Приятели направих тази тема защото ми е доста интересна . Според мен нашите братя руснаци доста доста си помълчават за оръжията който имат - пълна противоположност на САЩ . Както каза един пич във един форум целия свят знае оръжията на САЩ за 5 години напред . Бих искал да съберем информация за руските оръжия която има във нета . Това вклучва артилерия,танкове,балистични ракети,секретни бази,оръжия,сателити,космически оръжия и всичко което се досетите . Тъй като аз съм първи ще пусна една доста нашумяла ракета - Топол М за която казват че няма прехващане. Ако това е така не се очудвам че американците насраха гащите и като отчаян опит опитаха са сложат ПРО във Полша и Чехословакия но нещо не им се получи и както винаги пак ние сме насреща ... за слагане на ПРО в България и Ръмъния.
РТ-2УТТХ Топол М е една от най-съвременните междуконтинентални балистични ракети конструирани от Русия и първата нова МКБР след разпадането на СССР. РТ от означението на ракетата означава „ракета твердотопливная“ (твърдогоривна ракета), а УТТХ означава „улучшенные тактико-технические характеристики“ (подобрени тактико-технически характеристики). Наименованието ѝ в НАТО е SS-27. Топол е Топола на руски език. РТ-2 Топол М е разроботена основно от Московския институт по термална технология и конструирана във Воткинския завод. Първият полет на ракетата е извършен на 20 декември 1994 г.[1]
Разработка и характеристики [редактиране]
Топол М има дължина 22,7 m, диаметър 1,86 m и тегло при запуск 47 200 kg. Това включва и масата на полезният товар, която се равнява на около 1000 ~ 1200 kg. Може да носи бойна глава с 550 kT заряд, като може и да се модифицира за да носи до 12 бойни глави от които някой са лъжливи. Обсегът ѝ се изчислява на около 11 000 km. Има тристепенен твърдогоривен двигател с инерциален автономен контрол на полета.
Разработването започва в края на 80-те години на 20 век. Топол М извършва първият си полет през 1994 г. През 1997 г. ракети Топол М са разположени в модифицирани силози на ракети УР-100Н. Първата операция по разполагане на ракетите в силози е през 1998 г. и е последвана от три други такива операции. Топол М може да бъде изстрелвана и от мобилна установка, която може да се предвижва в труднопроходими терени и да изстрелва ракетата от всяка точка от маршрута си.
На 12 декември 2006 г. първите три мобилни установки влизат в експлоатация и са позиционирани близо до град Тейково.
Към началото на 2008 г. Русия разполага с 48 ракети в силози и 6 мобилни установки с Топол М, като се планира да се разположат още 69 до 2015 г.