Автор Тема: Нещо малко историческо  (Прочетена 9868 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Noris

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 569
Re: Нещо малко историческо
« Отговор #30 -: Октомври 12, 2023, 04:48:11 am »
Мисля, че много добре разбираш, въпросът ми?!
 Да дадеш поуката , от историята, която пускаш, но явно не ти се занимава с анализи от линковете, които даваш. На мен примерно, като читател не ми се четат англо-езични източници. Предпочитам ги да ги прочета на родния си език. Защото може би се съмнявам във фактите им.
Е, това е твое право , разбира се и решение. Не настоявам. И не ме разбирай погрешно.
Може би ти е неприятно, да изкажеш мнение, свободно тук без да го филтрираш през линк и инфо зададено от някъде.
Но мнението ми е че така, ще си по свободно приет, като информация. И историята ще бъде по реална.
Тоест поуката да изкажеш от целите тези истории в линковете, които даваш с твое разбиране и думи.
Ще е много по ценно и полезно, като информация за читателите. Все пак живеем в информационно поле, което ни контролира изцяло и разделянето на информацията е доста сложен процес за някой индивиди.
Войните и напрежението, които в момента се създават са също един вид изкривяване на матрично-информационният модел на индивида и личността, като цяло .
Въпросът ми бе да сравниш историческите факти , които даваш в линка като инфо, с изкривяването на актуалните съзнания на индивида, като начин на мислене и съзнание.
Които преминават към част от съдбите на хората, и се вмъкват като исторически събития без да е нужно, ако не бяха с изкривен прототип на съзнания....
Тоест, войните и мирът не могат да постигнат общо споразумение,.поради изкривени индивидуални личности. ...Които не могат да получат покой, без да се нападат един друг.
Или актуално, защо Хамас и Израел се избиват?! Какво не им достига да живеят в Мир?! Защо , се опитват да пренесат войните и конфликтите в нашия свят?! Къде в историята е разковничето?!
Ето това имах предвид....в темата ти малко исторически.
Нищо лично! Просто тематиката свързах с актуалната история на Земята.Неактивен akatan

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 21
Re: Нещо малко историческо
« Отговор #31 -: Октомври 13, 2023, 18:02:39 pm »
Ок, ще опитам да изясня за какво става дума :)

Пояснението, което ще направя няма да е пълно, а само подсказка, тъй като цялата информация е във въпросния исторически материал. Самият материал е на български, но и на английски също. Така представен в линковете не е източник, а събраното от мен, един вид цялостно обрисуване на световната история във вид на хроника. Това е напълно възможно да се направи, но не е изпълнено досега поради пристрастията, които съществуват при всички хора, както и страхът да не се засегне някой. В материала не се дават оценки, присъди и т.н. за историческите събития, само е опитано да бъдат описани максимално достоверно. Самата форма е направена, че да предава информация, т.е. е част от съдържанието.

Целта е да започва на български, но поради начина на структуриране основния текст в първата половина е на английски, така е в две еднакви части по 60 страници, като календара ни, на двата езика. Всичко е подредено около родната ни история, която е част от световната, която съответно трябва също да се покаже, за да бъде и нашата цялостна. Основната идея е за приемственост между държавите, а те са най-висшето творение на един народ, отразяващи директно състоянието му.

Тази приемственост съществува от зората на историята. Шумерите за се смятали за наследници на Дилмун, Вавилон е бил възприеман като нов Ериду, Персите са считали държавата си за продължител на Асирия. Вече по-късно и Елините, оттам Рим и след това съвременните търсят от него такава приемственост. В началото е дадена обобщено историята от тази гледна точка, като първо са държавите накратко последователно, а после и владетелите им са в непрекъснат вид преди подробното описване на държавите, за да бъдат личностите преди колективизма.Следващата част е най-важната за нас, родната история. Също най-спорната, ние като народ днес не зачитаме себе си, оттам и сами изкривяваме историята си. Не се преглеждат критично византийските източници, родните високомерно се набедяват за приказки и фантазии, и прочее. Една от най-важните особености в нашата държава, това че имената на владетелите се определят според календара ни, което е нещо като коронация, характерна само за легитимните такива, е напълно пренебрегната.

Някои от най-тежките случаи ще спомена. Най-важният документ, което е именника, се преглежда повърхностно без да се отчитат всички особености. Като къде е сложен, той и текстово е направен така, че да се свързва с библията, използваната титла, невярно приписвана за славянска, продължаващото и днес превеждане на календарните термини чрез тюркските езици. И въобще защо е създаден, целта е била вътрешно утвърждаване на държавата след известен период на дестабилизация, като се свърже с годишнина от възстановяване на държавата.

Преди години един чужд изследовател, сравнявайки управлението на Маламир и Пресиян определя, че всъщност е един владетел, същото е направено по-късно и от български. Азбуката се датира 863 г. погрешно, използвайки чуждо ни за епохата летоброене, така подценявайки я като създадена набързо за конюнктурата на деня. Иваил „свинаря“ е пример за едва ли не отвращение сред историците към родното, наричайки го маруля, не знам дали все още това пише в учебниците. Преди много години е направено едно изследване за това кога действително падаме под османско, и че държавата ни съществува всъщност до 1422 г.

Друг съществен момент е, разбира се, за произхода ни, а между другото няма друг такъв народ като нас днес, който да извежда името си от бъркоч. Иначе има достатъчно обосновани изследвания относно „Балхара“ и Бактрия, за да не се спирам подробно на тях, затова ще премина нататък.

Днес е популярна тезата за тракийския произход, но защо тя е несъстоятелна: по това време Траките вече са римски граждани, със съответно самосъзнание за Римляни; средновековните Българи не се възприемат като техни потомци, дори изселват населението. Славянското население на Балканите не е съществено, но има показания, че тракийското започва да възприема славянския език, с който поначало е близък и има контакти векове преди това. Колкото до това, че едно население не може да изчезне, днес сме пряк пример за възможно драстично намаляване и евентуално приобщаване към други.

Има няколко насоки, които подсказват за произхода на Българите от Асирийците в Месопотамия. Културната близост,отново е надменно игнорирана, езиковите податки, самите възгледи и извори на средновековните Българи, историческите данни за тези процеси, съвременните генетични изследвания, които могат да имат поддържащ характер. След падането на Асирия районът е почти ненаселен, а проблемите с датирането края на управлението на Ашурбанипал индиректно дават кога започва конфликта и разделението, причинило последващото падане на Асирия. Средновековните източници за Зиези вече указват период след това преселение в района на Памир.След родната продължава с най-древната история в Месопотамия, трябва да се имат предвид и легендите им за това от къде произхождат, за потопа в Черно море вече има достатъчно доказателства. В царските списъци годините на управление са дадени в такъв вид, че да покажат величието на владетелите, използвайки 60-ата бройна система, затова са толкова дълги. Отделните династии в повечето случаи се застъпват, а не са последователни, което като цяло е известно, но не е правено пълно съпоставяне заради фантастично дългите години. Установена е отдавна сравнително точна дата за локалния потоп от Персийския залив. Има няколко ключови дати, за които има повече данни, падането на Вавилон от Хетите, управлението на Шамши-Адад и други. И вече заедно с царските списъци може да направи цялостни съпоставяне и да се подредят в непротиворечиво датиране до към първото хилядолетие преди н.е., когато датите са твърдо установени. Колкото до Израел, част е от Месопотамия културно и историческо, повече от даденото в материала ще бъде извън обхвата му.

Следващата част е за Европа, която ни е най-близка, затова е и по-подробно. Която е древната европейска история, свързана изцяло със земеделците. В по-ново, от историческа гледна точка, време за източната и за западната част на комтинента. Островната като по-особена е отделно заедно с Новия свят. Тук има не толкова неясноти кое кога е станало, колкото интерпретацията, Европа като водеща е нормално има донякъде преиначаване, макар и не драстично.

Завършва с Азия и Китай. Азия като ислямският сват, свързан с Европа, там има твърде много нагнетено напрежение, за да може да се възприема всичко обективно и от двете страни. Китай, имат прекомерно дълги години назад в историята, но данните за начало на държавността показват именно 1620 г, преди н.е., подобна дата дори е като цяло възприета от историците. За степната империя, с която ни обединяват понякога, връзките с хуните са индиректни, като държавна терминология от идно-европейците и епизодично елит обратно.Това е според структурата на историческият материал. Вече конкретно съдържанието по всеки пункт целта е да бъде максимално достоверно и съобразено с историческите извори, и изобщо с историческата достоверност. Защото едно фалшиво възвеличаване само ни унижава и прави по-малки, отколкото можем да сме, достойни сме само ако зачитаме „противника“, нали така.

Всеки опит за пълно описание на световната история винаги ще бъде нещо малко, оттам и заглавието. Крайната дата в хрониката е 2017, трябва да има завършек като исторически материал. Не виждам какво повече мога да изкажа, единствено ако има конкретни въпроси за нещо ако е неясно.

Това е, ами както се казва, благодаря за вниманието :)

https://files.fm/u/2mek7unfx - папката с файловете
https://files.fm/f/kujmnze9md - файла с материала
Историческият материал, последна версия: https://files.fm/f/3m5z4srjk5 https://files.fm/u/2mek7unfx

Неактивен akatan

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 21
Re: Нещо малко историческо
« Отговор #32 -: Ноември 04, 2023, 20:00:59 pm »
Необходимо е мисля, да се спомене повече за писмеността. Въпреки многото изписани доказателства, стари и съвременни, за българския произход, както на азбуката ни, така и на Солунските братя, то това все още се отхвърля, почти яростно. Ролята на българската държава в този процес напълно се отрича, сякаш сме празна територия, през която са минавали на път за мисиите си. Самият термин Словене първоначално се отнася за Българите и оттук тръгва като име и на Славяните. Така вече и твърдението на Паисий, че Славяните произхождат от Българите придобива повече смисъл.

Последен вариант, именно малко по-подробно за това:
https://files.fm/f/fnp78axn7t - файлът
https://files.fm/u/2mek7unfx - папката
Историческият материал, последна версия: https://files.fm/f/3m5z4srjk5 https://files.fm/u/2mek7unfx

Неактивен akatan

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 21
Re: Нещо малко историческо
« Отговор #33 -: Декември 20, 2023, 17:19:18 pm »
Направени са някои дребни, но необходими промени и поправки по оформлението и съдържанието. Не мисля, че има какво повече да се добави, но е предимно за пълнота и прегледност.

Историческият материал, последна версия:
https://files.fm/f/5jzh4s2p25 - файлът
https://files.fm/u/2mek7unfx -папката
Историческият материал, последна версия: https://files.fm/f/3m5z4srjk5 https://files.fm/u/2mek7unfx

Неактивен akatan

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 21
Re: Нещо малко историческо
« Отговор #34 -: Декември 31, 2023, 23:30:10 pm »
Така, това са само някои дребни и последни щрихи, за да не ми бодят очите, понеже повече няма да мога да имам възможност да се занимавам с това, евентуално ако някой прояви интерес; а аз отивам на едно по-добро място... наречено Австралия, на носа при ръба на света до Августовия. Благодаря

Историческият материал, последната версия: https://files.fm/f/3m5z4srjk5 https://files.fm/u/2mek7unfx
Историческият материал, последна версия: https://files.fm/f/3m5z4srjk5 https://files.fm/u/2mek7unfx

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27