За мен лично, нещатав Украйна са ми много интересни. Изглежда всички "оранжеви" революции в сев.африка (и преди в косово) са само репетиции в подготовка за "премиерата". Тези неща не са лесно забележими ако човек не ползва и двата центъра на информация. Единия си го знаем от повечето медии. От български, до зап.европейски и до сев. американски. Другия център тепърва кристализира и "пробива" засега бавно. И за моя (а предполагам и ваша) изненада - идва от Русия.
Аз вече се числя от старата генерация. Бях на 21 89-та. Та тогава ми беше писнало от комунистическа пропаганда. И съответно стачкувах за демокрация като студент. Както и да е, споделям това за да си имате на идея, че не съм омотан политически.
От известно време съм в Канада, та като се осеферчих малко, взех да се интересувам от икономика и инвестиции. И нали съм си тертиплия - всички гледни точки. Постепенно отсях големите викачи за големия колапс и отсях източниците си до няколко, които най-разбираемо обясняват как стоят нещата с УСА и закачаще и зап.европа, китай, япония и пр. Та щатите сега се държат на магия. Защо? Ограмна част от потреблението е внос от Китай. Огромна част от икономиката е в услуги (не производство); изключително тегава и рестриктивна бюрокрация и високо заплащане. Така производството отива в Китай. Лихвения процент стои здраво на земята - 0%. Това е една от ръчките за стимулиране на икономиката и както виждате тя е на МАХ. Другата ръчка е така нареченото QE (количествено улесняване - на прост език - пачатане на пари).
Знаете ли защо Либия "възстана"? Защото Кадафи реши да не продава петрол за долари. И му спретнаха демократични протести, които да подкрепят.
Както и да е, да не навлизам в подробности.
Сега за олимпиадата в Сочи се чудех какво правят два американски самолетоносача в Черно море? Пазят американските атлети? От какво? И веднага след олимпиадата стана ясно. Украйна бе следващата с протести подкрепени от УСА.
Пак малко предистория, че иначе не се разбира, нещата са навързани. Горбачов навремето се е договорил нато да не върви на изток. Ние вече сме в нато, румъния, незнам до къде са кавказките републики. Но Русия е плътно заобиколена от натовски държави. Да, Варшавския договор се разпадна, но нато - не. И дори се разширява. И стигаме до Путин. Поровете в нета за неговата история, много е интересно. Особено за епизода в Дрезден. Та той първи, започва да прави стъпки за подобряване на положението в Русия. Направи няколко блестящи хода, един от последните е относно Сирия. И неговата "самоинициатива" не се одобри от УСА. И му спретнаха майдан в Украйна. Отделно, че руския газ за европа минава през Украйна. Или поне част от него. Последно чух, че украйна е дала тръбите на уса; не знам дали е така и как. Между другото, Бат Бойко падна от протести като се разбра че ще подписва южен поток. Това с цената на тока може да е само парлама, важното е да има протести и те да са интензивни, силни. Е, получи се. Това ми прилича на показно пляскане през пръстите - не пипай там. Все пак не го очерниха тотално и му дадоха шанс пак да излезе начело. Но е урок за следващите лидери.
Та... следите ли, още не съм свършил. Бавно свършвам, такъв съм си
Та, трябваше да се даде урок на Путин в Украйна. Според мен Украйна не е от никакво значение, играта е между Путин и УСА. И сега залозите. Ако УСА не направят нищо и оставят русия да се съвземе (в случая начело с Путин), то Русия ще стане център на влияние и може пак да привлече други държави на своя страна и в един момент могат да дадат "свободно" на УСА и нато и да пряват каквото си знаят. И основно, да продават петрол не за долари. В момента почти целия пазар на нефт (не знам как е с Венецуела) е в долари. Включително Норвегия продава за долари. Вие сами си преценете за каква свобода и суверинитет става дума. Но както ще видите във филмчето... интересни неща. Та ако УСА допусне независим център на влияние (а то ако е зависим, какъв център е и то на влияние), може да се окаже, че огромна част от пазара на нефт може вече да не се търгува за долари. И печатната машина за долари няма да може да осигури пласмента. Разбирате ли, изведнъж доларите ще станат повече от колкото се търсят. Това веднага се отразява на пазара за държавни облигации - дълговите книжа. И разбира се на покупателната способност на долара. Изведнъж долара ще започне да пари и всеки ще гледа да се отърве от него. Да, става дума за големите пазари и инвеститори, не за дребния човечец на заплатка. Тогава нещата ще излязат от контрол и ще стане мътна и кървава. Това бе на прага да се случи 2008 (когато фалираха няколко огромни банки и бяха "покрити" от държавата като изляха много напечатани пари.
Та, следите ли още. Сега със събитията в Украйна, този процес се разтяга и забавя. Най-малкото инвеститорите няма да искат да си влагат парите в Русия и така косвено ще подържат долара. А и уса ще покаже кой води хорото и плаща музиката. Затова аз очаквам събитията в украйна да зазляват. Очертава се сериозен "спор" едните за влияние (да покажат кой е тартора), а другите за просто оцеляване. Още не е стигнало до оцеляване, но не е късно, ще видим. В българия не го ли караме на оцеляване? Между другото, чувам че в русия средните заплати са няколко пъти по-високи от тези в БГ.
А за разлика от УСА, русия има потенциал за растеж. ГОЛЯМ. А и те, както и ние, носим на "самоиздръжка", докато ако в УСА изпаднат в нашето дередже, ще има кръв по улиците, гаранция. Най-малкото защото има много оръжие в хората.
Може би сте чули за последния "сблъсък" между два руски самолета и щатски дестрояр. Русия и УСА имат спогодба (може би знаете но да спомена) която ограничава броя на щатски военни съдове в черно море, като всеки съд има ограничен престой. Т.е. ако искат присъствие трябва да се менкат. Та този дестрояр и май още един съд, са пресрочили времето според спогодбата. И руснаците им набиха звучен шамар. Показаха на всички надъхани в мощта на уса моряци, че са седящи патки (така казват американците на безпомощна цел). Без един изстрел! Подобен инцидент е имало в Черно море 88-ма. Тогавашните моряци още разказват легенди - има го в тубата, ако потърсите.
Та такива ми ти работи, драги Патиланци. Помните ли го това
Ето едно от по-"сгъстените" информационно клипчета. Но препоръчвам да изгледате повечко. Има достатъчно. Няма да ви светкам как да намерите в тубата.
А ако има интерес, ще подхвърля и още.
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=JIgO3v0_BFo