Автор Тема: НАНОТЕХНОЛОГИИ - насоки на развитие и приложение, опасности и предимс  (Прочетена 37035 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Zikko

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 95
 • The Sleeper must Wake Up
Можем, можем ;D :P

Е айде де!!! От кога си мечтая за това. И после малко ги понапудряме и спретваме един GNU GPL лиценз за научни открития и ги даваме на Обществото за free.  Защото оръжието намалява своята сила само когато е общодостъпно. Ако е недостъпно все ще се намери някой да го открие, запази само за себе си и да злоупотреби.
И сам войнът е войн!

Eon

 • Гост
Устройство генерира ток от движението на кръвта


Учени изобретиха "природни" наногенератори, съобщава TechNews.bg
17.04.2007
Изследователи от Технологичния институт на Джорджия съобщиха за нова разработка, наречена наногенератор.


Става въпрос за миниатюрно устройство, което произвежда постоянен ток от механичната енергия на източници като ултразвукови вълни, вибрации и дори потока на кръвта в съдовете на човешкото тяло.

Най-перспективната област на приложение на технологията изглежда медицината, смятат американските учени. Наногенераторите могат например да осигуряват енергия за вградените в тялото импланти.

Във финансирането на проекта са участвали Националният научен фонд и DARPA ? организацията, която се занимава с управление на научно-изследователските дейности в отбраната на САЩ.

Според учените, в обозримо бъдеще тази и подобни разработки ще опростят значително контрола върху здравето на човека с помощта на високотехнологични електронни устройства.

TechNews.bg

Чудех се дали да го пусна в нанотехнологии или в импланти.   laugh


Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 675
 • WATCHER
Доклад предупреждава за рисковете от нанотехнологиите

http://www.dnesplus.bg/Science.aspx?d=169030

Има спешна нужда от оценка на влиянието на наноматериалите и нанопродуктите на околната среда и на човешкото здраве. Това твърди доклад на Европейската комисия и Проекта за възникващи нанотехнологии, в сътрудничество с американската Агенция за опазване на околната среда, предаде Technews.bg.

Докладът е резултат от конференция през октомври 2006 г., на която 25 експерти по нанотехнологии дискутираха как да бъдат идентифицирани негативните и позитивните последствия от използването на нанотехнологията.

Наноматериалите имат размери, по-малки от един микрометър, обикновено между един и сто нанометра. Тези материали вече са широкоразпространени в индустрии като медицина, текстил и електроника. Очаква се технологията да надмине по потребление и успех и най-революционните постижения от миналото.

Но все още се знае много малко за това как се отразяват наноматериалите на околната среда и на човешкото здраве, а това са проблеми от критично значение, посочват експертите. Проектът за възникващи нанотехнологии дава указания на правителствата, индустриите и потребителите за използване на новата технология, като прилага инструмент за определяне на влиянието на наноматериалите върху околната среда и препоръчва как те да бъдат употребявани по-безопасно.

Анализът систематично оценява ефекта на даден материал или продукт върху човешкото здраве и природата, като наблюдава всички етапи, през които той преминава – от производство до изхвърлянето му. Тази техника се използва във всички индустрии, за да се определят последствията от използването на различни материали и химикали.

Някои от предишните анализи за наноматериалите може да не са много точни, което се дължи на недостатъчна информация. Очаква се обаче, с по-усиленото проучване на проблема, с увеличаването на събраната информация, с международното сътрудничество и с партньорството между конкуриращите се индустрии, бъдещите анализи и оценки да бъдат значително по-точни и изчерпателни.

Европейската комисия вече публикува материали, в които се обяви за "безопасна, интегрирана и отговорна стратегия” за оценяването на нанотехнологията чрез проучвания, обхващащи всички нейни фази – от разработване до изхвърляне. ЕК посочи също така и международното сътрудничество като ключов фактор за напредък в изследванията и разработките и че това е начин ЕС да си прокара път към глобалния пазар.

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 675
 • WATCHER
Австралийски инженери създадоха материал, който отблъсква куршумите

Инженери от Технологичния център за модерни материали към Университета в Сидни (Австралия) са разработили нов материал, който не само спира куршумите, но ги отклонява, вместо да поема енергията им, съобщи в. "Дейли телеграф", като цитира публикация в сп. "Нанотехнология", издавано от Института по физика.

Конвенционалните бронежилетки и взривоустойчиви одеала се състоят от много слоеве материи, които спират куршумите, като разпределят силата им, но въпреки това могат да доведат до натъртвания или да увредят жизненоважни органи.

С новия материал, включващ нов вид въглеродни нанотръбички, тези травми се избягват, твърдят проф. Лянчъ Чжан и д-р Каусала Милвагнам.

Благодарение на свойствата на новите наноматериали един куршум може да бъде отблъснат с минимални или никакви увреждания за човека, който носи бронежилетката.

Екипът е изпробвал въглеродни нанотръбички с ширина 0.7 нанометра и дължина около 7.5 нанометра, като ги е бомбардирал с диамантени куршуми, летящи със скорост 1000-3500 м/с.

Инженерите са изчислили, че 6 слоя тъкана нанопрежда с дебелина около 600 милионни от метъра могат да предпазят собственика на бронежилетка от револверен куршум, който отскача от бронята. БТА

Неактивен Peacekeeper

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 136
А нанотехнологиите няма ли да лекуват онкоболните?

Неактивен EfonD

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 144
Елементарен човек!

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
  IBM измериха силата, необходима за пренос на атом


Учени от IBM, съвместно с колеги от университета в Регенсбург, Германия, за първи път успяха с голяма точност да измерят силата, която е необходимо да се приложи, за да се премести атом между две точки по дадена плоскост.

Компанията сравнява този успех със знаменитото постижение от 1989 година, когато Дон Айглер с помощта на атомен микроскоп изписва с 35 атома на ксенон буквите I.B.M. върху никелова повърхност.

Тогава се доказва, че практически е възможно да се манипулират отделните атоми и да се създават от тях сложни структури.

Сега се появява възможност да се изчисляват силите, които са необходими за това и силите, които ще осигурят стабилност на структурата, отбелязват от IBM.

Силата, която е необходима за пренос на атом или молекула, зависи силно не само от свойствата на преносимия обект, но и от повърхността, по която се извършва действието.
Така например за пренос на атом кобалт по платинена повърхност са необходими 210 пиконютона, а по медна - едва 17 пиконютона.

Знанията за тези сили са важни за проектирането на наноструктури: частите, които трябва да са захванати здраво, логично се правят от атоми, които трудно се преместват, а тези, които трябва да са подвижни и "гъвкъви" - от атоми, които е по-лесно да се придвижат.

Измерванията са правени с помощта на същия инструмент, който осъществява преноса на атоми - атомен микроскоп.

Иглата на микроскопа, придвижваща атомите, е закрепена на микроскопичен кварцов камертон.

 Когато тя се доближи до атома, честотата на трептене на камертона се променя малко, което позволява да се измери приложената към атома сила.

Информацията за експериментите бе публикувана в последния брой на списание "Сайънс".http://news.ibox.bg
« Последна редакция: Февруари 26, 2008, 11:09:48 am от ultrafutur »
musica universalis

Неактивен RedGuy

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 770
 • Your personal geopolitical therapist.
Дали моргелонс е нанотехнология


Милиарди супермикромашини, които могат да проникнат в човешкия организъм? Това вече е почти реалност.

Става дума за нанотехнологии, основаващи се на току-що откритата възможност да се манипулират веществата на най-малките квантови равнища, т.е. на отделни молекули и атоми, технологии с изключително широк спектър за приложение - от новите вече съществуващи антимикробни покрития до квантовите компютри на бъдещето.

Но зазвъняха тревожни аларми. Защото никой досега не си е задал въпроса за евентуалната заплаха за човека от нанотехнологиите. И дали например неизясненото засега заболяване, наречено Моргелонс, не е нанотехнология. И изведнъж група учени излязоха с изключително тревожни изводи.

Болестта Моргелонс е нанотехнологична инвазия в човешката тъкан под формата на самогрупиращи се и саморепликиращи нанотръбички и други наноконфигурации, някои от които носят генетически променена ДНК. Тези микронаномашини използват човешката биоелектроенергия и други неидентифицирани източници за захранване. Има симптоми, че наномашините притежават вътрешни "батерии". Предполага се, че могат да приемат специфични микровълнови сигнали и информация.

Симптомите на Моргелонс са разранени и сърбящи кожни участъци, от които излизат цветни или прозрачни нишки, които не сърбят нормално, заздравяват бавно и никога не се инфектират.

Заразените предполагат, че Моргелонс има някакъв "групов интелект". Комуникирането може да се осъществява от самите нишки или от вирусни и бактериални вектори.

Дали с нанотехнологиите човечеството ще отвори още една кутия на Пандора? Липсата на информация е толкова необятна, колкото и перспективите на самите нанотехнологии, за чийто риск досега в целия свят няма нито едно изследване.


източник: http://www.strogosekretno.com/

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia

Нанотехнологии невидимо променят света около нас

Малките частици скоро ще бъдат влагани във всички индустриални продукти


http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=352409

Коя ще бъде технологията, която ще определи облика на XXI век? Този въпрос естествено вълнува както професионалисти и политици, така и всички, които се интересуват от нещо повече освен от обикновеното съществуване. Възможните отговори са много, но един от най-често даваните през последните години е нанотехнологията и свързаната с нея нанонаука.

Според станалата вече популярна дефиниция, изработена от британското Кралско общество през 2004 г., "нанонауката представлява изучаването на феномените и действията с материалите на атомно, молекулярно и макромолекулярно ниво, където характеристиките им се различават значително от тези в по-голям мащаб". Според продължението на същата дефиниция пък "нанотехнологиите са проектирането, производството и прилагането на структури, устройства и системи посредством контрол на формата и размера на нанониво".

Тенденцията индустриалният свят да обръща все повече внимание на този изключително иновационен сектор

беше потвърдена на проведения миналата седмица в Дюселдорф Европейски нанофорум. Организиран от германското министерство на образованието и науката съвместно с Европейската комисия под официалното название "Евронанофорум 2007. Нанотехнологията в индустриалните производства", той събра в продължение на три дни няколкостотин учени от цяла Европа и много страни извън Стария континент, а в рамките му бяха представени десетки проекти, чиято цел е да прокара пътя на нанотехнологиите от лабораторията към производствения сектор и оттам към ежедневния живот.

Макар и секторът да носи събирателно название нанотехнология, общото между стотиците й варианти е фактът, че при тях опитите протичат с частици с немислимо дребни размери - най-често колкото големи молекули. Или както обобщи по време на форума Никълъс Хартли, и.д. директор по индустриалните технологии в Дирекция научни изследвания към Европейската комисия, "нанотехнологията е нов подход, който търси разбиране и управление на материята на нанониво, при което тя има различни и изключително интересни характеристики и границите между иначе различни технически и научни дисциплини избледняват". Само за сведение -

1 нанометър е равен на 1 милиардна част от метъра

Такъв е размерът на малка молекула. Амбицията е в недалечно бъдеще нанотехнологиите да могат да работят с частици от по няколко наносантиметра. Засега минималното постигнато ниво е 20 нанометра. Бумът на нанотехнологиите през последното десетилетие всъщност се дължи на разработването на т.нар. сканиращ тунелен микроскоп, за който през 1986 г. Хенрих Рьорер и Герд Бининг са удостоени с Нобелова награда по физика. Чрез него учените получават изображение на материята на атомно и молекулярно ниво.

Европа всъщност отдавна е оценила потенциала на нанотехнологиите, които по думите на Томас Рахел, представител на федералното министерство на образованието и науката на форума, в средата на следващото десетилетие ще имат пазарен потенциал от над 1 млрд. долара. Още през 2004 г. ЕС подготви своя стратегия за развитие на сектора, а на следващата година излезе и със специален план за действие, който трябва да бъде изпълнен до 2009 г. Тогава се предвижда изпълнението му да бъде прегледано и той вероятно да бъде подновен и разширен. Доказателство за значението, отдавано на нанотехнологиите, са предвидените от Седма рамкова програма (FP7) средства за сектора за периода 2007 - 2013 г. - 3.5 млрд. евро, срещу 1.2 млрд. в досегашната Шеста рамкова програма (FP6). При това, както съвсем точно отбеляза Петер Крюгер от "Байер", "няма такова нещо като нанотехнологични пазари, компании или продукти, има само реализирани промени в дадени продукти под въздействието на вложени наноматериали".

На този етап в сферата на потенциалните производства са очертани няколко нанотехнологични зони. Те включват създаването на наночастици, разработването на нанокомпозити и нанопокрития, изследвания в сферата на нанобиотехнологиите (най-вече станалите вече достатъчно известни въглеродни влакна ( morgellons ? ) или тръби) и начални опити за прилагането на всички тези разработки в производството. Една от сферите, в които нанотехнологиите вече много успешно се прилагат, е производството на компютърни чипове. Миниатюризацията там е приложена до размери от 20-100 нанометра, а границата на минимализацията все още не е достигната. Евентуалното създаване в недалечно бъдеще на квантовия компютър, при който принципите на действие ще бъдат съвсем различни от съвременните, допълнително ще намали размерите на чипове и други елементи.

А иначе на форума в Дюселдорф освен теоретичните постановки и параметри на нанонауката и нанотехнологиите бяха дискутирани проекти и демонстрирани продукти, които могат пряко да повлияят на ежедневния живот и предметите от бита. Проектът FlexFunBar например, който трябва да приключи догодина, работи върху обработката с наночастици на гъвкави материали като текстил, кожа и хартия с цел те да станат бариера срещу паразити, топлина, радиация, химикали и др. Досега защитата на тези материали се е осъществявала основно чрез импрегниране. При този метод обаче често след изпиране текстилът губи постепенно характеристиките си, докато третираните с наночастици платове ги запазват. Наночастиците, които ползва проектът, са на основата на метални окиси, въглеродни влакна, нанографит и др.

В съпътстваща форума мобилна наноизложба в т.нар. нанокамион пък беше показан плат, който не се цапа. Той остава чист дори и залят с кафе, вино, кетчуп, мед, тъй като вплетените в него метални наночастици имат свойството да отблъскват всякаква течност. От подобен характер бяха и маратонки, обработени с наночастици, способни да убиват и гонят бактериите, причинители на традиционните за този тип обувки лоши миризми.

Подобни разработки засега са повече в лабораториите и по-малко в цеховете за серийно производство, но тенденцията е налице. Не по-малко впечатляващ е фактът, че ако нанотехнологиите станат в бъдеще част от ежедневния ни живот, външно малко неща ще се променят. За сметка на това предметите около нас ще придобият по-богати характеристики. Има, разбира се, и песимисти, които или твърдят, че нанотехнологията няма да успее да се наложи, или че тя е твърде опасна и трябва да бъде спряна овреме. Ако случайно сте от последния тип, прочетете романа "Жертвата" на Майкъл Крайтън, за да се убедите, че сте прав. Ако ли не, просто си представете ползите и удобствата за обществото, които нанотехнологиите могат да създадат.


----------------------------

Хронология

1959 г. - Терминът нанотехнология се появява за пръв път в лекция на Ричард Фейнман.

1965-1971 г. - Ръсел Йънг разработва технология, която впоследствие довежда до изобретяването на сканиращия тунелен микроскоп (STM).

1986 г. - Хенрих Рьорер и Герд Бининг са удостоени с Нобелова награда по физика за разработването на STM. Ерик Дрекслър публикува "Моторите на съзиданието". Разработен е атомният микроскоп (AFM). Създаден е нанотехнологичният институт "Форсайт", първата институция, започнала да информира обществото за ползите и рисковете от нанотехнологиите.

1991 г. - Открити са въглеродните нанотръби.

1996 г. - Нанотехнологът Ричард Смоли от университета "Райс" получава Нобелова награда по химия.

2000 г. - САЩ създават Национален нанотехнологичен институт.

2002 г. - Майкъл Крайтън публикува нанотехнологичния трилър "Жертвата".

2004 г. - Принц Чарлз открито застава срещу нанотехнологиите.

2005 г. - Европейската комисия приема План за действие за изработване на сигурна стратегия за нанонаука и нанотехнологии.


---------------------

Важни сайтове

www.cordis.europa.eu/nanotechnology

www.nanoforum.org

www.euronanoforum2007.eu

www.nanologue.net

www.nanotruck.net

www.nanoreisen.de

www.nano-invests.de
musica universalis

Неактивен EfonD

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 144
Учредиха "Нобелова награда" за нанотехнологии
Нанотехнологиите най-сетне получиха шанс да бъдат признати за равноправна наука. Норвежката академия на науките обяви, че създава премия Kavli Prize, която се състои от три международни награди в областта на нанотехнологиите, невробиологията и астрофизиката. Призовете ще бъдат връчвани на две години от името на академията, Министерството на образованието и Външното министерство на скандинавската държава.

Размерът на всяка от трите награди е един милион долара. Първите лауреати ще разберем на 28 май на церемонията в Осло. Премиите ще бъдат връчвани за забележителни постижения в научната дейност. Включени са молекулярните самоорганизиращи се структури, наноматериалите, създаването на инструменти за работа на нанониво, нанобиотехнологии, молекулярен синтез, молекулярна механика и свързаните с тях области.

Норвежката академия на науките създаде три постоянно действащи комитета, които ще разглеждат предложенията от националните академии. В края на април ще се проведат заседания на комитетите, които са в Берлин, Ню Йорк и Вашингтон, които ще определят финалните номинации.


Източник: hicomm.bg
Елементарен човек!

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 675
 • WATCHER
Mилиони песни ще се съхраняват на бъдещите музикални плеъри

Почитателите на музиката скоро ще могат да записват милиони песни на преносимите си музикални устройства благодарение на постижение в областта на нанотехнологията на специалисти от университета на Глазгоу, пише в. "Сън".

Настоящите плеъри iPod nano могат да съхраняват до 2000 песни, а iPod classic, които имат най-голяма памет - до 40 000.

Благодарение на пробива на британските специалистите, в бъдещите поколения преносими музикални плеъри ще могат да се записват около 300 милиона песни.

Учените от университета на Глазгоу са разработили миниатюрен превключвател, който се контролира от наночастици, поставени върху златна или въглеродна повърхност. Чрез него 1 милион гигабайта памет могат да се "натъпчат" върху един квадратен инч. За сравнение - настоящият максимум е 3,3 гигабайта. БТА


Разбира се едва ли това ще го пуснат изведнъж туко така милион гигабайта но пък това ще подпомогне всички сфери на технологията с тези огромни бази данни събрани на толкова малко място.

Неактивен EfonD

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 144
Наночастици ще лекуват рака, край на химиотерапиятаКогато става дума за лечение на рак с химиотерапия или радиация, опасните странични ефекти от тях не остават незабелязани - могат да бъдат от силно гадене и безплодие до смърт. В момента обаче се тества нов метод, който обещава да замени тези толкова опасни лечения.
Новият подход Kanzius RF Therapy носи името на своя изобретател от Пенсилвания Джон Канзиус, който е пенсиониран радио и тв инженер. Най-общо, методът се състои в прикрепяне на наночастици към раковите клетки, които след това биват взривени посредством радиочестоти (RF). Смята се, че по този начин клетките на тумора ще бъдат ефективно унищожени, писа dailytech.com.
По време на тестовете новото лечение е имало невероятен успех – то е убило 100% от канцерогенните клетки, оставяйки здравите недокоснати. Методът се тества в раковия център M.D. Anderson в Хюстън. Д-р Стийв Кърли, водещият проучването професор, казва, че не иска да дава напразни надежди на милионите, страдащи от коварната болест, но подчертава, че това лечение има потенциала да лекува различни видове рак.
Вредните странични ефекти на химиотерапията и радиационното облъчване се дължат на факта, че тези методи убиват не само лошите клетки, но и здравите такива. Kanzius RF Therapy не само, че не засяга здравите клетки, но в допълнение към това методът не е инвазивен. В него се използват или златни, или въглеродни наночастици, които от дълго време се прилагат в медицината.
Златните наночастици са обект на задълбочени проучвания още от своето изобретяване през 1980 година. Те могат да минават през клетъчните мембрани и да се движат през кръвния поток, като позволяват на учените да ги използват за изследване на дадена клетъчна структура. Това тяхно свойство може да се използва и за доставяне на лекарства на организма.
Все още обаче стоят някои неразрешени загадки около безопасността на наночастиците, поради липса на информация за влиянието им върху здравето в дългосрочен план. Екипът учени от Хюстън обвиват наночастиците с протеини, които се закрепват само за рецепторите на канцерогенните клетки. Това дава възможност на учените да инжектират наночастиците в раковите клетки, оставяйки нормалните недокоснати.
Изследователите обясняват, че предпочитат да използват златни наночастици, тъй като те са одобрени от Федералната асоциация по лекарствата (FDA) за прилагане върху хора. След като раковите клетки са заредени с наночастици, радиочестотен генератор се активира, за да ги “опече”. Първоначалните опити върху животински и човешки клетки показват, че инжектираните с наночастици ракови клетки умират на 100%, като в същото време здравите не се засягат.
Най-голямото предизвикателство пред учените е намирането на протеини, които да се свържат само с канцерогенните клетки, но не и със здравите. Засега търсенето продължава.
Радиочестотният генератор, използван в тестовете, е бил изобретен от Канзиус, след като той преминал лечение с химотерапия за левкимия през 2003 и 2004 година. В най-добрия случай клиничното тестване на иновационния метод ще започне до три години.


Източник: technews.bg
Елементарен човек!

Неактивен Силата

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 264
А някой да знае каква е честотата?
...и нека силата да бъде с теб.Aз знам неща ,за които ти даже не си и подозирал... че знам.

Неактивен EfonD

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 144
Създадоха изкуствени мускули от наночастици


Изследователи от Калифорнийския университет в Лос Анджелис създадоха изкуствен мускул, който при това сам се „лекува“ и даже генерира електричество.

Изкуствената мускулна тъкан е направена от гъвкави въглеродни нанотръбички, действащи в качеството на електроди. При прилагане на електричество, тъканта се разширява повече от три пъти. При свиване наночастиците се прегрупират и генерират електрически ток, който може да бъде използван за следващото разширяване. По този начин новият материал икономисва до 70 % от приложената първоначално енергия.

При излизане от строя на няколко нанотръбички, областта около мястото на „раната“ престава да провежда електричество, като по този начин предотвратява понататъшното повреждане на тъканта.


Източник: pcworld.bg

Елементарен човек!

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27