Автор Тема: Нещо малко историческо  (Прочетена 6225 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен akatan

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 15
Re: Нещо малко историческо
« Отговор #15 -: Август 20, 2023, 10:44:01 am »
Историята, както живота, е каквато я направим.

Та, конкретно, не съм сигурен, че разбирам коментара, но критиката по принцип е полезна и ще се опитам да отговоря, а и като цяло да обосновя позицията си. Вече защо е направен самият опит за такова събиране на историята, мисля че е ясно.

Представеният материал не е намерен текст, било наш или чужд, а опит за събиране на родната история. Която, тъй като е обвързана със световната, то няма как да не се опише в тази рамка. Предполагам има объркване, идващо от това, че текста е на български и английски, започвайки с родния, което предвид, че се отнася и за чуждата история, намерих за логично. Всяка част е по 60 страници, един вид оформяне като календара ни до някаква степен.

Пристрастия в историята е неизбежно винаги да има, но трябва да се подхожда и до голяма степен като странични наблюдатели, за да не се изкривява твърде много все пак. Важно в историята, макар и недооценявано от историците, е въпросът защо се случва дадено събитие, в този смисъл този материал е като рамка на историята. Не просто да се каже еди кой/я си как я вижда, та дори и собствената си, а обосновавайки се да признае действителността, е, според възможностите си, включително умствени.

Относно използваните източници, те са и родни, и чужди, в зависимост от периода и региона, за които се отнасят. Като във всички случаи е с едно наум, понеже и двата вида може да са пристрастни, и то поради съвсем същите причини, но от различна гледна точка.

Например за падането на Вавилон от Хетите има едно ново изследване, чуждо между другото разбира се, от преди 15-ина години. Та, то обосновава нова дата, различна от дълга-къса хронология, която е далеч по-логична и мога вече да я съпоставя с останалите събития от периода. При което може да се направи цялостна реконструкция и датиране на епохата. Подобни, роден и чужд източници са, и за потопа в Черно море.

Една основна отправна точка е да се имат предвид съвременните за епохата виждания и разбирания. Тогава много неясни от наша гледна точка древни описания придобиват съвсем ясен смисъл. Шумерският царски списък, с фантастично дългите години е всъщност възвеличаване на владетелите, използвайки тогавашната бройна система.

Един нов метод, който помага за разкриване на историята в по-глобален мащаб е генетиката. Докато е много противоречив, то зависи от използването му. Неподходящо е за точно определяне в историята, то дава идея за движението на масите. Например, че всички съвременни хора произхождат от последния изход от Африка преди 65 000 години, след известния вулкан, което глобално събитие за човечеството.

Родната история е сложна. Твърде много са вземани буквално Византийските източници, като знаем как са обичали да разкрасяват, съчиняват и изобщо откровено да лъжат. В същото време налични наши такива, отразяващи нашите собствени разбирания за нас самите, са приемани с резерви или отхвърляни. Въпреки колко много е изгубено, виждат се ясно очертани представите на предците ни, за това кои сме и от къде произхождаме.

Една много неразбрана от нас черта за предшествениците ни, е че използват календара и термините му за показване легитимността на владетелите. Това е открито и описано от един българин преди близо половин век, но тотално игнорирано, освен само до известна степен от друг, по-съвременен. Те се опитват да разкрият родната история, както и връзката с Месопотамия, мисля че и двамата няма да е трудно да бъдат открити.

Най-фрапиращия пример е за Иваил свинаря, известен още като лукова глава на родните историци. Едва ли има друга страна, която така да се себеунижава и с толкова усърдие. Именника е може би най-известният ни исторически документ и въпреки това дори не се цитира правилно. Където пише князе, независимо върху хартия или камък, се заменя с хан, както и произхода на термина цар. Другото важно е, къде изобщо се намира. Това е опит на предците ни за допълване на светите книги. Друга страна дали е правила някога нещо подобно? Също така не се цитира и в пълнота дори!

Свързването със световната история е оформено около представата за приемственост, която е изключително древна. Присъства още при Шумерите и изобщо цяла Месопотамия, после Ахеленидите и прочее. Като стремежът е логически поглед, нещо често липсващо при историците, върху това как е възможно да са се случили дадени събития, със съответнитр доказателства от различни източници, писмени, археологически и всякакви, като се има предвид и при какви обстоятелства са писани и създадени.

Единствено не е написано, което може би е грешка, за царица Елеонора Българска, която има не политическо значение, а човешко и българско, останалото е описано в самия исторически материал. Съставен и понеже, западна и източна литература пренебрегва всичко българско, приписвайко го на всеки друг. Стана повече от дълъг пост, но исках да бъде изчерпателно, оняснявайки донякъде процеса как е създаден и какво ме е подтикнало.
Историческият материал, последна версия: https://files.fm/u/2mek7unfx https://files.fm/f/xc9j5phkf2

Неактивен Noris

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 493
Re: Нещо малко историческо
« Отговор #16 -: Август 21, 2023, 20:52:10 pm »
Мисля, че много добре се справяш, ако така поднасяш информацията, като в последния си пост. Читателят, няма да се лута във формати от страници, в които не знае и за какво става на въпрос, ако примерно , няма предговор,  насока,  изводи , обобщения от автора..  читателя не би се постарал и линка да отвори.
И при мен се получи нещо подобно. Отваряйки тези формати ми изписва, че линкът е невалиден и е с  изтекъл срок.
Често и  аз пускам, линкове, но винаги се опитвам да  копирам от линка най-съществената част. За да остане ...повече време .
И с по-малко думи, и текст да се изкаже повече  . Това е изкуство разбира се и много малко хора във вселената го владеят. От цялата информация, да се извлече най-важното и същественото, за да не се заблуждава съзнанието и отвлича, от реалността .( Тук и сега)...
А, историята винаги е писана от победителите, или от тези които са на власт в момента. Те имат правото да я променят, според силите, които им диктуват.  И ако забележим  последните промени у нас стават точно по този начин .
Все пак аз ти благодаря, за изчерпателния отговор и ти пожелавам успех в доказването на историята.
« Последна редакция: Август 21, 2023, 21:23:48 pm от Noris »

Неактивен Noris

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 493
Re: Нещо малко историческо
« Отговор #17 -: Август 21, 2023, 22:29:03 pm »
Цитат
.Единствено не е написано, което може би е грешка, за царица Елеонора Българска, която има не политическо значение, а човешко и българско, останалото е описано в самия исторически материал. 

Какво те притеснява, за тази царица?
Нали знаеш кой е поискал царе и царици да има. .  . .
В шахмата играта нямаш избор и изход .Просто следваш правилата на дъската . Царят е гол. Царицата също има само определени  ходове и правила.

Неактивен akatan

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 15
Re: Нещо малко историческо
« Отговор #18 -: Август 21, 2023, 23:01:19 pm »
Благодаря за думите, надявам се това пояснение да поразсее пропуска ми за какво по-подробно се отнася. Вече за пълно описание, освен даденото в материала, на всичко от къде и защо ще помисля. Целта е по-скоро хроника, отколкото исторически анализ.
Иначе е качен тук във форума. Външните стари линкове са изтекли, но последният го тествах и би трябвало да работи, безсрочен е. Ще провериш ли дали е действащ, най-лесно от подписа ми.
« Последна редакция: Август 21, 2023, 23:14:31 pm от akatan »
Историческият материал, последна версия: https://files.fm/u/2mek7unfx https://files.fm/f/xc9j5phkf2

Неактивен Noris

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 493
Re: Нещо малко историческо
« Отговор #19 -: Август 21, 2023, 23:22:01 pm »
Това излиза

https://files.fm/u/r2sr7ykhq#/view/bmbj48b3g

 IS NATION CONSCIOUSNESS
REGALNESS
оf thе huтаn diдnitу
And аuthоr is unкnоwn tо rететbеr thе writtеn
And if it is rеvеаlеd, а dесеivеr is оr thе pridе hаs prеvаilеd
And tо rететbеr just whаt is wоrthу, оf thе trаitоrs fоrдеtfulnеss
And it is а frате in whiсh dееds оf thе huтаns wеrе dоnе, nоt а саlеndаr
And bесаusе in тisеrу, huтаn wеrе сrеаtinд тisеrу fоr thе оthеrs
And оn thе еvе оf аwаrеnеss аде, lеt thе huтаnкind survivе
And аll thе nаtiоns liке huтаns, fооlish littlе кids
Wе аrе nоt а nаtiоn bесаusе оf whаt is соттоn, but bесаusе оf whаt соnnесts us, but whаt соnnесts huтаns оf thе еаrth
But bесаusе а nаtiоn саn оnlу bе таdе оf pеrsоnаlitiеs tо build а sосiеtу
Huтаn аnd / оr Huтаnкind
к
Thе nоtiоn trаnslаtiо iтpеrii prеdаtеs thе Rотаns bу sеvеrаl тillеnniа
WRITING IS THE GENE OF CIVILIZATION
Thе дrеаtеst асhiеvетеnt оf адriсulturе, brоuдht сivilizаtiоn аnd еvеrу iniquitу nоw with тind wе саn оvеrсоте
And tо bе wаntеd nо оnе will еvеr rulе аbsоlutеlу оvеr huтаns, this pоwеr hоlds оnlу thе stupiditу
As thе саusе оf thе wаrs is thаt huтаns ассеpt nоt whаt is truе, but whаt is rоistеr
Huтаn tоо publiсаl nоt tо bе sеlfеvidеnt, but tоо intо sосiеtу tо liе in таnу, даthеrеd frот hеrе аnd thеrе bу rеthinкinд fаithfullу

Неактивен Noris

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 493
Re: Нещо малко историческо
« Отговор #20 -: Август 21, 2023, 23:32:42 pm »

И това излиза.

Suтеr Eridu 3374 2925
Suтеr Kish 2925 2648
Suтеr Uruк 2648 2300
Aккаd аnd Suтеr Aккаd 2300 2080
Suтеr аnd Aккаd Ur 2080 1723
Bаbуlоniа Bаbуlоn 1723 1557
Kаrduniаsh Bаbуlоn 1557 1229
Ashurауа Assur 1229 912
Ashurауа Ninеvеh 912 612
Chаldеа Bаbуlоn 612 539
Pеrsiа Bаbуlоn 539 331
Mасеdоniа Bаbуlоn 331 30
Rотаnuт Rота 30 bеfоrе 324 аftеr
Christеndот Cоnstаntinоplе 324 641
lоrdеs sеniоr Christеndот аnd соттаndеrs viсаrу Islата
but whо dеniеd thе wотаn аnd sо thеу fаtеd tо bе bеlоw
thrее thе sате rеliдiоns аnd thе nеw fаith nоt уеt еvinсе
Rотаniа Cоnstаntinоplе 641 913
Bulдаriа Prеslаv 913 1

Неактивен akatan

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 15
Re: Нещо малко историческо
« Отговор #21 -: Август 22, 2023, 08:22:02 am »
Да, поразместено от различния формат на текстта и форума, но това е частта в началото. След това е частта и за родната история. Но, както се вижда е представено като хроника, последователно описано по години.
Историческият материал, последна версия: https://files.fm/u/2mek7unfx https://files.fm/f/xc9j5phkf2

Неактивен Noris

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 493
Re: Нещо малко историческо
« Отговор #22 -: Август 23, 2023, 16:18:39 pm »
Всъщност не ми се отваря, повече от това, което копирах.
Ако е хронология как се разбира това? Годините сякаш са зададени от ИИ. 
Примерно :Akkad and Sumer Akkad 2300 2080...
Какво значи?...Може би преди новата ера, но при мен не се отварят повече формати. Може да е от телефонът ми .

Цитат
Sumer Eridu 3374 2925
Sumer Kish 2925 2648
Sumer Uruk 2648 2300
Akkad and Sumer Akkad 2300 2080
Sumer and Akkad Ur 2080 1723
Babylonia Babylon 1723 1557
Karduniash Babylon 1557 1229
Ashuraya Assur 1229 912
Ashuraya Nineveh 912 612
Chaldea Babylon 612 539
Persia Babylon 539 331
Macedonia Babylon 331 30
Romanum Roma 30 before 324 after
Christendom Constantinople 324 641
lordes senior Christendom and commanders vicary Islama
but who denied the woman and so they fated to be below
three the same religions and the new faith not yet evince
Romania Constantinople 641 913
Bulgaria Preslav 913 1201
Bulgaria Tarnovo 1201 1417
Francia Wien 1417 1707
England London 1707 1944
America New York 1944 now
split the world of the West and the East in 1945-1991
Akkad 3374 331
Europa 331 before 1707 after
America 1707 now

Тоест не го разчитам.
Може ли да го преведеш да не е на тази   шикалкавица.
« Последна редакция: Август 23, 2023, 16:29:52 pm от Noris »

Неактивен Noris

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 493
Re: Нещо малко историческо
« Отговор #23 -: Август 23, 2023, 18:13:40 pm »
Цитат
Америка Ню Йорк 1944 сега
разделят света на Запада и Изтока през 1945-1991 г
Акад 3374 331
Европа 331 преди 1707 след
Америка 1707 сега

Идва от този цифрован превод:

Цитат
  America New York 1944 now
split the world of the West and the East in 1945-1991
Akkad 3374 331
Europa 331 before 1707 after
America 1707 now 

Тоест,какво иска ИИ да ни кажи с тази цифровизация в историите на света ?!

Какво означава :
Акад 3374 331?

Неактивен akatan

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 15
Re: Нещо малко историческо
« Отговор #24 -: Август 24, 2023, 10:42:53 am »
Пълният текст е 2x60 страници, тествах през телефон и компютър дали се сваля и се показва прегледът нормално. Не знам какъв  е проблемът, единственото, което ми хрумва е от телефона, устройства, които въпреки името си не са толкова съобразителни. Полезно ще е и някой друг да сподели как отваря файла, и да мога да определя какъв е проблемът.

Иначе, както казах, оформлението е като хроника, историята е представена последователно по години и в общия случай е по следния ред: Години, Владетел, Пояснение. В някои случаи няма владетел, а по-подробно описание на съответния исторически период. Началото е обобщение на цялата история, първа е родната, после е Месопотания, като най-древна. Европейската в четири части, стара, източна и западна, и островът с новия свят. Накрая по-накратко са Азия, което е най-общо Ислямският свят, свързана неразривно е Европа и Китайската цивилизация, с приближените му страни.

Конкретно въпроса за Акад, така в Месопотамия са наричали държавата си, освен Вавилония по града в по-късните години. Дадени са страните по ред на приемственост, както и целите епохи. Началната за него дата е от Шумерския царски списък, съпоставен с археологическите данни, също и споменатото в един преден пост изследване за падането на Вавилон. Крайната е с падането на Ахеменидите, тъй като дори тогава Месопотамия е считана за столична.

https://files.fm/f/dmkcacpkx
« Последна редакция: Август 24, 2023, 11:04:42 am от akatan »
Историческият материал, последна версия: https://files.fm/u/2mek7unfx https://files.fm/f/xc9j5phkf2

Неактивен Noris

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 493
Re: Нещо малко историческо
« Отговор #25 -: Август 25, 2023, 17:38:37 pm »
Пълният текст е 2x60 страници, тествах през телефон и компютър дали се сваля и се показва прегледът нормално. Не знам какъв  е проблемът, единственото, което ми хрумва е от телефона, устройства, които въпреки името си не са толкова съобразителни.

****
Много точно попадение akatan!
От телефонът ми е. Но не ми се иска  да го сменям и го изхвърлям в ЕС отпадъчните райони на Африка примерно в Гана за електронен шрот, само и само...за да разбера предишната история на света, като си закупя нов   .  Ползвам подобни устройства до когато функционират....

И следвам Слънцето и Звездите.Неактивен akatan

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 15
Re: Нещо малко историческо
« Отговор #26 -: Септември 12, 2023, 20:45:51 pm »
Всички линкове са неактивни, освен с последната версия, тук във форума и на: (сложен е и в подписа)
https://files.fm/f/8w3j5yewm
Историческият материал, последна версия: https://files.fm/u/2mek7unfx https://files.fm/f/xc9j5phkf2

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27