Автор Тема: Началото на човешката цивилизация  (Прочетена 3849 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен patanjali

• Четящ
  • *
  • Публикации: 27
Re: Началото на човешката цивилизация
« Отговор #45 -: Август 29, 2024, 18:52:02 pm »
  Има две ключови точки във текста – 33 и 34 от втори раздел. Поставени са непосредствено преди
стъпките, които започват от 35 точка. Това са може би най-важните точки от целия текст, тъй като те дават най-важните указания преди навлизането в стъпките. Тук ще обърна внимание на 33 точка, която е по-кратката. Всъщност 34 точка е най-дългата в целия текст.
   Ще започна с няколко примера на обичайните преводи на тази точка. Да повторя, че всичките хиляди преводи от първия преди 1500 години до сега следват една посока, и основния им смисъл е един и същ, и са с несъществени различия. Милиони хора вярват на тези преводи, и не съм забелязал някой през всичките 15 века до сега да е изразил съмнение в този смисъл на преводите. Всички известни преводи не са правени от случайни хора, както и тези на които ще ползвам преводите. Това е легендата на преводачите:
[HA]: Свами Харихарананда Араня(1869–1947) - йогин, автор и основател на Капил Матх в Мадхупур, Индия, който е единственият манастир в света, който активно преподава и практикува философията на Самкхя.
[IT]: Икбал Кишен Таймни (1898–1978) - професор по химия в Аллахабадския университет в Индия и влиятелен учен в областта на йога и индийската философия. Лидер на Теософското общество.
[VH]: Вяса Хюстън е основател и директор на Американския санскритски институт.
[BM]: Барбара Столър Милър (1940 – 1993) - учен по санскритска литература. Нейният превод на Бхагавад Гита беше изключително успешен и тя помага за популяризирането на индийската литература в САЩ. 
[SS]: Свами Сатчидананда Сарасвати (1914 – 2002) - индийски йога гуру и религиозен учител, спечелил много последователи на Запад. Той основава своя собствена марка Integral Yoga и централата й в Yogaville във Вирджиния.
[SP]: Свами Прабхавананда (1893 – 1976 ) - индийски философ, монах от Ордена на Рамакришна и религиозен учител.
[SV]: Свами Вивекананда (1863 – 1902) - философ, автор, религиозен учител и главен ученик на индийския мистик Рамакришна. Ключова фигура във въвеждането на Веданта и Йога в западния свят.
  А сега и преводите им:
[HA]: Когато тези ограничения и спазвания са възпрепятствани от перверзни мисли, трябва да се мисли за противоположното.

[IT]: Когато умът е обезпокоен от неподходящи мисли, постоянното размишление върху противоположностите (е лекарството).

[VH]: [BM]: [SS]: Когато сте обезпокоени от негативни мисли, трябва да мислите за противоположни [положителни] такива. Това е пратипакша бхавана.

[SP]: За да бъдете свободни от мисли, които отвличат вниманието ви от йога, трябва да се култивират мисли от противоположен вид.

[SV]: За възпрепятстване на мисли, които са враждебни на йога, ще бъдат доведени противоположни мисли.

И добавям още един по-подробен превод:
33. Витарка_бадхане пратипакша_бхаванам

витарка = аналитично мислене, нежелани и вредни за практиката на йога мисли.
бадхана(е) = (м.р ед.ч локативен падеж ,,в случай на", ,,когато") подтискам, противостоя, неприятност, нещастие, бедствие, безпокоене
пратипакша = (прати - противоположен) + (пакша – крило, преносно означава ,,една от две противоположни страни") противната страна,
бхавана(м) = букв. причинявам да стане, произвеждам, манифестирам.
ІІ-33. В случай, че има Бадхана (затормозяване, обезпокояване, смущение) от Витарка (негативни мисли) се прави Пратипакша (противоположна) (на негативните мисли) Бхавана (духовна практика която се състои в себенапомняне за действие или принцип).

Вижда се във всичките преводи, че са разменени местата на първата и втората дума, и са добавени допълнителни думи в преводите им. Написаното от преводачите е вярно в известен смисъл, въпреки че е неправилно формулирано. Написаното може да свърши работа на някой, който се е изолирал, или си стои сам в къщи, и си размишлява за разни неща. Но няма нищо общо с действителното значение на тази точка. Тя се отнася за внезапно възникнала ситуация, целта на която е да приканва към конфликт, и изисква бързи решения и действия, за да се избегне евентуалния сблъсък...
Анатолий

Неактивен Noris

• Пишещ
  • Публикации: 605
« Отговор #46 -: Август 30, 2024, 17:49:01 pm »
Цитат
Милиони хора вярват на тези преводи, и не съм забелязал някой през всичките 15 века до сега да е изразил съмнение в този смисъл на преводите.

От 15;века ли си на Земята?!
 :hi:

Неактивен Noris

• Пишещ
« Отговор #47 -: Август 30, 2024, 18:21:57 pm »
Това е твой текст:

Преди много години имаше в мрежата само един препис на текста, незнайно кога и откъде е правен, тъй като не е датиран. Забравил съм каква му беше историята през последните два века, но накрая се озовава във Великобритания. Жена ми, след дълго търсене,  намери .местонахождението му. Намира се в склада на една медицинска организация, които са събрали колекция от още около 40000 древни текста. На сайта на медицинската организация бяха публикували снимки на някои от текстовете. И с тези снимки от сайта е разпространен в мрежата.
« Последна редакция: Август 30, 2024, 18:30:11 pm от Noris »

Неактивен Noris

• Пишещ
« Отговор #48 -: Август 30, 2024, 19:20:59 pm »
Намира се в склада на една медицинска организация, които са събрали колекция от още около 40000 древни текста. На сайта на медицинската организация бяха публикували снимки на някои от текстовете. И с тези снимки от сайта е разпространен в мрежата.

Тези дни това се питах, може ли да се създаде безплатно и независимо здравеопазване в България?;
Нещо, като в Киргизстан или Либия.  по време на Кадафи.
Явно здравните каси са се възползвали от тези текстове  :D

Неактивен Морфей

• Пишещ
  • Публикации: 564
« Отговор #49 -: Август 31, 2024, 23:39:51 pm »
Докато се рових из форума попаднах на това, не искам да ви се меся в беседата само минавам да ви поздравя  :)

Веднага ми се наби следното от сайта на този индивид:
Цитат
както предрече пророка Жорж:
“Ще се роди 2000 години след Христа и 8000 години след Патанджали
човешки син като вас и 40 Йога Сутри ще напише,
които ще взривят в самадхи заспалото Човечество.”
:(

Неактивен Noris

• Пишещ
« Отговор #50 -: Септември 03, 2024, 13:00:40 pm »
Като стана въпрос в темата, че човекът ще има всичко, което ще му е нужно и необходимо без усилия . Тези дни попаднах на един филм - Стая на желанията.

https://www.btv.bg/cinema/movies/staja-na-zhelanijata.html

В линка накратко е описано съдържанието на филма . Ще допълня само, че в стаята откриват много стара технология, която въздейства като мощен компютър и принтер на желанията и вещите, които си пожелават, дори вселените включени само в тази къща. Но когато трябва нещо да изнесат от тази къща ...се превръща в прах

Неактивен patanjali

• Четящ
  • *
  • Публикации: 27
« Отговор #51 -: Септември 03, 2024, 19:51:35 pm »
  Ще направя малко отклонение преди да продължа с текста. Браво, но не за това, което си намерил. Трудно се преценява човек, когато не е пред теб, и когато не разговаря с него. По въпроса за пророците имам особено мнение за способностите им да предвиждат. Става въпрос за такива като Нострадамус, баба ви Ванга и подобни. Та тяхната работа е като да стрелят с автомат срещу близката тълпа - все някого ще уцелят. Не знам кой е този пророк Жорж, но мисля че познавах от мрежата този – Аз съм сега. Сега има нов сайт и нов псевдоним – Ник сега. Във връзка с човечеството има един въпрос, на който няма кой да отговори – колко са човеците на земята сега. Колко са хората се знае – има официална статистика.
  Един документален филм на академик археолог-праисторик Васил Николов разказва за едни от разкопките по нашите земи, че всички били много учудени от откритията си. От преди около 8000 години до около преди 6000 години на него място е имало постоянно живот, без никакви катаклизми и прекъсвания. Две хиляди години мир и спокойствие. И това е до преди 6000 години, когато се появяват там първите вируси и паразити в човешки облик. Надявам се, че всеки знае последвалата история на деградацията до сега.     
  Като казах, че като резултат, този който прилага стъпката, ще има всичко необходимо, никъде не съм споменавал, че ще е без усилия. Това за постигането без усилия е от простотиите на духовните практики, с които нямам нищо общо.
  Тези значения за 33 точка съм изкарал от речниците. Както се вижда, някои от думите от обичайните преводи съм ги разделил, и са се получили още повече думи. Реално в жълтите листи текста е на срички, и няма правило коя сричка с коя трябва да се събере. 
ви – окото, преди, летене, планиране, отделно, разделям, отвън,
тарка – да говоря, да разсъждавам, да обсъждам,  да се съмнявам, да се опасявам, да правя заключения, за заключение, за причина, обмисляне, логически разсъждения
витарка – разсъждение, обмисляне, съмнение, дискусия, разглеждане на вероятности, предвиждане, предположение, въображение, внимание,
баадха – да се съпротивлявам, да се противопоставям, да се премахне, да дразни, пречка, опровержение, потисничество, съпротива,
баадхана – пречка, противопоставяне, отстраняване, анулиране, опровергаване, оспорване, противоречие,
прати – преди, противоположен, насрещен,
срещу, обратно, назад, на всяко място,
пакша – част, страна, да приемеш, страна на уравнение
па – въздух, вятър, пиене, охрана, защита, запазване, управление, подхранване,
кша- мълния, демон, поле, земята, загуба, изчезване, унищожение,
бхаава – състояние, смисъл, цел, намерение, начин на действие, поведение, действие, движение, позиция, начин на съществуване, битие, случване, възникване,
на. - да се подчинявам, покорявам, да подчини, да се огъне, причина да потъне, отстъпвам, подреждам, за предотвратяване, бъди склонен,
 ви та рка баа дха не пра ти па кша бхаа ва на. -33
  Ако някой има желание, може да се пробва да сглоби точката. Дал съм всичко необходимо в този и в предишния пост.
Анатолий

Неактивен Noris

• Пишещ
« Отговор #52 -: Септември 04, 2024, 00:35:42 am »
Цитат
Във връзка с човечеството има един въпрос, на който няма кой да отговори – колко са човеците на земята сега. Колко са хората се знае – има официална статистика.

Може би ти ще отговориш!
Каква е разликата от човеците и хората?!!

Неактивен Noris

• Пишещ
« Отговор #53 -: Септември 04, 2024, 10:09:33 am »
Всъщност не е нужно да ми отговаряш и се притесняваш какво да кажеш. Пиша си понякога спонтанно.

Ето какво дава Уикипедия за човека.

https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BA

Човекът е сухоземно животно, което се характеризира с изправен стоеж и бипедална локомоция,
 :D
фина моторика на ръцете и широко използване на инструменти, както и усложнена употреба на езика в сравнение с останалите животни, по-голям и усложнен мозък и формиране на високо организирани общества.[1][2] Социалните структури на човешките популации са особено комплексни, състоят се от сътрудничещи и конкуриращи се групи, на различни нива – от малко семейство и партньорство до различни сдружения на политическа, научна, икономическа и религиозна основа. Обществените взаимодействия между хората водят до установяване на разнообразни социални норми, ритуали, традиции, закони, които са в основата на човешкото общество. Хората имат и добре развит усет за красота и естетика, в комбинация с желание за самоизява, което води до културни нововъведения като изкуство, литература и музика.

Хората:
https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%BE%D1%80%D0%B0

Хората (Homo) са род от семейство Човекоподобни, включващ съвременния човек, единственият жив представител на рода. Най-скоро изчезналите видове са Homo floresiensis (преди 12 хиляди години) и Homo neanderthalensis (преди 30 хиляди години).
« Последна редакция: Септември 04, 2024, 10:17:47 am от Noris »

Неактивен Noris

• Пишещ
« Отговор #54 -: Септември 04, 2024, 10:46:57 am »
Цитат
Ако някой има желание, може да се пробва да сглоби точката. Дал съм всичко необходимо в този и в предишния пост 

Всичко е много хаотично.
Не вярвам някой да се наеме да сглобява пъзел от санскрит с англго - езична зависимост.
Имаш ли човек, който познава санскрита и не говори английски?!

Неактивен Noris

• Пишещ
« Отговор #55 -: Септември 05, 2024, 01:36:01 am »
Цитат
VH]: Вяса Хюстън е основател и директор на Американския санскритски институт.
[BM]: Барбара Столър Милър (1940 – 1993) - учен по санскритска литература. Нейният превод на Бхагавад Гита беше изключително успешен и тя помага за популяризирането на индийската литература в САЩ. 

Много е забавна темата ти  :)
Светът е оцелял, защото се е смял
« Последна редакция: Септември 05, 2024, 01:39:52 am от Noris »

Неактивен Fiery

• Пишещ
  • Публикации: 542
« Отговор #56 -: Септември 05, 2024, 07:00:02 am »
Може би ти ще отговориш!
Каква е разликата от човеците и хората?!!

Едните имат Пера, а другите нямат   :flag_of_truce:
- Не можем, ще паднем! - Елате до края! И те дойдоха. И той ги блъсна. И те полетяха!

Неактивен Fiery

• Пишещ
  • Публикации: 542
« Отговор #57 -: Септември 05, 2024, 07:12:28 am »
Много интересна концепция. Аз съм "ЗА"! :)
Сетих се на свой ред за една моя любима книга - "Тъмна Материя", нищо че там някъде пак са объркали математиките :)
Вече е достъпна и на (всякакъв размер) екран.
- Не можем, ще паднем! - Елате до края! И те дойдоха. И той ги блъсна. И те полетяха!

Неактивен Noris

• Пишещ
« Отговор #58 -: Септември 06, 2024, 01:40:09 am »
Едните имат Пера, а другите нямат   :flag_of_truce:

Това с перата направо удари десятката 
Писах за крилата, но никой не ме разбра.

Филмът " Аз Франкенщайн " , обяснява перата на падналите ангели и авторитетите.Виж последната серия или версия.

« Последна редакция: Септември 06, 2024, 01:48:06 am от Noris »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27