Автор Тема: Вероятна ли е нова война в Близкия изток?  (Прочетена 1792 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен insomnia1304

  • Много Писал
  • *****
  • Публикации: 2 333
Вероятна ли е нова война в Близкия изток?

Задава ли се война между Израел и Хизбула?

Е, това е само един от въпросите, които безпокоят Близкия изток. Истината е, че войната наближава все повече, като това се подсилва от факта, че президентът Обама не успява все още да охлади страстите в региона, като стане гарант за мир.

Има две страни на конфликта. Едната е Израел, който се надява да разшири границите си, подобно на 1967 г.. Да, идеята не е умряла и който твърди друго е наивен. Доктрината на Израел предпоставя разширение за сметка на арабските държави. С Израел са Египет и Йордания, които върнаха част от земите си и днес имат мирни договори с еврейската държава.

Другата страна е съставена от Сирия, Ливан и Палестина. Всички те са загубили територии от войните с Израел и все още не са ги върнали. Правителствата на всяка една от тези страни открито заявява, че ще се опълчи на израелско нахлуване, а земите трябва да бъдат върнати. Спорната Палестина е на дневен ред, като налива масло в огъня между страните в района. Всички тези фактори правят войната неизбежна.

В този ред на мисли, има два варианта за развитие. Единият е да се примирят всички страни и да се намери решение. Това е дългосрочното решение, което в момента изглежда малко вероятно, тъй като всички се нуждаят от скростна идея как да не стане война.

Вторият вариант е Израел да продължи превантивните удари по по-слабите си съседи, хамас да продължи с ракетните удари, а Хизбула и Сирия да заплашват с ескалация на напрежението. От своя страна САЩ усърдно ще продължава да помага на Израел и заселването в палестинските територии, колкото и да се твърди за охлаждане на отношенията между двете страни.

Най-важното е, че всички действия, обединени между страните, довеждат до радикализиране на региона и позволява на САЩ да продължи доктрината си за глобална война срещу тероризма, като видяхме в Ирак и Афганистан до какво довежда тя. Идеята за нова война надделя още, когато мирният процес в Осло умря през 2000 г. През 2006 г. израелската армия навлезе в Ливан, напомняйки за себе си, а през 2007 г. бяха ударени предполагаеми ядрени обекти в Сирия. Връхната точка бяха въздушните удари над Ивицата Газа през 2009 г., отнели хиляди животи.

Палестинците от своя страна избират да продължат със съпротивата на своя територия и когато може, с удари по израелски цели. Там проблемът се задълбочава още повече с отказа и на двете страни- израелска и палестинска- за правенето на компромиси. За съжаление САЩ едва ли ще помогнат, още повече, че все някога ще дойдат избори и конфликт с Израел няма да е добре дошъл. Всичко това прави войната още по-близка. В краткосрочен план никой не желае война. Просто би била много скъпа. Нещата ще се развиват със сегашния си ход, но какво би станало, ако няма кой да задържи всички тези страни да избухнат една срещу друга?

http://ruslantrad.wordpress.com/2010/04/30/5098/ 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27