Автор Тема: Събитие: Засаждане на дървета в България  (Прочетена 19139 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Magnolia

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 236
Re:Събитие: Засаждане на дървета в България
« Отговор #15 -: Февруари 20, 2011, 17:07:23 pm »
MagnoliaБлагодаря! @---

Моля. :hi:

Сега мъча една орхидея.  :nea: Има надежда, но упорито отказва да цъфти откакто съм я взела.

По темата - кое е най-подходящото време (сезон или пък месец ? ) за пресаждане на дръвче навън?

По- първия въпрос: Като я купи, беше  ли цъфнала? Моята не цъфтя  2-3 години, но аз се грижех за нея през това време и в един хубав ден изкара цветоносно стъбло. :) Важно е да е на светло,( не на пряко слънце, но на перваза на прозорец), на 18-20 градуса, веднъж в седмицата да я поливаш и да и оросяваш листата редовно с пулверизатор, в зависимост от влажността на въздуха в стаята.
   Продават и някакви изкуствени торове за орхидеи, но аз никога не съм и слагала. Не искам да си тровя цветята с изкуственяци. Всички казваха, че няма да цъфне, но тя напук на всичко се обсипа с цвят. :blum2:

Поливането става така:

Наливаш вода със стайна температура, престояла поне едно денонощие (за всички цветя се отнася, за да се изпари хлора. Ако е филтрирана- още по- добре.)в съд малко по широк от саксията на цветето. Аз ползвам кашпата на орхидеята. Оставяш няколко часа саксията вътре, за да се напои хубаво и после много хубаво изцеждаш водата, като въртиш на всички страни, за да не остане никаква излишна влага, иначе загиват корените. След като се изцеди добре, връщаш саксията в кашпата и това е.

По втория въпрос: Напролет е най- добре. Дървета се садят пролет и есен.
Бъди промяната, която искаш да видиш в света!

Неактивен S.

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 28
Re:Събитие: Засаждане на дървета в България
« Отговор #16 -: Февруари 21, 2011, 16:11:19 pm »
Точно така я гледам уж.  :(
И препарат съм й слагала, на някой му беше останал и ми го даде. Но не мисля, че помогна, даже напротив.

Мерси, и за отговора на втория въпрос - ще садим скоро значи.  :flag_of_truce:

Сега си погледнах орхидеята и е прокарала едно "пипалце" нагоре  ;D , някакво новичко. Ще видим, стискайте палци. Добре са си и листата и всичко, но клонките на предишните цветове изсъхнаха и това ме притесни.

Замислих се, че май я забравям малко повече време в съдчето за вода  :blush: Ама пък ако я държа по-малко почва да съхне??? Обича да се плацика във вода  :dance:
« Последна редакция: Февруари 21, 2011, 16:13:32 pm от S. »

Неактивен thesweetest_

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 1
Re:Събитие: Засаждане на дървета в България
« Отговор #17 -: Март 15, 2011, 09:55:05 am »
Ами да бих дошла. А и нашето училище (ТГ Стара Загора) сме основали еко клуб, който е свързан с ученическия парламент в София и редовно извършваме някаккви дейности за почистване на града и опазване на природата. Например ей сега на 19.03 ще ходим да чистим бидечката така, че който е от Стара Загора и има желание може да дойде :)
« Последна редакция: Март 15, 2011, 09:57:12 am от thesweetest_ »

Неактивен izi_sun4eto

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 34
Re: Събитие: Засаждане на дървета в България
« Отговор #18 -: Юни 15, 2012, 16:14:49 pm »
 Прекрасна идея! Във всяко нещо има смисъл, а и колкото повече се съберем, толкова повече...
  Хубаво е да се мисли, как да се реализира скоро, а не просто да си говорим, защото действията са по-важни от намеренията! Ако някой знае за някое подобно скорошно събитие, моля нека сподели, Една идея за популяризирането му- в днешно време, колкото и голям да е "фейсбоклука", може да свърши една добра работа за реализацията на едно такова, дори мащабно събитие :)
"Първо провери, тогава повярвай!"

Неактивен niko1957

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 1
Re: Събитие: Засаждане на дървета в България
« Отговор #19 -: Август 10, 2013, 10:55:30 am »
Много хубава идея! Всяка пролет си мисля за това. Но уви, една птичка пролет не прави! Участвал съм в проект за почистване на парк към неправителствена организация, но такива проекти се използват днес за политическа реклама. Иначе, просто проектите не печелят финансиране. Магистър съм по екология. Достатъчно съм наясно с всичко това.

Тайната е в мисленето, в нивото на съзнание - индивидуалното, семейното, общностното, националното, глобалното!

Неактивен Анонимъс

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 3
Re: Събитие: Засаждане на дървета в България
« Отговор #20 -: Ноември 25, 2013, 16:58:21 pm »
Мисля, че идеята е страхотна. Водят България за най-екологичната държава в европейския съюз по добив на ток, обаче природата на страната ни е замърсена и умира. Не се полагат грижи заради егоистични оправдания като ,,вече е късно'' ,,никой не го прави'' и ,,аз не замърсявам''. Не е ли крайно време да покажем отговорност и морал по тази тема?
,,Вече е късно'' - Защо да е късно? Ти в момента си жив, планетата ни е жива, значи има време. По какъв начин сме закъснели да покажем отговорност и морал към майката земя на която, ние всички сме деца? Какво имаш предвид под ,,късно''? Късно, не е ли, когато вече на земята не е останало живот, не дава плод, не вали дъжд? Как така ,,вече'' е късно? Ами преди 10 години пак ли беше късно? А преди 100 години пак ли е било късно? А след още 1 век в бъдещето пак ли ще е късно? Нека спрем да се оправдаваме и да почнем да мислим и да действаме едновременно.
,,Никой не го прави'' - ами почни ти да го правиш и ти ще си първия, уникален, който е проявил здрав разум. Защо трябва да чакаме друг да започне нещо? Защо искаш да си от онези, които сляпо следват мнения и действия на други?
,,Аз не замърсявам'' - така ли? Ами какво ще кажеш за всичките ежедневни отпадъци от храна, бензин и т.н.
Някой все пак се е сетил. Браво на човекът, който се е сетил да публикува тази тема във форума. Нека, ние от XNETBG, да покажем мисъл и действие и наистина да се организираме да направим нещо. Нека да хвърлим едно камъче в океана и да оставим вълните да изминат пътя си. Туко виж ако сериозно почнем да се занимаваме може и да доведем българския народ до нова ера, където всеки мисли и действа вместо да слуша и да следва. Нека да почнем като засадим няколко дръвчета, това ще накара даже и онези, които слушат и следват да се замислят и да действат. На път сме към един апокалиптичен свят или към пълно унищожение заради хора, които страстта им е да трупат пари като ни поробват и убиват. 300 човека на тази земя са по богати от половината население на планетата Земя. Ако няма хора, които да поведат другите към добрата кауза, които да засяват мисъл в мозъка на слепите, които да създават водачи, как по точно ще прогледне най-накрая масата през купищата конспирации, как ще се опазим от геноцид, как ще направим разлика?
-  Бихте ли участвали?
Аз бих и искам да участвам в такава кауза да помогнем да опазим природата.
Не мисля, че са нужни много хора. Нужни са няколко, които да са сериозни. 5 човека е добра бройка, да!
Мястото на което искаме да засадим дърво може да е вече замърсено. Може да е нужно да почистим преди това, за целта ще е добре да се предопредят всички да си носят ръкавици, найлонови пликчета и т.н.

Мисля, че никой не го прави, защото никой не се е поинтересувал. Повечето предпочитат да се пъшкулизират в тях или за тях е много по важно да се поинтересуват за най-новата мода, или за най-новата кола, или за резултатът на някой мач, защото изглежда, че в днешното общество тези неща са в пъти по важни.

Неактивен conspiration_

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 7
Re: Събитие: Засаждане на дървета в България
« Отговор #21 -: Януари 07, 2016, 21:58:51 pm »
Това е много хубава идея. Всяка пролет на село (знам, че там е чисто) засаждаме по две-три дървета. Трябва и в по-големите градове, където ежедневно дишаме мръсния въздух да засадиме няколко дръвчета за красота и чистота.

Неактивен Амрита

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 35
Re: Събитие: Засаждане на дървета в България
« Отговор #22 -: Май 25, 2016, 04:48:42 am »
Против съм относно произволното засаждане на дървета в градовете. Трябва да има градоустройствен план. Дърветата могат да пречат на тръбопровод, сграда, ел. мрежа. и т.н.  Има документален филм за произволната сеч на горите в България, оголени пространства, които  няма да се залесят сами скоро, тези места имат нужда от засаждане, но и от  опазване. Бих засадила полски цветя, за да помогна на пчелите или да ашладисам някое дръвче в гората с плодни клони, знам че последното го е правил дядото на съпруга ми. По принцип обожавам градинарството! Що се отнася до дървета в градовете и парковете, то  следвайте примера на  други страни (Канада например), където  част от дърветата или пейките в парка са дарение в памет  на някого (от гражданите), по този начин засаждането е регулирано, но  подпомогнато от желаещите.

Неактивен @dito

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 6
Re: Събитие: Засаждане на дървета в България
« Отговор #23 -: Ноември 24, 2016, 03:10:14 am »
Идеята е много приемлива, както за големи, така и за подрастващи хора, силно подкрепям да я има, би могла да стане навсякъде из градове и села. :)

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27