Автор Тема: Войната - Майка  (Прочетена 824 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен HomerCat

• Малко Писал
  • **
  • Публикации: 391
  • Vертикална Zеница и злобна душица...
Войната - Майка
« -: Май 22, 2025, 18:36:35 pm »

Здравейте.

Днес,когато заразата на пацифизма  пълзи из медийното пространство като пушилка в небето,разпръсквана от самолети ( и двете отрови произлизат от едни и същи гадове,смятам аз като неексперт) ,тази песен ми се струва много актуална и подходяща за начало на темата:

Ах, мирът -- благодатният, днешният.
Мир -- със кървави мъки роден.
Мир -- за който едва ли се сещаме.
С колко много войни е платен...

Войната е Майка на Мира по два начина:

1.Мир след победа над агресора.
или
2. Мир след победа на агресора,

Една буква прави разликата...

И в двата случая мирът се плаща с единствената легитимна цена.
Във втория случай е платено недостатъчно.

Опълченците на Шипка са знаели това.
І Україна знає.

Родилното ложе е полето на Историята.Историята - като съвкупност от процеси,изучавани от науката история.
Тук има място и за т. нар. геополитика,където пъплят разните...експерторасти.

Днес за раждането на човешки същества има обезболяващи/упойки.
За раждането на държавите - няма.Държавите се раждат по стария начин.
Като хората,защото са човешко творение.
С болка и кръв.

И Украина се ражда сега...под знамето с цветовете на Небесното Море(*) и неговата Звезда(*).

(*). Това си го измислих,понече обичам образните описания)

* * *

А сега да погледнем към необятното пространство,непобиращо се в менталните кутийки на  геополитическите експертаджии.
Митологията.

Да вземем например Инана и нейната наследница по длъжност - Ищар.
И двете са богини както на плодородието,на любовта (която също плодове ражда),така и на войната.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D0%B0

Тук се сещам за класиката - „Съвпадение?Не мисля.“

* * *
Ще  завърша този пост с един клип, от който е началната картинка и който бих описал така:
Динамична и въздействаща комбинация от съвременно звучене и архетипно-митологична образност.

Рало-рало-Ралица,а после е сърп.
Жътва е сега...

"Една голяма шахматна игра се играе върху целия свят...",("Алиса в Огледалния свят")

Неактивен Noris

• Пишещ
  • Публикации: 687
Re: Войната - Майка
« Отговор #1 -: Май 23, 2025, 07:19:24 am »
А, знаеш ли нещо за Сара и Анна?!

От богините.,дето  България и Бузлуджа.... контролират?!
Платото им на Енина било?!...Казанлък...
Портала тоест.....
Павел Баня ... Бузлуджа ...8)
« Последна редакция: Май 23, 2025, 07:23:57 am от Noris »

Неактивен Noris

• Пишещ
  • Публикации: 687
« Отговор #2 -: Май 24, 2025, 19:15:04 pm »
Хомър, здравей! 
Не ми отговори на въпроса за Сара и Анна, но какво общо имат с Инана и Ищар?

Платото и блатото им е там в долината....на розите!...

Цитат
Да вземем например Инана и нейната наследница по длъжност - Ищар.
И двете са богини както на плодородието,на любовта (която също плодове ражда),така и на войната.

Имат ли  плодовете  и на раждане нещо с общо  с - плодородието на мангалите и циганите в България...или е нещо друго. .?;

Неактивен HomerCat

• Малко Писал
  • **
  • Публикации: 391
  • Vертикална Zеница и злобна душица...
« Отговор #3 -: Май 25, 2025, 20:41:37 pm »
Здравей,Норис,

Извинявай за забавянето.Не знаех кои са тия дами,за които ме питаш,така че не знам какво общо имат с Инана и Ищар...но ако си поиграем малко с думите - тази Анна,която аз имам предвид те гледа от картинката на клипа по-горе(конспиративно смигване).
"Anna" на санскрит може да означава храна,земя,вода.А вчера научих,че на хетски означава майка.
Така че с тази дума като име можем да наречем и Майката Земя,която ни осигурява храна и вода.

И когато умираме тя образно казано изяжда телата ни и така се издължаваме,че ни е хранила.
А по време на война тя пие и кръв.Получава възлияние,така да се каже.В Уикипедията пише,че възлиянието е вид безкръвно жертвоприношение,но войната си е баш кръвно възлияние-приношение.

...

Тази тема,както и другите ми се състои от отделни сегменти,които могат да се поместят смислово и в други теми,така че се опитвам да ги подбера докато се джуркат в не много подредената ми глава.Имам доста тематични картинки и реших да пускам някои от тях из темите.Тази ми се струва подходяща.Добавих един израз,в момента не се сещам кой е автора му.

Исках да разгледам войната като една от динамиките на Матрицата/Играта ,в смисъла който аз влагам в това,но неизбежно се получава припокриване и с други перспективи,които и аз като много от Вас съм чел.
Каква е истината не мога да знам със сигурност,но ми е много интересно и вместо само да ми бръмчат в главата,ще извадя разните си мисли и асоциации,нали смисълът на Форума е да се пише и коментира.

> Войната може да бъде и Майка на самопознанието,връхлитащо по начин,за който мнозина може да се окаже,че не са готови.
Това е една от основните нишки в тази тема.

Някъде в ПР Н. беше написал,че не плагиатства,а компилира.Напълно съм съгласен.И аз така,но на съвсем любителско ниво.
И нескромно ще отбележа,че съм чел и Юнг и митологии и т.н. преди да имам интернет.
Даа,на (по)читателите на ПР ще изглежда,че плагиатствам - не - заимствам,разбира се,но после си правя мои компилации.
Грех ми на душицата,но ще съм още по-нескромен и ще кажа,че концепцията за Играта върху света ми е известна още отпреди да се инкарнират повечето пишещи по темата,воглаве с Н.Подписът ми е цитат от "Алиса".Совпадение?Не думаю.

Не съм неуважителен и не омаловажавам работата на Н.
Мисля,че достатъчно ясно показах в друга тема колко важно за мен се оказа в един момент писаното от Н.
Но някои пишещи по темата на други места ме подсещат ,че съм и малко нещо хейтър(ченце).

...

Войната в Украина ме ангажира доста ,така че ще присъства и тук ,с един по-широк поглед,включващ и предполагаемия екзополитически елемент.Който също е подчинен на архетипно-митологичните динамики,които можем да наречем и "Боговете".
Така че постепенно дойде време да се престраша да понапиша и аз нещо по темата за Орионско-Сирианските "Игри на тронове" и фокусната им в момента точка - Украина.

Затова завършекът на този пост е началото на моят (ще видим доколко успешен) опит да се впиша и аз сред другите пишещи.
Това е картинка,която ме кефи (може би се дължи на ДНК команди?),чиито промпт не е от кратките.Ревниво съм скрил сиййда(номера) ,моля да ме извините.

Но ще направя дължимото признаване на заслуги.
Тази картинка е моя интерпретация на илюстрацията на корицата на "Произход и история на Империите Орион и Сириус".

Там е оригиналът,без който моите интерпретации,включително и текстовите нямаше да се появят.

Благодаря на всички,участвали в този проект.Благодаря за вдъхновението.

"Една голяма шахматна игра се играе върху целия свят...",("Алиса в Огледалния свят")

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27