църковен български-то тогава май не се е различавал от разговорния...имам предвид като са писани първите
книги,а българи са стигали и до много други места,но явно са били по малобройни,за да не успеят
да създадат държави там,стигали са и до бавария(самото име е доста подобно на България едва ли СЛУЧАЙНО) и до англия се твърди напоследък,а за италия е сигурно,за испания не знам ,там баските знам че говорат
много странен език...странно е как само България е просъществувала,и то на такова място,в непрестанни
борби с най силната империя тогава,а на другите места не са се запазили държавите,има нещо...
може би тука са били най силните племена или пък най многобройните ,объркана е историята според мен
много неща са премълчани а сигурно и са променени...но от най новата история се вижда че великите сили
никога не са били на наша страна,колко пъти са се опитвали да ни съсипят и ние пак оцеляваме
"не се гаси туй що не гасне" ,а това че в миналото сме били велика държава,значи че пак ще бъдеме
просто има такива моменти на възход и падение,процеса на възход според мене е започнал със
възраждането...друго се сещам:световния шампион по шах е българин,естествено знаят че може да
бъде победен само с измама и не ги е срам да пробват,кво прави тоя гъз 50 пъти в кенефа?;на олипиадата
по математика първите места от няколко години се заемат също от българи,по информатика и трите
медала,не само 1,ми 2 и 3то място(тази или миналата година),а сме 10 милиона...
дали е СЛУЧАЙНО това?и това става не с подкрепата на държавата а въпреки нея,не е тайна че
качеството на образованието пада сяка година,не може учители да зимат такива смешни заплати,
добре че има добри хора за които не само парите са важни...