Отворети си една тайна печатница и печатайте ....ли печатайте....!!!
Ей, какво закостеняло нещо е човешкото съзнание!
Z-931, тези хартиените пари с които си купуваш хляб, зареждаш гориво за колата, поръчваш си бира, кафе и т.н. са само няколко процента от парите в обръщение. Останалите над 90% от парите в обръщение, никога не са напечатвани. Те се намират в хард-дисковете на компютрите в банковата система. Прехвърлят се от една сметка в друга сметка, от една кредитна карта в друга карта и т.н. За какво печатане на пари пишеш? За какви печатници? Опитай се да осъзнаеш, че книжните пари с които се задоволяваш емоционално и материално са една малка част от парите в обръщение.
С напечатаните пари плащайте на работници и хора, които ще подобрят инфраструктурата на държавата и икономиката.
Пак не успя да схванеш тънкия момент. Създаването на пари от нищото, не означава да си напечаташ пари. Излез от тази примитивност с печатането и книжните пари. Хартийките които смяташ, че отъждествяват понятието пари, са едно малко парче от паричната система която използваме. Създаването на пари от нищото е умението на банките да отдават пари на заем, с които всъщност не разполагат. Това, че ти получаваш книжни пари, като отидеш на банкомата е защото, правителството разрешава въображаемите кредити на частните банки да могат да се конвертират в официалната валута, в нашия случай - левове.
Частно лице не може да тегли кредити от БНБ. Следователно никъде не се подписва.
Ако някой се подписва някъде, то е на договор с частна банка.
За частните банки става дума. Не знам защо си останал с впечатлението, че БНБ отпуска кредити на граждани - не си ме разбрал правилно.
В този договор, частната банка създава пари от нищото, като ги въвежда в паметта на компютъра (в сметката ти). От тези несъществуващи пари ти имаш възможност да се сдобиеш с книжни пари, защото правителството позволява на банките да конвертират кредитите си в официалната валута за страната. Ако въведа числото 5000 лв. в текстовия редактор - Notepad, ще направя същото ако банката реши да ти даде кредит от 5000 лв. Само, че на моите 5000 лв., правителството не ми разрешава да ги конвертирам в левове, докато на банката разрешава. Говоря ти за принципни въпроси, осъзнаваш ли размера на манипулацията? А ти ми говориш за плаващия лихвен процент.
БНБ не е клон на европейската банка, а е част от държавата. Пише си го в закона. Всяка печалба от нея, отива в държавния бюджет. Това също го пише.
Не бъди наивен. Остави какво пише. В Живковата конституция пишеше следното:
В Народна република България цялата власт произтича от народа и принадлежи на народа. Народът осъществява властта чрез свободно избрани представителни органи — Народно събрание и народни съвети — или непосредствено…Ти вярваш ли на това което е било написано? Ако ти напиша на един лист, че ще ти пазя автомобила от крадци, а в същото време ти ме видиш с една бухалка как го разбивам - на кое ще вярваш? На написания лист или на това което осъзнаваш, че се случва?
Изместваме се от темата за данъците. Целта на предишния ми коментар беше да покажа, че данъците сами по себе си са необходими, за да може дадена група хора да просъществуват, именно в група, а не поотделно всеки да се спасява както може.
Относно глупостите, които пиша за парите и тяхната същност, последното нещо е да се опитват да втълпявам на някой твърденията, които пиша. Правя го с идеята, че има хора, които биха се замислили и поразсъждавали над тези неща. Обърнете внимание, че има теореми за това как се е появила Вселената, има теореми за извънземни, има теореми за пътуване във времето, има теореми за всичко каквото се сетите, но няма един учебник да е обяснено от къде идват парите? Как са създадени парите? Това няма да го срещнете в нито един учебник по икономика. Просто парите се приемат за даденост. Те съществуват както съществува въздуха, човека, планетата, така съществуват и парите. Много хора си мислят, че банките привличат депозити и влогове, като дават ниска лихва за тях и след това ги отдават с висока лихва като кредити. С разликата от лихвата, припечелват и преживяват.

Ако някой вярва в това, смело мога да заявя, че е абсолютен глупак! (без да се сърди никой). Още веднъж ще го кажа - банките създават пари от нищото под формата на дълг. Т.е. банките създават парите, от обещанието на длъжника да ги изплати. Реално банката не разполага с парите, които отдава на заем.
Ще завърша с една мисъл на някой си Джон Кенет Голбрайт, икономист:
Похватът, чрез който банките създават пари, е толкова елементарен, че разумът го отхвърля.