Автор Тема: Статуквото  (Прочетена 2300 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен blade

  • Малко Писал
  • **
  • Публикации: 470
Статуквото
« -: Февруари 10, 2012, 20:59:51 pm »
Ето малко мои размисли за статуквото в което живеем. Искам да се извиня,че изказа не е изчистен и,че на места са нужни редакции.

Статуквото и неговото зараждане исторически и конспиративен план.
 
Статуквото е латинска дума означава състояние. Използва се също така като термин за установения политически и икономически ред. „Запазване на статуквото“ означава оставяне на нещата така, както са в момента.

От кога съществува сегашното статукво на манипулация ? Статукво изградено върху тълпо-елитарна система ? Структура в която има аристокрация и олигархия,които разполагат с почти всичката собственост върху индустриалната и финансовата инфраструктура, а също са заели ключови властови позиции.Конролирайки благата те контролират е много други неща като медиите.

Имаме влиятелна група лица, които имат възможност успешно да  извършват лобистка дейност и да извършват съвместна политика. Тази група наречена "елит" извършва почти всичко тайни.  Получаваме "теория на конспирацията ", която в обществото не се обсъжда по същество. Но кога се е зародило това статуквото ?

В 17-18 век се появяват фамилиите Ротшилд,Морган,Рокфелер и други. Натрупвайки богатства те стават влиятелни и успяват създадат достатъчно връзки с които да извършват лобистка цел. Родшилд, които са банкерска фамилия успяват да влияят на вътрешната и външната политиката на страните от стария континент  и финансират двете страни . От този период тези фамилии успяват да се вплетат в държавите и така да ръководят вътрешната и външната им политика. Но тогава ли започва статуквото ? Или просто всичко минава в секретност ! Тогава кога ?

Корените на сегашното статукво и  конспирация могат да бъдат търсени преди хиляди години в древността и праисторията . Това става при създаването на първите структури на управления .Една от причината е,че хората по това не време са били ограничени.За древния човек света е бил много малък.Хората поради това тръгнали по "свирката" на някой друг като овце. Тръгнали заради,че дадената личност или група са били позицията на авторитет. Създават и илюзията за по-висш авторитет.Но как се е появил този висш авторитет?

Човекът като социално животно иска да експлоатира ресурси и да живее в общество.Със създаването на земеделието се обединявали малки групи в по-големи общества в името на общото благо.  И като сложна система, обществото има нужда от планиране и координиране на действията . Така започнало и разделило обществото - физически работници, военни и лидери/управляващи. С това разделение се появи ли и управляващите ядра и авторитетите. Така се появява и държавата като институция, организация и инструмент за властване.

Нещо което е улеснили създаването на авторитети е и външната защита от набези на други общества които искали да завземат техните ресурси. Този страх породило и създаването на военно прослойка, която да се грижи за сигурността. Имало и страх за външна защита в самото общество(кражби, убийства и т.н.) така трябвало да бъдат създадено закони които да защитават. Не знанието и ограничеността  на  хората било използвано малцинството и образувалото се управляващо ядро. Втълпявайки, че ако не се променя статуквото ще бъдат защитени от вътрешна и външна защита. От страх и невежество хората сключили този обществен договор. Така човекът отдал част от свободата си заради сигурност и заради това, че свободата носи много отговорности, които явно той не можел да приеме. Законите и правилата  почнали не да обслужват общото благо, а елита или управляващото ядро. Войните започват да нямат цел защита,а облагодетелстване  на управляващото ядро . Завземайки чужди ресурси, елита се възползва от тях,а не множеството. След като е свален чуждото ядро,завзетите хора продължават да правят работят за новия елит както са правили за стария. И изведнъж човекът станал най-ценния ресурс за управляване .

Тогава човекът е бил  не информиран. И така едно малцинство остава информирано за сметка на не информираното мнозинство и става детска игра контролирането на мнозинството . Хората не съзнавали кой и как ги управлява(цар далеко, Бог високо).Така в началото са се оформили няколко управляващи ядра . Които по метода на наслядяването на собственост, знания и намерения, устойчиво са управлявали и някои дори създавали династии. С времето се появявали нови ядра,изчезвали са стари, някои се обединявали(например днес всички аристократични родове има кръвна връзка) или са се разделяли.Щаб квартирите им също мигрирали(например кралското семейство на Англия управлява днес от САЩ,а преди от Великобритания).

Освен двете прослойки плебеи и елит имало и буферна прослойка - чиновници и надзиратели чрез които било извършвано управлението чрез определени линии на субординация. Цярят казва на подчинен под него, че трябва да се свърши нещо,а той казва на друг и така по линията то достига до народа. Цялата субординация се постига чрез пирамидна структура . Например на върха има цар(или управляващо ядро) под него има най-малко двама и под тях има най-малко двама .Една от ролите на буферите е защита на статуквото като защитават управляващото ядро.

Стопанството става базов инструмент за създаване на система на контрол на най-ценния ресурс човека. Всяка следваща система е по-добрение на предишната по отношение на печалбата и използването и възползването на човешкия ресурс от елита.

След средновековието системата на управление на човешките ресурси се променя и така хората стават по-продуктивни за аристокрацията и монархията. Но също така то позволява да появата на комически елит(олигарси), освен политически(аристокрация).  Можем да заключим,че днес статуквото се поддържа от ядро което се състои от древна кръвна линия или няколко обидени кръвни линии и икономически елит появил се през 17-18 век.Контролирайки благата, контролират и хората.
“And neither do I! I want to have a wife, children & a home, I want to live! But it's all for nothin

Неактивен The Time Lord

  • Четящ
  • *
  • Публикации: 191
Re:Статуквото
« Отговор #1 -: Февруари 11, 2012, 12:00:16 pm »
Интересна статия. Донякъде съм съгласен с нея. Въпросът е, че може да повлияе на човек по два начина. Първо, да му отвори очите, да го просветли, да го подтикне да се бори със всички средства срещу статуквото. Но има и втори вариант - да информира човека достатъчно, за да осъзнае той, че има възможността да стане част от това статукво, подкрепяйки го и възползвайки се от облагите му. Остава само изборът!
САМО 2 НЕЩА СА БЕЗКРАЙНИ - ВСЕЛЕНАТА И ЧОВЕШКАТА ГЛУПОСТ, КАТО ЗА ПЪРВОТО НЕ СЪМ СИГУРЕН! - Айнщайн

Неактивен blade

  • Малко Писал
  • **
  • Публикации: 470
Re:Статуквото
« Отговор #2 -: Февруари 18, 2012, 13:01:54 pm »
За първия вариант съм съгласен, че човек може да му се отворят очите, но на е трудно на цялото човечество, защото хората предпочитат да носят тежкия робски хомот, който е по-лек от истината. Втория вариант наистина можеш да се възползваш от статуквото, но може би е невъзможно да стигнеш да върха, защото всичко е монополизирано там и не се допускат външни хора.
“And neither do I! I want to have a wife, children & a home, I want to live! But it's all for nothin

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27