Автор Тема: Ирационалното и ние човеците  (Прочетена 144982 пъти)

0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Princess_Deja

• Пишещ
  • Публикации: 581
Re: Ирационалното и ние човеците
« Отговор #210 -: Март 31, 2012, 00:36:05 am »
Митко, (извинявам се за фамилиарната форма, но ми харесвате като сравнително зрял потребител, който не се заяжда, още повече сте пуснал темата и аз наистина искам да отбележа нещо... креативно, а не за статистиката или популистки :))

Това че, някой е споделил или много други хора за основанията или избягването на самоубийствата, по никакъв начин не ги правят НЕ-реални.
Вземете любими мои имена като... Майкъл Хътчънс (вокалът на Инексес), Хийт Лейджър(любим актьор), Уитни Хюстън!- Велика певица. Все хора успели, би трябвало и доволни. Как си мислите, че просто с `празни думи` бихте убедили дори и един нещастен човек (без кинти дори), че си струва да живее? Ако не успеете, че вашият живот е по-смислен, защото сте тук и сега. Как?
Защо се опитвате да се `спасявате` в някакви евентуални прераждания и монади? Като повечето хора просто си `стопяват лагерите`, за да могат да си платят парното, а не да се преродят в ... минзухар!
Когато обсъждате Ирационалното, само ви моля да наблягате на предимствата и как помага-унифицирано, не защото сте повярвали в нещо и мислите, че вие самите сте ултра-якото сътворение, на което се е дало шанс! Не. Както си пишете сега, в следващия момент необяснимо ще се парализирате... и дори няма да можете да обясните какво стана?
За това бъдете прецизни, точни и ясни в коментарите си!
А аз ... мога и да заспя завинаги! Ако някой не ме пожелае :)(малко приказно, като в спящата красавица, но какво пък... защо принцът дошъл да я събуди, да не е от друга планета или галактика :))

А това го е писало Коцето...

"п.п.А и съвсем не е казано,че всяко човешко тяло,се обитава от"човешка душа"..

така е- обитава се от ... (какво си пожелавате? човешка краставица, портокал, круша... ) тая Душа, къде се бърка въобще? Какво е Душа? Въобще не правите разлики, сравнения, анализи, а ей така си цъкате думички- "Душа", "Его""АЗ"- Съзнание.
Кажете ми, моля ви, с какво едно Съзнание е по-различно от Его, Мего или ЛЕГО!?
« Последна редакция: Март 31, 2012, 08:29:41 am от Mirotvorec »
"These are the times that try man`s souls" Thomas Paine

Неактивен konstantin2007

• Много Писал
  • Публикации: 2 256
« Отговор #211 -: Март 31, 2012, 09:35:00 am »
Съзнанието е онова което прави разликата между ЛЕГОТО И МЕГОТО.

Неактивен old4

• Доста Писал
  • Публикации: 1 023
« Отговор #212 -: Март 31, 2012, 12:26:20 pm »
Съзнанието е онова което прави разликата между ЛЕГОТО И МЕГОТО.

:hi:
А подсъзнанието, а "надсъзнанието" (това дето му викате Азът), какъв е техния дял в цялата кондика (участието им в пиесата)? Знам че ще получа някакъв отговор, ама дали това е истината ;)  как мислиш ти (или просто това го пише в книжките)?

П.С.Или езотериката е различната религия а тя казва вяра..вяра ....и т.н., да ама аз виждам чувам и не вярвам.

« Последна редакция: Март 31, 2012, 13:21:25 pm от old4 »
Съжалявам old4, съществува забрана, която не ти позволява да публикуваш или изпращаш лични съобщения

Неактивен ARRI

• Доста Писал
  • Публикации: 1 515
« Отговор #213 -: Март 31, 2012, 14:49:32 pm »

Princess_Deja, прочети тази статия, ще ти хареса ;) http://www.parallelreality-bg.com/index.php/analizi/kratkianalizi/393-2012-02-08-22-45-19.html
ЖИВОТЪТ  НА   БОГОВЕТЕ   Е  СЛЯПАТА  ВЯРА  НА  ОНЕЗИ, КОИТО  ИМ  СЕ  КЛАНЯТ !Тери Пратчет

Неактивен bna

• Четящ
  • *
  • Публикации: 21
« Отговор #214 -: Март 31, 2012, 15:33:12 pm »
Цитат
Какво е Душа?

За другото не знам, но според мен душа е това, което остава след смъртта на тялото. Или това, което може да пътува в някаква друга (астрална?) реалност, намираща се извън тялото.

Също така много точно ми се струва казаното, че не е задължително всяко тяло да се обитава от човешка душа.
« Последна редакция: Март 31, 2012, 15:34:59 pm от bna »
Не миналото ме интересува, а по-скоро и бъдещето, защото там смятам да живея след известно времe

Неактивен Iris

• Пишещ
  • Публикации: 922
« Отговор #215 -: Март 31, 2012, 16:15:25 pm »
...
Също така много точно ми се струва казаното, че не е задължително всяко тяло да се обитава от човешка душа.
Тялото само по себе си представлява инструмент чрез който духът се проявява на съответния план на съществуване. В случая с грубото физическо тяло, това е светът на грубата материя. Чрез други тела се изявяваме в по-фините светове. Не само че тялото е инструмент чрез който духът се изявява и трупа опитност на съответния план, но и има много точно съответствие между нивото на развитие на духа, еволюционната необходимост що се касае до този дух и тялото чрез което се проявява. Самото човешко тяло се създава от духа (който е на етап човешка еволюция), за неговите собствени нужди. Духът се явява обединяващия фактор, който задържа атомите на тялото в единно цяло. Духът е ядрото, около което се сформира тялото. Отдели ли се духът, тялото се разлага (изключение са някои случаи на черна магия).

Неактивен mitko

• Доста Писал
  • Публикации: 1 832
  • Не прави това, което не искаш да ти се случва
    • профил
« Отговор #216 -: Март 31, 2012, 17:20:13 pm »

Това че, някой е споделил или много други хора за основанията или избягването на самоубийствата, по никакъв начин не ги правят НЕ-реални.

Вземете любими мои имена като... Майкъл Хътчънс (вокалът на Инексес), Хийт Лейджър(любим актьор), Уитни Хюстън!- Велика певица. Все хора успели, би трябвало и доволни. Как си мислите, че просто с `празни думи` бихте убедили дори и един нещастен човек (без кинти дори), че си струва да живее? Ако не успеете, че вашият живот е по-смислен, защото сте тук и сега. Как?

Защо се опитвате да се `спасявате` в някакви евентуални прераждания и монади? Като повечето хора просто си `стопяват лагерите`, за да могат да си платят парното, а не да се преродят в ... минзухар!

Когато обсъждате Ирационалното, само ви моля да наблягате на предимствата и как помага-унифицирано, не защото сте повярвали в нещо и мислите, че вие самите сте ултра-якото сътворение, на което се е дало шанс! Не. Както си пишете сега, в следващия момент необяснимо ще се парализирате... и дори няма да можете да обясните какво стана?

За това бъдете прецизни, точни и ясни в коментарите си!
А аз ... мога и да заспя завинаги! Ако някой не ме пожелае :) (малко приказно, като в спящата красавица, но какво пък... защо принцът дошъл да я събуди, да не е от друга планета или галактика :) )

А това го е писало Коцето...

"п.п.А и съвсем не е казано,че всяко човешко тяло,се обитава от"човешка душа"..

така е- обитава се от ... (какво си пожелавате? човешка краставица, портокал, круша... ) тая Душа, къде се бърка въобще? Какво е Душа? Въобще не правите разлики, сравнения, анализи, а ей така си цъкате думички- "Душа", "Его""АЗ"- Съзнание.
Кажете ми, моля ви, с какво едно Съзнание е по-различно от Его, Мего или ЛЕГО!?

Това  са  много  въпроси  ще  се  постарая  да  ти  отговоря  кратко. 
          Преди  години  когато  бях  млад  и  хубав  се  разболях  от  епилепсия.
          Една  вечер  имах  гостенка  в  квартирата  и  в  най-интересният  момент  припаднах.
          --  Като  се  знаеш  какъв  си,  къде  си  тръгнал  бе  идиот??  - това  бяха  приблизително  думите  й
         Светът  се  срути.  Обгърна  ме  една  студена  тъмнина.  В  главата  ми  имаше  само  една  мисъл:  -  "Край  така  не  може,  като  такъв  няма  да  живея!!"   Аптека,  хапчета,  поликлиника,  Пирогов,  и   отново  ден!
        От  отделението  на  самоубииците  изписват  само  след  обстоен  психо - преглед.  Имах  късмет  и  попаднах  на  добър  психолог  -  заключението:  " Умен  си  и  няма  да  повториш  грешката,  да  те  открият  ако  речеш  да  повториш,  така  че  повече  няма  да  се  видим.   Ще  ти  кажа  само,  че  живота  си  можеш  да  го  изживееш  само  по  два  начина - като  мъж  или  като  дрисльо  -  ти  избираш"   Какво  избрах  е  видно,  но  като  си  помисля,  какво  щях  да  изпусна  от  това  прекрасно  нещо  наречено  живот  ми  се  изправят  косите. 
         На  всички  кандидат  самоубиици  ще  кажа  само,  че  всичко  идва  и  си  отива,  само  смъртта  е   окончателен  край  на  инкарнацията  не  можеш  да  поправиш  тази  грешка!!  Да  растат  децата  ти  без  майчина  ласка  или  без  бащина  опора  за  този  грях  няма  прошка!  Може  да  се  самоубие  само  един  егоист! 
          Защо  се  самоубиват  преуспели  в  материално  отношение  хора,  защото  живота  им  е  давал,  а  когато  е  поискал  своето  те  са  отказали  да  дават.    не  са  свикнали!!!
          Давил  се  един  скъперник,  един  човек  искал  да  му  помогне.
          --  Подай  рака  -  викал  му
          Но  онзи  продължил  да  си  пиива  водица.
         --  Вземи  ръката  ми!
         Скъперника  като  чул  думата  вземи  се  сепнал  и  хванал  подадената  му  ръка.  Зящо  ли??

Ние  си  говорим  за  монади  и  други  "глупости"  а  някои  не  могат  да  си  платят  парното.  А  защо  искат  да  живеят  на  кредит?  Един  си  направил  парно  като  гори  вода,  други  карат  коли  като  с  помоща  на  оксиводород  намалят  разхода  на  горивото,  но  това  е  друга  тема
        Как  помага  познанието  за  ирационалното  в  живота  тук  и  сега,  самото  знание,  че  ние  съществуваме  и  след   смъртта  е  онази  твърда  почва  под  краката  ни  която  ни  помага  да  не  пропаднем  в  тресавището  на  материалното.  Нали  си  съгласна,  че  тук   оставяме  всичко  материално  и  пътуваме  само  с  опитностите  и  спомените.  Защо  ни  е  да  трупаме  пари  или  сексуални  завоевания? 

Е  сега  и  аз  да  попитам: -  Защо  се  заяждате,  защо  се  нападате,  какво  делите?  Един  заядлив  човек  винаги  крие  доста  болка  в  себе  си,  на  такъв  човек  трябва  да  му  се  помага,  като  се  прояви  съчуствие !   Рана  не  заздравява  като  се  чопли,  а  като  се  маже  с  мехлем!       

"Въображението е по важно от знанието" Айнщайн

Неактивен m2f

• Пишещ
  • Публикации: 580
  • Животът е изумително приключение
« Отговор #217 -: Март 31, 2012, 18:11:47 pm »
Един  заядлив  човек  винаги  крие  доста  болка  в  себе  си,  на  такъв  човек  трябва  да  му  се  помага,  като  се  прояви  съчуствие !
:hi: Моите уважения, точно така е, mitko , самата истина е това! Това е и истинската причина някои хора въпреки, че отричат езотеричните постулати, които ти и  други  тук така нагледно им обяснявате, та това е истинската причина тия хора още да са в тоя форум и да четат и заядливо да пишат в тая тема. Имат нуждата някой да им окаже помощ. Но когато имаш нужда от помощ, обикновено не хапеш тоя който ти подава ръка, нали? Хапането в тоя му вид е помиярщина, нищо друго. А аз не съм още на ниво "светец", че да приема така великодушно тая помиярщина. Максимума който мога да направя е да игнорирам постовете им.
Ти явно си по - мъдър от мен и по - великодушен човек.  :hi:
Тялото само по себе си представлява инструмент чрез който духът се проявява на съответния план на съществуване. В случая с грубото физическо тяло, това е светът на грубата материя. Чрез други тела се изявяваме в по-фините светове. Не само че тялото е инструмент чрез който духът се изявява и трупа опитност на съответния план, но и има много точно съответствие между нивото на развитие на духа, еволюционната необходимост що се касае до този дух и тялото чрез което се проявява. Самото човешко тяло се създава от духа (който е на етап човешка еволюция), за неговите собствени нужди. Духът се явява обединяващия фактор, който задържа атомите на тялото в единно цяло. Духът е ядрото, около което се сформира тялото. Отдели ли се духът, тялото се разлага (изключение са някои случаи на черна магия).
Iris, а как стои въпроса с животните? Тяхната душа като човешката ли е или е т.нар. "групова" душа? /признавам, че не разбирам последния израз/. Животното има ли монада?
« Последна редакция: Март 31, 2012, 18:30:54 pm от m2f »
Добрите решения идват с опита. А голяма част от опита идва с лошите решения.

Неактивен old4

• Доста Писал
  • Публикации: 1 023
« Отговор #218 -: Март 31, 2012, 19:22:15 pm »
Цитат
Какво е Душа?

За другото не знам, но според мен душа е това, което остава след смъртта на тялото. Или това, което може да пътува в някаква друга (астрална?) реалност, намираща се извън тялото.

Аз бих го казал по този начин:
След смъртта на човека (за някои това е едно обикновено "облекло", за мен обаче това е личност която е неповторима) или казано Аз, а след това остава само То.

П.С. Някои може да не са съгласни с моите виждания но никога не бих ги нарекъл с някой грозен епитет, това могат да го правят само слабите и страхливи хора.
Съжалявам old4, съществува забрана, която не ти позволява да публикуваш или изпращаш лични съобщения

Неактивен Tangrata_

• Много Писал
  • Публикации: 2 433
« Отговор #219 -: Март 31, 2012, 20:02:02 pm »
         Е  сега  и  аз  да  попитам: -  Защо  се  заяждате,  защо  се  нападате,  какво  делите?  Един  заядлив  човек  винаги  крие  доста  болка  в  себе  си,  на  такъв  човек  трябва  да  му  се  помага,  като  се  прояви  съчуствие !   Рана  не  заздравява  като  се  чопли,  а  като  се  маже  с  мехлем!       

Митко, много добър постинг!
Особено това за преуспелите, че са се научили да получават, но не и да дават.

На всичкото отгоре не беше ли в Уитни Хюстън открит сериозно количество кокаин?
А (до колкото съм лаично запознат) кокаина не е ли от наркотиците, които най-много тласкат към самоубийство?
И не само при нея, а при много други "идоли".
Понякога прекалено многото пари не вървят ръка за ръка с духоната зрялост да разполагаш с тях. И се започва алкохол, секс и наркотици. А понякога само 2 от тия 3 работи.

Имам една забележка само.
Казваш, който е наранен, и се заяжда трябва да се подходи благо.
Понякога, да, но понякога не. А кога как е, няма точен отговор. Въпрос на усет.
Но ако даваме метафора с раните и мехлема, ето ти моята разновидност:
Ако в една рана има дълбоко забит (макар и малък) чеп, с мехлеми не можеш я излекува.
Ще трябва да ровиш, докато чепа излезе.
Пък дори и да е, ако ровенето кара чепа да забере, и гнойта да му помогне да излезе.

Ако някой има слаба точка (в егото), само с покриване не се лекува. Той самия и без това бяга от нея и няма искреност да я признае.
Ако достатъчно дълго "му обръщаш внимание" в това му слабо място, може би някой ден ще събере сили и кураж да погледне искрено и да признае за този проблем. И точно това е пътя да го реши.
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен m2f

• Пишещ
  • Публикации: 580
  • Животът е изумително приключение
« Отговор #220 -: Март 31, 2012, 20:31:44 pm »
Казваш, който е наранен, и се заяжда трябва да се подходи благо.
Понякога, да, но понякога не.
....
Ако някой има слаба точка (в егото), само с покриване не се лекува. Той самия и без това бяга от нея и няма искреност да я признае.
Ако достатъчно дълго "му обръщаш внимание" в това му слабо място, може би някой ден ще събере сили и кураж да погледне искрено и да признае за този проблем. И точно това е пътя да го реши.
Едва ли можеше да се каже по - добре! Респект, Tangrata:hi:

НО! Как точно "да му обръщаш внимание достатъчно дълго" на такъв човек, като той те хапе и те плюе непрекъснато? Трябва да си малко мазохист в тая работа, за да си го причиниш. Зарязвяш го да си върви по пътя и това е. От дългогодишния си опит знам, че човек се променя само когато отвътре реши да го направи. Не иска ли да види нещо - не вижда, ако ще с фарове да му светиш в очите и това е. Затова мисля, че живота е изключително справедлив, няма жертви тука - всеки си заслужава уроците.
 :hi:

Добрите решения идват с опита. А голяма част от опита идва с лошите решения.

Неактивен mitko

• Доста Писал
    • профил
« Отговор #221 -: Март 31, 2012, 20:54:08 pm »

Аз бих го казал по този начин:
След смъртта на човека (за някои това е едно обикновено "облекло", за мен обаче това е личност която е неповторима) или казано Аз, а след това остава само То.

Ето  тема  за  размисъл.  Остава  ли  инкарнираната  личност  такава  и  след  смъртта  или  се  размива  в  нещо  аморфно  и  безлично  както  е  казано  по-горе  То?
           Човешкото  съзнание  е  достигнало  ниво  на  разумност,  е  срещали  ли  сте  разумна  краставица  (в  нея  също  има  божествена  частица  както  във  всичко  живо)  умна  маймуна  да,  но  разумна  не!  Следователно  и  обратното  не  е  възможно.  Човешко  тяло - човешка  душа!  Също  не  е  възможно  и  едновременното  съществуване  на  една  душа  в  две  инкарнации.

Неактивен trepa4a

• Четящ
  • *
  • Публикации: 189
« Отговор #222 -: Март 31, 2012, 21:25:48 pm »
mitko,ти как мислиш,добър човек ли си?

Неактивен Princess_Deja

• Пишещ
  • Публикации: 581
« Отговор #223 -: Март 31, 2012, 21:54:51 pm »
Първо, искам да благодаря на всички отговорили. Наистина ми беше интересно да ви прочета. И, ако сте разтълкували или разчели някаква обида към вас, моля за извинение. Не исках да обидя никого от пишещите, а само да разбера някои неща.
Митко, на теб специално благодаря, за `добрия тон`, с който си ми отговорил и разбирането, с което си успял и опитал да поясниш основни неща. Няма да коментирам в подробности мненията ви. Пак да повторя, не защото не са интересни, а напротив, много научих от тях за кратко (нещо като съкратен и интензивен курс.. :))
Единствено искам да попитам Митко за нещо.
Мислиш ли, че докато човек е жив (в човешкото тяло) може да остане без душа? Някой да му я `вземе`, отнеме или... някак, един ден да установи, че няма Душа?
Отделно аз мисля, че знам и разбрах как се ... `създават` души, но това евентуално ще го обясня в нова тема.
Мерси за вниманието  :hi: :)
"These are the times that try man`s souls" Thomas Paine

Неактивен mitko

• Доста Писал
    • профил
« Отговор #224 -: Март 31, 2012, 22:08:43 pm »
Единствено искам да попитам Митко за нещо.
Мислиш ли, че докато човек е жив (в човешкото тяло) може да остане без душа? Някой да му я `вземе`, отнеме или... някак, един ден да установи, че няма Душа?

Не,  твърдо  не,  човешко  тяло  без  душа  се  нарича  труп.

mitko,ти как мислиш,добър човек ли си?
     Не,  не  съм  добър,  и  не  искам  да  стана,  доброто  е  огромно  бреме,  не  мога  да  го  нося,  но  се  старая  да  бъда  разбиращ.
« Последна редакция: Март 31, 2012, 22:26:28 pm от mitko »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27