
Hari , благодаря. Значи спокойно мога да си я папам. :)
Тъкмо успях да се запася с чиста, горска коприва, но не е така вкусна като пролетната."Също както при лекарствата, и при билките най-важно е правилното приложение и дозировката."
http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2156071Абсолютно вярно е това с дозировката. Обаче някои може да почнат да се правят на много "загрижени" за нашето здраве и след време да задължат хората да си взимат и билките с рецепти по подобие на химиите в аптеките.

За сметка на това колко статии предупреждават, че фармацевтичните продукти като цяло са вредни, а не само имат странични действия? :-\
Титла: Re:Билките
Публикувано от: A познай кой в Май 15, 2009, 22:31:42 pm
Зависи как си направил продукта.
Титла: Re:Билките
Публикувано от: Magnolia в Юли 24, 2009, 14:36:11 pm
Ей, хора, върнали са стевията! :D :)


Воден от изложеното и на основание чл.221 ал.2 АПК, Върховният административен съд , Седмо отделение


РЕШИ:

ОТМЕНЯ решение № 1164/14.01.2009 г. по адм.д. № 4436/2008 г. на Администратвен съд София- град и вместо него ПОСТАНОВЯВА :
ОБЯВЯВЯ за нищожно предписание № КХОХ 415/16.06.2008 г. на държавен здравен инспектор в Столична регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве, издадено на "Цветелина" ООД гр. Белоградчик.
Осъжда Столична регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве да заплати на "Цветелина" ООД гр. Белоградчик разноски по делото в размер на 1075 лв.
Решението не подлежи на обжалване.
Вярно с оригинала,                       ПРЕДСЕДАТЕЛ:   /п/ Ваня Анчева
секретар:                                        ЧЛЕНОВЕ:   /п/ Иван Раденков
                                                                                   /п/ Павлина Найденоваа въпросното решение, което сега се отменя, беше следното :

1
Р Е П У Б Л И К А Б Ъ Л Г А Р И Я
МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
София-1000, пл. Св. Неделя 5 тел. 93 01 271, факс 988 34 13
Изх. №…………………….
София …………………...2008 г.
ДО
ДИРЕКТОРА НА
РИОКОЗ
ГР………………..
УВАЖАЕМИ КОЛЕГА,
В печатните и телевизионни медии се появи реклама на хранителна
добавка, като едно от наименованията й е „Билков екстракт Стевия –
натурална сладост”. Продуктът е нов за българския пазар и се рекламира
като натурален, с растителен произход, притежаващ качеството да
подслажда храните многократно по-силно от захарта. Предлага се под
формата на таблетки, сироп, изсушени листа. Продуктът се предлага от
фирма „Цветелина” ООД гр. София, с клонове в Белоградчик; ЕТ „Елит -
2001” гр. София и фирма „Ревита” ООД гр. Пловдив. Същите фирми са
подали уведомление до съответните РИОКОЗ и са вписани в регистрите за
подадени уведомления за хранителни добавки, пуснати на пазара.
Възможно е продуктът да се произвежда или внася и от други фирми,
които не са подали уведомление до РИОКОЗ, но да го разпространяват в
аптечната и търговска мрежа в страната.
При прегледа на европейското законодателство в областта на
хранителните добавки и новите храни се установи:
Билковият екстракт Стевия се произвежда от растението Stevia
rebaudiana. През 2000г. европейската комисия приема Решение
2000/196/ЕО за отказ за пускането на пазара на Stevia rebaudiana Bertoni:
растения и сушени листа като нова храна или нова хранителна съставка,
съгласно Регламент на Европейския парламент и на Съвета (ЕО) № 258/97.
Въз основа на доклад за оценка, изготвен от белгийските компетентни
органи, ЕК не разрешава пускането на пазара на Европейския съюз на
2
храна или хранителна съставка, произведена от растението Stevia
rebaudiana.
Във връзка с гореизложеното и с оглед спазване изискванията на
действащото европейско законодателство всички РИОКОЗ в страната
следва да процедират както следва:
1. Да извършат преглед на Регистрите на подадените уведомления и
да заличат от тях тези, подадени за продукти, произведени от растението
Stevia rebaudiana. С наше писмо № 32-00-31/13.03.2008г. Ви изпратихме
образец за заповед за заличаване от базата данни на подадени уведомления
за хранителни добавки, пуснати на пазара. Регистрираните като
хранителни добавки продукти не са такива, по смисъла на действащото
законодателство.
2. Да уведомят фирмите, подали уведомления, за заличаването и да
разпоредят фирмите да изтеглят от пазара наличните от продукта
количества в най-кратък срок, определен в разпореждането на РИОКОЗ. С
оглед спазване изискванията на законодателството за етикетиране и
представяне на храните, предвид възложената отговорност за
безопасността и прилагане изискванията към храните на производителите
и търговците, РИОКОЗ да разпореди на същите да предприемат
необходимото за изтегляне и преустановяване рекламата на продуктите в
медийното пространство. РИОКОЗ да проследи изпълнението на
разпореждането от фирмите, разпространители на съответния продукт.
3. Да извършат проверка в аптечната и търговската мрежа след
изтичане на определения за изтеглянето на продукта срок и при
неизпълнение да процедират съгласно изискванията на действащото
законодателство.
При установяване на нарушения, процедирайте съгласно
законоустановените разпоредби.
За предприетите от Вас действия ни информирайте в срок до
27.06.2008г. като ни изпратите и копия от документите, с които сте
процедирали.
Приложение: Решение 2000/196/ЕО
ГЛАВЕН ДЪРЖАВЕН
ЗДРАВЕН ИНСПЕКТОР:
Д-Р ТЕНЧО ТЕНЕВ
Парафирали:
д-,
3
РЕШЕНИЕ НА КОМИСИЯТА 2000/196/ЕО
от 22 февруари 2000 година
за отказ за пускането на пазара на Stevia rebaudiana Bertoni: растения и сушени
листа като нова храна или нова хранителна съставка, съгласно Регламент на
Европейския парламент и на Съвета
(ЕО) № 258/97
(уведомяване с документ номер С(2000) 77)
(само холандският текст е автентичен)
КОМИСИЯТА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ОБЩНОСТИ,
като взе предвид Договора за създаване на Европейската общност,
като взе предвид Регламент (ЕО) № 258/97 на Европейския парламент и на Съвета от 27
януари 1997 г. относно нови храни и нови хранителни съставки(1) и по-специално член
7;
като взе предвид молбата, подадена от професор Дж. Геунс от Лабораторията по
физиология на растенията при Католическия университет Льовен до белгийските
компетентни органи на 5 ноември 1997 г. за пускане на пазара на Stevia rebaudiana
Bertoni: растения и сушени листа като нова храна или нова хранителна съставка,
като взе предвид доклада за първоначална оценка, изготвен от белгийските
компетентни органи, който Комисията е изпратила до всички държави-членки на 18
август 1998 г.,
като има предвид, че:
(1) в доклада за първоначална оценка, изготвен от белгийските компетентни органи,
се прави заключение, че въз основа на предоставената информация продуктът не следва
да получи разрешение за пускане на пазара.
(2) заявителят, в отговор на доклада за първоначална оценка, е предоставил
допълнителна документация на Комисията, която е довела тази информация до
знанието на държавите-членки и на Научния комитет по храните.
(3) в съответствие с член 7 от Регламента е проведена допълнителна оценка.
Научният комитет по храните прие становище на 17 юни 1999 г., което по същество
потвърждава доклада за първоначална оценка.
(4) Stevia rebaudiana Bertoni: растения и сушени листа е нова храна, по смисъла на
Регламент (ЕО) 258/97. Ако не е доказано, че продуктът съответства на критериите,
посочени в член 3, параграф 1 на Регламента, той не се пуска на пазара в Общността.
(5) мерките, предвидени в настоящото Решение, са в съответствие със становището
на Постоянния комитет по храните,
1 OВ L 43, 14.2.1997 г., стр. 1.
4
ПРИЕ НАСТОЯЩОТО РЕШЕНИЕ:
Член 1
Stevia rebaudiana Bertoni: растения и сушени листа като храна или хранителна съставка
не може да бъде пусната на пазара на Общността.
Член 2
Адресат на настоящото решение е професор Дж. Геунс от Лабораторията по
физиология на растенията при Католическия университет Льовен, ул. Кардинал
Мерсиерлаан 92, 3001 Хевелее, Белгия.
Съставено в Брюксел, 22 февруари 2000 година
За Комисията:
Ерки Ликанен,
Член на Комисията
_____

http://johnny-fx.com/temp/stevia_riokoz.pdfЕто я фирмата: http://tzvetelina.com/
Титла: Re:Билките
Публикувано от: vesela в Юли 29, 2009, 18:11:29 pm
Когато стевия се появи в България мои познати с диабет /неинсулинозависим/ направиха експеримент с нея - взимаха последователнопо няколко седмици от тази на фирма Цветелина и от Кримската стевия /на друга фирма беше - вносна/. С Кримската стевия им падна захарта, но с тази от фирма Цветелина - не.
Титла: Re:Билките
Публикувано от: Magnolia в Август 04, 2009, 09:01:31 am
Хм, да не би затова да са я разрешили... :P
Титла: Re:Билките
Публикувано от: Mirotvorec в Октомври 30, 2009, 15:18:38 pm
Току-що разговаряхме с моя баджанак за Стевия. Той има разсадник с всякакви растения, има и познати от бранша и след като му показах какво пише за Стевията обеща, че ще намери начин да засади от нея. Надявам се до напролет да намери семена или разсад, за да ги насади и отгледа. Увеличаването на количеството е негова грижа.   ;)
Титла: Re:Билките
Публикувано от: WhiteKnight в Декември 29, 2009, 15:03:54 pm
Различните методи на приготвяне и приемане на комбинациите:

1. Метод на чаша с вода:
Методът на чашата с вода е особено подходящ при остри кризи и при кратковременно приемане. Той се препоръчва при започване на терапия с цветята на Бах. Всяка сутрин в голяма чаша с изворна вода се капват по 2 капки от всеки изходен концентрат (4 капки за Рескю Ремиди) и сместа се пие на малки глътки през целия ден.
Трайност - до 24 часа

2. С бренди или ябълков оцет:
Вземете 20 ml ( 30 ml) тъмно шишенце с капкомер. Налейте до 1/3 или 1/4 бренди (ябълков оцет) и го допълнете с изворна вода. За 20 ml-рово шише капнете по 4 капки от избраните есенции (за 30 ml - по 6 капки от есенция). За Рискю капките се удвояват.
Пие се по 4 капки 4 пъти на ден: сутрин след ставане, преди обяда, преди вечерята и вечер преди лягане.
Съхранение: на хладно и защитено от пряка слънчева светлина място, далече от GSM, РС, телевизор и други електроуреди
Трайност: 2 месеца за приготвена с бренди комбинация; 1 месец за тази с ябълков оцет

3. Само с вода:
Приготвя се като в предишния метод, но без бренди или оцет
Съхранение: в хладилника
Трайност: максимум една седмица

 

 

 

1. AGRIMONY / КАМШИЧЕ - проблеми, скрити зад безгрижието

Това е лекарството “Продължавай да се усмихваш” : то е за хора, които крият своите страхове, мъки и тревоги под маската на доброто настроение, приятелско отношение и хумор. Те не говорят за своите проблеми и мразят кавгите. Те търсят облекчение от вътрешната си болки в компанията на други, в пушене, пиене и други пристрастявания. Нощем обикновено не спят заради своите тревоги.

 

2. ASPEN / ТРЕПЕТЛИКА - страх и безпокойство от непознати неща

ASPEN помага при чувства на страх и безпокойство без определена причина, например идеята, че нещо ужасно ще се случи, или страхът от тъмното. Добро лекарство е за чувството на страх, което остава след кошмар. Трепетликата е необходима в случай на страх от непознатото и необяснимото, който изведнъж ви обхваща, причинявайки нервни оплаквания и дори паника.

 

3. BEECH / БУК - нетърпимост

BEECH е необходим при нетолерантни хора над критичната норма, които не могат да приемат, че някой следва различен път и живее живота си по собствен начин. Буковите личности са много преценяващи, предубедени и арогантни. Те считат собственото си виждане за най-правилно и не могат да признаят собствените си грешки и недостатъци.

 

4. CENTAURY / ЧЕРВЕН КАНТАРИОН - слаба воля, отстъпчивост

Това лекарство е за меки характери, които не могат да кажат “НЕ”. Те са много мили, услужливи хора, които често жертват собствените си желания или дори години от своя живот, за да служат и задоволяват нуждите на други. Тяхната доброта често се използва от консумативни личности със силно собственическо чувство.

 

5. CERATO / ЗЪБНА ТРЕВА - отричане на собствената интуиция, съмнение в себе си

CERATO е за хора, които не вярват в собствените си решения и преценки. Те всъщност знаят, че е добро за тях, но не слушат своята вътрешна мъдрост и интуиция. Вместо това те постоянно молят за съвети другите и ги следват; търсят одобрение за своите действия от други хора.

 

6. CHERRY PLUM / ДИВА ДЖАНКА - страх от загуба на съзнание или контрол

Вземете CHERRY PLUM в случай, че се страхувате да загубите своя разсъдък или самоконтрол. Тя е лекарство за много напрегнати хора на ръба на нервно разстройство. Те могат да са тежко депресирани, при което да обмислят самоубийство. Лекарството помага и при много емоционални изблици на агресия, истерия и пристъпи на невъздържаност, където хората се страхуват да не изгубят контрол и да наранят или убият себе си или други. CHERRY PLUM решава и страха от полудяване.

 

7 CHESTNUT BUD / КЕСТЕНОВA ПЪПКA - който не се учи от опит или грешки

Това лекарство е за хора, които правят едни и същи грешки отново и отново, които не се учат от повтарящите се грешки или трудности. CHESTNUT BUD помага на деца, които заучават трудно, както и на възрастни, които поддържат същото поведение и действия, въпреки че те им причиняват проблеми или физически оплаквания. За тези хора е трудно да разберат връзката между своите действия и резултатите.

 

8. CHICORY / ЦИКОРИЯ - емоционално собственическо чувство

Лекарство, необходимо в случай на собсвеническа, консумативна, манипулативна и условна любов. “Ще те обичам, ако…” Тези хора се опитват да те обвържат със собствените си грижи, внимание и – както те казват – добросъвестна критика, за да спечелят твоята симпатия, благодарност и компания. Те имат нужда да се чувстват необходими и лесно се засягат и изпълват със самосъжаление в случай, че не ги слушаш. Тя и добро лекарство за деца, нуждаещи се от безпричинно голямо внимание.

 

9. CLEMATIS / КЛЕМАТИС ( ПОВЕТ) - мечтателност, разсеяност

CLEMATIS-хората се отдръпват в своя собствен свят от мечти и фантазии. Те показват малък интерес към ежедневния живот. Те са разсеяни, липсва им съсредоточеност и имат лоша памет. Предпочитат да са сами със своите мечти, вместо на практика да подобрят настоящето си положение. Имат нужда от много сън и са сънени през деня. CLEMATIS може да се използва в случаи на припадъци или кома ( В тези случаи: напръскай лекарството около устните на пациента). Полезно е и ако чувстваш лекота в главата си, когато не се чувстваш напълно тук-и-сега.

 

10. CRAB APPLE / КИСЕЛИЦА / ДИВА ЯБЪЛКА - чувстваш се мръсен, самоненавист

За хора, които имат чувството, че са нечисти или мръсни; това може да е физическо усещане, например заради екзема, но и чувство или мислена идея за нечистота, като да мразиш себе си за “мръсните” си мисли или желания. Тези хора прекаляват в чистенето на себе си или на своите домове. Те обръщат прекомерно внимание на малки подробности, които могат да направят цялото несъвършено. Характерите “CRAB APPLE” ще направят всичко, за да се освободят от това, което смятат за нечисто.

 

11. ELM / БРЯСТ - внезапни чувства на неспособност

ELM е добро лекарство за чувството, че не можеш да се справиш със задачите и да управляваш своите отговорности. Това е временна фаза в живота на способни и отговорни личности, чиито работен товар е твърде голям. Те отделят твърде малко време на себе си, губят своето вътрешно доверие и самоувереност.

 

12. GENTIAN / ТИНТЯВА / ГОРЧИВКА - лесно обезкуражаване и песимизъм

Тези хора чувстват много силно съмнение във всичко и всеки. Те са много скептични и песимистични. Те лесно се депресират и обезкуражават в дадена ситуация.

 

13. GORSE / ПРИЩЕП /ЕВРОПЕЙСКИ ФАСУЛ / УЛЕКС - безнадеждност, отчаяние

Вземате GORSE в случай на крайна безнадеждност и отчаяние. За хора, които всъщност са се отказали. За да ви направят услуга, те могат да опитат някаква терапия, но всъщност не вярват, че нещо вече може да им помогне, само “чудо” може да им помогне, мислят те.

 

14. HEATHER / КАЛУНА / ПИРЕН - егоцентризъм

"Говоря, следователно съществувам". Хора, прилепващи се към всеки, които желае да слуша, за да привлекат внимание. Много добри говорители, но много лоши слушатели. Тези хора са неспособни да бъдат сами и постоянно търсят компания. Те считат себе си за много важни и преувеличават своите проблеми. Егоисти.

 

15. HOLLY / ДЖЕЛ / - ненавист, ревност, подозрителност

Лекът за мисли на завист, ревност, ненавист, силен гняв, отмъщение и подозрителност. Често тези хора са познали малко от любовта и затова са затворили сърцата си за външния свят. Те вътрешно страдат.

 

16. HONEYSUCKLE / НОКЪТ - живеене в миналото, тъгуване за миналото

За хора, които предпочитат да живеят в миналото или държат на миналото, например след загуба на партньор или приятна работа. Те считат за трудно да "преработят" това минало и да го пуснат; те не очакват добри неща от настоящето и бъдещето. Това е и добро лекарство за носталгия.

 

17. HORNBEAM / ОБИКНОВЕН ГАБЪР - умствена умора

За умствено изтощение и същевременно физическа неактивност, например: месеци учене, завършили със смущение на енергийните потоци. Тези хора имат “тежка глава” и се чувстват умствено бавни. Те мислят, че им липсва сила да преодолеят деня, но веднъж да почнат, и могат да го направят. Веднъж тези хора да се освободят от ежедневната рутина (те често са отегчени от нея) и направят нещо напълно различно, техните оплаквания изчезват.

 

18. IMPATIENS / СЛАБОНОГА / недопирка / циганче - нетърпеливост, избухливост, психическо напрежение

От името на растението става ясно, че това е лекарство за нетърпеливи хора. Те са забързани и искат всичко да бъде направено бързо и, ако не стане, те се дразнят и нервират. Те мразят губенето на време и предпочитат да работят сами – в тяхното собствено пространство.

 

19. LARCH / ЛИСТВЕНИЦА - липса на самоувереност, страх от грешки

Хората тип LARCH са убедени, че са неспособни на нещо, и дори не го опитват. Те изпитват много дълбок страх от грешка, прерастващ в липса на самоувереност или комплекс за малоценност.

 

20. MIMULUS / МИМУЛУС - всякакъв страх от известни причинители

MIMULUS помага срещу специфични страхове или фобии от известни причинители, като страх от доктор или зъболекар, страх от болка или болест, някои животни, говорене пред публика, човешки същества, и т.н. Тези хора не говорят лесно за своите страхове.

 

21. MUSTARD / ДИВ СИНАП - дълбоки чувства на депресия без особена причина

MUSTARD е за внезапни тежки чувства на депресия и безнадеждна меланхолия, която те обхваща без никаква причина. Внезапно човекът е хванат в плътен черен облак от тежка депресия и е невъзможно да избяга от него или да намери разумно обяснение за него. Всичко, което може да направи, е да чака, докато тези тежки чувства изчезнат спонтанно. Страх го е от тези неконтролируемо внезапно появяващи се и изчезващи тъмни емоционални състояния.

 

22. OAK / ДЪБ - изморен, но продължаващ да се бори

OAK е за силни, смели, предани и отговорни характери, притежаващи голямо упорство и сила на волята, които винаги се борят да направят нещо с живота си или да преодолеят болест. Въпреки че са изтощени, те никога няма да се предадат; те винаги запазват надеждите и идеалите си, и ще направят всичко възможно, за да успеят. Те се радват да помагат на другите. Ненавиждат, ако не са способни да постигнат своите очаквания или да изпълнят дълга си.

 

23. OLIVE / МАСЛИНА - пълно изтощение, вътрешна празнота

Лекарството е за пълно изтощение - както физическо, така и духовно; не са останали резерви. Това лекарство е за хора, които страдат дълго време от болест или които губят цялата си енергия при тежки или враждебни обстоятелства. Това е пълна загуба на жизненост и интерес. Те имат нужда от много сън.

 

24. PINE / БЯЛ БОР - тежко чувство на вина

За всяко упорито чувство на вина: защото сте направили грешка, защото считате себе си за неспособни, поради съществуването ви в този свят (моля те, Боже, прости ми, задето съм роден!), поради чужди действия, за които се считате отговорни, защото ви харесва секса и т.н. Тези хора често се извиняват. Те се чувстват лесно обвинени и често се само-обвиняват. Те приемат, че не заслужават доброта.

 

25. RED SCHESTNUT / ЧЕРВЕН КЕСТЕН - силно безпокойство за другите

Прекомерното безпокойство и грижи за сигурността и благосъстоянието на любимия плаче за червен кестен. Тези хора винаги се страхуват, че нещо може да се обърка с тези, за които са загрижени. Те се притесняват за чуждите проблеми.

 

26. ROCK ROSE / ОБИКНОВЕН ЖEЛТАК / ХЕЛИАНТУМ - дълбок ужас и паника

За внезапно повишаващ се дълбок ужас и паника като резултат от силно застрашаващи обстоятелства, например ураган, вулканично изригване, внезапна живото-застрашаваща болест, катастрофа, покушение. Това е дълбокият страх, който кара сърцето ти да спре и кръвта да замръзне във вените ти. Паниката те обхваща, правейки те неспособен да мислиш ясно или да действаш адекватно. Това състояние може да се получи от продължителна употреба на наркотици или тежки ужасяващи кошмари.

 

27. ROCK WATER / СКАЛНА ВОДА - строг към себе си , твърдост

ROCK WATER помага на тези, които са твърде строги към себе си като резултат от техните високи морални и етични стандарти в техния стремеж към съвършенство. Само по себе си е много добре, ако обръщаш внимание на своите идеали и здраво тяло, но: ако станеш фанатик, отричайки се от удоволствията на живота или ако идеалите ти станат твърди, тогава си стигнал твърде далеч. Освен това ще се разочароваш, ако твоите житейски принципи са твърде високи или изискващи много време.

 

28. SCLERANTUS / ЕДНОГОДИШНА ХРУЩЯЛКА - разкъсван между две възможности, две противоположни настроения или емоции

Ако не можеш да избереш между две възможности или мнения: днес А изглежда благодатно, утре Б, на следващия ден се връщаш към възможност А, и тази колебливост продължава и продължава, тогава е време да вземеш SCLERANTUS. Също така и при постоянно променящото се настроение от тъжен към щастлив може да се отбележи нуждата от SCLERANTUS. Или променящи се психически симптоми или честа смяна на енергичност и апатичност. Вътрешната нестабилност може да се прояви и като “пътна болест”.

 

29. STAR of Bethlehem/Витлеемска звезда/гарвански лук - за всички реакции на шок или травма

Много здравословно лекарство за всички резултати от шок - умствен или физически. Няма значение кога е бил шокът: преди години (или дори при раждането ти) или вчера. Когато не е преодолян психологически шок, не е разрешен енергетично, той може да се прояви в някакъв вид вътрешно вцепенение/притъпяване или във физически оплаквания, например истерични симптоми като невъзможност да вървиш-виждаш-чуваш след травмираща случка или лоши новини. Но всъщност шок може да се получи при всички видове физически болести. Често случаите на съпротивляване на терапията изискват Вителеемска звезда, понеже забравена травма/шок блокира процеса на оздравяване.

 

30. SWEET CHESTNUT / СЛАДЪК КЕСТЕН - голяма умствена депресия, не можа да понесе повече, всичко е опитано и няма надежда

SWEET CHESTNUT е за пълна депресия на хора, които мислят, че не могат да понесат повече. Границите на психологическия товар, който могат да поемат, са достигнати. Те са се борили много силно, но всичко се е провалило и сега се чувстват сякаш са притиснати до стената. Няма минало и бъдеще, само тъмно и безнадеждно настояще. Има само непоносима скръб и страдание и чувство, че всеки – дори Бог, ги е изоставил.

 

31. VERVAIN / ВЪРБИНКА - твърде много ентусиазъм

VERVAIN е за прекален ентусиазъм и отдаденост на някоя задача при хора със голяма сила на духа и строги принципи. Те са убедени, че са прави, дават всичко за реализирането на тяхната цел, искат да се борят за нея, те чувстват, че имат мисия за изпълнение. Като мисионери те се опитват да те обърнат към своята гледна точка. Те са напрегнати хора, не могат да си почиват, пренатоварват се за добрата кауза. Те са чувствителни към несправедливостта.

 

32. VINE / ЛОЗА - доминиране, тирания

Строги, изградени характери, които настояват за и имат нужда от пълно подчинение на тези около тях. Обикновено много способни, амбициозни хора с остра нужда да доминират и управляват. Те приемат тяхната гледна точка за правилна и не приемат никакво противоречие или опозиция. Строгите характери тип “VINE” могат да бъдат твърди, безсърдечни, агресивни и тиранични.

 

33. WALNUT / ОРЕХ - защита срещу външно влияние, помага са скъсване на стари връзки

Енергията на ореха ви помага да останете на своя Път по време на важни промени в живота ви. В началото на нова жизнена фаза ние сме много чувствителни и по-малко балансирани от обикновено, което ни прави по-податливи на нежелани влияния от миналото, като стари навици – начини на поведение – традиции – компании – преживени връзки – остарели мнения – мненията на други. WALNUT помага да се освободим от старите връзки и да вървим напред безпрепятствено към новото начало. Примери за такива радикални промени, които може да изискват WALNUT: промяна на професия, развод, преместване, емиграция, пубертет, бременност, спиране на пристрастяване или промяна на религия.

 

34. WATER VIOLET / ПЛАВЕШ - резервираност, поддържане на дистанция

Спокойни, независими хора, които се оттеглят в почивка и самота. Те предпочитат да решават собствените си проблеми и искат да бъдат оставени на мира. Те са толерантни хора със спокойна, елегантна характерност; те са тихите мъдри съветници зад кулисите. Ако се погрижат да загубят контакта с техния колега и имат нужда да се оттеглят напълно, то тогава е време да вземат WATER VIOLET. Те могат да се почувстват превъзходно поради своите възможности, вътрешно спокойствие и мъдрост.

 

35. WHITE CHESTNUT / ДИВ КЕСТЕН - повтарящи се неспиращи мисли

Това е добро лекарство при непрестанни разговори в главата ви, за повтарящи се отрицателни мисли, които не могат да бъдат спрени, за нежелано нахлуване на мисли и идеи, които се въртят из мозъка ви. Това е чувството да бъдеш управляван от, и затворен в своите мисли.

 

36. WILD OAT / КОЩРАВА / ОВСИГА - несигурност за жизнения път, безцелност

Това лекарство е за хора, които не могат да изберат от всички възможности, които живота им предлага. Те не знаят какво да правят, кое ги кара да се откажат, прави ги несигурни и незадоволени. Те са амбициозни, способни и искат да направят нещо важно и смислено с техния живот, но какво? Това е големият проблем. Те се местят от дейност на дейност, от работа на работа, без да намерят задоволителна задача или цел в живота си. WILD OAT е и правилното лекарство за хора, които неадекватно се опитват да се справят с твърде много неща едновременно.

 

37. WILD ROSE / ШИПКА - апатия

Пасивното примиряване в някоя ситуация изисква WILD ROSE. “Трябва да го преживееш”. ”Късно е да…” …Ако вярвате в този вид сентенции, ако апатично се отказвате, вземете WILD ROSE. Обикновено ситуацията с тези хора не е толкова безнадеждна, колкото те мислят, но те не правят опити да променят живота си към по-добро. Те се чувстват изморени и безразлични.

 

38. WILLOW / ВЪРБА - горчивина, самосъжаление

За хора, които изпитват мъка и омраза към живота, които мислят, че съдбата се отнася зле с тях, които мислят, че не заслужават това, което им се случва. Те са измъчени. Тези хора не поемат отговорност за своя живот, а приемат, че нещо лошо отвън ги наказва, тяхното положение трябва да е вина на някой друг. Характерите тип “WILLOW” чувстват горчивина, депресия и омраза. Те не могат да приемат успеха и щастието на другите.

 

Rescue Remedie СПАСИТЕЛНО ЛЕКАРСТВО - лекарство за първа помощ

Спасителното лекарство е фантастично при спешни случаи, кризи, стресови и трудни ситуации във вашия живот като смърт, катастрофа, внезапни лоши новини, час при зъболекаря, вземане на изпит. Спасителното лекарство работи против страх, шок, стрес, паника или припадъци, които придружават тези ситуации и стимулира естествения оздравителен процес. Това лекарство е комбинирано от 18. Impatiens (слабонога), 29. Star of Bethlehem (витлеемска звезд
Титла: Re:Билките
Публикувано от: WhiteKnight в Декември 29, 2009, 15:08:28 pm
2. Смес при радиация
Полезна комбинация, създадена от д-р Обри Уестлейк за хора, изложени на радиация, включително след рентгеново въздействие с диагностични цели. Състои се от Овсига, Тинтява, Джанка, Гарвански лук, Жълтак и Лоза.
3. Смес при скръб
Това е комбинация от Гарвански лук, Тинтява, Нокът и Ядлив кестен. Можете да добавите според нуждата по 2 капки Бор, Джел, Бял конски кестен, Върба и/или друго средство, подходящо за личностните особености.
4. Смес за детоксикация от наркотици
Смесете Орех, Киселица, Лиственица и Габър и вземайте на половин час, докато състоянието се подобри, а после на два часа в продължение на 48 часа. Може да се взема и профилактично.
5. Изпитна смес
Това е алтернатива на "Спасителната смес" за преодоляване на паниката при изпити. Състои се от Лиственица, Повет и Тинтява. Може да добавите и 2 капки Мимулус, Бряст, Камшик, Желтак или Бял конски кестен, според моментната си нагласа.
6. Смес при важни промени в живота
Смесете Орех, Нокът, Мимулус и Маслина. В зависимост от естеството на промяната, могат да се добавят и други подходящи средства.
Титла: Re:Билките
Публикувано от: Roswell в Декември 29, 2009, 15:36:34 pm
ей това разбирам под медицина,а не тъпчене с хапчета и антибиотици. ;) :P
Roswell
Титла: Re:Билките
Публикувано от: Magnolia в Януари 22, 2010, 15:19:57 pm
Различните методи на приготвяне и приемане на комбинациите:


О, тези са съвсем друга "бира" и си заслужават отделна Т Е М А (http://forum.xnetbg.com/index.php/topic,13015.0.html). :)
Титла: Re:Билките
Публикувано от: Max в Януари 22, 2010, 20:52:52 pm
Дяволска уста. Leonurus Cardiaca L.

Едно от приложенията е понижаване на кръвното налягане.
Преди години бях направил отвара от растението на един човек и го инструктирах да я раздели на 4 части и да я изпие на равни интервали през деня.Той не ме чул, изпил я наведнъж и кръвното му налягане падна до толкова, че се наложи в бърза помощ да му вливат със ситеми глюкоза че да се вдигне на крака.
С една дума, билката е ефикасна, но внимавайте как я приемате.
Долу давам снимка и информация за растението.Не са описани всички действия.Добавям към тях "успокояване на нервната система".

(http://s48.radikal.ru/i121/1001/d6/367480a92198t.jpg) (http://radikal.ru/F/s48.radikal.ru/i121/1001/d6/367480a92198.jpg.html)

кликни за да увеличиш изображението

                                                   Дяволска уста
                                                   Leonurus Cardiaca L.
                                                домашна коприва, тамянка, страхливче, наметливо биле

Описание:
Дяволската уста е многогодишно тревисто растение, високо 50-120 см, с право, четириръбесто, надлъжно набраздено, кухо и покрито с власинки стъбло. Листата са на дълги държки, голи и покрити с власинки. Листата отгоре са тъмнозелени, а отдолу – светлозелени. Цветовете са разположени в прешлени по няколко в пазвите на горните листа. Чашката е фуниевидна, с 5 твърди, закривени навън зъбчета. Плодът е сух, разпадлив на 4 тристенни орехчета. Растението цъфти през втората половина на лятото.

Разпространение:
Среща се из нивите, по тревистите места и покрай дворовете в цялата страна.

Употребяема част:
Използват се надземната част на растението.
Лечебно действие и приложение: Регулира сърдечната дейност и менструацията. Разширява кръвоносните съдове, действа пикочогонно, понижава артериалното налягане, има противогърчов ефект. Това се дължи основно на леунорина.

Прилага се при:
• функционални разстройства на централната нервна система,
• при сърдечни неврози, начален стадий на хипертония,
• леки форми на базедова болест, при климактерични смущения.
• понижава артериалното наляга, поради което има благоприятен ефект при хипертония, сърдечно-съдова невроза, стенокардия, кардиосклероза, миокардиопатия, сърдечен порок, гръдна жаба
• закъсняваща и болезнена менструация
• анемия
• Народната медицина го употребява и при безплодие, малария, умствена преумора, главоболие
Билката се препоръчва като помощно средство при туберколоза, трудно уриниране, безплодие.

Външно приложение: За налагане на лапи при рани и изгаряния.

Вътрешно приложение: 2 супени лъжици от билката се заливат с 400 мл вряла вода. Кисне 2 часа. Пие се по 100 мл преди ядене, 3 пъти дневно.
Титла: Re:Билките
Публикувано от: ALive в Януари 30, 2010, 02:20:48 am


"Също както при лекарствата, и при билките най-важно е правилното приложение и дозировката."
http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2156071Абсолютно вярно е това с дозировката. Обаче някои може да почнат да се правят на много "загрижени" за нашето здраве и след време да задължат хората да си взимат и билките с рецепти по подобие на химиите в аптеките.
- Обикновено плащаме ли за въздух и дъждовна вода???
Не мисля .Плащаме само в случаи ,ако няма достатачно ,нали???  
Апък, рецептите  се дават в случаи ,ако трябва да купуваме нещо .  :hi:
 
 8)
Титла: Re:Билките
Публикувано от: Elen в Юли 04, 2010, 20:28:13 pm
Ето ви  една малка книжка

Билки и лечение
313 рецепти за 101 болести
Петър Дънов

В този сборник с рецепти ще намерите уникални методи за лечение с билки, водни компреси, мед, зеленчукови и плодове отвари и др. Всички приложени методи за лечение са взети от словото на Учителя Петър Дънов и са предадени автентично. Няма по универсална аптека от Природата – основния, неизчерпаем източник, от който черпим енергия, здраве и сили!ВЪВЕДЕНИЕ
Коя е причината за болестите? Отслаб­ването на жизнената енергия в човека, при което тя се превръща в потенциална или пасивна. Следователно лекуването на болния има предвид, превръщане на потенциалната енергия в кинетична. Това се постига чрез различни билки или действия! През май и юни в хубави слънчеви дни, сутрин рано събирайте билки. Сушете ги и после ги поставяйте в стъклени бурканчета. Запушени да постоят още малко на слънце. Ще ги съхранявате на сухо. Лечебността им, не е всякога еднаква - зависи от времето, от месеца, от деня и от часа, в който се берат. Най-добре е билките да се берат сутрин рано призори, при изгрева на слънцето. Денят не трябва да е мъглив, не трябва и да има нито едно облаче на небето, ако има дори и едно облаче, лекарството се разваля. Който не познава билките, страда. Затова казваме, че хората страдат поради своето невежество.
Истински лекар е само този, който разбира причината за всяка болест и помага на хората. Той е асистент на Природата и работи съобразно нейните закони. При лекуването на болния има три фактора, които взимат участие в оздравя­ването му: Природата, лекарят и самия болен. Природата дава на човека помощ 50%, лекарят 25% и болният 25%. Последен има думата болния. Не вземе ли участие в лекуването си, усилията на Природата и на лекаря ще пропаднат. За да бъде човек здрав, трябва да разчита на себе си и на непосредствения контакт с Природата. Ако в някои отношения самата Природа ви противодейства, тя ще ви покаже и изходен път от това положение. Създаде ли ви известна болест, същевременно ще ви покаже и пътищата, по които можете да се излекувате. Не всички болезнени състояния са болести. Например хремата, треската не са болести, но състояния за пречистване. Чрез тези състояния организмът се чисти от излишните утайки и наслоявания.
Във всеки човек има скрити сили, които трябва да се събудят. Събудите ли тези сили, положението на болния се подобрява естествено. Когато сам се лекува, човек придобива увереност в себе си, в своите сили. Можете да се излекувате, но ако отгоре, от невидимия свят светлите същества вземат участие. Билките са само проводник. Искате ли да се лекувате по природосъобразен начин, използвайте главно месеците април и май, когато природата е богата на жизнена енергия. И накрая не забравяйте, че лекуването не се състои в това, да освобождаваме хората от техните болести, но да им дадем начини, методи, да запазят своето здраве.


РЕЦЕПТИ
за конкретни заболявания

АБЦЕС
1. Вземете цъфнал бъз и си направете баня с него, на гнойното място.
2.  При гноен абцес вземете мед и брашно. Смесват се с вода и полученото се поставя на гнойното място да изсмуче гнойта.
3.  Наложете абцеса с парче хляб и го оставете да постои върху раната.
4.  Вари се царевично брашно с мляко. Полученото се налага върху гнойното място да го изсмуче.
5. Всяка сутрин да се правят слънчеви бани. След това да се нареже 1 домат, да се наложи на болното място и да се бинтова.

АЛКОХОЛИЗЪМ
Заставете човека консумиращ прекалено много спиртни питиета да изпива но 2-3 литра вода на ден. В процеса на лекуване трябва да започнете от малко количество и постепенно да увеличавате. Първия ден 1 чаша вода, втория ден - 2 чаши, третия ден - 3 чаши, после 4, 5, 6, чаши, докато стигне до 15-20 чаши на ден.

АНЕМИЯ
1.  При анемия се препоръчва, по всякакво време, да се излиза сутрин рано преди изгрев слънце за половин час, да се възприемат ранните слънчеви лъчи.
2. Анемичния да отглежда червени цветя в дома си и да ги наблюдава, да се облича в червено.
3. Да пие по една чаша червено вино на ден.
4. да се ядат червени плодеше: череши, вишни, ягоди, малини, дини и т.н.
5. Да се пие гореща вода на глътки.
6.  Всяка вечер да се измиват краката с топла вода до над коленете. Дръжте краката си във вода 4-5 мин.
7.  Препоръчват се разходки в планината придружени с дълбоко дишане. Да се задържа въздуха колкото се може повече.
8.  Лятото да се прекара на палатка на билото на Стара планина.

АПАНДИСИТ
1.  Вземете очистително - рицинова масло, да се очистят хубаво червата.
2. Направете пълен постза4дена, без храна и вода. По време на поста, ще лежите по гръб.
3. Ще налагате с топли компреси от топли трици или тухлички, мястото на сляпото черво. Дори и след поста продължавайте да ходите с топла превръзка на корема.
4.  Първия ден след поста, се захранете с картофена или спаначена супа, но без картофите и спанака, само с чорбата и никакъв хляб. На втория ден ще ядете пак картофена супа, но вече с картофите и пак без хляб. Третия ден ще хапнете вече и хляб. Можете да хапнете и меки храни: бамя, праз, картофи. Постепенно ще преминавате към обикновена храна.
5.  Налагайте болното място с млечен компрес от биволско или овче мляко, (компреса се приготвя както при гърлобол).
6. Мийте си краката с гореща вода, колкото можете да търпите. Да се измиват слабините с топла вода и тогава да се ляга за спане.
7. Да не се яде месо в продължение на 1 месец.

АСТМА
1. За тези които страдат от Астма се препоръчва да се качват по върховете. Това предизвиква дълбоко дишане.

АТЕРОСКЛЕРОЗА
1. При атеросклерозата яжте малко, проста и чиста храна. Препоръчва се варено жито и варен ориз. Също така пийте много гореща вода. Яжте орехи. За известно време, минете на суровоядство.
2. Вземете 3-4 скилидки чесън, счукайте ги и ги смесете с дървено масло, по 1 супена лъжица на ден. Можете да използвате и чеснова есенция.
3.  Всяка вечер, измивайте краката си с топла вода.
4. Никакви спиртни напитки.
5. Спокойствие, никакви тревоги.

БЕЗСЪНИЕ
1.  Против безсъние яжте чесън в малки количества.
2.  Измийте тялото си с хладка вода. След това го забършете, като го оставите леко влажно.
3. Ранно лягане.
4.  Леглото не е място за мечти. Като легнете никакво мечтание. Там сметките трябва да са на чисто.

БЕЛИ ПЕТНА ПО НОКТИТЕ
1.  Обливайте в продължение на 1 месец тялото с слънчева вода.
2.  Печете се на слънце 1 ч. или 1 и 1/2 ч., сутрин от 7:30 до 9:00. Главата ви да бъде на сянка.

БЪБРЕЦИ
За болни бъбреци яжте боб. Задължително е първата вода на боба да се изхвърля.

БУЧЕНЕ НА УШИТЕ
1. Бученето на ушите идва от кръво­обращението. Пийте по 6 чаши гореща вода на ден, по 2 чаши сутрин, 2 на обед и 2 вечер.
2.10 дена поред да се пие по 1 кафена чашка сварена дребна лайка, сутрин. След това 10 дена почивка, да не се пие и после пак 10 дена пийте. Това да се прави 3 пъти по 10 дена, общо 90 дни.

БЯЛ ДРОБ
1.  Яжте грозде, то спомага за усилване на дробовете.
2.  Болния от гръдни заболявания да яде пържен лук.
3. Ако имате слаби гърди, подложете се от 1-3 месеца на житен режим. През това време не трябва да употребявате никаква друга храна. Дъвчете житото сурово, добре изчистено и измито. Ако ви се вижда много 1 месец, направете опита за 1 седмица. Накиснете от вечерта 100 гр. жито с вода. Разделете го на три равни части - първата сдъвчете сутринта, втората на обед и третата вечерта. Вода можете да пиете колкото искате.

ВЪЗПАЛЕНИЕ НА БЪБРЕЦИТЕ
1. Пиене на много гореща вода.
2. Лека, лесно смилаема храна, за пред­почитане   растителна.   Да   се   избягват киселите, солените и лютите храни. Да се набляга повече на плодовете: ябълки, круши, варени сливи и т.н.

ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ВЕНЦИТЕ
Да се измиват редовно венците с отвара от лайка.

ВЪЗПАЛЕНИЕ НА НОСА
Сварете малко дребна лайка. Смъркайте от отварата и измивайте носа отвътре в продължение на 10 дни, сутрин и вечер. После 10 дена почивка и пак 10 дена промивки. Едновременно лайката да се употребява и вътрешно - Пийте я топла, всяка сутрин, по 1 малка чашка, без захар. Това също 10 дена, после 10 дена почивка и пак 10 дена пиене.

ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ОЧИТЕ
1.  Вземете сурови картофи и ги нарежете на ситни резенчета. Наложете ги върху слепоочията и ги превържете. Дръжте ги около 1 час. Вместо картофи, можете да използвате и селски квас.
2. Вечер при лягане да се покриват очите с топъл компрес.
3. Да се измиват очите с отвара от лайка.
4. Сварете сухи дренки на компот, без захар и пийте от тях докато е горещо.
5. Отрежете лозови пръчки и докато лозата сълзи, съберете лозовата вода и с нея си мийте очите.

ВЪЗПАЛЕНИЕ НА УХОТО
1. Изцедете сок от печен праз и още докато е топъл, капнете няколко капки в ухото.
2 .Налагайте ухото със селски квас.
3. Да се пече гърба от 1/2 час до 1 час и 30 мин. на слънце. Така да се направят 40 слънчеви бани.

ГАСТРИТ
1.  За гастрит първо вземете очистително-рициново масло. После ще пиете топла вода на малки глътки. След това ще пиете отвара от лайка, 3 пъти дневно, по 1 кафена чашка, преди ядене, вечер. Хубаво е да пиете житена и царевична вода. Яжте препечен хляб и обикновена картофена супа, без подправки.
2. Да се пие по 1 чаена лъжичка зехтин на гладно.
3. Сок от прясно зеле.

ГЛАВОБОЛИЕ
1.  Когато ви боли главата или очите, сложете на слепоочията си прясно приготвен топъл квас. Първо намажете мястото с малко зехтин и след това наложете кваса.  Според степента на болката можете да го държите на слепоочията си от 10 до 14 часа., и от 3 до 5 пъти седмично.
2.  Изпийте 3 чаши гореща вода на малки глътки. След това вземете очистително. Като освободите стомаха си, направете една топла баня и си легнете. В банята ще стоите малко.
3. Вземете 1 шепа ягодови листа, сложете ги да киснат във вряла вода 5 мин. Тази вода да се пие от болния.

ГНОЕН КОЛИТ
1.  Яжте в продължение на 10 дена, само боровинки, без нищо друго.
2. Правете сутрин, слънчеви бани на корема.
3. Да се правят обливни бани със слънчева вода.

ГНОЙНО ТЕЧЕНИЕ В УШИТЕ
1. Сварете малко дребна лайка. Промивайте ушите в продължение на 10 дни, сутрин и вечер. После 10 дена почивка и пак10 дена промивки.
2. Да се пече гръбнакът на слънце.

ГРЪДНА ЖАБА
1.  Пийте отвара от външните, червени листа на лука. Сутрин, обед и вечер преди лягане по 1 кафена чашка.
2. Дълбоко дишане по 6 пъти сутрин, на обед и вечер.
3.  Разходки и екскурзии по магнетични планини, като Родопите например.

ГУША
Варят се орехови листа и се пие отварата. За предпочитане са млади, пролетни орехови листа.

ГЪРБА
При болки в гърба правете си слънчеви бани. Излизайте да се печете на слънце по 2 часа, между 7 и 11 ч. След 11 ч. не стойте на слънце.

ГЪРЛОБОЛ
1. Млечен компрес. Сварете 1 литър мляко и щом се свали от огъня, изцедете в него 1 лимон, да се пресече. Ако нямате подръка лимони, вземете оцет. После, докато е още горещо, прецедете млякото през марля. Вземете гъстата, пресечена маса и я наложете както е обвита в марлята на болното място. Върху марлята поставете пластир, а върху него - вълнен плат, завит няколко пъти. Всичко това се бинтова. Тук най-важното е да се сложи пластирът и вълненият плат така, че да не влиза въздух под тях. Така, ще се запази пресеченото, горещо мляко, по-дълго време. Компресът се поставя вечерта, да стои 12 часа върху болното място. Ще го направите 3-4 дена поред, докато болката отмине.
2. Компрес от маслини. Компресът се прави по същия начин както при компреса с мляко, само, че маслините се нарязват на ситно в кърпата и тогава се увиват около врата.
3.  Вземете квас и направете от него тархана. Сложете вътре обилно черен пипер. Като ядете тарханата, пиперът ще образува голямо сгорещяване на гърлото, вследствие на което болките ще престанат. Тарханата ще я ядете топла.

ДИАБЕТ (ЗАХАРНА БОЛЕСТ)
1. Да се яде варено жито, като житото да е вряло 1 час. Да се дъвче бавно и добре. Когато житото узрее, да се вземат по 50гр. сурово жито на ден.
2. Да се свари царевица. Зърната да се ядат, а сока да се пие.
3. Да се правят слънчеви бани.
4.  Всяка вечер да се мият краката с топла вода.
5.   Никакви  захарни  храни,  никакви тлъстини. Като се яде да не се преяжда, ще ставате от масата леко гладни.
6.  Да се употребява по 100-150 гр. хляб на ден.
7.  Повече зеленчуци да се ядат: спанак, салата, пиперки, домати, моркови и т.н. Боб да не се яде. Да се набляга на киселите плодове.
8. Да се употребява тархана.
9.  Да се намалят киселините, като оцета например, но лимони може да се ядат.
10.  Мляко и млечни продукти: сирене, кашкавал и т.н., да не се употребяват. Може само по съвсем малко прясно мляко. Солено също да не се яде много.
11. Да се правят екскурзии на чист въздух, сред природата.

ДИСКОМФОРТ
Вземете си малко чиста пепел от изгорели клекове. След това я пресейте фино. Вземете малко пепел на върха на един нож и я изсипете в чаша гореща вода. След като се утаи, изпийте водата на малки глътки.

ДУШЕВНИ БОЛЕСТИ
1. Вземете чесън, счукайте го и го смесете с чисто сурово дървено масло. Вземайте по 1 лъжица 3 пъти дневно.
2.  През лятото правете бани със слънчева вода.
3. Есента болния да прекарва горе, високо в планината.

ДУШЕВНО СТРАДАНИЕ
Вземете с три пръста малко цвят от пелин, сложете го в едно джезве с вода и го дръжте около 5 мин. да заври. Пийте всеки ден по 1 чашка без захар, в продължение на 10 дни.

Титла: Re:Билките
Публикувано от: Elen в Юли 04, 2010, 20:29:33 pm
ЕКЗЕМА НА КРАКА
1. При екзема по крака, сварете вода в една тенекия, сложете повече листа от тетра и да се вари по-дълго време. Когато водата поизстине,   накиснете   крака   вътре   в тенекията.
2.  Поставете 1/4 вода в джезве да заври. Махнете го от огъня и сложете след това вътре 3 листа от тетра. Захлупете го и го оставете така да се задуши. Пие се по една кафена чашка, сутрин, обед и вечер.

ЕКЗЕМА НА РЪКАТА
1. При екзема по ръцете да се свари вода в по-голяма тенджера, да се сложат вътре 5-10 шепи, листа от тетра и да се вари по-дълго време. Сложете водата в леген и си киснете ръката вътре.
2.  Екземата по ръцете показва, че кръвта е нечиста, затова яжте сурова храна. Суровата храна пречиства кръвта. Яжте основно ябълки, круши, домати, чушки и др. сурови, не готвени. Никакъв хляб.

ЕПИЛЕПСИЯ
1. Дълбоко дишане.
2.    Вечер   преди   лягане   измивайте, изтърквайте слабините. Това измиване да обхваща цялата област от диафрагмата до 25 см. над коленете. Това измиване да продължава 4 месеца.
3. Измиване на краката с топла вода преди лягане.
4. Яжте растителна храна. Да не се употребяват възбудителни ястия. Да се вечеря рано, преди залез слънце.
5. Всяка вечер да се изяжда по 1 -2 скилидки чесън.
6. Пийте много гореща вода.
7.  Всеки ден разходки сред Природата, на чист въздух.
8.  На дете болно от епилепсия, 40 дена да му се разтрива пъпа, под лъжичката при слънчевия възел и малко над пъпа. Разтривките да стават с дървено масло.

ЕЧЕМИК
При ечемик на окото се препоръчва компрес от лайка. Сварете лайката, сложете я в торбичка и наложете окото. Отгоре пос­тавете мушамичка, после вълнен плат, като при съгреваещ компрес. Всичко това се бинтова.

ЖЪЛТЕНИЦА
1.  При жълтеница яжте много лимони, яжте ги с корите, без захар.
2. Вегетарианска храна, никакви мазнини.

ЖЛЪЧКА
1 .За жлъчка пийте сок от ряпа, по 1 чашка, З пъти дневно, 1/2 час преди ядене. Към сока можете да прибавите малко захар на вкус.
2. При болести в жлъчката са полезни киселите храни, особено лимоните. Избягвайте тлъстите, мазните храни. Изобщо яжте по­лека храна.

ЗАЕКВАНЕ
Тези които заекват, обичат да говорят бързо, затова се препоръчват следните методи на лечение:
1.  Този който заеква, да поема дълбоко въздух, да направи дълбоко дишане, преди да започне да говори.
2. Когато говорите, говорете много бавно.
3.  Всяка вечер си мийте краката с топла вода, много бавно. Съвсем бавно си движете ръцете по краката, за да се научите на бавни движения.
4.  Когато нареждате някои предмети, например по масата, или когато си подреждате леглото, или стаята, трябва да местите предметите съвсем бавно. За да калите волята си правете бавни движения. Щом калите волята си на бавни движения, тя ще се кали и на бавно говорене.
5.  Направете една дълбока вдишка и при вдишването изговорете съвсем бавно една дума, например „благост". Това упражнение ще повтаряте по няколко пъти на ден. Друг път при вдишване ще изговаряте думата „мир" и т.н. При издишване ще изговаряте по 2 думи, например „благост и мир" или „радост и светлина".

ЗАПЕК
1. Чай от трендафил с мед.
2. Да се ядат много дини.
3. Яжте тричен хляб - житото с всичко, без да се отделят триците.
4. Да се пие по 1 чаша с гореща вода, 1/2 ч. преди ядене, сутрин, обед и вечер.

ЗЪБОБОЛ
При зъбобол сварете орехови листа и жабурете венците с тази вода.

ИЗГАРЯНЕ
При изгаряне, първата ви работа е да се намажете с кисело мляко.

ИЗМРЪЗВАНЕ
Измръзнали ръце и крака се лекуват с дървено масло. Дървеното масло поглъща топлината в себе си и по този начин освобождава организма от излишната енергия, която е приел чрез изгарянето.

ИНФЕКЦИЯ
1. Ако инфекцията е вътрешна, не се вижда и мястото се подува, вземете 1л. мляко и го сварете. После го пресечете с един лимон. Вземете пресеченото мляко като поизстине и от него правете компреси, като налагате болното място.
2.  При външна инфекция, например на пръста, ако започне да бере, вземете една смокиня, сдъвчете я и увийте хубаво с нея пръста си. Или сварете няколко смокини във вода, направете лапа от тях и с нея увийте болното място.
3.  При инфекция на ръката вследствие на рана, направете си компрес от ленено семе.

ИНФЛУЕНЦА
1. Вземете очистително - рициново масло.
2. Всеки ден, сутрин, обед и вечер, пийте най-малко, по 3 чаши гореща вода.
3. За храна яжте само варени картофи или печени картофи с малко сол. Никакъв хляб, никаква захар и никакво мляко.

ИПОХОНДРИЯ
При ипохондрия яжте много жито.

ИШИАС
За ишиас се препоръчва, както и при ревматизма, ужилване от пчели.

КАМЪНИ И ПЯСЪК В БЪБРЕЦИТЕ
1.  Отвара от върбови листа. Вземете 10 върбови листа и ги сварете в 1 л. вода. Като заври водата, пуснете листата да поврят 10-15 мин. От тази вода взимайте по 1 чаена чаша, сутрин, обед и вечер, или само сутрин и вечер. Водата ще ви стигне за 2 дни, така, че след 2 дни сварете нова вода. След 10 дни ще направите почивка от 15-20 дни и пак ще пиете 10 дена. Тази отвара спомага за изхвърлянето на пясъка и камъните от бъбреците.
2. Горещи памучни компреси.
3.  Една стиска троскот се пуска в една тенджерка с вряща вода, да поври 3-4 мин. Да се прецеди и пие като чай. Пийте 2 пъти дневно, сутрин и вечер по 1 чаша.
4.  Да се употребяват плодове и да се пие топла вода.

КАМЪНИ И ПЯСЪК В ЖЛЪЧКАТА
Правят се същите процедури, както при камъни и пясък в бъбреците.

КАШЛИЦА
1. Взимате сухите люспи на 10 глави лук и ги сварете вода, все едно варите чай. Прецедете водата през фина цедка и в нея сложете 1/2кг. пчелен мед, 1-2 лъжички счукан синап и 1-2 лъжички ленено семе. Взимайте по 1 лъжичка от тази смес 3 пъти дневно: сутрин, обед и вечер.
2.  Вземете една стиска троскот и да го варите 15 мин. Сутрин, обед и вечер изпивайте по една чаша от отварата. Тя е хранителна, а и  от друга  страна  действа  и  лечебно. Успоредно с това си намажете гърлото със зехтин и вътрешно вземайте по малко от него.
3. Против кашлица също се препоръчва и чай от синя тинтява с мед или чай от мащерка, бял и жълт равнец, дребна лайкучка и зелени листа от ягода.
4. За силна кашлица вземете и настържете черна ряпа. След това я изцедете хубаво и всяка вечер ще изпивате по една кафена чашка.
5.  Ето една лесна и ефикасна рецепта: вземете мед, черен пипер, ленено семе и индийско орехче. Всичко това се счуква и смесва много добре. Взима се на всеки час по една кафена лъжичка.
6.  При кашлица си пригответе индийско орехче, мед и черен пипер. Стопете медът и счукайте индийското орехче и черния пипер. Разбъркайте трите елемента, докато получите еднородна маса, сходна на маджуна. След това си слагайте от него по малко в устата и го смучете.
7. При магарешка кашлица сварете листа от див кестен на чай и пийте водата.

КИСЕЛИНИ
1.  За киселини в стомаха се препоръчва: мляко с кафе, цветно зеле, варен ориз, без подправки, варен червен лук, варен праз, варени моркови, варено цвекло и лесно смилаеми храни. Също и варена бамя, като салата. Бамята ще я ядете, като я махнете от водата с лимон и дървено масло.
2. Препоръчва се люти чушки, чесън и червен лук.
3. Миене на краката всяка вечер до коленете с топла вода. Няколко пъти седмично -измиване на слабините с топла вода.

КОЖА
Искате ли да имате хубав тен на кожата, яжте грах.

КОПРИВНА ТРЕСКА
1.  Първо вземете очистително.
2. Пийте гореща вода на малки глътки или по-добре с чаена лъжичка.
3. Мажете пъпките с чисто дървено масло.
4.  Всяка вечер си мийте краката с топла вода.
5.  Преминете изключително на млечна диета: прясно и кисело мляко.
6. Можете да използвате и следната диета: печен лук, варени картофи, картофена чорба.

КОРЕМ
1.  При болки в корема пийте сутрин по 10 глътки гореща вода на всеки 5 мин., в продължение на 35 мин.
2. За коремоболие, всяка сутрин изпивайте по 1 супена лъжица зехтин. Дъвчете храната добре.

КОСА
1. Ако косата ви е побеляла, яжте редовно спанак и коприва и за една година тя ще почернее. Копривата да се употребява леко попарена и поръсена със зехтин и лимон. През зимата може да се употребява и сушена.
2. При косопад: Мийте косата си със сапун само веднъж в месеца. Използвайте сапун в който няма животински мазнини. През останалото време я мийте с вода или с хума. Ще опечете добре хумата, ще я залеете с малко оцет и ще я размиете с малко оцет. С тази каша ще измиете няколко пъти главата си и ще я изплакнете с много вода.
Косата да се мие с леко топла вода.
3. Хубаво е да излизате при дъждовно време от 22 март до 22 юни, без шапка, за да можете да приемете от енергията на водните капки.
4.  Отправяйте мисълта си към корените на косата си. Мислете как с всеки изминат ден те стават все по-здрави и все по-здрави.
5. За косопад се препоръчва също, да се мокри косата с хладка вода 3 пъти на ден.
6. При окапване, да се търка косата с отвара от корени на репей.

Титла: Re:Билките
Публикувано от: Elen в Юли 04, 2010, 20:30:18 pm
КРЪВТА
1.  При малокръвие яжте много круши, но крушите трябва да са пресни. Дъвчете ги бавно.
2.  Също за малокръвие, яжте краставици. Малокръвието се явява и тогава, когато кръвта не се окислява добре, дишането не е правилно, не се приема достатъчно въздух.
3. Ако искате да подобрите кръвообра­щението си, яжте много череши.

КРЪВНО НАЛЯГАНЕ - ВИСОКО
1. Всяка вечер измивайте краката си с топла вода, за по-добро кръвообращение.
2. Яжте малко храна и пийте малко вода. Водата да бъде дестилирана, на ден по 300-400 гр. Изобщо по-малко течности и течни храни.
3. Минете изцяло към вегетарианска храна, а периодично и към суровоядство.
4. Избягвайте кисели, люти и солени храни. Храната да бъде съвсем слабо осолена.
5. Яжте сурови стъргани моркови с малко лимон и дървено масло, варено цвекло с лимон и дървено масло, прясна коприва, само попарена с лимон и дървено масло. Ще ядете варено жито вместо хляб, докато трая този режим.

КРЪВНО НАЛЯГАНЕ - НИСКО
1. Да се засили храната, яжте масло, яйца. Повече супи-течни храни и гореща вода. Супите да бъдат силни. Наблегнете на копривата.
2. Смесете 200 гр. прясно краве масло с 200 гр. мед. Всяка сутрин взимайте по 1 супена лъжица. Или какао, 50 гр. масло и 50 гр. мед, за една доза. Тази захранка ще я взимате 12 дена поред, през май и септември.

КРЪВОИЗЛИВ
Вземете 1 стиска вълна и я изгорете да стане на пепел. Вземете от пепелта, на върха на една лъжичка и посипете мястото на кръвоизлива. За вътрешен кръвоизлив пепелта се изпива.

КРЪВОТЕЧЕНИЕ
При кръвотечение от носа или от друга част от тялото, вземете серлива, непрана вълна и я изгорете в една чиния. Вземете малко от пепелта, на върха на ножа, и я сложете в устата. Дръжте я там докато се стопи и изчезне с плюнката ви в стомаха. Правете го 2 пъти дневно, сутрин и вечер, всеки ден в продължение на 5 дена, докато спре кръвоизлива. Спре ли, да не се взема повече пенел. Пепелта да се взема на гладно.

ЛИШЕИ
Печете се сутрин до 11 ч. на слънце, главно гръбначния стълб.

МЕНИНГИТ
Най-често от менингит боледуват децата. За целта обръснете главата на детето, пригответе пресен топъл квас и го поставете на слепоочията му. Като сложите няколко пъти подред топъл квас на главата на детето, то ще оздравее.

НАТЪРТЕНО
1. Наложете болното място с печен лук и малко масло или счукан лук и сол. Лукът смекчава болката и отнема температурата.
2. Потопете парче памук в гореща вода и го сложете върху удареното място около 2 мин. После пак го потопете и така 10 пъти, докато болката  отмине.  Можете  да   наложете мястото и със селски квас.

НЕВРАЛГИЯ
1. Вземете гореща дъбова пепел и я намокрете с малко вода, да стане на рядка кал. Сложете получената смес в кърпа и наложете мястото на лицето, където чувствате болка. Да се държи така компреса 5-10 мин. След това махнете компреса и намажете мястото с чисто дървено масло. После вземете вощина (това, което остава след като се изтегли медът и се изкара восъка). Стоплете вощината, сложете го в кърпа и налагайте мястото. Вощината трябва да е прясна. След това намажете пак мястото с дървено масло.
2. Всяка сутрин разбивайте по 1 прясно яйце с жълтъка и белтъка, сложете му малко захар и го изпийте.
3. Яжте много ябълки и круши.
4.  Измивайте краката от коленете надолу всяка вечер с топла вода, преди лягане. Разтрийте внимателно всеки един пръст от крака поотделно. Цялата процедура да трае, около 5 мин. Като си измиете краката си сложете топли чорапи.
5.  Измийте областта от диафрагмата до мястото, което е 25 см. над коленете. Това място се измива с гъба и топла вода.
6.  В продължение на 10 дена си мийте слабините, след това 5 дена почивка, после пак 10 дена миене. През това време краката ги мийте всяка вечер, без прекъсване.
7. Всяка сутрин, в продължение на 40 дена, изпивайте по 1 чаша, 150 гр., студена вода на глътки. Като глътнете 1 глътка вода, ще я задържате в устата. Ще я размествате из цялата уста и след това ще я глътнете. Водата трябва да е прясна.
8. Да се прави памучен компрес с гореща вода. Вземете един леген с гореща вода и дебел слой памук. С канче излейте горещата вода върху памука и докато е още горещ, без да го изстисквате, го поставете на болното място. Ако памука е много горещ, изчакайте няколко секунди, докато лицето вече може да изтърпи. Върху памука се поставя марля, а отгоре дебел вълнен плат. Този компрес се държи 3-4 мин., след което го свалете, изстискайте водата от памука и отново го напоете с гореща вода и го наложете. Компресът ще го правите всяка вечер, по 6 пъти. Всяка вечер ще взимате нов, чист памук.
9. След свършване на компресите, болното място се намазва с дървено масло и се обвива добре с вълнен плат, за да се запази топлината.
10.  Пийте гореща вода. На 1 мин. ще взимате по 1 лъжица гореща вода, общо 1/2 час или 30 лъжици. Да се прави 1 седмица, вечер преди лягане.

НЕВРАСТЕНИЯ
1. Сложете някакъв златен предмет в чиста вода, в съотношение 1:10 - 1гр. злато в 10 гр. вода, за 48 часа да престои на слънце. Микроскопичните частици на златото ще се разтворят във водата и тя ще стане лековита. Пийте един път дневно по 10 капки от нея. Златото ще регулира нервната ви система.
2. За всички нервни заболявания яжте много ябълки, круши, орехи.
3. Неврастеникът трябва да яде по З кюфтета, направени от праз - сутрин, обед и вечер, в продължение на 10 дни. Рецептата се състои от: праз, малко брашно или галета, масло и яйца.
4.  При неврастения е много добре да се подложите на грахова диета.
5. Вечер преди сън, изяждайте по една глава лук за тониране на нервната система.
6.  Краставицата      също      действа благотворно върху нервната система; но тя трябва да се яде сутрин и на обяд. Вечер след залез слънце, да не се яде.
7. Сутрин, обед и вечер по 2 чаши гореща вода на глътки.
8.  За обяд се препоръчва бамя и стъргана ряпа с малко лимон и зехтин.
9. Царевична вода - 1 кг. царевица да ври в 1,75 литра вода, докато остане 1 литър вода. Да се пие 3 пъти на ден, сутрин, обед и вечер. Ще варите царевичната вода ден за ден.
10.  Смущава ли ви нещо, чувствате ли се нервен, раздразнителен, сварете си оризова вода. По 3 супени лъжици 3 пъти на ден в продължение на 1 седмица. Втората седмица вземете 1 кг. грах, сварете го хубаво на супа и го взимайте по 10 супени лъжици 2 пъти дневно, на обед и вечер. Третата седмица ще вземете и ще си омесите хляб сами. Цяла седмица ще ядете хляб, който сам сте си омесили.
11.  За неврастенията и всички нервни болести препоръчвам април, май и юни, разходки в планината. Ще се разхождате сутрин, докато слънцето още не е изгряло и малко след изгряването му, ще вървите от изток на запад, така че слънцето да пече гърба ви.
12.  За успокоение на нервната система отглеждайте сини цветя.

НЕРАЗПОЛОЖЕНИЕ
1. Който е неразположен, да мирише роза. Да натърка с листенцата на розата носа, ушите, устата и ръцете си.
2. Имате някакво неразположение на духа -отглеждайте карамфили, като ги помирисвате често. Отглеждайте и здравец със същата цел.

НЕСПОКОЙСТВИЕ
За да се освободите от неспокойствието отидете да се разходите в гората сред дърветата. Изберете си едно дърво и се опрете с гръб в него. Стойте така между 5 - 30 мин. по ваша преценка. Главата ви да бъде леко наклонена.

НОЩНО НАПИКАВАНЕ
1. Да се пече гръбначният стълб на слънце, сутрин рано.
2. Да се правят топли компреси на корема.
3.  Да се разтрива гърба и по-специално гръбначният стълб.

ОТПАДНАЛОСТ
Ако сте физически или душевно отпаднали, лекът за това се крие в дъбът. Отидете при някой стар дъб, който не е изгнил и опрете гърба си в него. Така ще стоите 5-10-15 мин. или най-много половин час. Дъбът ще отнеме част от вашите дисхармонични енергии и вие ще се възстановите и ще си тръгнете здрави.

ОХЛУЗЕНА КОЖА
Няма по-добър лек за охлузената кожа от зехтина. Щом кожата ви се охлузи, намажете я с малко зехтин.

ОХТИКА
В някои случаи, ако човек е охтичав се препоръчва да се пушат цигари и да се гълта дима, като лечебна средство.

ОЧИ
1. За очите, яжте леща.
2.  Искате ли да усилите зрението си, излизайте вънка след полунощ от 12 до 1 ч., когато небето е звездно, да наблюдавате звездите. А същото излизайте и по време на буря, да наблюдавате светкавиците.
3. Друг метод да се засили зрението ви е да режете лук.
4. Ако очите ви се зачервяват често, всеки ден яжте по 100 гр. сурово жито в продължение на 10 дни. И тук се препоръчва рязането на лук.
5. Използвайте и друг метод за усилване на зрението - методът на концентрация в точка. Започнете от 1 мин. и постепенно увели­чавайте.   Като   правите   упражнението, съзнанието ви трябва да бъде съсредоточено.
6. Правете упражнения на очите си да отправите повече кръв към тях: Повдигнете очите си нагоре към небето, след това надолу към земята, после надясно и накрая на ляво. Това упражнение ще изпълнявате без да движите главата си, да става само от очите. Изобщо правилото е: когато искаш да видиш нещо, да не въртиш главата си на една или на друга страна, а да движиш очите си.
7. За добро зрение трябва да консумирате: за деца и юноши по 700-800гр. чисто масло на месец, за възрастни 400-500гр. Маслото да е прясно и да се държи на сухо и тъмно.
8. Ако очите ви са отслабнали, вглеждайте се в жълти цветя.

ПАРАЛИЗА
1. Разтривайте гръбначния стълб с дървено масло от горе на долу.
2. Правете дихателни упражнения. Дълбоко дишане сутрин, обед и вечер по 7 вдишки. Задържайте въздуха колкото можете повече.
3.  Всяка сутрин по изгрев слънце правете слънчеви бани на гръбнака. При печене на. гръбнака, главата да бъде на сянка. Започнете от 1/2 ч. и постепенно увеличете до 1 и 1/2 ч. Най ползотворното време е около 7 ч. сутринта.
4.  Минете към вегетарианство.
5. Вечер мийте краката си с топла вода.
6. Жива вода
7.  Три пъти седмично измивайте слабините си с топла вода.
Титла: Re:Билките
Публикувано от: Elen в Юли 04, 2010, 20:31:28 pm
ПАРОДОНТОЗА
1. Жабурете устата си с вино.
2. Яжте прясно и изкиснато сирене.

ПЛЕВРИТ
1.  Да се приложат млечни компреси и дълбоко дишане.
2. При срастване се препоръчва селски квас с мед и населен нишадър. Наложете отварата на мястото на срастването.

ПНЕВМОНИЯ
1.  При пневмония използвайте млечни компреси.
2. Правете си вендузи.

ПОЛОВА ПАСИВНОСТ
Вечер преди лягане изяждайте по една глава лук, без обработка и подправки.

ПРОСТУДА
1. При простуда първата мярка е да вземете очистително, да се изчисти стомахът и червата ви от всички ненужни вещества. Един два дни се въздържайте от ядене, яжте по две паници супа от картофи. Изпивайте и по 2 чаши спаначен сок със сол и по 3-4 чаши гореща вода.
2. Ако някой от вас е простуден, нека се качи два-три пъти на някой връх, да се изпоти добре. След това да изпие 2-3 чаши гореща вода и да се преоблече.
3. При силна простуда вземете една ябълка и я обелете. Дъвчете корите й дълго време и след това ги изплюйте. После си сварете синя тинтява, цветове от пелин и подбел и пийте по 1 кафена чашка на ден.
4.  Разтрийте гърба си, за да подобрите кръвообращението, да разширите капилярните съдове.
5.  Синаповото семе има свойството да изтегля простудата от организма.
6.  При силна простуда, вземете първо очистително - рициново масло. После изпийте няколко чаши с гореща вода докато се изпотите няколко пъти. Яжте топла храна и стойте завит добре, на топло.

РАЗШИРЕНИ ВЕНИ
1.  Приготвя се отвара от дъбови кори. Дъбовите кори се поставят да врят, дотогава, докато   водата   стане   кафяво-червена. Дъбовите кори да бъдат от вида „Бяло мишле" при дъба. Вземете плътни чорапи, намокрете ги в отварата, обуйте ги докато са мокри и ги бинтовайте плътно.
2.   При разширени вени, болният да употребява лимони. Да изяжда по 1 лимон на ден.
3.  Правете всяка сутрин гимнастически упражнения и масажи.
4. А също и всяка сутрин правете слънчеви бани и упражнения за дълбоко дишане.
5. Всяка вечер измиване на краката с топла вода, а през вечер, измиване на слабините.

РАК
1. Когато чувствата на хората станат противоположни на ума, влизат в стълкновение, когато мислите станат егоистични, се образува ракът - индивидуализира се клетката, не се подчинява на общия закон на организма, иска да води самостоятелен живот - това са раковите образувания. Първо трябва да внесете хармония между мислите и чувствата си. Понеже чувствата ви са подтиснати, ще ги освободите първо тях. Ще обикнете хората. Ще им вярвате, ще посещавате болни, ще обиквате чужди деца, като свои.
2.  Ще се излагате на слънце, ще правите сутрин слънчеви бани до 11 ч. на обед. Пийте само гореща вода и слънчева вода, т.е. вода топлена на слънце.
3. Да не се яде месо. Ще ядете всеки ден сутрин, обед и вечер печен или суров кромид лук. Суровия лук също и предпазва от рак.
4. Вземат се корени от кукуряк, набождат се в една леко издълбана ябълка и така заедно се изпичат в фурната. След това корените се изваждат от ябълката, варят се и тази отвара да се пие 3 пъти дневно.
5. Дишайте дълбоко.
6.  Виолетовият цвят действа лечебно при рака. Ето защо, човек трябва да има в стаята си виолетови цветя и предмети. Например си сложете виолетови завеси, носете виолетов шал, виолетови украшения и т.н.

РАНИ
Забъркайте брашно, зехтин и жълтък от яйце. Омесете ги на питка и наложете мястото на раната.

РЕВМАТИЗЪМ
1. Вземете внимателно 3-4 пчели и ги сложете да ви ужилят по мястото където е ревматизма. Правете този метод 10 дни и ревматизмът ви ще изчезне благодарение на свойствата на киселината, която отделя пчелата.
2. Вземете 7 глави червен лук, нарежете ги и ги счукайте ситно. Сложете в тях 25 гр. сол. Сложете лука на стъпалата на краката си и го дръжте така 10-12 часа докато спите. Може да усетите лек сърбеж през това време, което не бива да ви безпокои. Още след 3-4 опит ще усетите подобрение в краката си.
3.  Ако ревматизмът е на коляното, всяка сутрин ще налагате мястото с китка коприва. Тази процедура ще изпълнявате между 4-10 пъти на ден.
4.  Правете горещи памучни компреси на болното място.
5.  В хубав, горещ слънчев ден ще сложите една диня на слънце да се пече и след това ще я изядете.
6. Правете слънчеви бани.

СКАРЛАТИНА
1. Пийте за понижаване на температурата по 4-5 чаши гореща вода наведнъж.
2. Болният да не яде хляб, мляко и т.н. Да мине само на варени картофи.

СКРОФУЛИ
Правете слънчеви бани до обед, до 11 ч. Докато се печете главата ви да бъде на сянка. Ще започнете с 15 мин. на ден и постепенно ще увеличавате времето на слънчевите бани.

СЛИВИЦИ
1.  Когато имате болки в сливиците, взимайте лют чесън. Това е един добър начин за лекуване на сливиците и добра дезинфекция на гърлото.
2.  При възпаление на сливиците, отвън се налага с компрес от селски квас.
3.  В 1/4 л. вряла вода се кипват 3 листа от тетра. Ще пиете от водата по 1 кафена чашка З пъти на ден - сутрин, обед и вечер.
4.  При гнойни сливици освен тетрата се прави и гаргара на гърлото с отвара от лайка.

СТАВНИ БОЛКИ
Намажете болното място с печен лук и малко масло. Лукът смекчава болката и отнема температурата.

СТЕСНЯВАНЕ НА ПИЛОРУСА
Сутрин, обед и вечер, 1 час преди ядене, да се взема дървено масло, по 1 кафена чашка, за да може да се разшири и омекне отвора на пилоруса.

СТОМАХ
1. Ако ви боли стомах, сварете си чай от бял или жълт равнец с мед. Пийте го три пъти на ден горещ.
2.  Когато човек иска да подобри състо­янието на стомаха си, трябва да яде чесън.
3. Ако стомахът ви е разстроен, сварете си ряпа и пийте сока й. По 3 супени лъжици, сутрин, обед и вечер, в продължение на 10 дни.
4.  При разстроен стомах също помага и дренки - сварете ги или ги яжте пресни.
5. За нервен стомах яжте портокали.
6.  За стегнат стомах използвайте следния метод: В продължение на 40 дни, всяка сутрин преди закуска, ще изпивате по една чаша студена вода на глътки. Ще пиете бавно, съсредоточено, спокойно, без да бързате. При този метод, ще имате резултат, ако не го прекъсвате. Ако сте постоянни, след 40 дни стомахът ви ще се регулира.
7. За стомашно-чревни смущения пийте сок от прясно зеле.
8. Захарното цвекло е отлична храна и лекарство за   цялата   храносмилателна система.
9.  Боровинките също са много полезни за стомаха. Те регулират енергиите му.
10. При слаб стомах, яжте черници. Пийте по 1 чаша домашно вино на ден.
11.  Черешите действат разслабително за стомаха, когато се ядат на гладно.
12.  Пийте отвара от дребна лайка. Вместо лайка, може да вземете пелин - по 1 кафена чашка сутрин на малки глътки.
13.  При много силни стомашни болки, вземете първо очистително, след това си направете млечен компрес. Пийте отвара от равнец и много гореща вода.
14.  При слаб стомах яжте препечен хляб, като преди ядене го натопите във вода.

СТРАХОВА НЕВРОЗА
1.  При страхува невроза отглеждайте жълти цветя в дома си. Отглеждайте ги и ги съзерцавайте.
2.  Препоръчва се дълбоко дишане. При дълбокото дишане става разширяване на капилярите, които при страха се свиват.

СХВАНАТ ГРЪБНАК
1.  Да се пече на слънце, главно в сутре­шните часове до 11 ч., следобедните от 17:00 до залез слънце.
2.  Да се правят разтривки на гърба с дървено масло. Разтривките да вървят от горе на долу. Болното място на гръбнака да се маже с дървено място и да стои така.

СЪРЦЕБИЕНЕ
1.  Една от причините за сърцебиенето е в диафрагмата, която се е издигнала много нагоре и притиска сърцето. Тук се препоръчва дълбоко дишане, като задържате въздуха колкото можете по дълго. Бавно вдишване, задържане, бавно издишване. Чрез дълбокото дишане белият дроб се разширява и бута диафрагмата надолу, така се освобождава сърцето. Можете да тренирате дълбоко дишане, като седите по турски на земята. При криза, достатъчно е да направите 5-6 дълбоки вдишки и сърцебиенето минава.
2. Да се пие топла вода.
3.  Миене на краката с топла вода до коленете, всяка вечер преди лягане. Миене на слабините с топла вода, през вечер.
4. Кратки слънчеви бани, като сърдечната област да се покрива.

ТЕМПЕРАТУРА
1. При температура, ще пиете гореща вода, докато се изпотите няколко пъти, като след всяко изпотяване се преобличате.
2. Сварете си няколко големи -100 грамови картофи, но с корите, и ги изяжте, като ги дъвчете добре.

ТЕНИЯ
При тения в стомаха, изпържете и изпечете тиквено семе и го изяжте. Така главата на тенията се отлепва от стените на червата. След това взимате очистително и я изхвърляте.

ТРЕСКА
1. За треска пийте по 100гр. пелин сутрин, обед и вечер. Между треската и пелинът се създава връзка-реакция, и щом те се свържат помежду си, човек оздравява.
2. Изпийте 1, 2, 3, 4, 5, 6, чаши гореща вода или чай, докато във вас се образува реакция на изпотяване. След това се преоблечете и отново изпийте няколко чаши. Вземете малко дървено масло, намажете си краката и ръцете, и си легнете.
3. Яжте люти чушки.
4.  Кафето стимулира организма при треска.

ТУБЕРКУЛОЗА
1.  Излизайте всеки ден в планината, на височина най-малко 1500 метра. След три месеца ще имате 75% подобрение, след 1 година 85%, а след 2-3 години ще бъдете съвършено здрави. Ще ходите в планината добре облечени и зиме и лете, задължително ще носите манерка с гореща вода, от която ще отпивате от време на време.
2.  Болният от туберкулоза трябва да яде кисело мляко, най-малко 3 години по три пъти на ден, но 100 гр. на всяко ядене.
3. Яжте кори на кисели ябълки. Корите ще ги дъвчете бавно и след като изстискате всичкия сок от тях, ще ги плюете.
4. Яжте сладък, червен кромид, най-малко по една глава на ден. Като го ядете го дъвчете хубаво.
5.  Да се измиват слабините всяка вечер с топла вода, в която ще слагате по малко сол.
6. Да се употребяват по 1 -2 лимона на ден.
7. Преминете изцяло на вегетарианска храна.
8.  През месец май, съберете 100 връхчета от малки борчета, сложете ги във вода да поврят 1-2 часа, докато омекнат. След това сложете 1 кг. захар и го оставете да поври още малко, докато се разтопи захарта и смолата на боровите иглички излезе във водата. От тази смола ще ядете по 1 супена лъжица сутрин, обед и вечер, преди ядене, заедно с боровите връхчета.
9. Яжте суров чесън.
10.  Пийте житена и царевична вода. След като се свари житото или царевицата, да се пие водата им. Ще ги варите около 1 ч.
11. Всяка сутрин и вечер, преди лягане, да се взима по 1 лъжица чисто дървено масло.

УРОЧАСВАНЕ
Причината за урочасването се дължи на силния поглед на определен човек, чиято сила от своя страна се дължи на натрупаното електричество, което излиза чрез очите му. Ако не можете да го асимилирате, това елек­тричество отправено към вас може да произведе известна дисхармония, която ще се отрази на състоянието на организма ви. Намерете човек, който е добър проводник на това електричество, чийто организъм може да издържи на влиянията, които се отделят от болния. Вземете едно здраво яйце и накарайте човекът срещу вас да чукне яйцето в челото ви и в скоро време ще се почувствате добре. Яйцето лекува, като поглъща излишната енергия, която се е натрупала в организма на човека, и по този начин той се освобождава от своето болезнено състояние.

УХАПВАНЕ ОТ КОМАР
При ухапване от комар, наплюнчете пръста си и намажете с плюнката ухапаното място.

ФИЗИЧЕСКО НЕРАЗПОЛОЖЕНИЕ
Ако изпаднете във физическо нераз­положение, изпийте сока на 2-3 лимона със захар. След това изцедете и изпийте сока на 2-3 портокала.

ХЕМОРОИДИ
1. Хемороидите се засилват през май, затова преди да дойде месец май, ще пиете отвара от подъбиче. По 1/2 чаена чаша, 3 пъти на ден. Може да се засилят и през останалите месеци от годината, тогава пак ще пиете отвара от подъбиче.
2.  Когато хемороидите се проявяват и с външни цицки, налагайте мястото с печен праз. Празът да се пече на фурна. Като го наложете, мястото да се превърже. Ще го слагате вечерно време.
3.  При всяко изхождане, да се измива мястото с хладка вода.

ХРЕМА
1.   Сутринта,   стоплете   малко   вода, сложете в нея сол и смръкнете няколко пъти от солената вода. След 2-3 дена, хремата ви ще мине. Солената вода препятства за размножаването   на   микробите,   които причиняват хремата.
2.  Изпийте 2-3 чаши гореща вода да се изпотите и след това се преоблечете.
3. По една чашка кафе на ден.
4.   Яжте  суров  праз,  като  най-вита­минозните му части са външните зелени листа.

ХЪЛЦАНЕ
При хълцане изпийте 1-2 чаши гореща вода и дишайте дълбоко.

ЦИРЕИ
1. Вземете ленено семе и го сварете с мляко и захар. Наложете с получената смес болното място.
2.  Можете да се наложите и със следната рецепта: бамя, сварена с мляко и захар.

ЧЕРЕН ДРОБ
1.  Ако имате разстроен черен дроб, ще изяждате по 2 лимона на ден и ще пиете сутрин, обед и вечер по литър и половина гореща вода.
2. За разстроен черен дроб се препоръчва да се обградите със зелени цветя.
3. Яжте повече сирене, но да е изкиснато, да не е солено.
4. При увеличен черен дроб пийте отвара от цикория. Вземете цялото растение: корен, стебло, листа.

ШАРКА
1.  Вземете очистително.
2. Пийте гореща вода 3 пъти на ден по 3 чаши. Стойте на топло.
3.  Храната ви трябва да се състои само от варени картофи с малко сол и понякога картофена супа.

ЯЗВА
1. Всеки ден ще пиете по една чаша зехтин.
2. Взимате 150 гр. чист зехтин и го размесвате със ситно счукан чесън, така че да се получи гъста каша. Взимайте по една чаена лъжица три пъти дневно.
3.  Постене един път седмично. Един ден от седмицата без храна, като през този ден взимайте по една кафена чашка зехтин.
4.  През лятото ще се печете, ще излагате корема си на слънце.
5. Сок от прясно зеле, по 1 чаша дневно.
6.  Вземете цветовете на жълтия кантарион и ги сложете в дървено масло, да стоят на слънце 40 дена. След това взимайте от кантариона по 1 супена лъжица, сутрин и вечер преди ядене.
7. Не яжте кисело, люто, солено, а също и боб, леща, грах.
8.  Сложете 3 листа от смрадлика в 1/4 вряща вода и веднага я махнете от печката. Захлупете тенджерата да се задуши и я оставете да изстине. Ще пиете от тази вода по 3 пъти на ден, по 1 кафена чашка, 1/2 ч. преди ядене. Същото можете да го направите и с тетра, на тетрата се употребяват листата. Най-добре е да берете тетрата докато цъфти.
9. Можете да използвате и следния метод:
Първия ден, сутринта изпийте няколко чаши гореща вода, за промиване на стомаха и червата. След това 1 чаша дървено масло преди лягане. 1-2 часа след дървеното масло вземете житена вода.
Втория ден, същото по отношение на горещата вода и дървеното масло, но вместо житена вода, вземете овесена каша.
Третия ден, също като при втория, но вместо овесена каша вземете картофена супа.
Четвъртия ден, както при третия, но вместо картофена супа, вземете смокинена чорба, но без твърдите части.
Петия ден, повтаряте първия и т.н., в продължение на 10 дена. След 10 ден, спирате дървеното масло и на болния се дава чай със сухари и краве масло.

ПРИЛОЖЕНИЕ
Приготвяне на Тархана

Продукти:
1/2 литра вода, 10 люти чушки, 1 средна голяма чиния с нарязана червена капия, 1 парче (15/15) тиква, 2 ябълки, 2 средно големи моркова, 1 кг. нарязани и изцедени домати.

Приготвяне:
1.  Всички продукти, с изключение на доматите, се слагат в тенджера под налягане и се варят 10 мин. Ако е останала вода след сваряването, тя се изхвърля.
2.   В   сварените   продукти   се   слагат доматите, кваса и подправките: 1 чаена лъжичка черен пипер, 1 чаена лъжичка джинджифил, 3 смлени зърна карамфил, 1 чаена лъжичка копър. Всичко това се омесва с бяло брашно   и   се   прави   на   твърдо   тесто. Последното се поставя в голям съд (тава или тенджера), поръсва се отгоре с брашно и се оставя да втаса при стайна температура.
3.   Между 3-7 дни поред, тестото се премесва, докато престане да се надига. След това се прави на хапки и се оставя да съхне върху плат. Полуизсъхнали, хапките се стриват с ръце, за да станат на едри гранули, които се оставят да съхнат 4 часа, след което се стриват отново на по-ситно. Накрая полученото се оставя да изсъхне напълно, за да не мухлясва.
4.  Тарханата се накисва предварително няколко часа. Вари се на тих огън, като се бърка непрекъснато, докато се получи рядка каша. Яде се със сирене, краве масло и хапки хляб.

Доза за един човек:
2 супени лъжици тархана, на една чаена чаша вода.

Приготовление на кваса:
В 250 гр. боза се слагат 1 чаена лъжичка сол и 1 чаена лъжичка захар. Сместа се разбърква и се оставя да ферментира за 2-3 дни. След което се прибавят 3 супени лъжици брашно. Разбърква се до получаването на гъста каша, която престоява до пълно втасване.

Бъдете здрави
Титла: Re:Билките
Публикувано от: insomnia1304 в Юли 10, 2010, 20:55:46 pm
Енциклопедия на билките

http://www.zigun.eu/drugi-statii/entsiklopedija-na-bilkite.htm
Титла: Re:Билките
Публикувано от: insomnia1304 в Юли 10, 2010, 21:02:57 pm
Бял равнец - най-тачената билка

Нашият народ тачи отколе това растение, наричано хайдушко биле,защото хайдутите в планините предимно с него са налагали раните.Още Диоскорид преди Христа е смятал белия равнец за добро кръвоспиращо и ранозарастващо средство. Преди тридесетина години незавършилия агроном от с. Владимирово Толбухинско, Нягол Мамеров подмамил Тодор Живков, че е открил лекарство против рака.

В Онкологичния институт за него бе устроена специална лаборатория и откривателят се гледаше доста време като писано яйце, или по-точно като златно яйце, но накрая се разбра, че главната съставка на пазения в тайна екстракт е белия равнец.Направен бе извод, че Мамеров вероятно е знаел от баби и дядовци,че растението притежава мощни ранозарастващи свойства и се е опирал предимно на тях в лечителството.Ще добавя още, че великият Авицена преди хиляда години е препоръчвал в бялото вино за лечение да се накисва не пелин, а равнец,защото белият равнец е по-полезен.Покойният ми баща, който беше голям майстор коларо-железар и правеше каруци на доста села наоколо изготвяше горчиво вино от единственото си лозе само с бял равнец.

Това многогодишно тревисто растение, характерно със своеобразен мирис, расте навсякъде в страната до 1500м надморска височина.Познато е на всички, но ще приведа и няколко други негови названия: бяла китка, бяло еньовче, куница,порезика и посекливче( последните две ясно сочат употребата му при порезни рани).У нас се срещат още 7 вида от същия род равнец, та за медицинския бял равнец следва да се спазват указанията на билкарските книги,макар че, в крайна сметка всички са лековити.Ще спомена че има и жълт равнец( известен в науката като равнец на Биберщайн), койтосъща се използува в народната медицина за лечение на външни кръвотечения и хемороиди.

Освен като мехлем за рани и екземи, както и за промиването им за бърза зарастване, белият равнец се употребява и вътрешно във вид на настойки при хемороиди и маточни кръвотечения. Настойките и запарките отбилката ускоряват лечението на гастрити, язви на стомаха и дванадесетопръстника и болки на черния дроб. В редица краища на страната, те се употребяват при малокръвие и туберкулоза на белите дробове, при хипертония и нервни болести, кашлица и астма.

Съществува поверие,че най-голяма полза допринася билката, когато се бере през Страстната седмица- всички дни до Велик ден.Има и апокрифна легенда, че св. Богородица е обливала ранения си син след свалянето му от кръста с т. нар. силна равнецова вода,т.е. настойка поне едно денонощие, а друга легенда наставя,че настойката била от зехтин, но с престояване от 40 дни.Настойките от ракия са обичани и прилагани главно от магесниците и то за самолечение, защото народът определя мъдро, че "Горчиво вино се трае,но горчива ракия само бае."Или още по-точно:"Човеците пият само блага ракия, а горчива само вещиците".И все пак врачките и баячките съветват настойчиво:"Ако не те хваща сънят, пий вечер чай от белия равнец!"

 

http://indigota.com/i
Титла: Re:Билките
Публикувано от: Hacko в Януари 13, 2011, 02:48:17 am
Лечебните свойства на билките :
 http://www.gastronom.bg/?mod=healthiness_i...tem&show=33 (http://"http://www.gastronom.bg/?mod=healthiness_ideas_item&show=33")
http://bilkarnik.com/lechebno-dejstvie-na-bilkite (http://"http://bilkarnik.com/lechebno-dejstvie-na-bilkite")

Сайтове: http://bilkite.hit.bg/ ; http://pharmacybg.pbworks.com/w/page/16271362/pills ; http://herbal.hit.bg/ 
http://www.sibir.bg/blog/yuliya2006/?blogPage=blogPreviewArticle&artID=388603
http://jenskozdrave.blogspot.com/2009/04/blog-post_02.html
http://atanas-ko.hit.bg/nely/herbs.html

Борис Китанов:  Разпознаване и събиране на билки http://www.chitanka.info/lib/text/2335/0/naked=1 (http://"http://www.chitanka.info/lib/text/2335/0/naked=1")
Титла: Re:Билките
Публикувано от: darena.666 в Февруари 11, 2011, 22:51:47 pm
Защо си мисля,че сценария за забрана на марихуаната беше подобен :-X.Май аптекарите са отказали да плащат лиценз и правителството я вкарва в списъка на опасни за здравето и забранени продукти ;)
Титла: Re:Билките
Публикувано от: Raw Deal в Февруари 11, 2011, 23:41:57 pm
Или приближени на правителството имат по-голяма изгода, като продават на по-скъпи цени и без облагане на данък нещо, което се води нелегално отвсякъде?
Титла: Re:Билките
Публикувано от: Empty в Март 01, 2011, 11:39:44 am
http://blog.zepir.com/bg/blog/view/id/36/Gotviat-zabrana-na-lechenieto-s-prirodni-produkti.html

 :shok:
Титла: Re:Билките
Публикувано от: Hacko в Март 01, 2011, 13:53:52 pm
Лечебен справочник на болестите и лечението им с билки (http://www.indigota.com/index.php?topic=3758.0)
Титла: Запазете правото си да ползвате лекарствени билки! Подпишете и разпр
Публикувано от: Linosin в Март 16, 2011, 05:07:16 am
Директива (THMPD) забранява голяма част от билките !

Моля подпишете и разпространете петицията - 30-ти април директивата ще влезе в действие. Става дума за правото ни да ползваме свободно билки в целия ЕС !

Имайте предвид, че Европейският съюз изисква валидни адреси и рождени дати. Ако не включите адреса и рождената си дата, подписът ви може да не бъде преброен. Всяка подадена информация ще бъде третирана конфиденциално. Адресите и рождените дати не са публично видими. Можете да изберете да запазите скрито и името си.

Ние се обръщаме към Европейската комисия да спре Директивата за Традиционни Билкови Лекарствени Продукти (ДТБЛП), Директива 2004/24/ЕС, с която се цели да се премахне достъпът до голямото болшинство билкови лекарствени продукти, считано от 30 април 2011 година.

ДТБЛП нарушава правата на самоопределение на всеки европейски гражданин по отношение на грижата за своето здраве. Тя отива твърде далече отвъд границите на разумния контрол над опасни продукти, навлизайки в територията на принудата чрез ограничаване възможностите за лечение на здравните проблеми.

Достъпът на хората до билкови продукти, които традиционно са се използвали свободно, трябва да продължи безпроблемно.

Подпишете петицията.
http://translate.google.com/translate?hl=bg&langpair=en|bg&u=http://www.gopetition.com/petition/39757.html&rurl=translate.google.bg

Повече информация може да се открие на този адрес: http://www.gaia-health.com/articles301/000315-bulgarian.shtml
http://www.-Цензурурано - Сайт с преобладаваща дезинформация -/event.php?eid=184947098217187&ref=mf

Ето и самата Директива: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX%3A32004L0024%3ABG%3AHTML
Титла: Re: Билките
Публикувано от: ARRI в Март 30, 2012, 14:09:38 pm
БИТКАТА ЗА ЗДРАВЕТО ТИ

Нека отново да се върнем назад към кошмара на рака. Защо микроскопичните метилни стадии избират матката, простата или белите дробове за да се настанят и размножават? Вероятно защото раковия орган е загубил имунната си сила и не може повече да улавя и убива миниатюрните нашественици. В края на краищата в раковите тъкани има пропилов алкохол а също и много други токсини. Тежкият метал мед е там [да си спомняш да си пръскал със син камък вдишвайки с пълни гърди медният хлорид?] Другите са меркурии и никел. Лантаноидните метали, ка иридиум и хафниум са също там. Често срещани токсини като аресник от пестициди също е там. РСВ и Фреон са там. Там дори растат фунги произвеждащи патулин, смъртоноснен микотоксин. А сега, дали е просто случайност, че паразита е оцелял и се размножава в най-нездравословните ти органи?ТИ ТРЯБВА КАТЕГОРИЧНО ДА ИЗВЪРШИШ ТРИ НЕЩА:
1. Унищожи паразитите във всичките им стадии на развитие!
2. Не разрешавай повече пропилов алкохол да влиза в тялото ти!
3. Прочисти всички метали и често срещани токсини от тялото, така че да оздравееш!
БИЛКОВИ ПРОТИВОПАРАЗИТНИ ЛЕКОВЕ
Индианците са знаели, че хората имат паразити. И други туземци от Арктика до Антарктика знаят, че носим в себе си паразити, както останалите животни. Те са правели често прочистване, включвайки диария и повръщане, за да разкарат от себе си лигавите нашественици. Много култури продължаваха подобни практики досами детството ми. Спомням си как бях принуждавана да погълна пълна лъжица със сяра, меласа и суров лук. Колко отвратително ми се струваше. Но това намаляваше телесното бреме от червеите и други паразити, които всички ние имаме. Къде сбъркахме пътя? Защо изоставихме тези мъдри практики? Аз съм виждала екзема причинена от кръгли червеи. Припадъци се причиняват от един вид кръгъл червей Ascaris когато той се настани в мозъка. Шизофрения и депресия се причиняват от паразити в мозъка. Астма се причинява от Ascaris в белите дробове. Диабет се причинява от говеждия панкреатичен метил Eurytrema. Мигрените се причинява от детски глист Strongyloides. Акне се причинява от Leishmania. Много от човешките сърдечни болести са причинени от кучешкия сърдечен паразит Dirofilaria. А списъкът продължава...Да разкараме всички тези парази би било невъзможно използвайки клиничните методи, които убиват само един или два паразита наведнъж. Подобни лекове също имат свойството доста да ви разболяват. Flagyl - използван против амеби и Giardia, при коректна дозировка може да причини прилошаване и повръщане. Хинина, използван за малария, е доста токсичен. Представи си поемането на такива 10 лека за да убиеш дузина от твоите паразити. Имам добри новини за теб (но не толкова добри за производителите на лекарства)
Три билки могат да те отърват от над 100 вида паразити. И всичко без много главоболие. Без прилошаване. Без да влизат в конфликт с лекарствата, които вече взимаш. Звучи ли твърде невероятно или върде добре, за да е истина? Те са подарък от природата за нас.
Билките са:
- Шлюпки от Орех (зелената обвивка)
-
Пелин (Artemisia absynthium)- Карамфил (подправка)Тези три билки трябва да се използват заедно. Обвивката на ореха и пелина убиват възрастните и междинните стадии на поне 100 паразита. Карамфила убива яйцата. Само ако ги използваш заедно можеш да разкараш от себе си паразитите. Ако убиеш само възрастните, малките стадии и яйцата скоро ще порастнат до зрели индивиди. Те трябва да се използват заедно като лечение.
Зелената обвивка на ореха има чудотворно анти паразитно действие. След като почернее е безполезна. Големите зелени топки падат на земята през ранната есен. След седмица-две те ще са черни и разлагащи се. Затова всеки желащ да направи противопаразитния лек трябва да бъде внимателен, да не премине критичното време за бране. Окуражавам всеки да си изработи свои паразитициди (притивопаразитен лек) и да поеме забравената отговорност да поддържа себе си и свеоето семейство, чисти от малките чудовища.
Рецептата за Орехова тинктура е:
Нужни продукти:
1. Голям емайлиран или керамичен (не метален или алуминиев) съд за готвене, поне 10 литра
2. Орехи със шлюпките, всеки поне 50% зелен, достатъчно да се напълни тенджерата до горе
3. Зърнен алкохол, около 50 градуса, достатъчно да покрие орехите
4. Половин супена лъжица витамин С на прах
5. Пластмасово фолио за увиване на храна или целофан
6. Стъклени буркани или бутилки
Ореховото дърво произвежда големи зелени топки наесен. Орехът е вътре, но ние ще използваме целия плод, ненапукан, тъй като активните съставки се намират във външната обвивка.
Изплакнете внимателно орехите, сложете ги в тенджерата и ги залейте (покрийте) с ракия. Поръсете с половината от витамин С. Запечатайте с пластмасовото покритие и го покрийте. Нека да преседи 3 дена. Налейте в буркани или бутилки, премхвайки орехите, и разпределете остатъка от витамин С между бурканите. Ако използвате метални капачки първо поставете пластмасово фолио на [/color][/size]гърлото преди да сложите капачката. Силата се запазва за няколко години в неотворен буркан, дори и ако потъмнее. Тинктурата няма нужда от замразяване. Излагането й на въздух причинява потъмняване и загуба на силата й. За да намалите допира с въздух, допълвайте буркана догоре без да допира пластмасовото фолио. Ако трябва разпределете по-големите буркани в по-малки. Идеята е да се избегнат полупразни буркани, пълни с въздух, които да стоят с месеци. За зърнен алкохол може да се използва водка, която е 100 чиста. Това е готов 50% алкохол. Не забравяйте, никога да не се използва какъвто и да е вид купешка вода за изработка на тинктурата.[/font] [/color][/size]Забележи, че това е тинктура (извлечено с помоща на зърнен алкохол) а не обикновен екстракт (с вода). Екстракта, който се предлага от билковите компании не е потентен като паразитицид. Той е черен, не бледо зелен, което показва, че критичното време за беритба е било пропуснато. За сега ще ти трябва само една бутилка от 30 грама.[/font] [/color][/size]Пелина се състои от листата на храста Artemisia absynthium. Ако го отглеждаш или си го береш сам, суши ги, когато са още млади. Листата са зелено-сиви и са доста горчиви. Едва ли някой би изял много по погрешка. За възрастни може да се поставят в капсули. За деца натроши 1 супена лъжица и размеси с мед. [/color][/size]Третата билка нужна за лекуване на рак е карамфил. Това е често срещана подправка използвана при готвене. Трябва да бъде смлена за да отдели паразито-убиващата си съставка. Може да купиш цял буркан с карамфил и да ги смелиш в мелничка. Закупен карамфил на прах не върши работа! Съставките, които убиват паразитие са изветрели отдавна. Те може да са били смлени преди години. Ако билковата компания ги смила и пълни капсулите веднага тогава потентността на билката би се запазила. Не пропускай този детайл. Питай относно източника и ако не получиш задоволителен отговор по-добре си ги смели сам.[/font] [/color][/size]Ще са нужни около 100 капсули с карамфил. За да си направиш собствени, купи размер 00 (?) капсули. Не се опитвайте да използвате[/font] [/color][/size]карамфил смесен с вода. Сместа е твърде силна, може да се опита с мед. Капсули размер 0 също ще свършат работа.[/color][/size]И така, вече имаме:[/color][/size]1. Една бутилка със светло зелен екстракт от орех. Това е една унция (30ml) или 6 супени лъжици, достатъчно за 3 седмици ако не си твърде болен.[/size]2. Една бутилка с пелинови капсули (всяка съдържаща 200-300 mg пелин – 0.2 – 0.3 грама) или половин чаша листа от пелин (Artemisia) събрани от див храст.[/color]3. Една бутилка с прясно смлен карамфил (всяка капсула съдържаща 400-500 mg карамфил – 0.4 – 0.5 гр.). Те ще са достатъчно за първите 18 дена от Анти Паразитната Програма.[/font][/color]Има и още една добавка, орнитин (ornithine). Паразитите произвеждат голямо количество амоняк като отпадъчен продукт. Амонякът е техният еквивалент на урина и се отделя от телата на паразитите в големи количества. Той е много токсичен, особено за мозъка. Аз вярвам, че това причинява безсъние и други проблеми със съня през ноща и нервност през деня. Взимайки орнитин преди лягане ще спиш по-добре.[/font][/color]Не се опитвай да заместиш билките с лекарства. Анти паразитните лекарства могат да бъдат изключително токсични, дори и в употребяваните малки дози. Те дори не убиват междинните стадии.[/font][/color]
 
[/font][/color]ПРОГРАМА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ПАРАЗИТИ[/font][/color]Тинктура от орех[/font][/color]Ден 1: Вземи една капка. Разтвори я в половин чаша вода. Сърбай я на празен стомах, например преди ядене.[/font][/color]Ден 2: Приеми 2 капки в половин чаша вода както по-горе.[/font][/color]Ден 3: Приеми 3 капки в половин чаша вода както по-горе.[/font][/color]Ден 4: Приеми 4 капки в половин чаша вода както по-горе.[/font][/color]Ден 5: Приеми 2 капки в половин чаша вода както по-горе.[/font][/color]Ден 6: Приеми 2 супени лъжици заедно с 1 чаша вода както по-горе. Сърбай, не я изгълтвай наведнъж. Поеми я в разстояние на 15 минути. (ако тежиш над 68 килограма вземи 2 супени лъжици. Ако си над 90 кг. Вземи 3 супени лъжици)[/font][/color]Тази доза ще убие остатъците из тялото, включително и[/font][/color]съдържанието на червата, места недостижими от по-малка доза или електрически заряд. Алкохола от тинктурата може да те замае за няколко минути. Просто остани седнал докато се чувстваш отново добре. После вземи niacinamide 500 mg за неутрализиране токсичността на алкохола. Може и да почувстваш леко повдигане за няколко минути. Повърви на свеж въздух или просто поседи докато отмине. Може да добавиш повече вода, мед или подправки за да го направиш по-вкусен.[/font][/color]В продължение на една година: вземай 2 супени лъжици от[/font][/color]тинктурата веднъж седмично. Това е за да се убият паразити, които може да прихванеш от семейството ти, приятели или животни.[/font][/color]Членове на семейството и приятели също трябва да поемат 2 супени лъжици през седмица за да избягнат повторното ти заразяване. Те може да подслоняват няколко паразитни стадия в червата си без да имат каквито и да е симптоми. Но когато те се пренесат на някой, който има рак, те моментално ще потърсят неизлекувания орган за да продължат да се размножават.[/font][/color]
 
[/font][/color]Капсули с Пелин (трябва да съдържат 200-300 mg пелин)[/font][/color]Ден 1: вземи 1 капсула преди вечеря, с вода.[/font][/color]Ден 2: вземи 1 капсула преди вечеря[/font][/color]Ден 3: вземи 2 капсули преди вечеря[/font][/color]Ден 4: вземи 2 капсули преди вечеря[/font][/color]Продължавай да увеличаваш по този начин до ден 14, където вече ще взимаш по седем капсули. Взимай капсулите като една доза (можеш да ги гълташ една след друга). После следват още 2 дена с по 7 капсули. След това вземаш 7 капсули веднъж седмично за неограничен период, както е указано в превантивната анти паразитна програма. Гледай да не прекъсваш преди шестия ден, за да си сигурен, че всички чревни метили са мъртви. След това можеш да забавиш, ако искаш. Някои хора с чувствителен стомах предпочитат да останат по-дълго на всяка доза вместо да увеличават според графика. Можеш да избереш да увеличиш ритъма след шестия ден.[/font][/color]Капсули с карамфил[/font][/color]Ден 1: вземи една капсула 3 пъти дневно преди ядене.[/font][/color]Ден 2: вземи две капсули 3 пъти дневно[/font][/color]Ден 3-10: вземи три капсули 3 пъти дневно[/font][/color]След ден 10 взимай по 3 капсули заедно веднъж седмично като част[/font][/color]от превантивната антипаразитна програма.[/font][/color]Взимай орнитин преди лягане, против [/font]безсъние. Дори и да нямаш безсъние сега, може да имаш след като убиеш паразитите.[/color]
[/color]http://grigorsimov.blog.bg/politika/2009/05/25/bitkata-za-zdraveto-ti-lekuvane-na-rak.339158 (http://grigorsimov.blog.bg/politika/2009/05/25/bitkata-za-zdraveto-ti-lekuvane-na-rak.339158) [/color]
Титла: Re: Билките
Публикувано от: ATALIS в Март 30, 2012, 22:08:52 pm
Една от основните разлики м/у лекарствата и билките ,е че лекарствата  имат малко активни елементи и са добре проучени ,а билките имат хиляди и не са много добре проучени.
Титла: Re: Билките
Публикувано от: Monolith в Април 09, 2012, 01:10:26 am
Една от основните разлики м/у лекарствата и билките ,е че лекарствата  имат малко активни елементи и са добре проучени ,а билките имат хиляди и не са много добре проучени.

Atalis - и какво от това? Да започнем да се тъпчем с боклуците на фармацевтичните компании ли?
Титла: Re: Билките
Публикувано от: Терес в Април 09, 2012, 10:00:24 am
Всичко,що е в опаковка е вредно. :) Колкото по лъскава,толкова по вредно!
Титла: Re: Билките
Публикувано от: Princess_Deja в Април 09, 2012, 20:22:55 pm
Една от основните разлики м/у лекарствата и билките ,е че лекарствата  имат малко активни елементи и са добре проучени ,а билките имат хиляди и не са много добре проучени.
Ще се опитам да `внеса` малко яснота, въпреки че не ми е цел да ви убеждавам в нещо, но ми е странно невежеството и некомпетентността, които в доста случаи са смъртоносни.
Лекарствата са Химия. Съставки на химична основа, на база на които може да се въздейства по-видимо на човешкия организъм. Билките са ... си билки. Т.е. на биологична-натурална основа. Да, навремето като ме болеше гърло, баба (лека й пръст) със свинска мас и газ ме мажеше и разстриваше и на сутринта бях добре. Да, като отидете в аптеката и попитате какво да си вземете за кашлица- прахче АЦЦ или сироп на билкова основа, ти обясняват, че едното (прахчето) е химия и действа по-добре и по-бързо, а сиропът ти е концентриран чай, който да пиеш по-дълго.
Дълго време другата ми баба- да е жива и здрава, изкупуваше билки, а баща ми имаше цели редове в библиотеката с билкарски книги и ФАКТ е, лекувал ни е с билки. Дори когато пчела си заби жилото в горната ми устна, и приличах на прасенцето Пиги от Мъпетите, татко отвори книжката видя, че с начукан чесън и магданоз в марля като ми наложи мястото ще спадне, а бях на училище и не беше добре да ми се подиграват. Въпреки алергозана, който пих, от това не спадна оттока. И на другия ден без проблеми си бях в клас.
Но да пишете по-горе, че Менингит, Туберколоза и Рак се лекуват с билки е доста несериозно!!!
Защо няма нещо за Сифилис и Трипер? Правете разлика между биология и химия. Както и признанието на един човек, който преди много време е открил Пеницилина и благодарение на това доста хора са оцелели.
Имам мнение и за "белия равнец", който спира кръвоизлив- НЕ Е така! Дори и в комбинация с "овчарска торбичка"- единствено инжекцийки с витамин К-а и папаверин в болницата! Иначе си умираш като в "Железния светилник".
 
Титла: Re: Билките
Публикувано от: бате Боби в Април 09, 2012, 21:19:07 pm
Принцесо  Дежа , не е разумен принцип да се отрича нещо , само защото не си попадала на нужната информация за него :)
Не само че се лекува рак с билки , но  и се лекува  успешно!
 Алтернативната онкология използва няколко вида методики на база билки.
- билките на Хокси ( има цял филм за този американски лекар, лекувал успешно онкология в средата на миналия век. Естествено , погрижили са се това да не става достояние ..)
- Методът Голюк
-Методът ЧАК
-Методът Алефиров
- Методът на Валери Тищенко ( на основата на билката болиголов)
-Методът Корепанов
-Фунготерапия ( различните видове гъби-Шиитаке, Рейши, Веселка..)
- Методът на Продан Христов - неговият антималигноцит нали е комплекс от две билки? ( Някой ако казва ,че не лекувал, да се обади , ще го запозная със средно голяма група от хора , които са излекувани :) )
- В София живее почтеният гражданин Владимир Бошнаков. Този човек е станал билкар, след като са му открили 1.Исхемична болест и сърдечна недостатъчност 2. Съдова непроходимост в мозъка , водеща до припадъци и 3. Рак на простатата. След като трима медици са се упражнявали на него общо 7 месеца и са го съсипали от лекарства, (само дето не е умрял) той зарязва всичко и почва с билките. Сега е на 82 и казва , че никога не се е чувствал по-здрав! На този човек може да се вярва, обявил е публично , че лекува без пари. Познавам го лично, уникален човек е.
Информацията за почти безплатни лечения ще става все по кът, копирайте , защото скоро съвсем ще залипсва :) 
Титла: Re: Билките
Публикувано от: Princess_Deja в Април 09, 2012, 22:08:52 pm
Бате Боби, какво точно "отрекох"?
Ако още веднъж прочета изречение със смисълът (и в "Религия" и в "Езотерика" и в "Кулинарство"), че не мога да отрека неща, защото ... не, че някой е наясно аз какво знам, а какво той/те си мисли/ят, че знае и вярват в това ... ще си отхапя едната ръка, с която пиша, заклевам се!
Написала съм на разбираем български и своя опит от лечение с билки и какъв реално е ефекта от лекарства, за болести, които не се лекуват с Билки. Примерът на един излекувал се от Рак, не може да докаже нещо, срещу примерите на излекувани с други конвенционални методи.
Да не говорим за Менингит, Бронхопневмония, Туберколоза!!! Хора, разберете, че това е опасно тесногръдие или страх.
Но не ми обяснявайте, че е достатъчно да прочета информацията тук, за да се лекувам, ако се разболея от подобни неща.
Всичко си е на ваша отговорност. Животът и на децата ви си е ваш, но не и отговорността в какво вярвате и какво си причинявате, сами поради скрупули.
Титла: Re: Билките
Публикувано от: kalan в Април 09, 2012, 22:35:37 pm
Понякога когато човек се разболее от тежка болест и вижда, че традиционната медицина не помага започва да търси други методи. Но то си е до човек и всеки си носи отговорност. Познавам хора, които независимо че са болни тежко пренебрегват алтернативни варианти. Поради предразсъдъци и неинформираност. Дори и да виждат, че лекарите с нищо не помагат е готов да умре, но не и да изпие някакви билки или да пробва нещо друго.
Титла: Re: Билките
Публикувано от: Princess_Deja в Април 10, 2012, 01:14:55 am
Kalan, аз за съжаление имам обратни примери за "(не) вярата" в лекари, и как хора болни от рак дават много пари и затъват в заеми, само защото си мислят, че някой Шаман ще ги излекува. Отделно са по телевизията и не ми се търсят линкове. Но е факт за съжаление, че има неща, които НЕ се лекуват.
След една подобна статия, на нещастен баща който е дал стотици пари, защото не са повярвали в неизбежният резултат, аз съвсем отговорно заех позицията, че никога не бих натоварила близките си със заеми, а бих предпочела да повярвам в невъзможността да оцелея. Това е животът. Цинично е. Но защо някой да печели от моята смърт и нещастие...
Пак, потретвам, добре е човек да се информира и да има знания за билките как помагат, но лекарствата не са такъв `бич`, нито билките Панацея.
Последно ще споделя за Таласемията. Повечето незапознати си мислят, че това се Лекува! Не. Това не е смъртоносно, ако е първа степен и не се налагат конкретни манипулации и интервенции. Но нещастни хора с деца по центрове за хемодиализа мислят, че може да се `изпари`.
Това е наследствен геном на кръвта. Трябва да смениш кръвта на някого, за да се `излекува`. В същото време кръвният здравец и чернодробните ензими поддържат здравословното състояние. Но не и да не се предаде на поколение. Т.е. разбирайки, че имаш таласемия, предадена от баща ти, ти няма как да се излекуваш и да не я предадеш на детето си. Опасно е, като и бащата на детето ти е в такова `състояние`- тогава се получава тежката форма. И в следващия момент вече Факт тази тежка форма, популярни български автори в медийното пространство почват да `помагат`! Как? Дават пари на таткото да можел да пътува до София за хемодиализата. Или други вливания. Чудесно. Благородно и прекрасно. Пишем есемеес-и да се съберат пари за трансплатации, а не ги дадем на толкова компетентните `врачки`, които могат да те излекуват по "Методът Пинокио"...
Ползването на билки е добре, но това не Лекува като лекарство. Питайте Д-р Хаус, ако щете, за да е ясно, че един организъм и въобще медицината да се развие, не е само за да печелят фармацевтичните компании, а и защото има реален ефект.
Може да са останали и добри Шамани, но за момента предпочитам онези, които не успяха да ме парализират с упойка в гръбначния стълб като раждах, нито ми искаха нещо за това, че не изпитах грам болка като родих, а и оживях след раждането(за разлика от много, които не са в древността)!
Титла: Re: Билките
Публикувано от: kalan в Април 10, 2012, 01:22:44 am
Аз не говоря за шамани, а за билки. И в никакъв случай не отричам традиционната медицина. Лошото на билките е, че за да имат ефект трябва продължителна употреба.
Титла: Re: Билките
Публикувано от: Princess_Deja в Април 10, 2012, 01:53:10 am
А аз говоря ... за Лечение! Кой как го разбира и вярва е различно. Но елементарно, колко пъти някой се е изЛекувал само с билки и друг с лекарства... Дали, как да го напиша... ще повярваш, че главоболието ти ще мине от медитация и чай от мента или едно хапче аналгин, е нещо което само може да ти помогне. И когато чаят не ти помогне, а се престрашиш с хапчето и видиш, че действа, значи ... Действа. Следващия път хапче или чай ще пиеш?
Титла: Re: Билките
Публикувано от: Iveta в Април 10, 2012, 02:11:48 am
Човекът не е създаден еднотипно в лаборатория, че да се тъпче с л-ва. Алтернативната медицина съществува много, много преди конвенционалната....

По последното мнение:
Главоболието ще мине, ако пациента повярва и иска да мине. А и хапчето ще окаже бърз ефект, но дали всъщност това е лечение или изтласкване на проблема все по-навътре!? За отрицателните ефекти в случая на аналгетиците рядко някой говори. Все пак да не забравяме, че няма нелечими болести, а има нелечими пациенти.

А и Ванга го е казала много точно, че помага тази билка, която живее в човека и човекът живее в нея.

Титла: Re: Билките
Публикувано от: Princess_Deja в Април 10, 2012, 02:20:59 am
Признавам, че съм Безсилнна срещу баба Ванга (Светла й памет)!
Безсилна съм и срещу Нелечими Пациенти. Като се надявам това да не са близките ми.
Относно вярата ми ... хъм- дали ще ми повярвате, че детето ми като беше малко и бяхме в едно далечно място без аптеки, а то умираше от болки в корема, аз си поставих ръката и исках просто да не го боли. То заспа и на другия ден каза : Мамо, ти си магьосницата на коремчетата.
Чия вяра? Неговата или моята? Билка никаква!
Но впоследствие като се налага, Бога ми, много искам кашлицата да му мине само с чайове от мащерка, но нъцки!
Детето си кашля (може би щото още е малко и не може така да концентрира енергията)- но лекарствата си действат. И вечер като заспи, а не кашля ми е добре и на мен. А дядо Манго, ако ще и да ми измисли начин за безсмъртен живот, пак ще си купувам лекарства и ще се доверявам на лекари и на себе си.
Титла: Re: Билките
Публикувано от: kalan в Април 10, 2012, 02:34:29 am


По последното мнение:
Главоболието ще мине, ако пациента повярва и иска да мине.

Или по-друг начин казано - Плацебо ефект. Често го прилагам в момента на баба ми. От 4 години е неподвижна и на легло. Почти всеки път като ми каже боли ме главата и давам витамин С. А и казвам, че е за глава. След 10 минути сама ми казва, че нищо не я боли.   :D
Титла: Re: Билките
Публикувано от: бате Боби в Април 12, 2012, 10:15:54 am
   
  Принцесо Дежа , за мен веднага става ясно, че тази материя ( здраве, профилактика и лечение) не ти е така близка. Още си в началото на установяването на истината  :)   НО това не е обида или присъда, просто констатация. Всички сме невежи, само че в различни области..
  Отричаш, разбира се , и продължаваш да отричаш : "Примерът на един , излекувал се от рак" това не е ли отрицание ??    Аз ти подадох десетина методики за фитотерапия на рака , ти колко от тях проучи за да прецениш, че само един се е излекувал ? :)
 
  Най-важното е да се разбере къде "научната" Медицина може да помогне и къде е абсолютно импотентна. Който отказва да го проумее - ще пати!!  Изходната точка е че тя е една съвсем обикновена индустрия ,бизнес. ( А какво е важно за един бизнес? Да има клиенти! При това - редовно! :) )
 
 "Научната"Медецина  е задължителна за  ДИАГНОСТИКА, и преодоляване на ВСИЧКИ СПЕШНИ СЪСТОЯНИЯ -  Инфаркти, тежки травми, дискови хернии, смяна на стави, остри възпалителни състояния   и т.н. Там тя е факир, защото е заинтересована да  вдигне пациента на крака , да го закрепи  за да може той после ЦЯЛ ЖИВОТ ДА Е ЗАВИСИМ ОТ НЕЯ И ДА СИ ПЛАЩА! Защото ако го изтърве да си отиде, с него си отива и портфейла му!  :)
 
  Извън спешната помощ обаче , Медицината НЕ Е ЗАИНТЕРЕСОВАНА   да прави нищо, което  кардинално да излекува пациента. Затова тя ЛЕКУВА , но НЕ ИЗЛЕКУВА !   Независимо дали имаш диабет, високо кръвно, псориазис, артрит или др. подобна болест , ти се казва :   " Медицината това не го лекува,  НО ТЕ ДЪРЖИ ЖИВ, АКО СИ ПИЕШ ХАПЧЕТАТА ЦЯЛ ЖИВОТ!! "   :)
  И когато чуеш медик да казва , че нещо си не се лекува , това означава, че  "Официалната медицина не го лекува!"
  ( А който успява да го излекува , го натирва в кучи гъз, да не й пречи да дои пациента..)
 
  Ти малко си объркала понятията и си сложила няколкко болести в един кюп:    Менингитът и Пневмонията са спешни състояния и там трябва  при чичо доктор.  Но туберкулозата (особено хроничната) и рака не са спешни състояния . Следователно за тях трябва алтернативна медицина. Защото  с "официалната" няма да можеш, това не й е в  периметъра , както стана  въпрос. ( при рака химиотерапията помага на 2% реално, )
 
  Болести като кашлица, хрема и прочие "леки" състояния имат съвсем друга природа и причина на възнникване и не се сравняват изобщо с "тежките" болести. Тези леки състояния са т.нар. "токсемични кризи" ,чрез които организмът се самопочиства ,  за да си върне отново баланса. Понеже хората не са запознати с това,( а и не искат да ги запознават, нали трябва да върви бизнеса..)   вместо да се радват, те бързат да си свалят температурата и кашлицата ,  не съзнавайки , че с това слагат прът в логиката на самия организъм, който най-добре знае как да се самовъзстанови, дори и чрез някои обостряния. 
 
  Сега конкретно.
 1.  В „клуба за борба с рака”   в раздела  „ХИМИОТЕРАПИЯ” има 91 стр.  http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=rak&Number=1949908581&page=0&view=collapsed&sb=5&#8706 (http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=rak&Number=1949908581&page=0&view=collapsed&sb=5&#8706)
  А  само  в раздела за лечение на рак с пречистена газ има 85 страници ! ( Какво пък е това, ще кажеш, нали :) )
 http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Cat=16&Board=rak&Number=1949874445&page=0&view=collapsed&sb=5∂=&vc=1 (http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Cat=16&Board=rak&Number=1949874445&page=0&view=collapsed&sb=5%E2%88%82=&vc=1)
  Разбира се , пълно е с отзиви за излекувани от рак, но кой ли да им обърне внимание, хората са се излекували почти за без пари , а  за БигФарма това е най-лошия  кошмар  :) :)
 Е какво, ракът не се лекувал с народни средства..? :)
 

2. Във  форума ,където аз пописвам   („Земя назаем”)  е споделяно за  излекуване на болести , обявени от „научната Медицина” за  абсолютно нелечими!  (Е, как така, уж нелечими :) ) 
 
   Ето тук http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=3021.msg56273#msg56273 (http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=3021.msg56273#msg56273)
     - ДИАБЕТ тип 1 при малко дете.  (детето вече не е на инсулин , не му и трябва )
 
 - Множествена склероза . Почти излекувала се  жена от Бургас, с помощта на лечебен глад и промяна в храненето.  http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=1419.msg29531#msg29531 (http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=1419.msg29531#msg29531)
 
 -  Съфорумката Вики с помощта на 10 дневно (грамотно проведено!)  сухо гладуване си върна цикъла , който цели три години липсваше! Сега й е като по часовник.  Не ми се търси линка към темата .
 Това са реални хора и реални истории. (Почти всички се познаваме)
   
 3. Хронична 20 годишна туберкулоза   ( обявена за абсолютно нелечима!! )   беше излекувана за месец с помощта на мощен йонизатор ! Познавам както съпругът на болната ( лекар от Киев, казва се Раман Раманович) , така и  ученият, изобретил въпросния  йонизатор  ( учен от Киев, експерт по енерго-информационна медицина)  Разбира се , уредът няма нищо общо с  „йонизаторите” по 25 лв, които се продават по супермаркетите .. (Аз имам същия такъв, дава 5 млн. аеройони на куб. см. )
 
 Стана дългичко, за десерт давам  линк към още една чудо-методика  ( препарат ) , за която смятам да пусна отделна тема и  в този форум.  В разработката  има както директно копирани, така и линкове  за  повече от 400  отзиви  за успешно излекуване от тежки болести , обявени от ВЕЛИКАТА НАУЧНА МЕДИЦИНА  за нелечими или „труднолечими” 
 http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=6168.0 (http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=6168.0)

 ( Тук е във файл http://dox.bg/files/dw?a=c797976eb4 (http://dox.bg/files/dw?a=c797976eb4) )
 
 
 
Титла: Re: Билките
Публикувано от: бате Боби в Април 12, 2012, 11:06:55 am
Пропуснах да уточня , че когато говоря за "традиционната" или "алтернативната" Медицина, имам предвид еталонът - тоест - лекарят-традиционалист , който си разбира от работата, както и натуропатът( може да е лекар, може и да не е )  , който си разбира от неговата. Защото некадърници и шарлатани има  както в традиционната, така и в алтернативната.
 ( Както и навсякъде другаде..  за тях не става въпрос. )
Титла: Re: Билките
Публикувано от: Princess_Deja в Април 13, 2012, 12:58:57 pm
Цитат
НО това не е обида или присъда, просто констатация. Всички сме невежи, само че в различни области..
"Невежа" не смятам че съм, и НЕ приемам констатацията Ви! Ако не я докажете, сте един клеветник. А аз от своя страна мога да докажа `вежеството` си, поради редките ми случаи на боледуване, както и щастието да имам и отглеждам детето си без да ми се налага да го  лекувам с полезни билки и илачи. Старая се антибиотик да му давам в краен случай, но доста неща прочетох, за функцията на черният дроб и как реално оставяйки го да се справя сам и имунитета на сравнително малък още човек, може да се увреди повече от приемането на антибиотик, който сравнително бързо унищожава болестотворните организми.
Понеже темата е за билките, и аз си мислех, че достатъчно ясно се разбира мнението ми, което в никакъв случай не отрича, повтарям НЕ отрича лечението с билки на определени болести. .. мисля да продължа да настоявам, че не отричам, повтарям не отричам лечението с билки, защото самата аз съм била лекувана с такива, но това не ми пречи да разбирам, че за болести като Туберколоза, Рак, Пневмония и Менингит, без да отричам, повтарям без да отричам иначе сравнително нефелния ефект, аз считам, че лечението с билки не лекува такъв вид болести. Не аз съм сложила болестите в един кюп, а прочетет малко по-напред в темата съветите за лекуване на такива болести. Никъде не пише за хронична Туберколоза нито за Ракът, който не е спешен. Ако не бях го разбрала от тази тема, винаги щях да си мисля, че като кажат на някого "имате Рак" и в този миг еди голям Рак го захапва и спешно трябва да се направи нещо ... Кой говори за спешно. Говорим за болести и лечение!
Примерът за един човек излекуван от Рак, пърхут и ... хемороиди вие го дадохте. И защо аз трябва да се интересувам , кои от изброените Методи с какви оздравяващи ефекти са и за колко човека спрямо останалите, които са с конвенционалните лекарства и способи.
Когато обяснявате нещо за разбиращи и компетентни фитотерапевти, не искайте от мен да повярвам или да поверя живота си на знанията и разбиранията на непознати, отколкото да се доверя на собствените си разбирания за това как да запазя живота си. За това ... ми оставете свободата и отговорността сама да се грижа за себе си. Не ми е нужна вашата компетентност.
Титла: Re: Билките
Публикувано от: бате Боби в Април 15, 2012, 00:04:33 am
 Нещо не се разбираме ,принцесо..  аз ти пиша явно на китайски, ти ми отговаряш на датски :)
 Този форум се чете от повече от един човек , затова съм се и постарал да вкарам съдържание. Наясно съм, че  точно ти  няма да се задълбочиш и секунда  в инфото, което дадох.  Информацията си намира  потребителя. (За разлика от голата емоция и общите приказки .. )
  Разбира се, има хора , на които познание не им трябва :) , те нито имат потребност от него,  нито знаят какво да правят с него, нито могат да му се радват :) 
 

Титла: Re: Билките
Публикувано от: Princess_Deja в Април 15, 2012, 20:37:24 pm
Ако последното изречение, с което сте се самоопределил и откровено сте споделил какво е за Вас знанието, показва и способността ви за водене на `диалог`, аз само бих се оттеглила с най-голямо удоволствие.
Без да досаждам на четящите, ясно е отбелязано за какво е този "Раздел". Аз съм написала своите впечатления от макар и малкия ми опит с билки. И единствено исках да обърна внимание на следващите четящи да не се впускат без консултация и ясно съзнание за отговорност към живота и здравето си, да се лекуват само с билки.
Титла: Re: Билките
Публикувано от: вещичка в Април 27, 2012, 17:08:01 pm
Ето някои от страничните ефекти на най-известните билки:

Маточина

Влиза в състава на петте най-успокояващи билки. Премахва тревогата, раздразнението, повишава работоспособността и помага да се съсредоточим. Маточината е мек спазмолитик. В нейния състав влиза веществото цитрал, което притежава слаботоксично действие.Ако се пият отвари или чай с маточина ежедневно в продължение на 2-3 седмици обаче може да се появи главоболие, виене на свят, запушване на носа.

Лайка

Притежава силни противовъзпалителни и спазмолитични свойства, успокоява стомаха при гастрит и язва, помага за възстановяването на повредени лигавици. Предозирането може да предизвика при жените отпускане на гладката мускулатура на матката, което води до проблеми в менструалния цикъл и усложнения при бременност. Постоянната употреба на лайка възпрепятства всмукването на желязото от храносмилателната система в кръвта, което може да предизвика анемия поради недостиг на желязо.

Мента

Смята се за женска билка, защото намалява болката и неприятните усещания по време на месечния цикъл. Намалява мускулните и съдовите спазми, притежава антихипертензивно действие (намалява налягането при хипертония), помага при стомашни колики. Ментолът, съдържащ се в растението, намалява кръвното налягане. Затова хипотониците (хората с ниско кръвно) трябва внимателно да приемат чай от мента и други запарки. Ментолът забавя сърдечната дейност и усложнява работата на дихателния център, което може да предизвика влошаване на здравословното състояние при страдащите от бронхиална астма и брадикардия. Три чаши ментов чай дневно могат да предизвикат дори у здравите мъже намаляване на ерекцията за сметка на спадане на налягането в половия член и влошаване на неговото кръвоснабдяване.

Пелин
Още Хипократ е писал, че пелинът лекува женските болести и възбужда апетита. На основата на пелина в края на 19-ти и началото на 20-ти век се е правел абсентът и много пристрастени към него хора са заболявали от различни нарушения на нервната система - от халюцинации до т.нар. пелинова епилепсия. Пелинът е противопоказен при бременност.

Жълт кантарион
Той е може би най-популярния природен антидепресант с успокояващо действие. Премахва също спазмите на храносмилателната система, притежава противовъзпалителни свойства. Тази билка обаче повишава чувствителността на организма към ултравиолетовите лъчи. Ако приемате жълт кантарион е по-добре се въздържайте от продължително излагане на слънце. При продължително употреба (повече от месец) може да се появи горчивина в устата, болки в черния дроб, запек. Предозирането предизвиква вялост и сънливост.
Коприва
Притежава кръвоспиращо действие, помага при проблеми с жлъчката и хроничен бронхит, повишава съкратителната способност на матката. Знахарките още в древността са я използвали като средство, предизвикващо аборт. Бременните жени трябва да се въздържат от употребата на коприва. Тя е противопоказна и при атеросклероза на съдовете, хипертония, ракови заболявания на матката и простатата.

Подбел
Той е ефективно отхрачващо средство. Съдържа токсични вещества, които могат да предизвикат възпаление на черния дроб, свързано със застоя на кръвта в органа. Отварата от тази билка повишава налягането в малък кръг на кръвообращението, което е противопоказано за хората, страдащи от астма и сърце.


А тук в сайта има съдържанието и действието на най-използваните билки и добавки в кухнята: http://darovenaprirodata.alle.bg/%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%BA%D0%B8/%D0%BA%D0%BE%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%B5/  (http://darovenaprirodata.alle.bg/%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%BA%D0%B8/%D0%BA%D0%BE%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%B5/)
Наскоро го направих и още не съм добавила всички бабини рецепти от дебелите тефтери  :) .
Титла: Re: Билките
Публикувано от: вещичка в Април 27, 2012, 19:48:46 pm

Но да пишете по-горе, че Менингит, Туберколоза и Рак се лекуват с билки е доста несериозно!!!

Принцесо Дежа,

имам позната от астрологичният форум, в който пиша (от него си цитира Синухе между другото) и тя се разболя от тежката болест рак. След всички медицински терапии, които премина и бе заплашена от операция тя се свърза с мен за да и направя натурален билков крем, защото и бяха забранили да ползва друга козметика. Заедно с пакетчето и изпратих цитат от книгата "Твоето тяло казва обичай се" на Лиз Бурбо за точно нейният проблем. Момичето се взе в ръце и започна да работи със себе си и грешните емоционални проблеми предизвикали проблема и. В днешният ден - година след случая, тя е жива и здрава и излекувана и това не е благодарение на конвенционалната медицина, а благодарение на нея самата и желанието и да се справи!

Факт е, че всяка една болест е предизвикана от неотработени и заседнали емоции, които сме натъпкали дълбоко в себе си и не искаме да ги извадим и да се преборим с тях. Цитат на личната ми лекарка: Всички болести от нерви, само трипера от кеф!  :D

Човекът като обитател на тази планета е създаден с перфектно тяло. Здравето е негово естествено състояние. В случаите, когато се появи болест, това е знак на Духа ни, че нещо в емоционален или енергиен план ни куца. В средите на лечителите е известно, че всяка една болест е предизвикана от неразрешена емоция и като такава тя е осезаема до момента, в който не осъзнаем даден емоционален дразнител и не го приемем.

Природата, която ни заобикаля е създала всичко необходимо за лечение на човека. В зависимост от ареала който обитаваме, билките растящи там, както и минералите носят нашата енергия и съответно те са най-подходящи за нас, защото вибрациите ни са еднакви.

Ако човек се научи да се оправя с емоционалните си батаци, то и ще получи перфектно здраве...
Титла: Re: Билките
Публикувано от: Princess_Deja в Април 28, 2012, 02:26:21 am
Има един моного готин футболист - Стилиян Петров! Много ще замоля да направите нещо с кремчета, или каквото е нужно да оздравее човека. Ако го направите, тогава ще призная това, което ми обяснявате. Защото и аз имам една позната Шехерезада , а друга Алиса, които са много наясно, но някак излекуваните реално като статистика са несъвместими с отделните случаи, с които претендирате тук. Много се радвам за здравето на хората, но не ми обяснявайте как на вас да си дам парите за кремче, за да се излекувам... докато (Пази Боже) самите ВИЕ самите лечители не се разболеете от нещо `нелечимо` и така се случи, че дори се наложи да излъжите, че именно конвенционалната медицина ви е помогнала, а не върбата до блока. Защото до сега, за мен и детето ми лекарства са ми помагали, без последствия.
Моля ви, просто, мислете не само за себе си, но и за хората, които могат да пострадат, или децата, от подобно тесногръдие.
Титла: Re: Билките
Публикувано от: вещичка в Април 28, 2012, 08:31:32 am
Девойченце,

някъде да съм писала, че аз съм я излекувала или че ми е платила за нещо!?!? Или си вадиш отделни думи от контекста, защото ти е по-удобно да поплюеш, вместо да помислиш! Предложих и моят начин на мислене и това е - тя го реши. И вместо да ми се правиш на интересна влез в него форум и пиши на Лигония. Аз там не влизам от много време и затова нямам как да я предупредя ако това си мислиш. Виж какво ще ти каже  :hi: .

Скъпа моя, точно това тесногръдие излекува моят син - преди 10 години беше стигнал до инхалатор заради астма. В момента е на 19 години и не ползва инхалатор и никога повече не се е сетил за астма от 10 години насам!

А сега си помисли коя от двете ни е тесногръда  ;) .

И не ми говори за футболисти и прочее екземпляри, за които милееш - не ме интересуват!
Титла: Re: Билките
Публикувано от: arktur в Април 28, 2012, 14:23:58 pm
Билките лекуват всичко, но не и без съдействието на болния.  "Няма нелечими болести, има нелечими пациенти", а тук някъде циркулира темата "Болестта като път (http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0%20%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE%20%D0%BF%D1%8A%D1%82&source=web&cd=2&ved=0CC0QFjAB&url=http%3A%2F%2Fvaseto.info%2Fbooks%2Fnew%2FB5.doc&ei=VtKbT4iDHJHgtQa97qx1&usg=AFQjCNHQsHitbh57r2Wrm4M0-zycJePUcw&cad=rja)", та в този ред на мисли, на кой каквото му е писано - от него самият де, нали Висшия Аз е решил какво да преживее тук и сега. Ако иска да умре от рак, от удавяне няма да е.
 Бъдете здрави и вярвайте в чудесата, защото те се случват постоянно! 8)