Автор Тема: Кафето - колко е полезно или вредно ?  (Прочетена 57325 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен алибаба

• Пишещ
  • Публикации: 794
Re:Кафето - колко е полезно или вредно ?
« Отговор #90 -: Август 15, 2010, 20:01:37 pm »
Еми то...въпроса е докога ще го чувстваме като чуждо тяло  ;D

Като свикнем с присъствието му вътре в нас...почваме да възпяваме неговата полезност..тоест..сещате се какво правим  :blush:

Неактивен ALive

• Четящ
  • *
  • Публикации: 106
  • :::::::swwxe20a40:::::::::::::
« Отговор #91 -: Август 26, 2010, 13:14:35 pm »
Кафето дали е полезно? Стига да е с умереност  .
 :hi:
Сутрин без кафе ,оллл не ,не ,не .  8)
Кафето си е кафе .Полезното в него е чистия му природен произход .
Течността на кафето е богата с естествени антиоксиданти.
Антиоксидантите действат върху нащето настроението, има дори храни богати на антиоксиданти .  :hi:
ПП: Кафето е едно великолепно твореня на майката  земята  .Критики към него нямам !

Неактивен cccpkgb

• Малко Писал
  • **
  • Публикации: 269
« Отговор #92 -: Август 26, 2010, 19:23:54 pm »
Аз пък никога не съм имал нужда от кафе, независимо дали ставам в 3 нощес или 10 ч. сутринта. Обикновено пия някой път, когато съм навън и то по скоро по задължение че съм седнал в заведение, не толкова, че ми се пие и имам нужда от него.
Этот шоу-бизнес мама, папа Он будет с тобой или без Если ты послушаешь Камен

Неактивен fry

• Пишещ
  • Публикации: 547
« Отговор #93 -: Август 26, 2010, 21:27:11 pm »
Не е задължително, да пиеш кафе в заведение!Аз,например пия по 1-2 кафета на ден,но мога и без тях!Бях,спряла и цигарите заедно с кафето!Сега пак наново ???
« Последна редакция: Септември 26, 2010, 19:45:40 pm от Mirotvorec »

Неактивен fabio

• Четящ
  • *
  • Публикации: 23
« Отговор #94 -: Септември 22, 2010, 18:05:58 pm »
Кафето е изключително полезно, на първо место това е чист природен продукт, дар от природата сега кой може и кой не без кафе, отговора е ясен, всеки може. но не мисля, че вреди особено на хора с екстремно нисък пул и кръвно като мен. кафето е полезно за отделителната система помага да се освободим от излишно задържаната вода когато сме консумирали нещо много солено или сладко също така стимулира мозъка и кръвоносната система подобрява циркулацията. на мен специално 2ро кафе ми действа приспивно, тъй като почваш да губиш повече вода и от там ти пада и кръвното, затова е добре кафето да се консумира с добавка 1/2-1л вода. кафето също подпомага и метаболизма, и регулира кръвната захар. сигурно и мн други неща а сигурно е и вредно за някой, но все пак това е природен продукт и не мисля, че може да навреди :)
 друга интересна тема е друг стимулант КАКАО, той е извънредно мощен обикновенно след кафето изпивам 1 чаша с около 100гр како в нея много е полезно за "макарите"

Неактивен sidewinder

• Доста Писал
  • Публикации: 1 834
« Отговор #95 -: Септември 22, 2010, 19:52:21 pm »
Всичко, което консумираме идва от природата, но далеч не всичко е полезно да се консумира. Всички растения са прираден продукт, но много от тях са отровни.
« Последна редакция: Септември 26, 2010, 19:46:27 pm от Mirotvorec »

Неактивен fabio

• Четящ
  • *
« Отговор #96 -: Септември 22, 2010, 21:21:40 pm »
Така е, но кафето не е сред тях, нито кокаиновите и ефедриновите листа.
« Последна редакция: Септември 26, 2010, 19:47:25 pm от Mirotvorec »

Неактивен sidewinder

• Доста Писал
  • Публикации: 1 834
« Отговор #97 -: Септември 22, 2010, 22:16:15 pm »
Това добри аргументи ли са за теб да спреш с кафето?:

Eдна от целите на действащата глобална търговска система е да формира и обслужва потребности от най-разнообразни деградивни стимуланти и зависимости – това са химически капани, в които примаменият консуматор подлежи на обработка. Кофеиновият е един от тях и е вече сериозно разпространен, за да го оставим без сериозна дисекция. За да не бъдем хванати в тези капани или за да се освободим, трябва да сме информирани, да знаем как действат. Когато човек е информиран, има по-голяма вероятност да направи разумен избор.
И така, едни от средствата за масово въздействие в условията на настоящия социално-икономически ред, са капаните на зависимостта от химически субстанции (дрога). А един от най-маскираните и благоприличните е кофеиновият.

Кофеинът, съчетан със захарта, е най-популярният наркотик в света. Това е по силата на правилото, че колкото по-безобидна (най-вече по обществен статут) е една дрога, толкова е по-разпространена. Това много лесно може да се докаже, като се види световното разпространение на кофеиновите продукти – кафето, черният чай, шоколадът, кока-колата и други безалкохолни напитки, които го съдържат. Кофеин съдържат и много лекарства – за лечение на простуда, енуреза, мигрена, за премахване на мускулното напрежение, контрол на телесното тегло, поддържане на състояние на бодрост. Човекът на модерната цивилизация употребява така масово кофеин, че можем да го определим като ХОМО КОФЕИНИКУС. Кофеинови продукти се консумират по всяко време и от всички възрасти, за разлика от другите два разпространени наркотика – алкохола и никотина. Приятният вкус и не винаги явните отрицателни последствия от употребата на кофеинови продукти ги правят желани от хората, дори когато те са се отказали от другите популярни дроги като цигарите и алкохола.

Кофеинът има сложно, многообразно, понякога непредвидимо влияние. Новите научни изследвания за въздействието на кофеина върху мозъка разкриват, че той е странен стимулатор – потиска химичните вещества в мозъка, вместо да предизвиква „освобождаване” на някакви химични съединения. Според изследователите, кофеинът действа поради това, че прилича на химичното вещество аденозин, което се отделя от нервните окончания и възпрепятства невроните да изработват електрически импулси. Кофеинът, маскиран като аденозин, се настанява в клетъчните рецептори, като измества аденозина и не му позволява да потиска активнотта на мозъчните клетки. По този начин те остават в състояние на възбуда.
Обикновено при приема на кофеин се наблюдава състояние, напомнящо хипоманиакалност: повишена активност, приповдигнато настроение, прилив на сили, бодрост, по-ярки възприятия, ускорена мисловна и асоциативна дейност. Той оказва пряко стимулиращо влияние върху миокарда, тонуса на кръвоносната система, повишава стомашната секреция и обмяната на веществата.
Повечето дотук описани стимулиращи въздействия на кофеина създават впечатлението, че той е полезно или най-малкото не толкова вредно вещество.
Редовната и системна употреба на кофеин обаче води до множество странични ефекти. За някои от тях се говори, но не се казва цялата истина, защото тя е скрита в

Научно-информационната мъгла

спусната над планетата. Лутащи се в нея, обикновените консуматори трудно могат да се доверят на данните от научно-изследователската дейност на заинтересованата индустрия. Както казва Синтия Кроснън в „Омърсената истина”: „Пътят към ада е постлан с корпоративни парични средства, отпускани за научно-изследователска работа. Фирмите веднага спират потока от средства, ако изследванията не са в синхрон с желаните от тях резултати.” Затова и информацията за възможните вредни последствия от кофеина се преплита с данни за полезността му.

Какви са фактите?

1) Кофеинът е природен инсектицид – концентрирани дози водят до гибел на много насекоми и техните ларви
2) Неприятният вкус на кафето без захар е предупреждение да не нарушаваме законите на природата, пренепрегвайки инстинкта, който ни предпазва от отровни нещества
3) Кафето практически няма никаква хранителна стойност
4) Повечето хора изобщо не могат да функционират нормално без кафе – и дори не го осъзнават!
5) Според опити на британския специалист Джон О. Хънтър кофеинът е сред петте храни, които най-често предизвикват различни болестни симптоми
6) Кофеинът се свързва с редица страдания като ускорена сърдечна дейност, промяна в ширината на кръвоносните съдове, неравномерна коронарна циркулация, повишено кръвно налягане, аномалии при новородените, захарна болест, бъбречна недостатъчност, стомашни язви, рак на панкреаса, шум в ушите, треперене на мускулите, чувство на безпокойство, нарушен сън, храносмилателни смущения
7) Според Международната класификация на болестите, Х ревизия, на Световната Здравна Организация, кофеинът води до „психически и поведенчески разстройства”
8) Абстинентните симптоми включват интензивно главоболие, мускулно напрежение, тремор, силна раздразнителност, тревога, потиснато настроение, отпадналост, депресия, сънливост и са сравними с кокаиновата абстиненция!

Неактивен fabio

• Четящ
  • *
« Отговор #98 -: Септември 23, 2010, 03:12:15 am »
ами мога да ти кажа, че всички тия изследвания са също толкова истинни колкото и това, че кафето е най полезния продукт на света, абсолютни празни приказки и свободни съчинения. първо кой и как е бил изследван ? изследвания обект само на кафе ли е живял ? правили ли са изследвания преди и след прием на кафе ? този вид проучвания са безпочвени по причина, че не описват метаболитните и биохимични процеси и директния ефект. всичко е теория, иследвания обект може да конумира наденички на обяд с пържени картофки, за вечеря кюфтета от метро 2 кила ракия на закуска пържени филиики и после кафето дигало кръвното лол  :flag_of_truce:
 на мен лично ми влиае положително който има болно сърце и високо кръвно да не пие, но с пулс 55-58 сутрин и 60-90 кръвно  :unknown:

Неактивен sedere

• (sedere)
  • Пишещ
  • Публикации: 606
« Отговор #99 -: Септември 23, 2010, 11:44:24 am »
Добре до тук разбрах, че кафетата, които са като 3в1 и тем подобни въобще не са кафета. Те са вредни, а тези където се мелят от зърна и то пред теб са полезни, но не за всички. На мене не ми понася самата енергийност на кафето както и вкуса му.
Но както и да е на, който му харесва да го пие за него няма да има проблеми.
 :)
Преодолей робското подчинение и живей изцяло в настоящето.

Неактивен fabio

• Четящ
  • *
« Отговор #100 -: Септември 23, 2010, 15:33:40 pm »
именно, на  мен кафето не ми влияе по никакъв негативен начин, но и не пия повече от 1-2 на ден понеже много ми се доспива от него. но има хора с различен праг на чувствителност
 3 в 1 както и почти всички продукти на корпорацията Нестле са токсични тъй като използват изсушен глюкозо фруктозен сироп за подсладител + някаква суха сметана кой с неясен произход

а за КАКАото какво ви е мнението ? аз знам, че е супер храна ие екстремно ползено в натурален вид ( не тов в шоколада )

Неактивен Tangrata_

• Много Писал
  • Публикации: 2 433
« Отговор #101 -: Септември 23, 2010, 17:07:29 pm »
И аз съм чувал, че какаото е много полезно.
Май бие кафето по качества.

Нямам навик да консумирам какао, обаче.
А и не е особено разпространено.

В стандартен вид, насипно смляно, се продава само за сладкиши и обикновено в малки грамажи.
Има някакви нес-имитации, но не се знае колко е какаото в тях и колко захарта и другите работи.
Може да си потърся в нета рецепти или нещо подобно.
Интересно дали може точно като кафе да се вкарва в еспресо машина и да се пуска вода през него.
За съжаление, обаче никъде не се продава какао смелено точно с такава ситност.
Какаото за сладкиши е много ситно смляно, и не би било възможно да се ползва в еспресо машина.

Ето какво ми попадна:
сайт за купуване на какао
http://www.cacao-beans.com./
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен fabio

• Четящ
  • *
« Отговор #102 -: Септември 25, 2010, 04:26:28 am »
аз си купувам органично како на ИОН гръцко, много е приятно 1/2 пакетче го смесвам с 300-400мл топло мляко и половин лажичка мед, става богат наситен разтвор много приятно действие има. лошото е, че не може да спреш да ... лъскаш бастуна след това   ;D

Неактивен Спорт-Здраве4

• Доста Писал
  • Публикации: 1 242
« Отговор #103 -: Септември 25, 2010, 15:33:24 pm »
Я малко светлина върху това как се получава ВРЕДАТА на кафето и какаото.

По принцип какаото е полезно, само че това е някакво хвърчащо твърдение, което няма никаква връзка с реалността.

Защото в природата всяко нещо съдържа в себе си нужните ензими, които да го разградят и нужните вещества-носители, които да внесат в организма хранителната стойност.
Ако зърното се обели, и се смели, и стане бяло брашно, то е вредно... защото в обелката се съдържат нужните катализатори, които организмът ползва, за да усвои тази храна. И като се махнат, организмът не може вече да я усвои и тя се трупа по стените на дебелото черво.

Но това не означава, че брашното е вредно, полезно е и когато някой го пречете, започва да си купува какъв хляб? Бял хляб. Което е вредно.

За да ви стане ясно какъв боклук е кафето и какаото, ще разгледаме захарта като пример.

Сега някой ще каже "захарта е полезна". Естествено, че е полезна, но коя?

Плодовата захар! Като кажеш захар каква захар се разбира? Захар на кристали. Защо? Защото само нея я има на пазара.

Как се прави кристална захар:
Взима се плода. Извлича се плодовата захар (добавя се вреда). От нея се махат всички примеси, тоест извлича се захарният кристал (добавя се вреда). Обработва се с химикали за устойчивост (рафинира се) (добавя се вреда), може понякога да се облъчва и с радиация (често срещана практика за стерилизация) и се продава.

И какво става.

Когато плодовата захар попадне в тялото, тя веднага се усвоява като незаменима и безценна хранителна стойност.

Когато кристалната захар попадне в организма, тялото знае, че за да вземе една захарна молекула, ензимът трябва да я закачи чрез калции, желязо, мед, магнезии и още 5-6 минерала. Иначе ензимът не може да се свърже със захарната молекула, той обработва тази молекула посредством тях.

Плодовата захар има тези минерали закачени по външната страна на молекулата си, просто защото заради естественото химическо привличане тези минерали се лепят по молекулата на захарта.

Но в случая с бялата захар, която остава винаги чиста заради процеса на рафиниране, тялото трябва да добави в ензима тези минерали, за да усвои това, което сте си вкарали в стомаха. И откъде ги взима? Първо от минералните си запаси. После започва да взима тези минерали от вече съществуващи конструкции - взима желязо от кръвта, взима калции от костите и зъбите, фосфор също от зъбите и прочие... за да храносмели захарта.

И когато се храните с абсолютните боклуци (и о, забравих, когато пиете кафе, понеже в търговския си вид то пречи на усвояването на калция в организма) и тялото като цяло няма минерални резерви, и когато зъбът се лиши от достатъчно количество елементи от конструкцията си, става кариес.

Ето така става кариес, а не че захарта разяждала емайла видиш ли, докторски простотии.

Сега се връщаме на какаото. Отивате в джунглите на Америка и откъсвате едно какао и отивате в лабораторията и какво виждате:

Ползи за здравето

* В зърната на какаото се съдържа много полезно вещество - флаванол, който е в състояние значително да подобри кръвообращението в мозъка.
    * Какаото сваля кръвното налягане.
    * Ежедневната консумация на богата на флаваноли какаова напитка може да направи обратими животозастрашаващите увреждания на кръвоносните съдове, свързани с диабета.
    * Помага при хора с депресия или при предменструален синдром.

Странични ефекти и предозиране

Поради голямото съдържание на мазнини какаото не се понася добре от жлъчно и чернодробно болни, от страдащи от различни храносмилателни смущения (гастрити, ентероколити и др.). При употреба в по-големи количества какаото може да причини раздразване на лигавицата на стомаха, изразено по-силно у хора, които страдат от гастрит, заболявания на червата, черния дроб и жлъчните пътища. Доказано е, че 15 г какао на прах, разредено с 300 мл. вода, причиняват силна секреторна реакция от страна на стомаха. Ако същото какаово питие бъде приготвено с прясно мляко, то напуска по-бавно стомаха и дразненето е по-слабо.

Какаото съдържа висок процент оксалова киселина, поради което е неподходящо за хора, предразположени към образуване на оксалатни пясъци и камъни в бъбреците. Понякога причинява алергични смущения: копривна треска, екземи, мигрена, хемороидални кризи.

Както и да е... После отивате в уикипедия и там четете:

"За да се получи какао на прах, едрите плодове се подлагат на ферментация, след което се отделят семената. Последните съдържат 3% фосфати, 5% гуми и нишесте, 50% липиди, стероли (витамин В)/игнорирайте това, разпада се при загряване, така че все едно го няма, бел.а./, 8—10 % протеини, до 10% катехини, 1—2% алкало¬иди, антоциани и др.
След ферментацията семената се преработват фабрично/рафинират се, бел.а./, като се отстранява семенната обвивка, в която алкалоидът теобромин е 1%.
Останалата част представлява семенното ядро, което се смила, за да се получи паста; от нея по-нататък се произвеждат шоколади, бонбони, какаово масло и суров какаов прах.
Тъй като този суров какаов прах е неразтворим във вода, той се подлага на обработване с натриев хидрокарбонат/рафиниране, бел.а./, след което се добива какаов прах, означен като "екстра". При третиране на суровия прах с амониев карбонат/рафиниране, бел.а./ се получава прах с по-ниско качество — "златен". "

Този натриев хидрокарбонат е нашата безвредна сода за хляб. В случая тя се използва за да се скапе напълно и тотално какаовото химическо равновесие, за да може водата да стане активна спрямо него.
/също така това... нещо... остава без никакви мазнини след това, и ако не пише, че е обезмаслено, значи са добавени мазнини по познатия ни отвратителен начин/

И когато това нещо, което много отдавна не е какао, се сготви, тоест помогне му се за се доведе до разпад чрез термична обработка, вие чисто и просто можете да го заместите, като си разтрошите един въглен във вода и добавите малко захар.

Така че какаото е безусловно ВРЕДНО. Освен ако не сте открили по интернет завод за какао (в българия няма), който по случайност да предлага възможността да закупите суровина на едро - сурово какао, което да си знаете от сега е обработено вече, защото мазнините в него ще се скапят, докато го пренесат до завода, освен ако завода не е в америка или някъде не пише "ЕКО" какао, преди да влезе в рафинерията.

За кафето важи същото - ако си мислите, че вие сте първите индианци, които ядат какао, пият кафе и пушат тютюн без катран /в отношение 1:100!/, ще трябва да ви разочаровам. Европейци сте и сте изпуснали полезното виляние на тези неща с няколко века.
« Последна редакция: Септември 25, 2010, 15:42:13 pm от Спорт-Здраве4 »

Неактивен fabio

• Четящ
  • *
« Отговор #104 -: Септември 25, 2010, 15:48:02 pm »
именно, затова и е най добре да си купувате какао на зърна ( продава се в био магазините ) което е полезно :), кафето на зърна също не е рафинирано и е полезно, продават също и биологичен не рафиниран тютюн. тука в Америка ми предложиха едни индиански цигари ( американ спирит ) на кутията пише 100% не пристрастяващи цигари от естествен тютюн. бях доста скептичен но реших да опитам, резултата е палиш една цигара има почти същия вкус ( като малборо ) само че 1 цигара се пуши за 20мин не за 2, и ако  я оставиш изгазва, другия ефект е, напълно необясним аз като страстен пушач изгърмявам по 1 кутия на ден, но с тези паля 1 цигара и повече не ми се пуши 1 кутия с 20 цигари я пуших повече от седмица  :unknown: :unknown:

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27