Автор Тема: Астрономия - НОВИНИ  (Прочетена 217813 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Hacko

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 008
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #480 -: Януари 16, 2012, 15:12:36 pm »
 Най-интересните небесни явления през 2012

Изключително интересни небесни явления ни очакват през тази година. Не всички събития ще могат да се наблюдават от България, за някои може би ще трябва да пътувате на доста дълги разстояния, ако искате да им се насладите, но и много от тях могат да бъдат наблюдавани и от задния двор или от терасата.

Надявам се, че времето ще сътрудничи на посочените дати и небето ще е чисто.

Още в първото шестмесечие ще се наблюдават уникални съчетания на планетите.

4 февруари: Кометата C/2009 P1(Garradd)На 4 февруари от 2 часа до разсъмване - кометата C/2009 P1 (Garradd) ще бъде достъпна за наблюдение с просто око, но за предпочитане е да се ползва бинокъл. (на около 40' от сферичният звезден куп М92 в съзвездие Херкулес)

20 февруари до 12 март: Меркурий ще се вижда най-добре
През февруари и март най-малката планета Меркурий ще се премести достатъчно далеч от заслепяващото Слънце. Тя ще бъде лесно видима дори с невъоръжено око всяка вечер след залез слънце. Явлението ще бъде подсилено от две други ярки планети – Венера и Юпитер, които също ще могат да се наблюдават в западното небе през същия интервал от време. На 5 март Меркурий ще стигне най-далеч от слънцето и на тази дата ще бъде най-ярка.

3 март: Марс в опозиция
На 3 март Меркурий, Юпитер и Венера ще бъдат събрани много близо една до друга върху западния хоризонт. А тъй като Марс достига своя афелий – най-далечната точка точка от Слънцето – действителност два дни след опозицията, Марс ще бъде най-близо до Земята.

13 март: Сближаване на Венера и Юпитер
Двете най-ярки планети – Венера и Юпитер ще се съюзят, за да създадат една наистина привлекателна гледка в западното небе. Те ще могат да се наблюдават няколко вечери след 10 март. Но най-удобният момент ще е на 13 март вечерта, когато ще са с минимално ъглово отстояние – на 3 градуса. След залеза на Слънцето, на около 20градуса над тях ще бъдат видими и разсеяните звездни купове Плеяди и Диади в съзвездие Бик. Двете планети ще залязват около 22ч., а момента, в който еклиптичните им дълнижини ще се разравнят ще бъде на 14 март сутринта.

Карта: Карта за 13 март вечерта, посока - запад:Въпреки, че планетите постепенно ще преминат по различни пътища след тази дата, на 25 и 26 март, над западния хоризонт ще премине полумесецът, който ще предаде допълнителна красота към небесната сцена.

Карта: Карта за 26 март вечерта, посока - запад:3 април: Венера
Вечерите на 2, 3 и 4 април ще можем да проследим преминаване на Венера (като звезда Вечерница) през звездният куп Плеяди в съзвездието Бик. Явлението ще може да се наблюдава веднага след като се мръкне, до около 23:50 часа, когато ще е залеза на Плеядите. 4 май: Ета-аквариди
На 4 срещу 5 май метеоритния поток Ета-аквариди ще достигне своя максимум - около 40 метеора на час. Луната ще е се намира във фаза един ден преди пълнолуние.

5 май: Най-голямото лунно затъмнение за 2012 – Супер ЛунаПълнолунието ще бъде точно в 11:35 лятно време и само 25 минути по-късно Луната ще достигне най-близката точка до земята за 2012 година и ще изглежда много голяма. През тези дни се очаква голям диапазон в приливите на океана – от изключително ниски, до много високи, през следващите няколко дни.

20 май: Пръстеновидно слънчево затъмнение (недостъпно за България)Пътят на това затъмнение започва над Източен Китай и преминава на североизток през Южна и Ценртална Япония.След това продължава на изток, като минава южно от Алеутските острови на Аляска. След което се завърта на югоизток към западната част на САЩ по протежение на крайбрежието на Калифорни бряг, Орегон. Ще премине и през централната част на Невада, Южна Юта, Северна Аризона, най-югозападния ъгъл на Колорадо и по-голямата част на Ню Мексико, преди да достигне към края си над северната част на Тексас.

Тъй като диска на Луната ще се появи по-малък от диска на Слънцето, това ще създаде „пръстеновиден” ефект с огнен пръстен от слънчева светлина, който ще грее около тъмния силует на Луната.

4 юни: Частично лунно затъмнение (недостъпно за България)
Това частично лунно затъмнение ще може да се наблюдава над Тихия океан, а в Хавай може да се види високо в небето в средата на нощта. В Северна Америка затъмнението ще бъде между полунощ и зазоряване. А на изток съвпада с момента, в който Луната навлиза в тъмната сянка на Земята. Всъщност над североизточните американски щати и Източна Канада, единственото доказателсто за това затъмнение ще бъде леко засенчване на левия край на Луната, преди тя да залезе.

6 юни: Пасаж на Венера пред СлънцетоПреминаването на Венера пред Слънцето, известно като Транзит или Пасаж на Венера, е сред най-редките астрономически събития, по-рядко дори от завръщането на Халеевата комета на всеки 76 години. До сега са наблюдавани само шест транзита на планетата: през 1639г, 1761г, 1769г, 1874г, 1882г и най-скоро през 2004 година.
Следващия ще се случи през 2117 година.
На 6 юни от нашата страна може да се наблюдава последният пасаж на Венера пред слънчевия диск. Това ще е възможно от момента на изгрева на Слънцето, в 5:34 часа за Варн и в 5:54 часа за София.
Внимание! Опасност за зрението!
Венера ще бъде в достатъчно голям размер, за да се вижда и с просто око, но желаещите да наблюдават явлението задължително трябва да ползват защитни слънчеви филтри.

18 юни: Съединение на Луната с Венера.
Най-удобно за наблюдение от България - след изгрева на Луната около 4:00 ч. до разсъмване, когато двата обекта ще са на отстояние около 2о.

15 юли: Сутринта - окултация (закриване) на Юпитер и Галилеевите му спътници от Луната.На 15 юли сутринта от България ще можем да наблюдаваме окултацията (закриването) на Юпитер и неговите Галилееви спътници от Луната. Началото на явлението за Западна България ще е в 04:13 часа официално време със закриване на спътника Европа. Явлението ще прключи около 05:30 часа с откриването на спътника Калисто, но небето вече ще е светло.

12 август: Метеоритен поток Персеиди

Смята се за най-наблюдавания метеоритен поток, заради високата си интензивност – могат да бъдат наблюдавани над 100 „падащи звезди” на час, и заради това, че е през лятото. Той се образува от опашката на кометата Суифт-Тътъл и всяка година се появява през август откъм съзвездието Персей. Самата комета се приближава до Земята веднъж на 135 години, но през опашката й Земята минава всяка година.

13 ноември: Пълно слънчево затъмнение (недостъпно за България)
Първото слънчево затъмнение от юли 2010 година насам. Но почти целия му път ще може да се наблюдава само по вода. В самото начало пронизва Северната територия на Австралия на изток от Дарвин, а след това преминава през целия залив на Карпентария, след което и през северната част на Куинсланд. Преминава и над Кейрнс и Порт дъглас, преди да се отправи към водата.
Останалата част от пътя на затъмнението, включително и точката на максималната продължителност (4 минути и 2 секунди), за съжаление, ще бъде над открити води в Тихия океан.

14 декември: Максимум на метеоритния поток Джеминиди
Това е метеоритен поток, който може да ви гарантира наистина зрелищно шоу, ако времето позволи. Интензивността на Джеминидите се усилва през последните години и в момента достига до 120-140 метеора на час, надминавайки блясъка дори на Персеиди през август.

25 декември: Коледа и ЮпитерНа Коледа мнозина ще се чудят каква е тази брилянтна сребриста звезда в небето, точно над Луната. Не, това не е звезда, нито е Дядо Коледа, който се връща към Северния полюс. Това е най-голямата планета в Слънчевата система – Юипитер, която ще напомня за изминалите прекрасни събития през годината, на които всички можем да се насладим.

Moreto.net

 

Неактивен Hacko

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 008
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #481 -: Януари 25, 2012, 16:33:22 pm »
Интересен астрономически сайт - http://sky-map.org/ или http://www.wikisky.org/

Ето и блога - http://blog.wikisky.org/

Помъчих се да разбера как са получени тези фотографии, но не успях.

Още инфо: http://www.astronomycast.com/

 

Неактивен Black Adder

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 794
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #482 -: Януари 26, 2012, 14:42:26 pm »
Помъчих се да разбера как са получени тези фотографии, но не успях.

Един от първите цитати за тази 'фотография' е тук:
http://beforeitsnews.com/story/175/068/Giant_Spaceships_Heading_Towards_Earth.html
в него се позовават на сайта http://www.sky-map.org/
където да се въведат координатите 19 25 12, -89 46 03 и при достатъчно увеличение са 'виждало' това. (увеличава се от плъзгача горе в ляво, като се натиска на + в долната част на плъзгача)
То при достатъчно увеличение мога да видя и портрета на Георги Димитров някъде пак там :)
Когато сменят овчаря, само овцете си мислят, че се е сменил и стопанина.

Неактивен Hacko

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 008
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #483 -: Януари 30, 2012, 11:18:11 am »
Благодаря ти Black Adder  :hi: и една новина:

Астероид с размери на автобус е минал много близо до Земята в петък (27 януари) следобед, като я е доближил на 60 хил. км, съобщи НАСА. Наскоро откритият астероид, наречен 2012 BX34, е с диаметър 11 м и е бил най-близо до нашата планета в 18 ч. българско време.
Според американски астрономи това е най-близкото преминаване, регистрирано някога от земната наука.

Vesti.bg  Диаграма     Видео  Руско  инфо

« Последна редакция: Януари 30, 2012, 12:29:13 pm от Hacko »

Неактивен Hacko

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 008
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #484 -: Февруари 07, 2012, 15:04:36 pm »
Земята има две луни!

Втората често е различна, но винаги ни обикаля.

Нашата планета има две луни, твърдят учени. Едната е онази омайна и мека нощна светлина, която всички познаваме и обичаме. Другата е неизвестна, незабележима и не по-голяма от малка кола. Тя обикаля Земята отдалече и остава с нас за малко. Но винаги има поне по една такава.

Според изследователите нашата планета редовно улавя по някой от прелитащите наблизо астероиди. Обикновено тези космически скали са около метър в диаметър и имат неправилна форма. Втората луна не е една и съща скала, а постоянно подменящи се „временни луни". Веднъж привлечено, това тяло обикаля около Земята в продължение на средно девет месеца по силно неправилна орбита, след което се откъсва и продължава по своя път към Слънцето.

Неактивен Hacko

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 008
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #485 -: Април 05, 2012, 16:17:36 pm »
Не зная дали е за вярване, но прочетете:

На 20.05.2012.ще настъпи изключително рядко астрономическо явление.Ще се подравнят в една линия Земята, Луната, Слънцето, централното слънце на Плядите-Алционе и центъра на нашата галактика - Хунаб Ку.
В същия  ден ще има Слънчево затъмнение.Това е и Новата година от малкия календар на маите.

На онази територия от земната  повърхност, където
преминава сянката от затъмнението, в съвсем близко
бъдеще се случват катаклизми, или остри социални
конфликти.

В каменните символи денят  20.05.2012  е наречен с името:


Неактивен ети

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 152
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #486 -: Април 06, 2012, 14:13:21 pm »
Ами, да. Защо да не е за вярване? Това отдавна се знае..И се чака. От астрономична и физична гледна точка, нищо не ни заплашва, освен че ще станем свидетели на такова рядко явление. Друг е въпроса, дали ще се случи някакво природно бедствие поради това. Спекулира се вече със всичко, така че ще видим - малко остана. :)

Неактивен Tangrata_

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 465
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #487 -: Април 23, 2012, 05:10:22 am »
За този куп ли става въпрос?
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BB%D0%B5%D1%8F%D0%B4%D0%B8_%28%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D0%B7%D0%B4%D0%B5%D0%BD_%D0%BA%D1%83%D0%BF%29
И коя по-точно от около 500те звезди е "централното слънце" на плеядите?
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен Hacko

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 008
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #488 -: Април 29, 2012, 00:03:03 am »
Апаратът Кассини е открил в пръстените на Сатурн  загадъчни обекти

Снимки от космическия кораб „Кассини“ на НАСА показа наличието на обекти, с километрични размер, пробивайки пътя си през части от F пръстена на планетата, които оставят след себе си блестяща следа. Тези следи запълват липсващото звено в нашата история, любопитното поведение на пръстена F.

„Мисля, че F пръстенът на Сатурн е един много странен пръстен, и тези резултати показват, че е още по-динамичен, отколкото си мислехме“, казва член на екипа за обраотка на изображенията от Cassini, Карл Мъри, от  Лондонския университет, „Куин Мери.“. „Тези находки ни показват, че районът на F пръстена е като шумен зоопарк на обекти от обекти започвайки от такива с размери от километри, до големи луни като Прометей от стотици километри, които представляват впечатляващо зрелище.“

Учените са знаели, че относително големи обекти, като Прометей (148 км в диаметър), могат да създават канали, вълни и „снежни топки“ в пръстена F, но не знаят какво става с тях след тяхното създаване, казва Мъри. Някои от тях се разпадат поради сблъскване, но сега изследователите разполагат с доказателства, че някои от малките обекти оцеляват, и те се различават  едни от други орбити означава, че те са  в пръстена F.

„Освен показаната странна красота на пръстена F, изучаването от апарата Кассини ни помога да разберем активността, която се е случвала, когато Слънчевата система е еволюирала в същите прашни дискове, само че много по-големи по размер, отколкото дисковете, които ние виждаме при Сатурн,“ казва учения Линда Спилкър , която работи по проекта Кассини. „Очакваме с нетърпение Касини да ни покаже пръстените на Сатурн или нещо друго.“

Тези резултати ще бъдат представени  на среща на Европейския съюз на науките за Земята във Виена, Австрия.

http://www.dailygalaxy.com/my_weblog/2012/04/mystery-objects-revealed-in-saturns-ring-by-cassini-space-probe.html

Неактивен Sagittarius

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 56
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #489 -: Май 08, 2012, 20:31:02 pm »
Венера минава пред Слънцето на 5-ти срещу 6-ти Юни.
Следващото такова събитие ще бъде през 2 117-та година.

http://ufohunters.org/node/33

Неактивен messiata85

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 1
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #490 -: Май 08, 2012, 22:42:10 pm »
Едно любопитно интервю с доц. Лъчезар Филипов http://agsnews.info/index.php/opinions/4202-%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%83%D0%BC-%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B2%D1%8E-%D1%81-%D0%B4%D0%BE%D1%86-%D0%B4-%D1%80-%D0%BB%D1%8A%D1%87%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D1%80-%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BF%D0%BE%D0%B2-%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B8-%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B3%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0 от Института за космически изследвания в БАН. Той, освен че признава съществуването на извънземен РАЗУМЕН живот, разказва и много интересни неща за религията и Луната. Аз, между другото, щях да публикувам още един материал за Луната тук, но не що не можах да го намеря. Запазвам си правото да го направя по-нататък. ;)


П.П. Това е моят първи постинг, така че здравейте на всички.  8)

Неактивен bojinkata

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 134
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #491 -: Май 09, 2012, 13:36:01 pm »
Интересуваше ме какво ще каже за Луната, но в тази част нямаше нищо. Иначе, поне за мен, не е казал неща, които не са известни. Но като начало не е лошо. :hi: Добре дошъл/а.
        Грешка. Намерих всичко. Много хубаво интервю.
« Последна редакция: Май 09, 2012, 13:58:59 pm от bojinkata »

Неактивен bogoizbrania

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 931
 • Homo Supermenos!
  • Олтар на непознатия Бог
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #492 -: Май 28, 2012, 02:10:31 am »
Венера минава пред Слънцето на 5-ти срещу 6-ти Юни.
Следващото такова събитие ще бъде през 2 117-та година.

http://ufohunters.org/node/33
Подозирам, че следващото преминаване няма да се състои по обективни причини, това ще е последното.
Soli Deo Gloria!

Неактивен Princess_Deja

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 600
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #493 -: Юни 02, 2012, 20:30:52 pm »
*като се говореше за "светлинни години" в друга тема, обърнете внимание на колко км. се равнява една светлинна година  ;)

Цитат
Нашата галактика се удря в Андромеда след 4 милиарда години

Земята, която е част от Млечния път, ще оцелее при сблъсък на нашата галактика с друга след около 4 млрд. години, съобщи АФП. Това са установили астрофизици от НАСА след дългогодишни наблюдения с телескопа "Хъбъл".

Според специалистите Млечният път и галактиката Андромеда се приближават една към друга със скорост 400 000 км в час и ще се срещнат фронтално. В момента разстоянието между тях е около 2,5 милиона светлинни години (1 светлинна година е равна на 9,46 милиарда км).

Нищо не може да попречи на сближаването им, защото в тази част на Вселената няма никакви по-масивни обекти от Млечния път и Андромеда, включително и концентрация на тъмна материя.

На практика няма да има фатален сблъсък, а по-скоро сливане на двете галактики, което ще продължи 2 милиарда години. Тогава ще завърши формирането на нова галактика с елипсовидна форма. Сега Андромеда и Млечният път са със спираловидна форма.

Астрофизиците са изчислили, че Земята и цялата Слънчева система са вън от опасност и не се очаква те да се сблъскат с другите планети или със звезди. Причината да не се очакват подобни аномалии е във факта, че между небесните тела във всяка от двете галактики има огромни разстояния.

Все пак прогнозират, че Слънчевата система ще промени траекторията си и ще се окаже по-далече от галактическия център.

Специалистите отдавна знаят, че двете галактики се приближават, но досега не им беше ясно дали ще се сблъскват, ще се разминат или само ще се отъркат. Но "Хъбъл" даде възможност на астрономите да измерят посоката на движение на Андромеда.


http://articles.timesofindia.indiatimes.com/2012-06-01/science/31958295_1_milky-way-galaxy-andromeda

p.s. Мерси, че ми го модерирахте :) и много моля да се оцени по достойнство "източникът" !:) Уча се и е приятно :)
« Последна редакция: Юни 02, 2012, 21:01:07 pm от Princess_Deja »
"These are the times that try man`s souls" Thomas Paine

Неактивен tazmdg

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 234
 • Смисълът на живота е... 42 !
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #494 -: Юни 05, 2012, 15:38:50 pm »
А ето какво трябва да наблюдаваме днес и утре на фона на Слънцето...  8)
http://www.sunaeon.com/venustransit/
"БАХТИ МАЙКАТА и ЕБИ МУ МАЙКАТА са свещени благословии от дълбока древност в българския език..."

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27