Автор Тема: Шистовият газ  (Прочетена 93569 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Шистовият газ
« -: Юли 31, 2010, 10:23:12 am »
Шистовият газ

България има потенциал за добив на 25 млрд. куб. м шистов газ, ако бъдат доказани залежи от него, и американската компания "Шеврон" има интерес да прави проучванията. ;)

Това е реална възможност за диверсификация на енергийните източници за България, съобщи  посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик на специален брифинг днес. Шистовият газ има потенциал да промени правилата на енергийната игра не само в България, но и в региона, ;) заяви  посланикът, който съобщи за среща на премиера Бойко Борисов с представители на "Шеврон".

Според посланика на САЩ у нас Джеймс Уорлик все още е рано да се говори за това каква ще бъде цената на газа, ;) тъй като в момента предстои да се извършат проучвания за възможностите за добив на газ. Специалистите от "Шеврон" обясниха, че вероятното находище на шистов газ се намира в близост до българо-румънската граница на североизток, като прогнозният му капацитет  е около 25 млрд. куб. метра газ. Годишната консумация на газ в България е малко над 3 млрд. куб. метра.

Според специалистите от „Шеврон" при добива на шистов газ няма опасност от екологични замърсявания. Шистовият газ се различава от конвенционалния природен газ по това, че не се намира под високо налягане - това изключва възможността да се получи изпускане в околната среда. Също така такива джобове с газ се намират на дълбочина около 2 до 5 км, като първоначално се използва много вода.

В случай че се докаже наличие на газ в кухините на земните недра, се предизвикват  миниземетресения, които да го изкарат на повърхността. :o

Добивът на шистов газ е в енергийната ни стратегия

Добивът на шистов газ е заложен в енергийната стратегия на България до 2020 г.
"Държавата активно ще подкрепя развитието на алтернативните източници на природния газ/шистов газ и дълбоки сондажи в Черно море, тъй като шистовият газ е неразработеното богатство на Европа и използването му в близко бъдеще ще редуцира съществено зависимостта от внос на "синьо гориво" от Русия."

Стратегията предвижда приоритетно инвестиране в геоложки проучвания за нови находища на нефт и газ, включително за шистов газ и дълбоки сондажи в Черно море.

Що е то шистов газ

Находищата на шистов газ се отнасят към т.нар. "неконвенционални" газови резервоари. Шистите са фини, класически седиментни скали, съставени от кал - смесица от люспи от глинести минерали и малки фрагменти на други минерали, най-често кварц и калцит. Особеното в случая е, че газът се съдържа в порите или в микропукнатини на скалата, поради което добивът му е затруднен.

Извличането на газ от шисти е познато в САЩ още от 19 век, но се използва сравнително рядко.  Основният проблем идва от големите капитални разходи, тъй като за добива на едно и също количество газ при шистовите находища се налага да се изградят многократно повече сондажи, спрямо необходимите за усвояване на традиционни резервоари.

Няма сериозен екологичен риск за подпочвените води от използването на химикали при сондажите, заяви на брифинга днес вицепрезидентът на "Шеврон" Йън Макдоналд.
 ;)
Край Каварна вече са "Мелроуз"

От няколко години компанията "Мелроуз" заедно с "Проучване и добив на нефт и газ", собственост на "Химимпорт", разработва газови находища край Каварна. В края на април м.г. от "Мелроуз България" дори обявиха, че Варна ще се превърне в газова столица на България. Компанията експлоатира като концесионер находището Галата, изчерпано през януари 2009 г. След сондажи обаче "Мелроуз" откри още две сериозни находища източно от Галата, наречени Каварна и Калиакра.

На 7 км източно от Галата се намира находището Каварна, което е разчетено - по песимистични оценки, с потенциал за 670 милиона куб. м газ, а по оптимистични прогнози - до около 1.5 млрд. куб. м.

http://webcafe.bg/id_2014431691


Проучването ще отнеме 5 години

"Досега сме се спрели на находище в Североизточна България на границата с Румъния. Проучването ще отнеме пет години", каза Йън Макдоналд – вицепрезидент на "Шеврон". Той обясни, че този вид газ все още не е добиван в Европа и се очаква цената му да бъде много по-висока от тази на природния газ. Досега от "Шеврон" са правили проучвания за шистов газ в Полша и Румъния.


Проблеми в САЩ

Прогнозният потенциал за добив на шистов газ в САЩ е голям. Но общественото мнение се надига, когато се взема решение за добив от едно от най-големите находища на шистов газ в САЩ - Марцел. То обхваща южната част на щата Ню Йорк, Западна Пенсилвания, Западна Вирджиния и Източно Охайо. През 2009 г. американският департамент по енергетика прогнозира, че може да съдържа 7,4 трилиона кубични метра природен газ.

Всички усвоени до 2009 г. находища се намират в слабо населени места. Даването на разрешение за сондажи в гъсто населения щат Ню Йорк обаче наелектризира общественото мнение. Въпросите, които създават напрежение, са свързани както с нарушения на ландшафта (необходимият брой кладенци остава проблем и при хоризонтално сондиране), така и с опасения за нарушаване на водния баланс и замърсяване на водите от използваните при сондажа химикали (както чрез директно изпускане, така и чрез "обратните води"). Изготвя се предварителна ОВОС на проекта, която се подлага на обществено обсъждане. (При прочита на оценката трябва да се има предвид, че използваните химикали са свързани с конкретната среда - в зависимост от строежа на скалите се използват едни или други химикали за улесняване на сондажите.) Резултатите от оценката потвърждават опасенията на населението.

Затова през 2009 г. в американския Конгрес е внесен проект за изменение на Закона за безопасност на водите, предназначени за пиене, целящ отмяна на освобождаването от регулация на технологията "хидравлично пропукване" и други подобни. Проектът все още се обсъжда. До приемането му, агенцията по околна среда създава гореща линия за сигнали относно всички дейности, които се извършват на площадката на обекта.

http://webcafe.bg/id_2014431691

Неактивен Raw Deal

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 922
Re:Шистовият газ
« Отговор #1 -: Юни 15, 2011, 18:15:27 pm »
Шеврон ще проучва за шистов газ в България

Правителството подписва до дни със компанията


Министерският съвет реши да сключи договор с "Шеврон България Експлорейшън енд Продакшън" ЕООД за проучване на добив на шистов газ, обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след заседанието на кабинета.

Компанията ще проучва територията на областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна. Теренът е с размер 4398 кв. км. и по предварителни данни има залежи на около 1 трлн. куб. метра газ.

По думите на министъра предвижда се при високи изисквания към инвеститора през следващите 5 години да тече процедурата по проучване, за която компанията да представи работна програма на обща стойност около 50 млн.евро.

Според Трайков петролният гигант ще инвестира 4 млн. евро само за допълнителни екологични мерки в проучвания район.

Министърът обясни, че за да започне процедурата, „Шеврон“ ще плати 30 млн. евро, като всички рискове – дали ще се намери газ, при какви условия, какво ще каже оценката за въздействието на околната среда (ОВОС), ще бъдат за сметка на инвеститора.

Трайков изрази задоволството си, че е избран първокласен инвеститор, а процедурата е била проведена прозрачно, в най-кратки срокове и максимално бързо.

„Компанията произвежда по около 2 млн. и 700 хил. барела петрол на ден, което е близо 2 пъти повече от това, което произвежда Либия“, похвали се той.

Добиването на шистов газ е технология, която „революционализира енергетиката през последните няколко години“, обясни министърът.

„Миналата година САЩ добиха повече природен газ, отколкото Русия за първи път в историята“, даде пример той.


http://www.dnes.bg/politika/2011/06/15/shevron-shte-prouchva-za-shistov-gaz-v-bylgariia.121422
Dreams are messages from the deep.

Неактивен kalan

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 848
Re:Шистовият газ
« Отговор #2 -: Юни 16, 2011, 15:18:55 pm »
А дали ще поевтинее парното, ако почнем да го добиваме и спрем с вноса?

Неактивен P.E.A.C.E.

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 499
Re:Шистовият газ
« Отговор #3 -: Юни 16, 2011, 15:50:28 pm »
Ето едно телевизионно интервю (на инглиш) относно добиването на въпросния газ.
http://video.pbs.org/video/1452296560
Общо взето начина на добиване разрушава почвата и водата. Един човек дори си запали водата от мивката...

Неактивен Raw Deal

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 922
Re:Шистовият газ
« Отговор #4 -: Юни 16, 2011, 16:25:03 pm »
А дали ще поевтинее парното, ако почнем да го добиваме и спрем с вноса?
Шеврон ще добива и изнася. ;) Ние нямаме глас. Политиците ни са продажници. Парното няма да поевтинява. :yes:
Dreams are messages from the deep.

Неактивен bojinkata

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 126
Re:Шистовият газ
« Отговор #5 -: Юни 16, 2011, 16:56:51 pm »
Парното ще става по-скъпо. Производството на щистов газ иска много вода, която става токсична и ще се изхвърля в природата, българската. За нас- токсините, за Шеврон-печалбата.

Неактивен ivi2010

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 51
Re:Шистовият газ
« Отговор #6 -: Юни 16, 2011, 18:09:23 pm »
Да,и във връзка с другата тема за продажба на държавна собственост,когато нямаме какво друго да продаваме,ще почнем да продаваме природата си,т.е.да приемаме чужди токсични отпадъци на наша територия,между другото то вече е започнало от Гърция поне.

Неактивен gabriella33

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 82
Re:Шистовият газ
« Отговор #7 -: Юни 17, 2011, 03:06:25 am »
Преди 2-3 години попаднах на много интересен материал за шистовия газ,сега го търся в нета ,но не намирам подобно.Руснаците го разработват отдавна.Твърди се,че използват ядрено гориво за запалка във водородни взривове.Във варовикови пластове се правят дълбочинни сондажи,оформя се кухина,добавя се вода и ядрен взрив,чиято енергия се поглъща тахометрично от водата и варовика.В резултат се отделя метан.Американците пък въвеждат метода на хоризонталното сондиране,като под налягане се вкарват около 4000 тона вода, 200 тона пясък и неизвестно количество и с неизвестен състав химически реагенти, които разрушават преградите между отделните газови “джобове” и изваждат газа на повърхността.
Шистовия газ ,за разлика от традиционния,е замърсен с азот,сероводород и въглероден двуокис,преноса му на дълги разстояния е нерентабилен,относителната топлина при изгаряне на шистов газ е три пъти по-малка ,в сравнение с традиционния.
ЮДА ПРЕДАДЕ ХРИСТОС И ТОЙ ОТИДЕ В РАЯ.ПРЕДАТЕЛ ЛИ Е ЮДА?

Неактивен Magnolia

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 236
Re:Шистовият газ
« Отговор #8 -: Юли 03, 2011, 18:39:43 pm »
На това видео се вижда целият процес. Изродщина! Не си дават сметка какво причиняват на Земята!!
« Последна редакция: Юли 03, 2011, 18:40:44 pm от Magnolia »
Бъди промяната, която искаш да видиш в света!

Неактивен Hacko

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 007
Re:Шистовият газ
« Отговор #9 -: Юли 03, 2011, 20:46:11 pm »
Дали перспективите не са измамни?

Цитат
Тази година Кметът на град Ню Йорк заяви „Твърдо заявяваме, че разработването (на кладенци за шистов газ) не трябва да бъде разрешено във вододайната зона на града”.
По същите причини щатът Ню Йорк налага мораториум върху нови разработки.

Мисля си, че за безводна Добруджа е твърде опасно!

 

Неактивен Гален

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 814
Re:Шистовият газ
« Отговор #10 -: Юли 14, 2011, 13:04:08 pm »
Останах потресен след като гледах филма "Газланд"!
Гледайте го за да разберете какво ни готвят.
Добруджа/житницата ни/ скоро няма да я има... :mad:
Филма го има в Колибката.
http://www.kolibka.com/2.html

         Gasland / Газланд (2010)
Описание:
Филмът на режисьора Джош Фокс разследва задълбочено технологията за добиване на шистов газ и ефектите върху околната среда и живота на хората. Технологията е патент на небезизвестната "Халибъртън" на Дик Чейни и предвижда забиване на сонда на 2.500 метра в земята, след което чрез хидравличен удар с вода и над 596 химикали, се разцепват шистовите скали и газът се освобождава.
Естествено, никаква технология не е способна да канализира целия освободен газ и той свободно се разпространява в почвата и всички подпочвени води по пътя си към земната повърхност. Остатъчните води от процеса се изхвърлят в реките и полетата, като водят след себе си болести и смърт. Отчаянието на жителите в районите за добив на шистов газ е отлично документирано от режисьора, събрал по време на снимките стотици свидетелства.
В САЩ населението води непрекъсната борба срещу газодобивните компании, във Франция технологията се забрани със закон, а в България през юни 2011 българското правителство подписа концесия на американската компания Шеврон за сондажи с хидравличен удар и добив на шистов газ в Добруджа.


На части с превод в YouTube.

1 част.

2 част.

3 част.

4 част.

5 част.

6 част.

7 част.

8 част.

9 част.

10 част.

 
« Последна редакция: Юли 14, 2011, 13:08:20 pm от Гален »

Неактивен pandora

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 28
Re:Шистовият газ
« Отговор #11 -: Юли 14, 2011, 14:08:32 pm »
Кой е Уорлик и за какво се бори?, Шистов газ в България - началото на Края

http://www.voininatangra.org/m​odules/ipboard/index.php?showt​opic=3216&s=4897414907628c712c​efca8616be1637

Неактивен P.E.A.C.E.

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 499
Re:Шистовият газ
« Отговор #12 -: Юли 14, 2011, 14:25:51 pm »
Ако мнозинството от българите се оставят да ги излъжат, че САЩ ни мислят доброто, и че този газ си заслужава да бъде добиван от Добруджа - то ние напълно си заслужаваме последиците. Тъжно, но факт! Като не щем да мислим, ще ни научат по трудния начин.

Неактивен bojinkata

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 126
Re:Шистовият газ
« Отговор #13 -: Юли 14, 2011, 20:38:05 pm »
А къде е екологичната оценка? Зелените нещо се изгубиха и никакви ковентарии от тях. Някакъв професор по газодобива тази сутрин ни убеждава, че добива на шистов газ не криел "особени опасности" за околната среда.Обаче самият тон, с който говореше криеше опасност.Пък и щом Дик Чейни е замесен-без коментар.За 30 милиона долара/30 сребърника/ни продаде правителството. Чух, че местната власт е обявила мораториум, но колко ще издържат не знам.Пак повтарям-нищо не се чува за екологична оценка.В ЕС също не искат да чуят за този газ. Само ние-верните слуги сме готови да си затрием природата, за чужди интереси.
« Последна редакция: Юли 14, 2011, 20:39:29 pm от bojinkata »

Неактивен Гален

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 814
Re:Шистовият газ
« Отговор #14 -: Юли 14, 2011, 22:04:14 pm »
А къде е екологичната оценка?

Само да решат и ще я вкарат в нормите тази оценка. Корумпирани майкопродавци да искаш.

Зелените нещо се изгубиха и никакви коментари от тях. 

Зелените са продукт на същите, които създадоха другите партии. Не им е свирнал Шорош/Сорос/, не са се разлаяли.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27