Автор Тема: НАТО - Армията на Земята!  (Прочетена 8927 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Peacekeeper

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 131
НАТО - Армията на Земята!
« -: Април 02, 2008, 17:29:41 pm »

Започна най-голямата среща на върха в историята на НАТО

Операциите на НАТО в Афганистан и Косово и разширяването на алианса, ще доминират в започващата днес в Букурещ тридневна среща на високо равнище на 26-членната организация.

Това е най-голямата среща на върха в историята на НАТО, по броя на участващи партньори и международни организации - близо 3000 делегати, сред които шейсетина държавни и правителствени ръководители, министри на външните работи и на отбраната.

Българската делегация е ръководена от министър- председателя Сергей Станишев, предаде БТА.

Над 3500 журналисти са акредитираните за срещата, която протича при безпрецедентни мерки за сигурност.

За първи път среща на върха на НАТО започва без яснота по крайния си резултат, след като до официалното откриване не бяха уредени споровете между съюзниците за това какъв статут да дадат на стремящите се към алианса Украйна и Грузия, и за приемането на Македония, заплашено от гръцко вето.

Дискусиите по спорните въпроси ще продължат по време на форума, но никой не се наема да прогнозира техния изход. Форумът, който ще се състои във внушителната по размерите си сграда на парламента, ще включи срещи на най-високо равнище в различни формати - Северноатлантически съвет, Евроатлантически съвет за партньорство, Комисия НАТО-Украйна и Съвет НАТО-Русия, за който е поканен президента Владимир Путин.

Срещата започва с работна вечеря, на която държавните и правителствени ръководители на 26-те ще обсъдят операциите на НАТО, разширяването и развитието на партньорствата, се посочва в комюнике на алианса.

Дискусиите продължават утре сутринта със заседание на Северноатлантическия съвет, последвано от среща на Съвета с новопоканените държави и работен обяд на ЕАСП, с участието на страните от НАТО и 23-те партньори.

На Афганистан - една от най-важните теми за алианса, смятана дори за решаваща за оцеляването му - ще бъде посветена специална сесия утре следобед. На нея ще бъде обсъдена нова стратегия за Афганистан, предвиждаща по-добро съгласуване на военните действията на ИСАФ и гражданските усилия за възстановяване на страната.

В дискусиите ще участват държавните и правителствени лидери на алианса, представители на ненатовски страни, участващи в ИСАФ, президентът на Афганистан Хамид Карзай, генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, големи международни организации, ангажирани с Афганистан като ЕС и Световна банка.

Мисията на НАТО в Афганистан е предмет на остри търкания между съюзниците, главно що се отнася до начина и равнището на участие на отделните страни членки в операциите на ИСАФ.

Букурещкият форум на алианса бе първоначално замислен да остане в историята на НАТО като среща на поредното разширяване.

Три страни от Адриатическата харта - Албания, Македония и Хърватия очакват да получат покани за членство, но едва утре ще стане ясно колко покани ще бъдат раздадени.

Ако за Хърватия и Албания има консенсус сред 26-те, членството на Македония съвсем не е сигурно. Гърция заплашва с вето поканата за Скопие, ако не се намери приемливо решение за името на бившата югорепублика, и тъй като в НАТО решенията се вземат с консенсус, Македония може да остане още известно време пред вратите на алианса.

Липсата на консенсус сред съюзниците е още по- очевидна при разширяването на изток, към бившите съветски републики, и на срещата се очаква сблъсък и по този въпрос. Амбициите на Украйна и Грузия да бъдат приети в Плана за действие за членство - последният етап преди пълното присъединяване - са силно подкрепяни от САЩ, Канада и повечето нови членове на НАТО, включително България.

В натоварения дневен ред на срещата са включени също въпроси, свързани с политиката на НАТО към предизвикателствата на утрешния ден: кибертероризма, климатичните промени, енергийната сигурност.

Предвидени са също дискусии за натовската мисия КФОР в Косово след обявената независимост на областта, както и за разработване на система за противоракетна отбрана на НАТО, включваща американския противоракетен щит, която да покрива всички страни членки.

Срещата ще приключи в петък със заседание на Комисията НАТО-Украйна, и на Съвета НАТО-Русия. Украинският президент Виктор Юшченко участва не за първи път в заседания на тази комисия, но за руския държавен глава Владимир Путин това ще е първата му проява в среща на върха на алианса.

 ;D
« Последна редакция: Април 04, 2008, 11:43:02 am от Peacekeeper »

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Re:НАТО - Армията на Земята!
« Отговор #1 -: Април 09, 2009, 21:52:38 pm »

За какво служи НАТО
Написано от Серж Алими   

    ГОСПОДИН Никола Саркози искаше неговото президентство да отбележи скъсването с един „френски социален модел”. Този модел обаче бе съживен от фалита на финансовия капитализъм по американски маниер. Тогава ли реши той да сложи край на една друга френска традиция - традицията за национална независимост? Макар никога по време на предизборната си кампания да не бе споменавал за подобно „скъсване”, а след това да е обвързвал връщането на Франция в общото командване на НАТО със засилване на европейската отбрана, Саркози обяви, че решението на генерал Де Гол е отживелица.
    Преди четиридесет и три години основателят на Петата република напусна мястото си в командването на Организацията, и то по време, когато Съветският съюз държеше в подчинение много европейски страни.
    Следователно можем да се запитаме с какъв мотив – или предвид на какви войни – Франция трябваше да даде заден ход днес, когато Варшавският договор вече не съществува и много от неговите бивши членове (Полша, Унгария, Румъния и т.н.) се присъединиха към Европейския съюз и към Атлантическия пакт.

    Да не би да става дума да се намери работа за осемстотин френски офицери в Генералния щаб на НАТО в Норфолк, Вирджиния? Или да направи удоволствие на производители на оръжия, приятели на Саркози, които се надяват, че едно завръщане на Франция в строя ще им позволи да продават повече военно оборудване? Да се убедят американците, че след като Париж спре да се цепи от групата, биха могли да упълномощят Саркози да стане един от представителите на техния кръг на влияние? По-вероятно е Елисейският дворец да се надява да извлече изгода от симпатията, която вдъхва новият президент на Съединените щати, за да извие врата на едно непростимо френско изключение. Същото, заради което по време на войната в Ирак видяхме как цял Париж се вдигна срещу всички доктори Фоламур от „сблъсъка на цивилизациите”. Което бе в ущърб на много днешни привърженици на Саркози – сред които и Бернар Кушнер, неговият министър на външните работи.

    Повечето от страните, членки на Организацията на обединените нации, не принадлежат нито към НАТО, нито към Европейския съюз; шест от страните, членки на Съюза, също не членуват в НАТО (Австрия, Кипър, Финландия, Ирландия, Малта и Швеция). Обаче между трите структури има известна неяснота. Тя се отнася до разширяване на географския обхват на военната организация и до това да ѝ се възлагат „стабилизаторски” мисии, които далеч надхвърлят нейните способности и юрисдикция.

    КАТО ПРИЗОВАВАТ за превръщането на планетата в земя без граници, крехко мнозинство от европейски депутати (двеста деветдесет и три срещу двеста осемдесет и три гласа) на 19 февруари поиска в области като международния тероризъм (…), организираната престъпност, интернет заплахите, разрушаването на околната среда, природните бедствия и други [1] да се установи още по-тясно партньорство между Европейския съюз и НАТО. С елегантна метафора изложените мотиви уточняват, че без военно измерение Съюзът е като куче, което лае, но не хапе.

    В стремежа си да не ни спестят нито една подробност депутатите атлантици, в подкрепа на призива си, напомнят за мрачните моменти от нашата история, за Хитлер, за Мюнхен, като не забравят да цитират и няколко реда от Ели Виезел, оцелял от Холокоста. Не бихме ли искали някой да ни дойде на помощ, когато плачем?, пледират те. Но главният талант на американските офицери никога не е бил да бършат сълзите на цивилни граждани. Нито по време на войната в Косово, нито по време на тази в Ирак. Войни, водени в нарушение на Хартата на Обединените нации. Но пък е вярно, че за въпросните европейски парламентаристи много страни-членки на ООН грешат, като се позовават на доктрината за необвързаност, наследена от епохата на Студената война, (което) отслабва съюза на демокрациите…

    Стана ясно, че бъдещата колективна отбрана на Европа, към която ръководителят на френската държава се присъедини, ще се организира единствено в лоното на Атлантическия пакт. Като съчетава цивилни и военни мисии, тя няма да се поколебае да се разгърне твърде надалече от бившата „желязна завеса” и да стигне до границите на Пакистан. Дори и в партията на Саркози двама бивши министър-председатели, Ален Жюпе и Доминик дьо Вильпен, се безпокоят от подобна насока и от опасността, която крие този обрат.

http://bg.mondediplo.com
http://nezavisim.net/2008-04-26-11-17-45/7674-2009-04-07-10-57-49


Неактивен cccpkgb

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 269
Re:НАТО - Армията на Земята!
« Отговор #2 -: Април 10, 2009, 10:27:03 am »
Кое е смешното в картинката? Че США са обградили Русия с ракети. Руснаците могат да ритат американски задници когато поискат в денонощието. Друг е въпроса, че целата тая работа е цирк.
Этот шоу-бизнес мама, папа Он будет с тобой или без Если ты послушаешь Камен

Неактивен Peacekeeper

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 131
Re:НАТО - Армията на Земята!
« Отговор #3 -: Април 11, 2009, 09:02:20 am »
целата тая работа е цирк.
Което е по-важното :P

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Re:НАТО - Армията на Земята!
« Отговор #4 -: Април 11, 2009, 21:24:49 pm »
Среща на върха 60 години НАТО, кои са истинските престъпници?

    НАТО оправдава войната с евфемизми като "човешка сигурност", "хуманитарна интервенция" или пък "отговорност за защитата"? Има оценки за повече от 25 хиляди военни, задължени да защитават не противниците на войната, а лидерите на НАТО, които имат колективна отговорност за войните и които постоянно нарушават международните норми.

    НАТО трябва да бъде разпусната за приноса й за ужасите на войната и за пренебрежението към съществуващите норми. Докато на 4 април 2009 година държавните лидери от НАТО се подготвят за празненствата за юбилейната 60-та конфереция на Алианса в Стасбург и Баден Баден, повечето от страните в Обединените нации вероятно ще бъдат по-склонни да честват унищожението на НАТО. НАТО е провокативна, опасна институция, която умножава ужасите на войната и конфликтите както чрез съществуването си, така и с разширяването си. Страните от Алианса общо са похарчили приблизително 70% от световния военен бюджет, който в момента ъзлиза на 1,473 милиарда долара.
Пари, отделени за армията в световен мащаб:
http://www.globalissues.org/article/75/world-military-spending
НАТО трябва да бъде разформировано по следните причини:

    * Страните-членки са похарчили 70% от световния годишен военен бюджет от 1,473 милиарда долара в нарушение на години от международни обещания за преразпределение на средствата за армията.
    * НАТО оправдава притежанието на атомни оръжия от "приятелски страни", но е склонна да извърши удари по атомните обекти на страни, обявени за престъпни от Алианса, и да рискува облъчване с радиация.
    * Въпреки че участва в многобройни военни интервенции и окупации като в Косово, Ирак и Афганистан, НАТО по-скоро допринася и оправдава, отколкото да спира ужасите на войната, в нарушение на основната задача, поставена от Хартата на Обединените нации.
    * НАТО не се отказа от опцията "първа употреба на атомната полика" и не предприе действия по резолюцията на Общото събрание, озаглавена "Осъждане на атомната война A/RES/38/75, 1983" - "да осъди формулирането, предлагането, разпространението и пропагандата на политически и военни доктрини и идеи, които имат за цел да легитимират първата употреба на атомни оръжия и да като цяло да оправдаят приемливостта на започване на атомна война" (2, Condemnation of Nuclear War General Assembly Resolution A/RES/38/75, 1983;
    * НАТО използва отработен уран, чийто ефект е отчасти подобен на атомно оръжие, и не предприе действия, за да подчертае, че "употребата на атомни оръжия ще бъде нарушение на Хартата на Обединените нации и престъпление срещу човечеството" ( Resolutions 1653 (XVI) of 24 November, 1961, 33/71 Bof 14 December, 1978, 34/83 G of 11 December, 1979, 35/152 D of 12 December, 1980 and 36/92 I of 9 December, 1981;
    * НАТО, чрез употребата на отработен уран, който може да има ефекта на атомно оръжие, пренебрегна решението на Международния съд, че използването или заплахата за използване на атомни оръжия противоречи на Международното хуманитарно право (World Court Project, 1996);
    * НАТО нарушава Протоколите от Женева за забранените оръжия
    * НАТО пречи на Обединените нации като допринася за провала по отношение на
          o изпълнението на задължения по международните конвенции, договори и ангажименти
          o действията по обещанията, направени в Conference Action Plans и
          o удовлетворяването на очакванията, предизвикани от резолюциите на Общото събрание.
    * НАТО поддържа погрешното тълкувание на Член 51 - самозащита - в Хартата на Обединените нации в подкрепа на инвазия в суверена държава и използва претекста за "човешка сигурност" и "хуманитарна интервенция", "предотвратяваща/превентивна" агресия, за да оправдае инвазията и окупацията на други държави.
    * НАТО постоянно пренебрегва Глава 6 - мирно разрешаване на спорове, от Хартата на Обединените нации, и възможността предвидена в Глава 6 за решаване на спорове в Международния съд.
    * НАТО не предприе действия по обещанията дадени в Платформата за действие от Конферецията на жените на Обединените нации, които предвиждат улесняване на дипломацията, преговорите и мирното решаване на конфликти в съответствие с Хартата на Обединените нации, и по-точно Член 2, параграф 3 и 4 (Art. 147 b., Advance Draft, Platform of Action, UN Conference on Women, May 15);
    * НАТО се провали в изпълнението на задълженията си според международното споразумение озаглавено (IV) Във връзка с защитата на цивилните граждани по време на война (Женева, 1949) за защита на "хората, които не взимат участие във военни сблъсъци".
    * НАТО наруши Споразумението срещу мъченията
    * НАТО не изпълни задълженията си по Международното споразумение за човешките и политическите права да "забрани пропагандата на войната", член 20, и да "забрани проповядването на омраза на национална, расова или религиозна основа, която представлява подстрекаване към дискриминация, враждебност или насилие (член 20-2)"
    * НАТО не изпълни задълженията си, предвидени от резолюцията на Общото събрания, озаглавена Декларация за употребата на научния и технологичен прогрес в интерес на мира и в полза на човечеството, 1975, - да гарантира, че научните и технологичните постижения не представляват заплаха за човешките и политическите права на хората или на организациите, както и за човешкото достойнство.
    * НАТО не изпълни задълженията си по Договора за защита на детстките права - да гарантира спазване на правилата на международното хуманитарно право, свързани с децата по време на въоръжен конфликт (член 18, Convention on the Rights of the Child, 1989);
    * Кампанията на НАТО не задоволи очакванията от резолюцията на Общото събрание, озаглавена "Ефекти от ядрена радиация" и задълженията си да предотврати вредни ефекти за настоящи и бъдещи поколения, като се имат предвид нивата на радиация, на които са изложени хора.
    * НАТО не изпълни задълженията си по Договора за биологичното разнообразие за предотвратяване на загуба или намаление на биологичното разнообразие в райони, богати на видове, и също така допринесе за необратимо унищожение на природата.
    * НАТО не предприе действия, за да изпълни поетите на Конференцията за хората и околната среда на ООН (UNCHE, 1972) обещания да спре производството на оръжия за масово поразяване, като продължава да подкрепя добива и разпространението на уран, както за атомни реактори, така и за атомни оръжия.
    * НАТО не изпълни редица резолюции на Общото събрание на ООН като тази от 1981 - за намаляване военния бюджет и да преразпределяне на спестените средства за икономическо и социално развитие и особено в полза на развиващите се страни.
    * НАТО участва във военни учения като Exercise Trident Fury, които са мащабно показно на военнолюбие, погазващи нормите, свързани със забрана на пропагандата на война, отразени в Споразумението за граждански и политически права.
http://bulgaria.indymedia.org/article/35001

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Re:НАТО - Армията на Земята!
« Отговор #5 -: Февруари 27, 2010, 21:54:43 pm »

Неактивен marhs

 • marh-s
 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 370
Re:НАТО - Армията на Земята!
« Отговор #6 -: Февруари 27, 2010, 22:24:52 pm »
Да бе-а руснаците сигурно намат спУтници над щатите и не надничат там.
Изразът цирк е най-верен в случая. ;D

Неактивен Peacekeeper

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 131
Re:НАТО - Армията на Земята!
« Отговор #7 -: Февруари 28, 2010, 11:30:05 am »
Те пък що си играят с ракетни щитове след като имат летящи чинии ;D   Къв е смисъла? :o

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Re:НАТО - Армията на Земята!
« Отговор #8 -: Март 07, 2010, 21:28:15 pm »
НАТО е готово да даде “Студен отговор” на Север

http://www.extremecentrepoint.com/?p=5782

Неактивен marhs

 • marh-s
 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 370
Re:НАТО - Армията на Земята!
« Отговор #9 -: Март 08, 2010, 16:07:33 pm »
НАТО е готово да даде “Студен отговор” на Север

http://www.extremecentrepoint.com/?p=5782

Нали са "тюлени", студът не трябва да е проблем за тях.И нали тряя да оправдават част от парите за армията.
А и не вярвам руснаците да са останали по-назад в това отношение. ;)Неактивен deznam

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 286
Re:НАТО - Армията на Земята!
« Отговор #10 -: Март 08, 2010, 18:41:37 pm »
Смешна е тази тема защото ако тия 2 страни наистина решат да водят война, ще се окажем в каменната ера след това.
Ако не искаш да бъдеш наковалня, трябва да бъдеш чук.

Неактивен marhs

 • marh-s
 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 370
Re:НАТО - Армията на Земята!
« Отговор #11 -: Март 10, 2010, 00:55:24 am »
Няма да решат, щото знаят, че това ще означава взаимно унищожение.Споко, не са толкова глупави.
« Последна редакция: Март 10, 2010, 12:54:50 pm от Mirotvorec »

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Re:НАТО - Армията на Земята!
« Отговор #12 -: Май 03, 2010, 22:33:38 pm »

Нека Европа да бъде себе си

Ако има бъдеще, НАТО ще установи, че то е там, където започна неговото съществуване – на Стария континент

В хода на катастрофалния ХХ век все по-голям брой от жителите на либерално-демократичния свят достигат до следното заключение: войната не си заслужава и обикновено не постига целите си. Както казва историкът Джеймс Дж. Шийхан във великолепната си книга "Къде отидоха войниците?", страните с най-много възможности да преследват политическите си цели чрез военна сила, са загубили желание за това. С течение на времето те обръщат гръб на войната.

Разбира се, има и някои упорити изключения. САЩ и Израел си остават непоколебими в своята решимост да използват военни средства и да демонстрират ползата от тях.
Но Европа е друго нещо. В зората на настоящото столетие европейците вече отдавна са загубили своя кураж за сражения. Промяната не е просто политическа, тя е културна.
Люлката на западната цивилизация, инкубатор на амбиции, потопили в кръв миналото столетие, се е девоенизирала напълно. Независимо че имат желание да изразходват средства за актуализиране на военните си музеи или за поддръжка на военните си паметници, съвременните европейци са станали доста стиснати що се отнася до формирането и въоръжаването на действащите си армии.

Омиротворяването на Европа по всяка вероятност ще се окаже необратимо. Но дори и германците или французите един ден да преоткрият желанието си за война, защо му е на човек със здрав разум да ги подтиква към подобно нещо? Защо да не оставим европейците да се занимават с техния нескончаем проект за обединяване на Европа? Той ги въздържа да правят глупости.

На Вашингтон обаче му е трудно да приеме този необикновен дар, спечелен отчасти и с живота на американски войници - една Европа без оръжия. Вместо това администрациите на САЩ една подир друга натискат, ръчкат, подмамват или принуждават европейските демокрации да поемат по-голям дял от отговорността за поддържането на световния ред и налагането на либералните норми.

Опитът отново да се разпали европейския боен дух намира израз в замислената трансформация на НАТО от отбранителен съюз в инструмент за налагане на сила. Целта на Вашингтон е следната: една организация, вдъхновена от Студената война и предназначена да държи германците послушни, руснаците вън, а американците вътре, да се превърне в една различна, адаптирана за условията след Студената война уредба; така Европа ще подпомогне американския глобализъм без, разбира се, да й се разрешава някаква особена намеса в американската политика.

Съюзниците обаче не са особено податливи. Наистина НАТО стана по-голяма организация (преди 20 години имаше 16, а сега има 28 страни-членки), но растежът се осъществи за сметка на вътрешната сплотеност. В миналото НАТО бе организация, която притежаваше значителен капацитет, а днес прилича на клуб, в който всеки може да бъде приет, включително напоследък и такива внушителни военни сили като Албания и Хърватска.

Един клуб с несериозни изисквания за прием едва ли може да предизвика особено уважение дори и сред собствените си членове. Уговорената цел за военните разходи на държава-членка например са жалките 2% от нейния БВП. Миналата година освен САЩ този норматив спазиха точно 4 държави-членки.

Върховният военачалник на съюзническите сили в Европа (който днес, както винаги, е американски генерал) все още изглежда величествен в Генералния щаб на НАТО в Белгия. Но той има толкова власт, колкото и ректора на университет с приличен размер. Той не е военачалник, той е молител. Внушителната му титла, остатък от Втората световна война, е просто почетно название, все едно да наричаш Елвис "краля" или Брус Спрингстийн "шефа".

Най-важният индикатор за това докъде са довели опитите на Вашингтон да подхрани един демонстриращ сила нов атлантически алианс е Афганистан – той е лакмусът дали НАТО може да се справи с мащабни мисии извън територията на своите страни-членки. След 8 години резултатите са разочароващи. Малко са оплакванията от куража и ангажираността на натовските войници. Оплакванията от ограничения им брой и неадекватността на оборудването им обаче са многобройни. Важно усложнение е склонността на националните правителства да налагат ограничения върху това къде и как да действат техните въоръжени сили. Резултатът е бъркотия.

Миналата година, когато в медиите изтече прочутата оценка на ситуацията в Афганистан, изготвена от генерал Стенли Маккристъл, повечето наблюдатели съсредоточиха вниманието си върху призива му за допълнителни американски войски. Но докладът беше и изобличаващ призив за промяна на поведението на Международните сили за подпомагане на сигурността (ISAF) на НАТО. "ISAF трябва да промени оперативната си култура... начина си на работа", пише там. "Подчинените на ISAF щабове трябва да спрат да провеждат свои собствени кампании." Американският генерал не открива почти нищо в работата на ISAF, което заслужава да бъде похвалено.

Но намеренията на Маккристъл да оправя ISAF влизат в челен сблъсък с два упорити фактора. Първият е, че европейските държави смятат социалното благополучие за приоритет, който има преимущество пред всякакви други цели, включително финансирането на въоръжените сили. Второ, европейските държави имат изключително малко желание да жертват войниците си във военни действия. Затова едва ли е изненадващ хладния и натоварен с условия отклик на европейците към призива на Маккристъл за подкрепления - два-три батальона тук, няколко десетки обучаващи там, малко творческо счетоводство, с помощта на което дислоцираните преди месеци части да се броят за новопристигнали.

Това не означава, че от НАТО няма смисъл. Но означава, че да се разчита на Алианса за осъществяването на разтеглени във времето антибунтовнически действия, чиято цел е да се вкарат афганистанците в модерната епоха, докато те се съпротивляват неистово, е толкова оправдано, колкото и да се очаква "войната срещу наркотиците" да намали световния апетит за разните забранени вещества. Просто няма да стане.

Ако има бъдеще, НАТО ще установи, че то е там, където започна неговото съществуване – в Европа. Първоначалната му мисия да гарантира сигурността на европейските демокрации съвсем не е загубила актуалност. Макар че съветската заплаха си е отишла, Русия остава. А тя, макар и вече не военна свръхсила, съвсем не е спокойна и стабилна страна. Кремъл си отглежда оплаквания и недоволства, не малко от които извират от устойчивото разширяване на НАТО в източна посока.

Затова нека НАТО да се занимава с този нов (или остатъчен) руски проблем. Съвременните европейци, дори и тези, които изпитват подчертано отвращение към войната, са напълно способни да осигурят защитата, необходима за овладяването на една доста редуцирана заплаха от Изток. Защо гражданите на Франция и Германия да не гарантират териториалната цялост на Полша и Литва, вместо европейците да бъдат принуждавани да поемат отговорности в другия край на света, които не могат и не желаят да поемат?

Както Никсън, който отиде в Пекин, както Садат – в Йерусалим, както Рейгън, който разбра, че Горбачов е направен от различен материал, САЩ трябва да имат смелостта да направят немислимото – да позволят на НАТО да се свие до европейска организация, направлявана от европейци. Тя би обслужвала европейските потребности, които се свеждат до това да се поддържа безопасността и благосъстоянието на една Европа, която е обединена и свободна, повече от способна да се оправя със собствените си проблеми.

Както и при Никсън, Садат и Рейгън, след като работата е свършена, всеки ще се запита: защо не се сетихме по-рано?

Андрю Дж. Бейсъвич е професор по история и международни отношения в Бостънския университет.
http://www.foreignpolicy.bg/show.php?storyid=895073

Неактивен sidewinder

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 837
Re:НАТО - Армията на Земята!
« Отговор #13 -: Май 03, 2010, 23:28:06 pm »
14 1 20 15=14-1=13-20=negative 7-1=negative 8-5=negative 13
N  A T  O  (North Atlantic Treaties Organization)

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27