Автор Тема: Морфей: Разпознаване на обезсилващи концепции  (Прочетена 317 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен HomerCat

  • Малко Писал
  • **
  • Публикации: 265
Разпознаване на обезсилващи концепции

(*)Тази статия е част от едноименния раздел,където е и критичната статия за Уес Пенре.
Източник:
https://morpheusnotes.wordpress.com/disempowering-concepts/

Капанът на фалшивото знание

Най-безнадеждно поробеният е онзи, който не знае, че е такъв. Той  никога дори няма да помисли за освобождаване, стига да вярва, че всъщност е свободен. Познаването на реалното му положение е първото и задължително изискване за обвързания човек,за да се освободи.

По същия начин най-невежият човек по даден предмет е този, който вярва, че знае истината, но всъщност неговото знание е фалшиво. Ако човек няма познания по даден предмет и е наясно с този факт, тогава той е в много добра позиция да научи истината и накрая да знае. Но докато лъжата се възприема като познание на истината, човек няма да бъде мотивиран да търси реалната истина, още по-малко да я приеме. Демоничната същност на лъжите и лъжливите концепции е, че те ще накарат вярващите да отхвърлят истината, дори когато тя се предлага свободно. Те просто не могат да приемат нова информация, която противоречи на сегашните им знания; няма място за това в съзнанието им. Историята на пълната чаша е подходящ пример за такава ситуация:

Един учен, който бил пълен със знания и мнения за духовността, отишъл при Дзен Учител и го разпитвал за Дзен.
В един момент Zen Master отново напълнил чашата на госта си, но не спрял да налива, когато чашата вече била пълна.
Чаят прелял и потекъл по масата. "Спри се! Чашата е пълна! ” - казал ученият.
- Точно така - казал Учителят. „Ти си като тази чаша; пълен си с идеи(представи). Идваш и искаш да те уча, но чашата ти е пълна; Не мога да сложа нищо. Преди да мога да те уча, ще трябва да изпразниш чашата си."

(*)Аз имам чувството,че версия на тази история се намира и тук,под синия ни банер,някъде из темите.А,да - „Днешната младеж?“/ [13] Отговор #184

В света има много идеологии, религии и духовни доктрини и всички те твърдят, че знаят истината, което също означава, че другите, които противоречат на техните учения, грешат. По-голямата част от хората, които израстват в силно религиозна или материалистична среда, приемат местната идеология чрез програмиране и дори никога не се усъмняват дали е вярна или невярна. Тъй като всички противоречиви идеологии не могат да бъдат прави едновременно, очевидно е, че поне някои (или може би всички) трябва да грешат по някои въпроси. Това е една от най-големите пречки за търсещите истината.

Ние просто не можем да сме сигурни кои твърдения са верни и кои неверни, защото нашата преценка и усещане за истина са предварително програмирани от нашата среда. Верният мюсюлманин би възприел твърденията на своите свещени писания като истина и логични и би бил готов да спори в тяхна полза за неопределено време. Същото важи и за тези от други религии (или материалистични доктрини), но те биха спорили в полза насвоите идеологии. Дори начинът на мислене, преценка и приетите и вкоренени логически процеси са предварително програмирани.

Това е споменатият от мен синдром „Нашето гардже е най-хубаво“.

Как мога да съм сигурен, че собственото ми подсъзнателно предварително програмиране не ме отклонява и не ми позволява да разпозная истинската истина?(*)Това е сериозен проблем, но като стигнете толкова далеч, да разпознаете този проблем е добър ход, който ще отвори начини,които иначе са скрити. Най-доброто, което можем да направим, е да създадем още „чаши“
в съзнанието си, така че да могат да се получават нови концепции, а не да бъдем емоционално привързани към която и да е „чаша“ и нейното съдържание. Също така е важно да не смесваме безразборно всички видове идеологии и концепции в една чаша, защото резултатът може да бъде отровен.

(*)Да ме подсеща за този въпрос - затова съм си турил за картинка котешко око.А ако иска,читателят може да използва котешкото око да подсеща и себе си.

Върнете си силата на мисленето

След като осъзнаем, че знанията ни може да са погрешни, и се отворим за нови концепции, следващата стъпка е да върнем силата си на мислене. Има огромно количество (не непременно правилно) човешко знание и няма човек, който да може да знае всичко едновременно. Нямаме друг избор, освен да ограничим способността си да се справяме само с много тясна област от специфични знания. Това води до специализация и до създаване на авторитети по конкретни теми.До тук,това  не би било лошо, ако страничните ефекти от този процес не създаваха големи пречки пред търсещите истината.

Колкото повече знания човек трябва да научи за много тесен предмет, за да оцелее, толкова по-малко е мотивиран да научи за други предмети.Хората придобиват навика да предават своята сила на мислене и преценка и спират да мислят самостоятелно.
Те дават силата си за обмисляне на „властите“(авторитетите), за да мислят вместо тях, и да им казват какво е вярно или невярно, кое е правилно и кое е грешно. Те правят това, защото „властите“ трябва да знаят това по-добре; това е тяхната професия ... нали? Със сигурност може да знаят някои неща по-добре, но това не е достатъчна причина да им вярваме сляпо и да спрем да използваме собствената си логика и преценка.

Защо предаването на властта на авторитетите е опасно? Защото знанията им може да са погрешни - ако не изцяло, то поне по няколко, но жизненоважни въпроси. Ако вярваме на някои лъжливи, но жизнено важни твърдения на „авторитети“, тогава ние ще понесем последиците от него, а не авторитета. Той ще мисли за вас, но ако се заблуди и вие сляпо приемете твърденията му, тогава пак ще трябва да понесете лошите  последици.

Другата причина, поради която предаването на вашата сила на мислене е лошо решение, тъй като „authorities“ могат да злоупотребяват с довереното си положение и последващата власт и да използват тази ситуация за свои користни цели, във ваша вреда. Прилича ли тази картина на нашето общество днес? Много. Предавайки силата си на мислене на „властите“, ние потънахме в състояние на виртуално робство. Ние мислим, това, което ни казват да мислим, ние правим това, което ни е казано и се чувстваме така, както ни е казано да чувстваме.

Единственият начин да придобием истинско знание за нашето съществуване е да си върнем силата на мислене и да започнем да се упражняваме да го използваме. Трябва да изострим интелекта си, да тренираме логиката си и да развием правилна преценка.

Разпознаване на дефектна логика и умствени вируси

Търсенето на истинско знание, което не е лесно достъпно, е трудна задача сама по себе си. Но ако имаме противници, които правят всичко възможно, за да ни попречат да знаем истината, тогава наистина сме в много лоша ситуация. Съжалявам да го кажа, но това е положението на човечеството. Имаме много мощни противници, чиято сила на господство и потискане разчита на нашето непознаване на някои критично важни истини. Тези, които не знаят за тези противници, са силно затруднени в тази борба.
Това е и причината, поради която нашите противници (Архонтите) правят всичко възможно да запазят своето съществуване и операции скрити от нас.

Архонтите знаят как работят нашите умове, много по-добре от нас. Те използват това знание, за да програмират умовете ни да се държат по модели, които ни държат в робство и невежество относно нещата, които могат да ни освободят. Те използват религиите, идеологиите, училищата, средствата за масова информация и т.н., а често дори и брутална сила, за да имплантират „умствени вируси“ - фалшиви идеи и концепции, които ни обезсърчават. Като крият истината и ни карат да приемем покварен набор от ценности и парализиращи начини на мислене, те ни държат в тъмнина и послушни. Освен ако не разпознаем умствените вируси и не ги отхвърлим, нямаме шанс да получим достъп до истината за нашето съществуване.
Този раздел ще подчертае и обсъди такива примери, които могат да бъдат от полза за търсещите истината.

(*)Виж първата ми бележка най-горе.Според мен тази статия е подходяща и за "Философски мисли",понеже философията се занимава със знанието и средствата чрез които го постигаме.
Аз разглеждам философията като произлязла от психологията,макар че,ако си спомням правилно,ортодоксалната парадигма твърди обратното.

Противодействие на токсичните идеологии и концепции

Воини на истината, всеки път, когато разпознаете разпространението на умствени вируси,борете се  и се противопоставяйте на разпространението на токсични идеологии,чака че да е от полза на всички! Ако не можете да направите това, то поне се уверете, че тези токсични семена не поникват в подсъзнанието ви.
*****"Една голяма шахматна игра се играе върху целия свят...",("Алиса в Огледалния свят")

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27