Току що гледах по Discovery channel предаването beyond tommorow. По-голямата част беше посветена на "въздушния двигател" изобретен от Guy Nègre, френски изобретател.
Двигателят използва разширяването на сгъстен въздух, за да движи буталата, на модифицирания двигател. Самият дизайн на двигателя е толкова гениален и прост, че да се чуди човек как отдавна някой не се е сетил (но затова някой са гении други не) Ефективността се получава от използването на природна топлина с нормална температура да затопли иначе "студено разширения"(буквален превод) въздух от въздушния резервоар. Единствените "вредни емисии", които се отделят са... студен въздух(−15 °C), който може да бъде използван като климатик (air conditioning). Резервоарът е от 'carbon-fiber' побиращ въздух около 3,000 lbf/in² и се зарежда чрез обикновенна система за инжекциране (също както газта)
Двигателят е голям колкото футболна топка. Разбира се може да се прави и с по-големи размери, но като се има предвид, че може да задвижи кола и то със задоволителна скорост

за кво си говорим баце ;D Ще има жик-так по цел ден
Та за колата... може да мине 160-320 км. (в зависимост от условията) с едно зареждане... Използва 'food oil' за смазка (около 1 литър на 50,000 км.

)...резервоара се пълни за около 2 минути.
И най-хубавото в случая е, че инфото което ви дадох е старо и има подобрения към днешна дата ;D
Това е инфото от
http://en.wikipedia.org/wiki/Air_engine аз само се опитах

да преведа най-важните моменти.
Клипче с колатаСпоред мен тая кола е ПЕРФЕКТНА за градско ползване. Зарежда се веднъж на 160-320 км., зареждането струва около 2,20лв. (ако нямате собствен компресор вкъщи) слага се "масло" веднъж на 50,000км., няма скорости и няма никакви вредни емисии. Просто вече знам за каква кола да събирам пари

А като се замисля маняците на тема коли какви модификации ще направят направо ме побиват тръпки.
Надявам се новината да е ви е била толкова приятна колкото и мен ;D