Автор Тема: Зa флуорирането на водата в България и минералните води  (Прочетена 116846 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен rofl

• Четящ
  • *
  • Публикации: 164
Още една доста небрежна новина:

http://netinfo.bg/?tid=40&oid=1164610

Лондонският кмет призова за бойкот на бутилираната вода

Тя струва 500 пъти повече и е 300 по-вредна за околната среда, твърди той, като препоръчва горещо чешмяната вода
21.02.2008

Лондонският кмет Кен Ливингстън призова съгражданите си да обявят бойкот на бутилираната вода, а клиентите в ресторантите на британската столица да настояват да им се сервира най-обикновена чешмяна вода.

Водата в бутилки, предлагана към храната, струва 500 пъти повече и е 300 по-вредна за околната среда, твърди той. Според него няма и доказателство, че бутилираната вода е по-полезна за здравето, пишат британските медии.

Чешмяната вода е не само по-евтина и по-вкусна, но и не оставя "въглероден отпечатък", както при транспортирането на бутилирани води по земя и въздух през огромни разстояния - чак от Фиджи и Нова Зеландия например.

За това се изисква огромно количество гориво, заяви той по време на седмичната си пресконференция. Не по-малко е нужно и за изработване на опаковката - за направата на пластмасови бутилки на Острова се харчи енергия колкото за 17 000 автомобила.

Стъклените бутилки са дори по-лоша алтернатива, тъй като са по-тежки и повече бензин отива за транспортирането им.

Кампанията "Лондон на чешмяна вода", подкрепяна от лондонската компания за питейна вода "Thames Water" и редица природозащитни организации, тръгна след коментари на министъра на екологията Фил Уулас относно индустрията, поглъщаща 2,6 млрд. лири годишно.

В документален филм на Би Би Си той твърди, че харченето на толкова много пари за минерална вода от британците - при положение, че има световна криза за вода, а чистата питейна вода поне тук е съвсем достъпна - е просто "неморално".

Бутилираната вода е катастрофална за планетата, защото използва пластмаса, пренася се на "абсурдно дълги" разстояния, а много малък процент от бутилките действително се рециклират, казва Джени Джоунс от Зелената партия.

Според статистиката средният британец консумира 37,6 л вода от бутилки всяка година, а 6 млн. литра се изпиват всеки ден.

Бутилираната вода допринася все пак за едва 0,03% от общите емисии на въглероден диоксид от Великобритания, а индустрията се обръща към по-щадящи за околната среда методи на производство, транспорт и съхранение.
Някой доста упорито ми трие съобщенията ;-)

Неактивен jediguardian

• Пишещ
  • Публикации: 570
    • Сериалът Heroes
Някой да ми обясни какво общо има водата с въглеродния диоксид, освен че съдържа кислород?

Неактивен Eon

• Много Писал
  • Публикации: 3 824
Някой да ми обясни какво общо има водата с въглеродния диоксид, освен че съдържа кислород?

Става въпрос за производството (на пластмасовите бутилки) и транспорта им до крайните потребители. Целия процес от извличане на водата (предполага се под земята) до крайната консумация "допринася все пак за едва 0,03% от общите емисии на въглероден диоксид от Великобритания".

Неактивен Tina

• Доста Писал
  • Публикации: 1 692
Хей момчета и момичета - кмета на Лондон е просто пионка и изпълнява заповеди. Ако той пие вода от чешмата си за няколко месеца сигурно ще умре, ама така му е наредено....

Неактивен Trandev

• Пишещ
  • Публикации: 739
  • Tread softly, Because you tread on my dreams. W.Y.
    • Елементи от някои умозаключения
Ти сериозно ли задаваш този въпрос, а стига :-\ :-\ :-\ :-\

Неактивен Trandev

• Пишещ
Хей момчета и момичета - кмета на Лондон е просто пионка и изпълнява заповеди. Ако той пие вода от чешмата си за няколко месеца сигурно ще умре, ама така му е наредено....
Тина, аз досега само в заведения пия бутилирана вода, това дали ми дава отражение, освен че съм лек скептик.  :D :-\

Не знам дали си ходила в едно от живописните места на България, с. Огняново, община Гърмен на 10 км от гр. Гоце Делчев. Там са наредени няколко села - Гърмен, Огняново, Марчево - всички те пият вода от местните минерални извори - общо 17 на брой и всичките са с повишено съдържание на флуор. Това продължава от римско време досега и никой не е забелязал някакви отклонения в смъртността на регона, дължащи се на водата. Има са мо едни лек естетически проблем в оцветяването на зъбите и зъбния камък, което е лесен признак за разпознаванета на хората от региона.
Ето и хим. състав на водата - хидрокарбонатно-сулфатни, калциево-натриеви води с минерализация от 0.23 до 0.28 g/lс повишеното съдържание на флуор - от 3.5 до 4.5 mg/l.
« Последна редакция: Февруари 28, 2008, 15:17:21 pm от Trandev »

Неактивен H.

• Много Писал
  • Публикации: 8 652
  • In Lies We Trust...
Няма отклонения, защото това е естествен флуор, а не добавен. Ти правиш ли разлика между флуор и флуорид?

Неактивен Trandev

• Пишещ
Няма отклонения, защото това е естествен флуор, а не добавен. Ти правиш ли разлика между флуор и флуорид?

Хехехеее - просто не подозираш колко добре правя разликата, доста по-добре от по-голямата част в този форум.

Ти дали правиш разлика между естествен флуор и изкуствен и дали има всъщност разлика.  :-\ :-\ :-\ :-\ , досега май не съм чул някой да е създал изкуствени трайни, нерадиоактивни хим елементи в основната част на Менеделееваа таблица.

Интересно защо винаги скачате,след като някой даде контрааргументи, но това е друга тема.

Неактивен Eon

• Много Писал
  • Публикации: 3 824
Да, и аз се зачудих каква е разликата между флуор който е 'естествен' във водата, и такъв който е 'добавен'.

Флуорът си е флуор, като и да го въртиш все един и същ елемент...

Неактивен H.

• Много Писал
  • In Lies We Trust...
Трандев, никой не ти скача ;) Почети малко и виж ква е разликата и най-вече - значението ;)

Неактивен Alien

• Много Писал
  • Публикации: 6 658
  • WATCHER

Хехехеее - просто не подозираш колко добре правя разликата, доста по-добре от по-голямата част в този форум.

Ти дали правиш разлика между естествен флуор и изкуствен и дали има всъщност разлика.  :-\ :-\ :-\ :-\ , досега май не съм чул някой да е създал изкуствени трайни, нерадиоактивни хим елементи в основната част на Менеделееваа таблица.

Интересно защо винаги скачате,след като някой даде контрааргументи, но това е друга тема.

Хех - не става дума за флуор  а за флуорид а той може да бъде различен като опасният (който се получава изкуствено)и се добавя е натриевият флуорид  ;)

Неактивен Trandev

• Пишещ
Ясно! :D :-\
М да, не му е чиста работата на този химикал, бая гадости изчетох за него, но едва ли ще умре човек ако пие от чешмата вода.
За качеството на мин. вода май имаше отделна тема. Особенно в района на Г. баня. :D :o

Неактивен SMSI-H

• Доста Писал
  • Публикации: 1 199
А какво бихте казали за високото съдържание на варовик във водана в някои части в България /предимно карстовите зони/. При нас варовикът е голям проблем. Поне на година изкарваме от бойлера в къщи по 5 килограма варовик /и защото не го изключваме целогодишно, разбира се/. Пием си вода от чешмата, както винаги. Здравен проблем с варовика никой няма, щото все едно поемаш готварска сол, но пък пречи много на техническите изделия и уреди. Трудно се чисти, особено от барабаните и частите на пералните. При нас варовика във водата е толкова много, че ако вземеш капка чешмяна вода, капнеш я върху лъскава метална повърхност, изчакаш да изсъхне и след това гледаш образуваното петно...
Бих задал следния въпрос. Някой от съфорумците практикувал ли е да неутрализира отлагането на варовика с постоянни магнити, както се твърди от години наред? Питам, щото ме интересува дали има практическа полза от поставянето на постоянни магнити върху тръбопроводи с чешмяна вода.

Неактивен H.

• Много Писал
  • In Lies We Trust...
И тук е много варовита водата. Имаше някакви филтри, които се слагаха на чучурите, но не мога да дам подробна информация...

Неактивен Magnolia

• Доста Писал
  • Публикации: 1 236
И тук е много варовита водата. Имаше някакви филтри, които се слагаха на чучурите, но не мога да дам подробна информация...
В края на тази статия има изброени няколко фирми със съответните модели филтри.

но най-като че ли помогнаха листовките в пощенските кутии,
В тази връзка..Ако някой желае да си разпечата синтезиран материал против флуорирането, удобен като формат /1 страничка/ за пускане в пощенските кутии ;), да ми пише.

http://homepage.tinet.ie/~fluoridefree/europe_say_no.htm

http://blog.com.mk/node/137056
« Последна редакция: Март 01, 2008, 01:32:42 am от Magnolia »
Бъди промяната, която искаш да видиш в света!

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27