Има логика (освобождава се от труд и се насърчава човешката топлина), обаче мисля, че това е, за да придаде сантиментално чувство на измисления празник. Иначе си е панаир на консумацията и покупката на ненужни вещи, гледането на тъпи предавания и изтъкването на фалшиви и захаросани ценности. Комерсиализират се благородните човешки качества и така.
Има една причина да ни пускат в почивка на тези дати и тя е, за да имаме повече време да пазаруваме.
Иначе този обичай не е освобождаване на робите, робите стават господари - никой господар не е свободен. Ако участваш в йерархия, винаги има някого над тебе така или иначе. Във филма на Въргала "Шменти-капели" много готин лаф имаше по тоя случай - "Колкото и да си еди-кой си, все ще има някой дето е по-еди-кой си. Има и друга приказка, май на Ботев - "Не можеш да си свободен сред роби." Тоест робите стават господари, а господарите роби и това е театър (театрален елемент има във всеки окултен ритуал). Никой не става свободен.
Идеята е следната - около тази дата, която варира според лунния цикъл и се изчислява от звездобройците, се отваря портал към "огледалния свят" - избирам нарочно това наименование, защото той е хем същия, хем наобратно. Ние, българите, имаме същия "празник" (не е точно празник) и се нарича Мръсни дни. Много народи са имали подобно вярване. Принципно по-сензитивните би трябвало да го усещат като силно негативно влияние и преливане на отвъдния (не на мъртвите, а на нематерията) свят с нашия.
Та тези дни са се изчислявали кога са всяка година от малцина жреци, имащи познанията да ги сметнат. Не си спомням всички жреци и функциите им - те имат много божества и обслужващите ги жреци/жрици (според пола на божеството в повечето случаи, има и такива божества, чийто култ се обслужва и от двата пола) имат различни ограничения и привилегии. Ограниченията са всякакви аскези, задължение да се носи определен цвят или забрана да се носи някакъв и други, а привилегиите са политически имунитет, задължение на хората да им правят път и т.н.
Та жреците на Сатурн изчисляват кога се падат тези мръсни дни, траят 3-4 дни (колкото Коледа - Исус не се е раждал 3 дни). След което казват на народа, а той чества. И когато християните набират власт, се чудят как да откажат езичниците и да ги асимилират. И така измислят християнски празници, които да съвпадат с езическите, а честванията да са подобни. Не всички езичници имат необходимите познания, за да установят къде е грешката и просто приемат компромиса (пред варианта да бъдат преследвани). Разбира се Коледа не са наистина мръсните дни, защото е фиксирана дата, а както няколко пъти казах те не се падат на фиксирана дата, а трябва да се изчислят. Като цяло всички езически празници се изчисляват астрологически.
Приликата е, че Сатурналиите хранят егрегора на Сатурн, а коледа - принципно на Христос трябва, обаче повечето хора хранят егрегора на парите и вещите. Обилно ядене, подаръци и т.н. А божеството живее, докато хората го хранят с енергията си - после си отива.
Иначе аз за себе си съм избрала да избягвам всякакво псевдопоклонничество и отдаване на енергия на външни източници. Никога не може на 100% да го спреш (или поне аз не мога). Но аз празнувам всеки ден, само че съвсем различни неща.
Много е възможно да има фактически грешки в горенаписаното, но мисля, че и да има, не променят смисъла му. Изводите, които съм направила са си мое лично мнение, обаче.
Желая на всички да следват пътя си и той да ги отведе точно там, където искат да отидат.