Автор Тема: Аватар - "зелена" пропаганда или нещо друго?  (Прочетена 43826 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен fishbone

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 167
 Хубав е с въздействащ сценарий и последен вик специални ефекти, но има няква тънка пропаганда, която не бих нарекъл зелена,а синя. Заслужава да се гледа, но не бих го гледал втори път. Свършва като Терминатор, само дето не показва БСП, а си отвяря очите. С две думи жив съм ще се върна във втора част. Очаквайте ме! :yes:

Неактивен emilkos

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 284
 • Леле, к'во станА
В следния цитат от книгата "Космосът на душата", намерих интересно сходство между книгата и филма:

...
В цялата човешка история - както документираната, така и по-старата, от времето когато континентите са били единна земна маса - звукът се е използвал като мощен катализатор от съществата, които са засяли Гея, и от техните наследници. В момента на вашето пробуждане трябва да разберете силата на звука за отварянето на дверите, освобождаването на енергията, видоизменянето на материята и разчистването на пътя към възхода. В древната цивилизация на Атлантида, преди вибрацията на Нибиру да унищожи хармонията й, съществата били напълно възприемчиви към звука и усещали музиката на Гея със стъпалата си като "басовия акорд" на своята самоличност. Всяка планета, всъщност всеки слой измерение, вибрира със звука на своето семе и затова съществата от Атлантида, наследници на други светове, донесли на Земята нивото на своята културна идентичност под формата на звук
...

...
Атлантида била мултиетническа култура от много цивилизации, които дошли да поставят началото на Новия Свят. Тази епоха доста приличала на заселването на Северна и Южна Америка - преселниците били същества от най-различни измерения и звездни системи извън земното ниво.

Всяка душа притежава отличителна музикална честота и сливането й с музиката на Гея пораждало някакъв индивидуален звуков отпечатък във всяка клетка на тялото. Този отпечатък наричаме аум или музиката на душата. Хармонията сред съществата на Атлантида далеч надхвърляла емоционалните взаимоотношения, защото в онзи период и при тази цивилизация всеки можел да чуе душевната музика на другия; и тъй като всяка музика в една или друга форма се вливала в останалата, нямало дисхармония. Затова тази първоначална земна култура се смятала за една от най-успешните в Галактиката, място, където същества от най-различни измерения се настроили към вибрацията на Гея в мирно съжителство и се постигнало величие на много нива.

С течение на времето 3-измерната вибрация на сетивната действителност и гравитационното привличане на Гея започнали да се намесват в личния аум, разстроили го и се наложило провеждането на лечение. То се осъществявало посредством кристалните пещери по бреговете на Атлантида, където жриците-лечителки настройвали аум просто като удряли съответната кристална матрица и създавали резонансен тон, който възстановявал хармонията в индивида.
...

...
Намесата на Анунаките в следващите поколения не само осуетила фината индивидуална вибрация, а агресията им била толкова яростна, че звуковата честота (аум на Гея), била хвърлена в жестока дисхармония, близка до днешната. Със силата на всевластния воин те впрегнали Жреческото познание за звука и кристалите на такава опустошителна честота, че можели да взривят звука като бомба и ви напомняме, че звуковата война (методът на Анунаките) продължава да се използва за контрол и господство. Онова, което все още ви предстои да научите за унищожението на онзи континент и последвалото наводнение, е, че именно разстройването на звуковите честоти на Гея нарушава равновесието върху планетата.
...

Онзи ден гледах филма (два пъти) и нещото което ми направи впечатление беше, че всъщност може би това е историята на Земята, представена малко завоелирано.
Реакцията на ватикана, ме навежда на същата мисъл. Използвайки елементарния довод, че биело на обожествяване на природата, продължават да приглаждат мозъчетата на последователите си.
Интерни са също:
- цветовете
- ръста
- пръстите на ръцете и краката
- висящите планини
- носовете
- костите им били подсилени с карбонови нишки
- технологията за преместването на съзнанието от едно тяло в друго (интересна препратка към съществуващите между нас биороботи по нищо не различаващи се от нас)
- а за светещата нощем планета нямам думи (интересна препратка към това как "виждащите" забелязват светещата аура на заобикалящия ги свят)
- най-интересното обаче идва, ако разменим местата на манталитета на двата вида хуманоиди - земляните и на'ви - представете си на'ви с хищническия манталитет на земляните и обратното - получава се интересна картинка нали  ;)

Естествено няма как да не мине и без пълнеж (зомбираното човечество не би гледало филм без такъв пълнеж):
- екшън
- екшън
- леко завихряне на сексуалната чакра(холивудски стил)
- екшън
- малко промивка за любащата и хуманна наука
- екшън
- много екшън
- още повече екшън
- и финал както каза fishbone в стил Терминатор

Има още да се мисли и пише по темата ...
« Последна редакция: Януари 16, 2010, 15:30:05 pm от emilkos »

Неактивен marhs

 • marh-s
 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 394
Имаш право emilkos  :good: Доста съвпадения има.

Неактивен defyl

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 33
Ех, деца, деца...
Все пропаганди, конспирации и засекретена информация ви е в главата...
Има 3 типа хора: Първия, Втория и Третия тип а по същество:
Събудени и Виждащи, Събуждащи се и започващи да виждат и дълбоко заспали и много далече от каквото и да е виждане.
Ще си напиша писания, защото определено ще има кой да помисли върху тях.
Никъде в коментарите не видях ( дай боже просто да съм пропуснал ) да се коментира първата среща на Джейк Съли (Jake Sully) и Нейтири (Neytiri).
Съвсем в прав текс си му го каза: "Ти си дете!" Не виждам по-голям чук с който може да те тресне някой по кратуната за да се събудиш и да го проумееш.
Хората са деца играещи си с високотехнологични играчки, но това не ги прави порастнали и съответно развити същества. Делфините на тази планета случайно да ползват ГЕСЕЕМИ ?, или заводи фабрики и високоскоростни комуникационни мрежи от  КАБЕЛИ?
Ами не ползват защо са им , когато имат леко по адекватни средства за КОМУНИКАЦИЯ!
Другия вълшебен момент във филма е концепцията за виждането. Но под виждане се разбира усещане и възприятие и баланс с природата. Телата са ни плътно физически, тръгнем ли да бягаме от природата все едно бягаме от самите нас.
Не започнем ли да виждаме какво сме всъщност само простотии ще правим.
Третия вълшебен момент е "общото съзнание". На някой да му направи впечатление как завърши процеса на ставане на един от тях?
Отдавна чакам под0бен филм, красив визуално, красив душевно и биещ с парния чук всички заспали души. Показващ един прекрасен баланс на хора и природа, показващ д0брота и порастване. Напомнящ ни от къде идваме и къде ще отидем.
Като добавим визуалните ефекти, които са повече от потресаващи и разбира се невероятния саундтрак, няма как да не предизвика фурор.
Имаше един коментар, че този филм може да събуди младите, по-скоро ще им помогне да се д0събудят.
Съмнявам се, че целта на Камерън е била да покаже точно тези 3 момента, върху които акцентирах, едва ли е толкова пробуден. Но умишлено или не го е направил.
И ефекта е налице. Явно това е един от начините да се будят хора. Ами след като е успешен, прекрасно.
Не се бях замислял, че може и да показва Земата на младини. Това също е хубава концепция.
В крайна сметка този филм ще породи такова впечатление у всеки, каквото е съответното му разбиране и възприятие за света.
Технологичните чада, няма да се опитвам да ги убеждавам защо лъка и стрелата са по-висока технология от летялките с ракети :)
I Came Out From The Deep To Help And Understand But Not To Kill.

Неактивен marhs

 • marh-s
 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 394

Съмнявам се, че целта на Камерън е била да покаже точно тези 3 момента, върху които акцентирах, едва ли е толкова пробуден. Но умишлено или не го е направил.
И ефекта е налице. Явно това е един от начините да се будят хора. Ами след като е успешен, прекрасно.
Не се бях замислял, че може и да показва Земата на младини. Това също е хубава концепция.
В крайна сметка този филм ще породи такова впечатление у всеки, каквото е съответното му разбиране и възприятие за света.
Технологичните чада, няма да се опитвам да ги убеждавам защо лъка и стрелата са по-висока технология от летялките с ракети :)

Първо-в киноиндустрията на Холивуд нищо случайно няма. Всеки сценарий се преглежда под лупа от продуцентите, които искат всеки цент, който дават за  филмите си да бъде оправдан.В този смисъл defyl бъди сигурен, че всичко показано е по идея на Камерън.


Никъде в коментарите не видях ( дай боже просто да съм пропуснал ) да се коментира първата среща на Джейк Съли (Jake Sully) и Нейтири (Neytiri).
Съвсем в прав текс си му го каза: "Ти си дете!" Не виждам по-голям чук с който може да те тресне някой по кратуната за да се събудиш и да го проумееш.


И аз винаги съм се замислял, живее ли човек по-добре с новостите на техническия прогрес. Ами май излиза, че не. От година на година виждаме как светът се модернизира, все повече машини, авсъщност си изправя пред все повече трудности. Кризи, несправедливост.Да не говорим за живота у нас.Уж все го подобряват, а живеем все по-несигурно.

Добре казваш, че другите същества с мозък (делфини и др.) си живеят добре, без мобилни и други наши удобства.

Ами щом хората са живеели добре в древността, кое ги тласнало към такова развитие? Някои обаче, като индианците са останали да живеят по стария начин.

Явно стремежът ни към развитие има и своите недостатъци за човека като живо същество.Явно не трябва да се обвързваме толкова с машинариите, които ни правят техни роби.Но как да живеем без тях, като вече сме станали зависими от тях, и от удобствата, които предлагат?  
Я се представе как ще я караш без, готови хляб и храна, без баня, пералня, без телевизор Интернет и т.н. Как ще се свързваме сега да споделяме информация.

Ако е да, въпросът ми е приготви ли си лъка, стрелите, ножа и кремъка да разпалиш огън (нема запалки и кибрит)  ;)

Това бе просто едно сравнение. :)

Добре, събуждаме се, вижда се истината, а оттам накъде.Какъв ще е следващия правилен път за развитие на човечеството.Това е въпроса по който ще са интересни мненията.Констатациите са ясни.« Последна редакция: Януари 19, 2010, 13:14:17 pm от marhs »

Неактивен aldonea

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 520
 • От всичко достатъчно!
Хубав е с въздействащ сценарий и последен вик специални ефекти, но има няква тънка пропаганда, която не бих нарекъл зелена,а синя. Заслужава да се гледа, но не бих го гледал втори път. Свършва като Терминатор, само дето не показва БСП, а си отвяря очите. С две думи жив съм ще се върна във втора част. Очаквайте ме! :yes:
  :) Да с удоволствие когато стане факт следващият филм от този калибър ще го гледам! Но нали не си гледал само ефектите? Защото темите до които се докосва сценарият са от глобален мащаб и определено не бих ги нарекла пропаганда, а по-скоро събуждане на съзнанието на масовият земен жител за факти, които се правим, че:"ТОВА МЕН НЕ МЕ ЗАСЯГА" :nea:ДА ама НЕ! ЗАСЯГА ВСИЧКО И ВСИЧКИ ТУК И СЕГА!  :hi:
БОЛКАТА Е НАЙ-ДОБРИЯТ УЧИТЕЛ!!!

Неактивен fishbone

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 167
 :hi: Казах, че филмето ми харесва и е много въздействаш сценария, даже си поплаках в най-романтичните части. ;) ,а ефектите какво да кажа и да не искаш да ги виждаш  ги гледаш.
Събуждане е силно казано. Де да можеха с един филм да се събуждаха всички. И накрая зрителите, наистина трябва да се събудят и да разберат, че са в киносалона или на стола вкъщи. Има нещо много неприятно в продукцията, която е предназначена за масовия птребител поне за мен.Освен това има и агресия(екшън). Всичко е направено за милиони както казват "зелени гущери", които едва ли ще отидат за благотворителност или екология. По скоро в направата на чипове.

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 333
Re:Аватар - "зелена" пропаганда или нещо друго?
« Отговор #37 -: Януари 21, 2010, 18:15:46 pm »
Джеймс Камерън подържа екотероризма
http://www.extremecentrepoint.com/?p=5516

Неактивен %00

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 129
  • organic SEO
Мен ми е интересно пък-защо му е на някой да разсеккретява секретна информация и то сред тълпата?Или по-скоро някой се опитва да внуши някой неща на хората или да им ги подскаже деликатно?Защото,ако поне половината хора гледали "Аватар" се замислят и стигнат до някои заключения-би било добре.
Другото,което е,че да-наистина,на другата планета и то за 20 милиона на килограм бяха изпратени военни или по-точно наемници,понеже в Америка армията е платена,доколкото знам.Главния герой отиде на тази планета,за да може да събере пари,за да си плати операцията на гръбначния стълб и да проходи пак.Но,както винаги всичко се пообърка.

Както се "пее" в една "песен" -"The simplest s..t ain't plain to see" или не е лесно да се види очевидното, в отговор на "защо му е на някой да разсекретява".
╟╩╦═╬╧╩╦═╬╧Оrgаnic SEO NinJah╩╦═╬╧╩╦═╬╧╩╦═╬╧╩╦═╬╧╩╦═╬╧╩╦═╬╧╩

Неактивен SiriusAngel

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 170
 • Преди да поискаш, помисли какво си дал.
Re:Аватар - "зелена" пропаганда или нещо друго?
« Отговор #39 -: Януари 23, 2010, 08:46:50 am »
 :hi:

Гледах го филма снощи, невероятен е.
Ще си го купя и ще си гледам още веднъж.
Гордея се че човешкото съзнание може да измисли нещо такова. Тази природа със светещи растения,тези летящи светещи цветя, пренесох се в един наситина "реален свят от приказките".Забравата на хората да си спомнят как да бъдат в близък контакт с животните, да се усещат един друг, да са близо до майката земя, която се грижи за баланса на всичко живо в нас и извън нас.И на която сме обърнали гръб.Смятам че има много създрадание във филма и нещо което да отключи заспалите ни чувства да обичаме всичко живо.Ние сме тези които сме забравили какво е баланс.
Да знаеш как да общуваш с физическото си тяло да умэш да балансираш това което си в действителност.
Това за събуждането от света на приказките и неговото връщането обратно в нашата реалност която сме създали е един кошмар. Живота ни е испълнен със злоба, омраза, завист, алчност, всичко това е тази черна енергия която нарушава баланса на всичко в нас и извън нас.

Смятам че тези хора които са се събудили наистина разбират за какво говоря.Смтятам че ние сме тези които сме се подали на тези чернии енергии защото според "Вселенските закони " Ако нямаш позволение не можеш да влезеш. Трябва да има взаимност и от двете страни. Нищо няма да бъде против волята ни.
Каквото и да си говорим истината е че ние сме позволи ли тази реланост в която живeeм точно СЕГА. Понякога попадам на статии и мненя
за извънземни които трябва да ни помогнат през 2012, или чета как хората искат да бягат и да се крият когато денят дойде. Не смятам че е необходимо, аз мисля че най важното е да приемем факта за ОДГОВОРНОСТ, точно там е пламъка в сърцата ни. Ние трябва да почувстваме одговорноста да се опита ме да поправим това което сме нарушили. И затова сме тук и сега.

Засилването на момента във филма е че ние сме извънземните и ние сме тези които искат да нарушат баланса там.Точно тогава в мен се създаде чувсво на одвръщение от самите нас, на какво сме заприличали. И ако помислим от друга гледна точка тези репитили правят точно това тук на нашата майка земя.

Може би ще ме опреквате и критикувате за тези мои мисли,които сега написах в тези редове, но това е мое лично мнение. Който иска може да го приеме или отхвърли разбира се.

Истината е че ако можех бих се пренесла в този фантастичен свят от приказките, защото по-някога наистина съм изморена от този живот тук. :empathy3:
« Последна редакция: Януари 23, 2010, 08:52:08 am от SiriusAngel »
Това, което не може да ме убие, ще ме направи по-силен. Ницше  4. Самите Богове не могат да се пребор

Неактивен marhs

 • marh-s
 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 394
Re:Аватар - "зелена" пропаганда или нещо друго?
« Отговор #40 -: Януари 23, 2010, 12:28:43 pm »
Аз го гледам вече 5-ти път.Аватар наистина е пълен с паралели от земната история.
Жестокото завладяване на Южна и Средна Америка от испанските конкистадори, завладяването на североамериканските индианци преди 200 години и др.Всички те са живеели в хармония с природата, подобно на Аватар.А жестоката експлоатация на земята и недрата и за въглища, метали, нефт и други полезни изкопаеми е от съвременната ни цивилизация.И в момента така се експлоатират някои страни от 3-я свят.
А и както сте забелязали и във филма навите в трудни моменти винаги са заедно, и в хармония с висшата сила на Пандора.(Съединението прави силата :))Това също е важно.За разлика разединения съвременен свят.
Филмът може да събуди не само младите, но и всички, които мислят правилно.Но, както казва Хайтов-едно е да искаш, друго е да можеш, а трето е да го направиш.

Летящите планини на Пандора, са идея ала Салвадор Дали.А да не забравяме, че неговата любима е била българка.

Всъщност Аватар, това е другият свят , в който живеят хората-светът на техните мечти и желания за по-добър и хармоничен живот, които се споделят свободно в нета. Но като станеш от компа, се връщаш в действителността, където не всичко е както трябва, трудно, парадоксално и т.н. ;) Въпроса е кога ще се събудят, за да променят това. :drinks:
« Последна редакция: Януари 23, 2010, 12:32:55 pm от marhs »

Неактивен Peacekeeper

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 136
Re:Аватар - "зелена" пропаганда или нещо друго?
« Отговор #41 -: Януари 23, 2010, 16:06:44 pm »
Има ли нужда от коментар? :)

Неактивен kossev

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 193
 • http://www.pristabg.com/
Re:Аватар - "зелена" пропаганда или нещо друго?
« Отговор #42 -: Януари 23, 2010, 17:07:08 pm »
От коментар не.От превод :)

Неактивен Peacekeeper

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 136

Неактивен sedere

 • (sedere)
 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 610
Re:Аватар - "зелена" пропаганда или нещо друго?
« Отговор #44 -: Януари 23, 2010, 17:48:13 pm »
Наистина хубав филм с много послания в него и с хубави ефекти.Направи ми впечатление,че доста от хората,които излизаха от салона само коментираха ефектите на филма,но без да се замислят за нещата,които са написани по-горе в коментарите.Имаше и замислени хора,които са разбрали посланията в филмът,но поне филмът кара да се замислят хората,които не са зомбирани само от ефекти и други неща.
Преодолей робското подчинение и живей изцяло в настоящето.

 

Сходни теми

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
51 Отговора
23492 Прегледи
Последна публикация Април 17, 2012, 03:16:48 am
от Hacko
Water "Crop" Circles

Започната от H. НЛО

4 Отговора
5191 Прегледи
Последна публикация Юли 06, 2011, 12:41:54 pm
от Hacko
1 Отговора
3656 Прегледи
Последна публикация Октомври 25, 2008, 23:31:38 pm
от Peacekeeper
Anti - "Zeitgeist"

Започната от Breath « 1 2 3 4 5 » Мултимедия

65 Отговора
28155 Прегледи
Последна публикация Декември 06, 2012, 23:03:22 pm
от blade
7 Отговора
5088 Прегледи
Последна публикация Юли 10, 2009, 02:21:19 am
от Peacekeeper

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27