Автор Тема: Джон Бейнс - Съществува ли жената?  (Прочетена 15419 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен sedere

 • (sedere)
 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 610
Re:Джон Бейнс - Съществува ли жената?
« Отговор #15 -: Януари 05, 2010, 11:24:18 am »
Ето един откъс от книгата,които е много вярен за повечето жени.
С цел да да разберем поведението на жената, нека анализираме нейното ежедневие, за да определим кои са основните й интереси, грижи и дейности. Само така ще можем да се уверим, че нейното поведение е насочено изцяло към външно утвърждаване. Това всъщност означава презрение или отхвърляне на собствената й женственост и приемане на мъжки роли.
Най-доброто огледало на интересите на жената са женските списания. Което и да вземем наслуки, ще установим, че всички те, с някои леки вариации, се отнасят до едни и същи теми: домакинство, вътрешно обзавеждане, кухня, разхубавяване, диети за отслабване или за поддържане на теглото, гимнастика за запазване на фигурата, премахване на целули-тиса, кремове против бръчки и естествено, последния вик на модата в облеклото. Там се публикуват и материали за отглеждането на децата, за скандали и любовни авантюри на някоя кинозвезда или личност от международния елит. Сякаш целият живот на жената протича единствено сред кремове, дрехи, гримове, диети за отслабване и хиляда и един начина, чрез които да стане по-привлекателна. Ще установим колко дребен, ограничен и малък е светът, в който се движи съществуването на жената, сякаш в живота няма по-важни неща от това да изглежда привлекателна и да има деца. Ще забележим също, че всички гореспоменати дейности са изключително от външно естество и се отнасят единствено до грижата за тялото, но не и за ума и вътрешния свят.
Кои са причините и смисълът на това необикновено явление? Каква е тази изключителна сила, способна да мобилизира армии от жени, които се тълпят в магазините, купувайки парцали, козметични продукти, личен чар, свеж тен и красиво тяло?
Половината от населението на земята посвещава значителна част от деня на тези дейности, в които навярно преминава по-голямата част от живота им. В действителност това необикновено прахосване на жизненост се дължи единствено на желанието на жената да привлече мъжа, за да бъде оплодена и да изпълни ролята си на майка, както и да задоволи женския си нарцисизъм.
Красотата, младостта, гримът, облеклото са средствата, с които жената се стреми да изглежда по-привлекателна, с цел да повдигне самоуважението си и да спечели „собствен мъж".
За съжаление това поведение се превръща в адски капан, защото рано или късно жената-ловец се хваща на въдицата на собствената си стратегия.

Ето и нататък....

Вярно е, че винаги е съществувала дискриминация спрямо жената, но не по-малко е вярно, че тя доброволно отказва да порасне и да се развие, оставайки подчинена на мъжа. Това е обяснимо - зависимостта не изисква големи усилия, отговорност и труд, достатъчно е да има готовност да се задоволяват желанията на покровителя и да се расте в неговата сянка.
Много жени могат да се почувстват несправедливо обидени от мненията, изложени в тази книга, и погрешно да сметнат, че целта й е да ги постави в по-неблагоприятна светлина в сравнение с мъжа. Истината обаче е друга, защото целта на този труд е да научи жената как да се освободи от оковите, които тя сама си е сложила и към които е привикнала до такава степен, че вече не иска да се раздели с тях.
Моето желание е да изложа действителността такава, каквато е, без да заставам на ничия страна. Не рисувам нещата в розово, а се ограничавам да опиша различни конкретни и обективни ситуации, чиято истинност всеки може да провери. Време е жените да престанат да вярват във вълшебните приказки, обещаващи бързи и удобни чудеса.

 Никакви по-задълбочени мисли, размишления или сложни формулировки; всичко трябва да бъде удобно и лесносмилаемо; няма нищо, свързано с истинските ценности на жената или с развитието на вътрешния й свят.
Всичко е съсредоточено върху външното, предназначено е най-вече да култивира външните прелести на жената, за да привлече мъжа, да я подготви за майчинството или да стане добра домакиня. За какво?
За да „хване" някой мъж и да го задържи. Изобщо не се разглежда това, което е от наистина важно: как да хване самата себе си, за да се реализира като истинска жена.

Много жени се поддават на изкушението да се състезават с мъжете, за да достигнат така желаните от тях влиятелни позиции. Повечето обаче остават разочаровани в стремежа си да достигнат най-високото стъпало на търсената от тях роля, тъй като поради по-ниската си степен на агресивност те трябва да се борят в неравностойни условия с твърде агресивни мъже.
Наистина някои жени успяват, но го правят за сметка на своята женственост, тоест постигат успех единствено ако имитират възможно най-точно ролята на мъжа' като стават твърде агресивни и безогледни - обстоятелство, което влияе отрицателно върху хормоналната им система, като предизвиква появата на мъжки белези. Анормалното надебеляване на гласа, засиленото окосмяване, стремежът към командване и властване и мъжкото поведение са цената на успеха. По този начин, като че ли по силата на някое проклятие, те могат да се изявят в търсената от тях роля единствено като се откажат от женствеността и действат като мъже. Това не е тържество на жена, а на мъж.
В потвърждение на горното достатъчно е да се вгледаме в жените, които са се изявили като лидери в политиката или като водачи на обществени движения.
Нима има жена, добрала се до властта, която да е запазила напълно своята женственост?

Моля,вижте цялата книга и тогава говорете,а не само в началото да гледате нещата.Също авторът не може да опише всички неща на всички жени.
Преодолей робското подчинение и живей изцяло в настоящето.

Неактивен emilkos

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 284
 • Леле, к'во станА
Re:Джон Бейнс - Съществува ли жената?
« Отговор #16 -: Януари 05, 2010, 11:42:07 am »
...
Моля,вижте цялата книга и тогава говорете,а не само в началото да гледате нещата.Също авторът не може да опише всички неща на всички жени.


И аз призовах за същото още в началото, написано с червени дебели букви, но съм далеч от мисълта, че ще има резултат.
Най-вероятно спора ще се изроди до дребнави заключение по повод тази или онази реплика на автора, но не и да се погледне от високо на нещата и да се помисли.

Все пак съм оптимис, че все някой ще намери своето парче от пъзела и в тази книга.

Неактивен sedere

 • (sedere)
 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 610
Re:Джон Бейнс - Съществува ли жената?
« Отговор #17 -: Януари 05, 2010, 12:04:50 pm »
Така е не трябва човек да се захласва само по определен автор,защото само един автор и книга не може да каже всичко за дадено нещо каквото и да е то,но всяка книга си има своята доза лъжа,истина като тази доза е различна за всеки човек.Трябва да изчете цялата книга и не е задължително всичко да е вярно за определения човек,но съм сигурен,че всеки ще намери парченце истина.

“Градината с камъните”, “Философската градина”, “Градината на Рьоанджи”... Десетки имена има главната забележителност на японския град Киото и може би най-голямата му ценност. И по десетки начини се тълкува същността, която е вложил преди векове мъдрият монах Соами в петнайсетте необработени и различни по големина черни камъка, пръснати по белия пясък. Дзен-градините са “направени” от камъни и пясък. В градината са разположени петнайсет камъка. А в действителност се виждат само четиринадесет. Петнадесетият не се вижда. Скриват го съседните. Прави се крачка по дървената галерия около пясъчния правоъгълник и отново се виждат четиринайсет камъка. Петнадесетият – същият, който досега е оставал скрит, сега се оказва сред тях, а изчезва друг. Следваща крачка – същият гениално планиран хаос се осъществява отново – оказва се, че откъдето и да погледнеш, един от камъните винаги остава скрит. Това е нагледен модел на познанието и езотерична метафора. Колкото и да търсим, непременно нещо ще остане неизвестно, непресметнато, несъобразено. Сигурни сме, че виждаме всичко, и не ни и идва наум, че има още нещо, което не виждаме. Можете да попитате пълната с хора галерия от противоположната страна на градината – те виждат абсолютно еднакъв брой камъни. Но всеки вижда своите четиринайсет камъка. Може би Соами е искал да каже, че работата не е в камъните, а в хората, които идват в градината? Може би смисълът на градината е в това, че хората възприемат едно и също нещо по различен начин, всеки – по свой? И при това на никой от източните хора не му идва наум да твърди: “Аз виждам света правилно, а останалите – не.” Може би ключът към заложената в “Градината с камъните” идея е конституцията, съставена, както твърдят японските хроники, от принц Сьотоку още през VII век, която и до ден днешен поразява с дълбочината си? “Всеки човек има сърце. А всяко сърце има свои наклонности. Той смята това за добро, а аз – за лошо. Аз смятам това за добро, а той – за лошо. Но съвсем не е задължително аз да съм аз да съм мъдрец, а той – глупак. И двамата сме обикновени хора.”  ;)
Преодолей робското подчинение и живей изцяло в настоящето.

Неактивен Amrita

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 146
Re:Джон Бейнс - Съществува ли жената?
« Отговор #18 -: Януари 05, 2010, 13:57:24 pm »
"Валерианчото" Джон Бейнс е издал първата си книга през 1960 г., а преди 45 години основава Института за Херметична философия в Сантяго -Чили, последвани от 14 филиала в различни страни, Венецуела, Аржентина, Колумбия, САЩ, Русия и др.

Езотерик, розенкройцер, херметик, философ и психолог, този човек пише фундаментални книги, като "Тайното учение", "Звездния човек", "Хипосъзнание", "Развитие на вътрешния свят" и др.
Ако някой от някого е преписвал, то със сигурност Кастанеда е преписвача ( и не само той), но явно не е бил достатъчно добър ученик.

Бейнс е единствения автор, чиито книги съм хвърляла на пода докато ги чета и ми е опъвал нервите до скъсване, но това е метода му -провокация, най -прекия път да опознаеш себе си.
Той не си слага никакви маски за да се хареса, заявява открито личното си менение, нарича хората сомнамбули, безполезни роби, мързеливи животни, които само спят и се хранят за да задоволяват нуждите на една протоплазмена маса...
но така или иначе продължава да прекарва живота си в опити да превърне програмираното животно в свободен, непрограмиран звезден човек. :hi:
Ок, това е неговият метод (според теб, аз не бих го нарекла така), но съвсем не означава, че е най-прекия, за да осъзнаеш себе си. Вероятно е само негов, без да бъде винаги съотносим към всички.
И далеч не съм съгласна, че чрез провокацията на някой мога най-лесно да опозная себе си, дори не бих казала, че искам и един лесен метод за това, базиран на някакви съпоставки между полове.
От откъсите се отказах да чета автора, който не знам дали е източник за Кастанеда или обратно, но се е опитал да вкара теориите на Фройд в някаква друга плоскост. Нищо оригинално, ако претендира за това. Дори не е забавен (поне за мен). И не защото съм от пол, противоположен на този с 'инструмента" или как беше там, а защото не смятам за необходимо да намирам себе си чрез съпоставяне на чисто външни полови белези с останалите.

Неактивен Amrita

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 146
Re:Джон Бейнс - Съществува ли жената?
« Отговор #19 -: Януари 05, 2010, 13:59:29 pm »

Все пак съм оптимис, че все някой ще намери своето парче от пъзела и в тази книга.
Силно се съмнявам за последното. Не съ изпаднала до там, за да се питам, дали моят пол съществува (и говорим само за пол). Със същия успех мога да чета Симон дьо Бовоар и поне няма да изпадам пред откровено непознаващи женската (дори) физиология писания.

Неактивен P.E.A.C.E.

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 504
Re:Джон Бейнс - Съществува ли жената?
« Отговор #20 -: Януари 05, 2010, 14:12:22 pm »
Да, съществувала е...
Естественно, че има нещо сбъркано (все пак сме 21 век:))
Само на мен ли ми прави впечатление, чв живеем ИЗЦЯЛО в мъжки свят?
В какво се е състояла "революцията" на жените за права? (ако може някой да прати линк за инфо нещо немога да немеря много материали в нета) Нищо повече от една масова промивка на мозъка, за да може да се изоставят:
-децата
-дома
-любовта
-и още куп важни аспекти от живота на едно НОРМАЛНО семейство.
Елита не иска деца, които да израстват с родител до тях, обградени от любов. А това може да направи само и единственно майката (да мъж съм и го казвам това:)).
Как така едно време е било нормално само мъжът да се бъхти за пари, а жената да РАБОТИ в дома, да работа, защото да гледаш къща и деца е също толкова трудно.
Но видиш ли изведнъж, жените поучават "просветлението", че е много по-хубаво да бачкат и те (а жизнения стандарт да седи същия), а децата... кучетата ги яли.
Дори започвам да си мисля, че ако жените се събудят и започнат да си вършат работата... чак немога да си представя колко по добър ще стане светът :)

ПС
извинявам се ако съм обидил някой/я

Неактивен Amrita

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 146
Re:Джон Бейнс - Съществува ли жената?
« Отговор #21 -: Януари 05, 2010, 14:27:00 pm »
P.E.A.C.E., не се чувствам обидена, но е очевидно, че си мъж :)
Преди е било така, преди църквата е учела, че жената е същество, което не е равно на мъжа (с претенции за тълкуване на Свещените писания) и от нея единствено се е изисквало, че тя трябва да стои край печката, да има поне 10 деца около себе си и да не мисли за нищо друго. Но светът се променя и едно нормално човешко същество няма нужда само от този тесен кръгозор - я се опитай да си представиш цял един живот по този начин?! малцина са тези, които могат да си позволят домашни помощници и гувернантки (и не са ли точно тези от "елита", както ги наричаш), за да живеят извън тази тясна вселена от затъпяващо еднообразие. Светът е мъжки, разбира се, защото са нужни повече от изминалите досега хилядолетия, за да променят нагласата за ролята на жената (и изобщо не сатва дума за въпроси, дали тя съществува, сякаш имаме нужда някой да ни обяснява) и промените да текат в тази насока - нещо, което го няма. Еманципацията по своята същност беше предварително обречена на това да 'работи' и срещу себе си, но беше необходима, а и закономерна.
Много тежко и трудно е да се възпитават деца и за това далеч не е нужна само майката, която трябва да посвети цялото си съществуване на тях. Защото едно пълноценно възпитание (не обсебващо) е точно от хора, които имат и свой личен живот, интереси и не се поставят изцяло в служене само на поколението си. Без да им отнемат, но и без да отнемат от своя свят, доколкото е възможно.

Неактивен Z-931

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 743
Re:Джон Бейнс - Съществува ли жената?
« Отговор #22 -: Януари 05, 2010, 14:54:15 pm »
Цитат
И аз призовах за същото още в началото, написано с червени дебели букви, но съм далеч от мисълта, че ще има резултат.
Най-вероятно спора ще се изроди до дребнави заключение по повод тази или онази реплика на автора, но не и да се погледне от високо на нещата и да се помисли.

Mного е важно самият автор с каква реплика започва. В случая се натъкваме на факти и мнения на автор, който си няма и представа от материя и свежда нещата до собствените си гениталии и ексцентрично мислене копирано най-вече от Фройд, така че в случая се изгубва желанието за четене. Още повече, че същият този автор е от мъжки пол, а се опитва да ни се представи, като женски психоаналитик, непознаващ собственните си концепции и форми на съществуване и отъждествяващ се с месните си форми на физическото си тяло.... ;D

Типична  илюминатска концепция за доминиране, без право на размисъл... ;D,
щот няма такъв вграден замисъл... 8)

Неактивен Z-931

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 743
Re:Джон Бейнс - Съществува ли жената?
« Отговор #23 -: Януари 05, 2010, 15:38:58 pm »
Ето и една легенда подходяща за темата!

,,Някога в Древна Гърция философът Платон разказва своя
версия на мита за сътворението на света и създаването на
човешкия род. На земята живеели странни двуполови същества,
които се казвали андрогини.Това били страховити със своята сила същества. Били почти овални. Имали на главата си по две лица, които гледали в различни посоки. Имали четири ръце, четири крака и четири очи. И два полови органа. Били двуполови същества - мъж и жена в едно тяло. Не ходели изправени като нас, а се търкаляли като акробати, подпирайки се на осемте си крайници. Били бързи, силни и дръзки. И имали големи стремежи. Според Омир двама от тях дори се опитали да се качат на небето при планината Олимп.
 Боговете ги били създали, като
съвместили в тях и мъжката, и женската същност/ин и ян/.

Надарили ги
с неимоверна за обикновения смъртен сила и храброст. Но
андрогините се възгордели и решили, че могат да станат
безсмъртни като боговете и затова се разбунтували срещу
създателя си.

За да се справи с бунта на еднодневките, както ги
наричал, Зевс свикал на планината Олимп съвет на боговете.
Не можел да ги убие с мълнии и така да заличи човешкия род,
както направил с предишните хора - гигантите, защото нямало
кой да принася жертвоприношения на безсмъртните, нито можел
да ги остави да проявяват свободно своята воля за
неподчинение. След дълго умуване Гръмовержецът решил, че
най-добрият начин за потушаване на всякакви бъдещи
непокорства у смъртните е да не умъртвява рода на
андрогините, а да ги запази живи, но като ги направи слаби
човешки създания, разделяйки всеки един от тях на две
половини
, които трябвало да съществуват една без друга и ги разпредели в различни точки на света, така че никога да не се срещат и застрашат царството "Божие".
Всяка една от половинките на единното и хармонично разделено "АЗ" преди, търсело
  своето друго ,,аз".
Останалите живи хора трябвало да се примирят с
наказанието си и вечно да се скитат по света в търсене на
своята изгубена половина. Проклятието на Зевс било само
когато я намерят да познаят вечната любов, а познали я - да
придобият и така жадуваното от тях преди векове безсмъртие.

Неактивен konstantin2007

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 323
Re:Джон Бейнс - Съществува ли жената?
« Отговор #24 -: Януари 05, 2010, 16:02:44 pm »
Елита не иска деца, които да израстват с родител до тях, обградени от любов. А това може да направи само и единственно майката (да мъж съм и го казвам това:)).
Как така едно време е било нормално само мъжът да се бъхти за пари, а жената да РАБОТИ в дома, да работа, защото да гледаш къща и деца е също толкова трудно.
Но видиш ли изведнъж, жените поучават "просветлението", че е много по-хубаво да бачкат и те (а жизнения стандарт да седи същия), а децата... кучетата ги яли.
Дори започвам да си мисля, че ако жените се събудят и започнат да си вършат работата... чак немога да си представя колко по добър ще стане светът :)
Прав си.Жените се втурнаха да се доказват колко са равни на мъжете забравяйки за избора си да бъдат майки.Истината е,че две дини под една мишница не става.Тъжното е,че разбират какво са жертвали,но е вече късно..


Неактивен eli

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 167
Re:Джон Бейнс - Съществува ли жената?
« Отговор #25 -: Януари 05, 2010, 18:03:39 pm »
Както забелязвате аз съм цитирала основните моменти, на които според авторът се крепи книгата му. И като чета и другите откъси мога да кажа, че този човек не ме проворика, а ме кара да се смея и да си мисля:"Боже, колко заблудени хора има по този свят, Боже."

Ето например следната теза /цитат от горните цитати/:
Цитат
Ще забележим също, че всички гореспоменати дейности са изключително от външно естество и се отнасят единствено до грижата за тялото, но не и за ума и вътрешния свят.
Прекрасна теза, но тя е валидна не само за жените, но и за мъжете. Да има такива хора и то не само жени, които се интересуват само от външното. Консуматорството е болест, която ходи по всички и не виждам защо това се използва за написване на книга за оплюване на жените. Готова съм да сравня своя вътрешен женски "кастриран"  ;) свят с този на автора, да видим кой ще излезе по - богат!
Но друг един въпрос изнинка в моето съзнание, докато четях вашите коментарти, колко е важно да се прочете цялата книга. Защо, вие момчета, четете тази книга, написана да обяснява на жените как да бъдат истински жени?   
Иначе на по темата за равенството м/у мъжете и жените мога да пиша до довечера и пак не напиша всички наблюдения, които имам. Но ще почна с мисълта на Джек Лондон:
"Мъжът е единственото животно, което малтретира своята женска!" ,
за да обясня с нея на P.E.A.C.E, защото жената не може да си позволи да стои в къщи и да гледа деца и да не работи. Защото един ден ако мъжът дойде и й заший един шамар щот така му било кеф, жената, която е стояла и е гледала децата си, няма работа и професия, няма да има друг избор освен да обърне другата буза.
Не работата е тази, която пречи, на отглеждането на децата. Amrita, го е обяснила много добре.
Сега ви оставям да ме обвините за мъжемразка :) и после ще продължа с примерите.

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 667
 • In Lies We Trust...
Re:Джон Бейнс - Съществува ли жената?
« Отговор #26 -: Януари 05, 2010, 18:08:25 pm »
Подобен род дискусии никога не са добра идея. Нито мъжете, нито жените могат да застанат с лице към себе си и да признаят общите си слабости, без да се настървят срещу противоположния пол. Все още липсва съзнание да се погледне на тази тема "отгоре", поради идентификацията на духа с тялото.

Неактивен emilkos

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 284
 • Леле, к'во станА
Re:Джон Бейнс - Съществува ли жената?
« Отговор #27 -: Януари 05, 2010, 18:19:56 pm »
H., напълно си прав.
По-горе обаче написах, че се надявам някой да намери парченце от пъзела и в тази книга. Получих на ЛС потвърждение, че има и такива хора.

Искам само да уточня, че автора е на ваша страна мили дами. За това е хубаво да се прочете цялата книга преди да се коментира.

Z-931 не си ли забелязал, че тези гърци понякога са големи лумпени. Що за изрод са го докарали това двуполово същество.  :bad:
Били се разбунтуавали срещу "Създателя" си - ами, като се има в предвид кой е създателя им (тези гадни извратени генни инженери), как няма да се рзбунтуват.
« Последна редакция: Януари 05, 2010, 18:25:19 pm от emilkos »

Неактивен Amrita

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 146
Re:Джон Бейнс - Съществува ли жената?
« Отговор #28 -: Януари 05, 2010, 18:33:22 pm »
Подобен род дискусии никога не са добра идея. Нито мъжете, нито жените могат да застанат с лице към себе си и да признаят общите си слабости, без да се настървят срещу противоположния пол. Все още липсва съзнание да се погледне на тази тема "отгоре", поради идентификацията на духа с тялото.
съгласна съм :) Затова ще се надяваме на такива светила като Бейнс да съдейства за рабирателство в такива дискусии :)
Емилкос, тези хора, защо не пишат и в темата да споделят своите открития? :)

Неактивен emilkos

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 284
 • Леле, к'во станА
Re:Джон Бейнс - Съществува ли жената?
« Отговор #29 -: Януари 05, 2010, 18:36:47 pm »
...
Емилкос, тези хора, защо не пишат и в темата да споделят своите открития? :)

Защото имат правото да не го правят, както не веднъж съм го правил и аз, както предполагам и ти  ;)

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27