Автор Тема: Ирационалното и ние човеците  (Прочетена 145035 пъти)

0 Потребители и 4 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен eses

• Пишещ
  • Публикации: 824
Re: Ирационалното и ние човеците
« Отговор #165 -: Март 28, 2012, 10:51:46 am »
Заплашени се чувстват тези който ги дразни толкова числото в което се говори.Защото според зависи какво се казва,то или е в техен ущърб или в тяхна полза.
Ако бях казала,ние всички ,знаем,можем и постигаме,на никой (освен на някой нихилист) нямаше да му направи впечатление, но понеже казах -Хората не могат го разбраха като - ти не можеш. А аз говоря за човека по принцип,не за конкретния индивид. Никой не би се обидил на нещо очевидно, като например - Всички хора имат глави, но на - всички хора се филмират, ще се реагира. Как би могъл слабия да се обиди ,на това че някой е казал - всички са дебели? Не може. Но когато някой говори за нещо в което  не сме сигурни, тогава неговото множествено число става заплаха за нашите убеждения и самоуважение. Зад всичко което казваме, стои мотив.

Неактивен eses

• Пишещ
« Отговор #166 -: Март 28, 2012, 11:20:25 am »
Всъщност чувството на заплаха не е нещо лошо или унизитвлно(всеки по един или друг начин се чувства заплашен), стига човека да има саморефлексия и да му светне лампичката. Ако това се случи,той може да приеме заплахата като нещо на което да обърне внимание,с въпроси от рода - Защо ме безпокои това, ако не го смятам за истина? Но отговора не би трябвало да е - Защото той/тя .......
« Последна редакция: Март 28, 2012, 11:29:44 am от eses »

Неактивен Mirotvorec

• Много Писал
  • Публикации: 3 789
  • Азъ, от Народа на Еднорога
    • http://silverunicorn.org/
« Отговор #167 -: Март 28, 2012, 11:53:46 am »
Момичета, струва ми се, че доста "бягате" от темата. Имайте предвид, че тя е в раздел Езотерика, а не Философия. Едва ли авторът на темата е допускал такова развитие на разсъжденията, въпреки, че заглавието предразполага към такова. Моля ви, вземете се в ръце, както се казва! 
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен konstantin2007

• Много Писал
  • Публикации: 2 256
« Отговор #168 -: Март 28, 2012, 12:16:53 pm »
"Когато същия този говори отново в единствено число ,но казва че не знае,тогава всички ще се стекат на помощ " да му влеят" акъл." - eses (извинявам се за едното "s" вповече отпреди малко)
Не. Не може да се "влива". Някакви древни хора са казали, че "умът не е течност, която да се налее, а огън, който да се разгори".
А от края на мнението, разбрах, че се чувстваш заплашена или някой заплашва самоуважението ти ... или, абе май нищо не разбрах :( отивам да си преговоря Аристотел, че нали той решава да измисли тая "логика", после и Хегел ще погледна, обещавам.

Аз ще те префразирам.."Акъла не *й,че да го набуташ"..В този ред на мисли,всякакви опити за наливане,набутване,раздаване на акъл,са кауза пердута..

П.п.Иразционалното засяга именно Аза и условията му за развитие.
А режисьорът,сценаристът и актьорът са аспекти на една същност.

От теб се иска да си изиграеш добре и убедително ролята. :)

И кой си позволява да има изисквания към мен?
п.п.Като те чета,имам чувството,че Casio се е клонирала.. 8) ..(друга любителка на великите умове,ма тя май си падаше по Кант)
« Последна редакция: Март 28, 2012, 12:35:50 pm от konstantin2007 »

Неактивен m2f

• Пишещ
  • Публикации: 580
  • Животът е изумително приключение
« Отговор #169 -: Март 28, 2012, 12:20:22 pm »
Не  можеш  да  сравняваш  частицата  с  цялото.  Инкарнационната  личност  няма  нищо  общо  със  същинското  АЗ  до  момента  на  "смъртта"   Така,  че  тук  на  земята  съм  аз  Митко,  а  горе  сме  ние  -  Митко,   Стоян,  и  още  с  много  други  инкарнационни  личности  изграждаме  цалото  известно  с  името  Дик.   
Не съм съвсем съгласна. Да, привидно е точно така, както го казваш. Или наистина е точно така при един голям процент от хората. Но не е норма. Колкото повече са его-или социум-програмите на човека, толкова по - голяма е разликата между постоянната му и инкарнационната му самоличност, така е. И съответно толкова по - голяма е и изненадата му след "смъртта" му за него самия. Но това не значи, че през очите на инкарнационната личност не може да гледа и съответно да се проявява истинската, постоянната самоличност. Въпрос на чистота от програми и на интелект.
Аз гледам на живота по горе - долу следния начин: Аз съм си аз /истинската Аз, имала много животи досега/. Всеки живот е като един учебен час в училище. Да, всеки е различен. И не се справям еднакво добре с всички различни уроци. Но съм си Аз. През цялото време съм си Аз, не някой друг. Да, "леко замаяна", "леко упоена", "с амнезия", с ново тяло /с нови "дрешки"/, с ново име дори, но съм си Аз.
И, ако инкарнационния ми Аз не се справя с нещо, то е защото Аз, истинската Аз не мога да се справя със съответния урок в тия условия, а не защото Аз не съм Аз В БУКВАЛНИЯ СМИСЪЛ на думата.
 :hi:
« Последна редакция: Март 28, 2012, 12:24:54 pm от m2f »
Добрите решения идват с опита. А голяма част от опита идва с лошите решения.

Неактивен eses

• Пишещ
« Отговор #170 -: Март 28, 2012, 13:22:45 pm »
Това отвъдния свят го взехте като дистинацията от вкъщи до работа.Все едно току що от там сте се върнали и още са ви пресни спомените. Много е важно да запазите почвата под краката си, защото този свят за който говорите, толкова реално го приемате,като че ли предавате от там на живо . Няма лошо да имаш знания,да си представяш какво може да е, да коментираш наличната литература по въпроса,да споделите извънмерни опитности ,но ми се струва,че така кардинално сте заменили едната с другата реалност,че е опасно за здравето ви. Все пак не забравяйте че вярата в Господ и неговото царство е едно,а фантазиите и бленувания относно тях са вече съвсем друго. Тази реалност тук от която сме част е достатъчно объркана и поради това всички ние търсим някакво спасение, но спасението чрез очакването на смърта за да се пренесем в друга реалност е състояние което на крачка от самоубийството. Непоносимостта към тази реалност тук е желателно да се преобразува навреме. Знам че е къде къде по лесно да вярваме,че душата ни и цялото ангелско воинство ни помагат,очакват и прочие,няма лошо дотогава докато това не се превърне в тотална изолация от реалността. Смятам ,че баланса е от изключителна важност. Аз самата вярвам в това което говорите,но виждам ,че абстрактното започва с пълна сила да завзема реалното.

Неактивен fishbone

• Доста Писал
  • Публикации: 1 164
« Отговор #171 -: Март 28, 2012, 13:28:58 pm »
          Не  вярно,  че  това  което  си  тук  това  си  и  горе  (без  кавички).  Не  можеш  да  сравняваш  частицата  с  цялото.  Инкарнационната  личност  няма  нищо  общо  със  същинското  АЗ  до  момента  на  "смъртта"   Така,  че  тук  на  земята  съм  аз  Митко,  а  горе  сме  ние  -  Митко,   Стоян,  и  още  с  много  други  инкарнационни  личности  изграждаме  цалото  известно  с  името  Дик.       

Е защо да няма нищо общо същинското ни аз с инкарнационното такова. Нали тук на Земята са едно цяло - дух-душа-тяло.
Тук долу също може да си Петкан , Драган , Стоян, само че ако се скарат Петкан и Стоян те удостояват с титлата  шизофреник.

Неактивен mitko

• Доста Писал
  • Публикации: 1 832
  • Не прави това, което не искаш да ти се случва
    • профил
« Отговор #172 -: Март 28, 2012, 15:29:15 pm »
          Не  вярно,  че  това  което  си  тук  това  си  и  горе  (без  кавички).  Не  можеш  да  сравняваш  частицата  с  цялото.  Инкарнационната  личност  няма  нищо  общо  със  същинското  АЗ  до  момента  на  "смъртта"   Така,  че  тук  на  земята  съм  аз  Митко,  а  горе  сме  ние  -  Митко,   Стоян,  и  още  с  много  други  инкарнационни  личности  изграждаме  цалото  известно  с  името  Дик.       

Е защо да няма нищо общо същинското ни аз с инкарнационното такова. Нали тук на Земята са едно цяло - дух-душа-тяло.
Тук долу също може да си Петкан , Драган , Стоян, само че ако се скарат Петкан и Стоян те удостояват с титлата  шизофреник.

Ако  същинският  ми  АЗ  в  случая  Дик  го  допуснат  да  вземе участие  в  живота  на  Митко,  то  ще  се  изгуби  автентичноста  на  преживяванията,  това  като  първо.  Второ  -  не  може  да  се  вземе  еднолично  решение  от  инкарнационната  личност,  винаги  ще  бъде  налице  възможноста  за  оправдание,  тоест  вменяване  вина  и размиване  на  отговорноста.   Трето  -  смъртта  ще  бъде  момента  да  запознаят   Митко  и   Дик  и  много  ме  смущава   въпроса  който  неминуемо  ще  ми  бъде  зададен:   Какво  ми  носиш  Митак  спокойствие  или  проблеми? 
           Същинското  ни  АЗ,  Фишбоне,  си  е  в  нас,  но  е  така  блокирано,  (редуцирано)  че  да   не  е  в  състояние  да  взема  участие  в  живота  ни  като  съзнание  и  интелект!!  Нали  монадата  ни  е  обща,  което  ще  рече,  че  ние  сме  си  едно.
            Да  ние  си  учим,  но   питам  m2f  за  една  и  съща  ситуация  каква  преценка  би  дал  един  математик,   един  естет,  един  моралист,  или  един  философ? 

"Въображението е по важно от знанието" Айнщайн

Неактивен Tangrata_

• Много Писал
  • Публикации: 2 433
« Отговор #173 -: Март 28, 2012, 15:42:36 pm »
Хм, чувствам, че трябва да разясня някои неща.
Ни най-малко не съм се почувствал обиден или заплашен. Есес прави някакви изводи от това. Крайно прибързано, мисля. Къде видя да съм обиден, не знам. Явно сериозно въображение има.

Значи някой ще казва, че "Всички хора, НЕ могат да се развиват и променят!" и това във всички времена, всички хора, и целият им живот.

И аз ако коментирам горното, следоватлно съм обиден и заплашен...?

Не бе, Есес, не съм ни най-малко обиден. Принцип в математиката и логиката е, ако на определено твърдение се намери дори и един контра-пример, твърдението отпада като невалидно.
Тъй като, както вече казах, от опит, ЗНАМ, че това твърдение не е общовалидно, следователно не е и вярно. Та реших да го споделя.

И тъй като това не е единственото ти мнение в този форум, изразяващо пълното отчаяние от този свят, безсилие и самосъжаление, си позволих малко по-язвителен език.
Просто тези твои теории за всеобщо безсилие и безмислие НЕ СА ВЕРНИ.
Не само това, но са крайно негативни и деструктивни. И не бива да се натякват на хората. Затова си и позволих да коментирам. За да дам и друга страна на монетата. Нещата далеч не са само черни.
И ни най-малко не съм се почувствал застрашен от факта, че си студентка по философия. Поне до сега този факт изобщо не се е усетил в постовете ти. Затова и е толкова забавно отстрани.
Да не говорим, че и студентка да беше, това е много далеч от истински философ.
И най-вече, да го използваш това като аргумент, за да си оправдаваш генерализирането е ... просто не на място (по-меко казано). Като си студентка, мълчи си, барем знанията ти изпъкнат сами. Или пък способностите ти за дедукция.
За мен ... писал съм в този форум достатъчно. Като цяло, обаче, съм забелязъл негативен ефект от споделянето на прекалено много лична информация. Явно злобата и завистта са силно разпространени из този форум и урочасват доста често.  :nea:
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен fishbone

• Доста Писал
  • Публикации: 1 164
« Отговор #174 -: Март 28, 2012, 16:04:17 pm »
           ...  но  е  така  блокирано,  (редуцирано)  че  да   не  е  в  състояние  да  взема  участие  в  живота  ни  като  съзнание  и  интелект!!  Нали  монадата  ни  е  обща,  което  ще  рече,  че  ние  сме  си  едно.         
     Ако знаеш как, автентичноста на преживяванията няма да се загуби. С , второ и трето съм съгласен бате, за сериозния блокаж също съм съгласен, но не съм съгласен, че неможе да се разблокира поне отчасти, което разбира се може и да е излишно, зависи от това колко може да понесеш. Той Дик е изчислил всичко! А за монадата да точно това имах предвид. :hi:

« Последна редакция: Март 28, 2012, 16:22:25 pm от fishbone »

Неактивен eses

• Пишещ
« Отговор #175 -: Март 28, 2012, 16:18:13 pm »
Не съм казала,че човека не може да се развива.Казах,че човешката природа не може да се промени, като в това число включих "демоните" тъй като те са част от човешката природа. И да в случая генерализирам защото не говоря за себе си ,а за човешката природа. А ти изглежда че съм негативна, заради това ,че позитивизма го изразявам в ежедневието си.

Неактивен m2f

• Пишещ
« Отговор #176 -: Март 28, 2012, 18:22:47 pm »
...но ми се струва,че така кардинално сте заменили едната с другата реалност,че е опасно за здравето ви. ... всички ние търсим някакво спасение, но спасението чрез очакването на смърта за да се пренесем в друга реалност е състояние което на крачка от самоубийството /къде отиде ти изобщо с това?!/. Непоносимостта /къде и това го видя?!/ към тази реалност тук е желателно да се преобразува навреме. ... виждам ,че абстрактното започва с пълна сила да завзема реалното /мисля, че не виждаш правилно и тук.../.
Ето пак обобщаваш от чуждо име, говорейки уж за себе си. Все пак не си ми психоаналитик, не ме познаваш изобщо, за да тълкуваш поведението ми и мирогледа ми. Кое е "реалното" го оставям настрани, това е съвсем друг разговор. Но ще кажа, че тук сме в правилния форум и в правилната тема за "развихрянето" на тази тематика. Виж, ако бях във форум за балет, например и там бях започнала да им споделям какво знам и какъв опит имам с отвъдното...или какво съм прочела за това, щеше да е странно, признавам. Спри да обобщаваш, говори само за себе си, когато искаш да кажеш нещо, защото пак повтарям, не ме познаваш и не си ми психоаналитик. :hi:
П.П. Предлагам ти компромисен подход: като напишеш "ние", да сложиш една скоба и да изброиш: аз, еди кой си, еди кой си и еди кой си. Като напишеш "вие" - същото - скоба и "еди кой си, еди кой си и еди кой си"...Така ще е мир и любов и ще е ясно за какво и за кого говориш.

Ако  същинският  ми  АЗ  в  случая  Дик  го  допуснат  да  вземе участие  в  живота  на  Митко,  то  ще  се  изгуби  автентичноста  на  преживяванията...   смъртта  ще  бъде  момента  да  запознаят   Митко  и   Дик  и  много  ме  смущава   въпроса  който  неминуемо  ще  ми  бъде  зададен:   Какво  ми  носиш  Митак  спокойствие  или  проблеми?   
            Да  ние  си  учим,  но   питам  m2f  за  една  и  съща  ситуация  каква  преценка  би  дал  един  математик,   един  естет,  един  моралист,  или  един  философ?             

Автентичността няма да се загуби, защото докато съм в тяло, все ще съществуват "филтри" през които ще възприемам малко или много тенденциозно живота.
Митко и Дик няма как да се запознаят, освен ако не получиш шизофрения, междувременно. Защото Митко ще съществува само докато си спомни, че всъщност е Дик. Иначе казано: Митко е сънят на Дик. И, да, от него ще остане само спомен...Ти всяка сутрин след събуждане ли се запознаваш наново със себе си, Митко?  :D
А на въпроса ти за това каква преценка биха дали различните професии хора за една и съща ситуация, ще те контрирам с това, че даже двама души с еднаква професия биха дали различна преценка на една и съща ситуация. Професионалните изкривявания са част от програмирането на човека /както по - горе казах/, т.е. нещо външно и условно, част от играта, дето си я играем с учебна цел. И още нещо: аз може да съм инженер, но по душа да съм художник...За какъв тип преценка ще говориш при мен тогава? :) :hi:
« Последна редакция: Март 28, 2012, 18:46:34 pm от m2f »

Неактивен eses

• Пишещ
« Отговор #177 -: Март 28, 2012, 19:44:37 pm »
mf2  и теб ли те издразни множественото число или това,че не  ти хареса кво казах? Щото в случая казах точно по темата какво мисля,що трябва да съм ти психоаналитик ,че да кажа кво мисля за писанията ви?

Неактивен mitko

• Доста Писал
  • Публикации: 1 832
  • Не прави това, което не искаш да ти се случва
    • профил
« Отговор #178 -: Март 28, 2012, 21:09:38 pm »
     Ако знаеш как, автентичноста на преживяванията няма да се загуби. С , второ и трето съм съгласен бате, за сериозния блокаж също съм съгласен, но не съм съгласен, че неможе да се разблокира поне отчасти, което разбира се може и да е излишно, зависи от това колко може да понесеш. Той Дик е изчислил всичко! А за монадата да точно това имах предвид. :hi:

Ако  знаеш,  че  има  ирационален  свят  и  затова  не  си  прочел,  не  ти   го  е  разказал  някой,  а  си  го  усетил  със  сетивата  си,  не  можеш  да  не  се  съобразяваш  с  този  факт.  Той  ще  определя  всяко  твое  действие,  всяка  твоя  мисъл  даже,   е  за  каква  автентичност  можем  да  говорим?  Затова  невярващите  са  облагодетелствани,   ако  един  атеист  е  добър  състрадателен  човек  то  неговото  добро  е  с  по-висока  стойност.
         Ако  се  деблокира  даже  частично  същинският  ни  АЗ,  то  инкарнационният  трябва  да  престане  да  съществува,   монадата  е  една  и  не  може  да  се  дели  на  две,  тоест  две  индивидуалности  не  могат  да  съществуват  заедно  в  едно  съзнание.
          За  да  изпреваря  въпроса  за  спомените  от  минали  животи,  ще  кажа,  че  тези  спомени  са  свързани  с  духовните  ни  наставници,  просто  ни  ги  четат  от  книгата  на  съществуването  ни  с  което  ни  улесняват  да  разберем  защо  сме  това  което  сме  в  тази  инкарнация.           
"Въображението е по важно от знанието" Айнщайн

Неактивен m2f

• Пишещ
« Отговор #179 -: Март 28, 2012, 21:16:22 pm »
Есес, и аз ли да ти го обяснявам сега? Толкова хора тук се опитаха да ти го кажат...ОК, обяснявам ти: обобщаваш и поставяш етикети на напълно непознати на теб хора, което противоречи на етиката в който и да е форум. Заключенията ти, които съм отделила с bold в твоя цитат са необосновани и не на място. Позволяваш си да пренасяш собствената си логика върху мотивите на напълно непознат на теб човек? Как пък стигна до "самоубийство" и т.н?....
/Чак започваш да ме стряскаш!/  :o  При мен такъв въпрос не стои, ама ти ми го "лепна" ей така безотговорно...все едно, че е истина, и все едно, че ме познаваш и си компетентна да ме анализираш...
Понеже не откривам любезен начин по който да продължа, спирам до тук. Ако ще циклиш още, оттук нататък ще го правиш без мен.
Като цяло темата за множественото число е ЧИСТ спам, както отбеляза Mirotvorec и предлагам да се спреш, че ще ни изтрият!!! И с право!

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27