Автор Тема: Целта  (Прочетена 26374 пъти)

0 Потребители и 6 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Petee

• Четящ
  • *
  • Публикации: 109
Re: Целта
« Отговор #15 -: Март 13, 2007, 09:51:57 am »
Почти? . Защо почти? Ако има някой нееврейн, тогава той със сигурност е прозелит. Евреите не са народ, а потомствена секта.

"Горко вам, книжници и фарисеи, лицемери! Защото море и суша обикаляте за да направите един прозелит; и когато стане такъв, правите го рожба на пъкъла два пъти повече от вас." - Матей 23,15

Здравчо

• Гост
« Отговор #16 -: Март 13, 2007, 16:42:29 pm »
Какво точно искаш да кажеш с цитата отБиблията?
Погрешно е да се вадят отделни редове, смисълът не само остава неясен, но може и да се разбере или тълкува погрешно.
В тази част от евангелието на Матея се изтъква алчността и покварата на евреиското духовенство...
Говорейки за "прозелит" се внушава експанзивността на евреите. Става въпрос, че въпросният "нов евреин" няма шанс да схване същността на вярата именно поради изкривената представа и най-вече лицемерието  на духовенството, което товари простите хора и на техен гръб богатее.
По-нататък се говори, как християните ще бъдат преследвани, но не се визират само евреите като "преследвачи", а се говори за трудния път изцяло.
Може би това да искаш да кажеш.

Поздрави!

Неактивен Petee

• Четящ
  • *
« Отговор #17 -: Март 13, 2007, 19:08:38 pm »
Не, не искам това да кажа.

"Става въпрос, че въпросният "нов евреин" няма шанс да схване същността на вярата именно поради изкривената представа и най-вече лицемерието  на духовенството, което товари простите хора и на техен гръб богатее."

Абе ти като гледаш Буш да ти прилича на човек, който не схваща "същността на вярата именно поради изкривената представа и най-вече лицемерието  на духовенството" или каквото там говориш? Ами Путин? Берлускони? Ширак? Блеър?
Според мен чудесно разбират за какво става дума. Всичките са прозелити и не са никак "нови".
Няма нужда да изкривяваш думите ми. Искам да кажа точно каквото Исус е казал: ""Горко вам, книжници и фарисеи, лицемери! Защото море и суша обикаляте за да направите един прозелит; и когато стане такъв, правите го рожба на пъкъла два пъти повече от вас." - Матей 23,15

Здравчо

• Гост
« Отговор #18 -: Март 13, 2007, 20:18:12 pm »
Да изкараш един цитат от конкретния религиозен контекст, не е редно.
Иисус е говорил в съвсем друг аспект - духовен.

Но да. С повече "вяра"  може да се отнася и за извънземните...

Неактивен lubarski

• Малко Писал
  • **
  • Публикации: 254
« Отговор #19 -: Март 13, 2007, 22:53:52 pm »
Според Хърби Бренън,  Моисей е видял в пламтящия храст и е попитал за името му и той е отговорил JHVH т.е. според г-н Бренън  това се превежда като "Аз съм този който съм", което Моисей по-късно преиначава като Яхве а от там и Яхова което по-късно става и Джа (Jah) този който Боб възпява в почти всичките си песни. Не се знае точно какво е видял Моисей в онази планина. Дали е дух, извънземно или египетското божество Тот в което се съмнява Бренън заради сходството на 10-те божий заповеди с подобни в египетската "Книга на мъртвите". Да не забравяме, че Моисей е бил един от египетските жреци и е имал достъп до свещенни текстове които според популярна версия са унищожени  когато нашественици разрушават библиотеката в Александрия. Моисей е можел доста лесно да манипулира евреите които са го следвали, защото е бил доста образован в сравнение с тях. Номерът с разцепването на водата е демонстриран по-рано от египетският жрец Чача-ем-анкх пред фараона Снофру.
It' oil stupid.

Неактивен Petee

• Четящ
  • *
« Отговор #20 -: Март 14, 2007, 17:33:24 pm »
Зд-равинчо, знам, че за теб не е "редно" да се чете Новия завет, извинявай "конкретния религиозен контекст", а още по-малко да се цитира. Който го чете няма място в бъдещия свят - нали така?
Все пак, ще видиш как и не не толкова духовен аспект всеки чифут ще си получи заслуженото наказание. Ти явно се страхуваш или поне се тревожиш от нещо подобно, но със сигурност имаш своите причини.

Здравчо

• Гост
« Отговор #21 -: Март 14, 2007, 17:56:38 pm »
Не те знам кой си, но когато аргументите ти издишат, защото са "натъкмени", културният човек не си служи с подобен език.
Библията (Стар и Нов) не е художествена творба, за да се тълкува свободно от сульо и пульо.
Двете части са неделими.

Нали знаеш, че между четене и осъзнаване разликата е едно "еволюционно" стъпало, което ти си изпуснал.
Ако беше християнин, щях да ти кажа, че Бог ще те накаже... Но за теб май Алах е велик :)
« Последна редакция: Март 14, 2007, 18:00:13 pm от Здравчо »

Неактивен Petee

• Четящ
  • *
« Отговор #22 -: Март 14, 2007, 18:39:49 pm »
"май"...

Здравчо

• Гост
« Отговор #23 -: Март 14, 2007, 18:43:28 pm »
Май.. май, не ами само , хаха.

С обиди нищо не доказваме, нали?

Неактивен Petee

• Четящ
  • *
« Отговор #24 -: Март 15, 2007, 15:58:14 pm »
Точно така, с обиди нищо не се постига. Чудно е, че го казваш след като обидите са от твоя страна.
Затова цитирах Библията, където грешки и съмнения няма. Ако ти ме смяташ за "сульо и пульо" и за "едно еволюционно стъпало", просто не чети постовете ми.
И друго - Християнин съм.

Здравчо

• Гост
« Отговор #25 -: Март 15, 2007, 17:05:24 pm »
И като християнин не би трябвало да вадиш цитати от Библията и да променяш смисъла им, което междудругото е една доста масова тенденция напоследък.
И именно ти бе провокатора с агресивен тон, кое ти е чудно, ответната реакция ли?
Сега ми цитирай частта с "обърни и другата", за да ти цитирам някой друг ред от евангелието на Матей, същото, от което изкара откъс, където се говори именно за хора, възприемащи погрешно вярата.

Но хайде... какво според теб е искал да каже Христос, цитиран от Матей?
Да се избият евреите ли? Или се говори за еврейския заговор?

Изобщо, освен че изтъква скверността на еврейското духовенство, какво друго се има предвид, което да е общо с дискутираната тук тема - а именно тази за еврейския план за заличаване на арийската раса, от която НЕ е Христос?

Oberon

• Гост
« Отговор #26 -: Март 15, 2007, 19:00:20 pm »
Така като ви чета спора, искам да ви задам следния въпрос: Малко си на проблемите на нас, българите, та сте седнали да си обсъждате Библията, кой еврен крив, кой прав...Какво ви интересува вас? Питам ,откъде този интерес към неща отпреди хиляди ходини, дето са полумъгляви и т.н. Просто не ви разбирам, не че ви осъждам за нещо...Моят съвет, за*бете ги тия евреи и си гледайте вашия живот:)
« Последна редакция: Март 15, 2007, 20:02:59 pm от RedGuy »

Здравчо

• Гост
« Отговор #27 -: Март 15, 2007, 20:20:55 pm »
Има много логика в това, което казваш, не е тук мястото да разсъждаваме по този въпрос, но все пак накратко...
Интересувам се от история поради редица причини -  това е част от хобито ми, вадя си поуки, животът в миналото ми е по-примамлив отколкото в настоящето, защо е така... можеби защото човек копнее по това, което няма.
Не ми допада, когато се изкривяват фактите и когато вследствие на действията на хора, чиито интереси в областта на историята се изчерпват с търсенето на псевдо-манипулации и стъкмистика, се придобива грешна представа за действителността.
Както не ми допадат и свободни съчинения върху Светото писание и извъртане на написаното така, че да се впише в безпочвената теория на човека Х.

Неактивен neven

• Пишещ
  • Публикации: 698
« Отговор #28 -: Март 16, 2007, 13:52:21 pm »
Ако беше християнин, щях да ти кажа, че Бог ще те накаже... Но за теб май Алах е велик :)

"Бог" и "наказание" са несъвместими понятия. Но ако предположа, че греша Бог - само християните ли наказва?
"Предметите на Тльон се удвояват; те са склонни обаче и да изчезват или да губят известни черти, ког

Здравчо

• Гост
« Отговор #29 -: Март 16, 2007, 22:35:47 pm »
Наказанието няма само физически измерения.Пренебрегването също може да е наказание. Когато понякога някой постъпва грешно, вярата  му може да  не е силна, следователно няма как да чака помощ от Бога. Не е ли това наказание?
Бог присъства в много религии. Това би трябвало да дава отговор на втората част на въпроса ти.

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27