Автор Тема: Трябва ли конспиративното мислене да бъде обичайното мислене?  (Прочетена 3466 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 315

Трябва ли конспиративното мислене да бъде обичайното мислене?


Автор: Под Джоузеф Уотсън

Като имаме предвид колко пъти правителствата са хващани в лъжа през последните няколко десетилетия, трябва да си зададем въпроса – редно ли е да смятаме, че световните събития и политическите дела са следствие от някакви конспирации (заговори); редно ли е обичайното ни мислене да е в посока на конспирации или трябва да продължаваме сляпо да се доверяваме на правителството, като го даряваме с вяра, която откровено не заслужава, за да поддържаме усещането си за ред? Като знаем досиетата с престъпления на властите, доверието в тях е върховна проява на безразсъдство. То е нещо като това да заложиш всичките си пари на кон, който се е провалял на всяко досегашно състезание на хиподрума. И все пак американците, подвластни на администрацията на Обама, не само са поощрявани да се доверяват на правителството, но и да му служат – това е пълна размяна на ролите, определени от основателите на държавата. (Държавните представители служат на народа, а не обратното – бел. Стопанина.)

Властите: Имате пълна свобода на мисълта, но само в рамките на установените граници.

Наистина ли обществото ще рухне, ако огромното мнозинство от американците нямат вяра в правителството и неговите представители? Или едно такова преобладаващо недоверие ще доведе до небивало бързо възстановяване на свободи? Корупцията и несправедливостите са толкова дълбоко проникнали в почти всеки клон на федералното правителство, че неизбежно ще се появи вакум на държавността, който вероятно ще предизвика временно положение на анархия. Но от друга страна, всеобщата нужда от ограничено правителство ще създаде плодотворна почва за естествен растеж на истински (честни) народни представители.

Единственият начин конспиративните възгледи за историята да бъдат отделени от значителна част на обществото, интересуваща се от политика, е правителствата да започнат да говорят истината, като съответно престанат да лъжат хората за щяло и не щяло. Дори само по тази причина недоверието в правителството е съвършено здравословно за едно свободно и благоденствуващо общество. Но тъй като това (конспиративното мислене) е твърде неудобно за властниците, те предпочитат да ползват собствената си пропаганда по всевъзможни сложни начини и чрез все по-правдоподобни твърдения, като се надяват, че слушателите им ще се уморят да задават въпроси и доброволно ще приемат съчинените заместители на реалността.

Войната на властниците срещу „конспиративните теории“ е онагледена от опитите на Кас Сънстийн – един от царете в Белия дом – да ги забрани със закон или да глобява техните разпространители. Войната срещу „конспиративните теории“ е съсредоточена и върху създаването и налагането на заблуди за причините, поради които тези теории стават все по-популярни, причините да си намират отявлени защитници и да звучат все по-правдоподобно. А тези теории не са следствие от някаква масова умствена болест сред населението. Те са естествена реакция срещу непрестанната корупция в държавността, срещу злодеянията и тяхното прикриване и покровителстване от властници.

Все повече хора се осмеляват за “мислене извън кутията” – то разкрива страшен свят, но животът в този страшен свят е истинският живот и за предпочитане.

Увеличаващото се разпространение на конспиративното мислене за събитията е просто симптом на нарастващото недоверие в правителството. Всеобщото недоверие в правителството не е заплаха за обществеността или за свободата на хората, а е заплаха единствено за тираните и монополистите, които искат да запазят потисническата си власт над останалите. Недоверието във властта не е екстремистка, неуравновесена или параноична проява, както разправят медиите и техните собственици от военно-корпоративния комплекс. Това недоверие е нужно, здравословно и представлява възможно най-патриотичната проява на свободата. Америка е основана заради недоверието във властта и докато този начин на мислене се запазва, пламъците на свободата ще горят силно, даже във времената на масови заблуди и авторитарно промиване на мозъци.

* * *

Източник: Prison Planet
Превод, подбор на илюстрациите и текстовете към тях: Стопанина

Малък коментар: Много интересно е предложението за глоби и други наказания, което дава щатският царедворец, споменат в статията. Това ме подсеща за едно предупреждение, дадено преди стотина години от Рудолф Щайнер, според което след идването на Ариман ще настане време, когато хората ще бъдат глобявани за всяка свободна мисъл. Ако приемем, че свободната мисъл включва дори правото да си “ненормален конспиративен теоретик”, явно времето на Ариман идва с все по-страшна сила. Кой преди сто години е допускал, че Щайнер е знаел какво говори, както и че разни психопати наистина ще искат свободата на словото да се наказва от закони? Свободата на словото да се наказва от закони – това трябва да се прочете няколко пъти, за да се проумее днешната същност на нещата.

http://www.ivanstamenov.com/?p=1033

Неактивен VM

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 72
Първо, поздравленя за темата. Тя е много нужна и важна, особено ти наблегна за идването на този ден на абсолютен контрол, за който аз също сега пиша в моята теория за тройният апокалипсис (случаят посветениият). Изглежда този ден ще дойде, и изглежда много по-рано от колкото си мислим (имено сега ще се развият бъдещите събития 2010-2016). Колкото до това дали този начин на мислене трябва да бъде обичаен, аз бих казала че веднъш пиеш ли от наркотика на истината, трудно можеш да отвикнеш. Фактите са твърде очебиини за да ги отречем, техните лъжи са твърде непохватни и долни за да им се вържем, разбира се че трябва да иамаме култура на мислене по отночение на Световните Конспирации. Като един от хилядите примери, мога да дам филма за Лейди Даяна на ББС, който ни убеждава че става въпрос за нещастен случай, аз се смях по времето на целият филм (не заради трагичната кончина на тази прекрасна Дама), защото начин по който са скалъпили фактите е толкова нескопосан и прозрачен, че имам чувството че напоследък са станали доста немърливи и непрофесионални. Другата част на темата която засягаш с тази статия, дали има някакъв рационален изход за обществата, мисля че такъв е невъзможен и че нещата ще се развият по коренно различен начин от този който си мислим, и дали това е свързано с установяването на шестата корена раса. Отново в тройният апокалипсис давам отговор на това какъв ще бъде сценарият за това според мои лични изчисления(все още не публикувана част) макар че за това започна да се говори в цял свят, въпреки че за това се е знаело много отдавна, ти даде един частчен пример.  Статията завръшва много хубаво нещо което трябва да се осмисли имено така, и наистина:


Увеличаващото се разпространение на конспиративното мислене за събитията е просто симптом на нарастващото недоверие в правителството. Всеобщото недоверие в правителството не е заплаха за обществеността или за свободата на хората, а е заплаха единствено за тираните и монополистите, които искат да запазят потисническата си власт над останалите. Недоверието във властта не е екстремистка, неуравновесена или параноична проява, както разправят медиите и техните собственици от военно-корпоративния комплекс. Това недоверие е нужно, здравословно и представлява възможно най-патриотичната проява на свободата. Америка е основана заради недоверието във властта и докато този начин на мислене се запазва, пламъците на свободата ще горят силно, даже във времената на масови заблуди и авторитарно промиване на мозъци.

« Последна редакция: Март 29, 2010, 23:03:02 pm от VM »

Неактивен marhs

 • marh-s
 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 376
И от мен поздрави за темата.
Битието определя съзнанието.След като има бум на конспиративно мислене, значи то е в причинно следствени връзки със събития и някакви фактори, и има някакво основание.Примери, колкото щеш, у нас и по света.

Или като го е казал народът-"Има си крушка опашка" ;)
« Последна редакция: Март 30, 2010, 00:32:30 am от marhs »

Неактивен sineglazka

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 43
Re: Трябва ли конспиративното мислене да бъд&
« Отговор #3 -: Ноември 18, 2010, 15:45:01 pm »
Всъщност напоследък се замислям, дали самата Световна конспирация не е още една конспирация? Дали ние "простолюдието" започнахме да се досещаме за някои неща или те "просветените" ни ги набутаха пред очите с някаква цел?
« Последна редакция: Ноември 18, 2010, 15:58:23 pm от sineglazka »

Неактивен marhs

 • marh-s
 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 376
Едно допълнение към темата : наистина има бум на конспиративното мислене в световен мащаб, и след бума на Интернет, който направи възможни връзките в реално време за хората по целия свят.Хората започнаха просто да споделят по-често и повече, вълнуващите ги неща, свързани с реалния им живот и проблеми, и не само с това.
Но смятам, че този начин на мислене (конспиративният), съвсем не трябва да е само обичайният, защото се изпада в крайности.Въпреки, че корупцията, нагласените работи, измамите и т.н. са вече толкова чести, че болшинството хора, вече не вярват на много неща.(някои на шега казват за нова партия, тази на "Тома неверни" ;D)
Човек трябва да мисли разнообразно,а не ограничено в някакви рамки.Защото все пак има и добри неща, хора, събития. И т.н.

« Последна редакция: Ноември 18, 2010, 18:15:28 pm от marhs »

Неактивен Hymen

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 6
Ууу... конспирации
според мен, този бунт на "истини" и "конспирации" е абсолютно изкуствен. Наивно е да се мисли, че световните управници са толкова непохватни, че изпускат важна информация и се издават. Ако "някой" иска нещо да остане в тайна, то ще си остане в тайна, докато "някой" не реши да издаде тази тайна.
 :)

Неактивен trapara

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 5
Главните кукловоди имат достатъчно знания,власт и пари да не позволяват изтичането на информация да им вреди.Даже нещо повече!Има си голяма вероятност повечето източници на информация да са зададени от тях с цел дезинформация на масата любители на такива теории.Пускат по малко истина и я смесват с лъжата.Очакваш едно нещо,бориш се с него и накрая се оказва,че методите които използваш,са им от помощ.Все пак тук борбата е материална и духовна.Погледнете Алекс Джоунс и Дейвид Айк.Добри примери са за дезинформатори(особено бившето вратарче от Ковънтри).

Неактивен Konstantin

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 424
То винаги така става, че конспираторите са кандидат управници ;)
Нека да вземем и Исус например. Всички му се кланят и го величаят с добро, но понеже никога не е управлявал. :) Ако беше управлявал едва ли щеше да се помни с толкова добро  ;D

Иначе фантазьорите, които плетат интриги и създават конспирации би трябвало ако не могат да ги докажат да носят някаква отговорност. Ето например преди няколко години в САЩ убиха едно 19 годишно момиче, и когато заловили извършителите се оказало, че били чели някава книга на Дейвид Айк. В тази книга било описано как се разпознават рептилите сред хората и тези малоумници решили, че момичето е рептил и е заклали пред дома и. Та в тази ситуация кой носи вината?

Положението в САЩ е наистина сериозно и все повече и повече хора се подават на конспиративно култивиране и не е далече времето, когато някакво незначително събитие може да се разпали до гражданско неподчинение.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27