Автор Тема: Кафето - колко е полезно или вредно ?  (Прочетена 57264 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен sidewinder

• Доста Писал
  • Публикации: 1 834
Re:Кафето - колко е полезно или вредно ?
« Отговор #105 -: Септември 25, 2010, 15:48:14 pm »
 :hi:

Само обосновки като тази на спорт-здраве4 са полезни. А не - "Вкусно ми е, пристрастен съм и затова го защитавам".
« Последна редакция: Септември 25, 2010, 15:49:15 pm от sidewinder »

Неактивен sidewinder

• Доста Писал
  • Публикации: 1 834
« Отговор #106 -: Септември 25, 2010, 15:51:26 pm »
именно, затова и е най добре да си купувате какао на зърна ( продава се в био магазините ) ...

Виждал ли си какаови зърна? Ми те са с големината на човешка длан. Кой ще се занимава да продава такова нещо и как ще го използваш после?...

Неактивен Спорт-Здраве4

• Доста Писал
  • Публикации: 1 242
« Отговор #107 -: Септември 25, 2010, 16:15:23 pm »
кафето на зърна също не е рафинирано и е полезно...

"Зелените кафеени зърна се нагряват в голям въртящ се барабан, след което започват да се трансформират. След около 5 до 7 минути на силна горещина, по-голяма част от влагата им се изпарява. Зърната пожълтяват и започват да миришат на пуканки. След около 8 минути в машината за печене, се случва „първото пукане”. Зърната удвояват размера си, като се напукват докато набъбват. Сега цветът им е светлокафяв. Много киселите и еднотипни нотки са доминиращи, докато по-комплексните вкусове на кафето все още не са се развили.Моментът, в който кафето се изсипва във ваната за охлаждане е незабравим...
...След 10-11 минути в пекарната, зърната достигат равномерен кафяв цвят и на повърхността на зърното започва да се появява масло. В този етап на печенето (различен за всяко кафе, но обикновено някъде между 11 и 15 минути), пълният вкусов потенциал на кафето започва да се разгръща в зърната, докарвайки всичките им качества до баланс...."

Хайде да започнем да задаваме въпроси, любимата ми част! =)

1.Защо във въртящ се барабан?
2.Какво значи "трансформират"?
3.Защо набъбват?
4.Кога се появяват киселите нотки и кога изчезват? Май кога и как изчезват е по-важен въпрос?
5.Какво означава комплексен вкус? Отъкде идва?
6.Защо се разваля този вкус и какво означава да се "развали"?
7.Какво е това масло, което излиза на повърхността? И какво става с това масло после?
8."...докарва всичките им качества до баланс...", моля !?

П.П.
10.Какво означава и какво представлява "ваната за охлаждане"?
11.Защо охлаждане?

Извинявай, ама на мене като мислещ човек това не ми прилича като да е за ядене.
« Последна редакция: Септември 25, 2010, 16:17:54 pm от Спорт-Здраве4 »

Неактивен Tangrata_

• Много Писал
  • Публикации: 2 433
« Отговор #108 -: Септември 25, 2010, 17:25:46 pm »
Е, те и дренките имат бая кисела жилка, ама стават за ядене. Дай да не издребняваме.

Защо във въртящ се барабан? Предполагам, че така се пече по-равномерно. Пуканките се пекат именно така. (а може би и всички видове ядки в промишлени пекарни. Да не мислиш, че някой ще ги бърка на ръка, както когато си пече човек домашен слънчоглед)

Защо удвояват размера си и се напукват, докато се пекат нямам идея, но предполагам е подобно на пуканките.

А за другите въпроси, предполагам някой експерт би ти дал смислен и изчерпателен отговор. Съмнявам се, обаче, че има във форума такива.

Чел съм, обаче, че наистина във вкуса на кафето има невероятно много нюанси, които променят своята сила в зависимост от сорта на кафето, колко е узряло, как точно и колко дълго е печено и тн.
Дегустаторите на кафе по трудност на задачата могат да се сравняват с дегустаторите на вино. Бтв, има си и такива професии.

Ето от тоя сайт ми е основното инфо.
http://www.espressoitaliano.org/eic_en.asp?lang=en
за съжаление е на англ и не ми се вади и превежда в момента.
Има доста интересна информация, особено за почитателите на еспресото.

Ето тук на същия сайт се продават и книжки:
http://www.espressoitaliano.org/eic_libri_en.asp?lang=en
Цитат
Espresso Italiano Tasting

Learn how to distinguish in a cup of coffee the merits of the beans it was made from, the expertise of the coffee roaster, the efficiency of coffee grinders and espresso machines, the skill of the barista: this is the aim of Espresso Italiano Tasting, the first book to be devoted to sensorial analysis and appreciation of the famous Italian beverage. Espresso Italiano Tasting is the sum-total of what has been done in more than ten years in the field of sensory evaluation of coffee by the International Institute of Coffee Tasters and the large number of experts that belong to it.

Espresso Italiano Tasting is written in a clear and concise way: how to taste coffee, the merits and possible defects of a cup of coffee ready for consumption, the tasting card and the method to use for correct sensory evaluation, the geography of coffee-growing and the production process, the art of blending and roasting, equipment and tips for preparing an excellent espresso.

Authors: Luigi Odello, Carlo Odello.

Available in: Italian, English, Spanish, Portuguese, Russian, German, French.

Price: 18,00 € + shipping fees.
Мисля тая книга би ти отговорила точно на въпросите, които задаваш.
И за киселата жилка, кога се появява, кога изчезва, кога колко я има,
също и за балансирания вкус и тн.
По принцип синтезирано го има и някъде из сайта, щото съм го чел, но едва ли е толкова подробно, колкото в тая книга.

Дам, намерих го.
Ей в тоя пдф е.
http://www.espressoitaliano.org/doc/EIC%20-%20Eng%20-%20LQ.pdf
Втория от тази страница: http://www.espressoitaliano.org/eic_cosa_en.asp?lang=en
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен woda

• Четящ
  • *
  • Публикации: 40
« Отговор #109 -: Октомври 24, 2010, 14:33:49 pm »
Благодаря на Спорт-Здраве за поредното му информационно наситено включване. Както винаги той е носител на информация за размисъл, подправена с доста слабоизвестни факти.
Колкото до кафето- не съм любител и едва ли ми се събира литър за целия ми живот.
То не е сред питиетата които са ми фаворити.
Колкото до какаото- харесвам го, но наскоро започнах да го консумирам в по-големи количества- до 40-50гр, на ден.
Ето малко информация за какаото отново от нета:
http://store.zemianazaem.com/index.php?route=product/product&product_id=58
Ето още една статийка за разните образи на какаото:
http://mandja.com/producti/kakaoto-recepti-istoria/all-pages

Мое мнение, че Какаото е полезно и аз лично предпочитам ползите му!
Дали продаваното в магазините е такова или инакво- кой би могъл да каже?
Производители много!
Иначе разтворено с мляко и подправено с мед- оказа се едно от любимите ми сладки неща, които според мен си ми носят и ползи.
Не са ми нужни нито вафли,нито шоколади, нито други "сладки" хубости!
Какаото, ми помага за по-безболезнен преход към по-малко зависим живот от "прелестите" на "цивилозованата" ни хранителна промишленост.
Бъдете Здрави!
« Последна редакция: Октомври 24, 2010, 14:36:52 pm от woda »
Светът е голям и спасение дебне отвсякъде!

Неактивен ceko26

• Четящ
  • *
  • Публикации: 8
« Отговор #110 -: Октомври 27, 2010, 09:59:29 am »
 Когато прочета статия първо се питам: - Кой има полза от написаното и какво цели?
 Когато някой ти каже това е много полезно и ти доказва с "научни иследвания" и след това плаща на медии да разпространяват масово "добрите" намерения на търговска корпорация, вече трябва да ви е ясно за какви ви мислят.
 Каква полза има някой да ви каже, че кафето е вредно освен да ви мисли доброто.
 „Пътят към ада е постлан с корпоративни парични средства, отпускани за научно-изследователска работа." -израза ми хареса.

Неактивен Tangrata_

• Много Писал
« Отговор #111 -: Октомври 27, 2010, 19:15:47 pm »
Започни да мислиш още няколко хода по-надълбоко, и тогава ще видиш много повече възможности.

Не че това, което казваш не би могло да е вярно, но далеч не е единствения възможен сценарий.

Напоследък масово сме свидетели на псевдо"Просветителска" литература, вероятно тайно спонсорирана от някого, целяща пълно объркване на масите, особено тия, дето се интересуват от различни и нестандартни неща.
В тая литература ти обясняват колко си лъган и подвеждан и тн, и рисуват някакви засукани сценарии.

Сега, по твоята логика, тия опашати лъжи трябва да са манна небесна, щото не преследват корпоративни интереси, и не само, че не ни убеждават да консумираме това и това, ами ни обясняват колко вредно е консумирането.
НО!
Привидно полезно, всъщност реално това е точно КОНСУМИРАНЕ, но консумиране на увлекателни лъгообразни истории, които служат да те омотаят още повече и да всеят хаос и страх във всяка ежедневна дреболия от живота ти.

Сега е популярна не истинската езотерика, а консуматорската езотерика.

А сега си помисли, да предположим, че кафето не е нито полезно нито вредно.
Имат ли някои хора с власт и пари интерес да публикуват хем статии за него, хем против него?
ИМАТ!
Докато ти намират залъгалка за мозъка, и "губи време" те имат интереса да пишат каквото си искат, дори и някакви "добронамерени" стати колко вредно е кафето.

Дори и могат да не пишат такива статии, но могат да пишат статии за това, колко полезно е кафето, но нарочно така да ги напишат, че ти да си кажеш "НА, виждате ли, всичко това е от коропративни интереси, всичко е лъжа в тая статия"
И пак да става комушмака и дърдорената фабрика.
А реално на тях им е все тая в какво вярваш, стига да е маловажно и несъдбоносно (някакво си кафе), и стига да си окупираш вниманието и ума с глупости, и да не те е грижа кой откъде и как краде пари или власт, и как може да го спреш.
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен ceko26

• Четящ
  • *
  • Публикации: 8
« Отговор #112 -: Ноември 08, 2010, 16:55:08 pm »
От това което написа разбирам, че е по-добре да не бях чел поста , а да прочета новините и да разбера кой е хванат с рушвет и да се замисля, че сигурно прикриват крупна далавера и ми замазват очите с рушветчия.
 Истината е една-никой няма нужда от кафе, каквото и да четете. Ескимоса не чете полезен или вреден е хладилника , а просто знае, че не му трябва.
Човек не може да живее без вода - няма статии за вреда от водата и никой не спори дали е полезна.
« Последна редакция: Ноември 08, 2010, 21:12:01 pm от Black Adder »

Неактивен Tangrata_

• Много Писал
« Отговор #113 -: Ноември 08, 2010, 19:26:23 pm »
Хм, ако си беше направил труда да прочетеш малко по-назад темата, щеше да видиш, че и аз смятам,че кафето не е "необходимо". Но това какво общо има със това дали е вредно или не!?
Аз не виждам пряка връзка.

Отделно, колкото и да не ти се вярва, има и статии за полезността и вредността на водата, по точно някои видове вода. Даже тъкмо има тема, "против" минералната вода. И тн.

Неактивен Дейзи

• Четящ
  • *
  • Публикации: 39
« Отговор #114 -: Ноември 08, 2010, 21:43:01 pm »
Гледам някои хвалят какаото.Четох някъде, че е замърсено с олово, защото в Африка, основно от където идвало,ако не се бъркам, масово ги сушат зърната на пътя, където минават автомобилите.Та май и за него отделна тема трябва да се направи.
http://www.wellsphere.com/healthy-eating-article/processed-chocolate-contains-dangerous-lead-concentrations-study-says/533819

А по темата пия нес кафе,май ще трябва на инка да мина...
« Последна редакция: Ноември 08, 2010, 21:44:21 pm от Дейзи »

Неактивен Hacko

• Доста Писал
  • Публикации: 1 007
« Отговор #115 -: Февруари 18, 2011, 17:43:16 pm »
Чай и кафе. Какво знаем за тези напитки?
Какво съдържат   бутилките "Студен чай?
Как    да  рязберем какво се съдържа в чая и кафето

НАУЧЕТЕ ОТ ТУК:  http://www.1tv.ru/sprojects_edition/si5789/fi7003

ВИДЕО: http://video.yandex.ru/users/tahyra/view/159/?cauthor=tahyra&cid=4

Неактивен Raw Deal

• Пишещ
  • Публикации: 922
« Отговор #116 -: Февруари 18, 2011, 19:05:13 pm »
А по темата пия нес кафе,май ще трябва на инка да мина...
Няма гаранция, че и в инката няма отрови. ;) Това, разбира се, важи за всички растения или продукти, произведени неизвестно как и къде. :P
Dreams are messages from the deep.

Неактивен Eon

• Много Писал
  • Публикации: 3 824
« Отговор #117 -: Февруари 18, 2011, 20:10:01 pm »
Дейзи, нес кафе недей да пиеш. Особено такова, което се продава в България.

Неактивен Дейзи

• Четящ
  • *
  • Публикации: 39
« Отговор #118 -: Февруари 18, 2011, 20:27:36 pm »
взимам евтинджоса -производство за Кауфланд, 200гр за 4 лв. Разлика не намирам с това на Нескафе. Ама почна да ми се гади от него(за което е виновен мъжът ми ;D), та май ще спра да пия кафе за известен период...

Неактивен Eon

• Много Писал
  • Публикации: 3 824
« Отговор #119 -: Февруари 18, 2011, 20:30:15 pm »
взимам евтинджоса -производство за Кауфланд, 200гр за 4 лв. Разлика не намирам с това на Нескафе. Ама почна да ми се гади от него(за което е виновен мъжът ми ;D), та май ще спра да пия кафе за известен период...

Недей, и това на Нескафе, и то не е добре. По добре си купи на зърна, да ти го смелят пред теб, ако искаш комбинирай 2-3 сорта докато си уцелиш вкуса и вземай само такова. Това са полуфабрикати, които минават през бог знае колко обработки и химии. И сигурно ги метат от пода, като се разсипят.

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27