Автор Тема: Престъпна и несправедлива система ли е Капитализмът/Империализмът?  (Прочетена 203760 пъти)

0 Потребители и 6 Гости преглежда(т) тази тема.

buden

• Гост
Много умело ползваш думата "радикално".

Ами кажи ми, откъде си извадил това за Рон Пол от малкото статии в интернет-бг пространството, за да я прочета цялата, и ще ти отговоря.

Невярвам да наложи със закон, личните си виждания за нещо като абортите. Що се отнася до владеенето на оръжия - мислиш, че може да е по-зле отсега ли?  ;D сори за ехидното смеене, такива са иконите.

Но като цяло, да, осветява ми пътя като пълнолуние разбит варненски път, защото осветлението невинаги работи.

п.п. Намерих нещо на български език. "Разтапянето", филм към който бях пускал линк преди(Meltup), но сега гледам, че е с превод.
Ето тук е, на главната страница на този сайт:
http://www.votx.org/ И сайта виждам за първи път.

Наблюдавам, че едновременно с Цайтгайст и проекта Венера се образува друг фронт: http://www.atlas-bg.eu/ На този, втория линк също попаднах днес.

Неактивен otnesen

• Пишещ
  • Публикации: 648
Какво значение има кой е източника? Отговаряш - да, вярно е, или не, не е вярно, че такива са политическите му възгледи.

А пък "радикално" - както е видно, означава тотално обръщане на посоката на външната политика, и то в странно големи мащаби (например излизане от ООН и НАТО!!!).

buden

• Гост
Виж приятелю, не съм на кръстосан разпит да ти отговарям с Да или Не. Хайде чети по-детайлно. Давам линк към преведен филм, в който се говори за причините за кризите следствие от централното управление, получавам съответно - никакъв отговор.

Хващаш се за нещо и почваш да го нищиш. Конкретно, одобрявам това което знам за Рон Пол - слушайки негови речи. Ти обаче ми даваш някакъв анализ за него, писан от някой, някъде. Което приемам да е истина, няма да се заяждам много. От този анализ обаче излиза нещо друго, което примерно няма да одобря и какво ще кажеш ти после - "Ти си противоречиш, значи грешиш и имаме нужда от повече централно планиране". Не целиш ли точно това?

Задаваш въпроси от сорта на: "Покрепяш ли Рон Пол, след като е против абортите?"
Не ме интересуват абортите! Не съм им чак такъв фен да им мириша бельото на политиците. Важното е, че тези които първи разкритикуваха публично централните банки са същите, които защитават капитализма. Изобщо обясняват, че централното планиране(не само банкирането) се оказва пагубно с времето. Оттам се роди и спорът тук. И споря, не защото "капитализма ще ни реши проблемите", а защото "комунизма или социализма няма да ни ги реши". Въпреки, че везните клонят към капитализма.

Дали, бил за ООН, Рон Пол, или не! Тук, в не една или друга тема сме говорили, че ООН е създадено след Втората световна с определена цел - да облагодетелства едни, за сметка на други(централна му работа к'во искаш). Хайде, пиши сега за плюсовете на ООН щом захапа в тази посока. Цитирай ми Уики, моля ти се.

Но да знаеш, че много малко ме интересува ООН. Имам един хубав спомен, който не е свързан с политика и толкова.

Вижте пак онова филмче, към което съм сложил линк в предишния си поуст, ако изобщо има хора заинтересовани по темата. И то звучи монотонно, като църковно пеене, каквото бе и Цайтгайст(въпреки истините там), но в посоченото горе има повече истина според мен.

Неактивен otnesen

• Пишещ
Давам линк към преведен филм, в който се говори за причините за кризите следствие от централното управление...
Да, говори се, при това не особено вярно. Интересува ли те кои моменти ме съмняват?

Неактивен Tangrata_

• Много Писал
  • Публикации: 2 433
Отнесен май е подставено лице на комунистическата мафия, тия дето окрадоха България, и дори продължават и сега.

Спора с такива хора е абсурден. Идеите на партията ще се защитават с демагогия и лъжи до дупка.

Буден продължава да търси смислени аргументи и да води диалога на логично ниво ...
Евала, за търпението.
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен P.E.A.C.E.

• Доста Писал
  • Публикации: 1 499
Добре че беше Танграта с неговия неоспорим кометар, подплътен само с факти и доказателства, да отсъди кой прав и кой крив :)
Вече взе да ми става смешно как неможеш и за миг да си извадиш главата от полярностите, които в крайна сметка... ех какво да повтарям, то май няма смисъл.

Неактивен otnesen

• Пишещ
Отнесен май е подставено лице на комунистическата мафия, тия дето окрадоха България, и дори продължават и сега.

Спора с такива хора е абсурден. Идеите на партията ще се защитават с демагогия и лъжи до дупка.

Буден продължава да търси смислени аргументи и да води диалога на логично ниво ...
Евала, за търпението.
Не знам какво удоволствие ти доставя да обвиняваш за неща, които не са верни. Няколко пъти обясних, че съм за смесен, хибриден, комбиниран вариант на обществен строй и като следствие от това опонирам изключително срещу ултракрайните анархокапиталистически възгледи (buden), срещу крайните националсоциалистически възгледи (Зигфрид) и ако имаше хора с крайно-лява ориентация, щях да опонирам и на тях със същия ентусиазъм.

Неактивен blade

• Малко Писал
  • **
  • Публикации: 467
Корпоративизма е вследствие на капитализма.КАкто казах дори да се отървем упрявляващата върхушка и се пресъздаде капитализма на ново нищо не пречи пак да минем на корпоративизъм.Освен ако не се създадат ясни правила,които да се спазват и държавата да регулира.Въпроса е дали ще се спазват тези правила и дали ще има корупция,измами и т.н. неща които са заложени капитализма.Сегашната система има хора които живеят с по-малко от долар на ден,гладуват и т.н.. За да си богат трябва другите да гладуват.Богатите държави са богати защото другите ги хрантутят,а робовладетелите в тези страни са богати още по-богати от народа си. Рапределението на благата е извън всякакви природни закони.Не казвам,че всички трябва имаме равен брой пари.ПРосто разликите да бъдат намалени и да няма гладуващи хора.

Дори да се създаде устойчив капитализъм той ще има своя пик,но и залез.След време хората ще си променят мисленето и самата система може би ще стане морално остаряла,защото доста за да успяваш в тази система доста често трябва да се играе не по правилата.Много хора(естествено и познати) в името на успеха и кариерата,са готови да паднат толкова ниско.Проблемът е,че май самите те не го възприемат като падение,ами като естествено състояние на нещата.Морала  и  съвестта и честа за тях са отдавна изветрели и лишени от смисъл понятия,които съществуват само в мръсното подсъзнание на обикновените хора("будалите").
“And neither do I! I want to have a wife, children & a home, I want to live! But it's all for nothin

buden

• Гост
Танграта, невярвам Отнесен да е вербуван от някоя партия, познаваме се от години с него. Но пък в днешно време не е нужно някой да плаща за да му се изпълняват прищявките. Хората си имат убеждения и ги защитават. Междудругото, не участвам в други форуми, но ме съмнява да има друго виртуално пространство обсъждащо конспирации, където да защитават капитализма. Тук като чета, всички 9 от 10 сигурно ще го оплуят. Така че  :drinks:

Отнесен, казваш, че съм краен. Ако се върнеш 20-30 поуста назад сигурно ще видиш, че аз ви обвинявам за крайни. Кой е крайният? И затова може да поспорим. Звуча ви краен, защото защитавам капитализма. Ако не звуча така и ако вие не звучите крайно ще стигнем набързо до извода: "Ами то плюсове и минуси има навсякъде" и дискусията приключва.

Вие обвинявате капитализма, че позволява на алчни и безкрупулни единици да се разпореждат с благата. Но разберете, че тези алчни единици не биха се докопали до благата без някой да им отвори вратата и да ги покани - подкрепата на "приятелите" ви на държавна служба. И колкото и крайно да звучи това, не можете да го оборите. Та ако търсим виновни, кой има повече вина предателя или подстрекателя? И задавам въпроса с половин уста, защото "предателя" е част от всяка една система, а социализма би му дал дори повече власт, докато "подстрекателя" би бил просто поредния дразнител при капитализма, защото никой няма да му обърне внимание. Онзи израз "Капитализъм за бедните и социализъм за богатите" е точно намясто. Корпорациите имат протекции, иначе всички негативи за тях самите щяха да бъдат на пазара и тогава никой нямаше да купува от тях. Но сега недъзите им се прикриват.

Блейд, всички ние искаме да няма болести, глад и мъка по света, но какво имаш предвид с това "природно разпределние" на благата? Капитализма е по-близо от всички други системи до джунглата. Благата не трябва ли да се заслужават? Та кой дава наготово в природата? Трябва яко бачкане и учене и пак не е сигурно дали природата няма да ни изненада с нещо.

Някои възгледи може да са ми крайни, но други не. Давал съм прекалено много примери с достойни политици, тук в този форум, за да ме определя някой за краен анархист.

Проблема който обсъждаме е повече в хората, отколкото в системата. Докато хората не се променят, централното планиране ще е пагубно.

Централното планиране ни прецаква рано или късно, deal with it.

Неактивен otnesen

• Пишещ
Отнесен, казваш, че съм краен. Ако се върнеш 20-30 поуста назад сигурно ще видиш, че аз ви обвинявам за крайни. Кой е крайният? И затова може да поспорим. Звуча ви краен, защото защитавам капитализма.
Да, само че разликата е, че аз имам основания да твърдя такова нещо, а ти нямаш - всеки може да нарече когото си иска краен, но не всеки може да го докаже. :)
Ти не просто защитаваш капитализма, а защитаваш може би най-крайния му възможен вариант - анархокапитализма.

Всъщност, явно не си даваш сметка до какво може да доведе това. Първо - елиминира се държавата (или се изтиква в ъгъла с ампутирани ръце и крака). Остава местното самоуправление (кметства, общини и т.н.), чиято администрация по правило надвишава значително тази на всички федерални служби и институции. А какво ще правим с тях? Ще премахнем кметовете и общинските съвети? Ако и тази администрация я няма тогава ще настане пълна анархия. Не може да съществува никаква обща инфраструктура (пътна, водоснабдителна, електроразпределителна). Как мислиш - чие притежание ще бъдат язовирите? И ако компанията собственик на местния водоизточник не се държи пазарно, какво ще стане, просто ще ходиш да си купуваш от друго място ли?

Но разберете, че тези алчни единици не биха се докопали до благата без някой да им отвори вратата и да ги покани - подкрепата на "приятелите" ви на държавна служба.
Страхотно чувство за хумор имаш - най алчните и безскрупулни бизнесмени щели да чакат специална покана от политиците, без която иначе и една стотинка не биха заграбили.  :lol:
Осъзнай се малко най накрая - политиците биват специално създавани от ръководителите  на медийните машини с две основни цели:
1. Да отключват всякакви врати и да реализират интереси, увеличаващи мощта на корпорациите.
2. Ако нещо се обърка между другото - да операт пешкира, докато основните играчи остават на сухо.
« Последна редакция: Юни 27, 2010, 23:23:01 pm от otnesen »

buden

• Гост
Аз пък НЕмога да ти докажа нищо.

Цитат
Не може да съществува никаква обща инфраструктура (пътна, водоснабдителна, електроразпределителна).
При соца какво и беше общото?

Цитат
Осъзнай се малко най накрая - политиците биват специално създавани от ръководителите  на медийните машини с две основни цели:
1. Да отключват всякакви врати и да реализират интереси, увеличаващи мощта на корпорациите.
2. Ако нещо се обърка между другото - да операт пешкира, докато основните играчи остават на сухо.
Отдавна съм го осъзнал това. Но още не мога да осъзная, как Началик с повече правомощия е по-добрия вариант, след като и с повече и с по-малко власт него все не го бива.

Хайде анализирай, доказвай.

« Последна редакция: Юни 28, 2010, 07:38:25 am от buden »

Неактивен otnesen

• Пишещ
Цитат
Не може да съществува никаква обща инфраструктура (пътна, водоснабдителна, електроразпределителна).
При соца какво и беше общото?
Абе, не ме интересува соца, интересува ме частна ли ще бъде, или някаква друга инфраструктурата при анархокапитализма. Провери там, какво мислят твоите светила по въпроса и ми кажи, защото от нещата, които си ми предоставил за четене до момента изглежда, че - да, ще бъде частна.

...след като и с повече и с по-малко власт него все не го бива.
А как точно се формират оценките "бива - не бива"?  По правило оценката е винаги субективна, но интелигентните хора се стремят да приравняват субективната си оценка към обективните параметри на оценявания обект. Колкото по-близо е попадението, толкова по-правилна е преценката.

Обективните параметри са тези, които могат да бъдат измерени (с рулетка, кантар, преброяване, или по друг начин). За тях няма никакво съмнение (освен по отношение на някакви пренебрежимо малки разлики като части от грама, от милиметъра и др., които не се улавят от приборите).

buden

• Гост
Теб не те интересува и светилата ми какво мислят. ПовЕрвай така е.

Така, че обясни ми какво е "обща" инфраструктура.

Анализът ти за "бива - не бива" ме подсети, че ти знаеш повече от средностатистическия професор в университет(по твои думи) без да си стъпвал в такъв даже.

Философ си голям приятелю.

Неактивен otnesen

• Пишещ
Теб не те интересува и светилата ми какво мислят. ПовЕрвай така е.
Не вервам. Досега съм отправил бая въпроси относно техните възгледи - значи би трябвало да ме интересува. А може и да искаш само да чета и да кимам в захлас, без да задавам въпроси и без да се усъмнявам в нищо. Ти така ли правиш? А след това позволяваш ли си да ме наричаш "промит мозък"?

Така, че обясни ми какво е "обща" инфраструктура.
Значи, ако пътуваш от Варна за София и се придвижваш по шосе, което е изцяло твоя собственост, построено на твоя земя, то тази инфраструктура е частна и ти ако не искаш, никой друг освен теб няма да пътува по този път.

Общата инфраструктура е тази, при която никой не може да забрани на който и да е да я употребява по предназначение.

Ето и малко инфо във връзка с предишен мой пост.

Цитат
На 92-годишна възраст почина заемалият най-дълго време поста американски сенатор Робърт Бърд
28 юни 2010 | 15:02 | Агенция "Фокус"
Начало / Северна Америка

Вашингтон. Най-дълго заемалият поста член на американския Конгрес, сенаторът – демократ от Западна Вирджиния Робърт Бърд, почина на 92-годишна възраст след почти 60 години работа в Конгреса, съобщиха от кабинета му рано тази сутрин, предаде АФП.
„Аз съм опечален, че семейството на сенатор Робърт Бърд обяви смъртта на най-дълго заемалия поста член на Конгреса в американската история”, заяви говорителят на кабинета Марк Ферел.
Той добави, че бившият член на Ку Клукс Клан, който ентусиазирано подкрепи стремежа на Барак Обама за поста президент през 2008 година, е починал днес в болницата Inova Fairfax.
http://focus-news.net/?id=n1412866
« Последна редакция: Юни 28, 2010, 17:29:30 pm от otnesen »

Неактивен benoni

• Четящ
  • *
  • Публикации: 183
Не искам да се намесвам в дискусията но поствам този линк
http://kafene.bg/index.php?p=article&aid=7466
Мъдреците: Уорън Бъфет, Джордж Сорос и Пол Волкър за финансовите пазари.

Дали те са баш мъдреците ли са просто звезди на финансовата и икономическата сцена.

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27