Автор Тема: Да си направим сами нов икономически (политически) строй  (Прочетена 23406 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен P.E.A.C.E.

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 500
Ние хубаво ще го направим този строй, аз знам и вярвам, че е въпрос на време нашият свят отново да се промени. Но (пак това "но") как ще разрушим стария ред и как ще спрем силата която управлява сега, да не управлява и новият ред?

В темите които провокираха Танграта да пусне тази (бай дъ уей и аз си го мислех това:)) имаше все спорове за анархизми, технокрации, комунизми и т.н.
Аз мисля (следователно съществувам:)),че Всички предихши строеве от последните 15тина хиляди години са били инфилтрирани или директно дирижирани от "тези които трябва да махнем".
Унищожението, смяната на стария ред и началото на новия трябва да са взаимно свързани процеси. Самият процес на премахване нещата с които не сме съгласни, ще изведе на показ какво е липсвало.

Първо трябва да се осъзнае, че проблем има, а това само по себе си е начало. Новият строй за да го бъде трябва да сме по-осъзнати, по-отговорни и най-вече по-ЧОВЕЧНИ.
Второ - всеки да започне да гледа първо към Себе си, а не другите. Неможем да познаваме другите и да съжителсваме с тях нормално, ако не познаваме себе си.
3. Форма на управление?
Обществено-родови строй :) Да точно както "първобитните" хора.
Всеки има право на мнение, като във всяка малка общност, квартал по естествен път ще се обособят лидери - кой образован, кой майстор в нещо си и т.н. като така лидерът ще бъде приятел и познат на комшиите си.
Всеки местен, мини-локален лидер ще има задължения като например да ходи по други махали и да обменя мнения с други и т.н.
Общо взето, предсатвете си един ФРАКТАЛ от обикновен СЕМЕЕН СТРОЙ.
Кой ще съди? Отново елементарно, не ни трябват супер сложните закони - глас народен - глас Божий!

Аз съм на мение, че ако това стане - проблеми като пари ще изчезнат от самосебе си
 :flag_of_truce:
Но преди това, по време на прехода, защото още сме свикнали с тях пари ще има, но контролът върху тях няма да бъде в частни ръце!

И най, ама НАЙ НАЙ важното нещо - Свобода на Словото и Информацията. Такива неща като катакомби с древни книги във ватикана няма да има - всичко да бъде наяве, открито и достъпно за всеки човек.
Ей тогава гледайте ко става... "фантастичният" свят без пари, контрол, войни и други подобни лудости ще ви се стори нещо като даденост, нормално и дори Задължение към Човечеството и Вселената.

buden

 • Гост
От всички системи от миналото, най-ми добада моделът на богомилите.
Икономическият модел на Силвио Гезел също не е лош.

За Гезел нямам никаква друга информация освен тази:
"Джон Мейнард Кейнс, покойният икономически съветник на британското правителство, е новият пророк на "инфлационизма". "Кейнсианската революция" се състоеше в това, че той открито прегърна доктрината на Силвио Гезел. Като най-важния от британските гезелианци лорд Кейнс взаимства и специфичния месиански жаргон на инфлационистичната литература и го въведе в официалните документи. "Кредитната експанзия - пише Вестник на британските експерти от 8 април 1943 година - извърши "чудото ... да превърне камъка в хляб". Авторът на този документ бил, разбира се Кейнс."
пише Людвиг фон Мизес 1948г.


Неактивен konstantin2007

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 323
Такам,
яви се предложение да умуваме върху нов строй.
Тангра,бих добавила пълна реформа във образованието!И като модел на такова,и като материя за изучаване.

Неактивен deznam

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 286
Права си образованието е основата на всяка система, но за да се постигне достатъчно ефективно ниво трябва качествен учителски материал а такъв в момента няма или поне не е достатъчен.
Ако не искаш да бъдеш наковалня, трябва да бъдеш чук.

Неактивен Cargo

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 33
 • ЩеРД - РиГ

А какво е станало с българите не знам, може би намекваш за влизането на християнството.
Но ако старите лидери са били толкова безпогрешни, защо са го приели? Нямам капацитета да дискутирам и да имам мнение по въпроса.Тези дни започна Олимпиадата - да използваме олимпийска метафора.

Споменаването на християнството от теб, по повод направеното от Борис-Михаил,
е равносилно на кофтия номер, да идеш, да видиш  ледения улей за бобовете и ... някой невидим да те е бутнал да паднеш по задник и ... да се запързаляш надолу по добре премерената, перфидна историческа логика на улея ...


Не християнството е главното в деянията на новоизлюпения цар Борис-Михаил.


Рязко и радикално е бил сменен Държавния строй на българите.
Унищожена е социално-икономическата формация на нас българите - родовата община.
Борис-Михаил не само е първия приел библейско име - той е първият български цар.
Той буквално е извзел от народа си Сувернитета (Върховната власт) и си го е закачил на короната на самодържец. Кражба! Държавен преврат!!!

Нашите канове хилядолетия са били ОТБОГАВЛАДЕТЕЛИ избирани за такива на Всенароден събор. Те никога до тогава не са обладавали Върховната власт (Сувернитета). Разполагали са с делигирана Власт да управляват (Управители). Родът им се е специализирал в управлението, властта се е наследявала, но ... ако нещо е излизало извън рамките на Обществения договор в който оперирал ОТБОГАВЛАДЕТЕЛЯ, той просто се е отстранявал, а рода ме се е разпускал.

Другото важно, което се е случило при Борис-Михаил е, че сме се бухнали във феодализма -
българите от свободни люде сме станали  и м о т !!!


А някой упорито ни завърта главата та да гледаме в Покръстването.
А Вярата ни, фактически, не е била сменявана - просто са били докарани ромейски попове, които да заменят нашите Духовници.

Казват ни, че сме били езичници.
Пълни глупости и перфидна заблуда.

Според написаното на камък от един от нашите канове - Омуртаг, Вярата ни в
истинния Бог не е била от вчера, а от хилядолетия.

Според свидетелството на апостол Андрей, при "развода" на дванадесетте апостоли, Спасителят, Месията, Бог-Син е казал на север да не ходят да проповядат - Той от там идвал. Може би именно за това евангелието на Андрей е изхвърлено от каноничния компаунд наричан канонична Библия?!!!


И много друго се е случило тогава, все неща, които и до днес имат отражение в ставащото.
Какво още е станало???


Щом ходи като патка, звучи като патка, изглежда като патка - значи е патка! (Департамент за анализи,

Неактивен Zarathustra

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 49
Приемането на Християнството от българите и за мен е доста спорна стъпка в нашата история. Съвсем наскоро се опитах да говоря с един приятел - много отдаден християнин за това, че евреи управляват много от световната икономика и съответно много от държавите по света. Казах му и за някои български политици - евреи, които в момента са в парламента.

Той веднага ми отговори с нещо от типа на "Ами знам го това, но те са избран народ. Трябва да управляват".

Моята реакция беше "Wtf?".

Мисля, че след като сме приели Християнството сме омекнали доста. А преди това пак сме били морален народ. Дори смея да твърдя, че християнската ни идентичност днес само действа в посока разбиване на морала. Антихристиянски-настроените евреи от Холивуд яко си правят гаргара с християнските ценности и това определено влияе на новите поколения не само в България.

Неактивен otnesen

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 648
Аз предлагам в новия обществен строй да има такава клауза - никой да не може да притежава повече имущество, отколкото може да стопанисва сам. При по-едрите земеделски и производствени обекти собствеността ще е групова (или семейна) - всички "стопани" ще бъдат равноправни акционери, ще има вътрешни дебати и референдуми за избор на ръководство, приемане или отстраняване на членове. Данъците ще са на база обща печалба на стопанството (предприятието), а не "на глава".

Неактивен Tangrata_

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 465
"Да стопанисва сам"

Та това е ужасно субективно. Как ще определиш кой колко ще стопанисва сам. Те възможностите на хората са различни. Някои развей прахове даже не могат да стопанисат и шапката си.

И какво имаш предвид под "равноправни"? Може би "с равен дял", но това е коренно различно по значение и смисъл.
Може да има 2ма работници, единия с дял 100 лева, другия с дял 1000 лева, и 2та да имат право на глас в общия съвет и да са РАВНОПРАВНИ.
"Равноправни" не е същото като "равни".
Бъди по-прецизен в изразяването, ако е възможно.

Бтв, най-добре ще е да има повече от един вид строй. Да кажем да разделят света поне на 2 или повече. На който му е кеф равенство и удребнена собственост по равно на всеки работник, да иде в тая държава. Който иска да може да се натрупва собственост, или пък да се инвестира в знания и образование, да иде на другото място.
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен otnesen

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 648
Та това е ужасно субективно. Как ще определиш кой колко ще стопанисва сам. Те възможностите на хората са различни
Именно защото са различни. Ако един може да се грижи добре за 5 декара, но 10 му идват множко, ще му се дадат 5 декара. А на друг, който може да работи повече, ще му се дадат примерно 7.

Така или иначе, пред тази клауза има други проблеми, които не могат да бъдат решени по подходящ начин, така че ще трябва да минем без нея. Просто ми хрумна като идея.

Неактивен demirpetrov

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 1
Всичко е хубаво, аз съм съгласен :) Първо обаче трявба да вземем, да върнем всички млади хора в България. Защото в момента тенденцията е младите хора да отиват да учат в чужбина и после никога повече да не се завръщат в България. И тази тенденция никак не ми харесва. Колко по-хубаво би било ако в един момент 500 000 млади българи се завърнат у нас и дадат своя принос за развитие на икономика и някакъв нов икономически модел. Сещам се за един приятен пример - дъщерята на Цветан Василев , която като много трудни млади хора, е завършила престижни университети навън, но в крайна сметка е решила да се върме у нас и да даде своя принос за държавата и да си плаща тук данъците.

Неактивен Schicksal

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 97
 • "Летящата чиния" на тевтонския орден :) .
Някой правилно спомена за образованието и наистина оттам трябва да се почне за каквато и да е било реформа. Ппредлагам едно образование, в което се гонят по-скоро методите на учене, отколкото натрупването на конкретни знания (макар и то да е силно застъпено и по подходящ начин). Едно образование с много информация и без цензура, където всеки има право на лично мнение и е стимулиран към анализ!
Im Namen unserer gemeinsamen Taten!

Неактивен Kiko1313

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 55
Добър вечер.
Интересна тема сте захванали. Според мен, точката на пречупване отдавна е премината и връщане назад няма. Оренда е в миналото, хановете и те. Диктатури, империи, комунизъм, социализъм, демокрация, капитализъм, фашизъм са все бити карти назад в линейното време. Тези, които управляват имат всичките пари и цялата власт и винаги са ги имали.Всичко отива накъмто Корпоратократически период. Нека не се заблуждаваме ... пармалент, президент, депутати, правителство, конституция, закони, мижи кьорчо да те лажем ... Може би да помислим, как да създадем достатъчно силна частна Корпорация, която да ни отстоява интересите и където децата ни да не се изпедерастят съвсем. Преди малко четох една тема за отнемане на деца от държавни органи и тотално преебаване ... настръхвам, това ако е дори 30% истина. Светът се върти и всичко е циклично ... и този тегав период едва сега започва, но както и предишните ще премине ... имало е Римска империя, която отдавна я няма. Имаше Комунистически строй, който си еба майката. Не знам дали става ясно какво искам да кажа ... нека си инсталираме наша си оперативна система от нов тип ... Лично аз смятам, че който управлява планетата ни, е толкова добър в това, защото черпи от опит и знание, което надхвърля в милиони пъти въображението ни ... те просто са го упражнявали милиарди пъти, те знят какво ще стане, то е ставало на толкова много други светове а.к.а планети, по абсолютно същия начин ...
Виното е силно, кралят е по-силен, жените са още по-силни. Истината обаче, ще ги победи всичките.

Неактивен darksun

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 34
От две хиляди години не върви на добре тая планетица и мижава цивилизацийка.
This shit's got to go ...

Неактивен petro

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 21
 • дойдох и видях един все още жив форум.
Дами и Господа, "Ние сами" отдавна нищо не можем да направим. Твърде малки сме.
Можем само да си изберем по-толерантен приятел.
Иначе съм 100% за, но никой няма да ни остави.
Получен БАН за "изселничество". Аргумента не е дали съм прав или крив, а че живея някъде си.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27