Автор Тема: Добър човек  (Прочетена 22655 пъти)

0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен алибаба

• Пишещ
  • Публикации: 794
Re:Добър човек
« Отговор #15 -: Юли 25, 2010, 13:16:30 pm »
Забивам "у лево" за да погледна въпроса, който дискутираме и от този ъгъл. Защото мш е интересно...как един човек, който си е живал сред близки и приятели като "добър" човек и се е ползвал с тяхното доверие после в друга обстановка се държи като чудовище. Как може да милва и да носи на конче своето дете, а чуждото да убива? И как става така? Може ли и зобщо за такъв човек да се каже, че е НЯКАКЪВ, добър, лош..какъвто и да е, след като действията му ще зависят от външни и случайни фактори. Това ми е интересно и това пиша. По темата е.

Неактивен konstantin2007

• Много Писал
  • Публикации: 2 256
« Отговор #16 -: Юли 25, 2010, 14:41:26 pm »
Ми..аз понеже не съм ставала свидетел някой мародер да носи на конче своето дете,а чуждотото да изнасилва и убива..та за това си мисля,че това е невъзможно.
Дори да изпитва някакви бащински чувства към своето дете..то те едва ли ще са продиктувани от"добро сърце"...по-скоро животински инстинкт и его,не и добра душа.Да не бъркаме понятията.

Неактивен old4

• Доста Писал
  • Публикации: 1 023
« Отговор #17 -: Юли 25, 2010, 15:23:07 pm »
Алооо момичетата, я стига с това черногледство ???
Добрият човек не е овчедушен  ;), овчедушен е страхливият човек.
Съжалявам old4, съществува забрана, която не ти позволява да публикуваш или изпращаш лични съобщения

Неактивен konstantin2007

• Много Писал
« Отговор #18 -: Юли 25, 2010, 15:25:02 pm »
Олд,погрешно си ме разбрал.

Неактивен old4

• Доста Писал
« Отговор #19 -: Юли 25, 2010, 15:35:13 pm »
Олд,погрешно си ме разбрал.

Ами ти написа това:
Цитат
Щото няма само"добри"..А и да си само"добър"(в смисълът който обикновено се влага в тази дума)граничи с.. де да знам..тъпотия,наивност,овчедушие...

А че ние не познаваме такива човеци, не означава че те не съществуват.

« Последна редакция: Юли 25, 2010, 16:10:43 pm от old4 »
Съжалявам old4, съществува забрана, която не ти позволява да публикуваш или изпращаш лични съобщения

Неактивен алибаба

• Пишещ
« Отговор #20 -: Юли 25, 2010, 16:45:20 pm »
Просто понятието "добър" е ....много, ама много относително.
Другият ми въпрос е за кого е добре да си добър. За самия теб, или за някой друг.Според мен това понятие са го измислили тези някои други. Да карат хората да се стараят да правят това и онова за да минат в тая категория. А това и онова е обикновено да са в услуга на същите тези дето са измислил това понятие. Ти им отдай енергията си, вниманието си, парите си, времето си и пр. и пр. пък за награда те ще те закичат с ордена "добър човек". 

Неактивен konstantin2007

• Много Писал
« Отговор #21 -: Юли 25, 2010, 16:52:52 pm »
Олд,айде да вземем един нагледен пример.Да речем,че аз съм всичко онова което според теб представлява"добър човек"..Знаеш..имам дете..Някой го напада с цел да отнеме живота му,и аз имам възможноста да спра този човек с цената обаче да го убия..Е,според теб какво трябва да се направи?Как би постъпил един добър човек?Дали ще остана добра,ако позволя на някой си да убие детето ми пред очите ми?А дали ще съм добра ако отнема живота на заплахата?Мм?

п.с.За мен да станеш свидетел на престъпление и да не се намесиш опитвайки се да го предотвратиш си е чиста проба,страх..малодушие.И това не би ме направило ДОБРА..Напротив..ставам съучастник на злото!!!Това,че трябва да сме кротки,хрисими,"добри",да не се борим и пр.си е промиване на мозъците.В библето може и да пише,като ударят по едната,да обърнеш другата,ама тва е си е с ясна цел..
Бог така е решил,не се бунтувайте ;D ..че така сте по-лесни за управление.
Доброто трябва да бъде разистентно на злото!Иначе самото то се првръща в ЗЛО.
« Последна редакция: Юли 25, 2010, 16:57:41 pm от konstantin2007 »

Неактивен ARRI

• Доста Писал
  • Публикации: 1 515
« Отговор #22 -: Юли 25, 2010, 17:05:49 pm »
НЕзабравяйте,че живеем в дуален свят.А това означава,че и ние сме такива.Нищите безсмислен казус :yes:.Няма само добри или само лоши хора,има ситуации,''филми'' .....или както искате го наречете,в които сме поставени.Добро и лошо,не може да бъде поставено в рамка.Ако децата ти са гладни,ще откраднеш,за да ги нахраниш.За тях,ти си добър човек.А за този,от когото си откраднал,си лош човек.
ЖИВОТЪТ  НА   БОГОВЕТЕ   Е  СЛЯПАТА  ВЯРА  НА  ОНЕЗИ, КОИТО  ИМ  СЕ  КЛАНЯТ !Тери Пратчет

Неактивен old4

• Доста Писал
« Отговор #23 -: Юли 25, 2010, 17:07:54 pm »
Олд,айде да вземем един нагледен пример.Да речем,че аз съм всичко онова което според теб представлява"добър човек"..Знаеш..имам дете..Някой го напада с цел да отнеме живота му,и аз имам възможноста да спра този човек с цената обаче да го убия..Е,според теб какво трябва да се направи?Как би постъпил един добър човек?Дали ще остана добра,ако позволя на някой си да убие детето ми пред очите ми?А дали ще съм добра ако отнема живота на заплахата?Мм?
Да ще си добра, добра Майка и Човек!
Цитат
Публикувано на: Днес в 05:05:49 Публикувана от: ARRI  
Вмъкни Цитат
НЕзабравяйте,че живеем в дуален свят.А това означава,че и ние сме такива.Нищите безсмислен казус .Няма само добри или само лоши хора,има ситуации,''филми'' .....или както искате го наречете,в които сме поставени.Добро и лошо,не може да бъде поставено в рамка.Ако децата ти са гладни,ще откраднеш,за да ги нахраниш
Бравос ARRI :hi:

Както пише Алибаба, добър човек е много общо понятие.
Може ли да кажем че добър човек е този който живее без злоба в сърцето си?
« Последна редакция: Юли 25, 2010, 17:21:02 pm от old4 »

Неактивен ARRI

• Доста Писал
« Отговор #24 -: Юли 25, 2010, 17:23:54 pm »
Цитат
Може да кажем че добър човек е този който живее без злоба в сърцето си, ше се съгласите ли със мен?

old4,съгласен съм с теб :hi:.Ама,ако някой ни ''шамароса'',мисля че не бихме запазили самообладание и добри чувства.
ЖИВОТЪТ  НА   БОГОВЕТЕ   Е  СЛЯПАТА  ВЯРА  НА  ОНЕЗИ, КОИТО  ИМ  СЕ  КЛАНЯТ !Тери Пратчет

Неактивен konstantin2007

• Много Писал
« Отговор #25 -: Юли 25, 2010, 17:28:09 pm »
Може ли да кажем че добър човек е този който живее без злоба в сърцето си?
:hi:

Неактивен алибаба

• Пишещ
« Отговор #26 -: Юли 25, 2010, 17:54:05 pm »
Казуса не е безсмислен, напротив, нали от там е тръгнало падението на човечеството - от дървото за познаване на доброто и злото.

Неактивен old4

• Доста Писал
« Отговор #27 -: Юли 25, 2010, 18:02:01 pm »
Цитат
Може да кажем че добър човек е този който живее без злоба в сърцето си, ше се съгласите ли със мен?

old4,съгласен съм с теб :hi:.Ама,ако някой ни ''шамароса'',мисля че не бихме запазили самообладание и добри чувства.
Ако сме виновни ... търпим, ако сме невинни без никаква злоба му сритваме задника, доколкото можем  ;).

Неактивен ARRI

• Доста Писал
« Отговор #28 -: Юли 25, 2010, 18:10:15 pm »
Казуса не е безсмислен, напротив, нали от там е тръгнало падението на човечеството - от дървото за познаване на доброто и злото.

Зависи,коя книга си чела ;).Явно в твойта пише това.И това е твоята истина за изначалното падение.Разбери,че доброто и злото са едно и също нещо,погледнато от различен ъгъл и ситуация.Всичко е двойнственно.Полярно.Всяко нещо има своята противоположност.Подобните и несходните неща са едно и също.Противоположните са идентични по природа,различават се само в степента си.Крайностите се допират. Всичките истини,са половинчати.Всички парадокси могат да се помирят.Всяко действие,независимо дали е добро,или лошо е в следствие на дадено обстоятелство.

Цитат
Цитат на: ARRI в Днес в 05:23:54
Цитат

old4,съгласен съм с теб .Ама,ако някой ни ''шамароса'',мисля че не бихме запазили самообладание и добри чувства.
Ако сме виновни ... търпим, ако сме невинни без никаква злоба му сритваме задника, доколкото можем  .

old4,ако сме виновни,ще търпим :yes:.А ако сме невинни,как ще го ''сритаме''?С любов,с доброта или с яд и злоба?
« Последна редакция: Юли 25, 2010, 18:15:19 pm от ARRI »

Неактивен old4

• Доста Писал
« Отговор #29 -: Юли 25, 2010, 18:29:18 pm »
Цитат
С любов,с доброта или с яд и злоба?
Ами по възможност с любов и доброта да го "напляскаш" ;)а ако не си в състояние, по добре е да избягаш не е срамно.

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27