Автор Тема: Джон Бейнс - Съществува ли жената?  (Прочетена 17555 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен mitko

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 843
 • Не прави това, което не искаш да ти се случва
  • профил
Re:Джон Бейнс - Съществува ли жената?
« Отговор #30 -: Януари 05, 2010, 22:01:57 pm »
     Привет,
     Много  ми  е  интерено  защо  жените  искат  да  приличат  на  мъже  и  обратното  мъжете  да  приличат  на  жени!  (боксьорки,  тежкоатлетки,)  Съгласен  съм  за  ровноправие  пред  закона,  но  за  какво  равноправие  между  половете  може  да  става  дума  когато  сме  толкова  различни?  Различно  цветоусещане,  различна  анатомия,  различно  функциониране  на  мозъка,  и  т.н.
     Познавам  доста  еманципирани  жени  и  всички  без  изключение  се  отнасят  с  пренебрежение - меко  казано - към  съпрузите  си!  Мухльовците  са  обречени,  жените  тръсят  винаги  по-силни  и  властни  мъже,  за  да  се  чустват  покорявани  -  природна  даденост -
     В  генетиката -  доказано  е,  че  мъжките  атрибути  са  видоизменени  женски  такива.  Така  че  относно  първичното  може  да  се  поспори!    
"Въображението е по важно от знанието" Айнщайн

Неактивен sedere

 • (sedere)
 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 606
Re:Джон Бейнс - Съществува ли жената?
« Отговор #31 -: Януари 06, 2010, 10:17:18 am »
Както H. писа по назад нито мъжете нито жените могат да погледнат към себеси и да признаят своите слабости без да гледът към противоположният пол с настървение и без да си признаят своите собствение слабости.Колко от вас са се обръщали към себеси и са виждали своите собствени слабости и страхове?То е хубаво да се четът такива книги и аз ги чета,но после винаги се питам кави са мойте слабости и страхове,защото самата книга едвали ще ти ги каже директно може само да ти помогне до някъде.Правими впечатление,че повечето прочетат нещо примерно мъжете за жените, че били едикакви си или правили едикакво си и поставят под общ знаменател всички жени също и жените така правят.Трябва да погледнем своите собствени неща първо без да се нахвърляме към другият пол веднага,а книгите само могат да ни помогнат за това,но няма да ни покажат собствените ни страхове и слабости и тн.Понякога ги виждам мойте слабости и си ги признавам понякога не пък и понякога и не искам да си ги призная като ги открия поради страх,че може да не ме разберът правилно(ето една моя слабост,която като я знам като такава мога да я преодолея сам)Пък и понякога не е нужно да си признавам някои защото са си мои собствени и аз трябва сам да си ги оправям и решавам.
Преодолей робското подчинение и живей изцяло в настоящето.

Неактивен Interesno

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 3
Re:Джон Бейнс - Съществува ли жената?
« Отговор #32 -: Септември 12, 2010, 21:25:06 pm »
Книгата наистина е много полезна за всяка жена, моля не подхождайте предубедено и не си вадете прибързани заключения.
Жена съм, чела съм я няколко пъти и съм много доволна от това :).
Тъй като вярвам в прераждането и гледам на това че съм жена като на опитност, която ще ме научи нещо, ми беше много лесно да преглъна написаното. Е, не точно преглътна :), искам да кажа - много ми е интересно да съм жена, може да се преструвам на слаба и да търся защита, а мъжета са толкова мили и грижовни - как да устои човек на изкушението  ;). Ох, само да не го вземете много насериозно това ;D.
Много си струва книгата, наистина.
А H. e прав - духът е безполов, но още не сме на такова ниво и не го осъзнаваме наистина, дано скоро еволюираме.Успех на всички по пътя.
И благодаря за темата, emilkos наистина имаше добри намерения като предложи да  прочетем книгата. Радвам се, че хора са се отзовали с положителен коментар, макар и само на ЛС.

Неактивен sedere

 • (sedere)
 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 606
Re:Джон Бейнс - Съществува ли жената?
« Отговор #33 -: Септември 12, 2010, 22:18:59 pm »
Цитат
Книгата наистина е много полезна за всяка жена, моля не подхождайте предубедено и не си вадете прибързани заключения.

И на мене ми беше интересна нищо, че съм мъж.  :)

Цитат
духът е безполов, но още не сме на такова ниво и не го осъзнаваме наистина, дано скоро еволюираме.Успех на всички по пътя.

Всичко зависи персонално от всеки един човек.  ;)
Преодолей робското подчинение и живей изцяло в настоящето.

Неактивен Nikola_Davidov

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 310
 • Dukkham c'eva paññapemi Dukkhassaca nirodhaṃ
Re:Джон Бейнс - Съществува ли жената?
« Отговор #34 -: Септември 16, 2010, 20:17:36 pm »
Цитат
Нека посочим основните моменти, които ни интересуват при изложението на настоящия труд.
1) Мъжът има видим и осезаем полов орган, поради което е сигурен в своята мъжественост, тоест тя е очевидна. Той може да излага на показ своите полови органи, демонстрирайки тяхната изпъкналост, символ на мъжествеността.
2) Жената не притежава полов член; сравнявайки се с мъжа, тя се чувства като кастрирана;/само мъж може да си мисли, че ако нямаш пишка се чувстваш кастриран/. при нея сексуалността се проявява единствено като загадъчна възможност.
Ако се замислим над гореизложеното, можем да заключим, че мъжът разполага с постоянно и видимо доказателство за своя пол, поради което неговата сексуална роля е ясно определена още от детството. Сексуалността на жената обаче е невидима и неосезаема, поради което, поне в своето детство, тя сякаш е кастриран мъж  Това усещане се засилва и от факта, че за разлика от мъжа, тя не може да докосне своите полови органи. /авторът явно никога не е пипал женски полови органи щом си мисли че не могат да се докоснат/  И така, докато пенисът е предизвикателно и очевидно доказателство за мъжественост, матката остава скрита и омаловажавана, сякаш е само една празна кухина. Мъжът с малки изключения се чувства пълноценен самец, докато жената е лишена от доказателство и потвърждение за своето положение на жена.
Известно е, че една голяма част от жените са недоволни от положението си на такива и биха желали да са мъже -факт, който се потвърждава от гореизложеното.
На равнището на несъзнаваното, където времето не съществува и миналото съжителства с настоящето, по-голямата част от жените се чувстват като кастрирани мъже и изпитват дълбока завист към пениса /тука вече се смях с глас/, силно чувство на съперничество и враждебност към майката и едипова привързаност към бащата. Тъй като чувствата и голяма част от мисловния процес са контролирани от несъзнаваното, жената, без да осъзнава ясно това, се чувства като неопределено, по-низше от мъжа същество, като един вид мъж, лишен от пенис; чувства се като кастриран мъж.
Така жената се ражда и живее с клеймото на наказанието, в положение на подчиненост, непълноценност и зависимост, с постоянно чувство на екзистенциална тревога. Дълбоко в съзнанието й непрестанно изплува неблагоприятната за нея сравнителна картина на пениса и матката, асоциирайки първия с властта, а втората с безсилието и кастрацията.
Цитат
Аз съм доста озадачен, че човек, написал "Звездния човек" може да изпадне в такива недомислия като подчертаното от eli .   
Предварително се извинявам, че не съм чел книгата, но съм чел няколко други по темата и се чувствам "подготвен". Провокиран съм да пиша от горните два цитата на eli и Mirotvorec. Въпросната завист към пениса и чувство за малоценност се разглеждат като процеси в НЕсъзнаваната част от човешката, в случая женската, психика. Тоест нито една жена не ги съзнава и оттам ги приема за нелепи. По същият начин всеки мъж би отричал неистово, че иска да спи с майка си, но в НЕсъзнаваното си всеки има подобни желания, или е имал в ранното детство. Това за всеки психоаналитик са факти, които дори не подлежат на коментар. Това е и причината, която кара цитираните от мен хора да намират писаното от автора за глупост или нелепица. Погледнато логично и разумно, жена да завижда за пениса на мъж, или мъж да иска да спи с майка си, наистина звучи скандално и нелепо. Но в НЕсъзнаваното на всеки от нас има такива и много други желания и чувства, които моралната автоцензура потиска и не позволява да изплуват в съзнателната част от психиката. С всичко това искам да кажа, че написаното от въпросния автор е много сериозно и обосновано и не бива да се разбира тенденциозно. А вече конкретно по темата- жените и мъжете са като всяка друга противоположност във вселената - допълват се, съдържат се едно в друго, в постоянно динамично противоборство са, но никое от двете начала не може да бъде определено като по-висше или низше от другото. 
Най-лошото, което може да ти се случи в този живот, е да се вземеш насериозно.

Неактивен eli

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 167
Re:Джон Бейнс - Съществува ли жената?
« Отговор #35 -: Септември 21, 2010, 01:07:50 am »
Здравей Nikola_Davidov, съгласна съм че Несъзнателното се нарича такова, защото незнаем какво има в него. Но не разбирам защо след като незнаем наистина, някой решава да ни каже какво има там и ние трябва да го приемем за вярно с единствения аргумент, че няма как да се докаже, защото то е Несъзнателно и там не можем да погледнем. Със същия успех мога да твърдя нещо толкова абсурдно за мъжете и да те убеждавам, че ти изглежда абсурдно, защото незнаеш какво има в твоето несъзнателно.


Неактивен Nikola_Davidov

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 310
 • Dukkham c'eva paññapemi Dukkhassaca nirodhaṃ
Re:Джон Бейнс - Съществува ли жената?
« Отговор #36 -: Септември 21, 2010, 01:44:40 am »
eli, благодаря ти, че не ме нападаш с неуважителен или нападателен отговор, защото обикновено такива получавам, когато някой не е съгласен с мнението ми.  :hi: По въпроса, завистта към пениса при жените или едиповия комплекс при мъжете, както и много други "абсурдни" желания и процеси в човешкото несъзнавано са факт, или най-малкото достатъчно обоснована теория в психологията. Върху тях се гради психоанализата и практически цялата съвременна психология. Всички тези несъзнателни желания, в зависимост от това, доколко биват допуснати в съзнаваната част от психиката, определят личността и поведението на човека. Това значи, че те не са нито добри, нито лоши, а социално приемливи или неприемливи, съответно допускани в съзнанието или изтласквани обратно в несъзнаваното. Въпросните несъзнавани желания и усещания са изследвани дълги години и познанието за тях спомага за решаването на психологическите проблеми на хората. Завистта към пениса не е нещо, унижаващо жената или "измислено" с цел тя да бъде подценена, а е плод на изследвания и работа с хора на Зигмунд Фройд и много психолози и аналитици след него. Това, както и други смущаващи неща, например комплекса на Електра (желанието да спиш с баща си) са неизменна част от психиката на жената и не са нито унизителни, нито нелепи, просто са факт. Подобни неща, например страх от кастриране и Едипов комплекс, има в несъзнаваното на всеки мъж, и също звучат нелицеприятно, но са факт. Подобни неща стоят в основата на психологията на всяка личност. Много подробности по темата има в една книга на Пиер Дако - "Фантастичните победи на модерната психология", препоръчвам я на всеки, който има интерес към темата. Това, което искам да кажа с този дълъг текст е, че нещата, от които се възмущаваш ти и Mirotvorec, не са нелепи, а напротив, върху тях и други подобни е изградена науката психология. Също така, това не са срамни или обидни неща, нито тенденциозни - с цел да се унижи жената и не бива да бъдат приемани като такива. Това е все едно да се възмутиш от закона за земното притегляне или от съществуването на протоните и електроните - това са просто факти и са такива, каквито са.
Най-лошото, което може да ти се случи в този живот, е да се вземеш насериозно.

Неактивен ivanyan

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 2
Re: Джон Бейнс - Съществува ли жената?
« Отговор #37 -: Май 10, 2014, 14:18:10 pm »
Здравейте,
искам само да кажа, че съм чел всички книги на Джон Бейнс и мога да кажа само едно -много полезно и практично четиво.
Но, за да го разбереш според мен трябва да прочетеш всичките книги на автора ,а не само една и да се вадят заключения от нея.Тъй като според мен те са абсолютно свързани една с друга и без да сме прочели другите оставаме с погрешни впечатления от автора и от самото учение.Така че първо трябва да прочетем всичките книги. Другото  важно нещо е да започнем да практикуваме това което е дал като упражнения автора  без да сме практикували поне известно време няма как да разберем какво е имал предвит  .Защото всичко е свързано с определено ниво на ОСЪЗНАТОС.Без достигане на определено ниво на осъзнатост ще гледаме само външната част на написаното и ще се хващаме за думите. А не това е идеята на автора.Пожелавам ви приятно четене и пълна осъзнатост.
П.Л Реда по който съм ги чел е :  ТАЙНОТО УЧЕНИЕ, ЗВЕЗНИЯ ЧОВЕК, РАЗВИТИЕ НА ВЪТРЕШНИЯ СВЯТ, ХИПСОСЪЗНАНИЕ , СЪЩЕСТВУВА ЛИ ЖЕНАТА И НАУКАТА ЗА ЛЮБОВТА.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27