Автор Тема: Създатели и съз-дание  (Прочетена 1950 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен cassio

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 324
Създатели и съз-дание
« -: Февруари 09, 2011, 13:27:43 pm »
Днес в часа по философия ще си говорим за ... - посочвам с пръст към дъската и заглавието на темата :)

Искам всеки от вас да ми каже Какво е Създал в своя живот? Все едно за един ...живот е бил Бог и какво е създал? По-младите не пречи да помислят какво биха искали да създадат занапред.
Обаче.
Истинско яко творение- оригинално- нещо, което не е било създавано преди това?

Децата отпадат, защото реално сте се съвъкуплявали за да си менкате билогично-генетичния материал, някой по-гнусливо го правят инвитро- но релно децата не са ваши (само) съз-дания. А Резултат от опита като смесиш сперматозоид и яйцеклетка. Все едно сте в час по биология- и няма да се учудя, ако в скоро време това е един от практичните лабораторни часове- в една колба ученици в 7-ми клас с пипетка под микроскопчето да съединят яйцето с плувеца :)

Пица, баница, мусака, салата и други подобни неща не са създания, а отново резултат- от смесването на вече създадени продукти. Ако никога не си ял пица може да оцелееш и без нея и просто никога през живота си да не си чувал кво е това. И понеже никога не си го опитвал но прочетеш в някаква книга или видиш по кулинарно предаване, и решиш да си направиш- ти не си създал пица, а просто си си направил вече измислената пица, с вече създадените продукти. Но ако няма продукти нямаш и пица. Можеш ли да създадеш едни гъби, примерно? Ми не. Чакаш да пораснат след дъжда или си ги купуваш от магазина.

Кола, стол, телевизор, компютър и т.н. неща също са вече измислени, но дървото, което е отсечено, за да се направи стола не можеш да създадеш. Ако няма дървета на тази планета няма да има столове. Ако запасите от пластмаса, стомана и т.н. свършат ... ше се възроди театъра  пещерняците ще станат по-популярни от Бил гейтс хи-хи

Внимание! Оръжие?!!!!! Отново следвате горната логика, но тук интересното е обратното. Какво трябва да се случи, за да спрат да се произвеждат оръжия? По света ако има сравнителен мир- никога не е имало, щото между две гаджета е трудно разбирателството камоли между хора по цял свят- но все пак това желание да изтребиш-изчистиш някой как да се преодолее.

И накрая, ако се окаже, че никой от вас нищо не може да създаде, а не на-прави ... трябва много да се притесняваме от края на света. Един метеорит или 1000 цунамита и ареееееее- дори да измислим космически кораби и оцелеем физически като тела... кво ще прайм на една пуста и празна планета- за-ги-ва-ме!!!!

Ей за това си мисля, че този видим свят никога няма да изчезне. Не влиза в плановете. А Морфей и нео им свършиха ролите и няма кой да ни дръпне пирона от черепа... така че живеем вечно. Просто като "умрем" на тая планета, упс тоя живот-роля и т.н. отиваме на петия етаж и заживяваме на..... Сириус, примерно, все тая. Там също е много готино. Само че като външност приличам на Йода, а не на Падме и с Йода си поркаме, пафкаме, цъкаме си с мечовете и така нататък и така нататък :)


Неактивен konstantin2007

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 323
Re:Създатели и съз-дание
« Отговор #1 -: Февруари 10, 2011, 15:42:28 pm »
АЗ лично,"сътворих"себе си.Сътворих обствената си персона и оттам всичко произтичащо от нея.Допринесох за колорита на тази планета,и резултатът е повече от удовлетворяващ за самата мен. 8)

Неактивен sidewinder

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 838
Re:Създатели и съз-дание
« Отговор #2 -: Февруари 10, 2011, 15:47:48 pm »
В същия дух може да се зададе и въпроса: "Избройте три значими добри дела в живота си" или "Щастлив ли си?". Повечето хора ще запецнат.

Неактивен cassio

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 324
Re:Създатели и съз-дание
« Отговор #3 -: Февруари 10, 2011, 16:09:19 pm »
Отговорът на ... Кони (хи-хи, може ли  така да се обръщам?)ми хареса, защото е правилен, абсолютно по смисълът на това което се пита и дава възможност за някакво развитие. Мерси  :hi:

Въпросът не е някой да "запецне". А да се размисли. Няма граници или цел да затапя или шашна някой. Защото ако запецнете, аз няма да разбера, че сте положили усилие да се задълбочите.
Трите добри дела или трийсетте лоши както и щастието са на ниво да се фукаш, а може и да ме излъжеш, докато не отговориш на въпросът : Какво е последвало от тези три добри дела?

В интерес на истината като написах темата я споделих с един човек, на когото държа и той ме упрекна, че не е философска. Но това го приех като провокация и ще му докажа колко по-философска може да е от априорното знание и апостериорния опит.

И? След като логично имаме налични неща, които не можем собствено да създадем, но се ползваме от тях и ставаме зависими от тях, успяваме ли в един момент да ги употребим винаги по предназначение?
Ао погледнем от етична гледна точка: Кога и защо решаваме да "създадем" причина за нещо, от чието следствие да се получи следващата по-добра причина и така по-веригата.
Когато се случи нещо лошо, в каква степен сме способни да поправим нещата, без непременното признаване на вина, само и просто, а наистина каквото си надробил да го изсърбаш и да си измиеш чинийката?

Все пак, ако от нещо, което сме направили се получи нещо незадоволително и недобро способни ли сме да го унищожим и изчистим? нищо че е наше творение.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27