Автор Тема: "Глобалното Затопляне" - "сензационно" откритие  (Прочетена 69845 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен veselqk-U

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 255
Re:"Глобалното Затопляне" - "сензационно" откритие
« Отговор #30 -: Април 25, 2007, 02:50:20 am »
Сценарият с глобалното затопляне и вероятния ледников период, който ще последва, действително е стряскащ. Но на човечеството точно това му трябва - един здрав пръст отзад, за да се стресне и евентуално да вземе мерки. От десетилетия вече учени, еколози и какви ли още не хора предупреждават, че вървим към катастрофа и ако искаме да оставим нещо на децата си, годно за обитаване, трябва да се действа бързо. Оказа се обаче, че не ни пука за децата ни, нито за Земята ни, нито за нищо. И не сме готови да се откажем от нито едно от удобствата на съвременната цивилизация, независимо че заради това режем клона, на който седим.
Да речем, че глобалното затопляне не е в резултат на дейността на човека, че всичко е една грандиозна конспирация с цел прокарване на поредните икономически и политически интереси на някого си. А съсипването на природата, изтребването на животните, изсичането на горите, замърсяването на реките и изобщо водите, атмосферата? И то ли е конспирация, и то ли не е в резултат на човешката дейност?
Който е гледал филма на Ал Гор, обърна ли внимание на снимките "преди" и "след"? На мен кръвта ми се смръзна! Или и тези снимки са конспирация? Може би живеем на една чиста и прекрасна синьозелена планета, обаче само ни внушават, че тя загива, а и ние с нея?
Аман от конспирации, аман от простотии! Резултатите са важни. И фактите. А това, че някой някъде може би ще се опита да се възползва дори от това, по-важно ли е от факта, че Земята умира?

Lampyridus photuris,че Ал Гор е прав,но защо чак сега след като се знае от сума  време.Вече сме пред свършен факт,а дали Гор е прав или не какво значение има.За това че изсичаме и избиваме си права,но дори без тези неща
тези промени пак щеше да ги има.А самата глупост на хората не е ли резултат от вековните усилия на разни клики не че искам да оправдавам хората.И каквото и да стане едва ли ще поумнее някой най-много да го ударим на чувство за вина и толкоз.

Casseopea

 • Гост
Re:"Глобалното Затопляне" - "сензационно" откритие
« Отговор #31 -: Април 30, 2007, 07:22:09 am »
Доколкото знам Ал Гор също е човек на илюминатите и предизборната надпревара между него и Буш-младши е била за разиграване на простолюдието, така или иначе техен човек е щял да поеме управлението. Защо ако Ал Гор е от тях той си прави труда да показва проблемите с климата? Значи има хора и Хора! А пък това че разни клики управлявали ами явно са по–организирани от останалите, дето само недоволстваме и нищо не правим. :(
Ако аз знам какво става на тази Земя и не ми харесва не мога ли поне с мисълта си нещо да направя, да повлияя на останалите на подсъзнателно ниво? Правите ли нещо по този въпрос поне?

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
Re:"Глобалното Затопляне" - "сензационно" откритие
« Отговор #32 -: Април 30, 2007, 10:05:51 am »
Да, правим - и това е единственото, което може да се направи в този момент...
Да се бориш открито с/у въпросните "клики" не винаги е най-разумната позиция, тъй като те са известни с умението да обръщат враговете си в "добри приятели"...

Защо ако Ал Гор е от тях той си прави труда да показва проблемите с климата? Значи има хора и Хора!

Защото има интерес от налагането на една нова парадигма, която да уплаши хората дотолкова, че да ги зароби тотално в глобален, пред-апокалиптичен ужас... 
« Последна редакция: Април 30, 2007, 10:06:51 am от ultrafutur »
musica universalis

Неактивен RedGuy

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 769
 • Your personal geopolitical therapist.
Re:"Глобалното Затопляне" - "сензационно" откритие
« Отговор #33 -: Април 30, 2007, 10:23:40 am »
Доколкото знам Ал Гор също е човек на илюминатите и предизборната надпревара между него и Буш-младши е била за разиграване на простолюдието, така или иначе техен човек е щял да поеме управлението. Защо ако Ал Гор е от тях той си прави труда да показва проблемите с климата?
Горе флайдрагон и Алиен прокарват теорията, че това Глобално затопляне е една задкулисна политика за установяване на деспотичния Нов Световен Ред. Това би отговорило на въпроса за това, защо Ал Гор би започнал да го прави.
...
Цитат
Ако аз знам какво става на тази Земя и не ми харесва не мога ли поне с мисълта си нещо да направя, да повлияя на останалите на подсъзнателно ниво? Правите ли нещо по този въпрос поне
Иначе, за това КАК да помогнем - най-вече виждам в това всеки един човек да се опитва да дава себе си за пример за това как трябва да се живее по начин, който е екологично безболезнен за Земята. И другото е - реална подкрепа на природозащитните активисти.
« Последна редакция: Април 30, 2007, 10:25:05 am от RedGuy »

Неактивен RedGuy

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 769
 • Your personal geopolitical therapist.
Re:"Глобалното Затопляне" - "сензационно" откритие
« Отговор #34 -: Април 30, 2007, 11:05:24 am »
Според мен е твърде рано да се твърди, че от Глобалното Затопляне се опитват да прокарат някакъв НСР. Какви са доводите на тези, които подкрепят тази идея? Флайдрагон казва, че затоплянето не е най-важния проблем и изтъква ядрените отпадъци, етерния смог и ХААРП и като цяло, аргумента му е, че ние не разбираме сложните животоподдържащи процеси на земята. Затова, според неговото еко-мнение, това е още един довод за омаловажаването на този проблем - дори дискредитирането му. Но така или иначе, това е само един доклад, който само частично поставя под съмнение валидността на доминиращата вече теория за Глобалното затопляне. В същия момент, от интернет - а и не само от там - могат да се намерят и много други такива, които са в напълно противоположна посока.

Въпреки всичко, в известен смисъл имаме някакви основания само да предполагаме за валидността на тази конспиративна теория. Наскоро политиците във Великобритания си поиграха с възможността да се въведат допълнителни данъци върху горивата и пътни такси, с което да се намали трафика и оттам- Алиен да има някакви основания да твърди, че установяването на еко-НСР, ще стане с малки и постепенни жертви от страна на населението. Но факт е, че тези такси не са въведени все още и е факт, че те дори нямаше да бъдат разисквани, ако от Грийнпийс не успяха да убедят бизнес интересите, че глоб.зат е и в тяхна финансова вреда. Но, както казах - нищо не излезе от това. Може би единственото, което реално се получи бе, че накараха хората да започват да сортират боклука.

Освен това, от теорията на Алиен и флайдрагон излиза, че Ал Гор е двигателя на еко-конспираията на НСР. Но могат ли да дадат и други примери за еко- марионетки на НСР? Все пак, Ал Гор не е най-стария еколог. Преди него са много, много други. За това не трябва ли да приравним и Грийнпийс, и WWF към НСР?

Доколкото разбирам, НСР е форма на над-национално, глобално и деспотично управление. За това се говори в Брантън, Командир Х, Протоколите. Основната идея е за установяването на деспотизъм, а за достигането на този момент е нужно да се окастрят правата на гражданите и да се елиминират не само националните държави, а и естествените политически опозиции във всяка една от тях. Досега, единствено виждаме, че глобалния проблем с тероризма е по-податлив на конспиративната теория за глобалната заплаха. Това стана в САЩ с въвеждането на Patriot Act, с което започнаха да подслушват всичко и всички - въпреки че това не означава, че по този начин са успели да накърнят значително гражданските права на американците или да засегнат политопозицията. Освен това, има възможност, ако успеят да дадат на президента им допълнителни правомощия с поправка на конституцията. Тогава бихме могли реалните основания да предположим, че НСР се прокрадва в САЩ.

« Последна редакция: Април 30, 2007, 12:01:17 pm от RedGuy »

Неактивен RedGuy

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 769
 • Your personal geopolitical therapist.
Re:"Глобалното Затопляне" - "сензационно" откритие
« Отговор #35 -: Май 04, 2007, 09:51:04 am »
Нито един континент няма да бъде пощаден от глобалното затопляне

Нито един континент няма да бъде пощаден от резките изменения на климатичните условия, алармират учените. Това бе съобщено на днешното представяне в Брюксел на доклада на ООН за последиците от глобалното затопляне

След остри спорове между делегатите на различните представители бе постигнато споразумение.

„Току-що приключихме един изключително уморителна, но ползотворна среща", каза председателят на Международната експертна група за изследване на промените в климата, предаде АФП.

По-рано днес публикацията на доклада бе отложена, след протести на от страна на САЩ, Китай и Саудитска Арабия.

Документът чертае една мащабна песимистична картина на природните бедствия, които очакват света в най-скоро време, ако не бъдат предприети сериозни мерки от всички страни.

До 30% от животинските и растителни видове може да изчезнат, ако средните температури в света се вдигнат с 1,5-2,5 по Целзий се съобщава в доклада.

Промените в климата ще рефлектират върху количеството валежи в световен мащаб, което ще доведе до суша, наводнения, засилено топене на ледниците и ускоряване ерозията на скалите.

Хората, живеещи в бедност, ще бъдат засегнати в най-голяма степен.

Най-бедните от най-бедните - и това включва дори бедните хора в развитите общества - ще бъдат най-лошо засегнати, предричат учените.

Мрачната картина на последиците от затоплянето са, че 75 до 250 милиона души в Африка вероятно ще изпитат недостиг на вода до 2020 година, а за същия период отглежданите с дъждовна вода насаждения в някои африкански страни може да намалеят с 50%.

В Източна и Югоизточна Азия културните насаждения може да се увеличат с до 20%, но според учените има опасност тези в Централна и Южна Азия да намалеят с до 30%.

Що се отнася до ледниците и снежната покривка, учените са категорични - очаква се те да намалеят.

Има множество доказателства, че в момента наблюдаваме климатични промени, повлияни от човешката дейност и последствията от това се виждат сега, предупреждават авторите на доклада.

В него се заключава, че данните от научните наблюдения на всеки континент и в повечето океани показват, че природните системи са повлияни от регионалните промени, и най-вече от повишаването на температурите.

По-късно този месец Съветът за сигурност на ООН за първи път ще обсъди последиците за сигурността от климатичните промени.

Въпросът ще бъде поставен и на срещата през юни на Г 8 + 5, на която ще присъстват държавите с най-голямо влияние и с най-многобройно население в света.

http://news.ibox.bg/news/id_528593700
« Последна редакция: Май 04, 2007, 11:36:23 am от H. »

Неактивен RedGuy

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 769
 • Your personal geopolitical therapist.
Re:"Глобалното Затопляне" - "сензационно" откритие
« Отговор #36 -: Май 04, 2007, 09:54:12 am »
До 2030-та започва топене на ледниците на Хималаите

Глобалното затопляне може да причини още по-голям глад в Африка и да  доведе до разтопяването на голяма част от ледниците в Хималаите още през 2030г., предупреждават учени, предаде Ройтерс.

Специалистите предупреждават още, че най-засегнати от затоплянето ще са най-бедните нации. Става дума най-вече за катастрофи, които ще бъдат причинени от индустриалното развитие, поясни Ахим Щайнер, ръководител на Екологичната програма на ООН.

Учени от целия свят участват в създаването на доклад за последиците от глобалното затопляне, който се очаква да бъде официално изнесен на 6 април.

Той подчерта голямото увеличение на температурите в световен мащаб, предизвикано най-вече от парниковите газове, отделяни от изгарянето на природни горива.

Дори половин метър увеличение на водите на моретата би могъл да има катастрофален ефект, поясни Щайнер. Ако глобалното затопляне продължи със същата скорост, то към 2030 ледниците на Хималите най-вероятно ще намалеят пет пъти.

Въпреки това, от глобалното затопляне може да се очакват и някои положителни резултати, се посочва в доклада, върху който са работили над 2 500 учени.

Подобни положителни страни ще има най-вече в областта на селското стопанство.

Заради по-високите температури посевите ще се развиват по-бързо в страни, далече от тропиците, като Канада, Русия, Нова Зеландия и Скандинавия.

Но затоплянето ще рефлектира на богатите нации по друг начин. Средиземноморският регион може да остане напълно неплодороден. В САЩ поради повишаването на температурите и огромните вълни, живеенето по крайбрежията може да стане почти невъзможно.

Въпросът вече не е какви ще са последиците от глобалното затопляне, а как и кога ще се справим с тях, добави Щайнер.

http://news.ibox.bg/news/id_1384901713

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
Re:"Глобалното Затопляне" - "сензационно" откритие
« Отговор #37 -: Май 04, 2007, 21:04:30 pm »

С общи усилия можем да удържим глобалното затопляне на минимална цена

- 4 Май 2007

Междуправителствената група за промените в климата изготви стратегия и мерки за задържане на затоплянето до 2 градуса


Правителствата по света разполагат с парите и технологиите, необходими за спасяването на света от най-опустошителните последствия от глобалното затопляне, но трябва да започнат да действат срещу промишленото замърсяване веднага, за да постигнат успех. До този извод стигнаха след 5-дневни бурни дебати над 2 500 експерти по въпросите, свързани с промените в климата и политици от 120 държави по света, на срещата на Междуправителствената група за изучаване на промените в климата към ООН (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) в столицата на Тайланд, Бангкок. На нея бе постигнато споразумение по текстовете на общ доклад с достатъчно евтини и лесно осъществими мерки за борба с глобалното затопляне, по които световните политически лидери могат да започнат да действат веднага, съобщава France Presse.

Докладът на IPCC представя най-приемливия за човечеството сценарий за ограничаването на глобалното затопляне до 2-2,4°С, които са общопризнати за границата, след която катастрофалните за околната среда и човека промени в климата ще са необратими.

Ако не се предприемат никакви усилия за минимизирането им, към 2030 г. емисиите от СО2  - основният парников газ, се очаква да скочат със 110%. Изследователите свързват промените в климата именно с увеличаващото се количество СО2, отделящ се при изгарянето на изкопаемите горива. По-високите емисии на парникови газове, водят до по-високи температури. В момента атмосферната концентрация на парниковите газове е около 425 части на милион (ppm) в СО2-еквивалент и продължават да се увеличават. Стабилизирането им на нива около 445 ppm може да задържи глобалното затопляне в рамките на 2°С. Изследванията показват, че средните световни температури вече са се увеличили с 0,76 градуса.

За да се постигне стабилизирането на това ниво, правителствата трябва да започнат съкращаването на емисиите парникови газове от 2015 г. До 2050 г. емисиите трябва да се съкратят с 50% до 85%, в сравнение с нивата им през 2000 г., предава Reuters. За целта е необходимо увеличаване на дела на използваните възобновяеми източници на енергия, като слънчевата светлина, вятъра и водата. Ядрената енергетика, която също бе основна тема на дебатите, също бе посочена като възможност, която световните правителства трябва да имат предвид.

Друг елемент от стратегията за минимизирането на праниковите емисии е програмата за допълнителното заплащане от гражданите и компаниите за използването на изкопаеми горива. Този и други икономически механизми трябва да оскъпят употребата на традиционните горива и да направят възобновяемите източници на енергия икономически много по-изгодни. Като възможен инструмент се посочва търговията с въглероден диоксид. Установяването на цена от $ 50 на тон от парниковия газ, ще доведе до намаляването на емисиите наполовина, а цена от $ 100 би ограничила отделянето му със 63%, заради масовите инициативи за разработването на екологически чисти източници на енергия, посочва Bloomberg.

В доклада на IPCC се посочва, че минималните, но масови промени в начина на живот и ежедневните навици на хората по света могат да допринесат за спирането на глобалното затопляне, като колкото по-рано те започнат да действат, толкова по-голям ще ефектът от тях. “Всеобщите усилия за ограничаването на парниковите емисии през следващите 2-3 десетилетия ще имат огромно значение за постигането на крайната цел”, посочва се в заключение в доклада.

Експертната група допълва, че масовото въвеждане на новите технологии, при които не се отделят или се минимизират емисиите парникови газове, увеличаването на енергийната ефективност и останалите необходими мерки ще струват по-малко от 0,12% от световния икономически растеж годишно, като акумулираната загуба за световната икономика към 2030 г. ще се равнява само на около 3%. Учените предупреждават, че колкото по-рязко стане ограничаването на емисиите, толкова по-тежка ще е цената за световната икономика.

До 3-процентния спад в световната икономика е много по-приемлива цена, в сравнение с тази, която ще трябва да плати човечеството, ако продължи с бездействието си, коментира ръководителят на програмата на природозащитната организация WWF (World Wildlife Fund) за промените в климата, Ханс Веролме (Hans Verolme). “Можем да запазим климата безопасен за хората и природата, и можем да го направим с технологиите, с които сега разполагаме на почти нищожна цена. Не трябва да чакаме някакво внезапно, чудодейно решение на проблема”, посочи Веролме. От доклад, изготвен по поръчка на британското правителство през миналата година стана ясно, че ако международната общност не предприеме координирани действия за ограничаването на промените в климата, последствията от тях ще доведат до загуби в размер от 5 до 20% от световния икономически продукт.

По време на междуправителствените консултации при закрити врати през седмицата обаче, силната опозиция срещу доклада, подкрепян от ЕС, изрази Китай, който вижда в предлаганите ограничения на парниковите емисии заплаха за стремителния си икономически растеж. Страната, която е на второ място в света по отделяне на вредни газове в света след САЩ, настоява от доклада да бъдат изключени текстовете, предвиждащи стабилизирането на отделяните емисии около сегашните им нива, поради липсата на достатъчно изследвания за икономическата обоснованост на една подобна мярка.

Наистина, стабилизирането на емисиите парникови газове на нива между 535 и 590 ppm, ще струва около 0,6% на световното благосъстояние, а закотвянето им на нива от 590 до 710 ppm само 0,2%, но това ще е равносилно на увеличаване на температурите с от 3,2° до 4°С, което е далеч отвъд приемливите за околната среда граници.http://bgfactor.org/index_.php?cm=3&id=10906
musica universalis

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Re:"Глобалното Затопляне" - "сензационно" откритие
« Отговор #38 -: Май 05, 2007, 20:21:12 pm »
Мобилните телефони засилват глобалното затопляне

actualno.com

Мобилните телефони засилват глобалното затопляне на планетата, сочат изводите от научен форум, който приключи в Колумбия.

Около 50 учени се събраха на конгрес по устойчиво развитие, организиран от университета в Манисалес. Те отправиха призив за намаляване на общуването чрез клетъчни телефони.

"Мобилните телефони функционират чрез радиочестоти, представляващи енергия, която е в основата на глобалното затопляне", каза по радио "Каракол" Хорхе Рейнолдс.

Той е считан за един от пионерите на световно ниво на разработването на пейсмейкъра през 60-те години на миналия век.

"На нас ни изглежда, че едно обаждане няма и най-малко влияние върху климата, но всеки ден ние правим милиарди обаждания и по този начин увеличаваме глобалното затопляне", каза Рейнолдс.


Тез телефони изтрепаха пчелите, докарват рак, ся и глобалното затопляне подпомагат - дет са вика пълен  успех  :P

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Re:"Глобалното Затопляне" - "сензационно" откритие
« Отговор #39 -: Май 15, 2007, 14:02:50 pm »
Обезлесяването е скритата причина за глобалното затопляне

http://www.dnesplus.bg/Science.aspx?f=109&d=166318

Скритата причина за глобалното затопляне е обезлесяването, пише вестник "Индипендънт". Британският ежедневник задава въпроса защо световните лидери си затварят очите за тази криза, при условие че унищожаването с все по-бързи темпове на горите, които образуват безценния охлаждащ пояс около Екватора, е признато за една от основните причини за промените в климата и обезлесяването води до отделяне на по-големи количества въглероден диоксид, отколкото самолетите, автомобилите и заводите. Спиране на изсичането на дърветата е най-бързото и евтино решение за глобалното затопляне, подчертава вестникът.

Водещи учени, цитирани от "Индипендънт", твърдят, че на обезлесяването се падат една четвърт от парниковите газове, а на транспорта и промишлеността - по 14 на сто. Те дават пример с Индонезия - страна без развита промишленост, но където обезлесяването върви с бързи темпове. Миналата седмица тя зае трето място в света по емисии на парникови газове.

Учените обръщат внимание и на друг аспект на проблема - тропическите гори покриват едва 7 процента от територията на Земята, но над 50 на сто от живота на планетата е съсредоточен в тях.

За да се спре изсичането на горите, не са необходими нови технологии, подчертават те, а просто политическа воля и създаване на условия, при които ще е по-изгодно дърветата да са прави, а не отсечени. Учените обаче признават, че това няма да е лесно, защото в свят, в който ставаме свидетели на растящ конфликт между изхранването на населението, енергийната сигурност и опазването на околната среда, и като се има предвид, че неизсечените гори не носят пари, за разлика от храните и енергоносителите, е очевидно, че удара ще поемат именно горите.

"Ако загубим горите, губим борбата срещу промяната в климата", е заключението на учените, цитирано от "Индипендънт". /Дарик радио


Това е единствената разумна позиция, която може да се вземе за "глобалното затопляне" Дали липсата на дървета точно го предизвиква няма значение, защото е по-важен извода че липсата на дървета прецаква всички по всякакъв начин. И предприемането на действия за спиране на изсичането на горите и засаждане на нови дървета ще облагодетелства всички с изключение на тези, които правят маса пари от сечта. Така че ако ще се вземат някакви мерки те трябва да бъдат свързани най вече с дърветата. Когато баланса между броя на дървета и хора е нарушен в полза на хората нищо добро не ни чака.
« Последна редакция: Май 22, 2007, 22:52:07 pm от H. »

Неактивен iti

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 123
Re:"Глобалното Затопляне" - "сензационно" откритие
« Отговор #40 -: Май 17, 2007, 02:20:09 am »
Ехе... скрита. Ако трябва съвсем схематично да се опише ролята на гората:

 - кислород. Явно на първо място. Човекът гори огромни количества кислород, а унищожава неговият единствен производител. СО2 се увеличава. Влажните тропични гори са най-важните в производството на кислород, защото са многоетажни и на малка площ фотосинтезиращата биомаса е много по-голяма от обикновена гора. Широколистните гори освен това имат точно определен период от годината в който фотосинтезират. А активноста на фотосинтеза на иглолистинте гори е по-малка поради устройството на листата .

- регулиране на температурата и валежите. Доказано е, че горите балансират климата, като го омекотяват през лятото и го затоплят през зимата, подобно на водните басейни. Тяхната биомаса има съвсем различен температурен режим отколкото на земната повърхност. Тя се нагрява и изстива по-бавно. Освен това привличат валежи, защото самите те поддръжат определена влажнсот на въздуха, поради транспирацията.

 - намаляват рисковете от ветрове. Не случайно навремето са изграждани горски защитни пояси, които да спират формирането на силни ветрове които унищожават растителност, жилища, дори почвена покривка

-намаляване на рисковете от порои. Отокът на водата в горите е много по-бавен и задържането на влага е много по-голямо. Горите акумулират водата и я разпределят по-балансирано през времето. Без нея рисковете от наводнения и отмиване на почвена покривка са много по-големи

Нарушенията в температурния и водния баланс водят до големи крайности и изменчивост на климата. Крайната фаза на всичко това е превръщането на региона в пустиня.

Тъй че, не само състоянието на атмосферата е важно, но и върху какво падат слънчевите лъчи. Голата повърхност или дори тази с малко растителност, не могат да акумулират енергията. Повърхността се нагрява и излъчва силно водейки до високи температури. Нощем пък няма какво да задържи топлината и повърхността изстива. Докато обилната растителсност използва част от тази енергия за фотоситеза и транспирация, а нощем я задържа. Всичко това е свързано и с топлинния и водния баланс на почвата отдолу. Всички знаят какви крайни температури са на Сахара. Нея глобалното затопляне няма да я сбърка особено дори да е 10 градуса... Там вече няма абсолютно нищо което да регулира климата.
Да се опитате да разберете Муад' Диб, без да познавате неговите смъртни врагове, харконите, е все ед

Неактивен Oberon

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 092
Re:"Глобалното Затопляне" - "сензационно" откритие
« Отговор #41 -: Май 17, 2007, 12:51:58 pm »
-намаляват риска от порои, защото кореннаата система на дървото задържа почвата. Ние сме известни с гениалните си идеи - като например да засаждаме иглолистни растения под 1500-2000м. и да изтощаваме и дърветата и почвата.

Преди време бях чел някъде, че от 80-те години досега, в амазонската джунгла са изсечени около 30-40% от масивите там. А там се води за "белия дроб" на планетата ни.

Немалък фактор за Глобалното затопляне е прахоляка във въздуха. Който наистина в основната си част се създава от човека.
In the Kingdom of the Blind, the One-eyed are Kings !!!

Неактивен P.E.A.C.E.

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 499
Re:"Глобалното Затопляне" - "сензационно" откритие
« Отговор #42 -: Май 17, 2007, 19:54:36 pm »
Най-добре го каза агент Смит от матрицата :)
Ние не сме бозайници, нашето поведение не е като тяхното.
Бозайниците на планетата живеят в хармония с природата, а ние сме като вирус - изсмукваме до последно ресурсите и се местим на друго място :)
Е вече май място не остана  ;D
А колкото и да го овъртаме - нефтът е враг номер 1 както и на планетата така и на човечеството !

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
Re:"Глобалното Затопляне" - "сензационно" откритие
« Отговор #43 -: Май 29, 2007, 22:02:39 pm »


Глобалното затопляне разрушава империи 
 
Разпад заплашва и Щатите. Очаква се ново преселение на народите  www.chudesa.net
2007-05-13

Светът стои на прага на ново и още невиждано по своите мащаби преселение на народите, което би могло да предизвика такива социални бури, че миналогодишните етнически погроми в Париж, Сидни или Амстердам да ни се сторят като детско утро. Едни страни ще бъдат поразени от суша, други – залети с наводнения, а «обидените на природата» народи ще се отправят към съседите, за да си завоюват нови «жизнени пространства».

Еколозите, които ни плашат едновременно с началото на нов ледников период и с глобално затопляне, забравят, че на Земята никога не е съществувал «среден и нормален» климат. Всеки път захлаждането и затоплянето на планетата неизменно са водели до войни и миграция на народите, като впоследствие са станали основа на историята на нашия свят.

преди 40 000 години
Начало на последното заледяване на ЕвразияМасовото измиране на неандерталците, «заместени» от кроманьонеца (съвременният човек).

преди 13 000 години
Край на ледниковия периодОтстъплението на ледовете довело до измирането на мамонтите, което на свой ред поставило човечеството на границата на глобалната демографска катастрофа: според археолозите тогава от глад умрели около 90% от населението на Земята. Оцелелите в южните степи усвоили земеделието и скотовъдството.

преди 4000 години
Глобално затопляне


Вследствие на засушаването човекът усвоил технологиите на поливното земеделие и металолеенето. Започнал е бронзовият век и каменните топори били сменени с бронзови мечове. В Средиземноморието и Междуречието се появяват първите древни държави и писмеността.

ХIII век преди нашата ера
Захлаждането в ЕвропаИндоевропейските племена — «народите на морето » — идват от Севера на брега на Средиземно море. Под техните удари загива Хетската държава. Много градове на древен Египет са разрушени. Финикийците започват да се преселват в Северна Африка.

X — VI век преди нашата ера
ЗатоплянеИзключително сухият климат в Азия подтиква много племена да се обединят с цел оцеляване. В долината на река Тигър се създава Асирийското царство, цар Давид обединява Израел и Иудея. В южната част на Арменските възвишения се създава държавата Урарту.

III век преди нашата ера
ЗахлажданеВ Италия през Алпите, спасявайки се от снежните бури, идват племената на келтите, които обсаждат и разграбват Рим. В Китай от студовете погива реколтата, а в Цинското царство започва гражданска война.

I век от нашата ера
ЗатоплянеСушата кара Древния Рим да завоюва колоните на Близкия Изток и Северна Африка, където се отглежда зърно. След изобилието от войни републиката се превръща в империя.

IV — V век
ЗахлажданеГорите пропълзяват на юг, почти унищожават сухите заволожски степи и номадите-хуни идват в Европа. Тяхното появяване предизвикало преместването и на други племена – започнало Великото преселение на народите, което довело до падането на Рим.

VIII — XII век
Малък климатичен оптимумВреме на топъл и мек климат. Викингите заселват Гренландия, откриват северния речен път. Обемът на водата във Волга стремително се покачва и реката потопява Хазарския хаганат.

XIV — началото на XIX век
Малък ледников периодЛедниците унищожили всички селища на викингите в Гренландия. В Европа студът и гладът провокирали религиозни войни, стимулирали масовата емиграция в колониите на Америка, Азия и Африка. В Русия избухват размирици.

XIX — XXI век
Период на глобално затоплянеУвеличава се реколтата, което води до бурен ръст на науката и техниката. Феодалните отношения се сменят с капитализъм и демокрация.

Такава е ситуацията до днес. Захлаждане и затопляне – както виждате, това се е случвало неведнъж в историята на човечеството. Топенето на ледовете в Европа и сушавите години в Азия довели до такива войни, че от лицето на Земята безследно изчезвали цели цивилизации. За това, че климатът играе не малка роля в историята на човечеството, са знаели още древните гърци.

На база на сравнителната хронология на колебанията на климата и социалната история, учените вече правят своите предположения за бъдещето на човечеството.

Един от екипа учени от Международната лаборатория по глобални поблеми на енергетиката, Виктор Климентов, отговаря на наши въпроси:

Господин Климентов, веднага хващаме бика за рогата — какъв е основният резултат от работата?

Накратко изводът е следният: локалното влошаване на климата — захлаждане, суша — винаги е съвпадало с възникването на велики империи, с необикновения полет на човешкият интелект, духовните достижения, гениалните изобретения… А затоплянията обикновено са водели до разпад на империите и практически пълно отсъствие на дръзновени пориви.

Затоплянията разрушават империи?

Да. Между 3200 и 3000 години преди нашата ера едновременно на три места на земното кълбо възникнали три велики култури — Египет, Месопотамия, Индо-харапската култура… Под високи култури историците разбират такива, в които имало градове, разделение на труда, централизирана власт и писменост. До края на четвъртото хилядолетие преди нашата ера не е имало такива високи култури. И изведнъж едновременно се появили цели три. При това на различни места — те били напълно изолирани една от друга. Климатът се променил от една страна и възникнали трите култури. После те били пометени от варварите.

Стоп. Вие казахте, че захлажданията създават империи, а затоплянията ги унищожават. Но пък всичко е загинало от ръцете на варварите по време на захлаждане. Защо?

Ако изведнъж природните условия забележимо се влошат — заради суша или силен студ, периодът на вегетация на растенията става по-кратък, рязко намаляват добивите, земята повече не може да изхранва населението. Това население започва да намалява и дори изчезва. Идват номадите, както се казва: откъдето им видят очите, но ако погледнем посоката на тяхното движение на климатичната карта, ще стане ясно, че те следват влажностния градиент. И по пътя си помитат империи. А ако климатът се влоши не локално, а повсеместно, побеждава този, който най-много е пострадал от това: защото няма накъде да отстъпва. Ето ви един пример за така нареченото «осево време» . Това е времето 700 — 400 г. преди нашата ера, най-великата епоха в историята на нашата цивилизация. Именно тогава бронзовият век окончателно е заменен от железния. На различни места на планетата едновременно изникнали едновременно няколко световни религии. Образували се няколко световни империи, в това число персийската империя на Ахеменидите, а малко по-късно империята на Маурите в Индия и Цин в Китай. «Осевото време» кардинално променило цялото човешко общество: мирогледа, възгледите за живота, технологиите...

Трябва ли пак да говорим за това, че «осевото време» идва в период на невиждано до тогава захлаждане?

Да се върнем на Египет. Образувалото се по време на захлаждането велико Древно царство (именно тогава са били построени грандиозните пирамиди на Гиза) рухнало в края на третото хилядолетие преди нашата ера. По-рано този странен и с нищо необясним разпад свързвали с влошаването на климата. Но последните изследвания показват, че Древното царство се разпаднало в епоха на доста благоприятен климат, след което 150 г. продължили безвластието, раздробеността и междуособиците. Вече не трябва да ни учудва, че сформирането на Средното царство е станало на самия пик на влошаване на природните условия. За това свидетелства един от най-значимите писмовни източници от тази епоха— Палермският камък, който фиксира следите от катастрофално лоши реколти. Сушата била толкова голяма, че хората преминавали Нил през бродове. Средното царство просъществувало благополучно почти 400 години, докато не било разрушено от източните варвари— хиксоси— около 1700 г. преди нашата ера. Между другото, царството пак се е разпаднало в период на благоприятен климат.

Ако климатът е бил добър, откъде тогава са се взели хиксосите? Та нали варварите се появяват на място само при влошаване на климата?

В Египет всичко било добре. Но имало суша в земите на Близкия изток и Предна Азия. Местното население предприело набези в търсене на по-плодородна земя. И я намерило в Египет.

Историята на бойните противодействия между Египет и Предна Азия повтаря климатичните спадове и върхове: във военните стълкновения между Египет и Предна Азия всеки път печелел този, който бил по-зле от гледна точка на климата.

Същата картина се наблюдава и в отношенията Рим-Византия с Персийско-Парфиянското царство. И там сработила същата система нагоре-надолу. При глобалното захлаждане над голяма част от Римската империя станало по-студено и сушаво, а в Парфия — по-хладно и влажно. За Рим, като по-северна страна, е важно редуването на топли и студени зими. А за южните страни са най-важни колебанията във валежите. В този смисъл Рим и Парфия са били в две противоположни фази. Ето например, в безкрайните римско-парфянски войни винаги са побеждавали тези, които са имали по-лоши климатични условия.

Проста класическа илюстрация на климатичното влияние е историята на Китай. Щом като стане затопляне — в Китай започват междуособици, страната се разпада, нейните отделни части воюват една с друга. Настъпи ли поредното захлаждане — страната изкристализира в империя.


Вие през цялото време казвате «глобално затопляне», «глобално захлаждане». Какво означава това? С колко градуса се качва или пада температурата?

Счита се, че климатът е станал значително по-хладен, ако средноглобалната температура е паднала с половин градус или с градус..

Толкова малко?

Това е средно за цялото земно кълбо— половин градус. В някои региони това може да са няколко градуса. При глобалното затопляне расте и средната влажност по целия земен глобус. Но локалната може да спадне дотам, че саваната или степите да се превърнат в пустини! Именно така се е случвало, а се случва и сега в Близкия Изток — на всички им е добре, но на тях им е зле! Едно от климатически най-чувствителните места е подножието на Алтай. Даже най-незначителното средноглобално колебание на климата там се стоварва с голяма сила. Не може да не отбележим, че когато говорят за нашествията на номадските народи, историците винаги отбелязват, че те са дошли от подножията на Алтайските планини. Авари, хуни, тохари, евталити, юечжи. При това Алтай не е най-благодатното място на Земята. Там и сега живеят доста малко хора. Но именно там хората изпитват най-силния климатичен стрес.

Въобще в човешката памет климатът се е променял толкова силно, че древните историци Страбон и Полибий, например, не вярвали на Херодот, който е живял само 300 години преди тях! Нали Херодот бил написал за това, че Черно море замръзва през зимата, а в Причерноморието 8 месеца в годината цари «непоносим студ», а ледът на Керченския пролив може да издържи цяла конница. Много хора смятали, че Херодот си измисля! Само че последните археологически разкопки потвърждават правотата му: в съответстващите на ранната античност кримски хоризонти не са намерени гроздови зърна. При осеммесечна зима грозде не расте. Тогава дори и в Италия не са отглеждали грозде, а маслини. Грозде растяло само на най-южната част на апенинския ботуш. В Рим снегът не се топял по 40 дни, а Тибър се сковавал в лед. Било доста студено. Между другото, именно това захлаждане положило началото на Римската империя. Нейният подем продължил почти и на фона на затоплянето, при което гроздето и маслините се разпространили по целия полуостров до самия север. Появило се гроздето, а буковите гори, които растат при по-прохладен климат, изчезнали, отишли високо в планините. Кризата на империята дошла на самия пик на благоприятния климат. Тя преминала в неуправляем разпад, който отново довършили варварите. Случило се Великото преселение на народите, започнало с нашествието на хотите и хуните. Римската граница се разтресла по цялото й протежение. На северозапад атакували пикти и скоти. Хуните — на изток и североизток. Берберите и другите африканци — от юг… Възникнали многобройни войнствени народности, за които преди това никой не бил чувал

При тях е станало много студено...

Много! Раннохристианската литература отбелязва, че зимите в Месопотамия (!) са били съпроводени със силни снеговалежи, а през лятото било толкова студено, че «плодовете не зрееха, а вино напомняше на прокиснало грозде»… Дунав и Рейн постоянно замръзвали, и по леда в границите на Рим лесно нахлували конници варвари. Сега Дунав почти не замръзва даже в горното си течение на височина около 1000 метра над морското равнище! А тогава образът на замръзващият Дунав, откриващ на варварите път към империята , влязъл в късноантичната и ранносредневековната литература.

Ако разбирам добре, то и разпадането на СССР също се дължи на глобалното затопляне?

Правилно разбирате.

Има ли вероятност разпадът на империите да не спре със СССР...

Принципно, да. На някои би им послужил за утеха фактът, че същата участ заплашва и други държави-империи — САЩ, Китай, Индия… Впрочем, историята не е физика — в нея няма твърда предопределеност. Изключенията са възможни, макар и малковероятни. Ще поживеем – ще видим.
musica universalis

Неактивен Oberon

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 092
Re:"Глобалното Затопляне" - "сензационно" откритие
« Отговор #44 -: Май 30, 2007, 17:28:01 pm »
Разпадането на СССР се дължи изцяло и само на "глобалното затопляне":)))))  laugh laugh laugh laugh
In the Kingdom of the Blind, the One-eyed are Kings !!!

 

Сходни теми

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
31 Отговора
29648 Прегледи
Последна публикация Октомври 30, 2012, 11:37:01 am
от Гален
THE "ELITE"

Започната от fisk Тайни общества

6 Отговора
16324 Прегледи
Последна публикация Май 22, 2009, 00:03:17 am
от vallex
0 Отговора
9932 Прегледи
Последна публикация Май 01, 2006, 17:33:08 pm
от fisk
51 Отговора
46378 Прегледи
Последна публикация Април 17, 2012, 03:16:48 am
от Hacko
14 Отговора
18996 Прегледи
Последна публикация Декември 19, 2006, 03:33:03 am
от Ford_Prefect

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27