Не знам къде е истината за холестерола. Може наистина да е "добра реакция" на нашия организъм. Наблюдавала съм следното обаче: При всички хора с висок холестерол, които започнат да ядат детоксикиращ продукт - пектин, ленено олио, овесени трици /за тези трите най-вече имам наблюдения, но има и много други/ за определен период от време нормализират нивата на холестерола. Този период е поне 3 месеца, но може и по-дълго. Освен това ако имат излишна мазнина в организма тя естествено се изхвърля. А с лененото олио дори и нервите се успокояват образно казано. От това съдя, че вдигането на нивата на холестерола показва, че човек трябва да вземе мерки да върне баланса в организма. Един вид организма ни дава сигнал, че нещо не е наред

.
Медиците делят холестерола на "добър" и "лош", като баланса между двата е важен, защото "добрия" се свързва с "лошия" и го извежда от организма.
Чела съм и че "лошия" холестерол се вдига от ядове, а не от храна и "лошия" холестерол от храната не вдига автоматично "лошия" холестерол в организма. Което съм склонна да вярвам.
Да се смъква холестерол с лекарства обаче смятам за лудост - те всичките увреждат черния дроб. При много хора нямат и ефекта да смъкнат холестерола.
А са ме питали - като го смъкна холестерола после след време ще го вдигна ли пак

? - Ами ако човек не промени начина си на мислене на ядене и на живот изобщо, който води до нещо, това нещо неминуемо се връща. Храненето само помага на промяната, но начина на мислене, мирогледа /в общия смисъл/ е основното, което води до резултат. А те могат да се повлияят от храненето

.