Автор Тема: Учителя - Петър Дънов за българите, славянството и Шестата раса  (Прочетена 58750 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен data

• Четящ
  • *
  • Публикации: 21
Че кой е писал че мога да чета мисли? Аз не съм писал подобно нещо и не виждам защо ми го пишеш това.
Написах „чети и мисли”, а не „аз чета мисли”.

Цитат на piterd:
Не съм защитник на П. Дънов нито на неговото учение, но за Истината в неговите  думи няма място за спор

И каква е неговата истина? Че българите сме славяни… или че високо посветения Учител дето го е обладал еврейския дух ни обръща специално внимание, за да ни предупреди, че „ще бъдат бити на общо основание. Готви се вече за тях камшик, не човешки, но Божествен. Този камшик ще се слага на гърбовете на българите дотогава, докато узреят главите им, докато се подчинят на Волята Божия и кажат: „Ще турим ума и сърцето си в съгласие с Великата Божия Воля.””

Мерси от тази Истината на твоя Учител. Задръж си я за себе си щом имаш нужда от това.
Моята Истина е в сърцето ми.

Неактивен piterd

• Четящ
  • *
  • Публикации: 18
Принцина е верен е в твоята глава piterd.
Имах в предвид да не гадаеш какво е в моята глава.

Цитат на piterd:
Не съм защитник на П. Дънов нито на неговото учение, но за Истината в неговите  думи няма място за спор

И каква е неговата истина? Че българите сме славяни… или че високо посветения Учител дето го е обладал еврейския дух ни обръща специално внимание, за да ни предупреди, че „ще бъдат бити на общо основание. Готви се вече за тях камшик, не човешки, но Божествен. Този камшик ще се слага на гърбовете на българите дотогава, докато узреят главите им, докато се подчинят на Волята Божия и кажат: „Ще турим ума и сърцето си в съгласие с Великата Божия Воля.””

Мерси от тази Истината на твоя Учител. Задръж си я за себе си щом имаш нужда от това.
Моята Истина е в сърцето ми.

Истината е . Тя не е ничичия. Нашето време е това, в което ние искаме да имаме собственна Истина, която да облечем в дрехи удобни на нас. И бича божи, не ни подминава, ако забелязваш. И не е човешки, защото ако ме бият и аз може, би ще отвърна. Но живеем така, че не ние добре и всички "свободолюбиви" идей, които, смятахме че ще оправят нещата не работят.
Напъни се по отношение на домашното което ти поставих. Аз не искам да вярваш в моята Истина. Но радостен бих бил, ако откриеш свои критерий за нея, без да използваш импулса вяра. Истината може да бъде проверена!
Историческата материя славяни, еврей и др. е толкова хлъзгава, че дори и мисъл си нямам да я закачам.
Но там където има ЗНАНИЕ (Съзнание) за ИСТИНАТА, място за спор няма. Където всеки облича Истината с свои одежди РАЗБИРАНЕ няма.
Жив и здрав бъди. И нека Бог укрепи Истината в сърцето ти.

Неактивен Joro Velev

• Доста Писал
  • Публикации: 1 539
  • Живот за пример, това е начинът. Мисия Bell Ringer
истината и повратното

Повратното могат да споделят запознатите с живота и делата на Дънов. Истината е, че след посвещението вече не става дума за него а за веселилия се. Такова действие едва ли е ежедневие. Елохим(л), Духът на Истината, по собственото му признание е крил истината 20 години. Духът на Истината не се явява със собственото си име а 20 години се представя с псевдонима Беинса Дуно, а впоследствие с наименованието на йерархията Елохим. Ако това е вярно, представяте ли си кой би могъл да удържи и да се изплъзне от натиска на цялата йерархия?
Дали Дънов помогнал? На кого? Как?
 Определено е помогнал, но не на себе си, като е абдикирал от земния си живот. Последващата виновност е на представилия се за Елохим(л). " Перфектната лъжа съдържа малко неистини."(цитирам пом памет) Всички хора се стремят вътрешно към любов, щастие, мир и израстване. Ако постигането им заплашва съответните стремежи на другите, какво правим? Каквото и да е, няма значение. Вече сме попадали в капана на емоциите или егото. Ако Дънов/Елохим е разбрал,че при повече насочени от него хора в избрания път ще има награда, до изкушението да ги принудиш чрез заплахи  е "една мисъл разстояние".
"Правете каквото казвам, защото иначе Бог, който ви обича, ще ви накаже. Планувал  го е от хиляди години, но ви обича."

Ако допусна, че всичко за лечение, билки, френология т.н., е вярно и само пътя на наши предци, пътя на душите и имената са неистинни...това е метода и целта на Господарите на Карма. Да задържат колкото може повече "дойни крави" в кръговрата на преражданията.
Немалка цел...
Път очертан от заплахи и страх неможе да води до любов и щастие. Подчинение и примирение да, но не свобода да бъдеш истинския себе си.

Предположения:
След освобождението крилата на свободния български Дух го отвеждат все по-близо до изконни истини. Ако разберем, кой има изгода от подрязването им, ще разберем кой "мишкува" из курника ;)

Така го мисля и чувствам в момента.
Когато човек поиска да постигне нещо, намира начин, в противен случай - причина.

Неактивен fishbone

• Доста Писал
  • Публикации: 1 164
Останалите книги съдържат доста информация, но всъщност целта им е единствено да провокират интереса към духовното, и въпреки многото информация огромната част от истината не е казана и още много, ама много дълго време няма да бъде.
Интереса към духовното или интереса към окултното? ;)
По добре да не я казва тая "истина" добре ще е за много хора. Достатъчно количество боза е забъркана. Освен това тайните не са хубаво нещо.
И какво се получава. Истината за "просветените и осветените" а манджата с опияняващ микс от грозде провокираш интереса към "духовното" за простолюдието и наивниците.  Тарикатска работа! ;D

Безкритичността е симптом! На какво обаче помислете си?

Joro Velev, на прав път си в разсъжденията. Радвам се, че се намират хора като теб, които не загубили своята критичност и аналитичност. :drinks:

Неактивен fishbone

• Доста Писал
Учението на П. Дънов е повлияло положително на доста хора.
И да не оставате с грешно впечатление, че съм върл противник или заклеймител на Дънов. Може да прозвуча като някои на когото вземат "интрвю" в реклама на ВС телешоп но ще ви кажа, че аз съм един от тези хора, може и да не си личи но го заяевявам писменно.
Имах период в живота си, когато само словото на Дънов ме утешаваше и откъсваше от реалността дори ме приспиваше вечер.

Неактивен data

• Четящ
  • *
  • Публикации: 21
Piterd, голям си веселяк. Пишеш ми:
"Нашето време е това, в което ние искаме да имаме собственна Истина, която да облечем в дрехи удобни на нас."
Нещо не разбирам… ти сега от името на човечеството ли пишеш или от някой клон на дъновиската организация? Кои сте тези „ние”?
Ако имате нужда от „дрехи”, за да обличате Истината това си е ваш проблем. 

"И бича божи, не ни подминава, ако забелязваш."
Да. Особенно пък оня евреиския дето с него управляват световните банки.

"Напъни се по отношение на домашното което ти поставих"
Не ща, че да не вземе да се роди дъновистче.

"Аз не искам да вярваш в моята Истина. Но радостен бих бил, ако откриеш свои критерий за нея, без да използваш импулса вяра."
Че досега кой ти е казал нещо за вярата? Вярвай си в каквото си искаш.
И виж във второ си изречение какви нелепици ми пишеш. Все пак за да няма объркване дай ми определение за „критерий за вяра”, и също за „импулса вяра”.

"Истината може да бъде проверена!"
Аз вече я проверих. А ти?

"Историческата материя славяни, еврей и др. е толкова хлъзгава, че дори и мисъл си нямам да я закачам."
Е, за сметка на това пък еврейският дух Елохим категорично се изказва по този въпрос, нали?

"Но там където има ЗНАНИЕ (Съзнание) за ИСТИНАТА, място за спор няма."
Много си зле с материала, щом не правиш разлика между знание и съзнание.

"Където всеки облича Истината с свои одежди РАЗБИРАНЕ няма."
Напротив. Точно обратното е.

"Жив и здрав бъди. И нека Бог укрепи Истината в сърцето ти."
Тя вече е укрепена. Ти му мисли. 
Жив и здрав.

Неактивен Iris

• Пишещ
  • Публикации: 922

По добре да не я казва тая "истина" добре ще е за много хора. Достатъчно количество боза е забъркана. Освен това тайните не са хубаво нещо.
И какво се получава. Истината за "просветените и осветените" а манджата с опияняващ микс от грозде провокираш интереса към "духовното" за простолюдието и наивниците.  Тарикатска работа! ;D

Истината е за тези, които могат да я вместет в съзнанието си. И не че това, което е дадено не е истина, но просто не е всичко. Тайните са много хубаво нещо. Ти би ли доверил всичко на всекиго?
« Последна редакция: Юни 22, 2011, 13:38:35 pm от Iris »

Неактивен P.E.A.C.E.

• Доста Писал
  • Публикации: 1 499
Поздрави :)
« Отговор #97 -: Юни 22, 2011, 13:40:48 pm »
Естествено, че Истината не се дава на готово. Нито пък на тези които не могат да я разберат!
Да не си помислите сега, че аз твърдя, че я знам...
Някой би ли казал на малкото си дете, още като се научи да говори, всичко което знае за световната конспирация?!
Чета, чета и не разбирам за какво са тези полемики... Но пък силно се радвам, че има човек който се е регистрирал специално за да ни убеди колко лош е П. Дънов :)
За мен това е още едно доказателство, за моите си "заблуди".
Новата теза, която доказва и аз не знам какво точно, върху кое се гради - че елохил = елохим = на (постави всичко най-лошо). Добре... ваша воля, аз пък не вярвам в това.

Да питам за последно - и баба Ванга ли я слагате към лошите? Защото тя е казала, че Дънов говори Истината.
« Последна редакция: Юни 22, 2011, 13:44:10 pm от P.E.A.C.E. »

Неактивен fishbone

• Доста Писал
Ти би ли доверил всичко на всекиго?
Не разбира се, но ако претендирам да кажа истината(своята истина), а не да пиша томове тухли с претенцията, че съдържат така наречените тайни истини, окултни доктрини, духовни откровения и бла бла, не бих я укрил и спестил, както и  замазал с купища лъжи и то целенасочено,  отгоре на това и прибрал и хонорара от продажбата на така ценните и прикрити, изказани и нескрити истини.

Да питам за последно - и баба Ванга ли я слагате към лошите? Защото тя е казала, че Дънов говори Истината.
Знам само, че гарван, гарвана око не вади.
« Последна редакция: Юни 22, 2011, 14:58:32 pm от fishbone »

Неактивен Iris

• Пишещ
Изпадаш в крайности. При това положение е трудно да се обсъжда каквото и да е. В беседите на Дънов може да има някои противоречиви твърдения, особено ако става въпрос за беседи времевата разлика между които е няколко години, но чак пък купища и то целенасочени лъжи...

Неактивен Светослав Иванов

• Четящ
  • *
  • Публикации: 73
  • психотроник, теолог
    • http://www.psychea.dir.bg/
Словото на Господ - Учителя е Божествено и непогрешимо. Погрешките или остарелите научни възгледи са допуснати от човека Петър Дънов, но те са малко в сравниние с духовните истини и научните прозрения в Окултното Учение на Всемирното Бяло Братство.  

"Моето Учение не е на теория и диспут, то е основано на строго научен опит. Аз съм подложил всички, и най-малките детайли на туй Учение, на опит, на строг опит. Ние сме готови да изправим всичките му погрешки. Всяко учение, което се прилага в материалния живот, не може да се приложи тъй идеално, но има начини, има методи за туй прилагане. Там, дето методите се окажат погрешни, ще ги изменим, но принципите си остават винаги едни и същи."
"Новият живот". Публична беседа, 19 август, събота, 10 ч. Читалище „Надежда“, Търново
« Последна редакция: Юни 22, 2011, 18:57:54 pm от Светослав Иванов »

Неактивен Iris

• Пишещ
Нали си наясно, че за да твърдиш, че нещо е съвършено, предполага самият ти да си съвършен? Предлагам ти да акцентираш малко повече върху смирението, което "Господ - Учителя" толкова настойчиво съветва да се развие и да изоставиш фикс идеята за проповядване на величието и значимостта на учението. Просто едното с другото някак не се вързват.

Неактивен Светослав Иванов

• Четящ
  • *
  • Публикации: 73
  • психотроник, теолог
    • http://www.psychea.dir.bg/
Само несъвършеният човек обожава съвършения Господ и Учител.

...
Ето, аз ви говоря чрез устата на вашия брат и ако вярвате, ще опитате истината на моите думи, защото истинността на моите думи се опитва в живота. Останете с миром!

ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС говори чрез устата на раба си П. Дънов.

22 август 1904 г., Варна
« Последна редакция: Юни 22, 2011, 20:22:04 pm от Светослав Иванов »

Неактивен Iris

• Пишещ
Преди всичко е коректно да спомнеш, че цитирания текст са записки (които не се знае дали са писани по времето, когато въпросните думи са казани или са преразказани по-късно) правени от последовател на П. Дънов и изразяват до голяма степен личното му отношение към случващото се. Не е тайна, че последователите на П. Дънов са писали и казвали всякакъв глупости, често с времето изопачени до неузнаваемост, особено в томовете Изгрева на Бялото Братство от В. Кръстев. Това, което е издадено със съгласието на П. Дънов са беседите след 1914 г., където е стенографирано точно казаното от него.

п.п. Несъвършеният човек може да обожава единствено ограничената си представа за съвършения. Няма форма обаче, в която последния може да се прояви в своята цялост. Какво съвършенство обожава несъвършеният тогава?
« Последна редакция: Юни 22, 2011, 21:21:55 pm от Iris »

Неактивен P.E.A.C.E.

• Доста Писал
  • Публикации: 1 499
Напълно подкрепям, че има солиден брой хора превърнали това учение в секта! Изопачили думите и издигнали в култ личността... но какво се учудваме това е микро варианта, по нашенски, на това което са направили глобално, ама "малко" по-рано с първоизточника.
Обаче това няма нищо общо с учението и изобщо нещата които са стенографирани.
 :hi:

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27