За доброто здраве на очите, спомагат упражнения за очния нерв, най-простите, за които се сещам, са следните:
1. Необходимо е спокойствие, когато се работи с очите, без напрягане и бавно се извършва кръгово въртеливо движение (пълен кръг) 1во в едната - (отляво надясно), после в другата посока. Упражнението е важно да се извършва спокойно, бавно, в пълна съсредоточеност, без напрежение. Аз увеличавам с по 2 всяка седмица всяко у-е, тоест 1ва седмица 3 кръга, после 5, трета 7 пъти.
2рото упражнение е да се съсредоточим спокойно във върха на носа, като крастосаме поглед, главата е на нивото на хоризонта, стойката - гръбнака изправен, дишането равномерно, диафрагмено. Добре е да няма напрежение, но да се направят кратки серии - 3 по малко секунди ~ 30, препоръчват по 60 сек., но и 30 са много за начало,( според мен! )
3тото е:Бавно поглеждаме( без да въртим глава) наляво, после погледа(бавно -хоризонтално) преминава надясно - отново по 3 пъти по 3 серии ( все едно се опитваш да погледнеш над рамото си).
4то. Съзерцание на пламъка на свещ. На серии по 3 ( колкото всеки може да не мигне). Изправен стоеж - гръбнак, т.наречената поза лотос или крастосани крака, отпуснато тяло, без напрежение. Спокойно дишане. Разтояние на погледа от свеща, не по-далеч от 2 педи. Аз го комбинирам с дихателно. Стараейки се да дишам равномерно, без да трепти пламъка (освен за дишането, спомага и за концентрация и успокоява нервното напрежение)
Раменете при всички упражнения е редно да са отпуснати, дишането свободно, без изпъчване, изгърбване. Стойката е по-важна от всяка по нататъшна практика, тоест независимо от упражнението, ако гръбнака не е изправен дишането е затруднено, раменете не бива да подскачат нагоре надолу, докато поемаме въздух и издишваме.
5то. Съзерцание на поток, река, ручей, течаща вода. (Освен всичко при нервно напрежение аз пускам студената вода да тече , приближавам се до силната струя и дишам, успокоява). Наплискване със студена вода, пакетчетата лайка намокрени и изстудени в хладилник поставени върху очите...
! Задължителен приток на естествена светлина.
! Затъмнените помещения уморяват зрението, също цигарения дим, и застоялия въздух.
6то. Съзерцание на слънцето, но за мен това е рисковано за недисциплинирана натура, изисква се постепенност, по малко вглеждане по посока на слънчевия диск, не директно, а в периферията му. (По малко! всяка седмица с по малко се увеличава, но това малко = да не се усеща сълзене!!! не става дума за часове! Секунди! Задължително само при изгрев и залез, да няма парещо усещане! Хубаво е да сме стъпили боси и директно на пръст - земя, спомага за пълноценен енергиен обмен. Хубаво е също да се излиза бос, всред зелена трева, гора, поляна и да се съзерцава зеленото, докато се вдишва свободно, без да се говори! Добре е същото по време на дъжд, или непосредствено след това, когато напрежението спада - действа зареждащо.
7мо. Съзерцание на Луната.
Морковите предполагам всички си го знаем са полезни за очите (Ако нямате непоносимост към прясно мляко е добре да се съчетават). Лука - за ядене

, суров, ако някой има проблем, лука си е лук и печен... сготвен... (Аз го ползвам и за кожни възпаления. Но това е извън темата)
Нещо лично! Тъй като от години провеждам очистителни дни, това което е познато като лечебен глад, но за мен е по-правилно въздържане от каквато и да е храна, само вода, някой ползват дъждовна и тн. Ползвам неделята за такъв ден, обикновенно винаги след това се усеща подобрение на зрението, по-концентриран поглед, отпада напрежението. За повече от ден е задължително човек да се обърне към специалист, както и да не рискува, при диабет, сърдечни заболявания, както и при бременност и кърмене!
* И нещо, което ми се видя забавно преди години, може би знаете че мадам дьо Помпадур ползвала по няколко капки лимонена вода, за блясък в очите. Лимоновата вода се приготвя от една супена лъжица вода и пет капки лимонов сок, прецеден през марля. Съхранява се в стъклено шишенце със стъклена капачка. Всеки ден се капва по една капка в двете очи.
...