Изобретението е защитено с патент № 63704 от 4.10.2002 г. Инж. Койчо Митев е патентен експерт, лицензиран оценител на права на интелектуална и индустриална собственост и други фактически отношения. Завършил е Техническия университет в Братислава със специалност “Надземно строителство”. Консултант и преподавател по интелектуална собственост към Русенския университет. С него можете да се свържете на е-mail [email protected].
Хайде по-кротко с еуфорията.
Няма нищо толкова оригинално в тази идея. Точно същата ми е идвала на ум и на мен (а и далеч не само на мен), и то много отдавна, но с тая разлика, че не съм си направил труда да я опиша в патент.
Човека не е някакъв корифей в инженерните науки, а просто е спец. по патентите.
Проблемите по изработването на такова устройство са чисто технически ( не въпрос на идея)
И по тях се е работило много през последните години.
Някои от тях:
Гласово разпознаване (speech to text)
Възпроизвеждане на реч: (т.е. text to speech)
Автоматичен компютъризиран превод между езици(text to text)
Като се обединят тези 3-те + подходящата база данни (речници + граматика + предварително записана реч на хора)
ето ти го и изобретението.
Както казах по всяка една от тези точки се работи МНОГО през последните години и непрекъснато се развива.
До този момент подобен преводач не е бил възможен, не поради липсата на идея, а поради недостатъчното развитие на горните точки.
Въпрос на време е те да се доразвият достатъчно (както казах, много се работи по въпроса в момента)
и да се появи възможност за подобен обединен преводач.
Просто въпросният инженер е решил да изпревари събитията и да регистрира патент, с цел някакви финансови дивиденти.
Това е същото, като да регистрираш за стотинки web адрес, с името ня някоя известна компания , и после да и го продадеш за хиляди долари. Което беше доста популярно по едно време.
п.с. и това с милионите евро се олива.
п.п.с. Има фирми с годишни традиции в разработването на (text to speech) i (speech to text) в Канада и щатите например.
Въпросния инженер дори и да има парите, няма да има техническата възможност - специалисти и натрупана информация да го реализира, освен ако не възложи почти изцяло проекта на въпросните фирми (или не сключи лиценз да им ползва разработките)
Преди около месец ходих в една от тези фирми на интервю за работа . Попрочетох малко за нея преди това, а на самото интервю ми разказаха и много вътрешна информация. Главата ми се замая. Едва ли не излизаше, че през десетките им сървъри минава целия телефонен трафик от Щатите, като са разделени по градове. Обясняваха ми тъкмо как фирмата им (която се занимава почти само с text to speech i speech to text) току що изкупила десетина фирми с подобна сфера на дейност и сега всичките работели заедно. Та за какво говорим. Хората не си поплюват.