Автор Тема: Астрономия - НОВИНИ  (Прочетена 217827 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен marhs

 • marh-s
 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 376
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #375 -: Октомври 05, 2010, 23:53:02 pm »
-  нашата галактика в кратко 3Д  видео.

Неактивен fishbone

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 167
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #376 -: Октомври 20, 2010, 15:33:52 pm »
Русия ще строи космическа база на Луната

Русия планира след 2015 г. да изгради на Луната база за кацане на автоматични космически кораби. Това заяви днес за ИТАР-ТАСС Виктор Хартов, генерален конструктор на научно-производственото обединение "Лавочкин".

Руският проект "Луна-Ресурс/2" предвижда да бъдат създадени унифицирана платформа за кацане, луноход с голям радиус на действие, ракета носител, която да излита от Луната, средства за доставка на лунна почва на Земята. Предвидено е също прецизно кацане с насочване от устройство, разположено на Луната, съобщи Хартов.

Проектът ще представлява трети етап от лунната програма на Русия и ще включва две експедиции: първата ще достави на Луната тежкия изследователски луноход, а с втората ще пристигне ракетата носител, която ще откара на Земята образци от лунната почва.

Русия ще започне своето "връщане" на Луната още през 2013 г., когато се очаква към земния спътник да бъде изстрелян руският апарат "Луна-Глоб". По време на този първи етап ще бъдат направени изследвания на Луната от орбита и експерименти на повърхността й, съобщава БТА.

Вторият етап предвижда осъществяване на руско-индийския проект "Луна-Ресурс/1", наречен в Индия "Чандраян-2". Индия  ще разработи орбитален апарат и мини луноход, ще предостави и ракета носител за изстрелване на кораба, а Русия конструира модула, който ще кацне на Луната с индийския луноход и друга научна апаратура, уточни руският конструктор.

Източник: http://dariknews.bg/index.php


Неактивен fishbone

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 167
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #377 -: Октомври 22, 2010, 10:44:38 am »
Астрономи открили края на вселената?


Астрономи от Южната европейска обсерватория са измерили разстоянието до най-далечните галактики и най-отдалечения обект, познат на човека, съобщи newsru.com. Според списание Nature, става въпрос за 13 милиарда светлинни години.

Галактиката UDFy-38135539, заедно с няколко други, била забелязана за пръв път от телескопа „Хъбъл" през януари тази година. Учените са знаели, че разстоянието до обектите е около 10 млрд. светлинни години, но „Хъбъл" не е бил в състояние да им даде точни данни по време на 16-часовото наблюдение.

Изучаването на далечни галактики всъщност е поглед към миналото на вселената. UDFy-38135539 показва как е изглеждала тя, когато е била само на 600 милиона години - около 4% от досегашния й живот, според „Дейли Меил".

Учените са успели да научат повече за далечната галактика чрез спектрален анализ. Те са на мнение, че процесите в нея са сходни с тези, ставали в нашата собствена съвсем скоро след началото на разширяването на вселената (т.нар „Голям взрив").

http://news.ibox.bg/

Неактивен marhs

 • marh-s
 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 376
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #378 -: Октомври 22, 2010, 22:42:01 pm »
Русия ще строи космическа база на Луната

Русия планира след 2015 г. да изгради на Луната база за кацане на автоматични космически кораби. Това заяви днес за ИТАР-ТАСС Виктор Хартов, генерален конструктор на научно-производственото обединение "Лавочкин".

Руският проект "Луна-Ресурс/2" предвижда да бъдат създадени унифицирана платформа за кацане, луноход с голям радиус на действие, ракета носител, която да излита от Луната, средства за доставка на лунна почва на Земята.


Това е добра новина, но съм 120 % сигурен, че Русия ще бъде просто част от международна програма за строеж на лунна база.Тя ще работи заедно със САЩ, Европа и т.н.
Никоя държава не можа са справи сама с толкова скъпо струващ проект, с необходимата техническа база и ракети, софтуер, суровини........ :)

Неактивен NSX

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 40
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #379 -: Ноември 11, 2010, 11:56:50 am »
Гигантски мехури над и под центъра на Млечния път

http://www.dnes.bg/index/2010/11/11/gigantski-mehuri-nad-i-pod-centyra-na-mlechniia-pyt.103443

Earth. A biosphere. A complex, subtly balanced life support system.

Неактивен Pilota

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 266
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #380 -: Ноември 12, 2010, 22:04:01 pm »
Тези мехури ми приличат на магнитни полета.Какво мислите?

Неактивен MindOrganizer

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 73
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #381 -: Ноември 12, 2010, 22:32:22 pm »
Не забравяй, че това е просто схематична картинка.

Неактивен marhs

 • marh-s
 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 376
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #382 -: Ноември 13, 2010, 00:28:43 am »
Излъчването на гама лъчи, си е много сериозна работа и опасна за живите организми. Според физиката гама лъчите се получават при субатомни реакции, в частност от радиоактивен разпад на веществата.Имат силна проникваща способност, висока честота - 1019 Hz и силно йонизиращо действие, поради което са опасни за живите същества.
Енергията им е в диапазона 105—109 eV. Гама-лъчите за разлика от α-частиците и β-частиците не се отклоняват в електромагнитно поле.
Обикновено те достигат до нас като фотони с енергия над 100 keV. В електромагнитния спектър те са разположени в областта на големите честоти и съответно са с малка дължина на вълната. Радиоактивните материали могат да излъчват гама-лъчи. Те проникват дълбоко в живите тъкани и могат да предизвикат рак. Подобно на светлината, и гама-лъчите са съставени от фотони, но при гама-лъчите тези фотони имат изключително голяма енергия.
Източник : http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B0%D0%BC%D0%B0-%D0%BB%D1%8A%D1%87%D0%B8

Значи тези огромни кълба са резултат от някаква радиоактивност, която става около ядрото на галактиката ни.(интересно дали такава има и около ядрата на другите галактики ?) А радиоактивността също е резултат от сериозни физични процеси :
Радиоактивност или още радиоактивен разпад (от латински radio — излъчвам, и activus — действен) се нарича способността на атомните ядра на нестабилни изотопи на химични елементи да се превръщат спонтанно в ядра на други химични елементи, при което се излъчва енергия във формата на електромагнитно лъчение или частици - например алфа-частици, бета-частици или гама-лъчи.
Установено е, че радиоактивни са всички химични елементи с атомен номер, по-голям от 82 (започвайки с бисмута), и много от по-леките елементи. Енергийните спектри на алфа и гама излъчването са дискретни, докато този на бета е непрекъснат. Радиоактивно излъчване от нестабилно атомно ядро, при което се отделят алфа частици, се нарича алфа разпад, а при отделяне на бета частици - бета разпад. Бета разпадът винаги се съпровожда с изпускане на неутрино или антинеутрино. Изразът гама разпад се използва много рядко. Днес освен алфа, гама и бета, съществуват и протонен, неутронен, позитронен и други разпади.
Източник : http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BE%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82
« Последна редакция: Ноември 13, 2010, 00:30:56 am от marhs »

Неактивен dragonn

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 261
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #383 -: Ноември 13, 2010, 01:09:53 am »
Цитат
Значи тези огромни кълба са резултат от някаква радиоактивност, която става около ядрото на галактиката ни.(интересно дали такава има и около ядрата на другите галактики ?)

Според мен всяка галактика има тези радиоактивни кълба, които се получават от огромна черна дупка разположена в центъра на всяка галактика. Целта на черната дупка е да рециклира материята (атоми и молекули) в етер (първичната материя), от който процес естествено се отделя енергия.
« Последна редакция: Ноември 13, 2010, 01:11:36 am от dragonn »

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 827
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #384 -: Ноември 27, 2010, 13:05:07 pm »
Екстремна симулация на сливане на черни дупки с маси 100 към 1Снимка от клип, показващ изчислените хоризонти
на голяма и малка черни дупки малко преди
сливането им и последиците от това. Изобразени
са осцилациите предизвикани от малката черна дупка,
падащи в компаньона й. В този момент на сливане,
радиуса на голямата черна дупка нараства с
абсорбирането на масата на малката.
(Credit: Simulation by Carlos Lousto and Yosef
Zlochower; visualization by Hans-Peter Bischof
at the Center for Computational Relativity and
Gravitation at Rochester Institute of Technology)
ScienceDaily (Nov. 19, 2010) — Учените са симулирали, за първи път, сливането на две черни дупки с големи разлики в размерите, като масата на едната е 100 пъти по-голяма от другата. Това екстремно съотношение на масата 100:1 чупи рекорди в областта на числовата релативност и гравитационната вълнова астрономия.

Досега, проблема при симулирането на сливане на двойка черни дупки с големи разлики в размерите остана неизследван регион.

"Природата не сблъсква черни дупки с еднакви маси," казва Carlos Lousto, сътрудничещ професор по математически науки в Rochester Institute of Technology и член на Center for Computational Relativity and Gravitation. "Те имат съотношение на масите от 1:3, 1:10, 1:100 или дори 1:1 милион. Това ни поставя в по-добра ситуация за симулиране на реалистични астрофизични сценарии и за предсказването какво би трябвало да виждат наблюдателите и какво да гледат.

"Лидерите в тази област вярваха, че разрешаването на проблема със съотношението на масите 1:00 ще отнеме от 5 до 10 години при значителен напредък на изчислителната техника. Смяташе се, че това е технологично невъзможно."

"Тези симулации станаха възможни едновременно поради напредъка в мащабирането и представянето на сравнителните компютърни кодове на хиляди процесори, и напредъка в нашето разбиране на това как да калибрираме условията, които могат да бъдат модифицирани за да се само-адаптират към големите разлиичия в мащабите,” добавя Yosef Zlochower, асистент професор по математически науки и член на центъра.

Статия обявяваща откритията на Lousto и Zlochower беше изпратена за публикация в Physical Review Letters.

Единствената предишна симулация описваща екстремно следване на черни дупки се фокусира върху сценария със съотношение 1:10. Тези техники не можеха да се разширят в по-голям мащаб, обясни Lousto. За да се справят с големите съотношения на масите, той и Zlochower са развили цифрови и аналитични техники базиране на подхода на движещите се пунктури – пробив, създаден с Manuela Campanelli, директор на Center for Computational Relativity and Gravitation, което доведе до първите симулации на черни дупки при суперкомпютрите в 2005.

Гъвкавите техники, които са развили Lousto и Zlochower за този сценарий също важат и за въртяща се двойка черни дупки и за случаи, включващи по малки съотношения на маси. Тези методи са позволили на учените да изучават лимитите на съотношенията на масите за да моделират наблюдателни ефекти.

Lousto и Zlochower са използвали ресурсите на Texas Advanced Computer Center, home to the Ranger supercomputer, за да обработят масивните изчисления. На компютъра, който има 70 000 процесора, му е отнело близо 3 месеца да завърши симулацията описваща най-крайното съотношение на маси на сливащи се черни дупки.

"Тяхната работа тества лимита на способностите ни днес,” казва Campanelli. "Сега имаме инструментите, с които да се справим с нова система.”

Симулации като тази на Lousto и Zlochower ще помогнат на астрономите да засекат сливания на черни дупки с големи различия в големината използвайки бъдещата напреднала LIGO (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory) и космическата сонда LISA (Laser Interferometer Space Antenna). Симулациите на сливания на черни дупки предоставят шаблони на астрономите опитващите се да разпознаят уликите, които оставят тези масивни сблъсъци. Наблюдавайки и измервайки гравитационните вълни създадени, когато черните дупки се обединяват, биха могли да потвърдят ключово предсказание на общата теория на относителността на Айнщайн.

Източник: ScienceDaily
« Последна редакция: Ноември 27, 2010, 13:09:40 pm от ₪ Eon ₪ »

Неактивен MindOrganizer

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 73
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #385 -: Ноември 27, 2010, 22:29:32 pm »
На Рея има кислород, но няма условия за живот


Космическата мисия „Касини” установи, че атмосферата на Рея съдържа 70% кислород и 30% въглероден диоксид. Учените обаче са категорични, че на втория по големина спътник на Сатурн няма условия за земен живот. Причината е, че там е твърде студено и няма вода в течно агрегатно състояние. Откритието обаче е революционно, тъй като според Андрю Коутс от Космическата научна лаборатория Mullard към Университетския колеж на Лондон: „Това е първият път, когато „виждаме” кислород директно в атмосферата на друг свят.” „Касини” буквално е „помирисал” кислорода на Рея при преминаването си покрай северния полюс на спътника на височина от 97 км. Това е бил единственият начин да се установи наличието на газа, тъй като той е с твърде ниска концентрация, за да бъде открит дистанционно чрез телескопа Хъбъл например.
 
„Хъбъл” вече откри дистанционно кислород в атмосферата на спътниците на Юпитер Европа и Ганимед.
 
Мисията „Касини” е съвместен проект на НАСА и Европейската космическа агенция. При полета си над Рея "Касини" засне кратерите по повърхността на спътника и неговите пръстени. (Повече за пръстените на Рея, чието наличие бе потвърдено - New Scientist.)

Източник: http://www.hicomm.bg/bg/articles/hiend/13217/%D0%9D%D0%B0-%D0%A0%D0%B5%D1%8F-%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%BA%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B4,-%D0%BD%D0%BE-%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0-%D1%83%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82/

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 827
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #386 -: Декември 12, 2010, 11:02:05 am »
Енигмата на липсващите звезди в Локалната група може би е разрешенаФизиците имат обяснение за 'липсващите' звезди в локалната група от галактики, включваща Андромеда и нашия Млечен Път (показан горе). (Credit: iStockphoto/Pere Sanz)

ScienceDaily (Nov. 19, 2010) — В локалната група от галактики, която включва също и Андромеда и Млечния Път, има около 100 милиарда звезди. Според калкулациите на астрономите – трябва да има повече. Сега, физици от Университета в Бон и Университета St. Andrews в Шотландия са открили обяснение за тази разлика.

Тяхното изследване ще се появи в предстоящия брой на Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Нови звезди се раждат постоянно във Вселената – в Млечния Път около 10 бройки за година. От темпа на растеж в миналото, можем общо да изчислим колко населено би трябвало да е пространството. Но проблема, е че резултатите от такива калкулации не пасват на действителните ни наблюдения. "Всъщност трябва да има много повече звезди от това, което виждаме," казва Dr. Jan Pflamm-Altenburg, астрофизик в Argelander-Institut für Astronomie при Университета в Бон.

Така че, къде са тези звезди?

От години, астрономите търсят подходящо обяснение за това разминаване. В сътрудничество с Dr. Carsten Weidner from St. Andrews University, Dr. Pflamm-Altenburg и Professor Dr. Pavel Kroupa, професор по астрофизика в Университета в Бон, може би са намерили решение. Изглежда, че досега степента на раждаемост просто е бил надценен. Но отговора не е толкова прост, колкото звучи. Очевидно, грешката на предположението се случва само в периодни на особено високо производство на звезди.

Причината за това лежи в начина по който астрономите изчисляват степента на раждаемост."За локалната Вселена – т.е. Млечния Път и близките галактики – е сравнително лесно, " обяснява проф. Kroupa. "Тук, ние можем да броим младите звезди една по една, използвайки огромни телескопи."

Проблемът с този метод е, че той работи само в непосредствена близост до нас. Много галактики са толкова далече, че дори и най-добрите телескопи просто пропускат малките им звезди. При късмет, случайно има една голяма звезда из новобранците в космоса. Такава звезда, дори и да не може да се открие като индивидуална звезда, оставя следи в светлината дори и на най-далечните галактики. Бройката на големите звезди следователно определя силата на тази следа.

В непосредствена близост, тези големи звезди се появяват във фиксирана вероятност. Винаги има „едно голямо звездно бебе” с вероятност 300 към 1. Това числово съотношение изглежда, че е универсално. Така, че то е било достатъчно за астрономите да разберат бройката на големите звезди, като това им е позволило да определят броя на новородените звезди просто умножавайки предното число по 300.

Есплозия на населението в космоса

Наскоро обаче, астрономи от Бон, около проф. Kroupa са започнали да се съмняват във фиксираното съотношение. Тяхната хипотеза е, че във времена, когато галактическите люпилни са произвеждали нон-стоп, те са генерирали значително по-висок брой на големи звезди отколкото е нормално. Причината за това, според тази теория, е т.нар. звездна блъсканица. За звезди, които не са единствени деца; те се раждат в групи, като т.нар. звездни купове. При раждане, куповете са винаги с подобен размер – бе значение дали съдържат 100-тина звездни ембриона или 100 000.

Следователно, при времена на голям растеж на раждаемостта, пространството може да е тясно в звездните купове. Астрономите наричат такива галактики, които имат голяма маса „ултра-компактни галактики джуджета,” или UCD-та накратко. В тези, нещата са толкова стегнати, че някои от младите звезди се сливат при формирането си. По този начин, се повявяват много повече масивни звезди отколкото е нормално. Тогава съотношението малки-големи звезди става само 50 към 1. „С други думи, ние сме увеличили доста бройката на новоформираните малки звезди,” обяснява д-р Carsten Weidner.

Изследователите от Бон и St. Andrews сега са коригирали степента на раждания според предвижданията на теорията за звездната навалица. С окуражаващ резултат – те всъщност да достигнали бройката на звездите, които могат да се видят днес.

Източник: ScienceDaily

Неактивен sidewinder

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 838
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #387 -: Декември 14, 2010, 13:39:49 pm »
Слънчево затъмнение след Нова година

На 4 януари 3/4 от слънчевия диск ще се скрие
 
Малко след Нова година и у нас ще е видимо първото за 2011-а слънчево затъмнение. Нашата звезда ще се скрие от погледите ни най-много до 75%. Явлението ще се наблюдава и в голяма част от Европа и Азия.  У нас то ще може да се види след 9 часа сутринта, а максимумът му е около 10,30 ч, с разлика от няколко минути за отделните населени места. Слънцето не бива да се гледа директно, а само през защитни очила или добре опушено стъкло. Последното пълно затъмнение, което можеше да се види от нашата страна, беше едва през 1999 г., а следващото ще е чак през 2081 г.

Неактивен NSX

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 40
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #388 -: Декември 14, 2010, 15:15:13 pm »
"Вояджър 1" стигна края на Слънчевата система

Междупланетният автоматичен космически апарат на НАСА  "Вояджър 1", чийто полет продължава вече 33 години, наближи края на Слънчевата система, съобщиха световните информационни агенции.

"Вояджър 1" се движи със скорост 61 000 км в час и се намира на 17,3 млрд. километра от Слънцето. След 4 години апаратът на НАСА ще напусне пределите на Слънчевата система и ще навлезе в междузвездното пространство, се казва в съобщение на Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА (JPL) в Пасадена, която ръководи мисиите на "Вояджър 1" и неговия двойник "Вояджър 2". ...
http://www.dnes.bg/index/2010/12/14/voiadjyr-1-stigna-kraia-na-slynchevata-sistema.106316
Earth. A biosphere. A complex, subtly balanced life support system.

Неактивен fishbone

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 167
Re: Астрономия - НОВИНИ
« Отговор #389 -: Декември 21, 2010, 13:49:30 pm »
Иде нощта на червената Луна
У нас явлението няма да се види

Тази година пълното лунно затъмнение за част от света съвпада със зимното слънце-стоене, което е на 21 декември в 23 часа и 38 минути по Гринуич (за България датата е 22 декември, 1 ч. и 38 минути).
Лунното затъмнение е астрономическо явление, при което видимият образ на Луната се закрива напълно или частично от сянката на Земята. За да се случи, е необходимо Луната, Земята и Слънцето да са на една линия.
Червена Луна ще огрее половината свят днес. У нас няма да се види, защото ще се случи през светлата част на денонощието. Феноменът не е наблюдаван от 1554 г. Той вещае падение на известна жена. Днес е второто и последно за 2010 г. лунно затъмнение. Началото на затъмнението е в 7,27 ч, а краят – в 13,06 ч източноевропейско (българско) време. То може да се види от Европа, Африка, Атлантическия океан, Северна и Южна Америка, Тихия океан и Източна Азия. Най-добрите места за наблюдение са мексиканският щат Баха, Чукотка, Камчатка, северните острови на Япония и северните райони на Русия и скандинавските страни. Затъмнението е уникално поради това, че е в деня на зимното слънцестоене – такова съвпадение имало в далечната 1554 г.

От: http://www.-Цензурурано - Жълт сайт на Пеевски/

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27