Автор Тема: Християнството замъглява ума?  (Прочетена 17427 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен konstantin2007

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 256
Re: Християнството замъглява ума?
« Отговор #15 -: Ноември 27, 2012, 13:37:20 pm »
Съвременните"замъглители" следват старата схема на религията.Нищо ново под слънцето!Поддържа се фокуса извън нашата същност.

Неактивен watchman

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 22
Re: Християнството замъглява ума?
« Отговор #16 -: Януари 08, 2013, 17:44:06 pm »
Като се има предвид колко вида християнство има е много трудно да се коментира "християнството" като обобщаващ термин. В контекста на въпроса обаче се вижда, че става въпрос за византийското християнство или както е известно по нашите земи "източното православие".

Една от основните разлики между източното православие и западния католицизъм е в техния мироглед. Източното православие черпи от източния мистицизъм, където аскетизма, страданието, унижението се, лишенията се издигат като висша ценност и като път за само изкупване на греховете. То се фокусира на образа на Христос като страдалец, бит и умрял на кръста. Поради тази причина и източното православие поражда в своите народи примиренческо мислене и поведение. Спомням си един разказ за някой си православен светец, който си бил наранил крака на ръждив гвоздей и кракът му започнал да гангренясва, той обаче не го лекувал, но понасял търпеливо ужасните страдания и болки, защото смятал, че чрез това се изкупва от страданията на ада, които са много по-страшни. Този пример показва добре отношението на източното православие към примирението и наложеното страдание. Повече или по-малко всички българи сме повлияни от тази философия на мислене.

Спомням си преди години бях в чужбина и разказвах на домакинята при която бях за тази типична примиренческа философия на изтока. Няколко часа по-късно отидохме на ресторант за бързо хранене, когато си взех моята храна и не ми дадоха салфетка, както по принцип трябва да дадат. Когато тя ме видя на масата, че нямам салфетка, аз викам - ами просто не ми дадоха, и добавих - ще се оправя и без салфетка. Тя скочи и вика - ама как така отиди и си поискай и ми вика - ето това е точно онова, за което ми разказа - ти си склонен да се примириш и отказваш да се бориш за полагащото ти се. Въпреки, че аз не изповядвам източното православие тази философия ме беше заразила, защото аз съм израснал точно в такава среда.

Западното християнство (католицизма) от друга страна набляга на образа на Христос като победител над смъртта, възкръснал от мъртвите и седнал на Небесния престол за да царува като Цар на царете. Това поражда съвсем друг манталитет - този на агресивното завладяване и смазване на всяка преграда. От там имаме и западния империализъм и колониализъм, който е завладял и избил милиони индианци, негри и всякакви други по-слаби народи в името на своите интереси.

В крайна сметка тия две концепции за Христос следва не да се отделят и да действат независимо произвеждайки от една страна примиренчески народи, които са готови да понесат всякакво тъпкане и унижение, а от друга агресивни и ненаситни за повече и повече власт народи. Те се предполага да бъдат едно цяло и да се балансират по такъв начин, че нито един народ да стане овчедушен и примиренчески, нито да бъде агресивен и алчен за власт.

В крайна сметка източните народи са останали бедни и нищожни поради тази психика, но поне не са виновни за проливането на кръвта на милионите жертви на тяхната ненаситна агресия. (За пример ще дам, че лично Христофор Колумб е отговорен за избиването на няколко милиона местни жители само на единия от островите на които се е установил). Запада е станал по-богат и по-влиятелен, но тази кръв с която са изцапани ръцете им рано или късно ще бъде изискана от тях и ще ги заведе на дъното.

Така, че религията безспорно има огромно влияние върху хората, но нека да видим какво се случва там където религията бива напълно отхвърлена:

- Съветския Съюз - избити повече от 10 милиона души от комунистите
- Китай - избити повече от 20 милиона, изтезания, робски труд
- Камбожда, Виетнам  - милиони избити, глад, войни и мизерия
- Северна Корея - милиони избити, глад и мизерия, изтезания
- Френската революция - безпрецедентни кланета и жестокости

В крайна сметка виждаме, че и религиозните човеци и управление извършват ужасни неща и напълно нерелигиозните извършват не по-малко (ако не и повече) ужасни неща. Очевидно разковничето е някъде другаде...

Неактивен GARVAN

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 127
Re: Християнството замъглява ума?
« Отговор #17 -: Януари 09, 2013, 13:33:03 pm »
Източното православие черпи от източния мистицизъм, където аскетизма, страданието, унижението се, лишенията се издигат като висша ценност и като път за само изкупване на греховете. [/b].

Абсолютно невярно!!! Демонстрираш явно непознаване на нито една източна философия!
Иначе написаното е много добре обосновано!
Поздрави!

Неактивен watchman

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 22
Re: Християнството замъглява ума?
« Отговор #18 -: Януари 09, 2013, 14:35:43 pm »
Цитат
Абсолютно невярно!!! Демонстрираш явно непознаване на нито една източна философия!

В контекста на темата под "източен мистицизъм" аз не визирам индийските, китайските, японските и други азиатски религии и философии, а тази част на Римската империя, която е била известна като "Източната римска империя" заемаща териториите на Гърция и Мала Азия, която по-късно става дом на източното православие, където по онова време са процъфтявали аскетични движения и практики фокусиращи на страданието, болката, унижението и прочие.

Неактивен NEMESIS

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 6
 • Истината е някъде там!
Re: Християнството замъглява ума?
« Отговор #19 -: Юни 22, 2013, 18:14:53 pm »
Благодарение на един фр се замислих върху главните ценности на християнството и се усещам как от години ни прецаква. Главен пример е турското робство- било е нетърпимо, трябвало е да се бием, НО свещениците са ни подтиквали да сме смирени, и че с вяра всичко ще се оправи. Свга владиците и поповете си пълнят гушите с наши пари, а ние пак трябва да сме смирени.Изучавам богословие и не съм наблюдавал от близо подобен феномен, но не съм се и заглеждал. Ако някой може да ме ориентира към това дали го има това промиване или не, да казва :).
Един съвет: Обърни вниманието си към сатанизма ,но не сатанизъм свързан със секти !!! Погледни на сатанизма със философски очи,аз го направих и най-полезното което научих е че всичко се крие във индивидуализма.
М*йната им на всички религии ,те са средства за масов контрол и владеене на масите.
Както ти каза няма полза от смирението ,по мой наблюдения ако си смирен то 100 на 100 ще бъдеш смачкан няма смисъл да си похабяваш живота във дарения към църквата,молитви,пости и т.н. само и само защото са ти обещали някакво измислено местенце във несъществуващият рай !!!

Неактивен любознателният

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 48
Re: Християнството замъглява ума?
« Отговор #20 -: Юни 22, 2013, 20:45:20 pm »
Цитат
Благодарение на един фр се замислих върху главните ценности на християнството и се усещам как от години ни прецаква. Главен пример е турското робство- било е нетърпимо, трябвало е да се бием, НО свещениците са ни подтиквали да сме смирени, и че с вяра всичко ще се оправи. Свга владиците и поповете си пълнят гушите с наши пари, а ние пак трябва да сме смирени.Изучавам богословие и не съм наблюдавал от близо подобен феномен, но не съм се и заглеждал. Ако някой може да ме ориентира към това дали го има това промиване или не, да казва .
Един съвет: Обърни вниманието си към сатанизма ,но не сатанизъм свързан със секти !!! Погледни на сатанизма със философски очи,аз го направих и най-полезното което научих е че всичко се крие във индивидуализма.
М*йната им на всички религии ,те са средства за масов контрол и владеене на масите.
Както ти каза няма полза от смирението ,по мой наблюдения ако си смирен то 100 на 100 ще бъдеш смачкан няма смисъл да си похабяваш живота във дарения към църквата,молитви,пости и т.н. само и само защото са ти обещали някакво измислено местенце във несъществуващият рай !!!
Напротив , църквата е опонирала на турското робсто , и то много яко . На вид може да са проповядвали светите отци смирение , но тайно са организирвали много подготовки за бунтове . Пример за това е отец Моно Петров сеизмонов ( Отец Матей преображенски Миткалото )  не само бунтар но и човек с техническа мисъл , нещо несъвместимо с религията . Та  няма  как  християнството  да  е  толерантно към тогава господстващият ислям . То и сега не е така . А за смирението , да  трябва да сме  смирени  , но в граници .
И сто таралежа в гащите на някой, пак не са му достатъчни.

Неактивен The Time Lord

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 190
Re: Християнството замъглява ума?
« Отговор #21 -: Юни 24, 2013, 12:16:01 pm »
Що се отнася за времето на турското владичество, то през по-голяма част от него българските земи са били част от Константинополската патриаршия, съответно висшето духовенство, което е нареждало на низшето, се е състояло изцяло от гърци. От края на XVIII век гръцката патриаршия вече официално подема инициатива за елинизиране на цялото население на балканите, състоящо се предимно от българи, посредством изкривената по "патриаршески" модел християнска вяра. В резултат на това е нормално на някои хора днес да им изглежда, че духовниците са били крепители на игото, но това далеч не се отнася за масата свещеници, които са си били българи, но притиснати от висшестоящите си. Не случайно тази съвсем дискриминационна ситуация спрямо българите довежда до началото на изключително ожесточените борби за църковно-национална независимост през XIX век. Именно и през този век доста свещеници се отличават със своя чисто "светски" героизъм като понякога буквално грабват оръжието и се изправят срещу османците в множеството четнически и въстанически инициативи.
САМО 2 НЕЩА СА БЕЗКРАЙНИ - ВСЕЛЕНАТА И ЧОВЕШКАТА ГЛУПОСТ, КАТО ЗА ПЪРВОТО НЕ СЪМ СИГУРЕН! - Айнщайн

Неактивен 6Christoph

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 16
Re: Християнството замъглява ума?
« Отговор #22 -: Февруари 09, 2014, 07:33:44 am »
Знае се че в основата на християнството стои култа към слънцето. Мюсюлманството пък е създадено от християни. Религиите са душевна и умствена клетка. Не съм религиозен, но да си атеист е същата клетка.
Колкото по-малко предразсъдаци имаш, толкова по-малко замъглен ще бъде умът ти... :)

Неактивен VangelisII

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 23
Re: Християнството замъглява ума?
« Отговор #23 -: Февруари 09, 2014, 12:28:00 pm »
konstantin2007 много добре го каза,че фокуса е насочен извън нас!Само по себеси това е най-голямата уловка.Привидно всичко е много добре замаскирано с любов,себераздаване и милосърдие.Оплетени в тази паяжина индивида до такава степен се вкопчва в спасението отвън,че това му остава като очакване през целия му съзнателен път.Ако не е господ,ще са извънземните,ако не са те,ще са американците или руснаците......все отвън....пренебрегвайки своята сила,отдавайки я на външни идоли.Религия:хитро измислена клопка за слаби,неграмотни индивиди!Част от "ИГРАТА"Предполагам влиза в плана на всеки един Висш Аз да отработи това в някоя или няколко от своите инкарнации.  :nea:
« Последна редакция: Февруари 09, 2014, 12:43:41 pm от VangelisII »
THERE IS NO GOD BUT MYSELF,KNOWING THIS, WHO DARES WORSHIP THE FALSE GODS

Неактивен дедо Въсо

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 1
Re: Християнството замъглява ума?
« Отговор #24 -: Март 07, 2014, 12:13:16 pm »
А и един интересен факт- самият ХРИСТОС според Библията е бил обрязан. С идването си той заменя обрезанието с днешното кръщение. Да си обрязан е християнско.

Доколко знам, /на 1'ви януари се чества Василов ден/... или Обрезание Христово... некой ако може да поясни, защо точно "обрезание"... ?

Неактивен Schicksal

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 95
 • "Летящата чиния" на тевтонския орден :) .
Re: Християнството замъглява ума?
« Отговор #25 -: Март 08, 2014, 18:31:09 pm »
 Защо пък да замъглява ума? Аз самият в Евангелието, доколкото го четох, видях доста символика и прочее за опресняване на умствените способности.
Христос според мен би трябвало да бъде разглеждан като един от многото литературни примери, а не като конкретният цар (господ) или спасител. Например как си държи докрай на мисията, как говори, че всичко на света вече е предопределено, и т. н.
Според мен всичко това учи на спокойствие, приемане на всичко около себе си, малко гняв, преследване на собствената си цел с мисъл и  и т. н. Много хора, ако работеха така, биха постигнали доста.
Изобщо, мисля, че Новият завет е една книга, свързана със социални принципи повече, отколкото с конкретно верую. А нали именно тя е основата на християнството?
Im Namen unserer gemeinsamen Taten!

Неактивен Kat

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 48
Re: Християнството замъглява ума?
« Отговор #26 -: Март 12, 2014, 01:04:05 am »
Всички религии ограничават. Някои малко (източноправославната вяра, будизмът), някои много (ислямът).
Дълго време изучавах доктрините на различните религии. Смятам, че за да бъде разбрана библията, този, който я чете, трябва до голяма степен да познава символизма. Библията не трябва да се приема като буквален текст, пълна е с метафори, алегории и скрити послания, въпреки че според мен е била променяна през вековете и е изгубила първоначалната си форма.
Според мен, от всички християнски течения източноправославната доктрина най-много се доближава до учението на Иисус, всички останали са извратени и изцяло променени. И не говоря за Иисус, син на Бог, качил се на своя трон на небето, роден от девственица забременена от гълъб, а говоря за Иисус като историческа личност, водач и учител, човек, който се е бунтувал срещу Храма, несправедливостта, човешкия материализъм, който се е опитвал да предаде на хората поне малко от източния мистицизъм. С една дума - просветен.
Не съм от тези, които се молят, или ходят всяка неделя на литургия. Но съм благодарна на българската православна църква, че ни е запазила културата. И ми е болно, че тази институция я превърнаха в свърталище на мафиоти и пед***. Не смятам, че ни замъглява ума. Смятам, че чрез възпитаването на традиции запазва нашата култура.

Неактивен Schicksal

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 95
 • "Летящата чиния" на тевтонския орден :) .
Re: Християнството замъглява ума?
« Отговор #27 -: Март 15, 2014, 22:16:14 pm »
Всички религии ограничават. Някои малко (източноправославната вяра, будизмът), някои много (ислямът).
Дълго време изучавах доктрините на различните религии. Смятам, че за да бъде разбрана библията, този, който я чете, трябва до голяма степен да познава символизма. Библията не трябва да се приема като буквален текст, пълна е с метафори, алегории и скрити послания, въпреки че според мен е била променяна през вековете и е изгубила първоначалната си форма.
Според мен, от всички християнски течения източноправославната доктрина най-много се доближава до учението на Иисус, всички останали са извратени и изцяло променени. И не говоря за Иисус, син на Бог, качил се на своя трон на небето, роден от девственица забременена от гълъб, а говоря за Иисус като историческа личност, водач и учител, човек, който се е бунтувал срещу Храма, несправедливостта, човешкия материализъм, който се е опитвал да предаде на хората поне малко от източния мистицизъм. С една дума - просветен.
Не съм от тези, които се молят, или ходят всяка неделя на литургия. Но съм благодарна на българската православна църква, че ни е запазила културата. И ми е болно, че тази институция я превърнаха в свърталище на мафиоти и пед***. Не смятам, че ни замъглява ума. Смятам, че чрез възпитаването на традиции запазва нашата култура.

Именно. Приемането и дори следването на едно учение не трябва да доведат до отхвърлянето на всички други, т. е. от всяка една гледна точка (учение) може да се вземе по нещо.
Im Namen unserer gemeinsamen Taten!

Неактивен dobringeorgiev

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 10
Re: Християнството замъглява ума?
« Отговор #28 -: Март 17, 2014, 15:03:57 pm »
То точно това е проблемът на повечето хора - че приемат буквално много от символизма.
Аз мисля, че Библията като цяло има много добро психотерапевтично влияние. Но човек трябва да е стабилен в живота, задоволен. Защото, когато личността е разклатена, внушенията взимат връх.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27