Ако лозето само се прекопае, ще ви призная, но ако не, си е жива заблуда и измама.
Те старите хора са го пробвали варианта на eses и знаят яловия резултат. ;D Затова са рекли и отсекли: "ЛОЗЕТО НЕ ЩЕ МОЛИТВА, А МОТИКА"! 
И това са половинчати глупости.
Старите хора на село също знаят че хора с негативна енергия не се допускат до селските чешми защото пресъхват. После трябва да докарат някой с позитивна че да потече вода пак. Ходи и питай по малките села където имат само чешми строени по извори.
Същото важи и за лозята.
Имаше една баба в село. Която си третираше доматите като живи същества - говореше им, грижеше се за тях. Докато беше жива тая баба каквото ще да става доматите и бяха толкова отрупани че винаги трябваше да се подкрепят че да не се чупи стеблото под тежеста. За 20 години се редуват с хора от селото и родата и НИКОЙ до сега не е успял да извади такава реколта с тор, без тор - всячески. Става дума все за една и съща МАЛКА градинска площ. От както тая баба се спомина минаха още 20 години. До сега пак никой не е успял.
Презумцията че енергията е илюзия само защото не лови мотики е инфантилна в най-добрия случай.
Ако толкова искате ОПИТ от хората които всъщност прокопават лозета а не такива седят пред компютри и най-близкия им сблъсък с природата е премазано куче на цариградско шосе. Пък ходете и питайте. Макар и рядкост ще намерите села в които се говори за хора които ЦЯЛ живот не са пипали мотика и ЗЕМЯТА ги е хранила. Докато си жив да ти растът плодове и зеленчуци САМО по твойте ниви и цялото село да ти завижда и да те мрази как го виждаш, мислиш ли че тия хора не са проучили, не са го дебнали ...
Аз мотика съм хващал. Малко но толкова. За тези които обаче не са пипали да не развиват някакви ТВЪРДЕНИЯ в тази сфера.
Ти малоумен ли си, къв си,
къде си видял да съм с негативна енергия, или да отричам действието на енергията. Айде намери го, и ме цитирай.
Дотолкова са ви завладели фантазиите (теб по-малко, но други хора повече), че започвате да си фантазирате какво съм казал, и дори какъв съм, какво представлявам и с каква енергия съм.
Не отричам, че съществуват хора, които един едиствен човек може да ме спре, само с мисъл. Дори съм срещал такъв човек и се познавам с него лично.
НО!
Аз говорех за 30 или 300 хиляди случайници, почитатели на груповата медитация, изведнъж хрумнало им да медитират, че да променят хода на съдбата.
Айде следващия път четете по-внимателно.
А ти, eses, се помяташ като фурнаджийска лопата. Казала едно, после друго, а ние сме били разбрали трето.
Смешно е на мен да обясняваш, че светът е прекрасен, като няколко теми по-назад аз ти обяснявах същото.
Виж сега, има един основен момент в живота. Когато живееш живота си с действие, тогава няма опасност да изпаднеш в емоционални дупки. Защото си в РЕАЛНОСТТА. Ти действаш и твориш в нея. И тогава няма грешка. Тогава каквото правиш, действието те удоволетворява, и времето ти не е загубено напразно. Това го усещаш здраво с цялата си душа.
Но ако се мъчиш да си внушаваш илюзии, мислейки си че медитираш. (илюзии от сорта "жиовота е прекрасен") тогава има опасност да се движиш на вълни нагоре, в еуфория, и надолу в депресия, защото мозъкът ти се управлява от илюзии, от лични самовнушения, а не от практически действия.
Това е същественото по темата, и затова задълбах толкова, не от любов към спора.
Не трябваше да го смилам в толкова елементарен вид, защото човек сам трябва да разбира и осъзнава някои неща, но така и не пожела да го разбереш, когато беше само намек.