Автор Тема: Свободният избор и съдбата  (Прочетена 102942 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Спорт-Здраве4

• Доста Писал
  • Публикации: 1 242
Re:Свободният избор и съдбата
« Отговор #120 -: Май 18, 2010, 12:23:43 pm »
Нещо много тях,нас-стана.  ;D

Не е вярно. От самото начало става дума единствено за личността на читателя и за нищо друго.

Алибаба, можеш да провериш много лесно. Направи това, от което смяташ, че предпазваш останалите. Ако се изплашиш, или ако не успееш да го направиш, значи се заблуждаваш, че е в твой контрол.
Ако пък го направиш, но останеш неудовлетворена, значи едва ли предпазваш другите, а по-скоро предпазваш себе си.

Свободният избор винаги опира до това доколко ти самата позволяваш на себе си избор.

П.П.
Blue|_Star, забележи, че представата, че всичко е Едно, създава разделение автоматично.
Понеже най-важното на тази представа не се споменава - реалността е, че ти си всичко. Нещата не са Едно... Ти си всичко.

Ти си нещото, което обединява всичко в Едно.
« Последна редакция: Май 18, 2010, 12:34:12 pm от Спорт-Здраве4 »

Неактивен cassio

• Малко Писал
  • **
  • Публикации: 294
« Отговор #121 -: Май 18, 2010, 12:26:48 pm »
"Значи сега трябва да се опитам сама да придам смисъл на нещата в които така лии иначе съм се озовала. Да се самоизлъжа..."

Браво бе!
Защо мислиш, че придаването на смисъл е свързано със самозалъгването? Не е така.
Това му е хубаво на смисълът. Че ти си го придаваш и от теб зависи, а това ти е Свободния избор всъщност  :)

Неактивен fishbone

• Доста Писал
  • Публикации: 1 164
« Отговор #122 -: Май 18, 2010, 13:05:14 pm »
Човек първо трябва да е искрен към себе си и след това към другите, но ако не си искрен към другите то не си и към себе си. Какво правим тогава?
Относно ролите, може да има и такава актьорска роля на искрен човек, а в крайна сметка да си подъл лъжец. Може да играеш ролята на лъжец, а да си искрен човек или дане го осъзнаваш просто. А може и просто да не го показваш защото неминуемо някой ще се възползва от твоята искренност и ще се постарае разбира се всячески да те омаскари.
Днес ако си искрен те смятат за наивен каун, и преди 2000 г. пак е било така.
 По темата ще кажа следното:
Свободния избор е средството, чрез което някога човек се опитал да вземе съдбата си в свои ръце. Именно чрез свободния избор човек се е самозаробил и избягал от първичното съвършенство, с което е разполагал някога, за да се завърне отново към него.
Свободния избор е акта на свободната воля която всъщност не е свободна(както бе казал един голям философ в моите очи)доказателсво за което е съвестта, която кара волята да се чувства виновна, когато не постъпва съобразно природните закони.

Неактивен kossev

• Четящ
  • *
  • Публикации: 190
  • http://www.pristabg.com/
« Отговор #123 -: Май 18, 2010, 19:50:08 pm »
Цитат:
"Свободния избор е средството, чрез което някога човек се опитал да вземе съдбата си в свои ръце. Именно чрез свободния избор човек се е самозаробил и избягал от първичното съвършенство, с което е разполагал някога, за да се завърне отново към него."

И как се е самозаробил човек със свободния си избор?
Нещо не ми се връзва или не те разбрах.
:)

Неактивен fishbone

• Доста Писал
  • Публикации: 1 164
« Отговор #124 -: Май 18, 2010, 20:34:30 pm »
  ;) Нямам време сега за писане отвам на бича бири...Но ще ти кажа накратко.
Когато Адам и Ева били в рая били изправени пред избор: Да ядът и да пият от дървото със забранения плод(макар да са имали наставления да не го правят) или да ядът от дървото на живота, и но тя избрала първото дърво чрез съблазните на змията. След което започнали оправданията поради страх и бягство ототговорност.
Но Ева е яла и защото е искала да вземе решение относно своята съдба.
« Последна редакция: Май 18, 2010, 20:38:25 pm от fishbone »

Неактивен persefona

• Четящ
  • *
  • Публикации: 137
« Отговор #125 -: Май 18, 2010, 20:49:00 pm »
Понеже, чувствам известна отговорност, за това, че аз повдигнах въпросът за Адам и Ева всъщност, ще се опитам да отговоря донякъде, въпреки че, друг трябваше да отговори, но карай, мойта бира е тук наблизо и не е нужно да ходя някъде  :)

"Заробването" със Свободния избор се изразява именно в поемането на отговорност с този Избор, или последствията, които произтичат от свободния избор.
Това не е еднократно крайно действие или решение, което да ти гарантира, по нататъшна Свобода.
Затова и по-горе е отбелязана разликата между свободния избор и Свободата.

Реално двете само изглеждат еднакви в етимологията си, но смисълът им е различен.
Свободата е ПРЕДИ Свободния избор. Свободният избор е ...`скоростният лост` (баси, не мога да се сетя друго сравнение, сори  :().
Чрез него имаш контрол, но той е в някакви граници, и този контрол се простира единствено и само върху следствията от причините, които си предизвикал със Свободата си.
Та, ще стане малко сложно, и за това предлагам- искреността и лъжите да ги оставим за някоя друга  по-етична тема  :)

Неактивен Спорт-Здраве4

• Доста Писал
  • Публикации: 1 242
« Отговор #126 -: Май 19, 2010, 00:43:17 am »
Според мен, съдейки по собствения си изминал живот, нещата стоят по друг начин.

Замислих се кое ме подтискаше преди и стигнах до извода, че това бяха всичките отговорности, които имах. Помислих си, че отговорността противоречи на това да се усещам напълно свободен.

Като се мина повече време обаче си дадох сметка, че не всички отговорности ме подтискаха. В действителност ме подтискаха отговорностите, които не бях избирал.

Ненавиждах всяка отговорност, която бях позволил да ми се вмени, да ми се насади или да се набутам в нея под чуждо влияние, без да съм желаел това.

Чувството ми за свобода гаснеше заради поробеният ми избор, а не заради отговорността по принцип.

Дадох си сметак, че дори аз търсех своята истинка отговорност. Чувствах, че имам някаква истинска отговорност към себе си, която сам доброволно съм избрал и тя придаваше цел на свободата ми. Аз се стремях към нея и я чувствах като спасение.

Понеже когато излезеш на свобода, се озоваваш в едно огромно море. Не знаеш къде са нито четирите посоки на света, ветровете са постоянно изменящи се, не виждаш брегове. И отначало е страшно и объркващо да бъдеш свободен.
А да избереш отговорност - това означава да избереш дестинация. Имаш ли дестинация, ти започваш да плаваш в морето на свободата.

Избраната отговорност освобождава, вменената отговорност заробва.

П.П.
Изгонени, или избягали са Адам и Ева от градината? Различните страни използват различни думи. Аз например никъде из библията не съм срещал адам или ева да бъдат интервюирани.
« Последна редакция: Май 19, 2010, 00:47:20 am от Спорт-Здраве4 »

Неактивен Blue|_Star

• Пишещ
  • Публикации: 639
« Отговор #127 -: Май 19, 2010, 00:55:45 am »
Мен ми е интересно след като Адам и Ева са нямали право на някои неща,и са познавали само доброто-що за избор са имали?!
“Истинската съдба на човека е нещо, което обикновените хора не могат да схванат и няма да са в състо

Неактивен ultrafutur

• Много Писал
  • Публикации: 2 786
  • Amor vincit omnia
« Отговор #128 -: Май 19, 2010, 01:01:59 am »
Свободния избор е средството, чрез което някога човек се опитал да вземе съдбата си в свои ръце. Именно чрез свободния избор човек се е самозаробил и избягал от първичното съвършенство, с което е разполагал някога, за да се завърне отново към него.
Свободния избор е акта на свободната воля която всъщност не е свободна(както бе казал един голям философ в моите очи)доказателсво за което е съвестта, която кара волята да се чувства виновна, когато не постъпва съобразно природните закони.

Абсолютно точно казано.
В свят, създаден от безбройни противоречия, свободният избор е само средство за развитие на "взетото под наем тяло". Той е нещо като любима играчка за ума, който силно иска да си обясни света, като го разнищи на съставните му части.
Затова, излизането от тази илюзия е необходимата първа стъпка, след която можеш да си отдъхнеш, и вземеш решение, занапред - относно приоритетите ти от тук нататък. И не е достатъчно само да живееш "тук и сега" - това популярно клише е заляло света с псевдофилософската си романтичност. Но светът на Егото далеч не е романтичен - напротив, той е суров и груб - една самодостатъчна реалност, в която не съществува нищо друго, освен собственическото чувство към света, подправено с пареща надменност.
Преодоляването на егото е една от най-трудните задачи в живота, и тя е съпроводена с грандиозни сътресения в личността и биографията на човека, но именно в това усилие се крие смисъла на Свободния избор.
Това е единственият избор, който реално може да направи човек свободен от необходимостта от избор...

Харесвам патетичните ти разсъждения, Спорт-Здраве4, но според мен ще трябва да отидеш една стъпка по-далеч от самозадоволителната позиция, която Егото ти предоставя на тепсия - момент преди да се убедиш в неговата тотална несъстоятелност...  

Колкото и милиони думи да се изговорят, Истината остава вездесъща и силна, и във всеки момент от съществуването на човека говори сама за себе си. В това се състои истинското различаване - да знаеш докъде се простира илюзията за твоето съществуване, и откъде нататък предположенията, анализите и самодоволното прикриване, в което сме били принудени да се скатаваме, стават излишни...
« Последна редакция: Май 19, 2010, 11:58:49 am от ultrafutur »
musica universalis

Неактивен алибаба

• Пишещ
  • Публикации: 794
« Отговор #129 -: Май 25, 2010, 15:27:43 pm »
Боже, така ме радвате като ви чета....такива точни, искрени и истинни неща казвате.., че само се успихвам и се радвам. Пътят по който върви Спорт-Здраве е точният за разбулаването на нещата - наблюдение, опит, анализ, пак наблюдение, анализ...и.всичките неща, до които е стигнал са точни и истинки, защото са получени от собствения опит. И ето, че идва момента, за който казва Ultrafurur, когато наистина осъзнаваш, че този метод вече трябва да го оставиш. От момента в който осъзнаеш егото напълно разбираш, че този, който прави избора е именно егото ти и тогава разбираш, че от тук нататък трябва да го изоставиш...до този момент си се учил да избираш път за да се ориентираш, да осъзнаеш от къде са ти проблемите, да ги разнищиш, разбулиш...и когато осъзнаеш егото си вече се налага да смениш тактиката....мислел си, че всичко приключва дотук, а се оказва, че тепърва трябва да се отучваш да расъждаваш и анализираш, а трябва се учиш да ЖИВЕЕШ, т.е. да се учиш да живееш без нуждата от избор...да живееш БЕЗУПРЕЧНО (по тирминологията на дон Хуан), или НЕВИННО (по други терминологии) , да се учиш да посрещаш всичко, което се изпречи на пътя ти с еднакво внимание, откритост, уважение и ...дори радост (независимо, че това нещо може да не е приятно ...на егото ти).

Неактивен old4

• Доста Писал
  • Публикации: 1 023
« Отговор #130 -: Юни 29, 2010, 14:12:02 pm »
Цитат
На 23-годишна възраст се запознах с ясновидката Веса , която виж¬да образи около човека и тълкува сцените (майка й също беше известна ясновидка). Тя приема информация чрез своя Учител. При първата ни среща Веса ми очерта най-главните бъдещи моменти от живота ми — с повече подробности до 40-годишна възраст и в по-едри щрихи след та¬зи възраст.
Не ми допадаше нейното предсказание и дори правех всичко въз¬можно да попреча на реализирането му и да променя съдбата си. Животът ми обаче се нареждаше като по предварително начертан план.
Те ви свободен избор  ;D.
Между искането и моженето, разстоянието е колкото от тук до луната, та и по надалеч ;).
Съжалявам old4, съществува забрана, която не ти позволява да публикуваш или изпращаш лични съобщения

Неактивен Blue|_Star

• Пишещ
« Отговор #131 -: Юни 29, 2010, 15:10:45 pm »
old4,кой го е писал това?!Да не е случайно реклама на ясновидката Веса?!  ;D Инак нищо чудно,че човека,който го е писал му се е случвало това,което му е било предсказано.Той/тя го е приел като нещо,което ще му се случи,а и това,че се е опитвал да се бори/променя нещата само повече ги е предизвиквало.Инак свободен избор има,както и свободна воля.Но работата е там,че доста голям процент от хората-искат да живеят на кредит,а после отказват да си плащат кредита(е,някои,дори отричат,че имат "кредит").Но така или иначе всеки ще си плати това,което има да плаща един ден,тъй че-защо да се опитваме да избегнем това,което така или иначе ще ни се случи,хах?!Но всичко си е относително и според определения човек,и дадена ситуация,а,и общовалидна рецепта за живот,и успех-няма.Всеки сам според разбирането си. :)
« Последна редакция: Октомври 24, 2010, 00:30:37 am от Mirotvorec »
“Истинската съдба на човека е нещо, което обикновените хора не могат да схванат и няма да са в състо

Неактивен old4

• Доста Писал
« Отговор #132 -: Юни 29, 2010, 15:30:58 pm »
old4,кой го е писал това?!
Хахаха ..... не е Веска нито Руска  ;D
Цитат
човек има свободата да смени мястото, купето, вагона, да се запознае с различни хора, но не и да се прехвърли Имам впечатление, че пътят на живота представлява нещо като пъ¬туване с влак, с начална и крайна гара, при което на друг влак, който се движи в друга посока. Ако се помъчи да слезе от влака в движение, той ще загине.
Още една истина тук вече е засегната "свободната воля"  ;D.
Blue|_Star, когато човек се срещне с "товарния влак" разбира истината, през другото време си сипе теории в захлас чак си и вярва  ;).
Съжалявам old4, съществува забрана, която не ти позволява да публикуваш или изпращаш лични съобщения

Неактивен Blue|_Star

• Пишещ
« Отговор #133 -: Юни 29, 2010, 15:41:30 pm »
old4,извинявай,но правиш ли разлика между свобода и свободия?!Дори да имаш свободния избор да си спираш и качваш,на който искаш влак-какво правим с останалите пътници във влака,с машиниста,с кондуктурите,и т.н.,и то само,защото ни е скимнало да спрем насред пътя,понеже имаме тази свобода(ако я имаме примерно)?!
« Последна редакция: Октомври 24, 2010, 00:31:16 am от Mirotvorec »

Неактивен old4

• Доста Писал
« Отговор #134 -: Юни 29, 2010, 15:54:46 pm »
........................................
Ами щом се съобразяваш с неща и действия и други ..... това вече не е свободен избор.Той остава дотолкова коя лимонада да изпиеш и ако някой чичко ти каже чее отровна, хайде пак свърши със избора  ;D.
Шегичка  ;)!
Ако приемем че има прраждане, какво става със свободния избор, той е на съвсем друго ниво  ;).Тук в тези тела ние сме само изпълнители на даден план, филм , сериал ..... абе чиста проба "плъхчета" за експерименти.

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27