Така, значи преди около седмица, писах тук, че един приятел от Мадан ми донесе 10 кила халкопирит. Няма да се спирам върху свойствата му, тъй като в Наръчника за произвеждане на оргонити, преведен от Сайдуайндър има достатъчно инфо за него.
Ето ето два много красиви кристала, които отделих от общата маса.

Общата маса обаче, не се състои от чак толкова красиви кристали, но пък е много подходяща за производство на оргонити, тъй като се състои, освен основно от халкопирит, така и от известни количества пирит, галенит, кварц и други минерали.

Материала се раздробява с чук до размер от около 5мм. и по-малко и се пресява...

Получават се фракции до 5 мм

и под 1 мм...

Това е едно много хубаво парче пирит, който тепарва предстои да бъде натрошен, за да се превърне в много бутиков оргонит, но за него, друг път...

Сега ще покажа как си направих пирамиден калъп за оргонит. Няма да се впускам в подробности, мързи ме, но понеже обещах... Само ще кажа, че за калъпа съм използвал дебел картон, 4,5мм купен от магазин за консумативи за художници.
Това е шаблона, разпечатан на плотер. За съжаление, пропуснах да го снимам преди да го изрежа.

Следва залепването върху картона.

След това се изрязва излишното с помощта на макетен нож и линийка.

Трябва да се получи това:

Следващата операция е по деликатна. С ножчето се РАЗРЯЗВАТ ръбовете на бъдещата пирамида, но БЕЗ ДА СЕ ОТДЕЛЯТ СТЕНИТЕ ЕДНА ОТ ДРУГА! С Това се цели да се позволи сгъването на стените, като се избягва лепенето им.

Това е готовия калъп:

За да се отлепва лесно готовия продукт, вътрешната страна на калъпа се облепва с широко тиксо.
Тук се вижда готовия оргонит. Направен е от халкопирит, малко алуминий, розов кварц и един, единично терминиран кварцов кристал. Другите оргонити на снимката са направени от други материали.

В по-едър план.

ПП: Знам, че съм допуснал доста правописни грешки,но сега ме мързи да ги оправям... Моля за извинение!