Форум за конспирации, уфология и мистика.
Конспирации => Здравни конспирации => Темата е започната от: lokmar в Юни 02, 2010, 17:29:56 pm
-
Какви са вашите лични наблюдения за кафето ?
Очаквам вашите коментари и моля не поставате статии, няма смисъл. :hi:
-
Така поствен въпроса, веднага се сещам за оцветяванията по зъбите и езика.
-
Преди всичко човек може да живее без кафе. Това е поредната зависимост, която тресе света. Преди не си представях сутринта без горещо черно кафе. Откакто не пия, разбрах, че мога да съм бодър и без него. Кофеинизацията на човечеството единствено води до печалби на компаниите производителки на кафе.
Кафето е вредно с това, че подкислява организма, пречи за усвояването на желязото и извлича минералния състав на костите. За антиоксиданти не може да става дума в кафето. Всеки себеуважащ се изследовател по темата ще потвърди, че антиоксидантите се разграждат при високи температури. Не случайно всички любители на зеления чай препоръчват запарката да е с по-щадяща температура. Като мярка за това може да ви бъде усещането на топлината от чашата посредством ръката. Просто като хванете чашата, да можете да издържите на топлината, без да си я отдръпнете.
-
Всъщност знам на какво се подлагам когато люскам по 4 кафета на ден, но кафето ми е дало много. От 20 години пия всякакво кафе, каквото докопам и засега немога без кафе. Лошото е, че пазара е залян от боклуци. Най-много обичам Арабиките на джезве.
Може и без кафе но с него е по добре, стига да не се прекалява и да се избягва следобедното такова. Компенсирам с две чаши домашен айрян. Най-вредно е нес-кафето, блъска първо в черният дроб после в мозъка а ефекта е същият даже се губи. ::) От Турция преди си бях купил черен чай и до ден днешен така си стои в шкафа.
Пийте кафе да нямате бръчки, а и да ходите по редовно до WC-то. По възможност без сметана. ;)
-
Пийте кафе да нямате бръчки...
Аз
до сега
не съм видел
младолик човек
да пие кафе.
Но за сметка на това съм видял два вагона и половина отвратителни лелки, които са си докарали изражения като на смъртта с по чаша кафе на 3 часа.
-
;D Разбирам.
По скоро мнотонната работа, дертищата, безсънието, ЕГН- то, фасовете и всичко накуп ги е докарало тези им съсътояния, изражения и мимики. Кафето предполагам им е давало само настроение, бодрост и малко радост и наслада в така скучният им и еднообразен живот който сами са си избрали.
-
Не. То сякаш просто беше част от него.
-
http://www.sciencedaily.com/releases/2010/06/100602211940.htm
-
Да.
На много места из хорума е писано за кафето, но хайде пак.
От "Световната конспирация срещу здравето" на небезизвестиня автор - кафето блокира рецепторите за умората. Мозъкът не получава информация за нивото на измореност на организма и същия поддържа режим, подходящ за свежо състояние.
Тъй като това е крайно неадекватно, следват маса поразии. То е като да продължаваш да караш прегряла кола.
Аз тука не виждам някаква логична причина да се пие тва. На всичкото отгоре има много неща за пиене, ако някой търси тоя ефект. Това довежда нещата от нелогичност до абсурдност.
-
Много ме е срам :blush: защото пред мен стои чашата с поредното кафе...което изпих изобщо без да знам защо..докато писателствах във форума...и ми беше отвлечен ума от реалността, кафето ми влезна само...горе долу (моля без мръсни коментари)
Това, че кафето блокира центъра на умората в мозъка...вероятно е така, но май прави нещо още по-лошо.
То те ...стимулира да изразходваш много повече енергия, от тази, която е адекватна за момента, то те превъзбужда...
Например сутринта изпиваш едно кафе и започваш да се чувстваш като пред маратон или спортно усилие, но вместо това ти отиваш и сядаш зад едно бюро и цял ден седиш там...
Изхабил си енергия като за маратон на халос...без никаква нужда, като си подвел организма си здраво...а нищо чудно да ти се наложи в края на деня да пиеш хапче за сън...
-
Много от колегите ми, които се занимават с клетъчна биология и познават добре биохимизма на клетката, наричат кафето клетъчна отрова, защото действа на клетъчно ниво, а не на органно.
-
Е, хайде, едно кафе сутрин за разсънване... Аз повече от едно сутрешно не пия. Но без него не мога, с ниско кръвно съм и без кафето цял ден ме боли глава.
-
Между другото и захарта има подобно въздействие...като за предстояща физическа активност, пък да не говорим вече кафето+захар...
Спорт Здраве каза, че е като да караш прегряла кола, а то даже е още по-лошо - като да форсираш колата до прегряване, без да я караш даже...колата стои, а ти я форсираш...това до какво води? Май съединителят отива? Не съм шофьор де...
-
Е, хайде, едно кафе сутрин за разсънване... Аз повече от едно сутрешно не пия. Но без него не мога, с ниско кръвно съм и без кафето цял ден ме боли глава.
Боли защото си зависима, аз бях за около 15 дена с постоянно главоболие докато го спирах, имам инат като ..... и успях .
-
Аз тъкмо написах някъде (но май по погрешка го изпратих на лични на някого ..), че абстиненцията от кафето трае 3 дена.
Изпитано и проверено неколкократно.
Странно ми е, че говориш за 15 дена.
Самата абстиненция, с главоболието, дори до гадене...трае 3 дена, може би после навикът само остава...
-
А задавали ли сте си въпроса каква е надценката на тази напитка по заведенията? Много голяма, бих казал. Това е един от малкото артикули по заведенията, от които се печели най-много. Ами какво да ви кажа още... кафето е поредния стимулант за човека в сивото му ежедневие, който му прави живота "щастлив" за кратко (45мин).
-
А задавали ли сте си въпроса къде отива тая енергия, която се изпуска на халос от човека след поредния стимулант?
-
А задавали ли сте си въпроса къде отива тая енергия, която се изпуска на халос от човека след поредния стимулант?
При енергийните вампири, че къде другаде. ;D
-
На кой по-напред да отговоря?
Спорт-Здраве, аз съм например младолик и пия по МНОГО кафе. Горе долу към половин литър еспресо или 2, понякога 3 чаени чаши.
Разбира се може да съм въпреки кафето, а не поради ...
Мама Котка, правилно ти отговориха, всички странични ефекти, вкл болене на глава са поради пристрастяване. А няма и друг начин как да бъде. Природата все пак не ни е родила в комплект с кафето.
Али Баба, за какви 3 дена ми говориш?
Мойто изчистване от кафе (правил съм опити на въздържание) изисква към месец.
А ако съм пил няколко седмици силно кафе (например лаваца-роса (червена)) и са ме хванали тикове ... (това от години не се е случвало), тогава при 1-2 седмици на изчистване траят само намаляването на нервността и тиковете, а чак по-нататък се премахва и другото.
След 1-2 такива случки изцяло спрях червената лаваца от консумация и минах на синя.
Сега защо пия кафе ще пиша пак, че трябва да излизам и закъснях ...
Но не вярвам да е полезно ...
-
Точно отпивам глътка от петото за днес кафе. :flag_of_truce:
Првото бе микс на нескафета мока и 3 в 1. 200 мл.
Второто от кафе машината пред работа. около 80 мл.
Третото и четвъртото от закусвалнята отсреща - доста силно, ок .80 мл.
Петото пак от автомата - 30 ст. късо със захар.
Въобще не се чувствам прегрял. И така всеки ден. 8)
Десет полезни качества на кафето
Репутацията на кафето през годините е доста променлива величина. За това, дали е полезно или не, се чудят както любителите на тъмната напитка, така специалистите, които не спират да правят опити върху неговите положителни и отрицателни свойства. Въпреки това има достатъчно доказателства, че при определени условия и при много хора то може да бъде наречено лек стимулатор и дори антидепресант.
Група британски специалисти са изброили 10 от полезните качества на кафето, съобщава ВВС и допълва, че те трудно могат да бъдат оспорени. Наред с това обаче учените припомнят, че страстните любители на кафето не бива да прекаляват с него въпреки многобройните изследвания, доказващи ползата от употребата на 3 чаши дневно. Количеството действа напълно индивидуално на всеки индивид и в този смисъл напитката става непредсказуема.
1. Колкото е да е удивително, кафето се съчетава добре с алкохола. Доказано е, че любителите на спиртните напитки, които редовно пият кафе, рискуват в по-малка степен да развият цироза на черния дроб.
2. Кофеинът понижава риска от рак на кожата. Лосионите за тяло, съдържащи екстракт от кофеин и зелен чай, намаляват риска от развитието на злокачествени образувания.
3. 1-2 чаши кафе дневно повишават настроението и с това общото здравословно състояние. Това свойство се дължи на допамина – веществото, което според учените е отговорно за нашето привикване към употребата на кафе. Но с тази напитка не бива да се прекалява - известно е, че тези, които изпиват повече от 2 чаши кафе дневно, са по-податливи на пристъпи на паника.
4. Резултатите от ново изследване потвърждават, че кафето премахва мускулните болки след тежки и продължителни тренировки и в такива ситуации действа по-ефективно отколкото аспиринът.
5. Развенчана е и заблудата за това, че кафето нарушава сърдечната дейност. Според ново изследване 4-5 чашки дневно правят организма по-малко уязвим към различните сърдечносъдови заболявания.
6. Тези, които обичат кафе, не трябва да се тревожат за своята памет в напреднала възраст. След 60 години такива хора страдат по-малко от изгубване на паметта и влошаване на когнитивните функции.
7. Кафето подобрява и кратковременната памет. Учените предполагат, че вероятно това се дължи на стимулиращия ефект, който кафето оказва върху организма.
8. Кафето не предизвиква хипертония. При употреба на 1-2 чаши от ароматната напитка хората, които не пият редовно кафе, наистина временно повишават кръвното си налягане. Но това не са наблюдава при тези, които пият редовно кафе – вероятно заради привикването.
9. Кафето (при определени ситуации) е полезно дори за децата - през 1999 г. официално бяха одобрени кофеинови инжекции, които стимулират дишането при бебетата (в случай на внезапно спиране).
10. С помощта на кафето могат да се намалят посещенията при стоматолог. Но главното условие е кафето да се пие чисто – без захар и мляко. Печените кафеени зърна притежават способността да унищожават бактерията Streptococcus mutans, която е една от причините за образуването на кариеси.
От: http://doctoronline.bg/view_article.php?article_id=1988
П.С Къде ги тея енергиини вампири дайте ги тука да ги захраня.
-
Охохо, ти добре хрантутиш енергийния вампир...
Ми, че то много ясно, че няма да се чувстваш прегрял или да ти е зле...за да бъдеш подтикнат пак и пак и пак ...иначе нали ако се почувстваш зле след кафето ще го оставиш на секундата.
Танграта, това, което казваш за месец изчистване...е много интересно. Наистина ме заинтригува това. Аз бях чула или чела някъде, че трае 3 дена и при мен трае толкова.
3 дена и все едно никога през живота си не съм пила кафе. После започвам пак само и едниствено от...ей така, от..автопилота...някой път като ми се излиза от стаята, но не се сещам къде да ида отивам до кафе машината...пълна глупост.
Може би при всеки да е различно времето за изчистване, не знам...
-
Аха, при всеки е различно, имах само главоболие и нищо повече. :hi:
-
Аз спрях кафето, като се събудих една сутрин и пътувайки за работа си казах - "Я почакай малко!". Попитах се аз. Всяка сутрин ти като навито на пружина зайче отиваш до кафеавтомата и си изпиваш дозата. Следобед, отекчен или изморен от работа - още едно. Събудих се от съня на яве, дето има една дума и си дадох сметка, че това при мен, както и при повечето хора се е превърнало в дежурно действие всеки ден. Викам си я да заменя кафето с билков чай (без подсладители). И така всеки ден вместо кафе - чай. Лека-полека превъзмогнах липсата на кафето и сега ще стане една година откакто не съм пил. Най-интересното от всичко това е, че когато пиех кафе имах много повече нужда да го правя при най-малкия повод на отпадналост или сънливост, отколкото сега, когато то отсъства от менюто ми.
-
Да, проблема със стимулантите не е в отказването, а в започването отново..
Щом включиш на автопилот и те се възобновяват.
Аз по това разбирам, че пак съм на автопилот.
Щом тръгна към кафемашината и се казвам ОППА! Май пак спиме, а?
И ако продължа още малко и се запитам "И сега защо пак спиме, а"..."Ми защото пишем във форума", "И за какво пишем във форума?", "Ами за самосъзнанието, за осъзнаването, за истината..."
Хахахах ;D ;D ;D
Значи докато пиша във форума кой е хищникът и егрегорът и как да го разпознаем и изловим, той ми го......здраво ;D ;D ;D
-
Точно отпивам глътка от петото за днес кафе. :flag_of_truce:
Првото бе микс на нескафета мока и 3 в 1. 200 мл.
Второто от кафе машината пред работа. около 80 мл.
Третото и четвъртото от закусвалнята отсреща - доста силно, ок .80 мл.
Петото пак от автомата - 30 ст. късо със захар.
Въобще не се чувствам прегрял. И така всеки ден. 8)
От това което си описал се чудя, защо твърдиш че си пил кафе?
Пил си добре премерен коктейл до хранителни добавки и химични елементи.
По същата логика можеш да пиеш и чай на гранули.
Аз лично кафето съм го спрял от доста години и не виждам смисъл в неговата употреба, особено пък 'прехваленото' от Рап, поп-фолк и ТВ реклами, дето е кафе толкова, колкото и Данон е кисело мляко.
-
Аз не пия кафе и много от тези, които пият сутрин пред училище ме гледат като полезно изкопаемо. ;D
Веднъж реших да пробвам това кафе където доста хора му се наслаждават и им харесва от зависимостта им към него. Опитах го само една глътка и щях да се из повръщам, а ужким един където ги разбира кои видове кафета са добри и тн ми каза, че това е добро. Не знам тези хора как пият тази ПОМИЯ :o
-
Всяко вкусово усещане носи определена информация на мозъка за себе си. В еволюцията си сме развили способността да преценяваме кое е годно за консумация, според вкуса му. Например сладкото ни казва - изяж ме, ще ти дам енергия. Соленото ни казва, имам минерали и т.н. Обаче всички горчиви храни са предупреждавали предците ни за някаква опасност или потенциална вреда.
Питам се, защо днес ние консумираме горчиви храни и напитки, при положение, че горчивото е внушавало на предците ни "не ме яж (пий)", не ставам за ядене?
Излиза, че сме изградили резистентност към много горчиви храни. Кафе, бира и т.н.
-
Аз бира също не мога да пия гади ми се от нея. >:(
-
Нито кафе, нито бира понасям, вино пък ужас, такъв киселяк ми е. Само на билкови чайове карам и то често си ги правя различни. :)
Повечето хора са превърнали кафето като ритуал, гледайки от тези около тях и само да не изостанат по-назад. Има хора, които пък го пият заради ниско кръвно или някаква друга причина. И то си има своите полезни и неполезни страни.
-
След време да не отворите тема: "Чайът - колко е полезен или вреден?"
;D
-
След време да не отворите тема: "Чайът - колко е полезен или вреден?"
;D
Най-добре хората да сме на фотосинтеза, всичко е "вредно". Е изключвам консервантите и стабилизаторита от Е групата, които са много "полезни".
Кафето ви е било "вредно" ???
Всичко е въпрос на предпочитания.
-
След време да не отворите тема: "Чайът - колко е полезен или вреден?"
;D
Идеята не е лоша, нали за това е форум. ;D
-
Номера е, че си причинявате повече вреда от стреса кое е вредно и кое не е, и кое да се яде и кое не, отколкото от самите продукти.
-
Да така си е. Това го разбрах благодарение на H. за което му благодаря, но кафето не знам как може да бъде пито. :o Явно наистина се пристрастяваш към него.
-
Зависи от човека. Някои се пристрастяват, други не.
-
Аз не знам от кое е по-голям стреса, но ще ви кажа само, че хранителния спектър на човека не се е променял за последните 1000 години толкова, колкото за последните 50. Така че е хубаво да поразсъждаваме малко, кое от новите измислени в кавички храни не е поредния шедьовър на конспиративната мисъл на компаниите печалбари. Този пост важи и за темата - "А какво ДА ядем?".
-
Точно така!
Тожва СВРЪХизобилие от продукти просто налага човекът да спре и да реши КАКВО да избере.
Аз съм забелязала следното нещо - когато вляза в магазина (примерно във Фантастико)с намерението да "купя нещо за ядене", но без предварително да съм набелязала какво точно мви трябва....се получава, че първо се мотая бая време напред-назад, второ се набутвам с доста пари, а съм купила разни неща, половината от които не ми трябват.
Когаго вляза с ясното намерение какво ще купувам (първо, второ, трете...)аз директно отивам там където са продуктите, вземам ги и се оказва, че съм изхарчила много малко пари.
Това явление е много показателно, че при наличието на ОГРОМЕН брой неща, които те дърпат отвсякъде (не само хранителни), трябва сам да си изградил свои собствени критерии и да се ограничаваш само на това, което наистина ТИ ТРЯБВА и САМ искаш. Което ти е полезно, което си видял, че ти носи добри резултати.
Ако решиш да избегнеш стреса от правенето на избор....друг прави избора вместо теб...знаете кой нали?
-
:hi:
Позната ситуация до болка на много хора.
Малко офф топик. В интерес на истината, когато човек разбере кои са junk храните и започне да ги избягва, тогава и бюджета за храна ще започне да му стига. От личен опит го казвам.
-
Ммм, не мисля така.
Кофти храните - макдоналдс (хамбургери), безалкохолните,тестото, вафлите и т.н. са евтини, картофи (пържени например), олио, бяла захар.
хубавите храни - ядки,риба, чисто месо, плодове, зехтин са скъпи, че дори и някои зеленчуци.
-
Набутваш се когато не определяш съзнателно какво ти трябва..
-
Ммм, не мисля така.
Кофти храните - макдоналдс (хамбургери), безалкохолните,тестото, вафлите и т.н. са евтини, картофи (пържени например), олио, бяла захар.
хубавите храни - ядки,риба, чисто месо, плодове, зехтин са скъпи, че дори и някои зеленчуци.
Така е, съгласен съм. Но когато човек започне да се храни с храни с висок биопотенциал, той започва да яде по-малко. Не съм ли прав? Един личен пример. Хляба, който си пека сам вкъщи с пълнозърнесто брашно и без подобрители и консерванти ми стига на мен и жена ми за една седмица - 1 кг. е. Питай хората, които ядат онзи белия, пухкавия колко изяждат от него. За едно семейство два свършват на ден. Така че има много резон в това да почнем да подбираме храните и да се откажем от джънк подобните.
-
Не е по темата за кафето, но би ли споделил откъде си набавяш пълнозърнесто брашно?
Истинско.
-
Не е по темата за кафето, но би ли споделил откъде си набавяш пълнозърнесто брашно?
Истинско.
Грахам. Има го почти навсякъде.
http://www.titbg.com/index.php?main_page=product_info&cPath=68&products_id=207
Да, не са по темата и предишните ми няколко поста. Може да се преместят в "А какво да ядем"
-
Аз не пия кафе и много от тези, които пият сутрин пред училище ме гледат като полезно изкопаемо. ;D
Веднъж реших да пробвам това кафе където доста хора му се наслаждават и им харесва от зависимостта им към него. Опитах го само една глътка и щях да се из повръщам, а ужким един където ги разбира кои видове кафета са добри и тн ми каза, че това е добро. Не знам тези хора как пият тази ПОМИЯ :o
Определено не знаеш какво по-точно кафе да пиеш. А този, който се е изкарал като разбирач няма никаква гаранция, че наистина е такъв.
Наскоро си говорих с някой, който твърдеше, че е супер спец по кафетата, а като му изредих 5-6 марки кафе с различните им вкусови качества, и различните ми лични предпочитания към тях се оказа, че не е чувал нито една (а са най-известните). Отделно от това като му заговорих за различни модели еспресо машини, мощността на помпите им и други дреболии пак замига на парцали и взе да обяснява, че не пиел такова "еспресо", ами онакова, от кубинските кафеварки ...
Та всеки се пише специалист ...
За мен най-доброто кафе си остава дълго (може двойно) еспресо с доста бита сметана, която може да разбъркаш. На някои места му казват капучино (на други под 'капучино' се разбира нещо съвсем друго). В северна америка му казват (лонг) еспресо кампана. Може и малко канела и 2-3 пакетчета кафява захар. Ако няма, тогава обикновена. А най-предпочитани (в този ред) са ми сегафредо, Или, лаваца, лазарин или като цяло кафе арабика. Отделно сегафредото се дели на 3-4 подвида, като най-добро беше най-скъпото, не помня кое име. В Била ги има.
Та sedere, иди някъде, където предварително се знае, че е хубаво кафето и опитай капучиното (еспресо с бита сметана). В София не съм бил много отдавна и не се сещам за конкретно място, с изключение на сладкарница "Романс" в Симеоново. Не е най-доброто, но определено не е и най-лошото място за кафе. Там имат лаваца. Тя малко накиселява и може и да не ти хареса. Просто такъв и е вкуса. Потърси сегафредо. То има по-шоколадов вкус. И непременно сложи захар и сметана.
-
Предпочитам чиста Lavazza, без захар и без сметана. :)
Иначе ако някой пие Nescafe/Jаcobs на гранули или производните им 3 в 1, 5 в 6, 7 в 10, да знае, че това не е кафе :)
-
Кафето възниква като напитка в източна Африка и Йемен, където водата е много гадна, мерише на тиня, горчива е на вкус и даже се усещат песъчинки. Местните са избретили метод да я подправят с кафе за да за премахнат тинестата миризма и гадногорчивия вкус и като слагат кафетоо при интензивно бъркане утайкат абсорбира песъчинките във водата. Всеки път когато видя чаша ароматно кафе с "превъзходен вкус" се сещам за африканската вода
:drinks:
Да им е сладко на консумиращите!
-
Мерси ;D
-
Ех...аз вече го изпих..отивам да повърна :bad:
-
Въобще нямам никакво такова намерение. ;D
Който иска да не пие, тъкмо ще остане повече за мен. ::)
-
Кафето е диуретик и тези, който го консумират, а в същото време нямат навик да пият достатъчно течности, си навличат хронична дехидратация.
-
Аз си пия и по 2 литра водичка с него.
-
Правя временна пауза - вече 2ри ден съм без кафе.
Да видим до кога ще изкарам.
-
Който иска да се откаже съзнателно от кафето, трябва да го замени с безвредна алтернативна напитка или с една хладка чаша вода след ставане.
-
Аз пия сутрин мед разтворен в хладка вода. И действа много добре. :)
-
Какви са вашите лични наблюдения за кафето ?
Очаквам вашите коментари и моля не поставате статии, няма смисъл. :hi:
Обожавам го.
Чувствам се прекрасно :)
Тялото ми го обича.
Не зная какво казват масмедиите по темата, и нямат отношение към личната ми перцептуална реалност.
Не налагам отношението си и не прокламирам употребата на кафе !
-
Интерсно дали ако попиташ един наркоман "как ти действа наркотика?" няма да рече "Прекрасно! Действа ми невероятно! Тялото ми го обожава, обича го просто!И го ИСКА...ИСКАААА..." ;D ;D ;D
-
Аз съм чувал хора, които от няколко месеца наркотик умират. Но хора, които пият няколко месеца кафе и да умрат не съм чувал. Освен ако не ги блъсне автобуса от София за Варна.
Не е уместно сравнението. В крайна сметка всеки, който иска нека си пие кафето, който не иска да не го пие. Няма нужда от спорове според мен. Безмислено е.
-
И аз пия кафе, но правейки го си знам, че съм си чиста проба кафе-наркоманка. Гледам да съм честна пред себе си и да наричам нещата с точните им имена.При това знам от опит, че за три дена мога да го спра без проблем. Така, че това, че продължавам да го пия е чиста проба безотговорност и някаква инерция.
По същата причина най-вероятно не върша хиляди други неща, които знам, че мога, знам дори как, ама....ей така от някаква безотговорна интертност не правя...защото..не се умира от това...
-
То и затова много леки наркотици не са забранени, защото последствията за организма от действието им са незабележими в един къс интервал от време.
-
Ако се научим да се учим от дребните неща, малките и уж незабележимите....няма да има нужда да идват големите...от които се умира :)
-
Да си кажа честно, ако трябва да пия кафе без захар и/или мляко ще повърна :bad: за това и не пия кафе, предпочитам някоя напитка която съдържа какао (органично при това) а и със сигурност има алтернативни източници на енергия.
Еdit: истинското кафе е чудесен ексфолиант за тяло :P.
-
Пак се пропих .... с кафе.
Спирането на кафето за седмица-две ми действа невероятно благотворно. Може би за да се изчисти организма (това може би става сравнително бързо) и да си почине нервната система(а това по-бавно).
После пак е голям кеф! :blush:
(скоро пак може да опитам да го спра)
-
Два факта, които научих наскоро:
- Кафето се изчиства от организма от черния дроб за 6 часа.
- Едно кафе и една цигара, приети заедно, се равняват като амортизация на организма все едно човек да кара велосипед 2 километра срещу вятъра.
-
... Добре, че не карам велосипед !!! .... и не пуша ... :blush:
-
амортизация на организма все едно човек да кара велосипед 2 километра срещу вятъра.
Ми то хубаво, че и аз не карам велосипед срещу вятъра... да не вземе да ми се амортизира организма. Викам си да спра и спорта, че тогава също се амортизира доста. Пустия му организирам, само ше лежа и ще ям. ;D
-
Тук е станало леко недоразумение. Амортизира - има се предвид разход на жизнени сили и енергия.
-
sidewinter, дори и това да е :) пак не виждам проблем.
То за това е тялото, да изразходва жизнени сили и енергия.
-
Липсва думичката "напразно" или "на халос". Изразходваш МНОГО повече енергия отколкото е нужно. Все едно си подлъгваш организма да се готви за яко усилие, но после не правиш нищо, а енергията ти е изразходвана.
-
Липсва думичката "напразно" или "на халос". Изразходваш МНОГО повече енергия отколкото е нужно. Все едно си подлъгваш организма да се готви за яко усилие, но после не правиш нищо, а енергията ти е изразходвана.
Ето кой може да чете между редовете. :hi: ;)
-
side, аз още отначало знам какво искаш да кажеш :)
ама викам да драсна един ред, че така написано отстрани да видиш как изглежда ;)
-
Много обичам кафе, обаче истинско, чисто, черно, без глезотии като мляко, захар и т.н. Иначе много ме кефи бариста, но само да го гледам:) И евентуално да се науча да го приготвям.
Ако се пият до две кафета ефекта е положителен - дозата прави отровата. Разбира се има и различни организми. Аз лично нямам проблем да не пия кафе, пробвала съм, и без това пия само по 1 на ден. Може и 2, ама рядко. Иначе има хора дето се наливат като ненормални с кафе и това вече е болестно състояние.
И пак - ДОЗАТА ПРАВИ ОТРОВАТА.
Едно кафе е доста по-полезно от 1 вафла примерно. Обаче я секи да си признае, че отвреме на време смушва по нещо сладичко. Тука прочетох какви ли не глупости за опасностите от кафето. Абе осъзнайте се бе хора.
-
Hound Dog, нормално е. Има хора, които ще говорят против кафето има и други, които са за него.
Не виждам проблем, който иска да си го пие, а който не иска да не го пие. Но вече налагането на мнение е нещо съвсем друго, което не трябва да става.
-
Кафето е част от въвеждащите и умишлено легални наркотици (а те са: кафе, цигари, алкохол, захар...).
Както са казали мъдреците: "Можем да ви покажем пътя, но няма да ви носим по него."
-
Алкохола, тютюна и кафето са познати от много години. Ама наистина МНОГО. Както и много други опиати. Това, което се продава в магазина, вече си е полу-синтетика, но прави разликата.
А захарта си е чиста отрова. Съгласна съм.
-
Само да вметна ,че при пурите не се цели да си набавиш дозата никотин ,а се стреми да се погълне колкото се може по-малко никотин.При тях се цени аромата на дима.
-
Кафето е част от въвеждащите и умишлено легални наркотици (а те са: кафе, цигари, алкохол, захар...).
Както са казали мъдреците: "Можем да ви покажем пътя, но няма да ви носим по него."
Алкохола, тютюна и кафето са познати от много години. Ама наистина МНОГО. Както и много други опиати. Това, което се продава в магазина, вече си е полу-синтетика, но прави разликата.
А захарта си е чиста отрова. Съгласна съм.
Колко много може да са?! И трите започват да се използват масово около 17 век. Алкохола наистина е много стар (хиляди години), но това не пречи де използва за целенасочено упиване на населението.
-
С голямо извинение, ще заявя, че сте мега заблудени. Колко от вас са чували, за конспирация вътре в конспирацията. Поразсъждавайте!
Кафето има дължина на излъчване 51см. по Лесур, а това го прави добър протектор на рака и др. болести. Във филма "Теория на конспирацията", Мел Гибсън казва, ".., а кафето е приятел на човека". Истините се прокарават в доста холивудски филми, но малцина имат очи и уши за тях. Кафето е вредно, само ако се прекали, а това важи са всичко. Да взема да отворя една тема " Отровата, наречена Кислород" и да оплюя това, което ни държи живи, защото някой си учен недоучен, "открил", че кислорода, образува много вредни съединения в тялото. :lol:
-
С голямо извинение, ще заявя, че сте мега заблудени. Колко от вас са чували, за конспирация вътре в конспирацията. Поразсъждавайте!
Кафето има дължина на излъчване 51см. по Лесур, а това го прави добър протектор на рака и др. болести. Във филма "Теория на конспирацията", Мел Гибсън казва, ".., а кафето е приятел на човека". Истините се прокарават в доста холивудски филми, но малцина имат очи и уши за тях. Кафето е вредно, само ако се прекали, а това важи са всичко. Да взема да отворя една тема " Отровата, наречена Кислород" и да оплюя това, което ни държи живи, защото някой си учен недоучен, "открил", че кислорода, образува много вредни съединения в тялото. :lol:
Това за кислорода е така. Една от хипотезите за клетъчната смърт е че свободните кислородни радикали нанасят големи поражения на мембранните структури на клетката и след време тя губи възможност да се поправя. От там идва и необходимостта да взимаме антиоксиданти.
Можеш ли да кажеш коя е референтната доза кафе за всеки човек персонално. Какво значи "само ако се прекали"? За мен дори едно кафе всеки ден вече е прекалено. И нормално ли е да пиеш нещо, което ще те кара да си изпикаваш калция и минералния състав на костите.
-
Можеш ли да кажеш коя е референтната доза кафе за всеки човек персонално. Какво значи "само ако се прекали"? За мен дори едно кафе всеки ден вече е прекалено. И нормално ли е да пиеш нещо, което ще те кара да си изпикаваш калция и минералния състав на костите.
Ще си изпикаеш калция, ако нямаш Бор в организма или недостиг на Магнезий. Важно е как си се хранил като дете, как са те кърмили, като бебе и как се храниш сега. Хората ядат боклуци,пък после кафето им виновно. Кафето е полезно, ако сте разумни. Дозата всеки да си е определи сам за себе си.
-
Абсолютно подкрепям. Баш кафето е най-голямата отрова. Отрова е като му сложиш захар или мляко. Иначе е благинка.
-
Допълнение към предишното ми мнение
Бор (Boron) е неметален елемент, който трябва да присъства в човешката диета. Бор (Boron) подпомага метаболизма на калций, магнезий, фосфор, мед и витамин D. Борът подпомага за доброто здраве на ставите и костите. Изследвания показват, че при прием на Бор (Boron) се намалява загубата на калции чрез урината. Това води до заключението, че той подпомага запазването на костната маса с възрастта. Бор (Boron) намалява риска от остеопороза, остеоартрит и ревматоиден артрит.
http://www.pumpbg.com/index.php?route=product/product&product_id=699 (http://www.pumpbg.com/index.php?route=product/product&product_id=699)
-
http://fema-bg.com/index.php?m=1267
http://gotvach.bg/n5-9544-12_неоспорими_ползи_от_кафето
http://gotvach.bg/n5-8988-Обедното_кафе_ви_пази_от_диабет
http://gotvach.bg/n5-8713-Кафето_било_по-полезно_от_плодовете
-
Няколко статии - "колко е добро кафето"
Аха значи трябва да го пия всеки ден! "Обедното_кафе_ви_пази_от_диабет" - аха, значи и на обед трябва да пия кафе.
Ми две кафета всеки ден, според мен е свръх доза...
-
Няколко статии - "колко е добро кафето"
Аха значи трябва да го пия всеки ден! "Обедното_кафе_ви_пази_от_диабет" - аха, значи и на обед трябва да пия кафе.
Ми две кафета всеки ден, според мен е свръх доза...
Ами то както противниците на кафето дават няколко статии - "колко е зле кафето" така и аз :)
А и аз просто пуснах статии да се види и другата гледна точка. Ти ако искаш недей да пиеш кафе, всеки си решава сам за себе си.
-
Всеки си мисли, че решава сам за себе си :) а всъщност неможе.
Аз лично спирам кафето и се пристрастявам пак много лесно. За 3-4 дена става цикъла.
Сега не пия кафе, освен ако не почуствам че ще ми дойде добре (да повдигне кръвното малко, да се подготвя за физически труд сутринта и др.) През 1-2 дена пия по едно мини-кафенце.
-
Ето още една статия за кафето: http://dieti.net/kafe/
-
Почни да пушиш такива пури: http://www.bgwineshop.com/macanudo-prince-philip-maduro.html
след време няма да имаш пари за кафе. ;D
-
Злоупотреба с кафе, черен чай и кока-кола
http://www.dar-center.com/article/?article=577
Вредата от кафето се определя от гените
http://science.actualno.com/news_44199.html
-
Като се замисли човек,всичко което ядем и пием вече е отровно :DНе се лишавам от нищо,един живот живея :hi:
-
Малко офтопик е и е грубо, но ще го кажа все пак. :)
Това, че са ни го набили вече, не означава че не трябва да го вадим.
-
Еми то...въпроса е докога ще го чувстваме като чуждо тяло ;D
Като свикнем с присъствието му вътре в нас...почваме да възпяваме неговата полезност..тоест..сещате се какво правим :blush:
-
Кафето дали е полезно? Стига да е с умереност .
:hi:
Сутрин без кафе ,оллл не ,не ,не . 8)
Кафето си е кафе .Полезното в него е чистия му природен произход .
Течността на кафето е богата с естествени антиоксиданти.
Антиоксидантите действат върху нащето настроението, има дори храни богати на антиоксиданти . :hi:
ПП: Кафето е едно великолепно твореня на майката земята .Критики към него нямам !
-
Аз пък никога не съм имал нужда от кафе, независимо дали ставам в 3 нощес или 10 ч. сутринта. Обикновено пия някой път, когато съм навън и то по скоро по задължение че съм седнал в заведение, не толкова, че ми се пие и имам нужда от него.
-
Не е задължително, да пиеш кафе в заведение!Аз,например пия по 1-2 кафета на ден,но мога и без тях!Бях,спряла и цигарите заедно с кафето!Сега пак наново ???
-
Кафето е изключително полезно, на първо место това е чист природен продукт, дар от природата сега кой може и кой не без кафе, отговора е ясен, всеки може. но не мисля, че вреди особено на хора с екстремно нисък пул и кръвно като мен. кафето е полезно за отделителната система помага да се освободим от излишно задържаната вода когато сме консумирали нещо много солено или сладко също така стимулира мозъка и кръвоносната система подобрява циркулацията. на мен специално 2ро кафе ми действа приспивно, тъй като почваш да губиш повече вода и от там ти пада и кръвното, затова е добре кафето да се консумира с добавка 1/2-1л вода. кафето също подпомага и метаболизма, и регулира кръвната захар. сигурно и мн други неща а сигурно е и вредно за някой, но все пак това е природен продукт и не мисля, че може да навреди :)
друга интересна тема е друг стимулант КАКАО, той е извънредно мощен обикновенно след кафето изпивам 1 чаша с около 100гр како в нея много е полезно за "макарите"
-
Всичко, което консумираме идва от природата, но далеч не всичко е полезно да се консумира. Всички растения са прираден продукт, но много от тях са отровни.
-
Така е, но кафето не е сред тях, нито кокаиновите и ефедриновите листа.
-
Това добри аргументи ли са за теб да спреш с кафето?:
Eдна от целите на действащата глобална търговска система е да формира и обслужва потребности от най-разнообразни деградивни стимуланти и зависимости – това са химически капани, в които примаменият консуматор подлежи на обработка. Кофеиновият е един от тях и е вече сериозно разпространен, за да го оставим без сериозна дисекция. За да не бъдем хванати в тези капани или за да се освободим, трябва да сме информирани, да знаем как действат. Когато човек е информиран, има по-голяма вероятност да направи разумен избор.
И така, едни от средствата за масово въздействие в условията на настоящия социално-икономически ред, са капаните на зависимостта от химически субстанции (дрога). А един от най-маскираните и благоприличните е кофеиновият.
Кофеинът, съчетан със захарта, е най-популярният наркотик в света. Това е по силата на правилото, че колкото по-безобидна (най-вече по обществен статут) е една дрога, толкова е по-разпространена. Това много лесно може да се докаже, като се види световното разпространение на кофеиновите продукти – кафето, черният чай, шоколадът, кока-колата и други безалкохолни напитки, които го съдържат. Кофеин съдържат и много лекарства – за лечение на простуда, енуреза, мигрена, за премахване на мускулното напрежение, контрол на телесното тегло, поддържане на състояние на бодрост. Човекът на модерната цивилизация употребява така масово кофеин, че можем да го определим като ХОМО КОФЕИНИКУС. Кофеинови продукти се консумират по всяко време и от всички възрасти, за разлика от другите два разпространени наркотика – алкохола и никотина. Приятният вкус и не винаги явните отрицателни последствия от употребата на кофеинови продукти ги правят желани от хората, дори когато те са се отказали от другите популярни дроги като цигарите и алкохола.
Кофеинът има сложно, многообразно, понякога непредвидимо влияние. Новите научни изследвания за въздействието на кофеина върху мозъка разкриват, че той е странен стимулатор – потиска химичните вещества в мозъка, вместо да предизвиква „освобождаване” на някакви химични съединения. Според изследователите, кофеинът действа поради това, че прилича на химичното вещество аденозин, което се отделя от нервните окончания и възпрепятства невроните да изработват електрически импулси. Кофеинът, маскиран като аденозин, се настанява в клетъчните рецептори, като измества аденозина и не му позволява да потиска активнотта на мозъчните клетки. По този начин те остават в състояние на възбуда.
Обикновено при приема на кофеин се наблюдава състояние, напомнящо хипоманиакалност: повишена активност, приповдигнато настроение, прилив на сили, бодрост, по-ярки възприятия, ускорена мисловна и асоциативна дейност. Той оказва пряко стимулиращо влияние върху миокарда, тонуса на кръвоносната система, повишава стомашната секреция и обмяната на веществата.
Повечето дотук описани стимулиращи въздействия на кофеина създават впечатлението, че той е полезно или най-малкото не толкова вредно вещество.
Редовната и системна употреба на кофеин обаче води до множество странични ефекти. За някои от тях се говори, но не се казва цялата истина, защото тя е скрита в
Научно-информационната мъгла
спусната над планетата. Лутащи се в нея, обикновените консуматори трудно могат да се доверят на данните от научно-изследователската дейност на заинтересованата индустрия. Както казва Синтия Кроснън в „Омърсената истина”: „Пътят към ада е постлан с корпоративни парични средства, отпускани за научно-изследователска работа. Фирмите веднага спират потока от средства, ако изследванията не са в синхрон с желаните от тях резултати.” Затова и информацията за възможните вредни последствия от кофеина се преплита с данни за полезността му.
Какви са фактите?
1) Кофеинът е природен инсектицид – концентрирани дози водят до гибел на много насекоми и техните ларви
2) Неприятният вкус на кафето без захар е предупреждение да не нарушаваме законите на природата, пренепрегвайки инстинкта, който ни предпазва от отровни нещества
3) Кафето практически няма никаква хранителна стойност
4) Повечето хора изобщо не могат да функционират нормално без кафе – и дори не го осъзнават!
5) Според опити на британския специалист Джон О. Хънтър кофеинът е сред петте храни, които най-често предизвикват различни болестни симптоми
6) Кофеинът се свързва с редица страдания като ускорена сърдечна дейност, промяна в ширината на кръвоносните съдове, неравномерна коронарна циркулация, повишено кръвно налягане, аномалии при новородените, захарна болест, бъбречна недостатъчност, стомашни язви, рак на панкреаса, шум в ушите, треперене на мускулите, чувство на безпокойство, нарушен сън, храносмилателни смущения
7) Според Международната класификация на болестите, Х ревизия, на Световната Здравна Организация, кофеинът води до „психически и поведенчески разстройства”
8) Абстинентните симптоми включват интензивно главоболие, мускулно напрежение, тремор, силна раздразнителност, тревога, потиснато настроение, отпадналост, депресия, сънливост и са сравними с кокаиновата абстиненция!
-
ами мога да ти кажа, че всички тия изследвания са също толкова истинни колкото и това, че кафето е най полезния продукт на света, абсолютни празни приказки и свободни съчинения. първо кой и как е бил изследван ? изследвания обект само на кафе ли е живял ? правили ли са изследвания преди и след прием на кафе ? този вид проучвания са безпочвени по причина, че не описват метаболитните и биохимични процеси и директния ефект. всичко е теория, иследвания обект може да конумира наденички на обяд с пържени картофки, за вечеря кюфтета от метро 2 кила ракия на закуска пържени филиики и после кафето дигало кръвното лол :flag_of_truce:
на мен лично ми влиае положително който има болно сърце и високо кръвно да не пие, но с пулс 55-58 сутрин и 60-90 кръвно :unknown:
-
Добре до тук разбрах, че кафетата, които са като 3в1 и тем подобни въобще не са кафета. Те са вредни, а тези където се мелят от зърна и то пред теб са полезни, но не за всички. На мене не ми понася самата енергийност на кафето както и вкуса му.
Но както и да е на, който му харесва да го пие за него няма да има проблеми.
:)
-
именно, на мен кафето не ми влияе по никакъв негативен начин, но и не пия повече от 1-2 на ден понеже много ми се доспива от него. но има хора с различен праг на чувствителност
3 в 1 както и почти всички продукти на корпорацията Нестле са токсични тъй като използват изсушен глюкозо фруктозен сироп за подсладител + някаква суха сметана кой с неясен произход
а за КАКАото какво ви е мнението ? аз знам, че е супер храна ие екстремно ползено в натурален вид ( не тов в шоколада )
-
И аз съм чувал, че какаото е много полезно.
Май бие кафето по качества.
Нямам навик да консумирам какао, обаче.
А и не е особено разпространено.
В стандартен вид, насипно смляно, се продава само за сладкиши и обикновено в малки грамажи.
Има някакви нес-имитации, но не се знае колко е какаото в тях и колко захарта и другите работи.
Може да си потърся в нета рецепти или нещо подобно.
Интересно дали може точно като кафе да се вкарва в еспресо машина и да се пуска вода през него.
За съжаление, обаче никъде не се продава какао смелено точно с такава ситност.
Какаото за сладкиши е много ситно смляно, и не би било възможно да се ползва в еспресо машина.
Ето какво ми попадна:
сайт за купуване на какао
http://www.cacao-beans.com./
-
аз си купувам органично како на ИОН гръцко, много е приятно 1/2 пакетче го смесвам с 300-400мл топло мляко и половин лажичка мед, става богат наситен разтвор много приятно действие има. лошото е, че не може да спреш да ... лъскаш бастуна след това ;D
-
Я малко светлина върху това как се получава ВРЕДАТА на кафето и какаото.
По принцип какаото е полезно, само че това е някакво хвърчащо твърдение, което няма никаква връзка с реалността.
Защото в природата всяко нещо съдържа в себе си нужните ензими, които да го разградят и нужните вещества-носители, които да внесат в организма хранителната стойност.
Ако зърното се обели, и се смели, и стане бяло брашно, то е вредно... защото в обелката се съдържат нужните катализатори, които организмът ползва, за да усвои тази храна. И като се махнат, организмът не може вече да я усвои и тя се трупа по стените на дебелото черво.
Но това не означава, че брашното е вредно, полезно е и когато някой го пречете, започва да си купува какъв хляб? Бял хляб. Което е вредно.
За да ви стане ясно какъв боклук е кафето и какаото, ще разгледаме захарта като пример.
Сега някой ще каже "захарта е полезна". Естествено, че е полезна, но коя?
Плодовата захар! Като кажеш захар каква захар се разбира? Захар на кристали. Защо? Защото само нея я има на пазара.
Как се прави кристална захар:
Взима се плода. Извлича се плодовата захар (добавя се вреда). От нея се махат всички примеси, тоест извлича се захарният кристал (добавя се вреда). Обработва се с химикали за устойчивост (рафинира се) (добавя се вреда), може понякога да се облъчва и с радиация (често срещана практика за стерилизация) и се продава.
И какво става.
Когато плодовата захар попадне в тялото, тя веднага се усвоява като незаменима и безценна хранителна стойност.
Когато кристалната захар попадне в организма, тялото знае, че за да вземе една захарна молекула, ензимът трябва да я закачи чрез калции, желязо, мед, магнезии и още 5-6 минерала. Иначе ензимът не може да се свърже със захарната молекула, той обработва тази молекула посредством тях.
Плодовата захар има тези минерали закачени по външната страна на молекулата си, просто защото заради естественото химическо привличане тези минерали се лепят по молекулата на захарта.
Но в случая с бялата захар, която остава винаги чиста заради процеса на рафиниране, тялото трябва да добави в ензима тези минерали, за да усвои това, което сте си вкарали в стомаха. И откъде ги взима? Първо от минералните си запаси. После започва да взима тези минерали от вече съществуващи конструкции - взима желязо от кръвта, взима калции от костите и зъбите, фосфор също от зъбите и прочие... за да храносмели захарта.
И когато се храните с абсолютните боклуци (и о, забравих, когато пиете кафе, понеже в търговския си вид то пречи на усвояването на калция в организма) и тялото като цяло няма минерални резерви, и когато зъбът се лиши от достатъчно количество елементи от конструкцията си, става кариес.
Ето така става кариес, а не че захарта разяждала емайла видиш ли, докторски простотии.
Сега се връщаме на какаото. Отивате в джунглите на Америка и откъсвате едно какао и отивате в лабораторията и какво виждате:
Ползи за здравето
* В зърната на какаото се съдържа много полезно вещество - флаванол, който е в състояние значително да подобри кръвообращението в мозъка.
* Какаото сваля кръвното налягане.
* Ежедневната консумация на богата на флаваноли какаова напитка може да направи обратими животозастрашаващите увреждания на кръвоносните съдове, свързани с диабета.
* Помага при хора с депресия или при предменструален синдром.
Странични ефекти и предозиране
Поради голямото съдържание на мазнини какаото не се понася добре от жлъчно и чернодробно болни, от страдащи от различни храносмилателни смущения (гастрити, ентероколити и др.). При употреба в по-големи количества какаото може да причини раздразване на лигавицата на стомаха, изразено по-силно у хора, които страдат от гастрит, заболявания на червата, черния дроб и жлъчните пътища. Доказано е, че 15 г какао на прах, разредено с 300 мл. вода, причиняват силна секреторна реакция от страна на стомаха. Ако същото какаово питие бъде приготвено с прясно мляко, то напуска по-бавно стомаха и дразненето е по-слабо.
Какаото съдържа висок процент оксалова киселина, поради което е неподходящо за хора, предразположени към образуване на оксалатни пясъци и камъни в бъбреците. Понякога причинява алергични смущения: копривна треска, екземи, мигрена, хемороидални кризи.
Както и да е... После отивате в уикипедия и там четете:
"За да се получи какао на прах, едрите плодове се подлагат на ферментация, след което се отделят семената. Последните съдържат 3% фосфати, 5% гуми и нишесте, 50% липиди, стероли (витамин В)/игнорирайте това, разпада се при загряване, така че все едно го няма, бел.а./, 8—10 % протеини, до 10% катехини, 1—2% алкало¬иди, антоциани и др.
След ферментацията семената се преработват фабрично/рафинират се, бел.а./, като се отстранява семенната обвивка, в която алкалоидът теобромин е 1%.
Останалата част представлява семенното ядро, което се смила, за да се получи паста; от нея по-нататък се произвеждат шоколади, бонбони, какаово масло и суров какаов прах.
Тъй като този суров какаов прах е неразтворим във вода, той се подлага на обработване с натриев хидрокарбонат/рафиниране, бел.а./, след което се добива какаов прах, означен като "екстра". При третиране на суровия прах с амониев карбонат/рафиниране, бел.а./ се получава прах с по-ниско качество — "златен". "
Този натриев хидрокарбонат е нашата безвредна сода за хляб. В случая тя се използва за да се скапе напълно и тотално какаовото химическо равновесие, за да може водата да стане активна спрямо него.
/също така това... нещо... остава без никакви мазнини след това, и ако не пише, че е обезмаслено, значи са добавени мазнини по познатия ни отвратителен начин/
И когато това нещо, което много отдавна не е какао, се сготви, тоест помогне му се за се доведе до разпад чрез термична обработка, вие чисто и просто можете да го заместите, като си разтрошите един въглен във вода и добавите малко захар.
Така че какаото е безусловно ВРЕДНО. Освен ако не сте открили по интернет завод за какао (в българия няма), който по случайност да предлага възможността да закупите суровина на едро - сурово какао, което да си знаете от сега е обработено вече, защото мазнините в него ще се скапят, докато го пренесат до завода, освен ако завода не е в америка или някъде не пише "ЕКО" какао, преди да влезе в рафинерията.
За кафето важи същото - ако си мислите, че вие сте първите индианци, които ядат какао, пият кафе и пушат тютюн без катран /в отношение 1:100!/, ще трябва да ви разочаровам. Европейци сте и сте изпуснали полезното виляние на тези неща с няколко века.
-
именно, затова и е най добре да си купувате какао на зърна ( продава се в био магазините ) което е полезно :), кафето на зърна също не е рафинирано и е полезно, продават също и биологичен не рафиниран тютюн. тука в Америка ми предложиха едни индиански цигари ( американ спирит ) на кутията пише 100% не пристрастяващи цигари от естествен тютюн. бях доста скептичен но реших да опитам, резултата е палиш една цигара има почти същия вкус ( като малборо ) само че 1 цигара се пуши за 20мин не за 2, и ако я оставиш изгазва, другия ефект е, напълно необясним аз като страстен пушач изгърмявам по 1 кутия на ден, но с тези паля 1 цигара и повече не ми се пуши 1 кутия с 20 цигари я пуших повече от седмица :unknown: :unknown:
-
:hi:
Само обосновки като тази на спорт-здраве4 са полезни. А не - "Вкусно ми е, пристрастен съм и затова го защитавам".
-
именно, затова и е най добре да си купувате какао на зърна ( продава се в био магазините ) ...
Виждал ли си какаови зърна? Ми те са с големината на човешка длан. Кой ще се занимава да продава такова нещо и как ще го използваш после?...
-
кафето на зърна също не е рафинирано и е полезно...
"Зелените кафеени зърна се нагряват в голям въртящ се барабан, след което започват да се трансформират. След около 5 до 7 минути на силна горещина, по-голяма част от влагата им се изпарява. Зърната пожълтяват и започват да миришат на пуканки. След около 8 минути в машината за печене, се случва „първото пукане”. Зърната удвояват размера си, като се напукват докато набъбват. Сега цветът им е светлокафяв. Много киселите и еднотипни нотки са доминиращи, докато по-комплексните вкусове на кафето все още не са се развили.Моментът, в който кафето се изсипва във ваната за охлаждане е незабравим...
...След 10-11 минути в пекарната, зърната достигат равномерен кафяв цвят и на повърхността на зърното започва да се появява масло. В този етап на печенето (различен за всяко кафе, но обикновено някъде между 11 и 15 минути), пълният вкусов потенциал на кафето започва да се разгръща в зърната, докарвайки всичките им качества до баланс...."
Хайде да започнем да задаваме въпроси, любимата ми част! =)
1.Защо във въртящ се барабан?
2.Какво значи "трансформират"?
3.Защо набъбват?
4.Кога се появяват киселите нотки и кога изчезват? Май кога и как изчезват е по-важен въпрос?
5.Какво означава комплексен вкус? Отъкде идва?
6.Защо се разваля този вкус и какво означава да се "развали"?
7.Какво е това масло, което излиза на повърхността? И какво става с това масло после?
8."...докарва всичките им качества до баланс...", моля !?
П.П.
10.Какво означава и какво представлява "ваната за охлаждане"?
11.Защо охлаждане?
Извинявай, ама на мене като мислещ човек това не ми прилича като да е за ядене.
-
Е, те и дренките имат бая кисела жилка, ама стават за ядене. Дай да не издребняваме.
Защо във въртящ се барабан? Предполагам, че така се пече по-равномерно. Пуканките се пекат именно така. (а може би и всички видове ядки в промишлени пекарни. Да не мислиш, че някой ще ги бърка на ръка, както когато си пече човек домашен слънчоглед)
Защо удвояват размера си и се напукват, докато се пекат нямам идея, но предполагам е подобно на пуканките.
А за другите въпроси, предполагам някой експерт би ти дал смислен и изчерпателен отговор. Съмнявам се, обаче, че има във форума такива.
Чел съм, обаче, че наистина във вкуса на кафето има невероятно много нюанси, които променят своята сила в зависимост от сорта на кафето, колко е узряло, как точно и колко дълго е печено и тн.
Дегустаторите на кафе по трудност на задачата могат да се сравняват с дегустаторите на вино. Бтв, има си и такива професии.
Ето от тоя сайт ми е основното инфо.
http://www.espressoitaliano.org/eic_en.asp?lang=en
за съжаление е на англ и не ми се вади и превежда в момента.
Има доста интересна информация, особено за почитателите на еспресото.
Ето тук на същия сайт се продават и книжки:
http://www.espressoitaliano.org/eic_libri_en.asp?lang=en
Espresso Italiano Tasting
Learn how to distinguish in a cup of coffee the merits of the beans it was made from, the expertise of the coffee roaster, the efficiency of coffee grinders and espresso machines, the skill of the barista: this is the aim of Espresso Italiano Tasting, the first book to be devoted to sensorial analysis and appreciation of the famous Italian beverage. Espresso Italiano Tasting is the sum-total of what has been done in more than ten years in the field of sensory evaluation of coffee by the International Institute of Coffee Tasters and the large number of experts that belong to it.
Espresso Italiano Tasting is written in a clear and concise way: how to taste coffee, the merits and possible defects of a cup of coffee ready for consumption, the tasting card and the method to use for correct sensory evaluation, the geography of coffee-growing and the production process, the art of blending and roasting, equipment and tips for preparing an excellent espresso.
Authors: Luigi Odello, Carlo Odello.
Available in: Italian, English, Spanish, Portuguese, Russian, German, French.
Price: 18,00 € + shipping fees.
Мисля тая книга би ти отговорила точно на въпросите, които задаваш.
И за киселата жилка, кога се появява, кога изчезва, кога колко я има,
също и за балансирания вкус и тн.
По принцип синтезирано го има и някъде из сайта, щото съм го чел, но едва ли е толкова подробно, колкото в тая книга.
Дам, намерих го.
Ей в тоя пдф е.
http://www.espressoitaliano.org/doc/EIC%20-%20Eng%20-%20LQ.pdf
Втория от тази страница: http://www.espressoitaliano.org/eic_cosa_en.asp?lang=en
-
Благодаря на Спорт-Здраве за поредното му информационно наситено включване. Както винаги той е носител на информация за размисъл, подправена с доста слабоизвестни факти.
Колкото до кафето- не съм любител и едва ли ми се събира литър за целия ми живот.
То не е сред питиетата които са ми фаворити.
Колкото до какаото- харесвам го, но наскоро започнах да го консумирам в по-големи количества- до 40-50гр, на ден.
Ето малко информация за какаото отново от нета:
http://store.zemianazaem.com/index.php?route=product/product&product_id=58
Ето още една статийка за разните образи на какаото:
http://mandja.com/producti/kakaoto-recepti-istoria/all-pages
Мое мнение, че Какаото е полезно и аз лично предпочитам ползите му!
Дали продаваното в магазините е такова или инакво- кой би могъл да каже?
Производители много!
Иначе разтворено с мляко и подправено с мед- оказа се едно от любимите ми сладки неща, които според мен си ми носят и ползи.
Не са ми нужни нито вафли,нито шоколади, нито други "сладки" хубости!
Какаото, ми помага за по-безболезнен преход към по-малко зависим живот от "прелестите" на "цивилозованата" ни хранителна промишленост.
Бъдете Здрави!
-
Когато прочета статия първо се питам: - Кой има полза от написаното и какво цели?
Когато някой ти каже това е много полезно и ти доказва с "научни иследвания" и след това плаща на медии да разпространяват масово "добрите" намерения на търговска корпорация, вече трябва да ви е ясно за какви ви мислят.
Каква полза има някой да ви каже, че кафето е вредно освен да ви мисли доброто.
„Пътят към ада е постлан с корпоративни парични средства, отпускани за научно-изследователска работа." -израза ми хареса.
-
Започни да мислиш още няколко хода по-надълбоко, и тогава ще видиш много повече възможности.
Не че това, което казваш не би могло да е вярно, но далеч не е единствения възможен сценарий.
Напоследък масово сме свидетели на псевдо"Просветителска" литература, вероятно тайно спонсорирана от някого, целяща пълно объркване на масите, особено тия, дето се интересуват от различни и нестандартни неща.
В тая литература ти обясняват колко си лъган и подвеждан и тн, и рисуват някакви засукани сценарии.
Сега, по твоята логика, тия опашати лъжи трябва да са манна небесна, щото не преследват корпоративни интереси, и не само, че не ни убеждават да консумираме това и това, ами ни обясняват колко вредно е консумирането.
НО!
Привидно полезно, всъщност реално това е точно КОНСУМИРАНЕ, но консумиране на увлекателни лъгообразни истории, които служат да те омотаят още повече и да всеят хаос и страх във всяка ежедневна дреболия от живота ти.
Сега е популярна не истинската езотерика, а консуматорската езотерика.
А сега си помисли, да предположим, че кафето не е нито полезно нито вредно.
Имат ли някои хора с власт и пари интерес да публикуват хем статии за него, хем против него?
ИМАТ!
Докато ти намират залъгалка за мозъка, и "губи време" те имат интереса да пишат каквото си искат, дори и някакви "добронамерени" стати колко вредно е кафето.
Дори и могат да не пишат такива статии, но могат да пишат статии за това, колко полезно е кафето, но нарочно така да ги напишат, че ти да си кажеш "НА, виждате ли, всичко това е от коропративни интереси, всичко е лъжа в тая статия"
И пак да става комушмака и дърдорената фабрика.
А реално на тях им е все тая в какво вярваш, стига да е маловажно и несъдбоносно (някакво си кафе), и стига да си окупираш вниманието и ума с глупости, и да не те е грижа кой откъде и как краде пари или власт, и как може да го спреш.
-
От това което написа разбирам, че е по-добре да не бях чел поста , а да прочета новините и да разбера кой е хванат с рушвет и да се замисля, че сигурно прикриват крупна далавера и ми замазват очите с рушветчия.
Истината е една-никой няма нужда от кафе, каквото и да четете. Ескимоса не чете полезен или вреден е хладилника , а просто знае, че не му трябва.
Човек не може да живее без вода - няма статии за вреда от водата и никой не спори дали е полезна.
-
Хм, ако си беше направил труда да прочетеш малко по-назад темата, щеше да видиш, че и аз смятам,че кафето не е "необходимо". Но това какво общо има със това дали е вредно или не!?
Аз не виждам пряка връзка.
Отделно, колкото и да не ти се вярва, има и статии за полезността и вредността на водата, по точно някои видове вода. Даже тъкмо има тема, "против" минералната вода. И тн.
-
Гледам някои хвалят какаото.Четох някъде, че е замърсено с олово, защото в Африка, основно от където идвало,ако не се бъркам, масово ги сушат зърната на пътя, където минават автомобилите.Та май и за него отделна тема трябва да се направи.
http://www.wellsphere.com/healthy-eating-article/processed-chocolate-contains-dangerous-lead-concentrations-study-says/533819
(http://www.picvalley.net/u/2921/3301397964669036811289245128oTdaoqoMH6iahJTAFV3o_m.JPG) (http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2921/3301397964669036811289245128oTdaoqoMH6iahJTAFV3o.JPG)
А по темата пия нес кафе,май ще трябва на инка да мина...
-
Чай и кафе. Какво знаем за тези напитки?
Какво съдържат бутилките "Студен чай?
Как да рязберем какво се съдържа в чая и кафето
НАУЧЕТЕ ОТ ТУК: http://www.1tv.ru/sprojects_edition/si5789/fi7003
ВИДЕО: http://video.yandex.ru/users/tahyra/view/159/?cauthor=tahyra&cid=4
-
А по темата пия нес кафе,май ще трябва на инка да мина...
Няма гаранция, че и в инката няма отрови. ;) Това, разбира се, важи за всички растения или продукти, произведени неизвестно как и къде. :P
-
Дейзи, нес кафе недей да пиеш. Особено такова, което се продава в България.
-
взимам евтинджоса -производство за Кауфланд, 200гр за 4 лв. Разлика не намирам с това на Нескафе. Ама почна да ми се гади от него(за което е виновен мъжът ми ;D), та май ще спра да пия кафе за известен период...
-
взимам евтинджоса -производство за Кауфланд, 200гр за 4 лв. Разлика не намирам с това на Нескафе. Ама почна да ми се гади от него(за което е виновен мъжът ми ;D), та май ще спра да пия кафе за известен период...
Недей, и това на Нескафе, и то не е добре. По добре си купи на зърна, да ти го смелят пред теб, ако искаш комбинирай 2-3 сорта докато си уцелиш вкуса и вземай само такова. Това са полуфабрикати, които минават през бог знае колко обработки и химии. И сигурно ги метат от пода, като се разсипят.
-
Мерси за идеята, обаче не смея да купувам на зърна, защото много обичам да ги ям и обикновено не се стига до меляне ;D. Чудя се дали не е вредно за стомаха обаче, щом хората са преценили, че трябва да се свари кафето, а на мен такова варено не ми харесва.