ГМО засечени в кренвирши, шоколадови вафли, пуканки и сосИЛКА КАТРЕВА/БОРИСЛАВА РАДОЕВА Най-известните български марки кренвирши и любимите на децата шоколадови вафли са пълни с генно модифицирана соя, опасна за здравето.
Пуканките пък са от такъв вид царевица. Соевите сосове - две български и една китайска марка, също са тъпкани с такива продукти.
Това съобщиха Илиян Илиев от обществения център за околна среда във Варна, Ивайло Попов и Тодор Славов от сдружение "За земята". Те са занесли за изследване в SGS - една от водещите лаборатории по качество, 10 продукта, съдържащи соя и царевица, които се продават в търговската мрежа и са често купувани от хората. Резултатите са категорични - в продуктите има генно-модифицирани организми (ГМО).
Анализите се правят с много прецизна техника, каза пред "Монитор" Антоанета Стоянова от аграрния отдел на лабораторията. Тя обясни, че едно изследване отнема 48 часа. То включва извличане на ДНК от продукта. След това веригата ДНК се разпада и от нея се правят много повече вериги. Ако в тях има изменени звена, продуктът е генномодифициран.
От лабораторията, както и от сдружението обаче категорично отказаха да съобщят за кои марки кренвирши, вафли, соеви сосове и пуканки става дума. Те обясниха, че не във всички продукти на марките било така и можело да ги съдят за клевета, ако изнесат информацията. (>

>

>

)
ГМО са нови храни, растения, животни и микроорганизми, получени след изкуствено манипулиране на гените им в специални лаборатории. Прави се с цел по-високи добиви и по-бърз растеж. Така например соята дава двойно по-висок добив от нормалния или пък едно пиле пораства за месец, вместо за 4 месеца. В същото време тези организми са по-устойчиви на болести и вредители, тъй като след промяната на генома започват да произвеждат голямо количество токсини. Които човек поглъща чрез всички продукти, в които има съставки с ГМО. Високите добиви, бързият растеж и респективно високата печалба от ГМО обаче са причините, поради която пазарът им в световен мащаб се разраства с изключителни темпове.
България се смята за зона, свободна от ГМО. Това обаче е формално, тъй като приетият през 2005 закон за ГМО на практика не се прилага, няма реален контрол на продуктите, предлагани на пазара, както и тези, които се внасят отвън. Иначе по закон всеки производител е задължен сам да тества продукцията си за наличие на генномодифицирани организми. Дори и РИОКОЗ обаче прави подобни изследвания на три месеца и на определени продукти в лаборатория на Министерството по здравеопазването, която е изградена по програма ФАР. Скъпите реактиви на ползваната техника е една от причините за по-редките изследвания.
В същото време повечето независими учени в Европа смятат, че тези продукти са изключително вредни за здравето.
ГМО водят до увреждания, до алергични и токсични реакции, категоричен бе Ивайло Попов, координатор на проекта по генномодифицирани организми към сдружение "За земята" пред "Монитор" вчера. Липсва и списък с продуктите, които могат да съдържат генномодифицирани организми. Списъкът трябва да състави и оповести здравното министерство.
По закон на етикета или на опаковката на храните трябва да пише, че съдържат генномодифицирани продукти. Това заяви пред "Монитор" председателят на Федерацията на потребители Павел Кърлев. Досега обаче не сме срещнали храна, на която да пише, че има такива компоненти, добави той. Според него държавата по никакъв начин не контролира наличието на генноизменените субстанции.
Храните водят до алергии и резистентност към антибиотици.
ИЛКА КАТРЕВА - Г-н Попов, има ли български продукти в изследваните от Вас?
- Български са кренвиршите и пуканките, а от изследваните шоколадови вафли има и български, и вносни.
- Какво количество генномодифицирани организми открихте?
- Анализът на продуктите бе по качество, а не по количество.
- Ще обявите ли продуктите по марки?
- Продуктите са разделени в групи и във всяка има по няколко марки. Не във всички бяха открити тези организми и ако обявим марка, това би било невярно и биха могли да ни съдят за клевета. Ще изпратим анализите си в РИОЗЗ и те ще направят на всеки продукт проба и едва тогава ще съобщим продуктите по марки.
- Опасни ли са генномодифицираните храни за здравето на хората?
- Водят до увреждания, до алергични и токсични реакции. В света са регистрирани смъртни случаи. Генномодифицираните храни са със занижени хранително-вкусови качества, но изглеждат добре. При разграждането им в организма се отделят вещества, които са вредни за човека. И най-важното - те водят до резистентност към антибиотиците и при нужда от лечение, то може да бъде неефективно заради приемане на подобни храни.
- Какво ще посъветвате хората?
- Да бъдат внимателни при упортебата на соеви и царевични продукти, тъй като най-често те се модифицират.
Източник: Монитор